Tooto7moe | zondag 11 maart 2012 @ 00:21 |
![]() Info: Koken in de tajine De tajine Sinds eeuwen wordt er gekookt in kleipotten. De Tajine is een oude kookpan uit Noord-Afrika gemaakt van klei. Klei houdt de warmte goed vast waardoor de gerechten gelijkmatig verwarmd worden en al sudderend langzaam garen. Hoe gebruik je de tajine? Voor het eerste gebruik moet de tajine 24 uur in water geweekt worden. Gebruik je de tajine niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik. Je kunt de tajine op vrijwel iedere warmtebron gebruiken. Op een houtvuur, op het fornuis (met vlamverdeler), op een electrische kookplaat en in de oven. Welke gerechten kun je bereiden? Gebruik de tajine voor het bereiden van vis, vlees, groenten en fruit. De smaak van toegevoegde kruiden en andere smaakmakers krijgen tijdens de bereiding in de tajine goed de tijd om goed op elkaar in te werken. Het resultaat is een smakelijk en vetarm gerecht. Een tajine kopen Tajines zijn er in verschillende maten, een goede maat is een tajine van rond de 30 cm doorsnede, zodat ook grotere stukken vlees of een kip bereid kunnen worden. De tajines zijn er zowel geglazuurd als ongeglazuurd. Geglazuurde tajines zijn makkelijker schoon te maken, maar in het gebruik maakt het geen verschil. Tajines zijn te koop bij goed gesorteerde kookwinkels, maar ook Turkse en Marokkaanse winkels. Er is ook een gietijzeren tajine van het merk Le Creuset. Sommige gedecoreerde Tajines zijn niet geschikt om mee te koken. Tijdens het koken kan er lood vrij komen door de kleuren die in de decoratie verwerkt zijn. Ga dus na of je een geschikte Tajine koopt en om zeker te zijn kan je er altijd 1 kopen zonder decoratie. Het wil echter niet zeggen dat alle gedecoreerde tajines lood bevatten. Sommige zijn prima bruikbaar. ![]() Deel 1: Koken met een tajine Deel 2: koken met een tajine deel 2 | |
#ANONIEM | zondag 11 maart 2012 @ 00:31 |
Net de Apple iPad dit. Niet het nieuwe deel een #3 geven maar lekker gek doen en weer bij 1 beginnen. | |
Isabeau | zondag 11 maart 2012 @ 00:38 |
Opgelost; hier verder! | |
dikkebroekzak | zondag 11 maart 2012 @ 00:43 |
nee [ Bericht 86% gewijzigd door Mirjam op 11-03-2012 00:44:34 ] | |
dikkebroekzak | zondag 11 maart 2012 @ 00:55 |
Ok leuk topic. Wie gaat er koken? ![]() | |
Tooto7moe | dinsdag 3 april 2012 @ 11:16 |
zal ik dan maar iets plaatsen? Laatst weer eens een makreeltajine gemaakt. | |
Dragonberry | dinsdag 3 april 2012 @ 15:47 |
Ik heb er eentje meegenomen uit marokko ![]() Laatst kefte in gemaakt, maar nu zit er aan een kant in de rand een barst.. kan ik hem nu nog gebruiken om echt mee te koken of beter gewoon als souvenir? ik ben namelijk bang dat hij misschien verder barst ![]() | |
Flurry | dinsdag 3 april 2012 @ 15:53 |
Oef dat klinkt lekker! Heb je daar een recept van? | |
Tooto7moe | zondag 1 juli 2012 @ 14:53 |
ahum.. erug laat.. maar was even vergeten dat deze topic ook nog bestond. http://safranaargana.blog(...)ppel-paprika-en.html als er geen vocht uit sijpelt kan je hem nog wel gebruiken... maar dan wel iets tussen de tajine en het vuur doen...anders barst die verder. | |
Curiosity | zondag 1 juli 2012 @ 19:12 |
Vandaag weer eens marokkaanse gehaktballetjes met couscous gegeten ![]() | |
markmarkmark | zondag 1 juli 2012 @ 19:23 |
na aanleiding van dit topic reeks heeft me moeder een tajine geleend van de marokkaanse buurvrouw. morgen gaat ze er lamsvlees in koken. ben erg benieuw, zal wel laten weten of het lekker was. | |
Leentje86 | dinsdag 3 juli 2012 @ 20:43 |
He markmarkmark, En hoe smaakte het lamsvlees? Ik heb al regelmatig mijn Tajine gebruikt, ik maak meestal rundvlees met pruimen of kip met groenten. Hebben jullie nog andere lekkere recepten? Ik gebruik soms stiekem eerst m'n braadpan om het vlees even aan te bakken voordat ik het uren op laag vuur in mijn Tajine doe ![]() | |
Bombshell | dinsdag 3 juli 2012 @ 22:12 |
Dat vind ik vaak niet lekker aan het Marokaanse eten, het gebruik van pruimen en perzikken bij het hoofdgerecht. Houdt niet van zoet bij kip, couscous etc | |
Verbodsbord | dinsdag 3 juli 2012 @ 22:13 |
Mijn ouders hebben zo'n ding, en een recept met rundvlees en steranijs ofzo, zal even kijken of ik die ergens kan vinden, echt gruwelijk lekker. | |
Tooto7moe | woensdag 4 juli 2012 @ 22:36 |
het is 'feestvoedsel'. Dagelijkse tajine's zijn agv-versies haha. Gewoon vlees met veel groenten en aardappelen. | |
markmarkmark | donderdag 5 juli 2012 @ 14:51 |
was echt heerlijk. lamsvlees was heerlijk zacht. met allemaal verse kruiden uit de tuin erdoor met tomaat enz. gegeten met turks brood. we hebben gelijk zelf een tajine gekocht en gaan er vaker in koken. dus als iemand nog lekkere recepten heeft, lees ik ze graag. | |
mcwops | maandag 10 december 2012 @ 19:02 |
ik gooi het Tajine topic nog is omhoog. heel lang geleden nog is in gepost en heb beloofd as weekend weer is na een aantal jaren de Tajine te gaan gebruiken. vooralsnog denk ik aan he succesrecept lamsvlees met pruimen/vijgen/abrikozen ? maar heb t recept niet meer bij de hand ![]() iemand nog tips? en, stom van me, maar..ook vergeten...was het nu een dag vantevoren in water laten weken of een uurtje van tevoren. En naderhand in de olie wegzetten? Merk dat ik echt wat dingen vergeten ben, behalve dat het onwijs lekker was ![]() | |
Tooto7moe | vrijdag 21 december 2012 @ 16:24 |
Wat heb je nog gemaakt? de voorbehandeling doe je alleen vóór de eerste keer dat je erin gaat koken. Als je hem al eerder hebt gebruikt dan hoeft dat niet. | |
Curiosity | zondag 17 maart 2013 @ 14:58 |
Vandaag weer eens marokkaanse gehaktballetjes met couscous maken, | |
tombolafan | zondag 17 maart 2013 @ 17:20 |
late reactie, maar deze? CUL / Koken met een tajine | |
#ANONIEM | donderdag 21 maart 2013 @ 21:07 |
Zó lekker ![]() [ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 21-03-2013 21:07:48 ] | |
tony_clifton- | maandag 25 maart 2013 @ 12:02 |
Hoi! Ik vraag mij af wat het voordeel is van een tajine ten opzichte van een stoofpot, buiten dat 't er classy en authentiek uitziet. Ik ben zelf een groot fan van stoofpotten, maar maak heel weinig vlees. Nu heb ik al een geemailleerde gietijzeren stoofpot van Le Creuset, en vroeg mij af wat een tajine zou toevoegen. Zeker omdat ik een inductievuur heb, en aardewerk dus niet werkt lijkt mij de tajine van Creuset redelijk 'tzelfde als zo'n stoofpot die ik al heb. | |
LeeHarveyOswald | zaterdag 30 maart 2013 @ 13:24 |
Door de vorm en de dikkere punt boven op, koelt je kookvocht en dat druppelt terug op je eten ![]() | |
tony_clifton- | zaterdag 30 maart 2013 @ 14:31 |
Is het verschil zo groot dan? Dan voornamelijk omdat mijn stoofpot geen damp doorlaat; dus dan moet 't sowieso ook sterk terug druppelen? | |
De_Hertog | woensdag 4 december 2013 @ 19:00 |
Vandaag op het menu: http://www.smulweb.nl/rec(...)met-kip-en-abrikozen Ik ben benieuwd ![]() | |
Puckzzz | zaterdag 19 april 2014 @ 10:24 |
*schop* Ik had drie aardewerken tajines waarvan er nu twee een barst hebben (onvoorzichtigheid van mij) en de derde is gedecoreerd en die gebruik ik liever alleen om iets in te serveren maar niet om mee te koken. Dus nu heb ik gisteren de tajine van de IKEA gekocht. Lees ik verdorie in de gebruiksaanwijzing dat het deksel niet in de oven zou kunnen. Nu gebruik ik die methode sowieso niet zo vaak, ik kook meestal gewoon op de pit maar ik vind het wel stom! Zijn er mensen die ook die tajine hebben en 'm al wel in de oven hebben gebruikt? Want ik ben nogal eigenwijs en zou het dus toch gewoon doen ![]() Maar ik weet het liever zeker dat het deksel niet gaat barsten of ontploffen in de oven ![]() | |
PerryVogelbekdier | woensdag 23 december 2015 @ 10:30 |
Hmm is het zinvol om dit topic omhoog te schoppen? Ik denk het wel.. Ik wil een simpele tajine aanschaffen (Xenos, want lekker goedkoop), maar is die van de Xenos 'veilig'? ik lees her en der dat er nogal wat 'loodhoudende tajines' in omloop, en volgens het onderzoek van de NVWA ook, maar dat dateert alweer uit 2013 en er staan geen namen bij.. [url=]Linkje naar het onderzoek[/url] | |
mcwops | woensdag 23 december 2015 @ 16:49 |
die van de Xenos is prima, zit geen loodhoudende verf op. maar hij is relatief klein en gebruik ajb een verdeler / hele kleine vlam. heb je een misbaksel, dan is een scheur helaas, dus check in de winkel op gaafheid (en oneffendheden aan de binnenzijde van de schotel wij hebben een Xenos en een Bijenkorf (groter) exemplaar en gebruiken ze afwisselend zo'n 3x per maand. |