abonnement Unibet Coolblue
pi_105917651
Letterlijk vanaf onder mijn kerstboom, presenteer ik mijn lijst van 35 (+2) albums waar ik dit jaar met aandacht naar heb geluisterd.

01. King Creosote & Jon Hopkins - Diamond Mine
Bij het zien van de hoes, een nostalgische foto van 2 vissers op een bankje, dacht ik: "Dit kan wel eens leuk klinken." De schotse tongval van King Creosote met het muzikale behang van Hopkins (werkte al samen met Four Tet en Coldplay) vormen samen een heerlijk melancholische sfeer. De troost van alcohol in muzikale vorm. Hoogtepunt is het zeemanslied over John Taylor. Dit album wordt net als een Schotse whisky met de tijd alleen maar beter.
Favoriete track: John Taylor's month away

02. The Boxer Rebellion - The Cold Still
Dit album kwam al vroeg uit in 2011 en het is nog maar weinig aan kracht verloren. Ook live erg sterk. Goede zang. Muzikaal nog sterker met af en toe haast post-rockachtig drum en gitaarwerk. Zou ook zonder zang overeind blijven. Zie ook de finale van mijn favoriete track.
Favoriete track: Caught by the light

03. The Decemberists - The King Is Dead
Ook weer zo'n album van begin 2011 en nog steeds niet doodgebloed. Aanvankelijk was ik erg teleurgesteld in dit album en kon alleen This is why we fight me bekoren. Nu is die langs alle kanten ingehaald. De country invloeden stonden me in het begin erg tegen, maar na een tijdje vond ik zelfs Rox in the Box stiekem erg leuk. Trekzak, mondharmonica en zelf een meespelende Peter Buck (R.E.M.). De sfeervolle bijbehorende DVD is een aanrader. Het geeft een kijkje in hoe deze plaat in een afgelegen schuur is opgenomen.... yieehaaa.
Favoriete track: June hymn

04. Other Lives - Tamer Animals
Vocaal niet speciaal maar muzikaal geniaal. Niet zo vreemd aangezien deze band tot 2008 nog louter instrumentale muziek maakte. Midlake, Radiohead (luister maar eens naar For 12), Fleet Foxes, The National en Arcade Fire heb ik voorbij zien komen als associaties. Vast allemaal een beetje waar, maar bovenal zeer eigen.
Favoriete track: Tamer Animals

05. Beirut - The Rip Tide
De beste van Beirut wat mij betreft. Kaler. Subtieler. Kwestbaarder. Uitgekleder. En toch nog altijd even warm.
Favoriete track: de titeltrack

06. Bell X1 - Bloodless Coup
Damien Rice z'n oude pop/rock bandje. Bell X1 staat al jaren garant voor degelijke muziek. Met dit album ontstijgen ze dat.
Favoriete track: Amsterdam Says (gek genoeg een bonus track); van de nummers die er wel standaard op staan: Hey Anna Lena

07. Radical Face - Family Tree
Ben Cooper beleefde dankzij de Nikon reclame een doorbraak met Welcome Home, Son van het vorige album van 4 jaar terug. Desondanks krijgt zijn nieuwe album nog altijd veel te weinig aandacht. Zonde. Beter dan de voorganger.
Favoriete track: Ghost Towns

08. Elbow - Build a Rocket Boys!
Voor veel mensen een lichte tegenvaller na The Seldom seen Kid. Voor mij niet aangezien ik dat juist hun minste album vind. Ja er staan wat matige nummers op zoals Neat Little Rows en High Ideals maar de Elbow die het klein houdt, is op zijn best. En The Birds, Lippy Kids, Jesus is a Rochdale Girl en Dear Friends zijn daar het bewijs van.
Favoriete track: Lippy Kids

09. Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver
Dit jaar bij het grote publiek vooral bekend geworden door de Birdy's Skinny Love cover dat op het vorige Bon Iver album stond. Deze bevalt me veel beter dan het vorige album. Al blijft de haast huilende stem van Vernon wennen. Muzikaal is het wonderschoon.
Favoriete track: Holocene

10. Fleet Foxes - Helplessness Blues
Lastig om deze een plekje te geven. Kan over een jaar ook zomaar in retrospectief de nummer 1 van dit jaar worden of volledig onderuit zakken. Laat zich luisteren als De Ontdekking van Hemel van Mulisch. Als een huis met 1000 kamers. Net als de hoes, geen idee waar ik moet kijken.
Favoriete track: Sim Sala Bim

11. Happy Camper - Happy Camper
Job Roggeveen, toetsenist van El Pino and the Volunteers, heeft een scala aan Nederlandse gastartiesten uitgenodigd voor dit project: Bouke Zoete (The Kevin Kostners), Leine, Odilo Girod (Coparck), Marien Dorleijn (Moss), Ricky Koole, Tim Knol, Appel en David Pino (El Pino & The Volunteers), Janne Schra (Room Eleven, Schradinova), Johannes Sigmond (Blaudzun) en Helge Slikker (Storybox). Daarnaast 'toetert' Kyteman ook nog een stukje mee. Ondanks de grote inbreng van die gastmuziekanten blijft het een prachtig geheel. Een mix tussen Franse en Oost-Europese klanken. Beste Nederlandse product dit jaar.
Favoriete track: Born with a bothered Mind (mede dankzij de clip met yeti Manfred)

12. William Fitzsimmons - Gold in the Shadow
Folky whisper-songwriter met grote baard. William fluistert zijn liedjes zachtjes, en niet in je oren maar rechtstreeks in het hart.
Favoriete track: Let you break (met Julia Stone)

13. Ólafur Arnalds - Living Room Songs
Huiskamerproject van de jonge IJslandse componist Arnalds. Neo-klassieke muziek met Arnalds achter de piano, strijkers en hier en daar wat elektronische ingredienten (op Near Light) verzorgt door zijn moeder en zusje. Arnalds schreef en nam elk van deze 7 nummers op in één dag in een tijdsbestek van één week tijd. Hoogtepunt is het nummer dat hij schreef voor zijn overleden oma. Veertien strijkers in zijn woonkamer. Geen van zijn buren heeft ooit gevraagd wat er allemaal gaande was bij hem thuis. Ik stel mijn woonkamer graag ter beschikking voor een volgend project. Prachtig!
Favoriete track: Lag fyrir Ömmu

14. A Winged Victory for the Sullen - A Winged Victory for the Sullen
Een ode van Dustin O'Halloran en Adam Wiltze aan de overleden Mark Linkous van Sparklehorse. Wiltze vat het samen als: "Zeven stukjes muziek over dode mensen en gebroken harten". Doet wat denken aan Jonsí's Rice Boy Sleeps project. Ambient met neo-klassiek. Strijkers. Piano. Filmisch. Minimalistisch. Au!
Favoriete track: We Played Some Open Chords And Rejoiced, For The Earth Had Circled The Sun Yet Another Year

15. Nils Frahm - Felt
De derde Erased Tapes release achter elkaar. Fluisterpianospel van deze Duitse muzikant. Om zijn buren niet uit hun slaap te houden bedekte hij zijn pianosnaren met vilt. Label-genoot Arnalds gebruikt op Living Room Songs overigens een oud t-shirt om zijn snaren te dempen. Dat resulteerde in deze ingetogen neo-klassieke plaat waar de stilte soms luider is dan de muziek zelf.
Favoriete track: More

16. Ryan Adams - Ashes & Fire
Ryan op z'n best. Puur.
Favoriete track: Lucky Now

17. Tim Knol - Days
Tim Knol doet niet mee aan de Light rage. Zijn eerste album was vet. En zijn tweede is ook gewoon nog vet.
Favoriete track: A First

18. Ben Howard - Every Kingdom
Een mooi singer/songwriter rijtje achter elkaar.
Favoriete track: Keep your head up

19. Rue Royale - Guide to an Escape
Zingend Brits/Amerikaans folk echtpaar met een Nederlandse achternaam. Wat is dat met Dekkers dit jaar? Naast Britt zijn ook deze erg aaibaar. En erg creatief met papier, naald en draad. Het cd hoesje wordt zelf geprint, aan elkaar genaaid en in een handgeschreven envelop verstuurd. Aandoenlijk. Muzikaal niet spannend.
Favoriete track: de titeltrack

20. Explosions in the Sky - Take Care, Take Care, Take Care
Recht-toe-recht-aan post-rock uit de Texas. Zelfde trucje als voorheen. Nooit verrassend maar wel oerdegelijk. De Volkswagen onder de post-rock.
Favoriete track: Last Known Surroundings

21. Death Cab for Cutie - Codes and Keys
Een album waarop ik me erg verheugde, maar helaas voldoet het niet aan mijn hoge verwachtingen. (Te) veel up-tempo nummers.
Favoriete track: (het trage) Unobstructed Views

22. Sigur Rós - Inni
Live registratie met één nieuw nummer. Waar rangschik je zoiets? Stuk voor stuk prachtige nummers, al valt de bijbehorende DVD me tegen.
Favoriete track: E-bow

23. The Boxer Rebellion - Live in Tennessee
Live registratie van met name nummers van hun albums voor The Cold Still. Ook hier de vraag Waar rangschik je zoiets?
Favoriete track: Misplaced

24. Thirteen Senses - Crystal Sounds
Britse band a la Starsailor of Athlete, maar gladder.
Favoriete track: titeltrack

25. Teitur - Let the Dog Drive Home
Faeroerisch Singer-songwriter van Faeroer. Verbaasde ooit met het album Poetry and Aeroplanes om daarna een paar onbegrepen albums te maken. Dit is bij vlagen weer de oude Teitur. Eenvoudige popliedjes.
Favoriete track: You never leave LA

26. Selah Sue - Selah Sue
Veelzijdige Vlaamse schone. Ik ben niet zo gecharmeerd van haar hip hop/R&B kant en dan blijven er niet heel veel nummers over op dit album. En dat zijn 2 nummers die ook al op haar EP van enige tijd terug stonden. In een betere uitvoering.
Favoriete track: Mommy

27. Maybeshewill - I Was Here for a Moment, Then I Was Gone
65daysofstatic en Mogwai achtige post-rock. Van lief tot snoeihard.
Favoriete track: Words for Arabella

28. Novack - Sequences and Stills
Utrechtse Death Cab For Cutie in de dop.
Favoriete track: The Lost and Found

29. Radiohead - The King of Limbs
Nummer 1 als het gaat om tegenvallers. Met de eerste 4 nummers kan ik niets. Onverteerbaar. Ene oor in, andere oor uit. De 4 daarna zijn verteerbaar maar komen allemaal niet in de buurt bij Radioheads beste nummer uit 2011: Supercollider. Vreemd genoeg is dat nummer in alle stilte uitgebracht op een EP met nog één nummer ter ere van Record Store Day. Ook The Daily Mail en Staircase staan niet op het album terwijl ook deze ruimschoots boven het gemiddelde uitstijgen.
Favoriete track: Codex (eigenlijk Supercollider maar die staat er niet op)

30. Gotye - Making Mirrors
Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Somebody that I used to know is niet representatief voor de rest van het album. De rest is namelijk niet aan mij besteed. Te Peter Gabriel.
Favoriete track: Somebody That I Used to Know (welke anders?)

31. Balmorhea - Live at Sint-Elisabethkerk
Texaans gezelschap dat neo-klassiek met akoestische rock mengt. Live registratie n.a.v. een optreden in Gent. Live komt het toch een stuk minder aan. Het had grootser gemogen. Nu vervliegt het in de ruimte.
Favoriete track: Settler

32. Jóhann Jóhannsson - The Miners' Hymns
Soundtrack van een documentaire over de teloorgang van de Britse mijnindustrie. Meer ambient, dan neo-klassiek. Meer blazers, dan strijkers. Daarom voor mij een behoorlijke tegelvaller t.o.v. het voorgaande werk van deze IJslandse componist.
Favoriete track: There is no Safe Side but the Side of Truth

33. Adele - 21
Volledig grijs gedraaid. En dan bedoel ik niet door mij. Ik kan de meeste nummers niet meer horen.
Favoriete track: Love song (The Cure cover)

34. Coldplay - Mylo Xyloto
Paradise en Every Teardrop is a Waterfall voorspelden al weinig goeds. Dieptepunt in het werk van Coldplay.
Favoriete track: Geen

35. This Will Destroy You - Tunnel Blanket
Post-rock band a la Explosions in the Sky. Maar wat is dit? Een slechte ambient poging?
Favoriete track: Geen

Niet meegenomen:

Julia Stone - The Memory Machine
Deze stond vorig jaar al in mijn lijst. Toen geïmporteerd uit Australië. Sinds maart ook officieel in ons land uitgebracht.

Smith & Burrows - Funny Looking Angels
Kerstplaat. Samenwerking tussen Tom Smith (Editors) en Andy Burrows (Razorlight / We are Scientists). Lastig te rangschikken. Wel na Sufjan's blije kerstdoos de leukste kerst CD in jaren.

[ Bericht 0% gewijzigd door alpeko op 22-12-2011 15:13:49 ]
  donderdag 22 december 2011 @ 15:48:04 #127
157465 kciR
Heeft geen ondertitel
pi_105919405
Mooie lijst alpeko ^O^
pi_105922655
01 The War On Drugs – Slave Ambient
Hypnotiserende plaat die zich langzaam naar de top van mijn jaarlijst heeft begeven.
02 Real Estate – Days
Met tien licht psychedelische bijna perfecte popliedjes een verdiende nummer twee
03 Noel Gallagher's High Flying Birds – Noel Gallagher's High Flying Birds
De verwachtingen waren hooggespannen, maar de meest getalenteerde Gallagher maakte het moeiteloos waar, topplaat
04 Jonathan Wilson – Gentle Spirit
een tachtig minuten durende luistertrip die klinkt als een singer songwriter die zojuist pink floyd heeft ontdekt
05 Girls – Father Son, Holy Ghost
Het meesterwerk wat Teenage Fanclub net niet maakte
06 Wilco – The Whole Love
07 Ryan Adams – Ashes And Fire
08 Bon Iver – Bon Iver
09 Brian Webb – Strange Way To Grieve
10 Smith Westerns – Dye It Blonde
11 Radiohead – King Of Limbs
12 Kurt Vile – Smoke Ring For My Halo
13 Other Lives – Tamer Animals
14 The Feelies – Here Before
15 Idaho – You Were A Dick
16 Youth Lagoon – The Year Of Hibernation
17 The Raveonettes – Raven In The Grave
18 Beady Eye – Different Gear Still Speeding
19 Luke Temple – Don't Act Like You Don't care
20 Gang Gang Dance – Eye Contact
pi_105923666
Alpeko, fijn en "rustig" lijstje!

Het album van Teitur is overigens van 2010 :)
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_105923712
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 17:32 schreef Moody het volgende:
Het album van Teitur is overigens van 2010 :)
In Nederland kwam het album echt pas in januari uit.
pi_105924306
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_105924430
quote:
Dat is de EP met gelijke titel. Een mini-album.

Het gaat om deze:
http://www.bol.com/nl/p/m(...)010975268/index.html

Deze data staan ook op zijn eigen site vermeld. Een ja/nee spelletje op dit punt is zinloos ;) Ik heb het album al vroeg besteld bij Velvet en kreeg het vlak na de aangegeven release datum binnen. Eind januari 2011.
pi_105924619
Ok, dan zat ik fout. Ik had 'm meegenomen in mijn 2010 lijst :)
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_105924719
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 17:58 schreef Moody het volgende:
Ok, dan zat ik fout. Ik had 'm meegenomen in mijn 2010 lijst :)
Lastige gevallen dit. Hij was in 2010 te downloaden inderdaad. Zo had ik vorig jaar Julia Stone er al op staan, maar die is pas dit jaar officieel in Nederland uitgebracht. Radical Face is ook weer zo'n twijfel geval. Nog niet verkrijgbaar in de Nederlandse winkels.
  donderdag 22 december 2011 @ 18:56:55 #135
13973 ranja
image means nothing
pi_105927123
Dat betekent niks meer tegenwoordig. Als iets ergens ter wereld uitgebracht is kun je het ook kopen.
Dus ik ga altijd voor de eerst uitgebrachte versie om te bepalen of het binnen een jaar valt...
pi_105927372
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 18:56 schreef ranja het volgende:
Dat betekent niks meer tegenwoordig. Als iets ergens ter wereld uitgebracht is kun je het ook kopen.
Dat denk je maar. Ik heb 3 maanden moeten wachten op de levering van Julia Stone destijds. Kwam pas in 2011 binnen. Dat vraagt om een illegale download. Ik ga natuurlijk niet ook nog betalen voor een download als de fysieke versie al onderweg is.

Voor Teitur geldt hetzelfde. Langs de normale kanalen was die niet eerder dan 2011 binnen te halen.
  donderdag 22 december 2011 @ 19:05:51 #137
13973 ranja
image means nothing
pi_105927544
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 19:02 schreef alpeko het volgende:

Dat denk je maar. Ik heb 3 maanden moeten wachten op de levering van Julia Stone destijds.
Hm dan heb je'm via de verkeerde site besteld denk ik. Via amazon's of ebay of de artiesten site's zelf zijn ze meestal direct te kopen onafhankelijk van waar het is uitgebracht, als dat al duidelijk is.
pi_105927596
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 19:05 schreef ranja het volgende:

[..]

Hm dan heb je'm via de verkeerde site besteld denk ik.
Wie bepaalt wat de goede site is? Ik heb geen credit card, wil ik ook niet, dan vallen al aardig wat sites af.
pi_105927712
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 19:07 schreef alpeko het volgende:

[..]

Wie bepaalt wat de goede site is? Ik heb geen credit card, wil ik ook niet, dan vallen al aardig wat sites af.
Cdwow.com is een prima site. Levering duurt zo'n twee weken, beetje lang, maar de levering is dan ook gratis.
By hook or by crook, I'll be last in this book.
pi_105927805
quote:
14s.gif Op donderdag 22 december 2011 19:10 schreef Arn0 het volgende:

[..]

Cdwow.com is een prima site. Levering duurt zo'n twee weken, beetje lang, maar de levering is dan ook gratis.
Ken ik. Maar die hadden toen die CD van Stone ook niet. Heb ik eerst via Velvet besteld maar die kregen hem niet uitgeleverd van de distributeur. Dat duurde ruim 2 maanden. Daarna bol.com geprobeerd. Hadden ook geen levertijd indicatie maar uiteindelijk kwam die na een maandje binnen.

Aan de cd van Radical Face kan ik ook niet komen. Is alleen via zijn site te bestellen middels credit card, pas volgend jaar via de normale kanalen. Ik heb die nu maar op deze jaarlijst geflikkerd. Levert iedere keer weer gezeur op helaas. Het lijkt me eerder normaal om Nederland aan te houden. Leuk dat alles via internet al eerder te verkrijgen is... maar dan moet je of illegaal downloaden of een credit card hebben.

[ Bericht 20% gewijzigd door alpeko op 22-12-2011 19:17:31 ]
  donderdag 22 december 2011 @ 19:26:31 #141
13973 ranja
image means nothing
pi_105928451
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 19:07 schreef alpeko het volgende:

Wie bepaalt wat de goede site is? sites af.
Nou ja, 'goede', in elk geval een die niet de nederlandse releasekalender volgt :)
pi_105928560
Rellende_Rotscholier, ook hier maar ff melden dat je een leuke lijst hebt!

En alpeko, geniaal, maar we gaan er 3 delen, waaronder wel een zeer belangrijke! ^O^
ASWH, de trots van de regio
www.thuisuiteten.nl
pi_105928655
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 19:29 schreef methodmich het volgende:
En alpeko, geniaal, maar we gaan er 3 delen, waaronder wel een zeer belangrijke! ^O^
Laat me raden: Creosote? Knol zal je ook wel hebben. En dan Adams, Decemberists, Fleet Foxes, Beirut of Happy Camper. Sowieso verbaast het me dat je die niet allemaal hebt.
  Moderator donderdag 22 december 2011 @ 19:31:13 #144
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_105928671
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 19:29 schreef methodmich het volgende:
Rellende_Rotscholier, ook hier maar ff melden dat je een leuke lijst hebt!

En alpeko, geniaal, maar we gaan er 3 delen, waaronder wel een zeer belangrijke! ^O^
Haha, bedankt. :D

Ben benieuwd naar die van jou.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
pi_105928798
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 19:30 schreef alpeko het volgende:

[..]

Laat me raden: Creosote? Knol zal je ook wel hebben. En dan Adams, Decemberists, Beirut of Happy Camper. Sowieso verbaast het me dat je die niet allemaal hebt.
Haha, je mag nooit meer raden. Uit je laatste rijtje alleen de laatste overigens. En je moet soms keuzes maken natuurlijk. Zaterdag wil ik mijn lijst afronden, zit nu volgens net onder de 60, maar misschien koop ik nog iets. Al is het dan lastig om die platen nog op een goede plek te zetten.
ASWH, de trots van de regio
www.thuisuiteten.nl
pi_105928845
Zeer fijn plaatje, dat Other Lives. Jammer dat ik hem nu pas ontdek, vind hem nu lastig te plaatsen in mijn lijst. Creosote ook maar eens luisteren, wordt nog druk tijdens kerst en daarna. :P
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
pi_105929017
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 19:33 schreef methodmich het volgende:

[..]

Haha, je mag nooit meer raden. Uit je laatste rijtje alleen de laatste overigens. En je moet soms keuzes maken natuurlijk. Zaterdag wil ik mijn lijst afronden, zit nu volgens net onder de 60, maar misschien koop ik nog iets. Al is het dan lastig om die platen nog op een goede plek te zetten.
Ik zag Creosote in je single top 100 staan met een nummer. Ik had er tot dit jaar nog nooit iets van gehoord. Ik vind de sfeer van Diamond Mine vergelijkbaar met All Alone in an empty House van Lost in the Trees dat vorig jaar op jouw (en mijn lijst) stond (al hoewel dat eigenlijk ook niet mocht omdat het een re-release was van één of zelfs twee jaar daarvoor).
Knol had je vorig jaar ook hoog staan.
pi_105929104
Ja, hij staat zelfs met meerdere nummers in mijn single top 100. Wel van oudere platen. Waarvan ik er ook twee had opgenomen in mijn album top 100.

Op dit album is de sfeer inderdaad meer de kant van pakweg Lost In The Trees opgeschoven, op de oudere platen is het nog wat meer folky. Die raad ik je overigens ook allemaal aan, met KC Rules OK als goede instapplaat.
ASWH, de trots van de regio
www.thuisuiteten.nl
pi_105929316
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 19:40 schreef methodmich het volgende:
Op dit album is de sfeer inderdaad meer de kant van pakweg Lost In The Trees opgeschoven, op de oudere platen is het nog wat meer folky. Die raad ik je overigens ook allemaal aan, met KC Rules OK als goede instapplaat.
Staat genoteerd. Dat wordt weer wel een import zie ik. Lange levertijd.
pi_105929467
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 19:44 schreef alpeko het volgende:

[..]

Staat genoteerd. Dat wordt weer wel een import zie ik. Lange levertijd.
http://www.ebay.com/sch/?(...)15&_stpos=1234&gbr=1

Levertijd is meestal 4-6 dagen vanuit de VS. (mijn ervaring)
Voor betalen via PayPal heb je al jaren geen Creditcard meer nodig (gaat direct via je bankrekening).
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')