Mooi artikelquote:Op dinsdag 5 juni 2012 12:35 schreef speknek het volgende:
[..]
Ja maar op het UMC heb je gewoon een baan met baanzekerheid. Een MC is anders, want ze verdienen geld en als arts ben je dan ook een werknemer die daar aan bijdraagt. Je hoeft niet elke twee jaar een nieuw contract bij elkaar te bedelen of gedwongen naar het buitenland gaan omdat hier de subsidiekraan weer eens dichtgedraaid wordt. Veel vrouwen kunnen daar niet mee omgaan en geef ze eens ongelijk als je kinderen wil. Relevant stuk:
[..]
Guardian
Ik snap het wel. Ik heb nu weer een leuke baan etc., tenure track zelfs, maar het blijft knagen.
Ja hoorquote:Op dinsdag 5 juni 2012 12:29 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Heb je zo voldoende antwoord op jouw vragen?
Ben net 24 geworden, maar ik heb juist het idee dat ze me eerder overal te jong vindenquote:Op dinsdag 5 juni 2012 12:50 schreef Quoi het volgende:
Potverredikkeme, vind ik effkes een geweldige vacature. Ik zou ze bijna opbellen en zeggen: zoek niet verder!!
@Brainteaser: ik sluit me aan bij alle posts hierboven. Toch zou ik, ik weet niet hoe oud je bent, ook denken: 'werken' kan ik altijd nog. Een promotietraject geeft je ook - als het goed is - de vrijheid om je inhoudelijk in een onderwerp te verdiepen en jezelf te ontwikkelen op meerdere vlakken. Ik vermoed dat dat niet meer snel gaat gebeuren.
Probeer even af te komen van het standaardbeeld dat een PhD teert op belastinggeld: bij ons op de afdeling is 85% van alle aio's aangesteld op 3e geldstroom. Het is zo'n cliché beeld terwijl inmiddels binnen sommige onderzoeksrichtingen daar niet zoveel meer van waar is.quote:Op dinsdag 5 juni 2012 18:23 schreef Shivo het volgende:
Of je voor het bedrijfsleven kiest, of voor academia, is een persoonlijke keuze. Ik voel me maatschappelijk betrokken en doe mede onderzoek omdat ik geen loonslaaf by een pharma bedrijf wil zijn. Ik kan er niet achter staan wat pharma's uitspoken, hoewel ik best besef dat zonder pharma er weinig medicijnen zijn en er minder vooruitgang is.
Als verhuizen en reistijden in deze fase een probleem zijn, begin dan in godsnaam niet aan een PhD. De maatschappij investeert in jou als je een PhD doet en zonder speciale motivatie voor de wetenschap is dat zonde van de investering.
Waar is "bij ons"?quote:Op woensdag 6 juni 2012 14:08 schreef Claudia_x het volgende:
BrainTeaser, in welk veld zou je willen promoveren?
Bij ons is het combineren van werk en gezin heel normaal. Ik heb tijdens mijn promotie nota bene twee kinderen gekregen. Dat vergde een hoop planning en ik heb het voor elkaar gekregen om drie jaar data te verzamelen zonder daar vertraging in op te lopen. Maar hey, de reden dat ik een goede promovendus ben is ook de reden dat ik werk en gezin goed kan combineren. Het is mijn promotie, mijn onderzoek, en het werk komt af, hoe dan ook en wanneer dan ook. Maar als het moet komt mijn gezin altijd voor en dat wordt bij ons geaccepteerd.
Ik werk in de onderwijskundige hoek: veel vrouwen, veel aio's die kinderen krijgen, veel hoogleraren met kinderen. Maar ook bij ons zijn bijna alle hoogleraren mannen.quote:Op woensdag 6 juni 2012 14:10 schreef sheonlydreams86 het volgende:
[..]
Waar is "bij ons"?
Ik heb het idee dat PhD + kinderen nog gaat, maar dat nogal wat invloed heeft op je verdere carriere. Ik zou, als ik tijdens met PhD 2 kinderen zou krijgen, na mijn PhD niet zo snel gaan verhuizen voor een postdoc.
Ik vind het eigenlijk ook "ideaal" nu, behalve dat we er idd nog niet aan toe zijn. Wel waarschijnlijk net na mijn PhD, maar veel postdocs vallen dan af (veel gewone banen ook, maar daarvan zit er vaker eentje in de buurt heb ik het idee).quote:Op woensdag 6 juni 2012 14:40 schreef speknek het volgende:
Overigens heb ik zelf het idee dat er geen betere fulltime baan is om kinderen te krijgen dan aio. Maar ik ervoer dan ook niets van de werkdruk zoals sommigen het noemen, ik kwam gerust dagenlang niet opdagen, het was gewoon nog half een beetje betaald in je studentenritme zitten. Helaas waren wij allebei niet aan kinderen toe toen we aio waren.
