Om nog maar eens een mening in de groep te gooien
Ik heb ervaring met verschillende soorten en leeftijden honden en ook icm ้้n of meerdere katten (zowel oude hond/jonge kat, jonge hond/oude kat en jonge kat/jonge hond) en we hebben daar gelukkig nooit problemen mee gehad. Op dit moment hebben we twee honden (7 en 2) en drie katten (11, 7 en 1) dus voldoende ervaring. Hebben jij en/of je vriend ook ervaring met het opvoeden van een hond, Cooki?
Ik zou persoonlijk niet direct een hond uit het asiel aanraden in jullie geval, tenzij zowel jij als je man ervaring hebben met het (her-) opvoeden van honden. Honden in het asiel zijn toch vaak (uiteraard niet altijd) honden met een 'rugzakje'. Ze zitten vaak in het asiel omdat ze begonnen te puberen en de eigenaars er op uitgekeken raakten of omdat ze anderszins niet meer in het gezin pasten. De oorspronkelijke eigenaars hebben ook vaak (uiteraard niet altijd) de hond niet zo best opgevoed. Als je zo'n hond een tweede kans wilt geven moet je m.i. wel weten wat je doet, omdat ze vaak al iets ouder zijn en niet altijd goede manieren hebben. Sommigen kunnen problemen hebben met dominantie bijvoorbeeld, en dan is ervaring hebben met het opvoeden van honden wel heel verstandig. Mocht je toch voor een asielhond kiezen dan zou ik heel goed overleggen met de medewerkers van het asiel en je situatie uitleggen zodat ze je zo goed mogelijk kunnen adviseren.
Qua poezen zou je voor een kitten kunnen gaan (of zelfs twee, ook leuk!) dit kan heel goed uit het asiel of gastgezinnen zoals al eerder genoemd. Een volwassen kat uit het asiel kan ook best goed uitpakken, je kan er dan eentje uitzoeken met een relaxed karakter die geen problemen heeft met kleine peuterhandjes

Katten zijn wel minder te trainen dan honden. Denk daarom na over wat je de kat wilt laten doen en wat niet. Mag hij vrij buiten, of alleen in de (afgezette) tuin? Of alleen binnen? Op slaapkamers of niet? Op tafel? Op het aanrecht? Op de bank? Het is het makkelijkst als je dit van tevoren bedenkt zodat je direct consequent kan handelen. Als je iets eerst wel goed vindt en later niet wordt het zo goed als onmogelijk om het gedrag nog aan/af te leren. Denk ook na over of wat je wilt haalbaar is. Katten uit de slaapkamer houden is goed te doen (als iedereen de deur maar dicht doet en niet toegeeft aan zielig gemiauw). Maar katten van de bank af houden is bijna onmogelijk. Zelfs als ze niet op de bank springen als je er bij bent zullen ze het naar alle waarschijnlijkheid wel doen zodra je even weg bent. Zelfde geldt voor op de tafel lopen bijvoorbeeld. Dat is gewoon de aard van het beestje en dat krijg je er niet uit met opvoeding.
Als je een speciaal ras hond op het oog hebt zou je ook via de rasvereniging kunnen kijken naar een oudere herplaatser. Vaak worden rashonden die voor wat voor reden dan ook op zoek zijn naar een nieuw huis via de rasvereniging aangeboden. Het voordeel hiervan is dat de honden vaak nog bij hun baas wonen en je veel informatie over de achtergrond van de hond te weten kan komen. De baas kan je precies vertellen wat de goede en minder goede kanten van de hond zijn. De informatie die je zo krijgt is uitgebreider dan wat het asiel je kan vertellen over honden die daar zitten. Een pup zou natuurlijk ook best kunnen, zeker als je een 'makkelijk' ras kiest. Het is dan wel net alsof je weer eventjes een baby in huis hebt; meerdere voedingen per dag, 's nachts er uit om een plasje te laten doen en uitgebreide zindelijkheidstraining (na elk slaapje, hapje, spelletje, etc. naar buiten om een plasje te laten doen).
Hond en kat samen is bij ons zoals gezegd altijd goed gegaan. Hierbij speelt de keuze voor het ras hond wel mee, terriers of andere jachthonden bijvoorbeeld hebben meer de neiging om achter katten aan te jagen. Wel moet je regels opstellen; zo laten wij bv de honden nooit de katten 'bestraffen' of in het gareel houden. Als de hond denkt dat hij de baas over de kat kan spelen zou dat misschien uit de hand kunnen lopen. Een kat is te klein en kwetsbaar en kan door een (grote) hond onbedoeld beschadigd worden. De combinatie zelfverzekerde volwassen kat/niet te fanatieke jonge hond gaat over het algemeen best goed als je er maar op let dat de kat weg kan en dat je de pup bestraft als deze de kat pest en/of achterna gaat. Andersom gaat rustige volwassen hond/jonge kitten ook goed, als je zorgt dat de kitten voldoende speelgoed heeft om niet de hond onnodig te pesten en je de hond duidelijk maakt dat hij niet de baas mag spelen over de kat. Met een dag of wat zijn ze dan aan elkaar gewend en is er geen probleem. Maar kies dus wel voor een zelfverzekerde, rustige kat of kitten (niet een bange) en een rustige hond (niet teveel fanatisme of jachtlust).
Leuke, niet te moeilijke rassen honden:
- gezelschapshondjes zoals maltezers, havanezers (die hebben wij

, heel makkelijk karakter)
- retrievers zoals labradors of golden retrievers (veel 'will to please', willen werken voor de baas)
edit: excuus voor deze enorme lap tekst

maar toch nog een toevoeging:
Haal nooit een hond van marktplaats, als je een pup wil ga naar de website van de rasvereniging en kies daar een goede fokker uit die je alles over het ras kan vertellen en waar je ook nadat je de pup hebt nog terecht kan met alle vragen. Wil je een oudere hond ga dan voor een herplaatser van de rasvereniging of anders het asiel. Op marktplaats zitten veel te veel mensen (broodfokkers) die voor weinig geld een kat/hond in de zak verkopen die op schandalige wijze gefokt zijn en niet opgevoed/gesocialiseerd.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken
F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!