FOK!forum / Culinesse à gogo / Kerstdiner Blunders
Isabeaudinsdag 20 december 2011 @ 21:10
We blunderen allemaal wel eens in de keuken, maar tijdens het klaarmaken van het kerstdiner lijkt dat nèt een beetje erger. Wat zijn jouw kerstdiner blunders?

TS begint.

We hadden afgesproken dat mijn vader de boodschappen zou doen en ik zou koken. Toen het op Eerste Kerstdag tijd werd om aan het hoofdgerecht te beginnen kon ik het vlees echt nergens vinden. Dus uiteindelijk mijn vader gevraagd waar het vlees was. 'De kalkoen ligt in de koelkast', was zijn antwoord. Ik wees mijn vader op het feit dat de kalkoenfilet voor het voorgerecht was en niet het hoofdgerecht. Hij dacht dat het voor het hoofdgerecht was en had verder niets gehaald. Ongeveer 250 gram kalkoenfilet voor 6 man :D We hadden dus geen vlees. Toen met diepvriesgehakt en bladerdeeg nog maar wat in elkaar geflanst.

Ooit op wintersport in Oostenrijk helemaal een kliekjeskerstdiner gehad omdat mijn schoonzus de boodschappen zou doen en ze er achter kwam dat de winkels in Oostenrijk op 24 december na 12 uur 's middags gesloten waren :')

en ooit járen geleden de meest ranzige vulling voor een kalkoen ooit gemaakt; iets met tutti frutti. Sindsdien lust ik dat spul niet meer en test ik recepten voor de kerst al uit :@
Erasmodinsdag 20 december 2011 @ 21:37
Tuttifrutti is heerlijk als bijgerecht :9
Lienekiendinsdag 20 december 2011 @ 21:44
Het was een kerstdiner voor twee. De rollade had ik de avond van tevoren uit de vriezer gehaald en in de koelkast gelegd om te ontdooien. Avond van het diner bleek die nog keihard bevroren...

We zijn maar naar de snackbar geweest. :)
Isabeaudinsdag 20 december 2011 @ 21:45
Klassieke blunder, Lien :D
Erasmodinsdag 20 december 2011 @ 21:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2011 21:44 schreef Lienekien het volgende:
Het was een kerstdiner voor twee. De rollade had ik de avond van tevoren uit de vriezer gehaald en in de koelkast gelegd om te ontdooien. Avond van het diner bleek die nog keihard bevroren...

We zijn maar naar de snackbar geweest. :)
Bedank voor de reminder, even de eend uit de vriezer halen :D
Boca_Ratondinsdag 20 december 2011 @ 22:02
Mijn vader was op reis en mijn moeder dacht: "Heerlijk, met drie kleine kinderen hou ik het kerst-eten dit keer lekker simpel! Géén driegangenmenu en geen dag buffelen in de keuken. *O* Dus had ze boerenkool gemaakt. Pal voor het eten komt mijn oom langs (woonde om de hoek, geen idee waarom hij langskwam) en bleef eten. Aiii. Toen heeft mijn moeder maar een fles wijn ergens vandaan getoverd om het nog iets te laten lijken. Wijn en boerenkool met kerst :')

[ Bericht 0% gewijzigd door Boca_Raton op 20-12-2011 23:32:56 ]
FutureFairytaledinsdag 20 december 2011 @ 23:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2011 22:02 schreef Boca_Raton het volgende:
Mijn vader was op reis en mijn moeder dacht: "Heerlijk, met drie kleine kinderen hou ik het kerst-eten dit keer lekker simpel! Géén driegangenmenu en een dag buffelen in de keuken. *O* Dus had ze boerenkool gemaakt. Pal voor het eten komt mijn oom langs (woonde om de hoek, geen idee waarom hij langskwam) en bleef eten. Aiii. Toen heeft mijn moeder maar een fles wijn ergens vandaan getoverd om het nog iets te laten lijken. Wijn en boerenkool met kerst :')
:')

Isa; waarom gingen jullie op wintersport niet uit eten?
Feoladinsdag 20 december 2011 @ 23:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2011 22:02 schreef Boca_Raton het volgende:
Mijn vader was op reis en mijn moeder dacht: "Heerlijk, met drie kleine kinderen hou ik het kerst-eten dit keer lekker simpel! Géén driegangenmenu en een dag buffelen in de keuken. *O* Dus had ze boerenkool gemaakt. Pal voor het eten komt mijn oom langs (woonde om de hoek, geen idee waarom hij langskwam) en bleef eten. Aiii. Toen heeft mijn moeder maar een fles wijn ergens vandaan getoverd om het nog iets te laten lijken. Wijn en boerenkool met kerst :')
nog mooier was als t een pak goedkope aldi wijn was geweest :')
Boca_Ratondinsdag 20 december 2011 @ 23:32
quote:
99s.gif Op dinsdag 20 december 2011 23:22 schreef boskameel het volgende:

[..]

nog mooier was als t een pak goedkope aldi wijn was geweest :')
De Aldi bestond nog niet :D (Mijn ouders waren geen wijndrinkers dus veel kwaliteit kan 't niet geweest zijn.)
Isabeauwoensdag 21 december 2011 @ 07:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2011 23:21 schreef FutureFairytale het volgende:

:')

Isa; waarom gingen jullie op wintersport niet uit eten?
Omdat het moeilijk is om een halve dag voor Kerst nog een restaurant te vinden voor 1e Kerstdag voor 14 man hè ;)
MaximusTGwoensdag 21 december 2011 @ 07:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2011 22:02 schreef Boca_Raton het volgende:
Mijn vader was op reis en mijn moeder dacht: "Heerlijk, met drie kleine kinderen hou ik het kerst-eten dit keer lekker simpel! Géén driegangenmenu en geen dag buffelen in de keuken. *O* Dus had ze boerenkool gemaakt. Pal voor het eten komt mijn oom langs (woonde om de hoek, geen idee waarom hij langskwam) en bleef eten. Aiii. Toen heeft mijn moeder maar een fles wijn ergens vandaan getoverd om het nog iets te laten lijken. Wijn en boerenkool met kerst :')
Kan aan mij liggen hoor, maar ik vind het persoonlijk, ook al is het familie, behoorlijk onbeschoft om zonder aankondiging langs te komen! Vooral met kerst.
Niet echt de kerstgedachte natuurlijk, maar wel zo Nederlands :p.
utrecht1970woensdag 21 december 2011 @ 11:56
In onze familie maakt iedereen een gang bij het diner.
Alleen was dat 1 keer niet helemaal goed doorgekomen. Waardoor we alleen voorgerechten en toetjes hadden en geen hoofd en tussengercht.
Isabeauwoensdag 21 december 2011 @ 12:03
quote:
0s.gif Op woensdag 21 december 2011 11:56 schreef utrecht1970 het volgende:
In onze familie maakt iedereen een gang bij het diner.
Alleen was dat 1 keer niet helemaal goed doorgekomen. Waardoor we alleen voorgerechten en toetjes hadden en geen hoofd en tussengercht.
Ik zou dat niet eens erg vinden :9
MaximusTGwoensdag 21 december 2011 @ 12:22
Nee idd. Als het ook nog eens een beetje verschillende voorgerechten zijn, kan het ook erg lekker zijn! En een mooi licht kerstmaal ;).
Kerst bij mn ouders: Vooraf een lichte salade met wat fruit en een frisse dressing. Hoofdgerecht ragout van everzwijn met rode kool en aardappelpuree en nog wat meer verschillende groentes. Nagerecht weet ik niet, ik gok iets van een kaasplankje of een chocoladeplankje voor de liefhebber. Met port of warme chocolademelk.

Kerst bij schoonouders: Gourmetten :+. Standaard schotel + groente van slager , mn vriendin en ik verzinnen nog wat apartere gerechtjes voor op de gourmet.
Positief: ik krijg bij lootjestrekken voor kerst wel een gehaktmolen!!!!
FutureFairytalewoensdag 21 december 2011 @ 12:24
quote:
1s.gif Op woensdag 21 december 2011 07:51 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Kan aan mij liggen hoor, maar ik vind het persoonlijk, ook al is het familie, behoorlijk onbeschoft om zonder aankondiging langs te komen! Vooral met kerst.
Niet echt de kerstgedachte natuurlijk, maar wel zo Nederlands :p.
Vind je? Ik vind dat juist on-Nederlands. Alle afspraken worden van tevoren gepland. Onverwachts langskomen klinkt eerder Surinaams of Marokkaans :P
Waarschijnlijk kwam die oom trouwens gewoon langs voor koffie en vroegen ze zelf tegen hem 'blijf je eten?'. Denk dat het zo is gegaan///
MaximusTGwoensdag 21 december 2011 @ 12:26
Oh, nee, ben het met je eens hoor, ik bedoelde dat het feit dat ik het onbeschoft vind zo Nederlands is :+.
Zou iemand ook wel uitnodigen om te blijven eten hoor met de kerst, maar zou het toch beetje gek vinden om zo maar binnen te komen vallen.
Vooral als ik voor iedereen bv een stukje vlees had. Of een andere afgemeten portie.
Bienelientjeewoensdag 21 december 2011 @ 13:36
Vorig jaar kookte ik voor het eerst een 3 gangen diner met kerst, helemaal alleen! Met 2 voorgerechtjes, een hoofdgerecht en een nagerecht. Allemaal warme gerechten! :') Had alleen de kooktijden helemaal verkeerd ingeschat. Begon rond half 5 met een eerste voorgerecht, uiteindelijk pas rond 10 uur klaar met nagerecht. Mijn rug was kapot! :D :')

