en erg machtigquote:Op donderdag 9 februari 2012 17:04 schreef MaximusTG het volgende:
Ah, een sodabread. Die zijn inderdaad snel klaar ja.
Oke, dat onderscheid was me niet helemaal duidelijkquote:Op zaterdag 11 februari 2012 19:35 schreef MaximusTG het volgende:
Wat je hier doet is inderdaad op basis van water (of in dit geval ananassap) en meel, een seed culture maken waarin je de gewenste gisten en melkzuurbacterien kweekt. Dat doe je (als het goed is) een keer. Daarna maak je van die seed culture een mother starter. Dat is hetgeen je in de koelkast bewaart, steeds voert en af en toe een stuk van af neemt om mee te bakken.
Maar dat zijn dus geen roggebroden he? Gewoon tarwemeel/bloem? Als je deeg dan inzakt is je glutennetwerk niet goed genoeg ontwikkeld, of je deeg niet goed op spanning na het vormen.quote:Op zondag 12 februari 2012 14:42 schreef Gwywen het volgende:
Ik had mijn eerste desem gemaakt van biologisch tarwemeel, maar dat werd een heel groot en plat brood omdat het deeg zo fluffy was.
Nu heb ik Duits brood gebakken (ook desembrood, maar uit een kant en klaar pak) en dat wordt wéér zo groot en plat, ook van dat slappe deeg. Niks mis met de smaak overigens, maar boterhammen van 5 cm hoog en 30 cm breed passen niet op mijn bord.
Wat gebeurt er als je zoiets in een vorm bakt? Komt het dan wel omhoog in de vorm of blubbert het over de rand?
http://www.ebay.de/itm/Br(...)haltswaren_Backzubehör&var=&hash=item68c9425755#ht_595wt_1081quote:Op maandag 13 februari 2012 17:19 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik gebruik zo'n ordinair broodmandje van de Action, zo een van riet met een stoffen binnenkantje. Die bloem ik heel goed in met rijstmeel (omdat dat minder vocht absorbeert dan normale bloem) en dan bestrooi ik hem met tarwezelen, maisgries, speltgries of iets anders dat me wel lekker lijkt op het brood. Werkt prima.![]()
Ik wil nog wel graag zo'n 'echt' rijsmandje maar ik heb tot nu toe nog niet veel succes er een te vinden. Ik wil er geen ¤20 voor neerleggen namelijk als ze in Duitsland, waar ik toch regelmatig kom, naar verluid maar zo'n ¤5-¤10 kosten.
Ik merk dat het speltbloem dat ik van de molen heb, maar ook met het Jumbo huismerkbloem, dat dit veel 'luchtiger' is en mooier deeg geeft dan met het allergoedkoopste bloem (wat ook veel platter, compacter is als het in de zak zit).quote:Op donderdag 16 februari 2012 15:02 schreef broodslager het volgende:
Welke tarwebloem kan ik nu het beste kopen voor witbrood recepten?
Ik heb nu enkele supermarkt zakken geprobeerd, maar deze hebben allemaal te weinig gluten.
Het deeg wil wel rijzen, maar onvoldoende voor luchtige bolletjes/brood.
Ik heb een natuurwinkel in de buurt zitten, dus ik zal daar eens kijken wat er te halen valt.
Waar moet ik precies op letten bij aankoop van een zak tarwebloem?
Ik neem aan dat het daar als no-name zakken verkocht wordt?
n.b alles gaat met de hand en in een degelijke oven, mocht dat nog verschil uitmaken.
Een KA oid is mij te duur.
Dat van de oven/magnetron moet ik nog proberen, maar de rest heb ik aan mogelijke problemen wel uitgesloten.quote:Op donderdag 16 februari 2012 15:20 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ik merk dat het speltbloem dat ik van de molen heb, maar ook met het Jumbo huismerkbloem, dat dit veel 'luchtiger' is en mooier deeg geeft dan met het allergoedkoopste bloem (wat ook veel platter, compacter is als het in de zak zit).
Voor het rijzen de eerdere tips al meegenomen? Een schepje suiker deed bij mij wonderen. En ik doe nu eigenlijk de eerste keer rijzen ook in een lauwe oven (~ 30 graden).
Ja het is een goede training voor je spieren, dat kneden.quote:Op donderdag 16 februari 2012 15:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Wel ontzettend zwaar om te kneden trouwens
Zout na 5 minuten kneden erbij doen is niet de oplossing. Zorg dat je 10 minuten goed kneed. Kijk voor meer tips van mij naar eerdere berichten.quote:Op donderdag 16 februari 2012 16:43 schreef broodslager het volgende:
[..]
Dat van de oven/magnetron moet ik nog proberen, maar de rest heb ik aan mogelijke problemen wel uitgesloten.
Aangezien met dit weer de luchtvochtigheid binnenshuis ook erg laag is heb ik daar ook nog een beetje mee lopen klooien, maar dat leidt niet echt tot verbetering.
Suiker zit altijd in de recepten die ik gebruik (voor zoete broodjes en natuurlijk als katalysator?? voor de gist).
Zout gaat er als laatste in, ook wel na 5 min kneden gedaan zoals veel recepten aangeven, maar dit geeft bij mij geen verschil.
Het lijkt er in ieder geval op dat in de meeste gevallen de 2e rijs niet goed gaat.
Er vind geen échte verdubbeling plaats.
De 1e rijs gaat redelijk, maar na een dik uur zit ook daar nog geen 100% verdubbeling in.
Ik heb een jumbo in de buurt, zal een zakje proberen.
Ja, anders droogt de opp uit.quote:Op maandag 20 februari 2012 21:40 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nu een poolish aan het maken op Piets' manier (Voor mn speltbrood dat ik overmorgen voor lunch ga eten - de poolish staat dus 24 uur). Moet ik dit afdekken in de koelkast?
Halve theelepel suiker zit er in. Is dat genoeg? (100 gram speltbloem, 100 gram water, 2 a 3 gram gist, 1 a 2 gram suiker)quote:Op maandag 20 februari 2012 21:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, anders droogt de opp uit.
En vergeet hem niet te voeren met wat druiven of ander zoets.
Oh nice!! Receptje?quote:Op zaterdag 25 februari 2012 18:31 schreef evo87 het volgende:
volkoren pistoletjes gebakken, hot dogs gegeten![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Deeg maken met roggemeel, deel bewaren, broden van bakkenquote:Op zaterdag 25 februari 2012 18:34 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Oh nice!! Receptje?
Hier staat de zuurdesem op dag drie te bubbelen.
Moet eigenlijk de helft weggooien![]()
Heb de pakken ongezoette ananassap van de Aldi meegenomen als voer.
Je bent iets te compact voor mijquote:Op zaterdag 25 februari 2012 19:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Deeg maken met roggemeel, deel bewaren, broden van bakken
Neuh.quote:Op zaterdag 25 februari 2012 19:22 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Je bent iets te compact voor mij
De helft die ik weg zou moeten gooien gebruiken om een deeg van te maken met roggemeel?
En de andere helft gewoon verder gaan voederen?
Oh zoquote:Op zaterdag 25 februari 2012 19:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh.
Gewoom met alle starter broden maken en bv invriezen, en een deel van het deeg achter houden en dat verder gebruiken.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt..Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
Ben gestart met roggemeel en dan daarna tarwe.quote:Op zaterdag 25 februari 2012 19:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Ah okay, waarom tarwe? Zou er ook eentje met roggemeel maken, en van het roggedeeg verder gebruiken als de zuurdesem.
Ik ga het zo doen inderdaadquote:Op zaterdag 25 februari 2012 20:11 schreef MaximusTG het volgende:
Piet, het is een stappenplan om een cultuur te starten, en je begint met rogge omdat daar meer gewenste gisten e.d. op zitten. En vervolgens maak je er een starter van voor tarwebroden. Maar je kan natuurlijk een deel van je moedercultuur nemen en die alleen nog rogge of een ander graan voeren.
En volgens mij is het wel beter om puur een cultuur in de koelkast te bewaren, dan een deel van het oude deeg achter houden, omdat daar ook zout in zit. Verder is zo'n cultuur in de koelkast ook meer vloeibaar wat voor de thuisbasis makkelijker doseren en verversen is.
@MI-etje: je hoeft niet per se de helft weg te gooien, dat is alleen omdat omdat hoeveelheid anders zo snel groeit. Je hoeft alleen te verdubbelen.
Je kan ook de helft in een ander bakje doen, en die ook verder voeren. Heb je meer kans op een goede cultuur.
Spreid je winkansen en zo.
quote:Op zaterdag 25 februari 2012 20:53 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar je hoeft dus niet opnieuw te beginnen dan he? Je hebt straks hopelijk een cultuur die uit een evenwicht van gist(en) en melkzuurbacterien bestaat. Als je die consequent alleen spelt voert heb je ook een zuurdesem op basis van spelt.
Ja er zijn bubbels te zienquote:Op zaterdag 25 februari 2012 21:00 schreef MaximusTG het volgende:
Graag gedaan hoor, leuk dat je zo enthousiast bent. Bubbelt je cultuur al lekker?
Vaak omroeren is ook goed, beluchten in feite.
Ik zou zelf meer water doen, maar dat mag het probleem niet zijn... Gist geactiveerd met een klein beetje suiker, en lauwwarm water gebruikt?quote:Op zondag 26 februari 2012 18:46 schreef piepkuiken21 het volgende:
ik heb vandaag voor het eerst, witbrood gebakken. Ik vond het niet erg lekker, het smaakte naar gist ofzo? wat ik heb gebruikt: 250g bloem, 160g water, 3,5 gr gist en 3,5 g zout. Wat doe ik fout?
Cool met die grote stukken chocola!quote:Op zondag 26 februari 2012 09:30 schreef evo87 het volgende:
brood bakken is gewoon geniaal, de beloning is erg verslavend![]()
volkoren chocolade cranberry brood vanochtend.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Wat was de verdere werkwijze, want daar zal het waarschijnlijk aan liggen? Te snel gerezen denk ik zelf eigenlijk..quote:Op zondag 26 februari 2012 18:46 schreef piepkuiken21 het volgende:
ik heb vandaag voor het eerst, witbrood gebakken. Ik vond het niet erg lekker, het smaakte naar gist ofzo? wat ik heb gebruikt: 250g bloem, 160g water, 3,5 gr gist en 3,5 g zout. Wat doe ik fout?
dat reizen hoe beïnvloed ik dat? hij heeft een uur gestaan, toen doorgekneed en in de oven gedaanquote:Op maandag 27 februari 2012 11:00 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Wat was de verdere werkwijze, want daar zal het waarschijnlijk aan liggen? Te snel gerezen denk ik zelf eigenlijk..
Voeg wat gist toequote:Op maandag 27 februari 2012 17:54 schreef Ml-etje het volgende:
Mijn zuurdesem wil niet verdubbelen, hij rijst wel keurig maar verdubbelen ho maar.
Krijg bijna de neiging er wat ananassap (ongezoet) bij te doen om hem te "voeren".
Dat zou ik niet doen. Je maakt een zuurdesemcultuur juist om zakjesgist en verse gist te vermijden dus het zou zonde zijn om die te verpesten met gist. Dat is wel een goede noodgreep als je zuurdesembrooddeeg niet wil rijzen maar ik zou dat niet doen met de zuurdesemcultuur.quote:
De korst was net best wel hard toen ik het broodje uit de oven haalde, daarom twijfelde ik over de theedoek. Of lijkt de korst harder als het broodje net klaar is?quote:Op dinsdag 28 februari 2012 14:31 schreef MaximusTG het volgende:
Dat ligt eraan; Als je het brood bedekt wordt de korst zachter.
Als ik dit letterlijk moet nemen wat je hier typt dan heb je dat brood dus eigenlijk erg goed naar de klote geholpen.quote:Op maandag 27 februari 2012 22:30 schreef piepkuiken21 het volgende:
[..]
dat reizen hoe beïnvloed ik dat? hij heeft een uur gestaan, toen doorgekneed en in de oven gedaan
Dat doe ik ook altijd... Kneden, uur rijzen, kneden, half uurtje reizen in lauwe oven, en dan de temperatuur omhoog...quote:Op dinsdag 28 februari 2012 15:59 schreef Revje1 het volgende:
[..]
Als ik dit letterlijk moet nemen wat je hier typt dan heb je dat brood dus eigenlijk erg goed naar de klote geholpen.
Hoe kom je erbij om na het rijzen het nogeens te gaan kneden? Dan kan je namelijk het brood beter gelijk in de container gooien inplaats van in de oven.
Maar ik wil graag uitleg geven maar ik wil eerst weten waarom je het op die manier gedaan heb.
Ok bedankt:)quote:Op dinsdag 28 februari 2012 14:49 schreef MaximusTG het volgende:
Jep, helemaal af laten koelen. Dan pas aansnijden. Bewaren in een papieren of plastic zak. Zeker niet in de koelkast.
quote:Op woensdag 29 februari 2012 11:24 schreef motorbloempje het volgende:
Ik durf niet aan mijn sour dough starter te beginnen! Ik ben bang dat ik 'm vermoord
Echt? Ik had in dit topic nota bene geleerd dat er altijd een tweede kneed en een tweede rijs nodig is.quote:Op dinsdag 28 februari 2012 16:59 schreef Revje1 het volgende:
Als je gewoon 1 keer goed kneed heeft die 2de keer kneden geen enkele zin. Bij die 2de keer ben je gewoon bezig het werk van de eerste kneding te verpesten.
Dus gewoon Kneden dan 20 minuten rusten/rijzen, Vormen en in het blik doen en dan rijzen tot gewenste hoogte en dan bakken.
Het staat zelfs in de OP ...quote:Op woensdag 29 februari 2012 14:02 schreef MaximusTG het volgende:
Een tweede kneed? Dat heb ik hier nog nooit gezien hoor. Altijd kneden, rijzen, vormen, rijzen, bakken.
Alleen de tijden van rijzen wisselen nog wel. Afhankelijk van of je snel een brood wil bakken, of langzaam een eigen smaak wil ontwikkelen.
Minuut of tien (eerste keer twintig).quote:Op woensdag 29 februari 2012 15:16 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar hoelang 'kneed' je dan die tweede keer?
Mengen/kneden als eerste natuurlijk. Daarom zei ik in eerdere berichten dat het kneden het belangrijkste is van heel het brood maken is. Met kneden maak je de structuur in je deeg zodat dus je deeg omhoog komt tijdens het bakken. Door een goede structuur te kneden voorkom je dat je brood instort.quote:Op woensdag 29 februari 2012 13:30 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Echt? Ik had in dit topic nota bene geleerd dat er altijd een tweede kneed en een tweede rijs nodig is.![]()
Er staat nu een pompoenbrood te rijzen, ik heb er de helft minder gist in gedaan dus ik laat 'm langer rijzen dan anders.
Ah okquote:Op donderdag 1 maart 2012 22:29 schreef MaximusTG het volgende:
Zoeen heb ik ook! Broodjes bapao zelf maken he?
100 van het een, 100 van het ander, en een speltbrood en een volkorenbrood bakken?quote:Op zaterdag 3 maart 2012 13:58 schreef uniekhoorn het volgende:
Heb nu oerspeltmeel en soezie volkorenmeel.
wat zou een lekkere verhouding zijn? 50/50?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |