Ah, ja, kijk, want heel veel recepten voor -lekkere- focaccia gebruiken vaak of een preferment (een klein deel van het uiteindelijke deeg, een soort voordeeg dus, dat je langzaam en lang laat gisten, voor meer smaak).
Ik zou je dan een no-knead focaccia aanraden; omdat een focaccia vaak met heel nat deeg gemaakt wordt, en dat is best lastig als je nog nooit brood gebakken hebt.
http://food.zombelina.com/no-knead-focaccia/Die is toevallig met zongedroogde tomaten bovenop, maar dat kan je natuurlijk veranderen.
Kijken we even naar de ingredienten:
Ingrediënten
450 gram bloem
350 ml lauw warm water
halve theelepel droge gist
1 theelepel zout
Ongeveer 2 eetlepels gedroogde oregano
Extra bloem om te bestuiven
4 eetlepels olijfolie
Ovengedroogde tomaten (optioneel)Heel simpel eigenlijk. Je neemt een ruime kom, doet alles behalve de tomaten erin, en roer en veeg alles bij elkaar met een spatel oid tot het een homogene massa is. Probeer ervoor te zorgen dat je iig geen droge bloem meer ziet. That's it, nu hoef je het alleen maar af te dekken en 14-18 uur te laten rijzen. Hier kan je ook nog eens heel handig de koelkast bij gebruiken. Stel je wil morgenavond bij het eten focaccia? Tis nu best warm, dus we houden 14 uur aan. Stel eten rond 6 uur, dan moet je dus eigenlijk 4 uur 's ochtends het deeg maken. Hmm, dat is niet zo'n handige tijd. Dus wat doe je? Je maakt het deeg de avond ervoor, na het eten van die dag. Om een uur of 8. Dek het ook af, maar zet het dan in de koelkast. De volgende ochtend haal je het eruit, en het is mooi op tijd klaar voor die dag.
Je kan het met patentbloem proberen, maar dat zal je niet zo'n goed resultaat geven. In de meeste supermarkten verkopen ze wel 500 grams verpakkingen bloem voor pizza. Let wel op dat er nog geen gist in zit!!
Oh, en het is hierbij toch handig de bakplaat uit de oven te laten. Ideaal zou zijn als je nog een andere platte zou hebben waar je de plaat met de focaccia op kan schuiven. Jouw oven haalt de 225 graden niet, dus laat em wat langer bakken.
Let ook even op de hoeveelheid, dit is >800 gram deeg. Weet niet welke oppervlakte dat wordt, maar zou misschien de eerste keer de helft maken, en kijken hoe het schaalt.
[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 05-06-2012 14:34:56 ]