Op de faculteit waar ik werk is 80% van de phd studenten getrouwd, en heeft 60 procent 1 of meerdere kinderen. Hier wordt het bijna aangemoedigd als zijnde de ideale tijd om kinderen te krijgen.quote:Op woensdag 6 juni 2012 14:42 schreef Claudia_x het volgende:
Het is eigenlijk heel gunstig om tijdens je promotie aan kinderen te beginnen. De werkgever krijgt keurig de 4 maanden absentie vergoed en die krijg ik vervolgens achter m'n promotie aan geplakt. In mijn geval komt dat neer op 8 maanden in totaal. En nog een beetje, omdat ik mijn aanstelling al vanaf het begin verlaagd heb van 1.0 naar 0.9 fte (zodat ik nog onderwijstaken ernaast kon doen).
Maar ik merk dat ik er langer uit ben geweest dan die 8 maanden. Zwangerschapskwalen, slapeloze nachten, kolven tussen het werken door - allemaal niet bepaald bevorderlijk voor de academische inspiratie. 't Is ploeteren geweest, en dus niet zo heel ideaal. Het is maar goed dat ik dat tevoren allemaal niet wist.
Wat doe je daar in Eindhoven inhoudelijk? En merk je verschillen in de universiteitscultuur?
Haha ja mijn promotor raadde het de vrouwlijke phd's ook aan om kinderen te krijgen in het 4de jaar, zodat ze tijdens hun zwangerschap lekker konden schrijvenquote:Op woensdag 6 juni 2012 14:42 schreef Claudia_x het volgende:
Het is eigenlijk heel gunstig om tijdens je promotie aan kinderen te beginnen. De werkgever krijgt keurig de 4 maanden absentie vergoed en die krijg ik vervolgens achter m'n promotie aan geplakt. In mijn geval komt dat neer op 8 maanden in totaal. En nog een beetje, omdat ik mijn aanstelling al vanaf het begin verlaagd heb van 1.0 naar 0.9 fte (zodat ik nog onderwijstaken ernaast kon doen).
Maar ik merk dat ik er langer uit ben geweest dan die 8 maanden. Zwangerschapskwalen, slapeloze nachten, kolven tussen het werken door - allemaal niet bepaald bevorderlijk voor de academische inspiratie. 't Is ploeteren geweest, en dus niet zo heel ideaal. Het is maar goed dat ik dat tevoren allemaal niet wist.
Wat doe je daar in Eindhoven inhoudelijk? En merk je verschillen in de universiteitscultuur?
Hier kan je volgens mij ook een jaar weg gaan op zwangerschapsverlof. Hier hebben ook al redelijk veel promovendi een of meerdere kinderen, maar het is nog geen 60% volgens mij.quote:Op woensdag 6 juni 2012 15:05 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Op de faculteit waar ik werk is 80% van de phd studenten getrouwd, en heeft 60 procent 1 of meerdere kinderen. Hier wordt het bijna aangemoedigd als zijnde de ideale tijd om kinderen te krijgen.
En er zit een enorme tijd ouderschapsverlof bij, wat ook prettig is.
quote:Op woensdag 6 juni 2012 15:15 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Haha ja mijn promotor raadde het de vrouwlijke phd's ook aan om kinderen te krijgen in het 4de jaar, zodat ze tijdens hun zwangerschap lekker konden schrijven
Waar denk je dat die derde geldstroom vandaan komt? Dat is ook publiek geld.quote:Op woensdag 6 juni 2012 09:55 schreef Grumpey het volgende:
[..]
Probeer even af te komen van het standaardbeeld dat een PhD teert op belastinggeld: bij ons op de afdeling is 85% van alle aio's aangesteld op 3e geldstroom. Het is zo'n cliché beeld terwijl inmiddels binnen sommige onderzoeksrichtingen daar niet zoveel meer van waar is.
Heb Biologische en Cognitieve Psychologie gestudeerd, dus daar wil ik het liefste in verder.quote:Op woensdag 6 juni 2012 14:08 schreef Claudia_x het volgende:
BrainTeaser, in welk veld zou je willen promoveren?
Bij ons is het combineren van werk en gezin heel normaal. Ik heb tijdens mijn promotie nota bene twee kinderen gekregen. Dat vergde een hoop planning en ik heb het voor elkaar gekregen om drie jaar data te verzamelen zonder daar vertraging in op te lopen. Maar hey, de reden dat ik een goede promovendus ben is ook de reden dat ik werk en gezin prima kan combineren. Het is mijn promotie, mijn onderzoek, en het werk komt af, hoe dan ook en wanneer dan ook. Maar als het moet komt mijn gezin voor en dat wordt bij ons geaccepteerd.
Vergeet werkelijk alles wat al die 'anderen' tegen je zeggen. Denk zelf na want jij moet het gaan doen. Praat anders eens met een promovendus in een vergelijkbaar vakgebied (waar jij bijv zou willen werken). Baseer je mening op de goede bronnen en niet op mensen die van die losse flarden naar je hoofd gooienquote:Op woensdag 6 juni 2012 17:22 schreef BrainTeaser het volgende:
[..]
Heb Biologische en Cognitieve Psychologie gestudeerd, dus daar wil ik het liefste in verder.
Zoals gezegd ben ik daarmee -volgens mij- vrijwel gebonden aan universiteiten en evt. UMC's (kan zelf niet heel veel toepassingen bedenken in het bedrijfsleven namelijk). Bijkomend probleem is dat er eigenlijk maar 1 of 2 steden met een uni of UMC zijn die te doen zijn qua reistijd, dus heel veel opties heb ik al niet.
Ik geloof ook wel dat het wel te combineren is als je het echt wilt. Maar ik kan de gedachte niet loslaten dat er dan iets moet wijken voor het ander (werk of gezin). En dat ligt niet echt in mijn aard: als ik ergens voor ga wil ik het ook écht goed doen.
Nu "hoef" ik ook niet per se te promoveren, wat mij betreft. Maar ik krijg van alle kanten opmerkingen als: "Ja, als jij al niet gaat promoveren, wie dan nog wel?" of "Nee, als we je hier aannemen, dan heb je binnen een paar weken alsnog een promotieplek gevonden en dan ben je weer weg!"
Laatst bij een 'gewone' baan (moest wel per se iemand van universitair niveau zijn), kreeg ik letterlijk de opmerking: "Tsja, die studieresultaten zijn wel een heel sterk punt, maar ook meteen je grootste zwakte hè?"![]()
Dus ik krijg bijna het idee dat ik wel móet promoveren, want daar gaat iedereen vanuit ofzo...
Sorry voor het lange verhaal weer![]()
Ja, misschien focus ik daar nu wel te veel op ja..quote:Op woensdag 6 juni 2012 19:42 schreef Claudia_x het volgende:
Ik vind dat je je iets te eenzijdig richt op hoeveel tijd een promotie op gaat slokken. Lijkt het je leuk om onderzoek te doen? Welke kanten van jezelf kun je ermee ontwikkelen? Zijn er onderwerpen waar je enthousiast van raakt? Lijkt onderwijs geven je leuk? Waar zou je expert in willen worden?
Heb je eigenlijk een idee wat een promotie in je vakgebied inhoudt? Ik had daar een vrij slecht beeld van indertijd.
Ik ken ook wel een aantal promovendi uit mijn vakgebied, maar dat waren wel allemaal echte workaholics (kwamen zelfs regelmatig op zaterdag terug naar de uniquote:Op woensdag 6 juni 2012 20:41 schreef Quoi het volgende:
[..]
Vergeet werkelijk alles wat al die 'anderen' tegen je zeggen. Denk zelf na want jij moet het gaan doen. Praat anders eens met een promovendus in een vergelijkbaar vakgebied (waar jij bijv zou willen werken). Baseer je mening op de goede bronnen en niet op mensen die van die losse flarden naar je hoofd gooien
Ja, passie voor je onderzoek, het moet niet gekker worden.quote:Op woensdag 6 juni 2012 20:48 schreef BrainTeaser het volgende:
Ik ken ook wel een aantal promovendi uit mijn vakgebied, maar dat waren wel allemaal echte workaholics (kwamen zelfs regelmatig op zaterdag terug naar de uni), dus misschien moet ik daar ook niet al te veel op af gaan!
Er is verschil tussen passie en waanzinquote:Op woensdag 6 juni 2012 21:08 schreef Shivo het volgende:
[..]
Ja, passie voor je onderzoek, het moet niet gekker worden.
Bedrijfsleven?quote:Op woensdag 6 juni 2012 16:44 schreef Shivo het volgende:
[..]
Waar denk je dat die derde geldstroom vandaan komt? Dat is ook publiek geld.
Zo heb ik het ook gedaan.quote:Op woensdag 6 juni 2012 15:25 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Veel van mijn collega's redden het bijvoorbeeld niet om binnen hun aanstellingstijd te promoveren. Van hen wordt duidelijk verwacht dat ze een uitkering in ontvangst nemen en in de tussentijd hun proefschrift afschrijven. Een nieuwe baan zoeken is haast not done.
.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |