quote:
Op donderdag 10 november 2011 20:19 schreef Sessy het volgende:[..]
Wat dacht je van geen CAO. In de juridische sector heb je bijv. geen cao's voor fiscale juristen, advocaten, noem maar op. Dan heb je zelf te onderhandelen.
Dat is alles behalve een nadeel.
In tijden van economische crisis wellicht wel een beetje, maar de juridische sector groeit alleen maar ten opzichte van de regelgeving vanuit de overheid, dus voor hen is de onderhandelingstafel altijd gunstiger dan een CAO.
Pas op het moment dat overheden (Nationaal, Europees en internationaal) de regelgeving gaan aanpassen die tot een verkleining van de juridische sector zouden leiden, wordt 'geen cao' allicht wat vervelend wat betreft secundaire zaken, maar dat is echt toekomstmuziek.
Al zouden best wat werkgevers de CAO's liever zien verdwijnen zodat ze lagere salarissen kunnen stellen, etc. Maar dan hebben we het over werk en banen waar simpelweg minder professionals voor nodig zijn en waar dus gewoon meer mensen in kunnen werken en de werkgever dat soort zaken 'kan flikken'.
Wat dat betreft zijn de lager opgeleiden en niet-professionals wél beter af met een CAO die hen beschermt tegen concurrentie met lager opgeleiden uit andere landen. En is lidmaatschap van een vakbond voor hen ook zeker een beter middel dan het is voor professionals.
Ik kan 1 uitzondering daarop bedenken: mensen die games ontwikkelen en dus wel professional zijn, maar door de jonge geschiedenis van het terrein geen vakbonden hebben en / of ook specifiek ontmoedigd worden om daar aan deel te nemen. Maar goed, dat is meer in het buitenland dan in Nederland.