abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 9 september 2011 @ 17:45:25 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101755429
quote:
6s.gif Op vrijdag 9 september 2011 14:48 schreef Staal het volgende:

[..]

Ik zou met die vanillewodka echt geen anderhalf jaar doen. :9~ .
Ik denk dat mijn vanillesiroop ook als limonadebasis gaat dienen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 9 september 2011 @ 17:46:53 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101755459
quote:
0s.gif Op donderdag 8 september 2011 15:54 schreef Bramito het volgende:

[..]

Dit vind ik sowieso met veel ijssoorten het geval (sorbet dan weer niet). Koffieijs, vruchtenroomijs en inderdaad chocoladeijs is de dag erna veel dieper van smaak en dus veel lekkerder.

Ik vind die siroop zelf maken wel een goed idee. Hier kan ik 'm niet krijgen dus ik ga je recept effe lenen. Misschien dat ik een paar foto's kan maken, al ben ik daar niet echt goed in...
OT maar van koffieijs vind ik een espressogranita ook verschrikkelijk lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101755498
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 september 2011 14:42 schreef KrnKje het volgende:
Ik heb enkele jaren geleden een half litertje extract gemaakt waar ik nog steeds gebruik van maak.
Op ebay een setje bonen besteld waar ik een B-grade zakje van 10 bonnen bij kreeg die uitermate geschikt waren voor extractie. Alles fijngesneden en in wodka 6 weken laten trekken (elke dag schudden de eerste twee weken, toen eens in de twee dagen en daarna eens per week). Daarna gezeefd (het merg zeef je er niet mee uit vanwege het kleine formaat) en aldus de beschrijving toendertijd wordt het met de tijd lekkerder. Laatste kan ik niet met zekerheid beamen, maar het is iig nog steeds super kwaliteit vanilleextract.

Totale kosten voor 1,5 jaar vanille gebruik misschien 10 euro.

Edit: alcohol is een betere drager van aroma's dan water, dus wellicht voor een volgend experiment.
ik begrijp dat als je zelf vanilla-pods koopt, om er siroop, wodka of weet ik veel wat wil maken, je met b-grade prima uit de voeten kunt?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 9 september 2011 @ 18:01:44 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101755901
quote:
5s.gif Op vrijdag 9 september 2011 17:47 schreef Mirjam het volgende:

[..]

ik begrijp dat als je zelf vanilla-pods koopt, om er siroop, wodka of weet ik veel wat wil maken, je met b-grade prima uit de voeten kunt?
Tja, je kan natuurlijk zeer chique kopen, maar das een beetje duur.
Als je iemand kent met een sligro of macro pas, haal het daar, supermarkten en dille en kamille enzo nemen de hoofdprijs. Heb wel eens prijzen van 2,49-2,79 voor 1 stokje gezien (in een mooi glazen buisje) Betaalde enige tijd terug bij de horeca groothandel iets van 65 cent het stuk in een pot met 30 of 36 stuks.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 11 september 2011 @ 13:58:26 #30
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_101814503
Ik heb ze destijds bij VanillaProduct USA gekocht (http://stores.ebay.com/Vanilla-Products-USA). Verzending in vacuüm verpakking.

Voor extract of andere zaken heb je echt genoeg aan de B-grade. Het zijn minder smeuige bonen en de vorm is niet zo net recht als de A-grade.
quote:
6s.gif Op vrijdag 9 september 2011 14:48 schreef Staal het volgende:

[..]

Ik zou met die vanillewodka echt geen anderhalf jaar doen. :9~ .
Het spul is niet bepaald lekkere vanille wodka, het is super sterk extract... misschien een scheutje in een glas wodka, maar meer ook niet :)
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_101816432
In de bar waar ik werk gebruik ik siroop van mn chef patissier. Hij zet al zn gebruikte vanillestokjes weg in een grote pot met 2:1 suikersiroop. Dit staat gewoon in te trekken tot het nodig is, inkoken is niet nodig. Super mooi diepe vanille smaak.

En zoals boven genoemd, hoge concentraat alcohol onttrekt meer smaak, dus liever in laten trekken in 96% alcohol en dan aanlengen tot gewenste volume.
  zondag 11 september 2011 @ 17:41:11 #32
97745 Thorical
finding a way
pi_101823493
Leuk experiment. Maar als ik 3 vanillestokjes per jaar gebruik is het veel.
  zondag 11 september 2011 @ 17:44:08 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101823624
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2011 14:46 schreef Luuksor het volgende:
In de bar waar ik werk gebruik ik siroop van mn chef patissier. Hij zet al zn gebruikte vanillestokjes weg in een grote pot met 2:1 suikersiroop. Dit staat gewoon in te trekken tot het nodig is, inkoken is niet nodig. Super mooi diepe vanille smaak.

