abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_108956613


Info:

Koken in de tajine
De tajine

Sinds eeuwen wordt er gekookt in kleipotten. De Tajine is een oude kookpan uit Noord-Afrika gemaakt van klei. Klei houdt de warmte goed vast waardoor de gerechten gelijkmatig verwarmd worden en al sudderend langzaam garen.

Hoe gebruik je de tajine?
Voor het eerste gebruik moet de tajine 24 uur in water geweekt worden. Gebruik je de tajine niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik.
Je kunt de tajine op vrijwel iedere warmtebron gebruiken. Op een houtvuur, op het fornuis (met vlamverdeler), op een electrische kookplaat en in de oven.

Welke gerechten kun je bereiden?
Gebruik de tajine voor het bereiden van vis, vlees, groenten en fruit. De smaak van toegevoegde kruiden en andere smaakmakers krijgen tijdens de bereiding in de tajine goed de tijd om goed op elkaar in te werken. Het resultaat is een smakelijk en vetarm gerecht.

Een tajine kopen
Tajines zijn er in verschillende maten, een goede maat is een tajine van rond de 30 cm doorsnede, zodat ook grotere stukken vlees of een kip bereid kunnen worden.
De tajines zijn er zowel geglazuurd als ongeglazuurd. Geglazuurde tajines zijn makkelijker schoon te maken, maar in het gebruik maakt het geen verschil.
Tajines zijn te koop bij goed gesorteerde kookwinkels, maar ook Turkse en Marokkaanse winkels. Er is ook een gietijzeren tajine van het merk Le Creuset.

Sommige gedecoreerde Tajines zijn niet geschikt om mee te koken. Tijdens het koken kan er lood vrij komen door de kleuren die in de decoratie verwerkt zijn. Ga dus na of je een geschikte Tajine koopt en om zeker te zijn kan je er altijd 1 kopen zonder decoratie. Het wil echter niet zeggen dat alle gedecoreerde tajines lood bevatten. Sommige zijn prima bruikbaar.



Deel 1: Koken met een tajine
Deel 2: koken met een tajine deel 2
Lijnen doen we na onze dood!
http://safranaargana.blogspot.com/
pi_108956941
Net de Apple iPad dit. Niet het nieuwe deel een #3 geven maar lekker gek doen en weer bij 1 beginnen.
pi_108957137
Opgelost; hier verder!
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zondag 11 maart 2012 @ 00:43:59 #4
354945 dikkebroekzak
de dikste zakken mogen praten
pi_108957274
nee

[ Bericht 86% gewijzigd door Mirjam op 11-03-2012 00:44:34 ]
"Twee dingen zijn oneindig: het heelal en de menselijke domheid. Van het heelal weet ik het alleen nog niet zeker,”
― Albert Einstein
  zondag 11 maart 2012 @ 00:55:28 #5
354945 dikkebroekzak
de dikste zakken mogen praten
pi_108957564
Ok leuk topic. Wie gaat er koken? :9~
"Twee dingen zijn oneindig: het heelal en de menselijke domheid. Van het heelal weet ik het alleen nog niet zeker,”
― Albert Einstein
pi_109841961
zal ik dan maar iets plaatsen?
Laatst weer eens een makreeltajine gemaakt.

Lijnen doen we na onze dood!
http://safranaargana.blogspot.com/
pi_109853254
Ik heb er eentje meegenomen uit marokko :)
Laatst kefte in gemaakt, maar nu zit er aan een kant in de rand een barst.. kan ik hem nu nog gebruiken om echt mee te koken of beter gewoon als souvenir? ik ben namelijk bang dat hij misschien verder barst :'(
  dinsdag 3 april 2012 @ 15:53:10 #8
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_109853505
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 april 2012 11:16 schreef Tooto7moe het volgende:
zal ik dan maar iets plaatsen?
Laatst weer eens een makreeltajine gemaakt.

[ afbeelding ]
Oef dat klinkt lekker! Heb je daar een recept van?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_113629020
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 april 2012 15:53 schreef Flurry het volgende:

[..]

Oef dat klinkt lekker! Heb je daar een recept van?
ahum.. erug laat.. maar was even vergeten dat deze topic ook nog bestond.
http://safranaargana.blog(...)ppel-paprika-en.html

quote:
0s.gif Op dinsdag 3 april 2012 15:47 schreef Dragonberry het volgende:
Ik heb er eentje meegenomen uit marokko :)
Laatst kefte in gemaakt, maar nu zit er aan een kant in de rand een barst.. kan ik hem nu nog gebruiken om echt mee te koken of beter gewoon als souvenir? ik ben namelijk bang dat hij misschien verder barst :'(
als er geen vocht uit sijpelt kan je hem nog wel gebruiken... maar dan wel iets tussen de tajine en het vuur doen...anders barst die verder.
Lijnen doen we na onze dood!
http://safranaargana.blogspot.com/
  zondag 1 juli 2012 @ 19:12:03 #10
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_113638708
Vandaag weer eens marokkaanse gehaktballetjes met couscous gegeten :9
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_113639130
na aanleiding van dit topic reeks heeft me moeder een tajine geleend van de marokkaanse buurvrouw.
morgen gaat ze er lamsvlees in koken.

ben erg benieuw, zal wel laten weten of het lekker was.
pi_113731100
He markmarkmark,

En hoe smaakte het lamsvlees?

Ik heb al regelmatig mijn Tajine gebruikt, ik maak meestal rundvlees met pruimen of kip met groenten. Hebben jullie nog andere lekkere recepten?

Ik gebruik soms stiekem eerst m'n braadpan om het vlees even aan te bakken voordat ik het uren op laag vuur in mijn Tajine doe :)
pi_113735930
Dat vind ik vaak niet lekker aan het Marokaanse eten, het gebruik van pruimen en perzikken bij het hoofdgerecht. Houdt niet van zoet bij kip, couscous etc
  dinsdag 3 juli 2012 @ 22:13:34 #14
285613 Verbodsbord
Verwijderd door Admin
pi_113735999
Mijn ouders hebben zo'n ding, en een recept met rundvlees en steranijs ofzo, zal even kijken of ik die ergens kan vinden, echt gruwelijk lekker.
pi_113783144
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 juli 2012 22:12 schreef Bombshell het volgende:
Dat vind ik vaak niet lekker aan het Marokaanse eten, het gebruik van pruimen en perzikken bij het hoofdgerecht. Houdt niet van zoet bij kip, couscous etc
het is 'feestvoedsel'.
Dagelijkse tajine's zijn agv-versies haha. Gewoon vlees met veel groenten en aardappelen.
Lijnen doen we na onze dood!
http://safranaargana.blogspot.com/
pi_113807056
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 juli 2012 20:43 schreef Leentje86 het volgende:
He markmarkmark,

En hoe smaakte het lamsvlees?

Ik heb al regelmatig mijn Tajine gebruikt, ik maak meestal rundvlees met pruimen of kip met groenten. Hebben jullie nog andere lekkere recepten?

Ik gebruik soms stiekem eerst m'n braadpan om het vlees even aan te bakken voordat ik het uren op laag vuur in mijn Tajine doe :)
was echt heerlijk.
lamsvlees was heerlijk zacht.
met allemaal verse kruiden uit de tuin erdoor met tomaat enz.
gegeten met turks brood.

we hebben gelijk zelf een tajine gekocht en gaan er vaker in koken.
dus als iemand nog lekkere recepten heeft, lees ik ze graag.
  maandag 10 december 2012 @ 19:02:18 #17
128384 mcwops
gat in je glas
pi_120159644
ik gooi het Tajine topic nog is omhoog. heel lang geleden nog is in gepost en heb beloofd as weekend weer is na een aantal jaren de Tajine te gaan gebruiken.
vooralsnog denk ik aan he succesrecept lamsvlees met pruimen/vijgen/abrikozen ? maar heb t recept niet meer bij de hand :{
iemand nog tips?
en, stom van me, maar..ook vergeten...was het nu een dag vantevoren in water laten weken of een uurtje van tevoren. En naderhand in de olie wegzetten? Merk dat ik echt wat dingen vergeten ben, behalve dat het onwijs lekker was :9
Niets zo moeilijk als het maken van een goede afspraak, behalve het nakomen
pi_120601705
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 19:02 schreef mcwops het volgende:
ik gooi het Tajine topic nog is omhoog. heel lang geleden nog is in gepost en heb beloofd as weekend weer is na een aantal jaren de Tajine te gaan gebruiken.
vooralsnog denk ik aan he succesrecept lamsvlees met pruimen/vijgen/abrikozen ? maar heb t recept niet meer bij de hand :{
iemand nog tips?
en, stom van me, maar..ook vergeten...was het nu een dag vantevoren in water laten weken of een uurtje van tevoren. En naderhand in de olie wegzetten? Merk dat ik echt wat dingen vergeten ben, behalve dat het onwijs lekker was :9
Wat heb je nog gemaakt?
de voorbehandeling doe je alleen vóór de eerste keer dat je erin gaat koken.
Als je hem al eerder hebt gebruikt dan hoeft dat niet.
Lijnen doen we na onze dood!
http://safranaargana.blogspot.com/
  zondag 17 maart 2013 @ 14:58:47 #19
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_124163644
Vandaag weer eens marokkaanse gehaktballetjes met couscous maken,
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_124170170
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2012 19:02 schreef mcwops het volgende:
ik gooi het Tajine topic nog is omhoog. heel lang geleden nog is in gepost en heb beloofd as weekend weer is na een aantal jaren de Tajine te gaan gebruiken.
vooralsnog denk ik aan he succesrecept lamsvlees met pruimen/vijgen/abrikozen ? maar heb t recept niet meer bij de hand :{
iemand nog tips?
en, stom van me, maar..ook vergeten...was het nu een dag vantevoren in water laten weken of een uurtje van tevoren. En naderhand in de olie wegzetten? Merk dat ik echt wat dingen vergeten ben, behalve dat het onwijs lekker was :9
late reactie, maar deze?

CUL / Koken met een tajine
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_124350907
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2013 14:58 schreef Curiosity het volgende:
Vandaag weer eens marokkaanse gehaktballetjes met couscous maken,
Zó lekker O+

[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 21-03-2013 21:07:48 ]
pi_124478286
Hoi!

Ik vraag mij af wat het voordeel is van een tajine ten opzichte van een stoofpot, buiten dat 't er classy en authentiek uitziet.

Ik ben zelf een groot fan van stoofpotten, maar maak heel weinig vlees. Nu heb ik al een geemailleerde gietijzeren stoofpot van Le Creuset, en vroeg mij af wat een tajine zou toevoegen. Zeker omdat ik een inductievuur heb, en aardewerk dus niet werkt lijkt mij de tajine van Creuset redelijk 'tzelfde als zo'n stoofpot die ik al heb.
pi_124681466
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 12:02 schreef tony_clifton- het volgende:
Hoi!

Ik vraag mij af wat het voordeel is van een tajine ten opzichte van een stoofpot, buiten dat 't er classy en authentiek uitziet.

Ik ben zelf een groot fan van stoofpotten, maar maak heel weinig vlees. Nu heb ik al een geemailleerde gietijzeren stoofpot van Le Creuset, en vroeg mij af wat een tajine zou toevoegen. Zeker omdat ik een inductievuur heb, en aardewerk dus niet werkt lijkt mij de tajine van Creuset redelijk 'tzelfde als zo'n stoofpot die ik al heb.
Door de vorm en de dikkere punt boven op, koelt je kookvocht en dat druppelt terug op je eten :)
pi_124683212
quote:
3s.gif Op zaterdag 30 maart 2013 13:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Door de vorm en de dikkere punt boven op, koelt je kookvocht en dat druppelt terug op je eten :)
Is het verschil zo groot dan? Dan voornamelijk omdat mijn stoofpot geen damp doorlaat; dus dan moet 't sowieso ook sterk terug druppelen?
  woensdag 4 december 2013 @ 19:00:50 #25
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_133917204
Vandaag op het menu: http://www.smulweb.nl/rec(...)met-kip-en-abrikozen

Ik ben benieuwd :)
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
  zaterdag 19 april 2014 @ 10:24:07 #26
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_139038198
*schop*

Ik had drie aardewerken tajines waarvan er nu twee een barst hebben (onvoorzichtigheid van mij) en de derde is gedecoreerd en die gebruik ik liever alleen om iets in te serveren maar niet om mee te koken.
Dus nu heb ik gisteren de tajine van de IKEA gekocht. Lees ik verdorie in de gebruiksaanwijzing dat het deksel niet in de oven zou kunnen.
Nu gebruik ik die methode sowieso niet zo vaak, ik kook meestal gewoon op de pit maar ik vind het wel stom! Zijn er mensen die ook die tajine hebben en 'm al wel in de oven hebben gebruikt?
Want ik ben nogal eigenwijs en zou het dus toch gewoon doen :+
Maar ik weet het liever zeker dat het deksel niet gaat barsten of ontploffen in de oven :D
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_158462942
Hmm is het zinvol om dit topic omhoog te schoppen? Ik denk het wel..

Ik wil een simpele tajine aanschaffen (Xenos, want lekker goedkoop), maar is die van de Xenos 'veilig'?

ik lees her en der dat er nogal wat 'loodhoudende tajines' in omloop, en volgens het onderzoek van de NVWA ook, maar dat dateert alweer uit 2013 en er staan geen namen bij..

[url=]Linkje naar het onderzoek[/url]
Prrrrttt
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:11 schreef 4EverBlackEyed het volgende:Perry is de oppercavia :')
  woensdag 23 december 2015 @ 16:49:33 #28
128384 mcwops
gat in je glas
pi_158471567
die van de Xenos is prima, zit geen loodhoudende verf op. maar hij is relatief klein en gebruik ajb een verdeler / hele kleine vlam. heb je een misbaksel, dan is een scheur helaas, dus check in de winkel op gaafheid (en oneffendheden aan de binnenzijde van de schotel

wij hebben een Xenos en een Bijenkorf (groter) exemplaar en gebruiken ze afwisselend zo'n 3x per maand.
Niets zo moeilijk als het maken van een goede afspraak, behalve het nakomen
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')