He bah, erg vervelendquote:Op zondag 11 maart 2012 00:21 schreef popolon het volgende:
Ja het 'probleem' met de pilsner is dat het zeker een maand of drie moet zitten in de fles. Nou goed, op tijd voor de zomer.
Ook ik ga op zoek naar flessen, heb vandaag vier 650ml flessen Sam Adams Lager gekocht. Heel vervelend dat er bier in zit.
Lager je wel?quote:Op zondag 11 maart 2012 00:38 schreef popolon het volgende:
Pils duurt vrij lang voordat het goed te drinken is. De ales, stouts, wheats e.d. gaan wat dat betreft stukken sneller. Maar ok, da's met de pilsners die ik tot nu toe gebrouwen heb.
Fermenting / vergistenquote:Op zondag 11 maart 2012 00:44 schreef popolon het volgende:
1 a 2 weken fermenting, afhankelijk vh type. Dan de fles in voor de 2e fermentatie. Sommige mensen vinden dat niks, die willen de tweede ook in een carboy of zoiets maar de tweede kan prima in de fles, daarom dus.
Die pakketten zullen weinig troep achterlaten denk ik zo. De hop e.d. hoef je ook niet meer toe te voegen toch?quote:Op zondag 11 maart 2012 00:58 schreef popolon het volgende:
De paketten die ik koop werken prima voor beide methodes. En ik heb de apparatuur verder (nog) niet.
Hou sowieso altijd weinig residu over, het vergist bijna allemaal. En er mag best iets op de bodem liggen bij een goed biertje. Maar klopt, zoals ik het doe duurt het in wat gevallen wat langer. Zeker met lichtere bieren.
En die mandfles (jaja) gaat er binnenkort wel komen.
Duidelijkquote:Op maandag 12 maart 2012 19:42 schreef popolon het volgende:
Heb 't nog even opgezocht op het grootste homebrewforum maar tweede vergisting is vaak niet eens meer nodig bij de wat simpelere niet al te heldere bieren.
Yupquote:Op maandag 12 maart 2012 20:07 schreef popolon het volgende:
Met de dryhop is idd wel tweede vergisting aan te raden. Maar dat wist je al.
Bij de buurtsuper haal ik lege beugelflesjes die ik vervolgens goed schoonmaak met Sterinet.quote:Op donderdag 15 maart 2012 15:18 schreef Sheepcidus het volgende:
Leuk topic wil zelf ook binnekort een bier gaan brouwen. Ik heb al wat spullen staan van het cider maken de afgelopen herfst. Maar waar halen jullie de flesjes vandaan ook gewoon van de brouwer?
Oeh, ja heel mooi spulquote:Op zaterdag 17 maart 2012 22:28 schreef popolon het volgende:
Da's een prima score lijkt me.
Kom net bij een vriend vandaan die een een 20 gallon (75 liter) fermenter heeft gekocht. Zoiets dus:
[ afbeelding ]
Oh zo mooi spul maar wel erg duur.
Ah, daar zag ik gisteren iets over op Facebookquote:Op zaterdag 24 maart 2012 01:52 schreef SiGNe het volgende:
Vrienden van me zijn inmiddels een stapje verder gegaan en hebben 40 hectoliter van hun recept (American IPA en Double Oatmeal Stout) bij http://www.brouwerijdemolen.nl/ gebrouwen.
Je kan daar een ketel huren.
Mocht je zin hebben om te proeven, 14 April hebben ze een proeverij bij de Bierkoning en 17 April bij Wildeman (beiden in Amterdam)
http://rooiedop.nl/
Wel tof om te zien, eerst hebben ze een flink aantal testbiertjes gemaakt en langzaam kwam het idee om het dan ook meteen echt groot aan te pakken.
In dat stadium zit ik nu ookquote:Op zaterdag 24 maart 2012 14:39 schreef SiGNe het volgende:
Het is wel even wat meer dan de 15 liter die ze thuis elke keer brouwden per batch
Zag ik nou een afgezaagd VW-busje als bestelauto?quote:Ze hebben nu ook een kleine brouwerij-lokatie in Utrecht in een werfkelder waar ze ook af en toe proefavonden hebben, ook met andere bieren erbij en hapjes.
Best leuk concept dat ze bedacht hebben en opzich allemaal ook nog thuis te doen.
Je kunt vrij simpel zelf destilleren maar je moet veel oefenen. En ja, illegaal maar niemand dat je deur binnen komt vallen.quote:Op donderdag 29 maart 2012 23:34 schreef SiGNe het volgende:
http://www.ratebeer.com/b(...)mericana-ipa/168334/
Bij bierspeciaalzaken te krijgen (zo niet, wel te bestellen door ze, moeten ze ff naar hun website gaan en contact opnemen)
Echt tof.
Ben zelf meer een rum liefhebber en zelf rum distileren gaat lastig worden helaas (en thuisstoken is ook illegaal) maar toch, van thuis brouwen naar dit![]()
Valt wel mee hoor, Voor de kolom + koeler ben je voor 20 euro koperwerk wel klaar je moet het alleen zelf in elkaar zetten. Ik heb 1 of 2 jaar geleden een enkele keer wijn gedestileerd en heb de drank laten trekken met een avondmelange (lekkere thee van AH huismerk) en dat beviel toch wel aardig.quote:Op donderdag 29 maart 2012 23:48 schreef SiGNe het volgende:
Ik heb ook geen idee of de basismaterialen wel te krijgen zijn, zuivere molasse en suikerriet..
Molasse is opzich nog wel te krijgen maar dat is zeg maar het restmateriaal dat alleen nog als zoetstof(suikerstroop) te gebruiken is.
Ik gok ook dat de apparatuur wat duurder za zijn dan bij bier brouwen, je hebt oa een distileerapparaat nodig.
Voorlopig heb ik nog een zeer goede speciaalzaak in Utrecht (Jaarbeurstraverse) maar die gaat eind 2012 helaas dicht ivm verbouwing van het station.
en huur elders in Utrecht centrum is veel te duur.
quote:Op woensdag 18 april 2012 11:39 schreef dimmak het volgende:
Voor de verjaardag van die ouwe van me ga ik zo'n pakketje kopen en samen uitproberen. Lijkt me tof!
Thanks!quote:Op woensdag 18 april 2012 16:04 schreef Nembrionic het volgende:
[..]![]()
Lees dit maar even door: http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwen
Erg handige tips over het "blikbrouwen", gebaseerd op lange ervaring van andere gebruikers
Zo! Die smaakt me een partijtje goed. Heel in de verte proef je ook wat chocolade maar da's echt detail.quote:Op donderdag 29 maart 2012 20:22 schreef popolon het volgende:
De Nut Brown Ale gaat dit weekend in de fles
Drinkt te makkelijk weg.quote:The finished product exhibits a deep copper color, fruity/caramelly flavor and aroma with toasty, chocolatey notes; and it tastes great after just a few weeks.
Wat je moet doen is net als de bierbrouwers hergisten op de fles.quote:Op dinsdag 8 mei 2012 00:06 schreef Erasmo het volgende:
Vraag betreffende de gisting van ginger ale. Alhoewel het strikt gezien geen bier is komt er wel suiker en gist bij kijken![]()
Ik maak af en toe zelf gemberbier maar ik vraag me af op welk moment ik het beste kan bottelen. Direct op de fles gisten resulteerde in ontploffende beugelflessenTe lang wachten lijkt me ook niet goed ivm koolzuur, er mag best slim wat prik in zitten. Ik werk met 50 gr gember en 175 gr suiker per liter.
quote:Op dinsdag 8 mei 2012 01:03 schreef popolon het volgende:
Hmmm, ontploffen lijk me voornamelijk een zaak van niet complete gisting . Beter te lang wachten dan te kort. Ik neem aan dat de gisting plaatsvindt in een emmer of iets dergelijks?
Ok spul zit nu in het gistvatquote:Op dinsdag 8 mei 2012 01:09 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Wat je moet doen is net als de bierbrouwers hergisten op de fles.
Wat Popolon zegt: bierbommetjes ontstaan doordat de vergisting nog niet klaar is.
Wat je moet doen is helemaal uit laten vergisten en vervolgens bottelen met 5-8 gram per liter aan suiker.
Dan krijg je dus koolzuur op de fles, net als bij bier
Wanneer ben je begonnen? Want opzich kan het lang duren.quote:Op donderdag 10 mei 2012 22:30 schreef Erasmo het volgende:
Waterslot is nog steeds constant aan het borrelen
En meten is weten. Heb je een hydrometer? Zo niet..dan gewoon lekker wachten tot het waterslot klaar is, dan nog een weekje laten staan. Dan op de fles met suikerwaterquote:Op vrijdag 11 mei 2012 00:17 schreef popolon het volgende:
Oh minimaal een week laten zitten, maar langer kan geen kwaad.
In principe voor het bier niet, maar het vergroot wel de kans op besmetting.quote:Op vrijdag 11 mei 2012 00:17 schreef popolon het volgende:
Oh minimaal een week laten zitten, maar langer kan geen kwaad.
Die besmettingskans is behoorlijk kleiner geworden doordat er alcohol inzit en de pH van je wort omlaag is gegaan.quote:Op vrijdag 11 mei 2012 07:03 schreef BertV het volgende:
[..]
In principe voor het bier niet, maar het vergroot wel de kans op besmetting.
Tip om in het waterslot geen water maar jenever te gebruiken. Anders heb je na twee weken een "bolletje-besmetting" boven je brouwsel hangen.
Welk klaringsmiddel had je in gedachten?quote:Op vrijdag 11 mei 2012 17:15 schreef Bramdecaviaeter het volgende:
Ik ben nu bezig met een liter of 27 honing wijn.
Omdat ik dit wil brouwen voor een opening van een DIY bioartlab heb ik gekozen voor een recept wat snel resultaat geeft ipv het gebruikelijke brouwersgeduld. het moet namelijk 18 mei al drinkbaar zijn en ben 2 mei begonnen. Ik heb dit recept gevolgd:
http://www.greydragon.org/brewing/mead.html#Gyrth
Vrij weinig suikerinhoud dus, ik heb Wyeast sweet mead gist gebruikt omdat die speciaal voor honingwijn zou zijn. maar na enkele dagen heb ik geen gebubbel gemerkt al zaten er wel een klein beetje belletjes in het afgetapte mengsel. Omdat ik enkele dagen later toch bezig was met wat turbogist heb ik er ook een beetje bijgegooid. Nu heb ik het nog een keer afgegoten, een beetje extra honing, suiker, en kruiden toegevoegd en weer terug in het brouwvat gedaan. Nu bubbeld het wel lekker en de smaak is ook gelijk wat beter.
Alleen vraag ik me nu af of ik er verstandig aan doe om er een klaringsmiddel bij te gooien en of ik na het gebruik van klaringmiddel nog bubbelformatie kan verwachten na het bottelen.
Bubbelt nog steeds constantquote:Op vrijdag 11 mei 2012 00:17 schreef popolon het volgende:
Oh minimaal een week laten zitten, maar langer kan geen kwaad.
Turboklarquote:Op zaterdag 12 mei 2012 23:50 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Welk klaringsmiddel had je in gedachten?
Opzich zou het geen probleem moeten zijn.
In principe zorgen klaringsmiddelen ervoor dat eitwitten neerslaan(die zorgen voor troebelheid).quote:Op zondag 13 mei 2012 18:57 schreef Bramdecaviaeter het volgende:
[..]
Turboklar
Ik weet eigenlijk ook niet echt wat het doet.
Heb je aandelen?quote:Op maandag 14 mei 2012 15:28 schreef SiGNe het volgende:
Leuk artikel, misschien ook wel interessant voor de thuisbrouwer:
http://dg.ned.newsmemory.(...)T7D8Jn9ghSM.facebook
Dat wist ik.quote:
Ik hou je niet tegen hoor?quote:Maar ik zal 't niet meer doen
Duidelijkquote:Op dinsdag 15 mei 2012 01:07 schreef SiGNe het volgende:
Nja, dat de thuisbrouwer ook op een redelijk makkelijke manier verder kan gaan dan alleen thuisbrouwen en dat het best loont om commerciëel te gaan denken.
Ik weet niet of jullie bijv. ook de recepten die jullie maken bijhouden maar dat zou je kunnen doen zodat je, als je meer wil gaan brouwen, meteen al weet welke je op de markt wil zetten.
Bij de Rooie Dop mogen ze alleen niet meedoen met de wedstrijd want ze zijn commercieelquote:Op dinsdag 15 mei 2012 01:13 schreef SiGNe het volgende:
Dat is ook wel leuk inderdaad, als je je bieren laat keuren.
Altijd leuk om te horen wat anderen er van vinden en ideeën op te doen, wat dat betreft zijn er met bieren ideeën genoeg.
Geldt dat voor alle bieren? Ze hebben namelijk ook testseries die voornamelijk voor eigen gebruik zijn.quote:Op dinsdag 15 mei 2012 01:18 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Bij de Rooie Dop mogen ze alleen niet meedoen met de wedstrijd want ze zijn commercieel
Spannendquote:Op dinsdag 5 juni 2012 23:47 schreef Fogel het volgende:
Binnenkort heb ik genoeg ruimte om zelf te gaan brouwen
Zijn we al zover?quote:Op dinsdag 5 juni 2012 23:47 schreef Fogel het volgende:
Binnenkort heb ik genoeg ruimte om zelf te gaan brouwen
Mijn kleinste batches zijn 10 liter. Kleiner zou ik ook niet gaan, dat is teveel werk, te lastig om nauwkeurig te zijn.quote:Op maandag 27 augustus 2012 11:03 schreef Curchulain het volgende:
*schop*
Heeft iemand hier ervaring met het brouwen van echt kleine hoeveelheden? Ik heb recepten voor 1 gallon (3,8 liter) maar ik denk dat ik richting de 2,5 liter moet gaan denken met de spullen die ik momenteel heb. En ik ben niet echt in een positie om groter spul aan te schaffen. Geen plek om het op te bergen.
En hier de recepten:quote:Op maandag 3 september 2012 11:13 schreef Curchulain het volgende:
Misschien is 'ie hier al eens gepost: een feature van de website van het Witte Huis (die in Washington DC) over het brouwen dat ze daar doen.
Zo ben ik ook begonnen en zijn prima om mee te beginnen.quote:Op dinsdag 4 september 2012 15:18 schreef travelman het volgende:
Speel al een tijdje met het idee om zelf bier te gaan brouwen; iemand ervaring met deze
http://www.brouwmarkt.nl/(...)05rq75tbstovuqk403d1
Of maakt het (als starter) allemaal niet zoveel uit? Nog dingen waar ik aan het begin op moet letten (bij de aankoop dan?). Tips voor startersset zijn uiteraard welkom!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |