abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_101853656
registreer om deze reclame te verbergen
Winter in noord Amerika

weathersnow.jpg

Halverwege september begint de kou op het noordelijk halfrond zich weer langzaam uit te breiden richting het zuiden. In het hoge noorden van Canada zakt de temperatuur alweer onder het vriespunt en valt alweer de eerste sneeuw. De bedoeling van dit topic is om het nieuws rond de winter in noord Amerika te volgen. Nieuws, foto's, video's etc etc zijn hier welkom.

Winter in Canada

In de winter is het koud in het noorden en het midden. Temperaturen dalen daar gemakkelijk tot -30 graden. Op 1 februari werd in Snag de allerlaagste Canadese temperatuur bereikt van -62.8 graden. Alleen het uiterste westen heeft een mild klimaat. In Vancouver komt het minste vorst voor.

Noord Canada
Zuid Canada
Oost Canada

De noordoostelijke staten van de USA

De winter in New England staat bekend als een koude winter. De wind is in het winterhalfjaar noordwestelijk en droge arctische lucht uit Canada stroomt ver naar het zuiden. Deze kou-invallen gaan soms gepaard met blizzards. Opdringende warme lucht uit het zuiden zorgt af en toe voor flinke ijzel.

Gemiddeld vriest het bij de Canadese grens in januari zo'n -13 graden. In New Jersey vriest het zo'n 5 graden. In het noordoostelijke puntje van New England daalt in januari de thermometer gemiddeld elke nacht tot -19 graden. De extremen in het gebied liegen er ook niet om. Op 19 januari werd het in Van Buren (Maine) -44,4 graden. Old Forge (New York) mat op 18 februari 1979 zelfs een minimum van -46,7 graden. Het zeewater daalt in januari en februari tot +4 graden in zowel Boston als in New York.

am9.jpg

De zuidoostelijke staten van de USA

In de winter komt de gemiddelde kou tot Atlanta. In Maryland, Virginia, de Appalachen en de hoger gelegen staten als Kentucky vriest het veelvuldig. De ergste kou vinden we nog noordelijker in Michigan en Ontario. In West Virginia vinden we de allerlaagste temperatuur van het gebied terug. Op 30 december 1917 daalde in Lewisburg de thermometer tot -38,3 graden.

Het gebied langs de Golf van Mexico beleeft een relatief milde en korte winter. Toch kan het hier soms flink vriezen. Neem bijvoorbeeld de -28 graden die in Corinth (Mississippi) op 30 januari 1966 werd gemeten. In Florida neemt de invloed van de oceaan toe. Dit is vooral merkbaar aan de gemiddelde nachttemperatuur in het zuiden. In zeer uitzonderlijke situatie vriest het hier of valt er sneeuw. Op de Key's komt de temperatuur nooit onder nul. De allerlaagste temperatuur in Florida bedroeg -18,9 graden en werd gemeten in Tallahassee.

De staten Virginia, West Virginia en Maryland krijgen in de winter soms te maken met sneeuwstormen. Deze staan bekend als Nor'easters en komen oktober en april. Ze zijn berucht om de grote hoeveelheid sneeuw, regen en de flinke wind.
Een Nor'easter komt voor als een lagedrukgebied warme vochtige subtropische lucht uit de Golf van Mexico naar het noorden voert. De lucht wordt vermengd met vochtige lucht uit de Atlantische Oceaan. Een hogedrukgebied boven Canada biedt tegenwicht en stuwt arctische lucht naar het zuiden. Daar waar de luchtsoorten bij elkaar komen, ontstaat hevige neerslag.

De meest actieve Nor'easter is de sneeuwstorm die naar het oosten trekt en de straalstroom volgt. Vooral Washington DC, Philadelphia, New York City en Boston worden dan getroffen en krijgen grote hoeveelheden regen en sneeuw te verwerken.

340x.jpg

Het midden van de Verenigde Staten

De winters in het noorden zijn streng. Bismarck in North Dakota heeft in januari een gemiddelde temperatuur van -12,7 graden. International Falls op de grens van Canada en Minnesota heeft zelfs een gemiddelde januari-temperatuur van -17,2 graden. De nachtelijke temperaturen bedragen hier gemiddeld -23,3 graden en de dagtemperatuur -11,2 graden.

De staten langs de Canadese grens en de Grote Meren krijgen ook in de winter vaak te maken met 'blizzards', die zeer koude lucht aanvoeren vanuit het arctische Canada. Het gebied is dan bedekt met een sneeuwlaag. Veel is dit niet. In januari valt er slechts enkele tientallen millimeters neerslag.

Veel nachten verlopen helder en de aanwezigheid van een sneeuwdek helpt mee aan een lage temperatuur. De allerlaagste temperatuur in North Dakota werd gemeten op 15 februari 1936. In Parshall werd het -51,1 graden. Op 2 februari 1996 gebeurde hetzelfde in Towar, Minnesota.

Naar het zuiden neemt de strengheid van de winter af. Tot in Kansas is de gemiddelde januaritemperatuur onder nul. In Texas loopt deze snel op. Niet alleen de zuidelijke ligging, maar ook de aanwezigheid van de Golf van Mexico speelt daarbij een rol. In Brownsville op de grens met Mexico is het in januari overdag 20,5 graden en incidenteel boven de 33 graden.

Toch krijgen relatief zuidelijk gelegen gebieden 's winters soms te maken met extreme koude situaties, doordat luchtstromen uit het hoge noorden van Canada hun weg zuidwaarts zoeken tussen de Rocky Mountains en de Appalachen. Zo was het in het ogenschijnlijk warme Texas op 3 februari 1933 in Seminole -30,6 graden.

article-1346392-0CB8BFC7000005DC-431_634x422.jpg

Westen van de Verenigde Staten

In de winter heerst de meeste kou in de hoger gelegen delen van de Rocky Mountains. Arctische lucht uit Canada zorgt voor strenge winters in het noorden, zoals in Montana, Wyoming en Colorado. In Montana richt de snijdend koude wind geregeld slachtingen aan onder de veestapel. De allerlaagste temperatuur in Montana werd gemeten op 20 januari 1954. Op Rogers Pass werd het toen -56,7 graden onder nul.

In Wyoming waar ook lange strenge winters voorkomen, staat het minimumrecord op bijna -53 graden vorst. Het berggebied van Idao, Utah en Colorado is koud en sneeuwachtig. Vooral in Colorado valt veel sneeuw. Temperaturen tot onder de -50 graden zijn incidenteel mogelijk. De hoogvlakte van Nevada is eveneens koud. In Ely op 1900 meter hoogte vriest het in januari 's nachts zo'n -12,5 graden. Dit wordt tevens veroorzaakt door de vele heldere nachten in het gebied.

Warmer is het in Washington en Oregon. Het kan hier behoorlijk vriezen, maar aan zee is de winter relatief mild. De regen valt vooral tussen oktober en april. In de bergen gaat het dan om sneeuw en worden wegen afgesloten.

In het zuidwesten van Californië blijft het winters klimaat aangenaam en vriest het zelden. Het is daar dan ook regentijd. Toch kan de winter flink uithalen. Vooral in de Sierra Nevada is dat het geval. De allerlaagste temperatuur in Californië die is gemeten bedraagt -42,8 graden. In New Mexico tenslotte zijn de winters koel maar niet extreem koud.

ss-110202-winter-storm-mw09.ss_full.jpg

Alaska

In de noordelijke Amerikaanse staat Alaska heersen verschillende klimaten. Zeestromingen, bergruggen en een lage zonnestand bepalen voornamelijk het klimaat. In het noorden komen poolwoestijnen voor, in het zuiden heerst een mild klimaat dat vergelijkbaar is met Nederland.

Bron:

De bedoeling van dit Topic is om het winterweer in Noord Amerika te volgen.
B.v. via onderstaande site's


Weather Channel
Accuweather
Winter Weather cnn
Google News

vorige delen:

Topic Winterweer in de V.S: Snow, Blizzards and Storms (2007)
Winterweer in de VS (2008) - IJsstorm en bar winterweer
Winter in de V.S. (2009/2010)
Winter in de V.S. (2010/2011)

Nieuws over de noord/zuidpool kan in onderstaande topic geplaatst worden:

Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #3

1214080655_M_121308_ice_450.jpg

1212081256_M_121208_ice_storm1.jpg

De huidige temperaturen in Canada

imagefetch.php?size=640x480&type=currents&img=ca_temperature_i5_points_metric.png

De huidige temperaturen in de V.S.

imagefetch.php?size=640x480&type=currents&img=us_temperature_i5_points_metric.png

De huidige temperaturen in Alaska

imagefetch.php?size=640x480&type=currents&img=usak_temperature_i5_points_metric.png

Kaartje waarop de sneeuwhoogte en uitbreiding van het noordpoolijs is te volgen.

Rnhemsnow.gif

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 05-10-2011 10:22:57 ]
pi_101853711
Zuid-Alaska heeft een klimaat gelijk met Nederland, wow.
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
pi_101853775
quote:
First Frost on the Way for Some Northern States


300x200_09111617_usmidweek.jpg

The chilliest air since last spring will sweep into part of the northern U.S. and neighboring Canada, bringing the first frost of the season to some locations.
A large area of high pressure will build southward from northern Canada and will roll into the northern Plains, Midwest and Northeast U.S. this week.
The much cooler air will first pour into the northern Plains and Canadian Prairies today into Tuesday and will spread into the Northeastern U.S. during the second half of the week.
The forecast magnitude of the chilly shot and the overall high pressure area is a little early for the time of year but has happened before.
The average date of the first frost or freeze is just that, an average.

400x266_09111635_averagetimeof1stfrost.jpg

According to Agricultural Meteorologist Dale Mohler, the greatest risk of damaging frost is over the Upper Midwest.
"The core of the chilly air and necessary clear skies and light winds for frost lies from the eastern Dakotas to much of Minnesota northern Iowa, western Wisconsin, southern Manitoba and part of Northwestern Ontario Wednesday night and Thursday night," Mohler said.
"Farther east, there is still some risk of frost, but the number of hours necessary to damage tender plants and vegetables will be much less and temperatures will be very marginal," Mohler added.

300x200_09111649_frost-formation.jpg
A light frost (associated with marginal temperatures) can leave some plants undamaged. A freeze (prolonged below-freezing temperatures) causes the fluid inside the plant to freeze, destroying the cells. Different plants, because of their cell structure, can resist frost to a certain point.


Mohler was referring to areas east of Chicago to the mid-Atlantic and New England.
The warm waters of the Great Lakes modify temperatures this early in the season. So when an air mass moves in from southern Canada and across the northern Plains, it passes over the Great Lakes, picking up a bit of warmth.
"There will also be cloud cover issues and perhaps some wind working against frost farther east," Mohler added.
The risk of frost is generally for rural locations and open areas in the suburbs. In the larger cities, including those of the Upper Midwest, the heat given off by pavement and buildings should be enough to ward off the risk of frost.
Forecast low temperatures are made for a height about six feet above the ground. In clear, calm situations, the temperature nearest the ground, not including pavement or concrete, can be 10 degrees lower or more. This is why we mention frost when actual temperatures are forecast to be above freezing.
It is possible by next weekend that enough cool air is still around, winds diminish and skies clear to allow frost in the normally cold spots of the mid-Atlantic and New England.
The southward push of cool air across the Great Plains, combined with a storm brewing in the Southwest, could initiate areas of rain to some needy locations farther south, including part of Texas, Oklahoma, New Mexico, Kansas and Colorado.
Accuweather
pi_101855267
registreer om deze reclame te verbergen
en toch zul je zien dat heel veel Europeanen in bovengenoemde periode naar de USA trekken en zich niet door dit soort weer laten tegenhouden. :s)
Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
pi_101932699
En de eerste vorst in de V.S. is een feit. In sommige delen van het midden/noorden is het kwik tot onder het vriespunt gezakt. (rond de -2).

quote:
...WIDESPREAD SUB FREEZING TEMPERATURES EXPECTED TONIGHT AND EARLY
THURSDAY MORNING...

.SURFACE HIGH PRESSURE WILL MOVE OVER THE RED RIVER VALLEY THIS
EVENING INTO MINNESOTA BY THURSDAY MORNING. THIS HIGH WILL BRING A
DRY AIRMASS...CLEAR SKY AND LIGHT WINDS TONIGHT INTO EARLY
THURSDAY MORNING RESULTING IN WIDESPREAD IN LOW TEMPERATURES FROM
25 TO 30.
Cooler Weather On The Way for Sizzling South

300x200_09130909_0913_bigcooldn.jpg

A cold front plowing South will cool temperatures by as much as 30 degrees later this week.
After chilling the northern half of the nation, the cool air originating from Canada will provide much-needed relief for a part of the country that has been dealing with a record-breaking summer.
Nowhere will the change be more evident than across the southern Plains, where high temperatures above the century mark today will be replaced by 70s and 80s for a few days.
Clouds and much-needed rain will help keep temperatures even lower in some locales.
Such a location will be Oklahoma City, where temperatures reached triple digits for a record 62nd time on Monday. Following another hot day today, temperatures will struggle to escape the 60s come Thursday as rain falls.
Charred portions of central and eastern Texas will unfortunately avoid any appreciable rain, but will have the thermometer dip into the 80s for a few days.


Accuweather
pi_101973870
quote:
In Noord-Amerika heeft zich een overgang naar aanmerkelijk kouder weer voltrokken. Deze doet zich inmiddels ook in een groot deel van de VS gelden. Eindelijk is het op zinderende 'southern Plains' (Texas, Oklahoma) gaan afkoelen (zie kaartje).
Oliver Oeckerath stelde ondertussen een ‘Canadees overzicht’ samen. Ik citeer: “Grootvadertje Vorst is dezer dagen al op bezoek in de Canadese provincie Saskatchewan. Onder invloed van een koudbloedig hogedrukgebied werd het dinsdag in Spiritwood niet warmer dan 8,8° (normaal: 16,8°). De nacht naar woensdag leverde daar met -7,0° de eerste stevige vorst van de herfst en meteen een evenaring van het op 30 september 1996 gevestigde maandrecord op. In het stadje Rosetown, waar voor september een gemiddelde minimumtemperatuur van 3,9° te boek staat, duikelde het kwik zelfs naar -7,7° (record: -8,7°).
Regina, de provinciale hoofdstad (180.000 inwoners), noteerde -5,2°. De bel met koude lucht schuift inmiddels oostwaarts. Gistermiddag bleef ket kwik in Geraldton, Ontario, steken op een magere 6,3° tegen 15,3° normaal. Vanochtend vroeg zijn in het gebied ten noorden van het Bovenmeer (Lake Superior) ook de eerste natte sneeuwbuien van het seizoen mogelijk.
Jan Visser

CoolingDownUSA.jpg

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 15-09-2011 13:19:47 ]
pi_101974774
registreer om deze reclame te verbergen
Wat zou ik toch graag in Amerika willen wonen, alleen al om de winter. :)
pi_102011999
quote:
La Nina returns
Last month, La Niņa conditions returned and are expected to gradually strengthen and continue into the Northern Hemisphere through the 2011/2012 winter, according to a National Oceanic and Atmospheric Administration Climate Prediction Center webinar held Thursday.

During the October through December 2011 period, there is evidence that La Niņa favors an increased chance of above-average temperatures across the mid-section of the country, according to the weather forecasters.

The nation’s Corn Belt will feel La Niņa’s effects through the end of the year. “Moving into this fall, the Corn Belt region weather conditions are typically warm and dry during La Niņa,” said Jon Gottshalk, NOAA Climate Prediction Center. “With La Nina we have a 4 in 5 chance of below normal precipitation for November through March.” Gottshalk added that as the winter months proceed there is a tendency for the northern portion of the Corn Belt to return to colder temperatures.

The effects of La Niņa also added to the record drought conditions in the Southern Plains. Much of Texas, Oklahoma and parts of New Mexico and Kansas remain mired in extreme to exceptional drought. The agriculture damage in Texas alone is estimated at $5.2 billion. The climatologists say that weather indicators suggest that drought conditions in the area may remain in place.

According to NOAA, U.S. weather disasters in 2011 exceeding $1 billion in damage set a new record at 10.

August precipitation varied considerably across the Midwest as crop stress became much more widespread with the dry conditions of the month, according to NOAA. Due to the weather and following disappointing field surveys in many locations, crop yield estimates were lowered well below the 5-year averages. Yields are also expected to vary considerably from field to field and even within fields.

Drought affected areas in the Midwest expanded from less than 1% on July 26 to more than 18% on Aug. 30. Severe drought area went from 0% to nearly 5% of the Midwest in the same time period.

For details on the weather and climate events of the Midwest, see the weekly summaries in the
pi_102018535
quote:
na vijf maanden zijn afgelopen zaterdag (10 september) de laatste resten van de opgestapelde sneeuwbergen in de Canadese stad Edmonton gesmolten (bron: Alexandra Pope).
Jan Visser

snow_dump.jpg

Zal niet heel lang meer duren voor de eerste sneeuw weer gaat vallen. :)
pi_102661266
quote:
Oliver Oeckerath bericht over de afkoeling in het oosten van de Verenigde Staten: “Door toedoen van de restanten van de voormalige tyfoon ROKE, die op 21-22 september jongstleden nog Japan had geteisterd, is het in het oosten van de Verenigde Staten flink afgekoeld. Tijdens het afgelopen weekeinde werd op de toppen van de Appalachen voor het eerst deze herfst een sneeuwdek gevormd. In de staat West Virginia, Pocahontas County, rapporteerde de 1478 meter hoge Snowshoe Mountain (38° noorderbreedte) zondagmiddag een sneeuwhoogte van 10 cm. Maandagochtend lokale tijd wordt er een tapijt van 23 cm verwacht.
Sneeuw van betekenis ook in het oosten van Canada: op de grens van de provincies Québec en Labrador viel in het stadje Schefferville zaterdag een pak van 20 cm.”
Jan Visser
pi_102733284
AccuWeather.com Winter 2011-2012 Forecast: Another Brutal One

590x393_10041805_2011-12%20winter%20highlights%20us.jpg

The AccuWeather.com Long-Range Forecasting Team is predicting another brutally cold and snowy winter for a large part of the country, thanks in large part to La Niņa... yet again.
La Niņa, a phenomenon that occurs when sea surface temperatures across the equatorial central and eastern Pacific are below normal, is what made last year's winter so awful for the Midwest and Northeast. Monster blizzards virtually shut down the cities of New York and Chicago. Last winter was one of New York City's snowiest on record.
La Niņas often produce a volatile weather pattern for the Midwest and Northeast during winter due to the influence they have on the jet stream. The graphic below shows the position the jet stream typically takes over the U.S. during La Niņa.

590x393_10041517_laninapattern.jpg

The way the jet stream is expected to be positioned during this winter's La Niņa will tend to drive storms through the Midwest and Great Lakes. Last year, the jet stream steered storms farther east along the Northeast coast, hammering the Interstate 95 corridor.
Therefore, instead of New York City enduring the worst of winter this year, it will likely be Chicago.
"The brunt of the winter season, especially when dealing with cold, will be over the north-central U.S.," stated Paul Pastelok, expert long-range meteorologist and leader of the AccuWeather.com Long-Range Forecasting Team.
Chicago, which endured a monster blizzard last winter, could be one of the hardest-hit cities in terms of both snow and cold in the winter ahead.
AccuWeather.com Long-Range Meteorologist Josh Nagelberg even went so far as to say, "People in Chicago are going to want to move after this winter."
While winter's worst may not be focused over the major cities of the Northeast this year, the region will not get by unscathed. Pastelok warns there could be a few significant snow and ice storms that could pack a punch.
Ice events could also be a problem for areas farther south from the southern Plains to the southern Appalachians this season, while a significant severe weather threat develops in the Lower Mississippi Valley in February. This threat is extremely concerning for the areas in Mississippi and Alabama that were devastated by tornadoes in the spring.
The West is expected to be split between mild and dry conditions in the Southwest and highly-variable, frequently-changing weather elsewhere.
Chances that Texas pulls out of its epic drought this winter are extremely slim with below-normal precipitation predicted for a large portion of the state.

Brutal Winter Ahead for the Midwest, Great Lakes


Hands down, AccuWeather.com's long-range experts agree that the Midwest and Great Lakes region will be dealt the worst of winter this year.
Bitterly cold blasts of arctic air are expected to invade the northern Plains, Midwest and Great Lakes December through January, while snowfall averages above normal. "A couple of heavy hitters are possible [during this time]," Pastelok said in relation to the snow.
In terms of both snow and cold, this winter is expected to be the worst in Chicago.

Full Winter Forecast for the Midwest and Great Lakes

More Monster Snowstorms for the Northeast This Winter?


Overall, this winter is not expected to be as extreme as last winter for the Northeast's major cities. However, there could still be a few snow or ice storms that have a significant impact.
Snowfall is forecast to average near or even slightly above normal in areas south and east of the mountains from Virginia to Maine.
For areas north and west of the Appalachians, however, snowfall for the season is expected to be much higher. An early, heavy lake-effect snow season will put northwestern Pennsylvania and western New York into the zone of winter's worst snow and cold, according to the team.

Full Winter Forecast for the Northeast

Ice Zone Sets Up Across Southern States; Severe Threat Develops in February


The Long-Range Team expects areas from northeastern Texas and Oklahoma into Kentucky and Tennessee to deal with more ice than snow events this winter, especially from early to mid-season.
Occasionally, icing could affect areas farther east into the western Carolinas and northern parts of Alabama and Georgia. This would be most likely in January.
The team also expects a significant risk for severe weather and flood events to develop over the lower Mississippi Valley in February. Mississippi, Alabama and Tennessee, which were devastated by tornadoes in the spring, will be extremely sensitive to any severe weather outbreaks.

Full Winter Forecast for the Southeast

Southwest, Texas Stay Parched and Warmer than Normal


"Mild and dry" will unfortunately be the mantra this winter for much of Texas and the Southwest, a region that desperately needs rain. Texas continues to suffer through the worst drought in its history.
Precipitation is expected to remain below normal in southern and western Texas and the interior Southwest this season. "The interior Southwest will be the driest area of the country through winter," Pastelok said.
Northern and eastern Texas, however, could fair a bit better with higher chances for precipitation as cold fronts "make it there with ease", as Pastelok stated. The downside to these higher precipitation chances, however, will be the risk of ice events, especially from late December into January.

Full Winter Forecast for the Southwest, Texas and Southern Plains

West to Experience Big Swings This Winter


Apart from the Southwest, people across the western U.S. can expect large swings in weather conditions this winter, according to the Long-Range Team.
December is likely to feature above-normal warmth across much of the entire West. However, from late December into January, the team expects a transition where cold fronts will drop farther south along the West Coast, reaching northern and central California. This transition should bring temperatures back near normal, away from the interior Southwest.
The famed "Pineapple Express", a phenomenon that occurs when a strong, persistent flow of tropical moisture sets up from the Hawaiian Islands to the West Coast of the U.S., could develop for a time this winter. This phenomenon often leads to excessive rain and incredible snow events.

Full Winter Forecast for the West
pi_102992252
Canada Winter Forecast: Could Be Coldest in 20 Years for Western Provinces

It's going to be a cold winter across a chunk of western Canada. Several arctic air masses should come down through British Columbia and Alberta. This winter could be one of the top three coldest winters in the past 20 years for Vancouver and Victoria, British Columbia. Edmonton, Alberta, will likely be in the deep freeze for the fifth consecutive winter.
"Most of the winter will be fairly typical from the St. Lawrence Valley region to the Greater Toronto area," AccuWeather Expert Senior Meteorologist Brett Anderson said. "However, I do expect one or two major snowstorms to affect the region."
For Ontario, Toronto and Montreal, there will "certainly be a couple of blasts of arctic air coming down" to freeze the region, Anderson said. "That's typical of a La Niņa, but [arctic blasts] don't last very long; they come and they go." There's "certainly going to be some bitter cold coming down there in the middle of winter."

590x393_10101307_jetstream.jpg

La Niņa is a phenomenon that occurs when sea surface temperatures across the equatorial central and eastern Pacific are below normal. The phenomenon often produces extreme cold outbreaks across western Canada during the winter due to the influence it has on the jet stream. Snowfall tends to be greater across Ontario and Quebec in a La Niņa winter, while there's almost always unusually dry winter weather along the West Coast during weak and moderate La Niņas.
"Strong La Niņas can lead to wet winters along the West coast, but I am predicting a moderate La Niņa this winter," Anderson said.
Across the country, "it's almost a given" that northeastern Canada will have a milder winter compared to normal. One reason for this will be the slow return of sea ice.

What about the snow?


590x393_10101309_canada%20winter%202011-12%20snowfall02.jpg

You'll see some forecasts predicting a cold, snowy winter in British Columbia, but Anderson said "it's either one or the other." Cold air doesn't hold moisture very well. If it's going to be snowy, especially in western parts of British Columbia, "it's usually not going to be terribly cold, especially in the mountains."
The past 10 to 15 winters have been drier than normal across the Prairies, and that's likely to be the same across a large part of the region this winter. The exception, though, is southwestern Alberta, which is good news for the winter sports enthusiasts down there.
A number of Colorado lows will lead to above-normal precipitation across parts of Ontario into Quebec. When it's snowy, it's difficult to get too cold. There will be cold blasts, but it will be difficult to get persistently cold in this area with this type of pattern.
It will be drier than normal in Newfoundland and southern parts of Labrador. Most of the Prairies will also get less snow than normal. Because the Great Lakes are running warmer than normal, the areas around it will have a greater amount of lake-effect snowfall as very cold air wraps in behind those Colorado lows.


@Accuweather
pi_103373215
National Weather Service Releases Winter Forecast

300x178_10201717_noaatemp.jpg
The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) released its winter forecast. The following is NOAA's prediction, on par with AccuWeather.com's Winter 2011-2012 Forecast...

The southern Plains should prepare for weather that is drier and warmer than average to continue, while the Pacific Northwest is likely to be colder and wetter than average from December through February, according to the annual Winter Outlook released today by NOAA.
For the second winter in a row, La Niņa will influence weather patterns across the country, but as usual, it's not the only climate factor at play. The 'wild card' is the lesser-known and less predictable Arctic Oscillation that could produce dramatic short-term swings in temperatures this winter.
NOAA expects La Niņa, which returned in August, to gradually strengthen and continue through the upcoming winter. It is associated with cooler-than-normal water temperatures in the tropical Pacific Ocean and influences weather throughout the world.
"The evolving La Niņa will shape this winter," said Mike Halpert, deputy director of NOAA's Climate Prediction Center. "There is a wild card, though. The erratic Arctic Oscillation can generate strong shifts in the climate patterns that could overwhelm or amplify La Niņa's typical impacts."
The Arctic Oscillation is always present and fluctuates between positive and negative phases. The negative phase of the Arctic Oscillation pushes cold air into the U.S. from Canada. The Arctic Oscillation went strongly negative at times during the last two winters, causing outbreaks of cold and snowy conditions in the U.S. such as the "Snowmageddon" storm of 2009. Strong Arctic Oscillation episodes typically last a few weeks and are difficult to predict more than one to two weeks in advance.