En zoals boven genoemd, hoge concentraat alcohol onttrekt meer smaak, dus liever in laten trekken in 96% alcohol en dan aanlengen tot gewenste volume.
96% alcohol is zéér vlamgevaarlijk en brand onzichtbaar.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101824053
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2011 17:41 schreef Thorical het volgende:
Leuk experiment. Maar als ik 3 vanillestokjes per jaar gebruik is het veel.
Moet je het toch echt meer gebruiken.. ;)
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_101845920
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2011 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

96% alcohol is zéér vlamgevaarlijk en brand onzichtbaar.
Tja.. Als je je best doet kun je ook in een pan met water verzuipen..
  vrijdag 23 september 2011 @ 21:56:14 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102314758
Zijn nu een 2 weken verder. De vanille is vrijwel geheel bezonken. Er beginnen zich echter suikerkristallen te vormen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102326046
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 september 2011 21:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn nu een 2 weken verder. De vanille is vrijwel geheel bezonken. Er beginnen zich echter suikerkristallen te vormen.
Heb je daar een foto van? Ben toch wel eens benieuwd. Scheutje door de cappuccino lijkt me ook best lekker :)
  zaterdag 24 september 2011 @ 10:43:05 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102326636
quote:
3s.gif Op zaterdag 24 september 2011 09:57 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Heb je daar een foto van? Ben toch wel eens benieuwd. Scheutje door de cappuccino lijkt me ook best lekker :)
Heb het geproeft, een scheutje is teveel, een half theelepeltje is denk ik al veel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102326811
Dan heb je zeker wel een flesje kwaliteit piet. Volgende week eens kijken bij de makro.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 19:37:03 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103553419
Heb hem van het weekend weer eens gebruikt in Mangosorbet die ik had gemaakt, erg lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:02:22 #41
91830 MaximusTG
pi_103554602
Heb je misschien nog een recept voor die sorbet Piet? Kan dat zonder ijsmachine? Dan zal het neem ik aan veel diepvries open dicht en roeren worden? Of kan dat niet.. Heb nog een hele rijpe mango over namelijk.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:19:39 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103555283
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2011 20:02 schreef MaximusTG het volgende:
Heb je misschien nog een recept voor die sorbet Piet? Kan dat zonder ijsmachine? Dan zal het neem ik aan veel diepvries open dicht en roeren worden? Of kan dat niet.. Heb nog een hele rijpe mango over namelijk.
Ja, dat kan, maar in een ijsmachine wordt ie echt romig alsof het roomijs is.
Mango pureren
Eetlepel citroensap
Doe er zoveel druivensuiker bij dat het een goed zoet is, je kan ook kristalsuiker gebruiken, maar druivensuiker is minder zoet, dus er kan meer in, en dan is het droge stof gehalte hoger. Hoe hoger het droge stof gehalte hoe kleiner de ijskristallen, en hoe romiger het wordt.
Wat vanille
Ik kan je geen hoeveelheden geven, ik weeg als ik gewoon kook eigenlijk niet altijd af.

Doe dit in een platte bak en zet het in de vriezer, iedere 5 minuten de ijskristallen los schrapen,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:22:03 #43
91830 MaximusTG
pi_103555403
Bedankt! Hoeveelheden komt wel goed, is toch kwestie van proeven lijkt me. Hoe vaak denk je dat er geschraapt mag worden?
  woensdag 26 oktober 2011 @ 00:17:53 #44
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_103567286
Hoe ziet de fles vanillesiroop er eigenlijk nu uit? Ben je tevreden?
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  woensdag 26 oktober 2011 @ 00:26:13 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103567524
quote:
5s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 00:17 schreef Staal het volgende:
Hoe ziet de fles vanillesiroop er eigenlijk nu uit? Ben je tevreden?
Het is een glazen fles gevuld met een bruine transparante siroop, met onderin en bovenin vanillegruis, Hij smaakt zeer vanillig,
Ik vind het geslaagd, een mooi experiment
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 oktober 2011 @ 00:26:43 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103567538
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2011 20:22 schreef MaximusTG het volgende:
Bedankt! Hoeveelheden komt wel goed, is toch kwestie van proeven lijkt me. Hoe vaak denk je dat er geschraapt mag worden?
tot je een ijsmassa hebt die stevig genoeg is dat je het wilt eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_103583950
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 00:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het is een glazen fles gevuld met een bruine transparante siroop, met onderin en bovenin vanillegruis, Hij smaakt zeer vanillig,
Ik vind het geslaagd, een mooi experiment
En waar gebruik je het nu het meeste voor? (niet waar kun je het voor gebruiken, maar waar gebruik JIJ het voor, ben wel benieuwd..)
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  donderdag 27 oktober 2011 @ 22:04:40 #48
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103645685
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 15:20 schreef The_stranger het volgende:

[..]

En waar gebruik je het nu het meeste voor? (niet waar kun je het voor gebruiken, maar waar gebruik JIJ het voor, ben wel benieuwd..)
Tot nu toe, cake, als limonadesiroop, voor ijs.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_103663435
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 22:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tot nu toe, cake, als limonadesiroop, voor ijs.
Vooral dat laatste staat e wel aan, bedoel als saus over het ijs of als ingrediënt in het ijs?
Indien het laatste, geeft het een sterkere vanille smaak en in welke mate vervang je de suiker dan voor je brouwsel?
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 13:44:30 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103667645
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 11:54 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Vooral dat laatste staat e wel aan, bedoel als saus over het ijs of als ingrediënt in het ijs?
Indien het laatste, geeft het een sterkere vanille smaak en in welke mate vervang je de suiker dan voor je brouwsel?
Ik gebruik het als ingredient in het ijs, ongeveer een twee eetlepels op 0,5 liter mengsel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')