Dit jaar toch anders doen! :P Maar gelukkig dit jaar voor maar 3 personen, niet voor 5.
anboniwoensdag 21 december 2011 @ 15:15
Ik heb vorig jaar een (simpele) Gantt Chart gemaakt voor het bereiden van het kerstdiner :@ Uiteindelijk allemaal goed gekomen, dat wel :)
MaximusTGwoensdag 21 december 2011 @ 15:19
Hoef je je toch niet voor te schamen ;). Best slim eigenlijk. Als ik zoiets doe met dingen die ik nog niet zo vaak gemaakt heb schrijf ik ook altijd op wanneer wat gestart moet worden. Als je het vaker doet kan je het al snel uit je hoofd.
The_Hiveswoensdag 21 december 2011 @ 16:41
paar jaar terug zou ik bruschetta's maken met kaas erop gesmolten in de oven. Maarja, na een tijdje de kaas nog niet gesmolten. Hmmz 5 minuten later nog niet. Zo ging het een tijdje door. Op slot maar uit de oven gehaald en hebben we het toch geprobeerd.

Ik was mazzel dat er geen tanden gebroken zijn op dat kneiterharde brood. Toen ik vertelde welke kaas ik gebruikt had (weet nu de kaassoort niet meer), wist iedereen aan tafel behalve ik dat die kaassoort niet smolt |:(
Bienelientjeewoensdag 21 december 2011 @ 16:42
quote:
11s.gif Op woensdag 21 december 2011 16:41 schreef The_Hives het volgende:
Toen ik vertelde welke kaas ik gebruikt had (weet nu de kaassoort niet meer), wist iedereen aan tafel behalve ik dat die kaassoort niet smolt |:(
_O- :D
Pietverdrietwoensdag 21 december 2011 @ 17:40
Niet echt een blunder, maar...
Had Gans gebraden voor de kerst, heerlijk, alleen kwam mijn man er achter dat Gans bij hem een zwaar laxerende werking heeft....
Arme arme teigutje..
egeltje1985woensdag 21 december 2011 @ 17:59
Niet echt grote blunders. Soms wel lichte paniek in de keuken. Zo werd mn zelfgemaakte pommes duchesse vorig jaar niet hard, terwijl het al lang genoeg in de oven zat. Uiteindelijk in een schaal geschept en gewoon geserveerd als puree. Niemand merkt t, alleen zelf vindt je t toch vervelend.
Cat-astrophewoensdag 21 december 2011 @ 19:55
Mijn moeder probeerde jaar na jaar na jaar na jaar zelf ananasbaveroise te maken.

Wat jaar na jaar na jaar na jaar mislukte. :')

SPOILER
quote:
Eiwitsplitsend enzym

Verse ananas bevat een eiwitsplitsend enzym, evenals verse kiwi, papaja en babaco. Deze stof maakt de vrucht licht verteerbaar. Vlees bereidt met verse ananas wordt malser. Nadelig werkt de stof op eiwitten in zuivelprodukten en in gelatine. Zuivelprodukten vermengd met verse ananas kunnen na enkele uren waterig worden en een vreemde smaak krijgen. Combinaties van ananas met gelatine (bijvoorbeeld bavarois) verliezen na een tijdje hun binding. De stof verliest haar werking als ananas enkele minuten wordt gekookt. Ananas in blik bevat geen eiwitsplitsende stof meer en kan dus ook als vervanger optreden.
Pietverdrietwoensdag 21 december 2011 @ 20:24
quote:
0s.gif Op woensdag 21 december 2011 19:55 schreef Cat22 het volgende:
Mijn moeder probeerde jaar na jaar na jaar na jaar zelf ananasbaveroise te maken.

Wat jaar na jaar na jaar na jaar mislukte. :')

SPOILER
[..]

Kiwi doet dat ook.
Isabeauwoensdag 21 december 2011 @ 20:27
quote:
0s.gif Op woensdag 21 december 2011 19:55 schreef Cat22 het volgende:
Mijn moeder probeerde jaar na jaar na jaar na jaar zelf ananasbaveroise te maken.

Wat jaar na jaar na jaar na jaar mislukte. :')

SPOILER
[..]

_O- _O-

Ik had een tante die ook een keer een ananaskwarktaart maakte en dat was ook geen succes _O-
Pietverdrietwoensdag 21 december 2011 @ 20:28
Als je blikananas gebruikt of heb even kort blancheert is het Enzym stuk
Boca_Ratonwoensdag 21 december 2011 @ 23:02
Bavarois is trouwens een zalig nagerecht O+
Cat-astrophewoensdag 21 december 2011 @ 23:19
quote:
0s.gif Op woensdag 21 december 2011 20:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je blikananas gebruikt of heb even kort blancheert is het Enzym stuk
Jij hebt de spoiler niet gelezen he?
Pietverdrietdonderdag 22 december 2011 @ 08:42
quote:
0s.gif Op woensdag 21 december 2011 23:19 schreef Cat22 het volgende:

[..]

Jij hebt de spoiler niet gelezen he?
Euh, neen.
:@ :@ :@
krakkemiekedonderdag 22 december 2011 @ 18:23
Ik maakte boeuf bourgignon, makkelijk, alleen opwarmen. Toch brandde het aan. :@ Ik vond het niet lekker, maar niemand proefde het. ;)
cinnamon_Mvrijdag 23 december 2011 @ 13:01
Geen kerstdiner-blunders hier (meestal is het chinees met de familie... :'( ), wel een sinterklaas-dinerblunder: ik wilde iets simpels maar lekkers maken voor vrienden alvorens we aan de kadootjes gingen. Dus had een simpel recept opgeduikeld van italiaanse karbonades in tomatensaus uit de oven. Niet eerder gemaakt natuurlijk, want simpel. In het recept stond niets over de karbonades eerst aanbakken. In de hectiek dacht ik: gewoon recept volgen! Resultaat: gekookte karbonades. Die ook nog niet helemaal gaar waren omdat de aangegeven tijd totaal niet klopte, na 15 min langer eruit gehaald zo van 'het wordt laat en het zal wel goed zijn', zag halverwege dat het in het midden nog halfrauw was. Echt niet smakelijk. En iedereen zei dat het heerlijk was... :')
(conclusie: ze hebben geen smaak of ze logen. Of een beetje van allebei :+ )
Muckvrijdag 23 december 2011 @ 15:24
Een pre-kerstdiner-blunder mag vast ook wel...
Ik was net een cheescake aan het maken en had het beslag geklopt. Het zag er fantastisch uit en wonder boven wonder lag er nog geen druppeltje, geen spatje, geen kruimeltje rommel op mijn aanrecht. Met mijn warrige brein is dat al een wonder op zich _O_
Ik til de mixer uit de kom, wil de gardes eruit halen, druk ik op 'aan' in plaats van 'eject' :o :X :'(
Mirjamvrijdag 23 december 2011 @ 15:25
:D :@
Isabeauvrijdag 23 december 2011 @ 15:26
lol Muck!
Pietverdrietvrijdag 23 december 2011 @ 15:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2011 15:24 schreef Muck het volgende:
Een pre-kerstdiner-blunder mag vast ook wel...
Ik was net een cheescake aan het maken en had het beslag geklopt. Het zag er fantastisch uit en wonder boven wonder lag er nog geen druppeltje, geen spatje, geen kruimeltje rommel op mijn aanrecht. Met mijn warrige brein is dat al een wonder op zich _O_
Ik til de mixer uit de kom, wil de gardes eruit halen, druk ik op 'aan' in plaats van 'eject' :o :X :'(
Jij moet familie van me zijn.
LOL
Grippervrijdag 23 december 2011 @ 16:10
MIjn kerstblunder van 3 jaar geleden:
Tiramisu rescue!

En toch ga ik het precies 3 jaar na dato 2e kerstdag weer maken, als mn ouders komen eten. Dit keer wel met een back-up bak ijs+vruchtjes in de vriezer....
Muckvrijdag 23 december 2011 @ 16:25
Nu kan ik er zelf wel om lachen hoor, zeker omdat de cheesecake er :9~ uitziet, maar toch... 8)7
_Lokizaterdag 24 december 2011 @ 13:39
Ik vond het op m'n 13e of iets, na samen met m'n vader gekookt te hebben, een goed plan om uit te sloven met het lopen met 3 borden. Uiteraard pleurt alles op de grond en we hadden niks achtergehouden voor het geval dat. ;(
Schaam me er nog steeds voor.
Dartboardzaterdag 24 december 2011 @ 13:43
Ooit een kerstdiner gemaakt want ik wilde eens een keer kerst bij mij thuis ipv bij mijn ouders. Goed idee maar na een hele dag in de keuken te hebben gestaan iets te veel bubbels op zodat het laatste deel van het 'koken' niet zo goed meer ging. Het eten was prima maar niet zoals ik het al weken in mijn hoofd had. Gelukkig was het wel erg gezellig!
Fuszyzaterdag 24 december 2011 @ 13:45
Misschien niet iets voor in CUL, maar we hebben een keer bij een familielid met elkaar kerst gevierd. Al het eten op verschillende tafels neergezet en het was zo goed als klaar. Net voordat we wilden aanvallen zakte de tafel door met al het eten, maar ook met kaarsjes en dergelijken. Een kerst om nooit meer te vergeten. Gelukkig nog wel een fijne avond gehad :)
lipperzondag 25 december 2011 @ 18:25
Alles mislukt vandaag
Isabeauzondag 25 december 2011 @ 18:26
quote:
0s.gif Op zondag 25 december 2011 18:25 schreef lipper het volgende:
Alles mislukt vandaag
Vertel :o
lipperzondag 25 december 2011 @ 18:30
quote:
0s.gif Op zondag 25 december 2011 18:26 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Vertel :o
Verbrand en niet gaargekookt.
En het was nog wel kant en klaar
FutureFairytalezondag 25 december 2011 @ 23:42
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2011 13:45 schreef Fuszy het volgende:
Misschien niet iets voor in CUL, maar we hebben een keer bij een familielid met elkaar kerst gevierd. Al het eten op verschillende tafels neergezet en het was zo goed als klaar. Net voordat we wilden aanvallen zakte de tafel door met al het eten, maar ook met kaarsjes en dergelijken. Een kerst om nooit meer te vergeten. Gelukkig nog wel een fijne avond gehad :)
_O-
quote:
1s.gif Op zondag 25 december 2011 18:30 schreef lipper het volgende:

[..]

Verbrand en niet gaargekookt.
En het was nog wel kant en klaar
Oh wat stom! En zonde want kant-en-klaar schotels zijn behoorlijk prijzig -O-
D_Azondag 25 december 2011 @ 23:45
Foto's voegen wat toe *O*
Bienelientjeemaandag 26 december 2011 @ 13:06
Mijn beenham was zeer eigenwijs! }:| :') Vorig jaar had ik ze op een middel vuurtje staan, 2 en op dezelfde manier bereid, dat ging perfect. Dit jaar op hetzelfde vuurtje, maar hij ging veel te snel! Toen op het kleinste vuurtje, ging die nog te snel! Toen maar verder gegaan met een kookplaatje bovenop het kleinste vuurtje..... :D

Volgende keer probeer ik hem eens in de oven! :*
Zo-is-datmaandag 26 december 2011 @ 13:26
Ik had per ongeluk super geconcentreerde fond ipv een pot uit de supermarkt, de saffraansaus was vloeibaar zout... de tweede poging ongeveer 30 ml ipv 600 ml gebruikt, dat hielp! :p ;)
Pietverdrietmaandag 26 december 2011 @ 17:39
quote:
0s.gif Op maandag 26 december 2011 13:26 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik had per ongeluk super geconcentreerde fond ipv een pot uit de supermarkt, de saffraansaus was vloeibaar zout... de tweede poging ongeveer 30 ml ipv 600 ml gebruikt, dat hielp! :p ;)
Sowieso schandalig dat men zout in de fond stopt.
Isabeaumaandag 26 december 2011 @ 17:49
Is het dan wel een fond?
Pietverdrietmaandag 26 december 2011 @ 17:52
quote:
0s.gif Op maandag 26 december 2011 17:49 schreef Isabeau het volgende:
Is het dan wel een fond?
Ja, ik weet dat veel recepten schrijven dat er zout in moet, maar laat het weg.
Zout kan er altijd nog bij, maar niet uit. Een saus die wat zout nodig heeft kan je het makkelijk toevoegen, maar een te zoute saus is zonde.