bakpoeder en baking soda
Voor de liefhebber die het ook eens wil proberen.
Het is krokant en smaakt best wel goed maar het heeft een beetje een nasmaak.
Irish Soda Bread
• 540 gram patentbloem
• 1 theelepel zout
• 3 theelepels bakpoeder
• 1 theelepel baking soda
• 50 gram suiker
• 225 gram krenten of rozijnen
• 57 gram koude ongezouten boter, in stukjes
• 1 ei, los geklopt
• 420 ml karnemelk
• 1 eetlepel melk
• suiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op: hete lucht 200, gewone oven 220 °C.
Meng de bloem, zout, bakpoeder, baking soda en suiker door elkaar in de grote kom. Verdeel de boter in klontjes over het bloemmengsel en snijd met twee messen tot de grootte van een erwt. Roer de rozijnen erdoor.
Klop het ei door de karnemelk en voeg aan het bloemmengsel toe. Blijf roeren totdat alles gemengd is.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkplek. Kneed maxinaal 1 minuut. Als het te erg kleeft gebruik dan wat extra bloem.
Bestuif het bakblik met bloem en leg daar het deeg op, maak van het deeg een bal. Maak een kruis bovenop en bestrijk met melk en bestrooi met suiker.
35 - 40 minuten bakken op de middelste richel van de oven. Na 25 minuten kijken of het brood bruin is, dan de oven op 160 zetten voor 20 minuten.
10 minuten voor tijd het brood omdraaien (onderkant wordt dan bovenkant).