abonnement Unibet Coolblue
pi_112087572
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 13:50 schreef Jeroen1990 het volgende:

[..]

Waar heb je de spijs van gemaakt dan? Spijs zonder noten lijkt me toch vrij lastig:P
Sojabonen en abrikozen...nepspijs.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  † In Memoriam † zondag 27 mei 2012 @ 14:26:46 #227
91830 MaximusTG
pi_112088199
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 14:06 schreef Sorella het volgende:
Ik ga zodirect een irish soda bread maken, alleen boter moest koud zijn en ik had het natuurlijk al uit de koelkast gehaald, kan ik de boter gewoon in de vriezer stoppen voor een kwartiertje ?
Tuurlijk. Hoop dat het brood je smaakt, voor mij hoeft het niet, dat soda brood.. Is het echt met baking soda? Of bakpoeder?

Ik ben zelf met dit brood bezig:

http://beginningwithbread(...)gh-rye-with-walnuts/

Wel maar de helft, dus 1 groot brood. Had niet zoveel walnoten meer, dus wat zonnebloempitten meegeroosterd. En heb iets meer desem in de levain gedaan, en de gist laat ik helemaal weg. De levain staan vanaf 12 uur snachts, en die heb ik om 14 uur gebruikt om het deeg te maken. Ipv het deeg nu buiten de koelkast te laten rijzen heb ik het in de koelkast gezet. Heb vanmiddag een feestje. Kan ie mooi meer smaak ontwikkelen, en kan ik morgenochtend lekker bakken.
pi_112090760
bakpoeder en baking soda



Voor de liefhebber die het ook eens wil proberen.
Het is krokant en smaakt best wel goed maar het heeft een beetje een nasmaak.

Irish Soda Bread
• 540 gram patentbloem
• 1 theelepel zout
• 3 theelepels bakpoeder
• 1 theelepel baking soda
• 50 gram suiker
• 225 gram krenten of rozijnen
• 57 gram koude ongezouten boter, in stukjes
• 1 ei, los geklopt
• 420 ml karnemelk
• 1 eetlepel melk
• suiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op: hete lucht 200, gewone oven 220 °C.
Meng de bloem, zout, bakpoeder, baking soda en suiker door elkaar in de grote kom. Verdeel de boter in klontjes over het bloemmengsel en snijd met twee messen tot de grootte van een erwt. Roer de rozijnen erdoor.
Klop het ei door de karnemelk en voeg aan het bloemmengsel toe. Blijf roeren totdat alles gemengd is.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkplek. Kneed maxinaal 1 minuut. Als het te erg kleeft gebruik dan wat extra bloem.
Bestuif het bakblik met bloem en leg daar het deeg op, maak van het deeg een bal. Maak een kruis bovenop en bestrijk met melk en bestrooi met suiker.
35 - 40 minuten bakken op de middelste richel van de oven. Na 25 minuten kijken of het brood bruin is, dan de oven op 160 zetten voor 20 minuten.
10 minuten voor tijd het brood omdraaien (onderkant wordt dan bovenkant).
pi_112099931
quote:
1s.gif Op zondag 27 mei 2012 14:06 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Sojabonen en abrikozen...nepspijs.
nee joh, gadverdamme :P
Geroosterde pompoenpitten, rietsuiker, honing, sinaasappelrasp en een ei. Das pas spijs :9 Je moet wat, onverwacht lekker!
pi_112102074
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 20:34 schreef evo87 het volgende:

[..]

nee joh, gadverdamme :P
Geroosterde pompoenpitten, rietsuiker, honing, sinaasappelrasp en een ei. Das pas spijs :9 Je moet wat, onverwacht lekker!
^O^
  zondag 27 mei 2012 @ 22:02:53 #231
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_112103860
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 13:39 schreef MaximusTG het volgende:
Voor de desem, ik postte dit linkje de vorige pagina. Handig om door te lezen van te voren :).
Thanksie *O*

Mijn brood is trouwens niet echt mega gelukt :o! wel de smaak/gaarheid maar met bakken redelijk plat gebleven, denk dat het deeg iets te slap is geweest, leermomentje weer :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_112119479
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 05:36 schreef evo87 het volgende:
volgens de wetgeving mag iets pas volkoren heten als er alleen volkorenmeel wordt gebruikt. Dus tarwebloem toevoegen is niet toegestaan. Nu is het dus eigenlijk bruin brood.
Ah, vandaar :)
Het was naar een recept wat ik vond btw.

quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 20:29 schreef MaximusTG het volgende:
Ik hou zelf ook altijd meer van broden uit een combinatie van volkorenmeel en bloem, en eventueel rogge en spelt. Lekker met zaden en pitten. Mooi lang laten rijzen, langzaam. Veel smaak lostrekken uit die tarwe :). En dan mooie rustieke broden. Heerlijk met gezouten roomboter.
Heb je voor mij wat verhoudingen voor een lekker volkorenbrood?
Oh I'm sorry, did I break your concentration?
  † In Memoriam † maandag 28 mei 2012 @ 15:48:16 #233
91830 MaximusTG
pi_112128405
Zie je PM voor wat recepten ;).

Net mn rogge/tarwebroodje gebakken; Deeg had bijna 24 uur in de koelkast gerezen. Eruit gehaald, tot batard gevormd en laten rijzen, +- 2,5 uur. Rechte insnede over lengte brood. Gebakken op steen, stoom gedurende eerste helft baktijd.

Resultaat:



Edit: Foto's kruim:




Helft weer in de vriezer gedaan :). Hij smaakt ook goed!

[ Bericht 18% gewijzigd door MaximusTG op 28-05-2012 17:26:36 ]
pi_112159227
Wow, dat ziet er echt heel lekker uit.
  † In Memoriam † dinsdag 29 mei 2012 @ 11:46:53 #235
91830 MaximusTG
pi_112160773
Ja, het is echt een super lekker brood :). Ik heb het met alleen desem gebakken, recept voegt ook nog instant gist toe in het uiteindelijke deeg.

Je zou het ook met alleen gist kunnen bakken denk ik. Voeg dan aan het gedeelte bij "sourdough" iets minder dan een kwart tsp gist toe en 7 gram rogge en 7 gram water extra. En dan alsnog 14 uur bij kamertemperatuur gisten.
Krijg je natuurlijk wel iets andere smaak.
pi_112365276
Naar aanleiding van de vraag van een andere user in het topic van Piet; ik heb ook al meermaals zitten knoeien wegens het gebruik van foute bloem. Helaas weet ik hier in de buurt nergens een molenwinkel zijn dus ik doe het nu met bloem uit een tuincenter/supermarkt.

Bijvoorbeeld; door het kopen van ongeschikte bloem zijn al mijn pogingen naan te maken uitgedraaid op een soort platte koek als resultaat, superlekker wel, maar absoluut geen naan :P. En ook geen brood waarschijnlijk, want het deeg is ongelofelijk sticky wanneer het in de oven gaat en kan ook geen rijs vasthouden.
Dus tip: probeer gerust Manjula's naan recipe met een bloem voor witbrood die absoluut geen water absorbeert :P. 'T is knoeien maar 't resultaat mag er écht zijn :P.

Momenteel behelp ik mij met het bakken van standaard-broden waarbij ik zowel bloem voor witbrood als vol tarwemeel voor gebruik. Dit recept lukt hiervoor vrij goed; het is makkelijk, snel en veelzijdig. Zelf voeg ik geen honing toe, of maximaal 2x 1 soeplepel per brood. Geeft een licht zoete smaak wat best lekker is, voor af en toe.

Nu vraag ik mij af of ik een blend van witte bloem/bloem voor witbrood (?) en vol tarwemeel kan gebruiken voor andere broden die een all-purpose bread flour of unbleached flour vereisen?
Ook pizzadeeg staat hoog op mijn to-do lijst.

Voor de kenners; als je deze lijst ziet, welke soort schat je dat het dichtst in de buurt komen van all-purpose bread flour?

Alvast thanks :).
  † In Memoriam † zaterdag 2 juni 2012 @ 23:12:28 #237
91830 MaximusTG
pi_112365999
Voor pizza zou ik de OP van het pizzatopic even doornemen. Welke recept je nu precies volgt voor je brood moet je gewoon zelf bekijken, zijn zoveel opties. Zelf bak ik wel liever brood zonder toevoeging van boter en suiker.
Hier in NL kennen wel niet echt zoiets als AP flour, supermarkten hebben vaak alleen patentbloem, tarwemeel, en een berg premixed. Die link die je post, dat is grappig, die worden hier in NL onder de naam Soezie verkocht. Ik zou daar voor algemeen gebruik de Surprima-plus of de Frans krokant voor nemen. Via internet werkt prima hoor, je moet dan alleen wel meteen veel bestellen.

Je naan verhaal vind ik een beetje vaag? Bloem die geen water absorbeert?
pi_112366755
Okay, bedankt :)! (weeral!)

Zal dan die andere types eens proberen en eventueel een online-winkel in België zoeken.

Nja, die naan had ik gemaakt met té witte bloem. Ik ken te weinig van graansoorten om een uitleg op jouw niveau te geven maar ze leek absoluut niks te absorberen. De voltarwebloem die ik gebruik absorbeert veel beter (maar da's ongetwijfeld normaal).

De koeken die ik daarmee bekwam waren écht wel lekker, maar ik zal wel zelf eens een foto posten als ik dat nog eens maak.

En je hebt gelijk hoor, suiker en boter e.d. horen niet in brood als je ziet wat je allemaal kan doen met gewoon bloem, water en gist. Dit is ook een van de redenen waarom ik hiermee begonnen ben; gezondheidsoverwegingen. Minder zout etc., ookal is dat nodig voor de structuur.
Als ik 't dan toch erop of erin doe is 't altijd ofwel zonnebloemolie ofwel olijfolie (ciabatta etc.).
  † In Memoriam † zondag 3 juni 2012 @ 10:34:00 #239
91830 MaximusTG
pi_112374245
Ik zou idd die twee bloemen van Aveve gewoon eens proberen, dat verschil moet je gewoon merken.

Over dat absorberen, ik heb dat naanbrood recept er bij gepakt, en het is sowieso lastig omdat dat in cups is, maar 2 cups AP flour is ongeveer 250 gram. 3/4 cup water is 0.75*240 = 180 gram. Dat is al een hydratatie van 72%! En dan komt er nog yoghurt bij. Dat is ook gewoon heel nat! En aangezien volkoren tarwe idd meer water absorbeert is dat niet zo'n heel gek idee.

Ik bedoelde trouwens niet dat suiker en boter nooit in brood horen, die ingredienten hebben zeker hun plek in bepaalde broden.

Je kan idd een mix van volkoren tarwemeel en tarwebloem gebruiken, maar je moet dan wel de hoeveelheid water aanpassen (afhankelijk van of het recept klopte om mee te beginnen :P).
pi_112376664
Vanochtend een brood gebakken van gewone bloem met volkoren meel. Prima gelukt.



  zondag 3 juni 2012 @ 13:30:49 #241
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_112378807
Heb eindelijk een plek in de buurt gevonden waar spelt geteeld en verkocht wordt *O*
  † In Memoriam † maandag 4 juni 2012 @ 16:23:19 #242
91830 MaximusTG
pi_112429427
Mooi broodje Bleie :) . Hoe smaakte ie?
pi_112436615
Lekker!

Ik had hem trouwens gebakken in n ssiliconen cakevorm, en dat ging echt prima, dus dat is wel handig.
pi_112466095
Weet iemand of je ook goed brood kunt bakken in een combi oven (zo''n oven en magnetron in 1)
  † In Memoriam † dinsdag 5 juni 2012 @ 10:45:57 #245
91830 MaximusTG
pi_112466381
Dat is vrij onmogelijk te zeggen, aangezien dat afhangt van de kwaliteit van de combi. Over het algemeen is de ovenfunctie in combi´s een ondergeschoven kindje. En je kan er niet goed in stomen.
Dus goed brood? Mwa. Afhankelijk van hoe goed je er zelf in bent denk ik dat je er acceptabel brood in kan bakken. Niks uitzonderlijks.
pi_112466560
Hmmps, ik heb nog nooit brood gebakken.. maar wilde voor vanavond iets van een italiaans focaccia achtig iets maken.. maar weet niet of dat zou lukken in zown combi oven :(
  † In Memoriam † dinsdag 5 juni 2012 @ 10:53:35 #247
91830 MaximusTG
pi_112466668
Oh, focaccia moet nog wel gaan hoor. Ik adviseer je dan wel de focaccia niet direct op een bakplaat met bakpapier te doen en dan in de voorverwarmde oven. Verwarm de bakplaat in de oven mee, maak de focaccia op een stuk bakpapier op een (houten/glazen/plastic als je snel bent :P) snijplank oid. En laat het dan op de voorverwarmde bakplaat glijden als je wil bakken. Anders ben ik bang dat ie niet lekker wordt aan de onderkant.

Wat voor oven heb je, en welk recept ga je gebruiken?
pi_112467117
Ik heb een combimagnetron met hete lucht oven tot 200 graden.
Ik ben nog recepten aan het bekijken, maar mocht je een aanrader hebben dan hou ik me aanbevolen :D
  † In Memoriam † dinsdag 5 juni 2012 @ 11:13:33 #250
91830 MaximusTG
pi_112467429
Nah, das geen focaccia joh. Die rijstijden ook... Eerste rijs 25, tweede max 15 minuten! Dat lijkt me niet zo lekker. Zal wel even wat zoeken, maar dan moet ik wel even weten hoeveel tijd je er voor hebt? (Zal veel wachttijd zijn)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')