abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † zaterdag 25 februari 2012 @ 20:53:13 #251
91830 MaximusTG
pi_108395040
Ja, maar je hoeft dus niet opnieuw te beginnen dan he? Je hebt straks hopelijk een cultuur die uit een evenwicht van gist(en) en melkzuurbacterien bestaat. Als je die consequent alleen spelt voert heb je ook een zuurdesem op basis van spelt.
pi_108395063
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 20:53 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar je hoeft dus niet opnieuw te beginnen dan he? Je hebt straks hopelijk een cultuur die uit een evenwicht van gist(en) en melkzuurbacterien bestaat. Als je die consequent alleen spelt voert heb je ook een zuurdesem op basis van spelt.
^O^ thanks voor je tips! Blij mee :)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † zaterdag 25 februari 2012 @ 21:00:59 #253
91830 MaximusTG
pi_108395329
Graag gedaan hoor, leuk dat je zo enthousiast bent. Bubbelt je cultuur al lekker?
Vaak omroeren is ook goed, beluchten in feite.
pi_108395449
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 21:00 schreef MaximusTG het volgende:
Graag gedaan hoor, leuk dat je zo enthousiast bent. Bubbelt je cultuur al lekker?
Vaak omroeren is ook goed, beluchten in feite.
Ja er zijn bubbels te zien :Y
Zal hem straks nog even een keer omroeren.
Het enthousiasme groeit naarmate het brood beter wordt ;)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_108406770
brood bakken is gewoon geniaal, de beloning is erg verslavend :P
volkoren chocolade cranberry brood vanochtend.



pi_108426851
ik heb vandaag voor het eerst, witbrood gebakken. Ik vond het niet erg lekker, het smaakte naar gist ofzo? wat ik heb gebruikt: 250g bloem, 160g water, 3,5 gr gist en 3,5 g zout. Wat doe ik fout?
pi_108426931
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 18:46 schreef piepkuiken21 het volgende:
ik heb vandaag voor het eerst, witbrood gebakken. Ik vond het niet erg lekker, het smaakte naar gist ofzo? wat ik heb gebruikt: 250g bloem, 160g water, 3,5 gr gist en 3,5 g zout. Wat doe ik fout?
Ik zou zelf meer water doen, maar dat mag het probleem niet zijn... Gist geactiveerd met een klein beetje suiker, en lauwwarm water gebruikt?
pi_108428480
geen suiker gebruikt, doe ik nooit in het normale brood (spelt)
pi_108429026
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 09:30 schreef evo87 het volgende:
brood bakken is gewoon geniaal, de beloning is erg verslavend :P
volkoren chocolade cranberry brood vanochtend.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Cool met die grote stukken chocola!
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  † In Memoriam † maandag 27 februari 2012 @ 11:00:01 #260
91830 MaximusTG
pi_108455480
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 18:46 schreef piepkuiken21 het volgende:
ik heb vandaag voor het eerst, witbrood gebakken. Ik vond het niet erg lekker, het smaakte naar gist ofzo? wat ik heb gebruikt: 250g bloem, 160g water, 3,5 gr gist en 3,5 g zout. Wat doe ik fout?
Wat was de verdere werkwijze, want daar zal het waarschijnlijk aan liggen? Te snel gerezen denk ik zelf eigenlijk..
pi_108470728
Mijn zuurdesem wil niet verdubbelen, hij rijst wel keurig maar verdubbelen ho maar.
Krijg bijna de neiging er wat ananassap (ongezoet) bij te doen om hem te "voeren".
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_108473151
Mijn pizzasteen is onderweg! *O*
There is no love sincerer than the love of food.
pi_108484891
quote:
0s.gif Op maandag 27 februari 2012 11:00 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Wat was de verdere werkwijze, want daar zal het waarschijnlijk aan liggen? Te snel gerezen denk ik zelf eigenlijk..
dat reizen hoe beïnvloed ik dat? hij heeft een uur gestaan, toen doorgekneed en in de oven gedaan
  † In Memoriam † maandag 27 februari 2012 @ 22:42:01 #264
91830 MaximusTG
pi_108485436
Rijzen is afhankelijk van een heleboel factoren. Bijvoorbeeld temperatuur, starthoeveelheid gist, vochtigheid deeg.. Maar je hebt het deeg na het rijzen nog een keer gekneed en toen meteen gebakken?
Dan zal ie ook wel compact geweest zijn.
Wat normaal is, is dat je, het deeg maakt, laat rijzen. Dan vormen tot bv een bol, of in een vorm doen. Dan weer rijzen en zo de oven in.
  maandag 27 februari 2012 @ 22:56:18 #265
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108486096
quote:
0s.gif Op maandag 27 februari 2012 17:54 schreef Ml-etje het volgende:
Mijn zuurdesem wil niet verdubbelen, hij rijst wel keurig maar verdubbelen ho maar.
Krijg bijna de neiging er wat ananassap (ongezoet) bij te doen om hem te "voeren".
Voeg wat gist toe
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108493789
quote:
1s.gif Op maandag 27 februari 2012 22:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Voeg wat gist toe
Dat zou ik niet doen. Je maakt een zuurdesemcultuur juist om zakjesgist en verse gist te vermijden dus het zou zonde zijn om die te verpesten met gist. Dat is wel een goede noodgreep als je zuurdesembrooddeeg niet wil rijzen maar ik zou dat niet doen met de zuurdesemcultuur.

MI-tje: voer je hem op 't oog of weeg je het meel en water echt af?
Ik houd de mijne op 100% hydratie. Ik neem bv 80 gr zuursedem en voeg 80 gr water en 80 gr meel toe. Sinds ik het afweeg doet die van mij het een stuk beter.

Het zuurdesem dat ik overhoud en dat niet gebruikt wordt voor brood bakken gebruik ik voor muffins of pannenkoekjes. Ik wil binnenkort ook eens proberen om bagels te maken.
There is no love sincerer than the love of food.
  † In Memoriam † dinsdag 28 februari 2012 @ 10:06:45 #267
91830 MaximusTG
pi_108494464
Klopt ja, niet je moedercultuur verontreinigen. Wordt idd wel vaak met brood gedaan, zuurdesem met beetje gist om betrouwbaarder te rijzen.
Kan zijn dat je dus in je cultuur een wat minder potente gist hebt zitten. Of dat ie nog niet voldoende tijd heeft gehad om te vermenigvuldigen...
Geduld hebben, meer kan je niet doen denk ik.. Of een keer een desem starten vanaf een andere basis, bv roggemeel van een andere producent.
Ananassap zal nu niet veel nut hebben. Dat wordt gebruikt om vanaf begin af aan een zure omgeving te maken, waarin een bepaalde bacterie niet kan overleven, omdat je die niet wil hebben. Een Leuconostoc was het volgens mij. Dan kan ook in het begin de illusie van een goed groeiende desem geven, omdat die al snel veel gas produceert.
Maar als het goed is is je desem ondertussen van zichzelf al zuur.
pi_108495662
Ah dan laat ik hem gewoon nog even staan.
Ik wil juist van de gist af inderdaad.

Ga hem morgen splitsen als hij nog wel goed bubbelt enz.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_108502194
Mijn eerste broodje staat nu in de oven. Wat moet ik doen als de oven klaar is?
Op een rooster op het aanrecht of bv onder een theedoek af laten koelen?
Oh I'm sorry, did I break your concentration?
  † In Memoriam † dinsdag 28 februari 2012 @ 14:31:20 #270
91830 MaximusTG
pi_108502455
Dat ligt eraan; Als je het brood bedekt wordt de korst zachter.
pi_108502594
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 februari 2012 14:31 schreef MaximusTG het volgende:
Dat ligt eraan; Als je het brood bedekt wordt de korst zachter.
De korst was net best wel hard toen ik het broodje uit de oven haalde, daarom twijfelde ik over de theedoek. Of lijkt de korst harder als het broodje net klaar is?

Maar de "normale weg is gewoon open en bloot af laten koelen op het aanrecht? (op een rooster)
Oh I'm sorry, did I break your concentration?
  † In Memoriam † dinsdag 28 februari 2012 @ 14:49:59 #272
91830 MaximusTG
pi_108503149
Jep, helemaal af laten koelen. Dan pas aansnijden. Bewaren in een papieren of plastic zak. Zeker niet in de koelkast.
pi_108505833
quote:
0s.gif Op maandag 27 februari 2012 22:30 schreef piepkuiken21 het volgende:

[..]

dat reizen hoe beïnvloed ik dat? hij heeft een uur gestaan, toen doorgekneed en in de oven gedaan
Als ik dit letterlijk moet nemen wat je hier typt dan heb je dat brood dus eigenlijk erg goed naar de klote geholpen.
Hoe kom je erbij om na het rijzen het nogeens te gaan kneden? Dan kan je namelijk het brood beter gelijk in de container gooien inplaats van in de oven.

Maar ik wil graag uitleg geven maar ik wil eerst weten waarom je het op die manier gedaan heb.
pi_108507250
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 februari 2012 15:59 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Als ik dit letterlijk moet nemen wat je hier typt dan heb je dat brood dus eigenlijk erg goed naar de klote geholpen.
Hoe kom je erbij om na het rijzen het nogeens te gaan kneden? Dan kan je namelijk het brood beter gelijk in de container gooien inplaats van in de oven.

Maar ik wil graag uitleg geven maar ik wil eerst weten waarom je het op die manier gedaan heb.
Dat doe ik ook altijd... Kneden, uur rijzen, kneden, half uurtje reizen in lauwe oven, en dan de temperatuur omhoog...
pi_108507580
En dan vragen mensen zich af waarom hun brood niet mooi omhoog komt:)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')