Ook niet iedereen van WO-opleiding 'x' is intelligenter dan iemand die een HBo-opleiding 'x' doet.quote:Op dinsdag 6 maart 2012 19:28 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Hbo'ers minderwaardig aan wo'ers?
Natuurlijk niet, net als dat een zesdeklasamateurvoetballer niet minderwaardig is aan een hoofdklasseamateurvoetballer. Hij is enkel slechter in het voetballen zoals die HBO-leerling minder intelligent is en hierdoor slechter kan leren. Ik ga nu even uit van soortgelijke opleidingen, de vergelijking kan misschien krom lopen als je de gemakkelijkste WO-opleidingen vergelijkt met de zwaarste HBO-opleidingen maar ja.
Over het algemeen is dit natuurlijk wel zo.quote:Op dinsdag 6 maart 2012 22:46 schreef ejfaar het volgende:
[..]
Ook niet iedereen van WO-opleiding 'x' is intelligenter dan iemand die een HBo-opleiding 'x' doet.
Als je weet dat de helft van de mensen vandaag de dag een HBO-opleiding aankan (daarom niet elke HBO-opleiding) en dat hetzelfde geldt voor het HAVO dan weet je dat de kans groot is dat het niveau waarschijnlijk niet veel hoger kan liggen dan de vroegere MBO-opleiding. Dat is best lullig voor die mensen die het WO niet aankunnen maar voor wie het HBO duidelijk te gemakkelijk is.quote:Het stomme is, ik voel me ook wel minderwaardig ten opzichte van wo'ers. Vond het hbo niet veel aan en voel me een beetje opgelicht als ik kijk naar wat ik uiteindelijk 'geleerd' heb. Het HBO stelt ook gewoon echt niets voor.
Ach, dat heb je op het WO ook. In mijn ervaring hangt het meer af van de groepsgrootte, de docent en enkele studenten.quote:Ik doe zelf hbo maar zou stereotypisch gezien liever een wo'er hebben, mijn hbo-klas bestaat uit allemaal van die lolmakers die net zoals op de middelbare school liever met elkaar praten dan daadwerkelijk opletten bij de les waar ze vrijwillig naartoe gaan
In een dergelijke discussie gaat het over algemeenheden, niet over uitzonderingen.quote:Ook niet iedereen van WO-opleiding 'x' is intelligenter dan iemand die een HBo-opleiding 'x' doet.
[troll]quote:Op dinsdag 6 maart 2012 17:31 schreef Helpmefok het volgende:
Ik heb zowel twee uni bachelors als twee hbo bachelors op zak deze zomer.
Heb 100 keer liever HBO'ers. Kneedbaarder, praktischer, VEEL minder arrogant, leergieriger en denken niet de wereldkennis in pacht te hebben.
Daarnaast meer gericht op t collectief ipv individu.
Heb je dan ook liever bachelrs dan masters?quote:Op dinsdag 6 maart 2012 17:31 schreef Helpmefok het volgende:
Ik heb zowel twee uni bachelors als twee hbo bachelors op zak deze zomer.
Heb 100 keer liever HBO'ers. Kneedbaarder, praktischer, VEEL minder arrogant, leergieriger en denken niet de wereldkennis in pacht te hebben.
Daarnaast meer gericht op t collectief ipv individu.
Nou, laten we hopen dat ik het WO dan wel nog aan kan!quote:Op dinsdag 6 maart 2012 23:50 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Als je weet dat de helft van de mensen vandaag de dag een HBO-opleiding aankan (daarom niet elke HBO-opleiding) en dat hetzelfde geldt voor het HAVO dan weet je dat de kans groot is dat het niveau waarschijnlijk niet veel hoger kan liggen dan de vroegere MBO-opleiding. Dat is best lullig voor die mensen die het WO niet aankunnen maar voor wie het HBO duidelijk te gemakkelijk is.
Dit ben ik eigenlijk echt niet met je eens. Het verbaast mij hoeveel lekkere wijven er altijd op de universiteit rondlopen, heerlijk.quote:Op woensdag 7 maart 2012 00:41 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Op het HBO vind je veel meer lekkere wijven, dat weet ik wel
een paar opmerkingen:quote:Als je weet dat de helft van de mensen vandaag de dag een HBO-opleiding aankan (daarom niet elke HBO-opleiding) en dat hetzelfde geldt voor het HAVO dan weet je dat de kans groot is dat het niveau waarschijnlijk niet veel hoger kan liggen dan de vroegere MBO-opleiding.
Goed verwoord. Ik ervaar exact hetzelfde.quote:Op dinsdag 6 maart 2012 17:49 schreef Ryon het volgende:
Dit is lastig. Ik zie mensen die een hbo opleiding doen niet als 'minderwaardig' of een minder mens (er zijn wel degelijk groepen in deze samenleving die ik wel als beduidend minder beschouw, maar dat terzijde) maar mijn voorkeur gaat echt uit naar mensen die een academische studie doen. Meer 'mijn soort mensen'. Bij een hospiteeravond zal de voorkeur dan ook uitgaan naar een 'student' i.p.v een scholier, hoewel ik ook wel eens met leuke hbo'rs gewoond heb. Het kan wel, komt gewoon minder vaak voor. Bij partnerkeus () merk ik van mijzelf dat academisch onderwijs wel erg belangrijk is.
In de kroeg en gelijksoortige aangelegenheden had ik altijd de neiging om nogal minachtend te doen over iedereen en alles die hbo deed. Wat binnen mijn omgeving (95%+ wo) ook wel gebruikelijk is en prima kan. Ook na 200x is dezelfde grap over scholieren en verplicht moeten gymmen nog steeds leuk. Ik ben sowieso gewend dat mensen altijd achter hun keuze staan en bereid zijn om deze enigszins te verdedigen, wat over het algemeen ook wel gebeurt. Dat je elkaar een beetje verbaal aanvalt is eerder gezond gedrag om elkaar een beetje uit de tent te lokken en de discussie levendig te houden, dan een oprechte poging om iemand (verbaal) schade te berokkenen of zijn sociale positie af te doen.
Maar dat is toch oppassen. Via via heb ik een tijdje terug vernomen dat een gast zich best wel aangevallen voelde na een avondje zuipen. Ik ben sowieso al een beetje het stereotiep brallende kudtstudent, maar mijn - enigszins bezopen - spervuur aan opmerkingen over iemands anders zijn opleiding had hij heel erg persoonlijk aangetrokken. Genoeg in ieder geval om daar tegen iemand anders een paar uur lang over te zeuren. Ik had dat allemaal niet bedoeld of überhaupt verwacht dat iemand daar aanstoot aan zou nemen. Maar ik let tegenwoordig wel meer op mijn taalgebruik. Blijkbaar speelt het bij veel mensen wel heel erg.
Eens. Wat mij betreft mogen dergelijke gespecialiseerde studies (cursussenquote:Op woensdag 7 maart 2012 10:08 schreef chrisje013 het volgende:
2. voor dat we deze discussie voeren, is het belangrijk om hbo te definieren. wanneer mag een opleiding op hbo niveau zijn? ik ben van mening (ondanks dat ik hbo doe), dat er een hoop opleidingen zijn binnen het hbo die totaal niks voorstellen en waar zelfs mensen van het vmbo geen moeite mee hebben. vandaar dat ik "vrijetijdsmanagement" en andere onzin (communicatie, media entertainement etc.) geen opleiding, maar een grap vind. hetzelfde telt voor communicatie wetenschappen op het wo, om maar een voorbeeld te geven.
Dat is nou juist het hele verschil tussen WO en hbo. Als hbo'er hoef je dus niet per se te weten waar het vandaan komt, als je het maar kunt toepassen. Dan weet je dus níet hetzelfde als een WO'er.quote:3. vooral bij beta opleidingen is het verschil tussen hbo en wo niet extreem groot. wat mij opvalt, in het algemeen, is dat wo'ers minder uren op school doorbrengen. in ruil daarvoor wordt er verwacht dat ze veel meer zelfstudie doen, zelf op formules komen, zelf conclusies trekken etc. op het hbo is zo'n rooster nogal druk en lange dagen zijn geen uitzondering, dus een deel van het "onderzoek" wordt voor je gedaan. uiteindelijk weet je hetzelfde als een wo'er, maar een wo'er moet het zelf uitzoeken terwijl jij het kant-en-klaar aangeboden krijgt.
Misschien kan inderdaad niet iedereen die van het HAVO komt het HBO aan maar er is ook nog een flinke stroom van MBO-leerlingen. Tel die bij elkaar op en je komt aan zo'n 60% die start met een HBO-opleiding en meer dan 40% die een diploma behaalt en dit percentage stijgt altijd nog en niet omdat de jonge Nederlanders ineens slimmer worden.quote:niet iedereen die havo doet of toegelaten wordt op het hbo kan de opleiding aan, terwijl dat theoretisch wel zou moeten.
Dit alles is strijdig met mijn ervaring. Ik had een jaargenoot die van het HBO kwam en hij redde het niet terwijl hij beslist geen domme jongen was, het niveauverschil was simpelweg te groot en hij had moeite om dat te overbruggen.quote:vooral bij beta opleidingen is het verschil tussen hbo en wo niet extreem groot. wat mij opvalt, in het algemeen, is dat wo'ers minder uren op school doorbrengen. in ruil daarvoor wordt er verwacht dat ze veel meer zelfstudie doen, zelf op formules komen, zelf conclusies trekken etc. op het hbo is zo'n rooster nogal druk en lange dagen zijn geen uitzondering, dus een deel van het "onderzoek" wordt voor je gedaan. uiteindelijk weet je hetzelfde als een wo'er, maar een wo'er moet het zelf uitzoeken terwijl jij het kant-en-klaar aangeboden krijgt.
Je zou ervan schrikken als ik jou vertel wat ik dit jaar allemaal aan praktische ervaring heb opgedaan. Ik ga het niet en publique opsommen maar het volstaat om te zeggen dat we gemiddeld in het eerste jaar per week zo'n 14-16 uur praktisch bezig zijn. Dit aantal uren daalt wel iets vanaf volgend jaar. Vandaar het grote aantal lesuren. Denk niet dat we daarom minder theorie moeten verwerken voor de theoretische vakken, die moeten we 's avonds of in de weekends verwerken. Niet erg hoor maar wat je hier beweert klopt dus sowieso niet voor heel het WO. Naar mijn smaak is er op mijn faculteit teveel praktijk, ik zou graag 6 uur per week inleveren voor een extra theoretisch vak per periode en dit zou m.i. kunnen zonder in praktisch opzicht minder te leren.quote:De hbo'ers hebben, zoals de bedoeling is, meer praktische ervaring en hebben minder uitleg nodig wat dat betreft.
Laten we er geen doekjes omheen winden, vrijwel niemand kiest voor het HBO omdat hij het HBO interessanter vindt dan het WO, wanneer de mensen vrij kunnen kiezen en ze kunnen het niveau aan dan zouden verreweg de meesten voor het WO kiezen, met uitzondering van bijv. iemand die fysiotherapeut, sportleraar of professioneel muzikant wil worden of iets dergelijks.quote:Dus... zijn hbo'ers minderwaardig aan wo'ers? Er zijn niet voor niks verschillende opleidingsniveaus, er zít een verschil in, maar 'minderwaardig' is niet het juiste woord... Het hbo is in principe al hoger onderwijs (het zit in de naam), maar het wo is een trap hoger. Het is maar net hoe je als kind bent ontwikkeld en in hoeverre je toen al bezig was met leren. Er zijn een hoop hbo'ers die het wo aankunnen (en dat gelukkig ook doen) en er zijn hbo'ers die dat absoluut niet kunnen, ongeacht of ze zijn doorgestroomd van het mbo of juist fluitend door de havo zijn gefietst. Daartegenover zijn er ook mensen die op het vwo floreerden maar na 1 jaar op de uni zijn gestopt en vervolgens fulltime bij de starbucks gaan werken. Uiteindelijk geldt; als je iets aankan kom je er vanzelf, ongeacht of je eerst havo, vwo, hbo of wo doet.
Ik kan niet over jouw opleiding oordelen, maar mijn ervaring met WOers (en HBOers) is dat ze in de eerste jaren van hun bachelorfase experimenten doen die ter ondersteuning van de theorie dienen. Meestal gaat dat als koken met een recept: je leest de instructies, je doet het experiment en je trekt een conclusie. Ik zou dat niet direct praktische ervaring durven noemen.quote:Op woensdag 7 maart 2012 17:47 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Je zou ervan schrikken als ik jou vertel wat ik dit jaar allemaal aan praktische ervaring heb opgedaan. Ik ga het niet en publique opsommen maar het volstaat om te zeggen dat we gemiddeld in het eerste jaar per week zo'n 14-16 uur praktisch bezig zijn.
oh nee, dit is op zich correct hoor. Opleidingen zijn opgezet om aan te sluiten bij een zekere vraag, alleen een universiteit is ook nog gericht op 'verheffing' . Alleen wordt dat laatste steeds meer er uit gedonderd en blijf je over met..euh... ja wat eigenlijk..quote:Op woensdag 7 maart 2012 20:48 schreef Fruscayerdrix het volgende:
Wel interessant. Ik ken iemand die gestopt is met WO en MBO (ja de beroepsopleidingen) is gaan doen, omdat dat meer aansloot bij wat hij wilde. Hij heeft altijd het idee dat hij zich moet bewijzen.
Men is blijkbaar bevooroordeeld; ikzelf waarschijnlijk ook. Opvallend is dat op de uni zat mensen rondlopen die zo dom zijn als dikke stront, maar wel ijverig zijn. Maar ja, eerste indrukken ....
He he, eindelijk iemand waarmee ik het eens ben.quote:Op donderdag 8 maart 2012 16:35 schreef DefinitionX het volgende:
Waar maken jullie gekkies je nou druk om?
In the end zijn we allemaal mensen.......Zonder bouwvakkers waren er geen huizen, zonder wegenbouwers geen wegen en infrastructuur. Zonder de loodgieter zouden de pijpen het elke dag begeven, of stond jij met koud water in de douche. Zonder de vuilnisman zou de buurt vies zijn en zonder de winkelmedewerkers zou je geen boodschappen kunnen doen.
Punt: Iedereen draagt zijn of haar steentje bij aan de maatschappij.
Dus zelfs al doe je wo, zonder de laagste persoon betekent je wo diploma helemaal niets.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |