quote:Democratische Republiek Congo : Nieuwe aanval tegen Artsen Zonder Grenzen
[persbericht] - 21|11|2011 - Congo (Kinshasa)
Brussel 21 november 2011 - Artsen Zonder Grenzen veroordeelt scherp de aanval tegen haar team in Masisi, in de provincie Noord-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De medische organisatie schort een deel van haar activiteiten in de regio van Masisi op en is ongerust over het lot van haar patiënten.
In de nacht van 20 op 21 november zijn gewapende mannen op gewelddadige manier de gebouwen van Artsen Zonder Grenzen binnengedrongen en hebben het vuur geopend. Een lid van het team is daarbij gewond geraakt aan de schouder. Dankzij de hulp van zijn collega’s is zijn toestand nu stabiel.
Om de veiligheid van haar teams te verzekeren heeft Artsen Zonder Grenzen haar mobiele interventies moeten opschorten tot de toestand het opnieuw toelaat. Artsen Zonder Grenzen zal desondanks een minimale spoeddienst ter ondersteuning van het Algemeen Hospitaal blijven verzekeren.
Artsen Zonder Grenzen betreurt dit geweld die haar capaciteit om hulp te bieden aan de mensen ondermijnt. “Naast de schok die ons team onderging verhindert dit incident de goede werking van onze medische activiteiten ter plaatse en komt het de plaatselijke bevolking niet ten goede”, zegt Gaël Hankenne, missiehoofd van Artsen Zonder Grenzen in Kinshasa.
Deze aanval doet zich voor terwijl Artsen zonder Grenzen vaak het doelwit is van aanvallen tegen haar teams. In april 2011 werden in Zuid-Kivu al eens twee medewerkers gewond door kogels, waarbij de organisatie genoodzaakt werd een deel van haar activiteiten in de regio op te schorten.
Artsen Zonder Grenzen is sinds 1981 aanwezig in DRC en biedt er primaire -en gespecialiseerde gezondheidszorg in ziekenhuizen, gezondheidscentra of mobiele gezondheidsposten in heel het land.
Sinds 2007 is Artsen Zonder Grenzen aanwezig in Masisi en biedt er secondaire gezondheidszorg in het Algemeen ziekenhuis van Masisi en Nyabiondo. Artsen Zonder Grenzen heeft er ook een systeem van mobiele klinieken opgezet om hulp te kunnen bieden aan de vluchtelingen in de kampen van Bukombo en in gebieden waar onveiligheid heerst. Vorig jaar voerde Artsen Zonder Grenzen alleen al in de regio van Masisi 108.952 consultaties en 1.783 chirurgische ingrepen uit.
quote:DR Congo polls in numbers
More than 30 million voters
More than 19,000 parliamentary candidates
500 parliamentary seats
MPs paid $6,000 (£3,887) a month
The Kinshasa ballot will be a 56-page booklet of more than 1,500 candidates
11 presidential candidates
4,000 tonnes of ballot papers
61 helicopters and 20 planes are delivering the election material
http://www.brusselnieuws.(...)muisspel-met-politiequote:Congolese betoging: rellen aan Naamsepoort
Een betoging van aanhangers van de Congolese politicus Etienne Tshisekedi aan de Naamsepoort is uit de hand gelopen. De politie heeft de harde kern van de betogers teruggedreven naar de Waversesteenweg, nadat ze de ordediensten bekogelden met stenen.
Er was geen officiële toestemming voor de betoging. “Daarvoor was de aanvraag te laat ingediend,” zegt Ilse Van De Keere van de politie van de zone Brussel-Elsene. Toch verzamelden een honderdtal betogers zich rond 13.00 uur aan de Bolwerksquare aan de Naamsepoort. Ze protesteerden tegen de voorlopige resultaten van de verkiezingen in Congo, die Tshisekedi lijkt te verliezen van de huidige president Joseph Kabila.
Een delegatie van de betogers trok daarop naar het hoofdkwartier van de PS op de Keizerslaan, maar daar kregen ze te horen dat ze niet ontvangen konden worden vanwege de formatiegesprekken. "De manifestanten keerden terug naar de Naamsepoort, waar zich ondertussen zo'n 300 personen verzameld hadden,” zegt Van De Keere "Die reageerden zeer agressief op de mislukking van de betoging en keerden zich onder meer tegen de politie."
Kat- en muisspel
Er volgde een kat- en muisspel met de ordehandhavers in en rond Matongewijk. Een groep betogers trok naar de Amerikaanse ambassade even verderop. Enkele anderen bezetten even de Kleine Ring. Een agent van de bemiddelingsdienst, die overlegt met de betogers, werd bespoten met “een soort gas”. Hij moest voor verzorging even naar het ziekenhuis. Een toevallige passant die uit de Australische ambassade in de Guimardstraat kwam, kreeg enkele klappen. “Er zijn ook twee of drie betogers naar het ziekenhuis afgevoerd,” zegt Van de Keere. “Daarnaast werden nog enkele wagens beschadigd.”
Rond 18.00 uur kwam het dan tot onlusten in regel met de politie. De betogers gooiden stenen en projectoelen naar de ordetroepen. Ze vernielden ook winkelramen. Onder andere de deur van de Cinéma Vendome moest er aan geloven. Er werd ook een autobrand gemeld. De politie dreef de betogers daarop terug richting Waversesteenweg en is tot arrestaties overgegaan. Ook in de buurt van de Luxemburgstraat was het erg onrustig.
Vandaag - uitgerekend op de dag dat oudkolonisator België een nieuwe regering krijgt- zouden de resultaten moeten bekend worden.quote:Op dinsdag 6 december 2011 09:50 schreef Reya het volgende:
Gisteren was er toch best wel wat onrust in Brussel rondom de verkiezingen, niet geheel verrassend vooral in en rond de Matongé:
[..]
http://www.brusselnieuws.(...)muisspel-met-politie
Nu de nieuwe Belgische minister van buitenlandse zaken Reynders is, zou ik me misschien verwachten aan een iets meer "business-minded" houding tegenover Kabila....quote:Op woensdag 7 december 2011 18:07 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
In feite jammer dat ze dit verkiezingen noemen. Niks aan die hele uitslag zal ook maar ergens een beeld van de daadwerkelijke stemmen geven.
Zou het Westen hierop reageren ? Of laten we dit gewoon passeren ?
't voordeel van Kabila tov een Khadaffi of een Mubarak is dat het Westen niet kijkt op een paar 1000 afgeslachte 'negers' meer of minder ...quote:Op vrijdag 9 december 2011 16:23 schreef Reya het volgende:
http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20111209_156
Bevestigd is nu dat Kabila heeft gewonnen; het is nu afwachten (en vrezen) voor wat de reactie in Congo gaat zijn.
Helemaal waar, meer Belgen hebben weet van die 10 Belgische VN-soldaten die in Rwanda gesneuveld zijn, dan van de 4 (?) miljoen doden in 1998-2003 in Congo. Onze geschiedenis van Congo is in feite gestopt in 1960.quote:Op vrijdag 9 december 2011 18:19 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
't voordeel van Kabila tov een Khadaffi of een Mubarak is dat het Westen niet kijkt op een paar 1000 afgeslachte 'negers' meer of minder ...
Nogal logisch , Reynders zelf zat gisteren al te zeggen dat we de verkiezingsuitslag moeten accepteren ...quote:Op vrijdag 9 december 2011 20:36 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Opmerkelijk: ze zouden vooral boos zijn op de Franstalige politici (http://www.deredactie.be/(...)5_Congolezen_betogen)
De Gucht heeft gezegd dat er vrijwel zeker fraude is.. maar dat het niet zeker is of die het verschil gemaakt heeft.quote:Op vrijdag 9 december 2011 20:42 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Na De Gucht die eerlijk was over het Congolese regime , en Vanackere die constant op z'n lip beet krijgen we nu dus Reynders die het gat van Kabila volledig zal kussen in de hoop er investeringen uit de brand te slepen ...
Ik weet niet of de Congolese manifestanten zich naast Congolees ook nog Waal of Vlaming voelen. Het punt is dat ze de Franstalige politici, en dan vooral voormalig minister Louis Michel, als te soepel tegenover Kabila beschouwen.quote:Op zaterdag 10 december 2011 10:57 schreef waht het volgende:
De Walen en Vlamingen steunen verschillende kandidaten?
quote:Op zondag 11 december 2011 18:26 schreef zuiderbuur het volgende:
Kersvers minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt dat hij de volledige resultaten (17 december?) wil afwachten:
http://www.deredactie.be/(...)13/2.19014/1.1174272
quote:"Raar dat Tshisekedi me nog niet gefeliciteerd heeft"
De Congolese president Joseph Kabila geeft toe dat er fouten zijn gemaakt tijdens de afgelopen verkiezingen, maar twijfelt niet aan de geloofwaardigheid van de stembusgang. Kabila pareert zo de kritiek van het Carter-centrum.
Het Amerikaanse Carter-centrum, een van de belangrijkste internationale waarnemers die de verkiezingen bijwoonden, had gisteren nog gezegd dat de verkiezingen in Congo ongeloofwaardig waren. Het centrum sprak onder meer over een abnormaal hoge opkomst in de streken waar Kabila populair is.
Kabila heeft zich vandaag verdedigd tijdens een persconferentie. Hij zei dat er zeker fouten zijn gemaakt, maar dat die de geloofwaardigheid van de verkiezingen niet in het gedrang brengen. Kabila zei ook dat de kritiek van zijn opposant Etienne Tshisekedi geen verrassing was en dat hij verrast was dat Tshisekedi hem nog niet gebeld had om hem te feliciteren.
Kabila vestigde ook de aandacht op de tegenvallende resultaten in Noord- en Zuid-Kivu. "We wilden beter doen in sommige regio's, maar dat is niet altijd gelukt. Hier en daar hebben we gewonnen, elders hebben we verloren", klinkt het. "Er is geen crisis in Congo", besloot Kabila. "We blijven kalm en zetten onze dagtaken voort."
quote:In Congo heeft oppositieleider Etienne Tshisekedi de veiligheidstroepen en ambtenaren opgeroepen om de bevelen van president Joseph Kabila niet langer op te volgen. Dat meldt de BBC.
De 79-jarige Tshisekedi zei dat hij een beloning uitlooft voor wie Kabila gevangenneemt. Bovendien riep hij de veiligheidsdiensten en ambtenaren op om de bevelen van Kabila niet meer te gehoorzamen.
'Ik roep jullie op om enkel het legitieme gezag dat door het volk is verkozen te gehoorzamen', klinkt het. 'En niet individuele avonturiers die zich voor Congolese en internationale rechtshoven zullen moeten verantwoorden.'
De belangrijkste Congolese oppositieleider legt zich niet neer bij verkiezingsuitslag en beschouwt zichzelf als 'verkozen president'. Gisteren kondigde hij aan dat vrijdag de eed wil afleggen in het 'Stade des Martyrs', drie dagen na de eedaflegging van zijn rivaal Kabila.
Een hooggeplaatste medewerker van Kabila zegt dat Tshisekedi een 'criminele logica' volgt. Volgens hem kan de oppositieleider gearresteerd worden voor zijn poging om een eigen regering te vormen.
'Overal in de wereld moet een staat krachtdadig reageren wanneer een individu een misdrijf begaat, ongeacht zijn rang, zelfs een presidentskandidaat', zegt hij. 'Zeker wanneer het gaat om internationale misdrijven, en ook het Internationaal Strafhof zou krachtdadig moeten reageren.'
Het Hooggerechtshof bevestigde vrijdagavond de resultaten van de verkiezingen van 28 november. Daarbij was Joseph Kabila de winnaar met 48,95 procent van de stemmen. Etienne Tshisekedi strandde op 32,33 procent.
Vele waarnemers hebben bij de stembusgang ernstige gebreken vastgesteld.
quote:...Aan Vlaamse kant zijn Open Vld sinds het vertrek van De Gucht op Buitenlandse Zaken en CD&V wegens het beleid van Vanackere niet echt een optie. Over de positie van de socialisten en groenen in het Congodossier is weinig geweten. Wanneer Congolezen oproepen om op N-VA te stemmen is dat niet om ideologische redenen of wegens de Congostandpunten van de Vlaamse nationalisten. Bestaan die wel? Het is veeleer een proteststem. Een manier om hun grieven kenbaar te maken tegen het Belgische establishment en het Congobeleid van de Franstaligen en, in mindere mate, de Nederlandstalige traditionele partijen....
Euh, kan je een keer verduidelijken?quote:Op zondag 1 april 2012 17:00 schreef Blue_Panther_Ninja het volgende:
Ik heb een fucking hekel aan Kabila en de katholieke kontlikkers in mijn land!!![]()
Ik ben geboren in Kinshasa!quote:Op zondag 1 april 2012 17:57 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Euh, kan je een keer verduidelijken?
Zeker, maar zo is het helaas altijd. Er heerst altijd een blinde vlek als het om Midden-Afrika gaat. Zie je ook bij de beperkte b berichtgeving over Soedan.quote:Op zondag 25 maart 2012 09:59 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Toch opvallend hoe de internationale gemeenschap dit totaal naast zich neergelegd heeft ...
Kabila Sr is natuurlijk ook op die manier aan de macht gekomen ...quote:Op woensdag 21 november 2012 19:39 schreef zuiderbuur het volgende:
Wel dat is dus geen succes geworden.
De rebellie van M23, al dan niet met steun uit Oeganda en Rwanda, rukt stevig op in het oosten van het land. De stad Goma in Noord-Kivu is reeds ingenomen, en zowel het Congolese regeringsleger als de VN-soldaten hebben weinig daartegen gedaan/kunnen doen. De rebellen zouden suggereren dat ze naar Kinshasa willen trekken.
In vele steden in Congo breken protesten uit, gericht tegen Kabila en de VN. Men spreekt zelfs al van de implosie van Congo.
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-20427682
Ik vraag me eigenlijk af of we nu zo'n uitzonderlijke situatie zien. Ook eind 2008 is Goma ingenomen onder Nkunda, dan kwam er een klungelig akkoord uit dat ondertussen opgeblazen is.quote:Op woensdag 21 november 2012 20:08 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Kabila Sr is natuurlijk ook op die manier aan de macht gekomen ...
Vreemd genoeg zijn er Congolezen die in de onlangs bijna vermoorde dokter Mukwege een alternatief voor Kabila zien.quote:vr 23/11/2012 - 15:50 De Congolese president Kabila heeft de stafchef van het leger ontslagen. Dat heeft mogelijk te maken met de val van de stad Goma. Maar generaal Amisi heeft volgens de VN ook op grote schaal wapens verkocht aan verschillende rebellengroepen.
Het ontslag van generaal Gabriel Amisi (grote foto) volgt enkele dagen nadat de grote stad in Oost-Congo, Goma, in handen is gevallen van de pro-Rwandese M23-rebellen.
Belga
Tienduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen (kleine foto).
Intussen zijn de rebellen van M23 op weg van het stadje Sake naar de volgende plaats op weg naar de grote stad Bukavu. Daar zijn nu al voedseltekorten gemeld.
Voor de inwoners van de getroffen streek zijn de gevechten een ramp. Het hoog commissariaat voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties zegt dat het slechts voedsel kan leveren aan 1 van de 31 opvangkampen. Daar zitten meer dan honderdduizend mensen.
Wie is die Makenga eigenlijk ? (de leider van die M23 rebellen) een stroman van Rwanda ? Of een potentiele nieuwe Kabila figuur ?quote:Op vrijdag 23 november 2012 19:51 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Ik vraag me eigenlijk af of we nu zo'n uitzonderlijke situatie zien. Ook eind 2008 is Goma ingenomen onder Nkunda, dan kwam er een klungelig akkoord uit dat ondertussen opgeblazen is.
Ondertussen is de stafchef van het Congolese leger ontslagen:
http://www.deredactie.be/(...)ma_ontslag_legerchef
[..]
Vreemd genoeg zijn er Congolezen die in de onlangs bijna vermoorde dokter Mukwege een alternatief voor Kabila zien.
Geen idee eigenlijk, de Engelstalige Wikipedia helpt niet.quote:Op vrijdag 23 november 2012 21:23 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Wie is die Makenga eigenlijk ? (de leider van die M23 rebellen) een stroman van Rwanda ? Of een potentiele nieuwe Kabila figuur ?
De brief zelf (in het Frans) kan hier gevonden worden.quote:Een twintigtal internationale prominenten, waaronder de voormalige Franse president Jacques Chirac, roepen in een open brief in de Franse krant Le Monde de Verenigde Naties op om hun mandaat in Congo uit te voeren.
De open brief werd naast Jacques Chirac ook ondertekend door onder andere Valérie Trierweiler, vriendin van de huidige Franse president Hollande, oud-bokser Mohammed Ali, de voormalige president van Senegal Abdou Diouf en de Liberiaanse vredesactiviste Leymah Gbowee, die in 2011 de Nobelprijs voor de vrede won.
Ze schrijven dat zich in de Kivustreek momenteel ‘een drama afspeelt dat de internationale gemeenschap kan stopzetten. Het volstaat om 17.000 soldaten het bevel te geven hun werk te doen en hun mandaat uit te voeren. Die soldaten kijken nu gewoon toe. Ze wachten een resolutie af van de Veiligheidsraad die hen zou toelaten te handelen.'
De prominenten menen dat de terreur de afgelopen dagen een nieuw niveau heeft bereikt. Zelfs nadat de rebellen van M23, die gesteund worden door Rwanda en Oeganda, zich op 1 december uit Goma terugtrokken, blijft het onrustig in de streek.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |