abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_112467546
Ik heb alle tijd en desnoods bewaar ik het recept voor morgen of een andere dag! Kben al blij dat je me wilt helpen.. maar het lijkt me zoooooo verschrikkelijk lekker, verse warme focaccia wat je zelf hebt gemaakt hmmmm
pi_112467965
Oh, ik was dit topic helemaal vergeten! :D

Afgelopen week een spelt, volkoren, en een spelt-wit met een klein beetje honing en boter, veel rozijnen en gedroogde pruimen gemaakt. Vooral die laatste was erg lekker geworden.
pi_112468053
Jeetje @ LeeharveyOswald.. ik krijg trek van dat laatste wat je opschrijft hmmmmmmm :O
  † In Memoriam † dinsdag 5 juni 2012 @ 11:30:34 #254
91830 MaximusTG
pi_112468218
Ah, ja, kijk, want heel veel recepten voor -lekkere- focaccia gebruiken vaak of een preferment (een klein deel van het uiteindelijke deeg, een soort voordeeg dus, dat je langzaam en lang laat gisten, voor meer smaak).
Ik zou je dan een no-knead focaccia aanraden; omdat een focaccia vaak met heel nat deeg gemaakt wordt, en dat is best lastig als je nog nooit brood gebakken hebt.

http://food.zombelina.com/no-knead-focaccia/

Die is toevallig met zongedroogde tomaten bovenop, maar dat kan je natuurlijk veranderen.

Kijken we even naar de ingredienten:

Ingrediënten
450 gram bloem
350 ml lauw warm water
halve theelepel droge gist
1 theelepel zout
Ongeveer 2 eetlepels gedroogde oregano
Extra bloem om te bestuiven
4 eetlepels olijfolie
Ovengedroogde tomaten (optioneel)


Heel simpel eigenlijk. Je neemt een ruime kom, doet alles behalve de tomaten erin, en roer en veeg alles bij elkaar met een spatel oid tot het een homogene massa is. Probeer ervoor te zorgen dat je iig geen droge bloem meer ziet. That's it, nu hoef je het alleen maar af te dekken en 14-18 uur te laten rijzen. Hier kan je ook nog eens heel handig de koelkast bij gebruiken. Stel je wil morgenavond bij het eten focaccia? Tis nu best warm, dus we houden 14 uur aan. Stel eten rond 6 uur, dan moet je dus eigenlijk 4 uur 's ochtends het deeg maken. Hmm, dat is niet zo'n handige tijd. Dus wat doe je? Je maakt het deeg de avond ervoor, na het eten van die dag. Om een uur of 8. Dek het ook af, maar zet het dan in de koelkast. De volgende ochtend haal je het eruit, en het is mooi op tijd klaar voor die dag.
Je kan het met patentbloem proberen, maar dat zal je niet zo'n goed resultaat geven. In de meeste supermarkten verkopen ze wel 500 grams verpakkingen bloem voor pizza. Let wel op dat er nog geen gist in zit!!

Oh, en het is hierbij toch handig de bakplaat uit de oven te laten. Ideaal zou zijn als je nog een andere platte zou hebben waar je de plaat met de focaccia op kan schuiven. Jouw oven haalt de 225 graden niet, dus laat em wat langer bakken.

Let ook even op de hoeveelheid, dit is >800 gram deeg. Weet niet welke oppervlakte dat wordt, maar zou misschien de eerste keer de helft maken, en kijken hoe het schaalt.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 05-06-2012 14:34:56 ]
pi_112470079
Thanks!!!
  † In Memoriam † dinsdag 5 juni 2012 @ 14:39:59 #256
91830 MaximusTG
pi_112475882
Graag gedaan hoor. Nu verwachten we natuurlijk wel foto's :P.

Ik bedoelde trouwens deze bloem:



en dus niet deze:

pi_112480089
ik zal er op letten, ik denk dat het zaterdag wordt dat ik dit ga maken! En ik zal dan als ik het gemaakt heb een foto'tje posten!
  † In Memoriam † dinsdag 12 juni 2012 @ 12:39:24 #258
91830 MaximusTG
pi_112782702
En, was het nog een beetje gelukt met je focaccia?
pi_113054804
Hoe zijn die kant en klare pakken eigenlijk? Lijkt mij best wel wat schelen in geld in sommige gevallen. Heb je niet die en die bloem nodig, die pitten etc...
  † In Memoriam † maandag 18 juni 2012 @ 16:16:39 #260
91830 MaximusTG
pi_113055307
Mwa, volgens mij valt dat wel mee, dat kostenverschil. Als je tenminste die pitten e.d. ook in grote verpakkingen haalt. Voor een enkele keer kan zo'n mix wel goedkoper zijn.
Maar wat wel vervelend is, is dat veel van die mixen al gist bevatten. Dus je bent heel erg beperkt in wat je met je deeg kan doen. Je kan alleen de standaard rijs, punchdown, rijs, bakken doen. Niet langzaam rijzen met weinig gist in de koelkast. Niet met zuurdesem..
  maandag 18 juni 2012 @ 22:42:12 #261
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_113077843
Wat ik vooral vervelend vind in de kant en klaar mixen is dat er zo veel zout in zit. Het deeg smaakt soms gewoon een beetje zoutig, als tucjes.
Als ik zelf brood maak is het veel minder zout. Ik dacht dat ze het zout in brood gingen minderen, geldt dat soms niet voor broodmixen?
  † In Memoriam † maandag 18 juni 2012 @ 22:52:09 #262
91830 MaximusTG
pi_113078599
Lijkt me niet nee, dat is een afspraak van de Nederlandse bakkers. Als ik ff kijk naar bv de bruin brood mix van Koopmans (kan geen andere ingredientenlijst van broodmix vinden) dan zit daar 6% Natrium in per 100 gram. Terwijl bakkers tegenwoordig maar 1,8% zout toevoegen. Maarrrr dat laatste is een bakkerspercentage, dus dat is op het bereide product nog minder. Terwijl de 6% natrium maar een deel is van de hoeveelheid NaCl.

Heb trouwens nog gekeken in de AH vanmiddag, maar echt alle mixen bevatten al gist.
  maandag 18 juni 2012 @ 22:54:47 #263
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_113078770
Ik weet niet of je een Jumbo in de buurt hebt, maar de mixen van het huismerk (bruine papieren zakken van 1 kg) hebben geen gist erin.
  † In Memoriam † maandag 18 juni 2012 @ 23:06:17 #264
91830 MaximusTG
pi_113079476
Hmm, ja, ik heb wel een Jumbo (Hallo!) (en een Emte, Supercoop en AH op loopafstand, luxe he :p) in de buurt. Maar:

- Ik vind de Jumbo geen fijne winkel.
- Ik hoef geen mix :p. Hou niet zo van premixed dingen. Neemt de lol weg van het zelf verhoudingen uitproberen. En je kunt ineens dat ene brood dat je zo lekker vindt niet meer maken als ze het uit het assortiment halen..

Ga binnenkort wel weer eens een grote bestelling op internet plaatsen denk ik. Eens kijken waar de verzendkosten het laagst zijn. Hmm, en misschien ververs ik straks mn desem ook wel weer. :)
  maandag 18 juni 2012 @ 23:11:52 #265
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_113079771
Oké, dan ben ik misschien gemakzuchtig met mijn Jumbomixen ;)
Maar met om de dag brood bakken voor een gezin heb ik niet altijd zin om zelf te gaan vogelen met meel en verhoudingen.
  † In Memoriam † maandag 18 juni 2012 @ 23:15:22 #266
91830 MaximusTG
pi_113079964
Oh welnee, als je zo vaak routineus brood bakt dan snap ik dat wel hoor :p. Als je een mix hebt die je lekker vindt..
Maar goed, aan de andere kant, als je zelf met verhoudingen speelt en goed documenteert dan kan je wel makkelijker wisselen tussen broden :).
  dinsdag 19 juni 2012 @ 06:13:38 #267
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_113085626
Als er mensen interesse hebben in bakkerij grondstoffen van de groothandel in de buurt van Helmond dan moet je maar met mij contact opnemen.
pi_113146924
Hoeveel gram ()bloem moet je ongeveer gebruiken voor een standaard broodbakblik van 30cm.

Deze dus:
http://www.blokker.nl/web(...)2318&productId=77817
  † In Memoriam † woensdag 20 juni 2012 @ 16:40:52 #269
91830 MaximusTG
pi_113148782
Hmm, ja dat is altijd lastig. Makkelijkste is dan zoeken naar recepten met zo'n vorm, en vergelijken hoeveel deeg ze maken. Voor 30 cm (= +-12 inch loaf pan) zie je vaak 1,5 lbs = 680 gram deeg.
Uitgaand van 65% water en verwaarlozen gist en zout en andere toevoegingen zit je dan op ongeveer 100/165 * 680 = 412 gram bloem.
Ongeveer...
  woensdag 20 juni 2012 @ 16:50:55 #270
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_113149217
Er staat hier weer een heerlijk maisbroodje te bakken in de oven. :9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_113150222
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2012 16:40 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, ja dat is altijd lastig. Makkelijkste is dan zoeken naar recepten met zo'n vorm, en vergelijken hoeveel deeg ze maken. Voor 30 cm (= +-12 inch loaf pan) zie je vaak 1,5 lbs = 680 gram deeg.
Uitgaand van 65% water en verwaarlozen gist en zout en andere toevoegingen zit je dan op ongeveer 100/165 * 680 = 412 gram bloem.
Ongeveer...
Bedankt voor je antwoord. 412 lijkt mij redelijk laag. Heb eergisteren een maisbrood gebakken(voorverpakte mix en zou ook niet weten waar ik maïsmeel haal en die granen/pitten) en daarvan deed ik 500 gram/320 water in. Van mij had het brood namelijk wel iets hoger gemogen. Misschien komt het ook de de pitten/granen wat wegen en je zo niet echt op 500 gram bloem uitkomt.

Ik keek net ff op de website van Levine en zag dat zei 580 gram gebruikt voor een 30cm vorm.
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2008/08/wit-brood-3.html

Denk dat ik binnenkort een witbrood ga maken met maanzaad(http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/05/wit-brood-4.html). Kan deze bij een bakker ook al bijna nergens meer kopen en vind de combi witbrood-maanzaad erg lekker. Recept van Levine nog ff omrekenen naar een 30 cm vorm ipv een 22cm.
pi_113150304
dubbelpost
  † In Memoriam † woensdag 20 juni 2012 @ 17:58:15 #273
91830 MaximusTG
pi_113152151
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2012 17:13 schreef franky_sl het volgende:

[..]

Bedankt voor je antwoord. 412 lijkt mij redelijk laag. Heb eergisteren een maisbrood gebakken(voorverpakte mix en zou ook niet weten waar ik maïsmeel haal en die granen/pitten) en daarvan deed ik 500 gram/320 water in. Van mij had het brood namelijk wel iets hoger gemogen. Misschien komt het ook de de pitten/granen wat wegen en je zo niet echt op 500 gram bloem uitkomt.

Ik keek net ff op de website van Levine en zag dat zei 580 gram gebruikt voor een 30cm vorm.
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2008/08/wit-brood-3.html

Denk dat ik binnenkort een witbrood ga maken met maanzaad(http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/05/wit-brood-4.html). Kan deze bij een bakker ook al bijna nergens meer kopen en vind de combi witbrood-maanzaad erg lekker. Recept van Levine nog ff omrekenen naar een 30 cm vorm ipv een 22cm.
Het was ook maar een schatting ;). Daarbij zit er ook nog verschil in de hoogte en breedte van die vormen.. Maar dan zal die hoeveelheid in dat recept vast beter kloppen ja. Beste manier om uit te proberen is om het te testen natuurlijk.
pi_113155612
In het pizzatopic en dit topic heb je het erover dat Soezie goede bloem heeft. Ik wil morgen naar de Welkoop om die bloem te halen en keek net ff op hun website en zie door de bomen het bos niet meer. http://www.soezie.com/NED(...)ge/nl-BE/Default.asp

Welke (tarwe/witte) bloem gebruik jij. Dus waar je alles mee kan... Dus pizza, brood en bakken(taart, cake, vlaai etc)? Surprima plus, Surfina?

[ Bericht 1% gewijzigd door franky_sl op 20-06-2012 19:27:41 ]
  † In Memoriam † woensdag 20 juni 2012 @ 23:28:16 #275
91830 MaximusTG
pi_113168870
Ik neem altijd de Frans Krokant. Voor pizza, brood etc. Maar de Surprima plus is ook goed hoor. Zoveel verschil zit daar echt niet in. Als het maar een original is, een witte tarwebloem met hoog eiwitgehalte. Bij mijn welkoop hebben ze alleen Frans krokant.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')