abonnement Unibet Coolblue
pi_105494551
Zelf broodbakken wordt steeds populaider. Enerzijds omdat het 'fabrieksbrood' uit de winkel/bakker steeds minder de eigenschappen heeft zoals brood bedoeld is. Anderzijds omdat mensen het steeds leuker vinden om zelf hun handen vies te maken in het deeg of met de broodbakmachine (uit het kerstpakket ;) ) te werken.

Het eerste topic begon in 2004 maar de laatste weken wordt het hier steeds drukker. Vandaar staan hieronder de belangrijkste tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
mijn brood is 'kruimelig :?
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
quote:
gist/zout
- Als je verse gist had, had je waarschijnlijk te weinig gebruikt... Verse gist moet je 2,5 keer zo veel gebruiken als instant/gedroogde gist

- heb je voor de zekerheid je gist eerst 'geactiveerd' in lauwwarme melk met een theelepel suiker? Als er bellen aan het oppervlak komen, is de gist nog 'levend', anders weggooien en een nieuw zakje nemen.

- Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
quote:
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
quote:
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
quote:
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
quote:
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
quote:
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
quote:
Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste ;)
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Alweer deeltje 5 op naar een hoop mooie brood baksels :9
  maandag 12 december 2011 @ 15:27:06 #2
100341 MarMar
pi_105494575
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 15:25 schreef MarMar het volgende:
Zijn er ook supermarkten die gewoon volkorenmeel verkopen? Kan het nergens vinden!
laatste post vorige topic!
  maandag 12 december 2011 @ 15:27:26 #3
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105494589
Oh leuk topic :o
Ik denk erover een kerststol te makken; mensen daar ervaring mee?
We hebben een heteluchtoven; volgens sommige recepten-sites schijnt dat niet handig te zijn voor brood..
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † maandag 12 december 2011 @ 16:10:20 #4
91830 MaximusTG
pi_105496378
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 15:27 schreef MarMar het volgende:

[..]

laatste post vorige topic!
Jahoor, de meeste AH bijvoorbeeld verkopen het wel. Hun eigen merk is alleen niet het beste volkorenmeel. Ga daarvoor bv naar een Ekowinkel, of een molen. Maar volgens mij hebben ze bij de meeste supermarkten ook nog wel andere merken volkorenmeel.

quote:
14s.gif Op maandag 12 december 2011 15:27 schreef Doodloper het volgende:
Oh leuk topic :o
Ik denk erover een kerststol te makken; mensen daar ervaring mee?
We hebben een heteluchtoven; volgens sommige recepten-sites schijnt dat niet handig te zijn voor brood..
Jep, vorig jaar met kerst twee gemaakt. Waren zeer goed gelukt. Zagen er ook net zo uit als een "echte":P. Kan het recept wel voor je kopieren als je daar behoefte aan hebt. Komt uit een goed broodbakboek. Als je brood gebakken is, moet je het insmeren met gesmolten boter en vervolgens bedekken met een laag poedersuiker. Daardoor blijft je brood langer goed! En het is lekker :P.
Heteluchtoven is inderdaad niet ideaal voor een brood. Door de luchtstroom bakt de korst van je brood sneller dan de binnenkant, waardoor je dus eerder een te donkere korst met een niet-gare binnenkant krijgt. Kan je de luchtstand niet uitzetten?
  maandag 12 december 2011 @ 16:16:27 #5
100341 MarMar
pi_105496646
Dat recept zou ik ook wel tof vinden Maximus!
  † In Memoriam † maandag 12 december 2011 @ 16:57:08 #6
91830 MaximusTG
pi_105498463
Alsjeblieft, hoop dat het een beetje te lezen is. Omzetten is makkelijkst door de gewichten in oz. te nemen en in google te typen ... oz in grams

http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/1.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/2.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/3.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/4.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/5.jpg

Voor de "Candied dried fruit" had ik van die rode, groene en gele bigarreaux genomen. Het recept kan met of zonder spijs gemaakt worden, al wordt er in het recept naar marsepein verwezen. Dat is bijna hetzelfde, alleen ligt de verhouding amandelen/suiker meer richting suiker bij de marsepein. Wat grappig is, is dat het recept aanraadt de rozijnen in brandewijn te laten weken. Dat kan je in NL gewoon in pot kopen, dat zijn namelijk boerenjongens!
De uitleg het brood te vormen is een beetje onduidelijk (omdat dat soort handelingen nu eenmaal lastig uit te drukken zijn in iets anders dan video): om een traditionele stol vorm te krijgen;
druk het deeg uit tot een dikke, ovaalvormige plak. vouw een kant over de andere heen, maar niet helemaal dat ze boven mekaar komen te liggen. Eventuele spijs zou je van te voren in de lengte van de ovaal leggen, iets uit het midden, zodat het precies in de vouw komt. Nu druk je met de zijkant van de hand een paar centimeter van de vouwrand het deeg iets in. Zo krijgt het deeg de bekende "stolvorm".
  maandag 12 december 2011 @ 17:11:22 #7
100341 MarMar
pi_105499116
thx :) ik heb een maatbeker die ook netjes cups aangeeft, hendig :)
  † In Memoriam † maandag 12 december 2011 @ 17:22:19 #8
91830 MaximusTG
pi_105499584
Das voor de vloeibare ingredienten wel handig ja, voor bloem en zo niet hoor. Dat is geen doen. Tis niet voor niets dat ze soms voor droge ingredienten onderscheid maken tussen een cup en een "packed cup" (steviger aangedrukt). Dat kan zo heel veel schelen.
Ik reken dat soort dingen liefst om naar grammen, en dan de kom op mn digitale weegschaal en dan na elk ingredient weer op 0 zetten. Super makkelijk.
  maandag 12 december 2011 @ 18:43:34 #9
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_105502540
Die lui moeten gewoon naar metrisch, altijd gezeik met omrekenen :P

Eerste zelfgemaakte croissants.



Helaas stond de oven een beetje te warm tijdens de rijs, daardoor zijn ze behoorlijk uitgezakt.


Het binnenwerk moet ik duidelijk nog aan werken:

  maandag 12 december 2011 @ 18:52:35 #10
216210 Ml-etje
pi_105502937
Die zien er goed uit Erasmo, receptje?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  maandag 12 december 2011 @ 18:53:38 #11
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105502977
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 16:10 schreef MaximusTG het volgende:
Jep, vorig jaar met kerst twee gemaakt. Waren zeer goed gelukt. Zagen er ook net zo uit als een "echte":P. Kan het recept wel voor je kopieren als je daar behoefte aan hebt. Komt uit een goed broodbakboek. Als je brood gebakken is, moet je het insmeren met gesmolten boter en vervolgens bedekken met een laag poedersuiker. Daardoor blijft je brood langer goed! En het is lekker :P.
Heteluchtoven is inderdaad niet ideaal voor een brood. Door de luchtstroom bakt de korst van je brood sneller dan de binnenkant, waardoor je dus eerder een te donkere korst met een niet-gare binnenkant krijgt. Kan je de luchtstand niet uitzetten?
Dank voor je recept ^O^
Ik zal eens uitzoeken of de heteluchtstand uit kan; je recept ziet er goed uit in ieder geval. :)

quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 18:43 schreef Erasmo het volgende:
Die lui moeten gewoon naar metrisch, altijd gezeik met omrekenen :P

Eerste zelfgemaakte croissants.

[ afbeelding ]

Helaas stond de oven een beetje te warm tijdens de rijs, daardoor zijn ze behoorlijk uitgezakt.
[ afbeelding ]

Het binnenwerk moet ik duidelijk nog aan werken:

[ afbeelding ]
Ze worden bij mij ook nooit zoals in de winkel :P maar ze zien er nog best lekker uit zo! Alleen oogt de binnenkant niet echt croissant-achtig. :')
We zullen zien, zei de blinde.
  maandag 12 december 2011 @ 18:56:37 #12
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_105503083
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 18:52 schreef Ml-etje het volgende:
Die zien er goed uit Erasmo, receptje?

quote:
7s.gif Op maandag 12 december 2011 18:53 schreef Doodloper het volgende:

[..]

Dank voor je recept ^O^
Ik zal eens uitzoeken of de heteluchtstand uit kan; je recept ziet er goed uit in ieder geval. :)

[..]

Ze worden bij mij ook nooit zoals in de winkel :P maar ze zien er nog best lekker uit zo! Alleen oogt de binnenkant niet echt croissant-achtig. :')
Ik denk dat ik hem te veel gevouwen heb waardoor de laagjesstructuur verloren is gegaan.
  maandag 12 december 2011 @ 19:17:59 #13
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105503956
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 18:56 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Vet filmpje, leuk om te zien! :)
We zullen zien, zei de blinde.
  maandag 12 december 2011 @ 19:30:59 #14
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_105504508
Helft spelt en helft volkorenmeel, kan dat? En moet ik dan ook wat aanpassen?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † maandag 12 december 2011 @ 20:10:24 #15
91830 MaximusTG
pi_105506446
Waarom zou je croissants van volkorenmeel willen maken? Dat is toch niet lekker? En het is zeker niet gezonder, gezien de berg boter die er alsnog in moet..
  donderdag 15 december 2011 @ 01:14:10 #16
278955 olskie
pi_105603716
Even voorstellen in dit topic. Ik ben Olskie, normaal dagelijks aan het werk in een keuken en de laatste tijd veel geëxperimenteerd met koek en gebak, nu probeer ik zelf(thuis) brood te bakken, moet wat doen in de vakantie.
Ik heb een etna (90cmbreed) gasfornuis staan met onder de oven een ruimte als bordenwarmer maar ook geschikt als rijs kast

Gister mijn eerste witbrood en gelijk ook een kerstbood geprobeerd gebakken, ging aardig maar nog niet helemaal top.
Ik denk dat de gistingen te snel (te warm)ging, waardoor het witbrood een beetje zurig is en het kerstbrood een beetje ingezakt.

Nu staat er weer een witbrood in waarbij ik gister een preferment heb gemaakt en in totaal 10% extra heb gemaakt, dit staat nu weer in de koeling.

Het is een beetje zoeken naar ovenstand en temperatuur, ook ben ik er achter dan de ingestelde temperatuur niet overeen komt met wat ingesteld. Zo gaf 170 hetelucht, met een losse thermometer, een temperatuur aan tussen de 180 en 193 en 210 boven?onder warmte 195 en 205.

Ik kwam op zoek naar ingrediënten die ik ken van school maar die ik niet bij onze leverancier kan bestellen, laat staan in de supermarkt, een webshop tegen die echt alles heeft wat een bakker nodig heeft, maar dan ook in kleine verpakkingen. Zag hem niet staan in de oudere topics dus bij deze http://www.de-zuidmolen.nl

Nu nog weten hoe ik foto's kan plaatsen dan kan iedereen ook zien wat ik maak
  † In Memoriam † donderdag 15 december 2011 @ 12:26:16 #17
91830 MaximusTG
pi_105611847
Leuk dat je ook meedoet. De zuidmolen is volgens mij al wel een keer langsgekomen, maar staat inderdaad niet in de OP. Heb er zelf ook al een keer besteld. Toevallig is de bloem bijna op die daar vandaan kwam. Had 5 kg Amerikaanse bloem + nog wat losse pakken van 1kg van andere soorten.
Wat voor dingen mis jij dan (behalve goede bloem) in de supermarkt? De broden die ik bak zijn meestal gewoon bloem, water, gist, zout. Water komt uit de kraan, gist haal ik bij de Welkoop en het zout, nou ja, dat hebben ze bij de supermarkt wel :p. Of doe je er ook broodverbeteraars in?
Plaatjes plaatsen is simpel. Waar je je post kan typen zie je boven het tekstvak deze knopjes:
picture.png link.png

Het handigste is als je thumbnails maakt van je foto's, dat scrollt wat makkelijker door zo'n topic en vertraagt de browser niet zo. Handige maat is als je de foto schaalt naar een breedte van 300 pixels, hoogte evenredig schalen. Dan passen er twee naast elkaar.
Je plaatst deze foto's ergens op een plaatjeshost, je eigen webserver etc. Ik gebruik zelf altijd de Public folder van dropbox. Als je ze daarin zet en kiest voor "Copy public link" dan heb je een URL die je direct via het plaatjesknopje van Fok kan invoeren.
Stel je hebt twee foto's. foto1.jpg foto2.jpg. Maak van allebei een kleinere versie, bv foto1kl.jpg foto2kl.jpg. Kopieer de url van foto1kl.jpg via Dropbox.
Kies voor het "plaatje"knopje bij Fok. Plak de URL. je ziet nu iets staan tussen [img ] en [/img ]. Selecteer dit hele stuk, inclusief de [img ] 's. Kies nu voor het link knopje, en plak de url van de volledige foto (je kan als je dropbox gebruikt gewoon de link plakken van de kleine, en het achtervoegsel "kl" weghalen). Als je nu deze hele constructie kopieert en plakt hoef je in de geplakte versie alleen alle "1" in "2" te veranderen, en je hebt foto 2 er ook instaan.
Maar goed, zo doe ik het altijd.
  donderdag 15 december 2011 @ 16:45:13 #18
278955 olskie
pi_105620366
Wat ik bedoel met ingrediënten die ik mis zijn meer dingen voor gebak en koek en niet voor brood, (maar dit is een broodbak topic :X ik weet het ;) ) Ik bedoel dus dingen als greinsuiker, bak en rijs middelen, kleurstoffen, en de bestel eenheden zijn wat groter en daar door goedkoper.

Het klopt dus dat op fok niet zelf een foto kan uploaden, maar dit op een andere site moet doen, weet ik dat ook weer, ga morgen wat uitproberen
  † In Memoriam † donderdag 15 december 2011 @ 16:55:36 #19
91830 MaximusTG
pi_105620728
Ah, ja, dat is idd bar slecht in NL. Ik weet niet waar je woont, maar de supermarkten in Duitsland zijn wat dat betreft veel beter. En anders kom je bij webshops uit.
  donderdag 15 december 2011 @ 17:05:23 #20
34027 devlinmr
Trolivier
pi_105621038
quote:
7s.gif Op maandag 12 december 2011 18:53 schreef Doodloper het volgende:

[..]

Dank voor je recept ^O^
Ik zal eens uitzoeken of de heteluchtstand uit kan; je recept ziet er goed uit in ieder geval. :)

Heb zelf ook een heteluchtoven waar de hetelucht niet uitkan... oplossing voor mij was een gietijzeren pan waarin ik het brood doe.. Deksel erop en in zn geheel in de oven... werkt perfekt
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
  † In Memoriam † zaterdag 17 december 2011 @ 21:53:25 #21
91830 MaximusTG
pi_105706476
En heeft er al iemand het stolrecept geprobeerd? Tis nog maar een week :+!
  zaterdag 17 december 2011 @ 22:22:55 #22
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105707651
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 21:53 schreef MaximusTG het volgende:
En heeft er al iemand het stolrecept geprobeerd? Tis nog maar een week :+!
Komende week maak ik hem :D
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † zaterdag 17 december 2011 @ 22:45:25 #23
91830 MaximusTG
pi_105708475
Met boerenjongens of gewone rozijnen? En met of zonder spijs? Weet nog niet of ik em zelf ga maken dit jaar. Heb net een stol op mn werk gekregen van een banketbakker :+.
Volgende keer dat ik em maak wel met spijs denk ik. Maak ik die ook een keer zelf. Zo moeilijk is dat niet volgens mij.
  zaterdag 17 december 2011 @ 23:02:19 #24
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105709079
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 22:45 schreef MaximusTG het volgende:
Met boerenjongens of gewone rozijnen? En met of zonder spijs? Weet nog niet of ik em zelf ga maken dit jaar. Heb net een stol op mn werk gekregen van een banketbakker :+.
Volgende keer dat ik em maak wel met spijs denk ik. Maak ik die ook een keer zelf. Zo moeilijk is dat niet volgens mij.
Met gewone rozijnen en zelfgemaakt spijs is de bedoeling. :)

Maar je kunt er toch wel 2 op? :P
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † zaterdag 17 december 2011 @ 23:06:41 #25
91830 MaximusTG
pi_105709214
Tuurlijk, kan zo de hele dag stol eten. Dat is het probleem niet. Ik probeer alleen de calorie-inname zo rond de kerst tegenwoordig een beetje in bedwang te houden.:p
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')