Winter Outlook Precipitation


590x362_10201721_noaaprecip.jpg

With La Niņa in place, Texas, Oklahoma, New Mexico and parts of surrounding states are unlikely to get enough rain to alleviate the ongoing drought. Texas, the epicenter of the drought, experienced its driest 12-month period on record from October 2010 through September 2011.
Stormy periods can occur anytime during the winter season. To improve the ability to predict and track winter storms, NOAA implemented a more accurate weather forecast model on Oct. 18. Data gathered from the model will support local weather forecast office efforts to prepare for and protect the public from weather events. This service is helping the country to become a weather-ready nation at a time when extreme weather is on the rise.
Highlights of the U.S. Winter Outlook (December through February) include:

* Pacific Northwest: colder and wetter than average. La Niņa often results in below-average temperatures and increased mountain snow in the Pacific Northwest and western Montana during the winter months. This may set the stage for spring flooding in the Missouri River Basin.

* California: colder than average with odds favoring wetter-than-average conditions in northern California and drier-than-average conditions in Southern California. All of the southern part of the nation is at risk of having above-normal wildfire conditions starting this winter and lasting into the spring.

* Northern Plains: colder and wetter than average. Spring flooding could be a concern in parts of this region.

* Southern Plains and Gulf Coast states: warmer and drier than average. This will likely exacerbate drought conditions in these regions.

* Florida and southern Atlantic Coast: drier than average, with an equal chance for temperatures that are above, near or below normal. Above-normal wildfire conditions.

* Ohio and Tennessee valleys: wetter than average with equal chances for temperatures that are above, near or below average. Potential for increased storminess and flooding.

* Northeast and mid-Atlantic: equal chances for precipitation and temperatures that are above, near or below normal. Winter weather for these regions is often driven not by La Niņa, but by the Arctic Oscillation. If enough cold air and moisture are in place, areas north of the Ohio Valley into the Northeast could get above-average snow.

* Great Lakes: tilt toward colder and wetter than average.

* Hawaii: Above-average temperatures are favored in the western islands with equal chances for precipitation that is above, near or below average. Statewide, the current drought is expected to continue through the winter. Drought recovery is more likely on the windward slopes of the Big Island and Maui.

* Alaska: colder than average over the southern half of the state and the panhandle with below-average precipitation for the interior eastern part of the state.
This season's outlook does not project where and when snowstorms may hit or provide total seasonal snowfall accumulations. Snow forecasts are dependent upon winter storms, which are generally not predictable more than a week in advance.

Read the AccuWeather.com Winter 2011-2012 Forecast for more details on each region.
pi_103615446
quote:
Thousands of Northern Colorado residents from Berthoud to Wellington are still without power this afternon while heavy, wet snow continues to fall.

Trees, burdened by the heavy snow, fell on power lines throughout Northern Colorado, causing widespread power outages. The snow also knocked out transformers and other power units.

Xcel Energy, which serves a large portion of Northern Colorado, said Wednesday afternoon that they hoped to restore power to nearly everyone by midnight. More than 100,000 of Xcel's consumers were hit by power outages from the storm. the company said it was adding personnel focused on restoring power, and that crews would work through the night to resolve the problems.

Poudre Valley REA, which supplies power to rural areas, said at 1:30 this afternoon on its website at PVREA.com that more than 4,800 customers were without power, down from more than 8,000 customers earlier this morning. Power was restored to the Bellvue area, but the majority of the affected areas were concentrated west of Interstate 25 from south of Berthoud to Wellington.

PVREA said that three line crews have been dispatched from its neighboring cooperative, Mountain View Electric, to help with the outage. PVREA also said it has hired several contractors to help with its tree mitigation efforts.

Some residents in the Terry Lake neighborhood north of Fort Collins experienced a power outage Tuesday evening only to see power restored very early this morning. However, the power went out again about noon today, a caller told the Coloradoan.

In Loveland, police cautioned residents there to take driving precautions because of the power outages. In a posting on the city of Loveland's website, Loveland.com, a note from the police said: "Due to the snowstorm, power is out in central and south Loveland, including traffic signals at several intersections. Please treat all intersections where the signals are dark as four-way stops."

Loveland's Thompson School District closed schools today, in part, because the power was off in several schools.

PVREA said all available crews and equipment had been out since 9 p.m. Tuesday night to repair damages caused by downed trees and heavy snow. Earlier in the morning, more than 8,000 were without power. Crews also were staged in the foothills from Lyons to Red Feather Lakes.

Xcel Energy, meantime, reported this morning that 13,745 customers near Fort Collins were without power. Xcel said on its website that 14 crews were working on restoring power in the area. The company said it was adding additional crews in Fort Collins and Greeley.

Xcel and Poudre Valley REA provide electric service to areas outside the general Fort Collins city limits, while the city of Fort Collins Utilities, which has not reported any outages, provides power within the city.

Both Xcel Energy and Poudre Valley REA asked customers for their patience on their websites at XcelEnergy.com and PVREA. com.
Twitterbericht van Joe Bastardi

quote:
Snow from noreaster may cause as much tree damage as Irene Dc to southern New England!
A view of the Uptown area of Denver around midday Wednesday.
590x789_10261832_andypic2.jpg

Lindsley Park in Denver, uploaded to our AccuWeather.com Facebook page by Leven Moore.
590x537_10261900_lindsleyparklevenmoore.jpg

Snow in Thornton, Colo., uploaded to our AccuWeather.com Facebook page by Anto Antov.
590x442_10261903_thorntonantoantov.jpg

590x442_10261956_denver%20snowstorm%208%20am%20037.jpg

590x473_10261426_denver%20snowstorm%208%20am%20004.jpg

590x442_10261946_denver%20snowstorm%208%20am%20009.jpg
pi_103635932
Er wordt nog meer sneeuw en natte sneeuw verwacht.
3 inches is iets meer dan 7.5 cm

400x266_10270935_nesnow102711.jpg

400x266_10270939_ne102711.jpg
  donderdag 27 oktober 2011 @ 19:21:11 #16
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103636101
Hier moet ik bij zijn.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103677767
De eerste sneeuwstorm op komst voor de V.S.

Crushing, Cruising Snowstorm to Plaster Northeast Saturday
quote:
Up to a foot of heavy wet, back-breaking snow will plaster areas north and west of I-95 Saturday, causing massive power outages, downed trees and travel nightmares.

400x266_10281426_snowmapmidday.jpg

The storm will hit hard and fast, traveling from southwest to northeast over the mid-Atlantic and New England in less than 24 hours.
The heaviest snow from the storm will stretch from along the Virginia/West Virginia border through a large swath of central and eastern Pennsylvania to southeastern New York state, northwestern New Jersey, northern Connecticut, central and western Massachusetts to southern New Hampshire and southwestern Maine.
Cities that are likely to receive the heaviest snowfall include: Hartford, Conn., Frederick, Md., Worcester, Mass., Nashua, N.H., Netcong, N.J., Newburgh, N.Y., Allentown, Pa., Winchester, Va. and Martinsburg, W.Va.
In these areas and others over the interior Northeast, the snow will come down hard enough to accumulate on the roads making for slippery driving. The worst conditions will be in the hilly areas and the mountains, where slightly lower temperatures are in store.
Thousands of trees could come down, and over a million people could be without power. Some rural roads could be blocked for days by fallen trees. Driving or walking through wooded areas during and immediately following the storm could be dangerous.
Thunderstorms could accompany the snow, adding to the drama.
I-95
While the heaviest accumulation will miss the I-95 cities from Washington, D.C., and Baltimore to Philadelphia, New York, Providence and Boston, some wet snow will fall on the heart of the downtown areas and can cover rooftops, trees and grassy areas. Streets in the downtown areas of these cities will be mainly wet.

400x266_10281424_nestorm.jpg

Because of the intensity of the rain and snow, with increasing winds, expect flight delays and cancellations in the Northeast and ripple-effect delays elsewhere throughout the nation.
New England
The storm will turn into a "Halloween Weekend Screamer" in New England. Not only will some communities be battling problems from heavy snow, but also dramatically increasing winds that will also down trees and wires.
Powerful northeasterly winds will cause coastal flooding along east- and northeast-facing shorelines of New England. For part of the region, this could be an Irene with snow.
The storm will bring a period of heavy rain and the potential of urban flooding along the coast of the mid-Atlantic and the immediate southern and eastern coasts of New England.
It's Not a Halloween Prank
Snowfall during October is not uncommon in the Northeast in general, but when it does occur it typically only falls on a very narrow swath, high elevations or a relatively small patch of land.
According to Expert Senior Meteorologist Henry Margusity, "During this storm, the extent of places that may receive 6 to 12 inches is unprecedented."
Unlike many storms which tend to underachieve, this one will overachieve and is likely to be a record-breaker.
It will catch many people off guard because of its intensity and fast-hitting nature.

@Accuweather
pi_103704010
quote:
Oliver Oeckerath bericht over de sneeuwsituatie in de VS: "In het noordoosten van de VS staat een tiental staten tussen West Virginia en Maine vanmiddag en in de nacht naar zondag een beruchte "nor`easter" te wachten: een lagedrukgebied dat langs de oostkust richting Nova Scotia koerst. Terwijl langs de lijn Washington-Boston voornamelijk regen of natte sneeuw wordt verwacht, transformeert de neerslag in het binnenland met een noordoostelijke aanvoer in droge sneeuw. Amerikaanse weerdeskundigen voorspellen dat op een voor eind oktober weergaloze schaal een pak van 15 tot 30 cm zal gaan vallen.
In de Appalachen is zelfs tot meer dan een halve meter sneeuw mogelijk met intensiteiten van lokaal 10 cm per uur. De Canadese weerdienst rekent vervolgens ook in het zuidwesten van de provincie New Brunswick op een laag van 15 ā 20 cm. Er wordt veel overlast verwacht, omdat talloze bomen en hoogspanningsleidingen onder het gewicht van de papperige sneeuw zullen bezwijken".

@Jan Visser
pi_103704671
national_forecast-1.jpg
pi_103705208
Winterstorm in Noordoost-Amerika

In Nederland is het momenteel erg zacht voor de tijd van het jaar; de middagtemperatuur ligt bij ons de komende dagen veelal tussen 14 en 18 graden. In het noordoosten van de Verenigde Staten wordt het steeds kouder en liggen de waarden de komende dagen veelal rond of ruim onder het vriespunt. Vanavond, Amerikaanse tijd, wordt er in diverse staten in het noordoosten record sneeuwval verwacht voor oktober.

Tussen een hogedrukgebied boven het oosten van Canada en een lagedrukgebied voor de noordoostkust van Amerika steekt de komende uren heel geleidelijk een stevige, maar ook erg koude noordoostenwind op. Hiermee wordt koude lucht vanuit het noorden van Canada naar onder andere de staten Maine, New York en Pennsylvania aangevoerd. De temperatuur daalt er in de loop van de avond (zaterdagavond plaatselijke tijd) tot richting het vriespunt, om vervolgens in de nachtelijke uurtjes tot ruim onder het vriespunt te dalen. De dagen daarna blijft de koude lucht hangen en komt het kwik nauwelijks nog boven nul uit.

Zware natte sneeuw

Tegelijkertijd schuift er met die koude lucht vanuit het noordoosten een storing, die hoort bij een snel uitdiepend lagedrukgebied dat voor de kust van North- en South-Carolina ligt, vanuit het zuiden over diezelfde staten. Deze brengt veel wind, maar dus ook flink wat nattigheid met zich mee en met temperaturen rond of net onder het vriespunt zal dit vrij snel over gaan in (natte) sneeuw. Amerikaanse weerdiensten spreken in de berichten ook van zware natte sneeuw.

Bomen nog vol in blad

Het is er op veel plaatsen nu namelijk nog rustig herfstweer en veel bomen zitten nog volop in het blad. Zodra de natte sneeuw, die relatief gezien behoorlijk zwaar is ten opzichte van ‘droge’ sneeuw, op de bladrijke bomen valt en de wind gaat aantrekken, zullen veel takken het snel begeven en afbreken. Men gaat er in sommige gebieden dan ook vanuit dat veel huishoudens het komende weekeinde zonder stroom komen te zitten.

Winter Storm Warning

De Amerikaanse weerdiensten verwachten voor komende avond en nacht op veel plaatsen ruim 20 tot 25 centimeter sneeuw. Mocht dit uitkomen dan is dat voor de maand oktober record veel. In diverse staten geldt vanaf vandaag dan ook een zogeheten ‘Winter Storm Warning’ vanuit de regering. Inwoners van deze gebieden wordt dan ook verzocht om de lokale berichten goed in de gaten te houden.

Zondag trekt de sneeuwstoring geleidelijk verder naar het noorden en komen de meer noordelijk gelegen steden en gebieden, waaronder Boston en Portland aan de beurt. Ook de waarschuwing verhuist dan mee naar het noordoosten. Zuidelijk daarvan bouwt zich een hogedrukgebied op. De kou blijft de dagen daarna echter nog wel boven het noordoosten van de Verenigde Staten hangen en het sneeuwdek zal dan ook nog een tijdje blijven liggen.

Bronnen: Meteo Consult, NOAA, Weather Channel.
pi_103715585
Sneeuw in York.
Ook in New York valt al sneeuw.

1178909428.jpg

http://www.wgal.com/wxcam/566667/detail.html
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 19:50:28 #22
256363 ZoKanIkHetOok
Also twitterte Zarathustra.
pi_103716167
Heerlijk. 1 graden in New York. :P

Ook mooie beelden op cams te zien nu in Connecticut met matige sneeuw die lekker blijft liggen ook.

Heerlijk.
pi_103716566
Er staat een flinke storm daar.
Voor de webcam moet je helaas betalen. :{

1248106661.jpg
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:17:08 #24
256363 ZoKanIkHetOok
Also twitterte Zarathustra.
pi_103717124
Van Weerwoord. Pennsylvania.

quote:
...midden in Pennsylvania , zelfde breedte als NY , Madrid
18102011294442.jpg
pi_103733919
3 doden door het winterweer in de V.S.Vroege sneeuwstorm in Noordoost-VS

In het noordoosten van de Verenigde Staten zitten ruim twee miljoen huishoudens zonder stroom. Het gebied wordt geteisterd door een zeldzaam vroege sneeuwstorm.

In sommige gebieden van de staten New Jersey en Massachusetts is zo'n 40 centimeter sneeuw gevallen. New Jersey en Connecticut hebben de noodtoestand uitgeroepen en ook mensen in Maryland en Pennsylvania kampen met het vroege winterweer.

Slachtoffers
Zeker drie mensen zijn omgekomen door ongelukken die met de sneeuw te maken hebben. Veel bomen hebben nog blad en bezwijken onder de last van de sneeuw. In hun val nemen ze stroomkabels mee, waardoor de elektriciteit is uitgevallen.

Een 20-jarige man uit Massachusetts werd geëlektrocuteerd toen hij uit zijn auto stapte en een geknapte stroomkabel raakte. In Pennsylvania stierf een 84-jarige man doordat een boom op zijn huis viel. De derde dode viel in het verkeer, in Connecticut.

In Massachusetts moesten vijf amateurvoetballers met onderkoelingsverschijnselen worden opgenomen in een ziekenhuis. Ondanks de kou was hun wedstrijd niet afgelast.

Oud record gebroken
Door het winterweer zijn een aantal luchthavens in het noordoosten van Amerika gesloten en zijn zeker duizend vluchten geschrapt.

Op sommige plaatsen wordt 30 centimeter sneeuw verwacht. Dat zou een record zijn voor deze tijd van het jaar. In Central Park in New York ligt meer dan 2 centimeter sneeuw, wat sinds 1925 niet meer is voorgekomen.

Het pak sneeuw in de miljoenenstad zal dit weekeinde ongeveer 10 centimeter dik worden en dat is meer dan tijdens het vorige record dat stamt uit oktober 1869.

nos
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')