abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 3 november 2013 @ 04:24:02 #201
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_132845479
kick
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_132848413
Headliners: Searching for Sugar Man
Datum: Zondag 3 november 2013
Tijd: 22:35 - 00:00
Zender; Canvas

Hele mooie muziekdocumentaire. Echt een enorme aanrader wanneer je hem nog niet gezien hebt !
pi_132861368
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 september 2013 21:17 schreef Iemand91 het volgende:
@ ExperimentalFrentalMental: geen posts meer? ;(

OT: Straks op Nederland 2 (23:00 - 00:30 uur): Het Uur van de Wolf: Het raadsel Richard Pryor

[ afbeelding ]

[..]

Pas ook een docu over hem gezien en ook pas nog z'n meest bekende optreden; wat een man! _O_

EDIT: huh, dit topic staat in Wetenschap & Technologie en niet in film, tv etc.?
excuses voor mijn afwezigheid, heb de laatste paar weken weinig tijd gehad
De reden dat dit topic in W&T staat is omdat ik dit topic heb bedoeld voor documentaires van wetenschappelijke en filosofische aard. Ik heb bewust de muziekdocumentaires niet vermeld. Maar ga jullie gang ;)

[ Bericht 18% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 03-11-2013 18:39:18 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132861508
Zondag (03-10-2013)
Canvas (19:00 - 20:00): Mountain Gorilla (1/3): afl. Last stand of the Silverback king
De grootste berggorillafamilie ter wereld onderneemt een gevaarlijke tocht op zoek naar verse bamboescheuten. Het is de taak van de dominante zilverrug om over de veiligheid van de groep te waken. Aan de andere kant van de Rwandese vulkanen wordt het gorillajong Imoja achtergelaten door haar moeder.
Ned 2 (20:00 - 20:25): Academie op zondag: afl. Bas Haring; filosoof en schrijver
Er wordt ruim baan gegeven aan vertellers met een goed verhaal. De 6-delige serie heeft als thema crisis. Aan zes betrokken sprekers is gevraagd een visie te ontvouwen op de huidige economische crisis.
Ned 2 (20:25 - 21:20): Licht op het Noorden: afl. Stine Jensen in Zweden
Documentairereeks (2013) waarin filosofe Stine Jensen de clichés over Scandinavië onderzoekt
Zweden staat bekend als een gelijkheidsparadijs. Nergens ter wereld zou de zorg voor de kinderen zo evenwichtig verdeeld zijn tussen mannen en vrouwen als hier. In een feministische seksshop in Malmö praat Stine over seksuele gelijkheid. In Husby, de migrantenwijk in Stockholm waar in mei 2013 zware rellen uitbraken, stelt ze zich vragen bij de gelijkheid tussen autochtone en allochtone Zweden.
Nat Geo (21:00 - 23:00): Brain Games (4 afleveringen)
Brain games neemt je mee op een reis door interactieve spelletjes en experimenten ontworpen om met je brein te spelen en te illustreren hoe je hersenen werken. We duiken in onderwerpen zoals focus, angst, overtuiging en het maken van beslissingen. Brain Games neemt een kijkje in de keuken van ons eigen brein op een entertainende en onthullende manier.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Africa's Last Oasis; Countdown to the Rains
Documentaire waarin we dieren aan de Luangwarivier in Zambia volgen. Het heeft zeven maanden niet geregend en elke diersoort worstelt om te overleven. Allemaal wachten ze op de verlossende regenbui.
Discovery (21:00 - 22:00): Through the Wormhole with Morgan Freeman: afl. Is reality Real?
De Oscarwinnende acteur Morgan Freeman onderzoekt wat werkelijkheid eigenlijk is. Leven we in de echte wereld, of is dat een hersenspinsel?
Discovery (22:00 - 23:00): How the Universe Works: afl. Solar Systems
Is our solar system unique? Since the first discovery of a planet orbiting another star, some 280 alien solar systems have been identified. It's only by looking at solar systems far beyond our own, that we can understand how remarkable our universe is.
BBC 1 (22:00 - 23:00): Richard Hammond Builds a Planet
Richard Hammond waagt zich aan het ultieme bouwproject: hij wil te weten komen hoe een planeet kan gebouwd worden die werkt zoals de aarde. Hiervoor begint hij aan een reeks experimenten. Zo ervaart hij hoe het is om niet onderhevig te zijn aan de zwaartekracht en bezoekt hij een laboratorium waar ze de zon namaken
Ned 2 (00:30 - 01:12): Dus ik ben: afl. Ik heb lief; dus ik ben
Filosoof Stine Jensen legt uit dat de franse filosoof Emmanuel Lévinas (wiki) niet het ‘ik’ centraal stelde, maar juist de ‘Ander’. In zijn visie is liefde het ultieme appèl van de Ander op je ego. Het gaat niet om bezitsdrift, maar om de persoon zelf, die ook niet vervangbaar is. De belangen van je geliefde worden jouw belangen.
Maar waarom gaat het dan zo vaak mis? vraagt Stine Jensen zich af.

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132881381
Maandag (04-10-2013)
Ned 2 (20:25 - 21:00): Slag om Europa: afl. Kroatië; een nieuw Griendland?
Afgelopen zomer kreeg de Europese familie er een nieuwe telg bij: Kroatië. De berichten zijn somber. Kroatië zou hopeloos corrupt zijn. Waarom blijft Brussel dit soort landen bij de Europese Unie halen? Teun en Roland onderzoeken het ter plaatse. Roland spreekt met Henk Jolink, broer van Normaalzanger Bennie die al jaren een autobedrijf bij Zagreb runt. Hoe corrupt zijn de Kroaten? Teun reist naar de grens met Servië, waar 20 jaar geleden een bloedige oorlog woedde: wat vinden veteranen en slachtoffers van de toetreding tot de EU? En wat heeft Kroatië Nederland nu eigenlijk te bieden? We vragen het aan onze minister van Buitenlandse
Ned 2 (21:00 - 22:00): Tegenlicht: afl. De Wall Street Code
De handel op de financiële markten wordt niet langer gedomineerd door mensen, maar door computers die razendsnel handelen op basis van algoritmes: geavanceerde wiskundige regels die de optimale handelsstrategie bepalen. Het resultaat van deze digitale revolutie is een complex en gefragmenteerd financieel systeem dat niemand nog kan overzien. Dat ondervond ook de geniale algoritmebouwer Haim Bodek, toen zijn onfeilbaar geachte formule niet meer bleek te werken.
Ned 2 (22:00 - 00:15): Dokument don't shoot the messenger
In navolging van de Occupy-protesten in de VS, bezetten actievoerders op 15 september 2011 het Beursplein in Amsterdam. In de drie maanden die volgden, groeide het spontane protest uit tot een stadscamping met concerten, heftige discussies en chaos met daklozen en treiterende studenten. Een groep Nederlandse filmmakers volgde vier idealisten tijdens en na het Occupy-protest en probeerde hun drijfveren te doorgronden

Dinsdag (05-10-2013)
Ned 2 (19:55 - 20:25): David Attenborough's Rariteitenkabinet: afl. Verdraaid Goed
De narwal is een mysterieus dier in de Noordelijke IJszee, dat de oerbron van de eenhoornlegende mag worden genoemd. David Attenborough vertelt ons hoe de opvallende gedraaide slagtand van de narwal tal van kunstenaars heeft geinspireerd. Waarom narwals maar een slagtand hebben en waarom die spiraalvormig is, is nog steeds niet opgehelderd. Soms worden er wel narwals met twee slagtanden gesignaleerd, en dat geeft ons meer inzicht in hun ontstaansgeschiedenis. Koningin Elizabeth de Eerste zou een fortuin hebben neergeteld voor een narwalslagtand. De afgelopen tien jaar hebben wetenschappers narwalslagtanden ontleed om hun precieze functie te achterhalen. Kort geleden bracht een SEM-scan van een slagtand dicht opeengepakte zenuwcellen aan het licht die aanleiding hebben gegeven tot een nieuwe theorie: misschien is de slagtand geen gevechtswapen, maar een tastorgaan.
Canvas (21:10 - 22:00): Dockland: Niets is Zwart Wit: afl. Georg Schmit
Documentairereeks (2010) over de Eerste Wereldoorlog, waarin telkens het verhaal van één persoon wordt verteld, met reconstructies en authentiek beeldmateriaal uit de oorlogsperiode
Georg Schmit verlaat eind juli 1914 zijn vrouw en kinderen om in Polen en Vlaanderen te vechten. Tijdens de loopgravenoorlog logeert hij bijna twee jaar als bezetter bij een Vlaams gezin. Net als vele Duitsers gelooft hij in de rechtvaardigheid van de oorlog. Maar terwijl de jaren elkaar opvolgen en de oorlog steeds smeriger wordt, verliest hij zijn geloof in God, keizer en Duitsland.

Woensdag (06-10-2013)
Ned 2 (23:00 - 00:00): Holland Doc: Calling for Koney
In de Bijlmer leeft een zo goed als onzichtbare grote groep Afrikaanse mensen. Ze zijn vaak illegaal en houden zich meestal onder de radar. Integreren nauwelijks. Ze zijn hier tenslotte alleen om geld te verdienen voor thuis en de toekomst. Dominee Koney van de Afrikaanse kerk, die ooit begonnen is in een parkeergarage, is raadgever in allerlei mogelijke kwesties. Van contact met de IND tot huwelijksperikelen. Van opvoedingskwesties tot advies aangaande werk. Zoals in de jaren vijftig Nederlandse dominees dat in onze dorpen deden. Een oer-Nederlands verhaal met Afrikaanse actoren.

Donderdag (07-10-2013)
Ned 2 (19:55 - 20:30):Nature's Microworlds: afl. Spitsbergen
Synopsis In deze aflevering trekken we naar Svalbard (Spitsbergen), een eilandengroep in de Noordelijke IJszee. Het is er koud en donker en het leven is er hard voor de vaste bewoners en bezoekers: ijsberen, rendieren, robben en vele soorten vogels. Cruciaal voor het voortbestaan van al die diersoorten, is de zogenaamde primaire voedselproductie van plankton: microscopisch kleine wezentjes onderaan de voedselpiramide. Ongeveer de helft van de primaire voedselproductie in het arctisch gebied gebeurt rond Svalbard. En dat heeft alles te maken met de Golfstroom, de warme zeestroming vanuit de Caraïben
Ned 1 (20:30 - 21:30): Africa: afl. De Sahara (5; slot)
In de Sahara veroorzaken de duinen een vreemd zingend geluid. Zandstormen zijn actief over duizenden kilometers en het kan gemakkelijk 50 jaar duren voor het nog eens regent. Enkel de sterksten kunnen in deze barre omstandigheden overleven. Aan de rand van de woestijn vechten zebra's met woeste waterlopen, terwijl in de woestijn zelf kamelen op zoek gaan naar elke druppel water. Kleine zwaluwen doorkruisen duizenden vierkante meter zandvlakte op zoek naar een oase. Een vreemde rattensoort overleeft door een ondergronds bestaan te leiden. Het enige dier dat perfect bestand is tegen de hete middagzon, is de zilvermier.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Don'y Panic - The truth about population
Using state of the art 3D graphics and the timing of a stand-up comedian, world famous statistician Professor Hans Rosling presents a spectacular portrait of our rapidly changing world. With 7 billion people already on our planet we often look to the future with dread, but Rosling's message is surprisingly upbeat. Almost unnoticed we have actually begun to conquer the problems of rapid population growth and extreme poverty

Vrijdag (08-10-2013): André op Aarde: afl. Weg van het vlees
André Kuipers heeft vanuit de ruimte bosbranden en ontbossing in Brazilië gezien en hij maakt zich daar grote zorgen om. Hij reist erheen om poolshoogte te nemen. Al snel ontdekt hij dat ontbossing niet alleen het Amazonegebied bedreigt..
Ned 2 (00:00 - 01:33): Import: Twee kanten van de Berlijnse Muur
De documentaire De val van de muur, laat zien hoe Kennedy, Chroetsjov, Kohl, Thatcher en Gorbatsjov hun nucleaire schaakstukken bewegen op het internationale politieke schaakbord.
In de straten van Berlijn en in de steden van Oost Duitsland groeide een generatie op achter de muur. Een generatie, die elk jaar vastberadener werd om de muur af te breken. En tegelijker tijd was er de geheime politie die geen middel onbeproefd liet om de val van de muur te voorkomen.
De val van de muur is het verhaal van David tegen Goliath. Die strijd resulteert in de onvergetelijke scènes bij de Brandenburger Tor in 1989, maar begon met de opstandigheid van een paar jongens op een afgelegen schoolplein, dertig jaar eerder.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132944148
Wederom thanks!

BBC 2 (22:00 - 23:00): Don'y Panic - The truth about population

Die moet ik zien. Al eerder filmpjes van hem op TED.com gezien en die waren erg interessant

[ Bericht 85% gewijzigd door djdg op 05-11-2013 22:42:32 ]
pi_133151529
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133151584
(Maandag 11-11-2013)
Ned 2 (19:55 - 20:30): Het eilandgevoel van Schiermonnikoog
Serie over de kracht van het eilandgevoel op Schiermonnikoog. Leo Fijen gaat op zoek naar verhalen van eilandgasten. Ontroerende levensverhalen over liefde, verdriet, geloof en geluk. Kortom: over de diepste zin van het leven.
Nat Geo (20:00 - 21:00): Bloody tales of Europe
Dr. Suzannah en Joe wagen zich in de wereld van heksen en bokkenrijders om de grootste heksenjacht uit de Spaanse geschiedenis te onderzoeken
Ned 2 (20:30 - 21:00): Slag om Europa
Het programma dat echt inzicht verschaft in de Europese politiek, voorheen De Slag om Brussel, gaat dit jaar verder als De Slag om Europa. Teun van de Keuken en Roland Duong richten hun pijlen op hét dilemma van dit moment. Niemand durft het echter hardop te zeggen omdat men bang is voor electorale zelfmoord maar iedere politicus, behalve Geert Wilders, is voorstander van meer macht naar Brussel om de crisis te bezweren. De Slag om Europa confronteert politici met hun duivelse dilemma: de waarheid spreken of ten onder gaan. Exclusieve gesprekken met onder anderen voormalig minister-president Lubbers en huidig minister van Buitenlandse Zaken Timmermans verschaffen inzicht in deze perikelen van de politieke machinekamer in Den Haag.
Ned 2 (21:00 - 22:00): Tegenlicht
Diep verstopt in een massieve berg op het onherbergzame Spitsbergen bevindt zich de belangrijkste kluis ter wereld: de Global Seed Vault. Het is er 20 graden onder nul, bestand tegen aardbevingen, overstromingen, raketaanvallen en nucleaire rampen. Het is de Ark van Noach van onze voedselproductie met de grootste diversiteit aan zaden van de hele wereld, een back-up van zoveel mogelijk gewassen en de gereedschapskist voor zaadveredelaars. Dit is van levensbelang, want in 2050 zijn er 9 miljard monden te voeden. Maar het succes van de kluis toont ook haar keerzijde. Met de toenemende strategische betekenis van zaad is de fundamentele discussie op gang gekomen over de vraag: van wie is het zaad eigenlijk? Niet meer alle landen willen hun zaadcollecties afstaan aan de kluis. Opkomende economieën zien hun zadenbezit als een green gold mine waar voor betaald moet gaan worden. En de grote zaadbedrijven patenteren hun nieuwste zaden. Als zaad niet meer vrij te gebruiken is zal de diversiteit afnemen en dat maakt de vrije beschikbaarheid van alle zaden van levensbelang. De 'Doomsday Vault', zoals de kluis tegenwoordig wordt genoemd, en haar wereldwijde missie, is het levenswerk van de bevlogen Amerikaanse professor Cary Fowler. In februari 2013, voor het vijfjarig bestaan van de kluis, kwam hij met een internationale beheerscommissie bijeen op Spitsbergen om de huidige patstelling te bespreken. We krijgen inzicht in het wereldwijde politieke en strategische spel dat gespeeld wordt om ons dagelijks eten.
Canvas (22:30 - 23:20) The last day of World War One
Documentaire over de laatste dag van de Eerste Wereldoorlog. Een reconstructie van het tragische verhaal van vier soldaten die op de dag van de Wapenstilstand in 1918 sneuvelden.

Dinsdag 12-11-2013
Canvas (18-30 - 19-30): Via Canvas: Hobo
Ontdekkingsserie die ons meeneemt naar alle continenten en laat kennismaken met boeiende mensen, aparte gebruiken en schitterende landschappen - soms dichtbij, vaak verder weg. Elke aflevering bestaat uit meerdere portretten of reportages over plaatsen op de wereld die vrijwel nooit iets met elkaar te maken hebben, zodat elk programma een rijke, bonte en exotische waaier wordt.
Nat Geo (20:00 - 21-00): Bloody Tales of Europa
Dr. Suzannah en Joe onderzoeken drie mysterieuze moorden uit de geschiedenis: de moorden op Attila de Hun, Richard III en Juan Borgia
Canvas (21:05 -22:00): Niets is Zwart-Wit
Documentaireserie over de Eerste Wereldoorlog. De verhalen zijn gebaseerd op dagboeken, getuigenissen en historisch onderzoek. Ze worden verteld aan de hand van archiefbeelden, foto's, krantenknipsels en - in beperkte mate - reconstructie. Elke aflevering volgt één persoon die wordt meegesleurd in de surreële werkelijkheid van de oorlog. Dit jaar gaat het over een naar Amerika uitgeweken Vlaming die toch wil vechten voor zijn oude vaderland en een Duitse soldaat aan het Vlaamse front.
Karel Vermeulen woont al tien jaar in Amerika en heeft zijn American Dream gerealiseerd. Hij is tot Amerikaan genaturaliseerd, getrouwd, heeft een kind en verdient als bedrijfsleider de kost met een nieuwe technologie: het aanleggen van ondergrondse telefoonkabels. Maar dan breekt de oorlog uit en wordt Karel heen en weer geslingerd tussen zijn oude en zijn nieuwe vaderland: is hij Belg of Amerikaan? En wat kan hij doen? Terwijl de Amerikaanse president zijn uiterste best doet om neutraal te blijven, zet Karel alles op alles om zijn oude vaderland België te helpen. Als Amerika dan toch nog in de oorlog stapt, krijgt Karel de mogelijkheid om terug te keren naar Europa...


(De rest volgt morgen)

[ Bericht 12% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 12-11-2013 08:44:31 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133273935
Ik had 'm gemist, maar gelukkig hebben we Youtube!


Zwaar interessante materie over de toekomst van de wereldpopulatie. Ik werd er erg optimistisch van.
pi_133808011
Zondag (01-12-2013)
Ned 2 (19:50 - 20:25): Labyrint: afl. Indringers
Tijdens de zwangerschap schenkt elke baby zijn moeder een portie stamcellen. Volgens Amerikaans onderzoek leven deze cellen voort in het lichaam van de moeder en komen ze haar te hulp als ze ziek is. Labyrint over de magie van de zwangerschap. Elke vrouw die zwanger is geweest, draagt stamcellen van haar kinderen bij zich. Wat doen deze cellen in het lichaam? Volgens artsonderzoeker Diana Bianchi van het Tufts Medical Center in Boston schieten deze jonge cellen de moeder te hulp bij ziekte. Zij trof de cellen aan in zieke organen van moeders. Maar de cellen zouden ook negatieve effecten kunnen hebben. Ingeborg Bajema van het Leids Universitair Medisch Centrum bestudeert of de aanwezigheid van de cellen leidt tot auto-immuunziekten, aandoeningen waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Een ander raadsel rond de zwangerschap is dat het lichaam van de moeder de aanwezigheid van haar embryo accepteert. Een lichaamsvreemd orgaan wordt meteen afgestoten, waarom het embryo niet? Volgens onderzoek van Frans Claas, aan het LUMC, bereiden eiwitten in het sperma van de vader het lichaam van de vrouw alvast voor op de herkenning van het lichaamsvreemde embryo. Deze stoffen zorgen er mede voor dat het immuunsysteem rondom de baarmoeder onderdrukt wordt en het embryo in alle rust kan groeien. Wanneer het afweersysteem van de moeder blijft vechten tegen de lichaamsvreemde cellen van het kind kunnen er problemen bij de zwangerschap ontstaan, zoals pre-eclampsie, ofwel zwangerschapsvergiftiging. Samen met gynaecologe Kitty Bloemenkamp onderzoekt Claas wat de oorzaken zijn van deze afweerreactie tegen het embryo en hoe deze kan worden tegengegaan.
België 1 (22:55 - 23:55): 80 wonderen: afl. Mali to Egypt
Deze aflevering voert Dan dwars door noordelijk Afrika. De reis begint in het westelijke Mali, ooit een machtig handelsimperium in de woestijn. De moskee van Djenné is het grootste lemen gebouw ter wereld. In Songho bestudeert Dan merkwaardige schilderijen over de besnijdenis en bij het Dogon-volk bewondert hij de maskers die ooit ook Picasso inspireerden. Dan wil er één kopen en probeert zijn afdingtechniek uit op een plaatselijke markt. Vervolgens gaat het naar Libië, waar de ruïnes van de Romeinse stad Leptis Magna nog altijd tot de verbeelding spreken. Dan bezoekt er ook een typische Berberse opslagplaats voor graan. In Egypte kan je natuurlijk niet om de Grote Piramides heen. Maar ook de Libische woestijn en een trip op de Nijl staan op het programma, net als het dodenmasker van Toetanchamon, de prachtig bewaarde tempel van Edfu en het graf van koningin Nefertari

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 16 april 2014 @ 21:37:54 #211
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_138958168
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
  woensdag 16 april 2014 @ 22:08:32 #212
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_138960203
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_138967535
Ik heb nog gedacht om weer te gaan posten deze week, maar niet aan toegkomen.
zal proberen komende week weer van start te gaan.:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 17 april 2014 @ 20:33:41 #214
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_138989646
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?
pi_139154210
Dinsdag (22-04-2014)
België 1 (20:40 - 21:35): Dockland: Stalin in color:
Documentaire over het leven en het onverbiddelijke regime van de Sovjetdictator Jozef Stalin (1878 - 1953)
Ned 2 (23:00 - 00:25): 2doc: 1994 the bloody miracle
Twintig jaar geleden vonden er in Zuid-Afrika op 27 april de eerste democratische verkiezingen plaats. Niet iedereen schaarde zich achter het idee van een democratisch Zuid-Afrika. De documentaire 1994, The Bloody Miracle kijkt terug naar het verkiezingsjaar en onderzoekt welke krachten er speelden in het jaar voorafgaand aan de verkiezingen. Krachten die het land aan de rand van een burgeroorlog brachten. Het had niet veel gescheeld of er was helemaal niet gestemd in 1994. Zuid-Afrika bereidt zich voor op haar democratisch jubileum. Sinds het einde van het apartheidsregime in 1994, wordt het land democratisch geregeerd. Het jaar voorafgaande aan de verkiezingen verliep onstuimig. Er brak in Zuid-Afrika een orgie van landelijk geweld uit. Geweld waarmee sommige groeperingen de eerste vrije verkiezingen wilden laten ontsporen. Het blanke rechtse blok eiste een onafhankelijke Volksstaat en de nationalistische organisatie van de Zulu's, de Inkatha, willen afscheiding van KwaZulu. Protestmarsen, bloedbaden, bomaanslagen en moorden waren aan de orde van de dag. De aanstichters van het geweld, verantwoordelijk voor talloze doden en voor de wijdverspreide chaos, spreken zich voor het eerst uit over hun strategieën waarmee ze Zuid-Afrika op de knieën wilden dwingen. 1994, The Bloody Miracle openbaart wat deze mannen hebben gedaan om de democratie te dwarsbomen, maar toont ook hoe zij ieder op hun eigen manier vrede hebben gesloten met hun bestaan in de "Rainbow Nation." De film concentreert zich op de twaalf maanden voorafgaand aan de eerste vrije verkiezingen, te beginnen met de moord op de razend populaire zwarte leider Chris Hani door blanke extremisten precies een jaar vóór de democratie en bouwt op naar de verkiezingen op de 27 april 1994. Het regende bommen tot aan de ochtend van de verkiezingen.

Woensdag (23-04-2014)
Nat Geo (20:00 - 21:00): Stephen Hawking's science of the future
In deze aflevering: de mogelijkheden rond draadloze elektriciteit.
Dit National Geographic-programma test de nieuwste technologische mogelijkheden en probeert zich in te beelden hoe de wereld er over enkele jaren uit gaat zien. Professor Stephen Hawking (72) is het grote brein achter deze onderzoeken. Hij is een briljante natuurkundige, kosmoloog en wiskundige uit Engeland.
Draadloze elektriciteit
Stephen Hawking lijdt al sinds 1962 aan de spierziekte ALS. Hij kan daardoor niet meer bewegen, maar heeft een team wetenschappers tot zijn beschikking die het veldwerk uitvoeren. In deze aflevering onderzoekt Carin Bondar bijvoorbeeld de mogelijkheden rond draadloze elektriciteit.
Zonder snoeren
Zou het in de toekomst mogelijk zijn om onze apparaten zonder snoeren te voorzien van energie? Het was altijd de droom van de Servisch-Amerikaanse uitvinder Nikola Tesla, die er praktisch zijn levenswerk van maakte. In Stephen Hawking's Science of the Future blijkt dat zijn theorieën eindelijk werkelijkheid worden.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Cosmos: A Spacetime Odyssey: deeper deeper deeper still
De wetenschap maakt alles zichtbaar, ook Neil zelf. We zien hem als een mens die uit atomen is opgebouwd.
Ned 2 (23:00 - 00:05): 2doc: Zonder rem, een Japanse treinramp in seconden
Op 25 april 2005 boort een Japanse trein zich in een flat in de buurt van Osaka. 107 mensen vinden de dood, omdat de bestuurder veel te hard rijdt in een poging 80 seconden vertraging in te lopen. Negen jaar later staan de overlevenden en nabestaanden in de rechtszaal om hun strafklacht tegen het management van Japan Railway kracht bij te zetten. Door een recente wetswijziging is het nu voor het eerst mogelijk de leiding van een overheidsbedrijf verantwoordelijk te stellen voor de gevolgen van hun beleid. Tegen de achtergrond van dit treinongeluk onderzoekt "Zonder rem" twee fundamentele aspecten van de Japanse maatschappij: stiptheid en straf

Vrijdag (24-04-2014)
Ned 2 (21:25 - 22:00): Andere Tijden: afl. De vlucht van de Kristallnacht
AOp 25 april 2005 boort een Japanse trein zich in een flat in de buurt van Osaka. 107 mensen vinden de dood, omdat de bestuurder veel te hard rijdt in een poging 80 seconden vertraging in te lopen. Negen jaar later staan de overlevenden en nabestaanden in de rechtszaal om hun strafklacht tegen het management van Japan Railway kracht bij te zetten. Door een recente wetswijziging is het nu voor het eerst mogelijk de leiding van een overheidsbedrijf verantwoordelijk te stellen voor de gevolgen van hun beleid. Tegen de achtergrond van dit treinongeluk onderzoekt "Zonder rem" twee fundamentele aspecten van de Japanse maatschappij: stiptheid en straf
Ned 2 (23:55 - 01:15): 2doc: Waar het fout ging: Wat gebeurt er als de rijken steeds rijker worden
Wat gebeurt er als de rijken steeds rijker worden? David Sington gaat in zijn film The Flaw op zoek naar de onderliggende oorzaak van de financiële crisis. Drie jaar nadat de financiële crisis wereldwijd toesloeg, lijkt er niets veranderd te zijn. De overheid en het huidige politieke systeem blijven in grote mate afhankelijk van de financiële sector. Een sector die niet in staat lijkt te zijn om de veranderingen door te voeren en hun zaken transparanter te maken in een wereld waarin de rijken steeds rijker worden. Filmmaker Sington wil dat er dingen veranderen. In deze film probeert hij uit te leggen wat de onderliggende oorzaak van de afgelopen crisis is. Bekende economen en experts komen aan het woord zoals vastgoed expert Robert Shiller, winnaar van de Nobelprijs Joseph Stiglitz en historische econoom Louis Hyman. Verder legt Sington zijn oor te luister bij kenners van Wallstreet. Slachtoffers van de crisis komen ook aan het woord zoals Ed Andrews, economisch verslaggever bij de New York Times. Met een ironische knipoog wisselt Sington de interviews af met korte animaties en reclames uit de periode tussen de jaren dertig en zestig. De titel The Flaw verwijst naar de verkeerde vooronderstelling, die ten grondslag ligt aan de in de economische vrije markttheorie van Alan Greenspan. Deze theorie gaat ervanuit dat een vrije markt zichzelf corrigeert en stuurt zodat regulering door de overhead niet nodig is. Zelf gaf Greenspan tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres schoorvoetend toe dat hij dit niet had voorzien. De film laat goed zien hoe buitensporige inkomensongelijkheid leidt tot economische instabiliteit

[ Bericht 23% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 22-04-2014 19:17:11 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 22 april 2014 @ 19:34:26 #216
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_139155226
Mooi lijstje weer, EFM! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_139167696
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 april 2014 19:34 schreef Molurus het volgende:
Mooi lijstje weer, EFM! ^O^
Dank beste Molurus.
Ik heb de indruk dat sinds de jaarswisseling steeds minder docu's op tv komen.
Ik zal proberen weer iedere week de gids door te spitten :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_139409681
Woensdag (30-04-2014)
Nat Geo (21:00 - 22:00): Cosmos: A Spacetime Odyssey: The Clean Room
De onstuimige jeugd van de aarde heeft alle sporen van haar ontstaan gewist. Hoe weten we hoe oud de aarde is?
BBC 2 (22:00 - 23:00): The Birth of an Empire: The East India Company
Dan Snow treedt in de voetsporen van de ooit zo machtige Britse Oost-Indische Compagnie, 400 jaar geleden gesticht door kleine Britse handelaars. De Compagnie die werd verweten zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid niet te nemen, kwam tijdens een kredietcrisis in Groot-Brittannië in zwaar weer terecht en moest door de Britse overheid van de ondergang gered worden.
Ned 2 (23:00 - 00:00): 2doc: chicagogirl - The Social Network Takes on a Dictator
In een voorstad van Chicago maakt de negentienjarige Amerikaans Syrische studente Ala'a gebruik van alle denkbare sociale media om de revolutie in Syrië te coördineren. Met 1200 Facebookvrienden en 2000 volgers op Twitter heeft ze een enorm netwerk opgebouwd. Ze post demonstraties als Facebook-events, stippelt via Google Maps ontsnappingsroutes uit en zet opnames van demonstranten online. Ze zorgt er ook voor dat er opnameapparatuur bij haar vrienden terechtkomen, mensen die het door angst gedomineerde regime van de Syrische president Bashar al-Assad omver willen werpen. Maar wat begon als vreedzaam protest, escaleert in een gewelddadige situatie. In de loop van die cruciale maanden worden zowel Ala'a Basatneh als haar Syrische vrienden op de voet gevolgd. Die laatsten vooral via hun eigen opnames, die een angstaanjagend beeld tonen van bruut geweld, doden en kapotgeschoten straten. Wat is de invloed van internet op het fenomeen revolutie? Winnaar van de Doc U Competition IDFA 2013.
Ned 2 (00:00 - 01:00): 2doc: Sla munt uit de crisis!
Filmmaker Jamie Kastner vindt dat we ons niet druk hoeven te maken over de crisis en hij laat zien dat er gemakkelijk munt te slaan is uit economische malaise. Kastner trekt met zijn camera op onderzoek uit en reist van Californië naar Europa en Dubai. Resultaat is de eerste grappige documentaire over de crisis. In moeilijke tijden blijken mensen heel creatief te worden in het verzinnen van manieren om aan geld te komen. Prostituees in Berlijn hebben bijvoorbeeld geen last van de crisis. Zij bieden hun klanten een eco korting aan. In een Frans hotel kun je ervaren hoe het is om een hamster te zijn en wanneer je het zelf hebt opgegeven om stinkend rijk te worden, kun je altijd nog je kind naar een kamp sturen in Santa Barbara, waar het leert hoe je eenvoudig miljonair wordt. De voorbeelden van deze creatieve manieren van geld verdienen wisselt Kastner af met grappige verhalen over de crisis van de dertiger jaren.

Voor de rest komt er deze week niet veel op
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_139432046
Goed bezig EFM; altijd handig om even door te lezen of er wat interessants komt. ^O^

Heb zelf ook een aanvulling voor straks:

RTL7 (22:30 - 00:40): Senna
quote:
Documentaire over het leven en de tragische dood van het Braziliaanse Formule 1 icoon Ayrton Senna. Van zijn debuut en de decenniumlange, sportieve vete in de jaren '80 met destijds wereldkampioen Alain Prost en zijn strijd tegen de politieke spelletjes in de sport. In zijn privéleven is hij echter een bescheiden, introverte man die miljoenen doneerde in zijn geboorteland en volop filosofeerde over zijn leven na de sport.
pi_139448724
quote:
0s.gif Op woensdag 30 april 2014 22:05 schreef Iemand91 het volgende:
Goed bezig EFM; altijd handig om even door te lezen of er wat interessants komt. ^O^

Heb zelf ook een aanvulling voor straks:

RTL7 (22:30 - 00:40): Senna

[..]

[ afbeelding ]
^O^

Senna heb ik ook een stuk van gekeken gisteren, het is vandaag ook 20 jaar geleden dat hij verongelukte
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_139549374
Zondag (04-05-2014)

Nat Geo (15:10 - 21:00): Apocalypse WW2 (6 afl)
afl. 1 Een aangrijpend verslag van WOII met zeldzame beelden uit 1939, van de invasie van Polen en de mensonterende omstandigheden in het Lodz-getto.
afl. 2 Een documentaire over de duistere dagen van 1940, met de bezetting van Frankrijk door de Duitsers en de Blitzkrieg tegen de Britten
afl. 3 In 1941 slaat het conflict om in een wereldoorlog, met de gruwelijke slag om Moskou en de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour.
afl. 4 Amerika wordt de oorlog in gezogen en de strijd breidt zich uit naar Zuidoost-Azië, Noord-Afrika en Rusland. De nazi's werken aan de Endlösung.
afl. 5 Een aangrijpend verslag van WOII met de grootste keerpunten van het conflict, zoals D-Day in Normandië en de landingen bij Saipan.
afl. 6 In 1945 trekken Hitlers legers zich terug voor de oprukkende geallieerden. Intussen dwingt Amerika Japan op de knieën met de atoombom.
NEd 2 (18:00 - 18:45): De Russen van Assen - een vergeten oorlogsverhaal
Deze jongens moet recht worden gedaan. Ik wil dat zij gekend en erkend worden en niet als een vlek worden uitgewist." Die hartenkreet schreef de 80-jarige Hennie Strijk vorig jaar zomer aan MAX. Ze vroeg aandacht voor het lot van de Sovjetsoldaat en krijgsgevangene Maulan Machanov, die na de bevrijding maanden bij het gezin Strijk in Assen woonde. Machanov maakte deel uit van een kleine groep Sovjet-Russische krijgsgevangenen die in de laatste oorlogsjaren in Assen voor de Duitsers werkten en na de bevrijding bleven. In het najaar van 1945 werden Maulan en zijn medesoldaten door de Russische militaire politie opgehaald en gedeporteerd naar de Sovjetunie. Wat was het lot van Maulan Machanov? Stierf hij in een Russisch concentratiekamp, zoals veel teruggehaalde krijgsgevangenen? Stalin beschouwde krijgsgevangenen als verraders. In "De Russen in Assen - een vergeten oorlogsverhaal" gaat MAX op zoek met slechts een foto en de emotionele oproep van Hennie Strijk: "Het verschrikkelijke lijden van deze mensen is nooit onderkend en begrepen. Maar ik heb hem gekend en in mijn hart gesloten. Mijn leven lang!
Canvas (19:05 - 20:00): Kingdoms of plants: afl. Survival
documentaire van en met David Attenborough over de wondere wereld van de planten. Elke aflevering zoomt in op een ander aspect van het plantaardige leven: het succes van planten in een vochtige omgeving, de manier waarop ze zich voortplanten, en hun flexibiliteit om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Om de planten als levende en dynamische wezens te tonen werden de meest geavanceerde camera's en cameratechnieken gebruikt: time-lapse, ultrasnel, infrarood, micro- en macrofotografie, enz. Het resultaat is een indrukwekkend kijkstuk.
Nat Geo (22:00 - 23:00): COSMOS: afl Sister of the Sun
Neil deGrasse Tyson onderneemt een speurtocht naar het ontstaan en de ondergang van sterren. Hoe ziet de laatste dag op aarde eruit?
Nat Geo (23:00 - 00:00): Time Scanners: afl. Jerusalem
Van de hoge muren van de Tempelberg tot de kunstmatige berg van Herodium: een team bouwkundigen onderzoekt de bouwwerken van Jeruzalem.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 4 mei 2014 @ 18:38:52 #222
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_139555379
Die Russen van Assen klinkt als een net zo triest relaas als dat van die Georgiërs op Texel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_139828031
Zondag (11-05-2014)
Nat Geo (19:00 - 20:00): Cosmos: A Spacetime Odyssey: Sisters of the Sun
Neil deGrasse Tyson onderneemt een speurtocht naar het ontstaan en de ondergang van sterren. Hoe ziet de laatste dag op aarde eruit?
Canvas (19:05 - 20:00): Galapagos (1/3): afl. Origin
Driedelige documentaire van en met David Attenborough over de Galápagos-eilanden en hun belang voor ons inzicht in de natuurgeschiedenis en de wereld van dieren en planten.
Ned 2 (19:40 - 20:15): De Kennis van Nu
Wat hebben wetenschappers te zeggen over ons persoonlijk leven, onze wereld, de actuele onderwerpen van vandaag en onze toekomst? Ruimtevaarder en wetenschapper André Kuipers, wetenschapsjournalist Diederik Jekel, taalwetenschapster en journaliste Liesbeth Staats en Klokhuis-presentator Bart Meijer maken elke week op hun eigen manier reportages over nieuwe wetenschappelijke onderzoeken.
Ned 2 (21:05 - 22:00): Slag om Europa: afl. Lech Walesa
De koude oorlog laait op. Dreigende oorlog aan de nieuwe oost-grens van Europa. Maar hoe werd de Europese Unie ook alweer de buurman van Oekraine? Roland Duong en Teun van de Keuken gaan op onderzoek en spreken alle hoofdrolspelers: exclusieve inerviews met Wim Kok en drie (oud) ministers van Buitenlandse zaken: Hans van de Broek, Ben Bot en Frans Timmermans. Zij blikken terug en beantwoorden de belangrijke vragen: Waarom was de uitbreiding richting Oost-Europa nodig ? En, Hoe democratisch is dit proces verlopen? Speciaal voor deze uitzending zoekt Roland Duong de man op wiens acties uiteindelijk de Berlijnse muur lieten vallen en de opening naar het westen forceerde: Lech Walesa
Nat Geo (22:00 - 23:00): Cosmos: A Spacetime Odyssey: afl. Lost worlds of planeth Earth
Terwijl het schip van de verbeelding haar reis vervolgt, zien we hoe de geschiedenis van de aarde in alle atomen en organismen is vastgelegd.
Nat Geo (23:00 - 00:00): Time Scanners: afl. Petra
Steve en zijn team trekken naar de stad Petra, op zoek naar antwoorden op eeuwenoude vragen. Ze gebruiken de nieuwste 3D-lasertechnologie.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_140339847
Zondag 25-05-2014
Nat Geo (12:25 - 17:00): Cosmos: A Spacetime Odyssey (5afl)
*12:25 - 13:20: Cosmos: A Spacetime Odyssee: Depper; deeper, deeper still
De wetenschap maakt alles zichtbaar, ook Neil zelf. We zien hem als een mens die uit atomen is opgebouwd.
* 13:20 - 14:15: Cosmos: A Spacetime Odyssey: The Clean Room
De onstuimige jeugd van de aarde heeft alle sporen van haar ontstaan gewist. Hoe weten we hoe oud de aarde is?
* 14:15 - 15:10: Cosmos: afl Sister of the Sun
Neil deGrasse Tyson onderneemt een speurtocht naar het ontstaan en de ondergang van sterren. Hoe ziet de laatste dag op aarde eruit?
* 15:10 - 16:05: Cosmos: A Spacetime Odyssey: "The Electric Boy"
De elektronische geheimen van onze hightech wereld worden ontsluierd met het inspirerende verhaal van een genie waar zelfs Einstein tegenop keek.
* 16:05 - 17:00: Cosmos: A Spacetime Odyssey: afl. Lost worlds of planeth Earth
Terwijl het schip van de verbeelding haar reis vervolgt, zien we hoe de geschiedenis van de aarde in alle atomen en organismen is vastgelegd.
Nat Geo (19:00 - 20:00): Cosmos: A Spacetime Odyssey
De elektronische geheimen van onze hightech wereld worden ontsluierd met het inspirerende verhaal van een genie waar zelfs Einstein tegenop keek
Ned 2 (19:40 - 20:15): De Kennis van Nu
Wat hebben wetenschappers te zeggen over ons persoonlijk leven, onze wereld, de actuele onderwerpen van vandaag en onze toekomst? Ruimtevaarder en wetenschapper André Kuipers, wetenschapsjournalist Diederik Jekel, taalwetenschapster en journaliste Liesbeth Staats en Klokhuis-presentator Bart Meijer maken elke week op hun eigen manier reportages over nieuwe wetenschappelijke onderzoeken.
Met zijn ideeën over zwarte gaten zette hij de wereld van de natuurkunde totaal op zijn kop. Vrijdag 23 mei opent deze wereldberoemde astrofysicus de internationale PLANCKS natuurkundewedstrijd in het Beatrixtheater in Utrecht. Dit is uniek, want Hawking treedt vanwege zijn fragiele gezondheid bijna nooit meer in de openbaarheid. Al 50 jaar lijdt hij aan ALS, waardoor hij slechts nog een kleine spier in zijn rechterwang kan bewegen. Deze spier stuurt zijn stemcomputer aan, het apparaat waarmee hij in verbinding staat met de buitenwereld. Binnen één minuut was het Beatrixtheater dan ook compleet uitverkocht. Als enige tv-programma mag De Kennis van Nu deze Hawking-gekte meemaken en volgt een aantal van zijn fans. Bovendien komt presentator Diederik Jekel oog in oog met zijn idool.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Cosmos: A Spacetime Odyssey: The Immortals
Neil deGrasse Tyson onderzoekt de bedreiging van ons ecosysteem. Hij ziet een betere toekomst als we bereid zijn van de wetenschap te leren
Nat Geo (23:00 - 00:00): Time Scanners:
Het team trekt naar Rome om de mysteriën van het Colosseum te ontrafelen, met behulp van de nieuwste laserscanner.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_143183940
Zometeen op Nederland 2 (23:55 - 01:20 uur):



2Doc: Our Nixon
quote:
Tijdens het presidentschap van Richard Nixon, dat veertig jaar geleden dramatisch eindigde, legden drie vertrouwelingen in het Witte Huis al hun ervaringen vast met videocamera’s.

Tijdens het presidentschap van Richard Nixon legden drie van zijn vertrouwelingen in het Witte Huis al hun ervaringen vast met Super 8 home video camera’s. H.R. Haldeman, John Ehrlichman en Dwight Chaplin waren jong, idealistisch en betrokken en hadden toen nog geen idee dat ze een paar jaar later in de gevangenis zouden belandden.

Ze filmen van 1969 tot 1973 grote wereldgebeurtenissen als de landing op de maan, historische anti-oorlog protesten, de Republikeinse Nationale Conventie, de trouwerij van Tricia Nixon en Nixon’s reis naar China. Ook filmden ze wereldleiders en beroemdheden zoals Nicolae Ceausescu, Chou En-lai en Barbara Walters. Maar ze filmden ook alledaagse gebeurtenissen; Ehrlichman die zijn diner eet op een tree van Airforce One, de vrouw van Chaplin die met haar kinderen de paashaas ontmoet in de tuin van het witte Huis. Ze deden dit om de opnamen later aan hun kleinkinderen te kunnen laten zien, omdat ze dachten dat het presidentschap van Nixon de wereld zou veranderen. Daar kregen ze wrang genoeg gelijk in.

Hun persoonlijke films werden door de FBI geconfisqueerd bij het Watergate onderzoek. Het materiaal werd opgeborgen en vervolgens veertig jaar lang vergeten. In Our Nixon, geheel samengesteld uit zeldzaam archief, is dit materiaal voor het eerst te zien. De film geeft daarmee een intiem en complex beeld van de periode dat Nixon regeerde, totdat hij 9 augustus 1974, deze week veertig jaar geleden, werd afgezet.
Klinkt best interessant.
  donderdag 22 januari 2015 @ 02:38:13 #226
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_148933015
schop
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_148935935
quote:
0s.gif Op donderdag 22 januari 2015 02:38 schreef Parafernalia het volgende:
schop
^O^
ik had er nog aan gedacht maar nog niet aan toegekomen :)

Donderdag (22-01-2015)
Ned 2 (16:10 - 17:00): NTR Academie in de middag
Cultuurhistoricus Herman Pleij vertelt in de NTR Academie over de mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlander. Aan de hand van cabaretesk vertelde anekdotes en vertellingen houdt hij ons een spiegel voor over hoe wij onszelf graag zien en hoe wij met onze helden en politici omgaan. Door de uitputting van onze grond en het gebruik van gif en kunstmest zit er steeds minder voeding in onze groente. We eten in Nederland gemiddeld 100 gram groente per dag en dat moet fors omhoog: naar 200 gram. Wat doen we allemaal met groente? Dat kan vast wel 10 x beter
Canvas (20:40 - 21:40): Wildest Indochina: afl. Malaysia
Maleisië staat bekend om zijn enorme diversiteit. Het warme en natte klimaat zorgt ervoor dat allerlei wilde diersoorten er kunnen gedijen. Ze hebben zich genesteld in regenwouden, grotten, moerassen of bergen. We zien er de meest eigenaardige diersoorten, zoals neusapen, zoutwaterkrokodillen, orang-oetans en dwergolifanten. Ze hebben zich over de eeuwen heen aangepast aan hun bijzondere habitat. Maar net daarin ligt ook hun zwakte: het tropische woud waarin ze leven, moet steeds meer plaats ruimen voor palmolieplantages. Zo komt het voortbestaan van vele dieren in het gedrang.
BBC 2 (22:30 - 23:30): Surviving the Holocaust: Freddie Knoller's War
70 jaar geleden bevrijdden de geallieerden het nazi-vernietigingskamp Auschwitz. Er blijven weinig getuigen over. Een ervan is Freddie Knoller, die in deze documentaire zijn opmerkelijke verhaal doet. Hij werd geboren in het Wenen van de jaren 20, maar moest zijn thuis verlaten na de Anschlüss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland. Hij vluchtte naar Antwerpen en daarna naar Parijs, waar hij als verzetsstrijder werd opgepakt en naar Auschwitz werd gedeporteerd. Een opmerkelijk ontwapenend en aangrijpend relaas van een onuitwisbaar verleden.

Vrijdag (23-01-2015)
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2
Het Groot Barrièrerif speelt op tal van manieren een cruciale rol in het leven op onze planeet. Dieren trekken er in spectaculaire aantallen naartoe, van duizenden kilometers ver: tijgerhaaien, walvissen, zeevogels en de grootste verzameling groene zeeschildpadden op onze planeet. Ook zelden geziene wezens, zoals de nautilus, stijgen op uit de diepte naar het warme water rond het rif. Daarnaast hebben de weersystemen die over de Grote Oceaan trekken uitwerking op het hele rif: hevige cyclonen zaaien chaos en verderf onder het koraal en de dieren die er leven. Deze weerpatronen, en de wereldwijde klimaatverandering die zich momenteel voltrekt, zijn van grote invloed op de toekomst van het Groot Barrièrerif en het leven in dit unieke gebied.

Zondag (25-01-2015)
Ned 2 (19:05 - 19:30): NTR Academie op zondag: Cisca Dresselhuys
Door de crisis dreigen de ouderen op een zijspoor te komen, stelt Cisca Dresselhuys. Er is geen plaats voor ze op de arbeidsmarkt. Ze moeten plaatsmaken voor jongeren.
Ned 2 (19:30 - 20:15): Dus ik ben (op reis): Ik & Mijn Vijand: Israël
In hoeverre vormen vijandbeelden onze identiteit? Stine bezoekt een vriend in Jeruzalem, die haar toont hoe het Palestijns-Israëlische conflict zijn dagelijkse realiteit bepaalt. Ze ontmoet ook Yoram Mosenzon, een specialist in 'geweldloze communicatie'.
NEd 2 (20:15 - 21:05): Onze man in Teheran: HEt land waar niks mag maar alles kan
Als een bevriende journalist wordt opgepakt en daarna verdwijnt, beseft Erdbrink eens te meer hoe onhelder de regels van de Islamitische republiek zijn. Wat mag er nu wel en wat niet?
NEd 2 (21:05 - 22:00): Tegenlicht: Cybertopia: Dromen van Silicon Valley
Tegenlicht onderzoekt het cyber-utopisme. Welke ideologieën spelen een rol in Silicon Valley? Waarom botsen innovatie en ondernemersgeest met ‘de oude politiek’? En hoe ziet die innovatie eruit in Nederland? Welke waarden vind je bij start-ups in ons land?
Discovery (21:00 - 22:00): Stripping the Cosmos: Expedition to Mars
In deze serie wordt met behulp van adembenemende animaties het heelal laag voor laag afgepeld om de toekomst, de oorsprong en de structuur van het universum bloot te leggen.
Canvas (23:00 - 00:00): Lichtpunt: Uw persoonlijke data zijn goud waard
Het verzamelen van persoonlijke data door internet bedrijven is een goudmijn geworden.
Overal en altijd wordt er informatie over u verzameld en opgeslagen. Via mobiele telefoon en computer wordt elke stap die u zet, bewaard en geanalyseerd door bedrijven zoals Google, Facebook, twitter,… .
Al die persoonlijke data van u, datacenters vol, zijn het hart voor wat Big Data heet.
Door enorme informatiestromen kan ons worden verteld wie we vandaag zijn en wat we morgen kunnen doen. De toepassingen van de enorme databerg zijn oneindig: van de gezondheidszorg tot adverteerders die uw koopgedrag kunnen voorspellen.
Kunnen we ooit de controle over onze eigen data nog terugkrijgen ? Van wie zijn uw persoonlijke dataeigenlijk en wie wordt er rijk van ?
NAt Geo (23:00 - 00:00): Comet Catcher: The Rosetta Landing
Het verhaal van een van de meest complexe en ambitieuze ruimtemissies ooit ondernomen. Deze special van een uur in november volgt een team van de European Space Agency, terwijl ze voor het eerst proberen om een ruimtevaartuig te laten landen op een komeet bedekt met ijs en sneeuw. Na een reis van bijna tien jaar kwam de Rosetta-sonde in augustus 2014 in de buurt van de komeet 67P, die op 400 kilometer afstand van de aarde in een baan om de zon draait. Doel van de missie: de oorsprong en evolutie van ons zonnestelsel beter te begrijpen en de rol die kometen kunnen hebben gespeeld bij het ​​ontstaan ​​van het leven op aarde te onderzoeken.
NAt Geo (00:00 - 01:00): D-Day to Paris: The Sacrifice
D-Day Sacrifice vertelt het verhaal van D-Day door de ogen van de personen die het hebben beleefd. We zien het verhaal van de Franse burgers en het leger van beide kanten. Verhalen van bekende individuen zoals Dwight D. Eisenhower en Erwin Rommel worden verweven met die van anonieme soldaten en burgers, zoals filmregisseur Samuel Fuller en Eisenhowers chauffeur, Kay Summersby. Deze hervertelling van een belangrijke tijd in onze geschiedenis worden van onvoorstelbare waarden voorzien door deze ontroerende verhalen, ondersteund door re-mastered archiefmateriaal dat nog nooit eerder op TV was te zien.

Maandag (26-01-2015)
Ned 2 (20:25 - 21:25): 2Doc: Retour hemel: Retour hemel
Retour Hemel is een indringende documentaire over de zoektocht van kankerpatiënt Mark Bos naar genezing, nadat de artsen hem vertellen dat dit niet meer mogelijk is. Hij krijgt op 46-jarige leeftijd de diagnose prostaatkanker met uitzaaiingen in de botten.
BBC 2 (22:00 - 23:00): David Starkey's Magna Carta
Documentaire van David Starkey over de Magna Carta, een uniek document omdat voor het eerst gedetailleerd is vastgelegd op welke wijze de absolute macht van de koning beperkt wordt bij belastingheffing, feodale rechten en rechtspraak.

Dinsdag (27-01-2015)
Ned 2 (21:20 - 22:00): Andere Tijden: LEvende memorie in Auschwitz
Auschwitz werd 70 jaar geleden bevrijd. De gruwelen die hier plaatsvonden zijn nog steeds overal zichtbaar en voelbaar
BBC 2 (22:00 - 23:30): Touched by Auschwitz
Documentaire over de lotgevallen van zes overlevenden van Auschwitz, vanaf hun bevrijding tot nu toe. Laurence Rees maakte een portret van de overlevenden en hun familie en vrienden in Jeruzalem, Chicago, Londen, Beieren, Krakau en Tel Aviv
Ned 2 (23:00- 00:20): 2Doc: Night will Fall
In april 1945 werd het concentratiekamp Bergen-Belsen bevrijd door Britse troepen. Militairen legden de bevrijding vast op film. Aan de Londense producent Sidney Bernstein en Alfred Hitchcock de belangrijke taak om de vele uren materiaal uit verschillende concentratiekampen tot één geheel te smeden, wat resulteerde in de documentaire German Concentration Camps Factual SURVEY’. Voor de Britse overheid was de film een belangrijke troef; hij moest als bewijs dienen voor de systematische gruweldaden van het naziregime. Maar naarmate de film vordert, verandert de politieke situatie en begint men te vrezen dat vertoning van de film een constructieve wederopbouw van Duitsland in de weg zou gaan staan. Zo kon het gebeuren dat de vijf filmrollen van Bernstein en Hitchcock op de plank belandden. Night Will Fall vertelt het verhaal van deze nooit voltooide film. Regisseur André Singer interviewt oud-cameramannen, overlevenden en restaurateurs van het filmmateriaal. Hij combineert dit met de originele horrorbeelden van Bernstein. Het resultaat is een sobere, indrukwekkende documentaire. Het verhaal van de totstandkoming van German Concentration Camps Factual Survey staat centraal en dit geeft een interessante inkijk in de ontwikkeling van oorlogsverslaggeving en de moderne film.

Woensdag (28-01-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): De kennis van nu
Spelen lijkt verspilling van tijd en energie, maar het heeft een belangrijke functie bij dieren. Niet alleen gedurende de ontwikkeling, maar ook op volwassen leeftijd. Spelen is een serieuze zaak.
Nat Go (21:00 - 22:00): Apocalypse: World War 1: Rage
In de vierde aflevering van de vijfdelige serie Apocalypse WW1, getiteld Rage, zien we opvallende beelden van de drie maanden durende slachting die bekend staat als de “Slag van Passendale”. Meer dan een half miljoen soldaten liggen aan alle kanten dood tegen de tijd dat het Canadese Korps eindelijk de Belgische stad veroverd in een laatste wanhopige inspanning.
Nat Geo (22:00 - 23:00): HItler the junkie
This hard-hitting and in-depth special examines the medications Hitler was taking, how much he took and how often, and whether drugs played a role in his behavior and actions.
BBC 1 (22:00 - 23:00): Churchill: The NAtion's Farewell
Documentaire over de staatsbegrafenis van Winston Churchill, naar aanleiding van zijn 50ste sterfdag. Miljoenen Britten kwamen die dag in Londen bijeen om hun laatste eer te bewijzen aan de man die Groot-Brittannië naar de overwinning hielp in de Tweede Wereldoorlog.
Ned 2 (23:00 - 00:20): 2Doc: de film die nooit werd afgemaakt
Documentaire van Yael Hersonski. Over de productie van een niet afgemaakte nazi-propagandafilm uit 1942 over het getto van Warschau. Het materiaal werd opgenomen twee maanden voor de vernietiging van het getto. Met interviews met overlevenden van het getto voor en een reconstructie van de getuigenis van Willy Wist, een van de cameramannen die scènes voor Das Ghetto filmde.
BBC 1 (23:25 - 00:15): The Holocaust: a story of remembrance
Documentaire over de Holocaust

Donderdag (29-01-2015).
Canvas (20:40 - 21:40): Wildest Indochina: Thailand - The wild heart
Thailand is een land van extremen. Het vormt het hart van Indochina. In het noorden liggen de uitlopers van de Himalaya en uitgestrekte hooglanden met groene grasvlaktes. Elders vinden we prehistorische grotten, mangrovemoerassen en tropische regenwouden die ouder zouden zijn dan de Amazone. Er leven meer dan 300 soorten zoogdieren. Die moeten vechten om te overleven. Tegen het erg wisselvallige klimaat, maar ook tegen elkaar
BBC 2 (21:00 - 22:00): Attenborough's PAradise Birds
Natuurdocumentaire met Sir David Attenborough
Ned 2 (00:00 - 01:35): Cinema Jenin
De Duitse regisseur Marcus Vetter besluit de oude bioscoop in Jenin een nieuw leven in te blazen als culturele en sociale ontmoetingsplek.
BBC 2 (00:20 - 00:50): MH17: In search of truth
Documentaire op zoek naar de waarheid achter het neerstorten van vlucht MH17

Vrijdag (30-01-2015)
Ned 2 (19:20 - 20:25): Oerang-oetans op vrije voeten
Leonora en acht andere verweesde orang-oetans zijn opgegroeid in een apenopvangcentrum, waar ze van mensen hebben geleerd zich als orang-oetans te gedragen. Kunnen ze zich in het wild handhaven?
Ned 2 (20:25 - 22:00): 70 jaar bevrijding: Hongerwinter
Zeventig jaar na dato wordt uitgebreid stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Hongerwinter.
Ned 3 (20:30 - 21:30): DWDD University presenteert: Gif door Freek Vonk
Bioloog Freek Vonk geeft een hoorcollege over zijn expertise: gif. De Gashouder op het Amsterdamse Westergasterrein wordt omgetoverd tot een gigantisch biologielokaal waarin Vonk vertelt over zijn meest hachelijke avonturen, het belang van giftige dieren en de medische implicaties van hun kostbaarste bezit. Om iedereen bij de les te houden neemt hij een flink aantal angstaanjagende, giftige dieren mee naar het college

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 22-01-2015 10:25:55 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149115024
Wederom thanks!
pi_149129707
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 19:55 schreef djdg het volgende:
Wederom thanks!
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149263973
Zondag (01-02-2015)
Ned 2 (19:05 - 19:30): NTR Academie op zondag
Om de crisis te doorgronden, moeten we volgens Heleen Mees niet naar het Westen kijken, maar naar het Oosten. Hebzuchtige bankiers, gemakzuchtige toezichthouders, de huizenbubbel, allemaal hebben ze bijgedragen aan de crisis. Maar de hoofdoorzaak ligt elders: in China. En uiteindelijk moet daar ook de oplossing gevonden worden.
Ned 2 (19:30 - 20:15): Dus ik ben (op reis): Ik en mijn vijand: Israël
Descartes zei het al: "Als ik nergens meer zeker van kan zijn, dan kan ik in ieder geval nog terugvallen op mijzelf." Maar is dat zelf wel zo vanzelfsprekend? Wat is het zelf? En wáár is het zelf? Filosofe Stine Jensen reist naar de VS om daar een antwoord op te vinden. Wie zich afvraagt wat het zelf is, leeft in een geschikte tijd. Het zelf laat zich namelijk meten, althans, als we de Quantified Self moeten geloven. Quantified Self, of het gekwantificeerde zelf, is een beweging die technologische snufjes gebruikt om het zelf inzichtelijk te maken.
Stine spreekt met Maarten den Braber, mede-oprichter van Quantified Self Europe en probeert zichzelf te vinden in de veelheid aan data die haar lichaam produceert, zoals hartslag en stresslevel, maar ook hersengolven. De kunstenaars van The Machine to be Another geloven dat je beter inzicht in jezelf krijgt, door even iemand anders te zijn. Zij hebben een project ontwikkeld, dat het door virtual reality mogelijk maakt van lichaam te ruilen.
Stine stapt in het lichaam van een man. Een behoorlijk verwarrende ervaring, maar wel een waarin het zelf van Stine overeind blijft. Het is immers Stine zelf, die verward is. Om dat verwarde zelf verder te onderzoeken, spreekt Stine af met bioloog Julian Paul Keenan, een van de weinige onderzoekers, die zijn volledige carrière wijdt aan het lokaliseren van het zelf. Onderzoek laat zien dat als de hersenen beschadigd zijn, ook het zelf en iemands persoonlijkheid veranderen. Om het zelf van Stine te vinden, legt Keenan haar brein plat. Ook ontmoet Stine filosoof en hersenwetenschapper Sam Harris. Harris beschikt naar zijn tevredenheid niet meer over een zelf. Het zelf is -zo ontdekte Harris door meditatie- een illusie, die ons bovendien behoorlijk in de weg kan zitten
Ned 2 (20:15 - 21:05): Onze man in Teheran (3/4): De rivier des levens
Het was een zonsverduistering die Thomas Erdbrink (38) jaren geleden naar Iran bracht, nu is hij er getrouwd met een pittige fotografe, en een van de laatst over gebleven westerse journalisten in een land dat altijd ruzie heeft met de rest van de wereld. Onze Man in Teheran heeft een leven als een computerspel, vol valkuilen en gevaren, in Iran waar alles anders lijkt dan we dachten. Erdbrink, die vloeiend Perzisch spreekt, gaat in de vierdelige serie Onze man in Teheran voorbij aan de bekende clichés van boze baarden en vrouwen in het zwart, en geeft een unieke blik in het moderne Iran, waar vrouwen vaak de broek aan hebben en waar je een executie kan afkopen. Het heeft letterlijk jaren gekost om de toestemmingen te krijgen om Thomas te volgen tijdens zijn werk en persoonlijke leven in Iran. Het resultaat is ongekende toegang tot een complex land waar de samenleving schuurt en kraakt, maar waar het vergeleken met buurlanden Irak en Afghanistan een oase van rust is.
Thomas' favoriete Iraanse nichtje wil net zo sterven als haar vader: als een martelaar op het slagveld. Ze meent het. Na twaalf jaar Iran is het voor Erdbrink nog steeds een raadsel. Wat hebben Iraniërs toch met lijden? In het stadje Khomeinishahr loopt de hele bevolking tien dagen lang te huilen. Ze rouwen om de dood van hun imam Hoessein wiens keel ergens rond in 680 na Christus werd doorgesneden. Alsof het gisteren was. De vergoten tranen zouden uitkomst kunnen bieden in de nabijgelegen sprookjesstad Isfahan waar de beroemde "Rivier des levens" al drie jaar droog staat. Volgens de Iraanse taxichauffeurs hebben de mullah's het water opgedronken
Ned 2 (21:05 - 22:00): Tegenlicht: De onderwijzer aan de macht
Er is een grote emancipatiebeweging op gang aan het komen in het onderwijs. VPRO Tegenlicht zoomt in op drie scholen, waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders zo’n visie hebben en de 'vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen: die indeling in verschillende klassen en leerniveaus, gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen; de traditionele afbakening van de verschillende vakken, terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken; schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren, dan de ontwikkeling van leerlingen.
Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past, en welke rol kan technologie daarbij spelen?
VPRO Tegenlicht spreekt met Jelmer Evers, docent in UTRECHT en samensteller van het boek Het alternatief, waarin hij pleit voor meer collectieve autonomie voor leraren en met Arnold Jonk, hoofdinspecteur Primair Onderwijs, die benadrukt dat er meer ruimte is voor vernieuwing dan mensen vaak denken, maar dat het veel eigenaarschap en visie vraagt om het echt anders te doen. De centrale vraag is uiteindelijk: tot wat voor burgers LEIDEN we kinderen op, en hoe past de school in de maatschappij waarin zij straks werken, doorleren en nu al leren leven?
Discovery (21:00 - 22:00): Strip the Cosmos: Hunting a Comet
We halen kometen uit elkaar en analyseren de lagen gruis en de kenmerkende staarten om de geheimen van deze raadselachtige bezoekers uit de ruimte onthullen.

Maandag (02-02-2015)
Ned 2 (20:25 - 21:25): 2doc: 0.8 ampère geluk
n de documentaire 0,8 Ampère Geluk wordt een aantal patiënten geportretteerd die voor hun depressie of psychose behandeld worden met Elektro Convulsie Therapie (ECT). Saskia Gubbels laat zien hoe deze ongrijpbare ziektes de levens van de hoofdpersonen en hun families beheerst. ECT lijkt voor hen een laatste strohalm, maar is ook nog steeds omgeven met vooroordelen.
"Er komt een moment dat ik in de sneeuw ga liggen, want dit is geen leven. Dit is echt geen leven. Dit is dood."
Dat zijn de eerste woorden van Lidwine in de documentaire 0,8 Ampère Geluk. Ernstig depressief en suïcidaal heeft ze alles geprobeerd om de neerwaartse spiraal waar ze in zat te doorbreken. Als laatste redmiddel kiest ze voor de Elektro Convulsie Therapie (ECT), 'shocktherapie' in de volksmond. Een therapie die vaak werkt maar nog altijd vooroordelen oproept en angst inboezemt. Regisseur Saskia Gubbels portretteert drie mensen die deze therapie ondergaan van heel nabij. Ze laat zien hoe een ongrijpbare ziekte hun leven en dat van hun omgeving volledig beheerst. Lukt het hen om aan de duisternis van hun depressie of psychose te ontsnappen? Zal de behandeling hen net dat beetje geluk schenken waar ze zo op hopen?

Dinsdag (03-02-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): Vroege Vogels: afl. Just Eat It
In een land waar 10 procent van de bevolking honger en armoede kent, gaan de Canadese filmmakers Jen Rustemeyer en Grant Baldwin op zoek naar de bizarre waarheid van het voedselsysteem.
Grant raakt zo verslaafd aan het vinden van voedsel dat het tot hele nieuwe problemen leidt. Veel van ons geproduceerde voedsel komt nooit in onze maag, maar verdwijnt direct bij het afval. Omdat het over de datum is, of omdat het simpelweg niet in de winkel terechtkomt. Supermarkten stellen zulke strenge normen aan kleur en vorm, dat veel groenten en fruit de schappen niet halen.
Ned 2 (21:20 - 22:00): Andere Tijden: afl. Duitsers Democratie Leren
In april 1945 werd Burgsteinfurt, even ten oosten van ENSCHEDE, door Britse troepen bezet. Eerder al hadden twee geallieerde bomaanvallen het centrum van dit spoorwegknooppunt voor de helft weggevaagd. Toch zou hier de komende jaren het Britse militaire bewind zetelen. Blij met de bezetters toonden de inwoners van Burgsteinfurt zich niet; hun was immers, net als alle Duitsers, jarenlang voorgehouden dat Engeland een vijand was van nazi-Duitsland. Veel Duitsers leken niet te beseffen dat het nationaal-socialisme verderfelijk was en verklaarden niks te weten over de concentratiekampen. De geallieerden besloten daarop met een landelijke campagne de burgerbevolking te confronteren met de gruwelen van de kampen en haar democratische beginselen bij te brengen.
Ned 2 (23:00 - 00:11): 2Doc: Home
Filmmaker Ramon Gieling toont in Home hoe vluchtelingen omgaan met tegenslagen en ongeluk aan de hand van het verhaal van de optimistische Ivoriaanse zanger Cyriaque Kouenou. Gieling wil weergeven hoe vluchtelingen hun bestaan beschouwen en hoe ze kijken naar hun verleden, het heden en de toekomst.

De vader van Kouenou werd vermoord door de autoriteiten in Ivoorkust. Dit gebeurde naar aanleiding van een lied dat Kouenou had gezongen: zijn lied sloot niet aan bij de wensen en de ideeën van die autoriteiten met de doodstraf als gevolg. Kouenou vluchtte naar NEDERLAND en woont hier inmiddels al drie jaar op illegale wijze. Gieling leerde Kouenou kennen in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp en volgt zijn reis door NEDERLAND waarbij Kouenou van tentenkamp naar vluchtkerk en van verlaten kantoorgebouw naar voormalige gevangenissen gaat. Tegelijkertijd blijft Kouenou een rasoptimist die mensen op enthousiaste wijze raakt met zijn muziek en zijn wijsheden.
Uitzending op dinsdag 3 februari om 23.00 uur op NPO 2

Woensdag (04-02-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:55): De Kennis van Nu
Wetenschapsprogramma met André Kuipers, Diederik Jekel, Liesbeth Staats en Bart Meijer.
Canvas (19:05 - 20:00): De macht van het minuscule
e zijn er overal en altijd: microben, ofwel schimmels, gisten en bacteriën. De natuur bestaat grotendeels uit die ontelbare micro-organismen die het leven op aarde mogelijk maken - en wij ook. Zonder microben overleeft niemand, en dus moet de mens nietlanger beschouwd worden als een soort, maar als een conglomeraat van soorten, een wandelende biotoop. Maar wat weten we eigenlijk over die minuscule wereld waarvan we onbewust deel uitmaken? In het boek De macht van het minuscule beschrijft Dirk Draulans de verborgen wereld van schimmels, gisten en bacteriën. De Vlaamse bioloog, journalist en schrijver is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen, Pieter van der Wielen praat met hem
Nat Geo (20:00 - 21:00): Hitler the Junky
In deze documentaire wordt onderzocht welke drugs Hitler gebruikte en welke invloed dit op zijn gedrag en zijn beslissingen heeft gehad
Ned 1 (20:30 - 21:30): Life Story (1/6): afl. Alle begin is moeilijk
De eerste horde van het leven ligt in de eerste levensdagen. Jonge dieren zijn kwetsbaar en naïef, maar ook nieuwsgierig. We volgen o.m. twee dagen oude ganzenjongen die zonder te kunnen vliegen al een grote diepte moeten overwinnen, en een kalf van een bultrug dat zich voorbereidt op een tocht van enkele duizenden kilometers van Hawaï naar het Arctische gebied.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Apocalypse: WW1: afl. Deliverance
Voor de geallieerden lijkt alles verloren, tot Amerika zich in de strijd werpt. Het Verdrag van Versailles legt echter de basis voor een ramp
BBC 2 (21:00 - 22:00): Alaska: Earth's Frozen Kingdom: afl. Spring
Alaska is veruit de grootste Amerikaanse staat en een van de meest ongerepte natuurgebieden ter wereld met grote bossen en bergketens. Tijdens de lente ondergaat Alaska een heuse transformatie. Water, licht en warmte keren terug en dieren ontwaken uit hun winterslaap
Nat Geo (22:00 - 23:00): WWII's Greatest Raids: afl. Rangers lead the way
6 juni 1944. Amerikaanse Army Rangers maken zich op voor de grootste amfibische aanval uit de geschiedenis: de geallieerde invasie van Frankrijk

Donderdag (05-02-2015)
Ned 2 (16-10 - 16-35): De Kennis van nu
Wetenschapsprogramma met André Kuipers, Diederik Jekel, Liesbeth Staats en Bart Meijer.
Ned 2 (16:35 - 16:45): De universiteit van Nederland
Ned 2 (16:45 - 17:00): De kennis van nu nieuws
Canvas (20:40 - 21:35): Wildest Indochina: afl. Cambodia - The Water Kingdom
In Cambodja wordt het klimaat bepaald door de moessons. Hevige regenval, rivieren die uit hun oevers treden en overstromende meren: de dieren staan er voor enorme uitdagingen. Elk seizoen is volledig anders. Na de droge winter volgt de natte zomer. Het hele landschap wordt omgetoverd door de machtige Mekongrivier. In de jungle maken we kennis met Aziatische olifanten en vreemde apensoorten. In het oosten liggen wouden en groene grasvlaktes, de zogenoemde Serengeti van Zuidoost-Azië. Daar leven zeldzame vogels en bijzondere roofdieren.

Vrijdag (06-02-2015)
Ned 2 (19:20 - 20:25): Natuur op 2: Attenborough's Coole Kikkers
Kikkers waren de eerste dieren die Sir David Attenborough als jongen hield en voor hem hebben ze nog niets van hun fascinatie verloren. In dit programma neemt hij ons mee naar hun vreemde en wonderlijke wereld, waardoor we een heel nieuwe kant leren kennen van deze tot de verbeelding sprekende, kleurrijke en vaak bizarre wezens. David laat ons alle aspecten van het kikkerbestaan zien: van hun anatomie en hun buitenissige gedrag tot hun vermogen op de extreemste plekken op onze planeet te kunnen leven. Dit programma geeft ons een heel andere kijk op kikkers.
Ned 3 (20:30 - 21:25): DWDD University presenteert: afl. Het oneindige door Robbert Dijkgraaf
Professor Robbert Dijkgraaf is terug met een gloednieuwe DWDD University. In een live hoorcollege neemt hij ons dit keer mee in de magische wereld van Het Oneindige
BBC 2 (20:30 - 21:00 ): The Wonder of Animals
First shown on BBC Four last year, this 12-part series uses the latest scientific research to reveal the biological secrets that have made certain animals so SUCCESSFUL. This week, Chris Packham looks at the penguin, whose unusual shape has allowed it to conquer a remarkable range of habitats
Ned 2 (21:25 - 22:00): Witteman Ontdekt: sleutelen aan de mens: het brein
Als je EXTREME angstaanvallen hebt, dan kunnen elektroden in je brein je daarvan af helpen. Of is dat juist iets om heel bang van te worden? Paul Witteman praat erover met hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys die met die elektroden werkt. En met Arie Blok die ze in verband met zijn dwanggedachten in zijn hoofd heeft en met Sander Pleij die na een angstaanval juist alle elektronica uit zijn LICHAAM heeft laten

[ Bericht 44% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 02-02-2015 09:18:21 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149442003
Zondag (08-02-2015)
BBC2 (18:15 - 19:15): Alaska: Earth's Frozen Kingdom: afl. Spring
Ieder jaar tijdens de lente ondergaat Alaska de grootste transformatie op aarde. Temperaturen nemen een hoge vlucht en de zonnestralen brengen opnieuw water, licht en warmte. Voor de dieren die uit hun winterslaap komen, betekent de lente het begin van een harde competitie. Een zeeotter zoogt haar jong tijdens de vroege, kille dagen van de lente. Zwarte berenjongen kruipen uit hun schuilplaats en beginnen meteen met de moeilijke afdaling van een boom.
Ned 2 (19:15 - 20:15): Focus: afl. Shit - De film
Over darmziektes als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn praten we niet graag. Weinig mensen weten dan ook wat deze ziektes inhouden en hoe ze het leven van patiënten beïnvloeden
Ned 2 (20:15 - 21:05): Onze man in Teheran (4/4): afl. Oog om oog
Het leven is niet gemakkelijk voor VROUWEN in Iran. THOMAS' assistente is opgepakt door de moraalpolitie omdat een windvlaag haar vest openwaaide. Amineh, een andere kennis, verloor beide ogen toen een afgewezen minnaar zoutzuur in haar gezicht gooide. Volgens het islamitisch recht mocht ze de dader met gelijke munt TERUG betalen: vijf druppels zoutzuur in elk oog. Op het laatste moment zag ze daa
Discovery (21:00 - 22:00): Strip the Cosmos
We dalen af naar de snikhete kern van de zon, snijden een zwart gat door midden, kijken hoe het binnenste van een asteroïde eruit ziet en pellen de ijskappen af van planeet Mars.
Wetenschappers geven toelichting op wat er zich onder deze mysterieuze lagen afspeelt en BEANTWOORDENook vragen over wat al deze kennis voor ons betekent. Want als zonnestormen nu al onze satellieten en elektriciteitsnet kunnen platleggen, wat gebeurt er dan als zo'n storm vele malen erger wordt? En hoe groot is de kans dat de mensheid uitsterft als we net als de dinosaurussen getroffen worden door een mega-astroïde?
Ned 2 (21:05 - 22:00): Tegenlicht: afl. De nieuwe wijsheid van Ricardo Semler
wijsheid. Hij stelt dat we in wezen nog steeds een stammensamenleving vormen en dat in oude tribale leefwijzen vaak juist veel wijsheid zit. Hij ageert tegen de bollebozen van Silicon Valley (zie de AFLEVERING 'Cybertopia') die dromen van een perfecte technosamenleving.
Nat Geo (23:00 - 00:00): Comet Catcher: the Rosetta Landing
Het verhaal van een van de meest complexe en ambitieuze ruimtemissies ooit ondernomen. Deze special van een uur in november volgt een team van de European Space Agency, terwijl ze voor het eerst proberen om een ruimtevaartuig te laten landen op een komeet bedekt met ijs en sneeuw. Na een reis van bijna tien jaar kwam de Rosetta-sonde in augustus 2014 in de buurt van de komeet 67P, die op 400 kilometer afstand van de aarde in een baan om de zon draait. Doel van de missie: de oorsprong en evolutie van ons zonnestelsel beter te begrijpen en de rol die kometen kunnen hebben gespeeld bij het ​​ontstaan ​​van het leven op aarde te onderzoeken.

Maandag (09-02-2015)
Ned 2 (20:25 - 21:25): 2Doc: De kleine wereld van Machteld Cossee
Op haar zeventiende VERJAARDAG krijgt Machteld Cossee het vonnis van de dokter: ze is slechthorend, zal doof worden maar op termijn ook blind.

Dinsdag (10-02-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): Vroege Vogels: afl. De boswachter
‘De Vogelwachter, tijd bestaat niet, alleen maar tij’. Filmmaker Hans den Hartog heeft twee JAAR op Terschelling doorgebracht om het leven van de laatste professionele vogelwachter bij Staatsbosbeheer, Oene de Jong in beeld te brengen. De Jong is vogelwachter op de ongerepte en vogelrijke Boschplaat.
Ned 2 (23:00 - 00:00): 2Doc: Nada's Revolutie
Precies vier jaar na de val van Mubarak toont de film Nada’s Revolutie een intiem portret van een jonge Egyptische vrouw die vecht voor vrijheid en onafhankelijkheid in een maatschappij die gevangen lijkt tussen oude structuren en modernisering. Te midden van de politieke onrust die het land nu al jaren in z’n greep houdt, volgen we Nada’s worsteling om zich als theatermaker te profileren. In haar PERSOONLIJKE leven moet ze knokken om trouw te blijven aan haar ideaal van onafhankelijkheid.

Woensdag (11-02-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): De Kennis van Nu
wetenschapsprogramma
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse WWII
Ga mee terug in de tijd van 1939 tot 1945. Een oorlog die naties verenigde en verscheurde, waarbij vele doden zijn gevallen en vele heldendaden zijn verricht. De zesdelige serie Apocalypse: World War II geeft aan de hand van authentieke ingekleurde archiefbeelden de harde realiteit van de oorlog weer. Dankzij de bijdrage van een aantal privé-verzamelaars en archivisten heeft National Geographic Channel nooit eerder vertoonde oorlogsbeelden gerestaureerd en ingekleurd
Ned 2 (20:25 - 21:10): Zembla: afl. Levensgevaarlijke Wetenschap
Ons land is de afgelopen jaren opgeschrikt door meerdere frauderende wetenschappers. De fraude vanprofessor Diederik Stapel, die in 2011 een onderzoek naar vegetariërs verzint, slaat in als een bom. Amper twee maanden later wordt de Rotterdamse internist professor Don Poldermans ontslagen, ook wegens wetenschappelijk wangedrag.
Na Poldermans ontslag staan ook zijn eerdere publicaties ter discussie. Door die studies zijn artsen wereldwijd zogenoemde bêtablokkers gaan voorschrijven ter preventie van een hartinfarct tijdens een operatie. Internationale vakgenoten hebben Don Poldermans er allang op gewezen dat er te weinig bewijs is voor het nut van die geneesmiddelen bij operaties. Maar daar werd niet naar geluisterd. Sommigen menen dat daardoor mogelijk honderdduizenden doden zijn te betreuren. Waarom kon Poldermans jarenlang doorgaan? Wat is er mis gegaan in het onderzoek naar zijn frauduleuze studies?
Ned 1 (20:30 - 21:30): Life Story: afl Op eigen Benen
Kleine dieren worden groot. Onherroepelijk komt het MOMENT dat ze het veilige nest moeten verlaten.
Canvas (21:00 - 22:00): De schuur van Scheire
In De schuur van Scheire neemt Lieven Scheire onze dagelijkse bezigheden onder de loep. We gebruiken van ‘s morgens tot ‘s avonds heel veel wetenschap en technologie, maar beseffen het vaak niet meer. Lieven neemt de tijd om dat te onderzoeken en uit te leggen: Hoe werkt je koffiezet nu eigenlijk? Welke wetenschap schuilt er in je gloeilamp? En welke technologie zit er achter je afstandsbediening? Door die toestellen eigenhandig open te prutsen, analyseren Lieven en zijn nerdvrienden hoe ze werken
Nat Geo (22:00 - 23:00): WWII Greatest Raids
WWII's Greatest Raids is een serie die elke aflevering een groep soldaten volgt in een belangrijk moment in de geschiedenis, en laat zien hoe deze mannen hun unieke combinatie van vaardigheden, training en uitrusting in de praktijk tot uitvoering brengen. We zien hoe gevierde teams zoals de U.S. Army rangers, de British Special Air Service en de Black Devil Brigade de verloop van een gevecht, of soms zelfs een oorlog hebben veranderd door hun moed en toewijding.
Ned 2 (23:00 - 00:25): 2Doc: Point and Shoot[/b]
In de documentaire Point and Shoot transformeert een beschermd 
opgegroeide Amerikaanse jongen met een dwangneurose in een avonturier die in Libië deelneemt aan de gewapende 
opstand tegen dictator Kadhaffi

Donderdag (12-02-2015)
Ned 2 (16:10 - 16:45): De kennis van nu
Wetenschapsprogramma
Ned 2 (16:45 - 17:00: De universiteit van Nederland
Wetenschapsprogramma
Canvas (20:40 - 21:35): Wildest Indochina: Vietnam - Phoenix of the ashes
Vietnam ligt langs de oostkust van het Aziatische schiereiland Indochina. In de bruisende jungle leeft zo'n 10 procent van alle diersoorten ter wereld
Canvas (23:05 - 00:10): Behind the Redwood Curtain
'Behind the Redwood Curtain' maakt een meeslepende tocht doorheen het duistere en wonderlijke Redwood Forest. Zeven verschillende woudbewoners - houthakkers, wetenschappers, activisten en Native Americans - TONEN ons hun leven in de wildernis. Een leven zonder Walmarts of Starbucks, maar in small towns en met big trees. De immense en oeroude Redwoods isoleren de streek maar de buitensporige houtindustrie brengt de unieke biotoop in gevaar. Met een eigenzinnige blik toont Liesbeth De Ceulaer de uiteenlopende overtuigingen, dromen en angsten van de verschillende woudbewoners in een fascinerend verhaal over de RELATIE tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving.
Ned 2 (00:40 - 01:29): Mad Dog: Inside the Secret world of Muammar Gadaffi
Van Brazilië tot Beiroet, de Oekraïne tot Oeganda, zoekt Christopher Olgiati vele dubieuze zakenmensen op die meehielpen om Gaddafi's droom te verwezenlijken.

Vrijdag (13-02-2015)
Ned 2 (19:35 - 20:25): Titanenstrijd in Afrika
De grootste olifantenkudde van Afrika en een troep onverschrokken jonge leeuwen komen oog in oog met elkaar te staan in een gevecht op leven en dood.
Ned 2 (21:30 - 22:00): Witteman Ontdekt: Sleutelen aan de mens: afl. Het hart
Er is in de wereld bij slechts twee mensen rechtstreeks uit de fabriek een volledig kunsthart geïmplanteerd, en dat hebben we in de studio. Hartchirurg Jolanda Kluin is er dolenthousiast over, maar zij wil daarnaast ook ons eigen lichaam als fabriek inzetten om nieuwe hartkleppen te produceren. Paul Witteman praat met haar en met John Knight die blij was toen hij van zijn steunhart af was.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149657412
Zondag (15-02-2015)
BBC 2 (18:15 - 19:15): Alaska: Earth's Frozen Kingdom: afl. Summer
Tijdens de zomer kan het in Alaska snikheet worden, maar de winter gluurt steeds weer om de hoek en er is veel te doen voor de zon weer verdwijnt. 24 uur lang zonneschijn brengt ook zijn eigen problemen met zich mee. Bosbranden, zandduinen binnen de arctische cirkel en de snelheid waarmee de seizoenen elkaar opvolgen, tonen aan hoe ontembaar Alaska is.
Ned 2 (18:35 - 19:45): Kunstuur: Masterpieces of the late years.
Over het late werk van Rembrandt maakte de gerenommeerde Britse kunsthistoricus SIMON Schama een prachtige documentaire die een indringend beeld schetst van Rembrandts creativiteit en passie: Masterpieces of the late years
Ned 2 (19:45 - 20:15): NTR Academie
NTR Academie brengt gecombineerde uitzendingen over uiteenlopende educatieve onderwerpen, inclusief schooltv-versies van de series Doe even Normaal en Tegenlicht (VPRO).
Canvas (20:35 - 21:35): The Genius of Photography: afl fixing the shadows
The Genius of Photography is een zesdelige documentaire BBC-reeks over de fotografie, haar ontstaan en evolutie. De serie belicht fotografische genres: kunst, nieuws, reportages, landschappen en portretten
n deze eerste aflevering gaan we op zoek naar de vroegste geschiedenis van de fotografie, van de 'camera obscura', een fenomeen dat al bekend was bij Grieken en Romeinen, tot de echte doorbraak tijdens de Grote Oorlog. We zien hoe de wiskundige Henry Fox Talbot zijn frustratie omdat hij niet kon tekenen, kanaliseerde in zijn fotografische experimenten, en hoe zeer de schilder Edgar Degas onder de indruk was van deze nieuwe ontdekking. Verschillende fotografische procédés en patenthouders probeerden in die pioniersjaren de bovenhand te halen. Er waren ook conflicten tussen mensen die de fotografie alleen als kunstvorm beschouwden en degenen die ze wilden populariseren. Eén van hen, George Eastman, beslechtte het pleit definitief met zijn gebruiksvriendelijke Kodak-toestellen.
Discovery (21:00 - 22:00): How the Universe Works: afl. Planets
Van reusachtige brandende gasbollen tot ijskoude werelden die eenzaam door de ruimte zwerven: dit zijn de wonderlijke planeten die het onmetelijke heelal bevolken.
Ned 2 (21:05 - 22:00): Tegenlicht: het einde van de manager
Veel bedrijven hebben moeite om te innoveren, mede door de ‘verzuiling’ van afdelingen, immense overhead en talloze managementlagen. Dat kan anders en veel bedrijven beseffen dat ook: minder managers, vrijere medewerkers, gelukkiger klanten. Maar hoe doe je dat? Tegenlicht gaat op zoek naar nieuwe structuren – naar het bedrijf van de toekomst.

Dinsdag (16-02-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): Vroege Vogels: afl. De Grutto
Natuur documentaire - de Grutto
Canvas (20:40 - 21:30): Inside Nazi Germany
Bryan kreeg in de zomer van 1937 een speciale toelating om het Derde Rijk te bezoeken en er te filmen. In september-oktober van dat jaar reisde hij door grote delen van Duitsland. Hij kreeg er een uniek inzicht in wat er aan de hand was in het land. Officieel mocht hij alleen op welbepaalde plaatsen filmen, maar hij slaagde er toch in om allerlei dingen te registreren die de overheid liever niet aan de wereld wou tonen. Ongeveer vier uur zwart-witopnames van Julien Bryan zijn bewaard gebleven. De gereputeerde Duitse cineast Michael Kloft gebruikte een selectie van de beelden voor een nieuwe documentaire over het Derde Rijk in 1937. Hij vult ze aan met bevindingen van een aantal bekende mensen die in diezelfde periode door Duitsland reisden om de ware aard van het Hitler-regime te bestuderen: de jonge John F. Kennedy, Samuel Beckett en Jean Genet.
Ned 2 (23:00 - 00:00): 2Doc: Verleidingen voor Amish
In Verleidingen voor amish zien we hoe de amish hun dagelijks leven vormgeven. Annette van Trigt, de documentairemaakster, heeft haar best gedaan om het vertrouwen van de gemeenschap te WINNEN en kan op die manier filmen binnen de gesloten groep mensen. Ze toont naast het dagelijks leven de worstelingen van amish zoals de wijze waarop ze met sociale media en statussymbolen om moeten gaan

Woensdag (17-02-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): De Kennis van Nu
Wetenschapsprogramma
Ned 1 (20:30 - 21:30): Life Story: afl. Thuis
In Life Story worden dieren over de hele wereld gevolgd in hun 'struggle for life'. In zes delen zien we het leven van de dieren vanaf hun geboorte tot het moment dat zij zelf ZORGdragen voor een volgende generatie. Door Life Story ontdekken we de geheimen en uitdagingen van ieder stadium van hun leven. Deze prachtige BBC Earth natuurserie zit vol mooie en verbazingwekkende momenten
Canvas (20:40 - 21:05): Beeldgeheimen: Mystères d'archives: afl. De crash van de Hindenburg
Op 6 mei 1937 staan cameralui in Lakehurst bij New York klaar voor de aankomst van het grootste Duitse luchtschip, de LZ 129 Hindenburg. Vlak voor het invallen van de duisternis loopt het verkeerd. Bij de toeschouwers die de aankomst van de Hindenburg afwachtten, waren er ook vier cameramannen. Voor hen werd het een van de grootste scoops uit de prille geschiedenis van de audiovisuele nieuwsverslaggeving
België 1 (21:05 - 21:50): De schuur van Scheire
Lieven is uiteraard de gastheer in zijn eigen schuur. Hij leidt er de gasten rond en geeft enthousiast uitleg overalle wetenschap die zijn pad kruist. Hij vertelt met het nodige enthousiasme over zijn meest bizarre gadgets, probeert de nieuwste technologieën uit, en luistert geïntrigeerd naar de onderzoekers die op bezoek komen
BBC 2 (21:00 - 22:00): Alaska: Earth's Frozen Kingdom: afl. Winter
Het doorstaan van de ijzige koude, dodelijke sneeuwstormen en de acht maanden durende duisternis van de winter in Alaska vergt heel wat moed, sluwheid en uithoudingsvermogen van mens en dier
Nat Geo (21:00 - 22:00): Nazi Megastructures: Hitler's Megaships
De Bismarck en de Tirpitz waren slagschepen van ongekende omvang. De geallieerden waren erop gebrand deze nazi-statussymbolen te vernietigen.
Nat Geo (22:00 - 23:00): WWII's Greatest Raids: afl. Hitler's Last Bridge
7 maart 1945. De Amerikaanse 9th Armored Division wil de Ludendorff-brug innemen. Dit is de toegangspoort tot het hart van het Derde Rijk.
Ned 2 (23:00 - 23:55): 2Doc: Misbruikte Mannen
Een groep mannen die in hun jeugd zijn misbruikt, strijden om erkenning in Misbruikte mannen. Hierbij komen verschrikkelijke herinneringen boven: “Als ik eenmaal in de donkere kast zat, pakte de broeder me stevig vast en duwde me tegen de muur. Verkrachte me. Die ene keer dat ik me verzette, greep hij me bij de keel en dreigde me te wurgen. De angst die zich van mij meester maakte zit nog steeds in mijn lichaam, na 50 jaar.” De slachtoffers in deze documentaire proberen hun misbruik te verwerken op verschillende manieren

Donderdag (18-02-2015)
Ned 2 (16:05 - 16:40): De Kennis van Nu
Wetenschapsprogramma
Ned 2 (16:40 - 17:00): De Universiteit van Nederland
Wetenschapsprogramma

Vrijdag (19-02-2015)
Ned 2 (19:20 - 20:25): Natuur op 2: Lilly - het leven van een beer
Het levensverhaal van Lily, een wilde zwarte beer van acht jaar die in de North Woods in de Amerikaanse staat Minnesota leeft
Ned 2 (21:25 - 22:00): Witteman ontdekt: Sleutelen aan de mens (3/6)
Een mens die gebruikmaakt van kunstmatige, mechanische systemen in zijn lichaam, in plaats van bijvoorbeeld een oog, arm of been, wordt ook wel een bionisch mens genoemd, maar in hoeverre valt er al te sleutelen aan de mens?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149881193
Zaterdag (21-02-2015)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Acces 360: Lake Turkana
Het noorden van Kenia is één dorre zandvlakte. Maar midden in die woestijn ligt daar plotseling het indrukwekkende Lake Turkana. Access 360: Lake Turkana gaat over dit meer en de bijzondere dieren die er wonen
Canvas (20:00 - 20:40): .Vranckx
Oost-Congo, de gevaarlijkste plek ter wereld om vrouw te zijn. Daar ligt ook Butembo, de verkrachtingshoofdstad VAN de wereld. En netdaar ging Elien Spillebeen naartoe. Helemaal alleen als westerse vrouw met een camera op haar schouder gemonteerd
BBC 2 (20:30 - 21:30): How We Got to now with Steven Johnson: afl. Time
Vandaag verdiept Steven Johnsonzich in de technologische vooruitgang die werd gemaakt in het meten van tijd. Hij heeft onder meer aandacht voor een spoorwegbeambte die ijverde voor hetinvoeren van tijdzones en de schoenmaker die de eerste goedkope horloge uitvond

Zondag (22-02-2015)
Ned 2 (19:15 - 20:15): Focus: Wie maken je dun? (1/3)
Terwijl almaar meer mensen aan obesitas lijden, boomt de dieetindustrie als nooit tevoren. Jacques Peretti onderzoekt het verband tussen obesitas en gewichtsverlies, en hij gaat de confrontatie aan met degenen die hier grof geld aan verdienen
Discovery (21:00 - 22:00): How the Universe Works
Zwarte gaten zijn de grootste vernietigende krachten in het heelal en het grootste mysterie in de kosmos. Astronomisch onderzoek wijst erop dat ze vorm geven aan alles wat we zien
Ned 2 (21:05 - 22:00): Tegenlicht: afl. Nederland Kantelt
Nederland moet kantelen, zegt Jan Rotmans. Hij zoekt vernieuwers, dwarse denkers en frisse kijkers. In Tegenlicht een portret van drie kantelbewegingen.
Er zijn fundamentele veranderingen gaande in de economie en samenleving, die elkaar in dezelfde richting lijken te versterken.
'Nederland moet kantelen', dat is de stelling van professor en activist Jan Rotmans. Het moet snel anders op het gebied van duurzaamheid, in het onderwijs en de gezondheidszorg. Hij zoekt vernieuwers, veranderaars, dwarse denkers en frisse kijkers. Inmiddels heeft hij al zo'n 250.000 mensen gevonden die hem volgen i
Nat Geo (23:00 - 00:00): Cosmos: A Spacetime Oddysey
Astrofysicus Neil deGrasse Tyson neemt je mee op reis door de kosmos en blaast een legendarische tv-serie uit de jaren tachtig nieuw leven in.

Dinsdag (24-02-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): Vroege Vogels
Deze week kijkt Menno hoe de toename van ransuilen in verband staat met de muizenplaag in Friesland, onderzoekt Janine hoe milieubelastend haar hond Loïs nou eigenlijk is en bewijst eeuwenoud stuifmeel dat de hei de een veel ouder landschap is dan we altijd dachten
Canvas (20:40 - 21:35): De Werkende Mens: afl. Wat ga je later worden?
“Als we nu eens naar onszelf zouden kijken zoals we in natuurdocumentaires naar dieren kijken. Naar dat vreemde beestje: de werkende mens.” Dat is het uitgangspunt van de documentaire reeks 'De werkende mens': een portret VAN de werkende Vlaming, van Hassan de schoonmaker over Véronique Leysen en Thomas Vanderveken tot Marc Eyskens en Paula Semer. In zes visueel verrassende, thematische afleveringen onderzoekt documentairemaker Lode Desmet de impact van ons WERK op ons leven aan de hand van heel verscheiden verhalen, scherpe observaties en boeiende analyses. Het is de eerste keer in lange tijd dat Lode Desmet nog eens een documentaire in eigen land maakte
BBC 2 (20:40 - 21:35): Natural World: afl. Africa's Fishing Leopards
Het verhaal van een luipaardenmoeder en haar twee welpjes.
Ned 2 (23:00 - 00:25): 2Doc: United States of Secrets (1/2): the program
Edward Snowden spoorde het debat aan over de miljoenen dossiers over gewone mensen, die de Amerikaanse geheime binnenlandse surveillancedienst (NSA) wereldwijd verzamelt. In het eerste deel van "United States of Secrets" een reconstructie VAN hoe in de nasleep van 9/11 de NSA in Amerika een extreem en allesomvattend observatiesysteem opzet. Met exclusieve interviews met mensen uit de NSA, overheid en klokkenluiders

Woensdag (25-02-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): De Kennis van Nu: afl. Het afgeleide Brein
Hoe word je slimmer of in ieder geval niet dommer? Presentator Bart Meijer ontmoet wetenschappers en waagt zich aan verschillende testen en experimenten. Als gevolg hiervan leert hij in een UUR tijd het getal pi tot vijftig cijfers achter de komma. Daarnaast bereidt hij een 'slimme' maaltijd, wil hij weten of stress invloed heeft op het geheugen en of je slimmer wordt door meer te bewegen
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: WWII
Ga mee terug in de tijd van 1939 tot 1945. Een oorlog die naties verenigde en verscheurde, waarbij vele doden zijn gevallen en vele heldendaden zijn verricht. De zesdelige serie Apocalypse: World War II geeft aan de hand van authentieke ingekleurde archiefbeelden de harde realiteit van de oorlog weer. Dankzij de bijdrage van een aantal privé-verzamelaars en archivisten heeft National Geographic Channel nooit eerder vertoonde oorlogsbeelden gerestaureerd en ingekleurd. Apocalypse: World War II toont onder andere zeldzame opnames van het bloedbad van Katyn in Rusland, de evacuatie van het Britse expeditieleger vanuit Duinkerke, de inhumane behandeling van Franse soldaten die door de Nazi's gevangen waren genomen en de opoffering van Sovjet-soldaten bij Stalingrad.
Ned 1 (20:30 - 21:30): Life Story (4/6): afl. Macht
Dieren die willen uitgroeien tot het alfamannetje van hun kudde moeten dikwijls bijzonder inventief en wilskrachtig te werk gaan. Een jonge chimpansee wil de socialeladder van zijn groep opklimmen maar krijgt af te rekenen met de grote, agressieve mannetjes.
Canvas (20:40 - 21:05): Beeldgeheimen: Mystères d'archives: afl De olympische spelen van Berlijn
Op 1 augustus 1936 verklaarde rijkskanselier Adolf Hitler voor 100.000 aanwezigen in het Berlijnse Olympische Stadion de elfde Olympische Spelen van de moderne tijd voor geopend. Nooit eerder waren er zo veel deelnemende landen, ondanks de vele protesten tegen de Duitse organisatie en de oproepen tot een boycot, onder meer in de Verenigde Staten. Hoe ging het totalitaire en racistische Naziregime om met de aanwezigheid en de topprestaties van de zwarte Amerikaanse atleten? Wat was het belang van de Spelen voor Hitler en de andere Nazileiders? Welke middelen zetten zij in om het evenement te mediatiseren en te recupereren voor hun Nieuwe Orde? (orig.: 'Les JO de Berlin')
BBC 2 (21:00 - 22:00): Suffragettes Forever! The story of woman and power (1/3)
AMANDA Vickery examines the origins of the suffragette movement.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Nazi Megastructures
Nieuwe zesdelige serie waarin iconische constructies belicht worden die door de Nazi’s werden gebouwd ten tijde van WOII. In de eerste aflevering staat een gigantische verdedigingsmuur centraal, die reikte van Frankrijk tot Noorwegen. Grote hoeveelheden materialen en vele mannen uit het Derde Rijk werden ingezet voor de bouw van het project. De muur onderging de ultieme test op D-Day
Canvas (21:05 - 21:35): 12 in 40: afl. Hier wohnen brave leute
('Het BEGIN VAN de oorlog') De Duitse troepen vielen ons land binnen op 10 mei 1940. Het was een prachtige, bijna zomerse dag, herinnert Lydia Deveen - De Pauw zich. Een dag die niemand die hem meemaakte, ooit zal vergeten. Maar die inval zette het dagelijkse leven van de Belgische gezinnen op z'n kop: vaders en zonen werden verplicht om hun familie achter te laten, zoals bij de families De Schrijver en Moens. Moeders begonnen voedsel te hamsteren. Kinderen moesten plots een paar dagen niet meer naar SCHOOL, zegt Paul Baeten met een glimlach. Tegelijkertijd waren er bombardementen, gevechten en chaos. Meer dan anderhalf miljoen mensen, volwassenen maar ook veel kinderen, vluchtten naar het westen. Al keerden sommigen na één of meerdere dagen al terug: de Duitse troepen hadden hen ingehaald. Fee Bloch en Louis Van Nylen vertellen erover alsof het gisteren was. Uiteindelijk duurde het maar 18 dagen voor België capituleerde. Maar hernam het leven dan weer z'n gewone gangetje voor de twaalf getuigen die toen tiener waren?
België 1 (21:05 - 21:35): De Schuur van Scheire
wetenschapsprogramma
Ned 2 (23:00 - 00:00): 2Doc: United States of Secrets (2/2)
Door Edward Snowden werd Silicon Valley het middelpunt van een debat over privacy en overheidssurveillance. Dit tweede deel van de d

Donderdag (28-02-2015)
Ned 2 (16:05 - 16:40): De kennis van nu
wetenschapsprogramma
Ned (16:40 - 17:10): De Universiteit van Nederland: afl. Waarom is gamen beter dan lezen?
Steeds meer mensen maken gebruik van mobiele apparatuur zoals smartphones en tablets, het INTERNET ervoor dat we binnen een mum VAN tijd onze favoriete tv series en bioscoop films kunnen downloaden en met gamen worden nieuwe vormen van storytelling ontdekt. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de media industrie? Filmwetenschapper dr. Dan Hassler-Forest (UvA) licht toe hoe technologische ontwikkelingen een stempel drukken op ons mediagebruik en hoe media wordt geclassificeerd.
Ned 2 (00:15 - 01:15): 2Doc: Oorlog te koop
Saddam hád geen massavernietigingswapens, toch werdende geesten tien jaar geleden rijp gemaakt voor een inval in Irak. Hoe, daarover gaat de documentaire The War Campaign.

Vrijdag (27-02-2015)
Ned 2 (21:25 - 22:00): Witteman Ontdekt: Sleutelen aan de mens (4/6): afl. Voortplanting
Eén op de 5000 vrouwen wordt geboren zonder vagina en baarmoeder. Dat is bijvoorbeeld meer dan er ALS-patiënten zijn. Sinds kort is er voor deze vrouwen een kunstvagina beschikbaar die als echt aan voelt. En de eerste kinderen zijn inmiddels geboren na een baarmoedertransplantatie. Paul Witteman praat erover met medisch bioloog Sjoerd Repping en met Kylie Boekelman, zelf geboren zonder vagina en baarmoeder.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150177012
Zondag (01-03-2015)
Ned 2 (19:15 - 20:15): Focus (2/3): afl. Wie maken je dun?
3-delige documentaireserie. Presentator Jacques Peretti wil de connectie weten tussenfitness en afvallen.
Canvas (20:40 - 21:40): The Genius of Photography: afl. Documents for artists
Na de Grote Oorlog was de fotografie uitgegroeid tot één van de belangrijkste media. Artiesten onderzochten haar mogelijkheden als nieuwe kunstvorm en regeringen zagen er een krachtig propagandamiddel in. De fotografie werd ook gebruikt voor documentaire en journalistieke doeleinden. Fotografen richtten hun lenzen op de miserie van de gewone man (ondermeer in de depressiejaren) en die van onderdrukte minderheden. In deze aflevering is er onder andere veel aandacht voor het werk van Alexander Rodchenko, August Sander, Man Ray, Walker Evans en Dorothea Lange.
Ned 2 (21:05 - 22:00): Tegenlicht: afl. Bankgeheimen van Joris Luyendijk
n 2008 begon in de financiële wereld een enorme crisis. De diepere oorzaken hiervan zijn niet weggenomen, hoewel alle insiders weten wat ze zijn. Hoe kan dat en is een betrouwbare en veilige financiële sector voor altijd een droom? Dat is de grote vraag die Joris Luyendijk zich stelt in zijn recent verschenen boek waarvoor hij op anonieme basis honderden medewerkers uit de financiële sector interviewde
Discovery (21:00 - 22:00): Years of living Dangerously: afl Harrison Ford
Harrison Ford gaat naar Indonesië om te onderzoeken hoe door de wereldwijde vraag naar palmolie de uitstoot van broeikasgassen in dat land enorm is toegenomen.
Nat Geo (23:00 - 00:00): Cosmos: A Spacetime Odyssey
euwenlang werden natuurverschijnselen afgedaan als ingrepen van God. Neil deGrasse Tyson laat zien hoe de wetenschap daar verandering in bracht.
Nat Geo (00:00 - 01:00): Invasion Earth
Vreemde lichtverschijnselen houden mogelijk verband met een sterfgeval. Een piloot verdwijnt nadat hij UFO's rond zijn toestel heeft gezien


(de rest van de info volgt morgen)

[ Bericht 28% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 02-03-2015 08:26:10 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150204797
Dinsdag (03-03-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): Vroege Vogels
Menno Bentveld staat in de Nederlandse duinen oog in oog met een levensgrote mammoet. Hoe leefde dit spectaculaire dier hier duizenden jaren geleden en hoe zag hij eruit. En de mammoet leefde heel anders dan we altijd dachten. Janine Abbring daalt af in oude waterputten die nog op boerderijen te vinden zijn en ontdekt een fascinerende wereld aan van zeldzame varens. De camera's van Beleef de Lente staan aan en laten ook deze week weer de voorbereidingen zien van onze kerkuil, de steenuil en de oehoe op het nieuwe broedseizoen.
Menno Bentveld staat in de Nederlandse duinen oog in oog met een levensgrote mammoet. Janine Abbring daalt af in oude waterputten en ontdekt een fascinerende wereld aan zeldzame varens
BBC 2 (20:00 - 21:00): Wanted in Paradise: afl. Costa Rica
Steve en Stef Jackson en hun dochter Katia ruilen voor een week hun leven in Loughborough om voor Costa Rica. Voldoet het kleine huisje daar aan hun verwachtingen en zal Katia het wonen in een regenwoud opwindend genoeg vinden om haar vrienden, familie en toekomstige studie op te geven?
BBC 2 (21:00 - 22:00): Natural World: afl Super-powered owls
Met hun charismatische gezicht en de mogelijkheid om hun kop bijna helemaal rond te draaien, zijn uilen één van de meest geliefde vogels. En toch vangen we maar zelden een glimp van ze op in het wild. De mysterieuze uilen jagen 's nachts, maar hoe kunnen ze zien in het donker? En waarom vliegen ze zo geruisloos?
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon
Tegenwoordig worden er regelmatig nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Deze nieuwe en vreemde werelden dwingen de wetenschappers om de geschiedenis van ons eigen zonnestelsel te herschrijven. Het ontstaan van ons zonnestelsel is geen verhaal van stabiele omloopbanen, maar van vuur en vlammen, chaos en een flipperkastspel met planeten
Ned 2 (23:00 - 00:05): No Burqas behind bars
In de Takhar-gevangenis in Afghanistan zitten vijfhonderd mannelijke gedetineerden tegenover zo'n veertig vrouwelijke een straf uit. De vrouwen verblijven met hun kinderen op een aparte plek, opgesloten in een gevangenis binnen de gevangenis. Het lukte filmmaker Nima Sarvestani om binnen de vier metershoge muren een periode te mogen filmen.

Woensdag (04-03-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): De Kennis van Nu: afl. 25 jaar Hubble-ruimtetelescoop
André Kuipers neemt ons mee de ruimte in, naar de Hubble-telescoop, die al 25 jaar foto's maakt van planeten, sterren en gassen. Het is bijna 25 jaar geleden dat de Hubble-ruimtetelescoop werd gelanceerd. Sindsdien zweeft deze telescoop in de ruimte en maakt foto's van planeten, sterren en gassen waarmee wetenschappers belangrijk onderzoek kunnen doen. André Kuipers neemt ons mee de ruimte in, naar onbekende werelden die door Hubble zijn vastgelegd. Ook ontmoet André een collega-astronaut, de Zwitser Claude Nicollier, die Hubble goed kent. Hij was één van de wetenschappers die in de ruimte enkele vitale herstelwerkzaamheden aan de telescoop heeft verricht.
André Kuipers neemt ons mee de ruimte in, naar de Hubble-telescoop, die al 25 jaar foto's maakt van planeten, sterren en gassen.
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: WWII
Amerika wordt de oorlog in gezogen en de strijd breidt zich uit naar Zuidoost-Azië, Noord-Afrika en Rusland. De nazi's werken aan de Endlösung
Ned 1 (20:30 - 21:30): Life Story (5/6): afl. Liefdesstrijd
In de strijd om de ideale partner zien we zowel de pracht alsook de grimmigheid van de natuur. De inzet is dan ook buitengewoon hoog: zonder partner eindigt je levensreis hier, soms letterlijk. De pauwenspringspin maakt zijn naam volledig waar. Laverend over de resten van zijn gesneuvelde rivalen moet hij het hart van het vrouwtje veroveren. Hij krijgt maar één kans. Bij de groene zeeschildpad is juist het vrouwtje haar leven niet zeker. Het ene na het andere mannetje stort zich op haar tot ze naar adem happend ten onder dreigt te gaan. Sommige dieren maken een waar kunststuk van het aantrekkingsritueel. De kogelvis compenseert zijn onooglijke uiterlijk met het meest complexe staaltje van artistiek design in de dierenwereld: een wonderschone, perfecte "graancirkel" van zand. Alleen maar om de aandacht van een vrouwtje te trekken
Canvas (20:40 - 21:05): Beeldgeheimen: Mystères d'archives: afl. 1954, Marylin Monroe in Korea
Op 15 februari 1954 onderbreekt Marilyn Monroe onverwachts haar Japanse huwelijksreis met Joe Di Maggio om in het berggebied op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea te gaan optreden voor de GI's. Waren hét sekssymbool van de jaren '50 en de populaire baseballspeler echt naar Japan gevlogen voor hun huwelijksreis, of zat er meer achter? Dat onderzoekt deze documentaire
Nat Geo (21:00 - 22:00): Nazi Megastructures
Na de geallieerde bombardementen laat Hitler de V1 ontwikkelen. De eerste kruisraket veranderde het aanzien van de oorlog voor altijd.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Suffragettes Forever! De story of woman and power
In deze aflevering vertelt Amanda over excentrieke vrouwen in de negentiende eeuw die de postie van vrouwen langzaam maar zeker wisten te verbeteren.
Canvas (21:05 - 21:30): 12 in 40 (2/8): afl. Duitsers op de speelplaats
De oorlog betekende chaos. Fabrieken sloten, bedrijven lagen in puin, bruggen waren beschadigd en spoorwegen vernield. Mensen konden niet meer gaan werken en in de zomer van 1940 was meer dan een kwart van de beroepsbevolking werkloos. Voor veel tieners betekende dat bittere armoede thuis. Vaders gingen, al dan niet vrijwillig, werken voor de Duitsers, zoals de vader van Jozef Vandendriessche. Niet alleen op straat, ook op school kwamen kinderen in contact met de Duitse bezetter. Schoolgebouwen werden vaak opgeëist door de Duitsers. Zo zagen Paul Baeten en Bertha Reymen dagelijks Duitsers op de speelplaats. "Zwarte" leraars hadden dan weer vrij spel in het verkondigen van hun mening. Tijdens de bezetting was er ook niet langer een burgemeester in elke gemeente. Hier en daar waren er dus Belgische vaders die de taak van "oorlogsburgemeester" op zich namen, zoals de papa's van Leona Vindevogel en Albert De Schrijver. Welke invloed had dat op de tieners van toen?

Beligë 1 (21:10 - 21:55): De Schuur van Scheire
Wetenschapsprogramma
Nat Geo (22:00 - 23:00): WWII's Greatest Raids
Nadat de SAS midden in de Libische woestijn een Duits vliegveld heeft bestormd, zint de Luftwaffe op wraak
Ned 2 (23:00 - 23:55): 2Doc: Ik laat me niet het zwijgen opleggen
Australische Charlotte wordt bij gewelddadige beroving verkracht door meerdere overvallers. Door haar werk in de sloppenwijken in Nairobi merkt ze dat veel vrouwen te maken krijgen met seksueel geweld en dat angst en schaamte hen weerhoudt daarover te spreken. Daardoor komen ook weinig daders voor de rechter en nog minder worden er bestraft. Charlotte probeert dit te veranderen, door haar werk met vrouwengroepen in Kenia en door niet op te geven in de zeven jaar durende rechtszaak
Discovery (23:00 - 00:00): Hardcore Heroes
De wereld is vol echte helden die John Rambo, John McClane en Indiana Jones doen verbleken. Wees getuige van hun indrukwekkende daden van moed en zelfopoffering.

Donderdag (05-03-2015)
Ned 2 (16:05 - 16:40): De Kennis van Nu
Wetenschapsprogramma
Ned 2 (16:40 - 17:00): De Universiteit van Nederland: afl. Waarom zien aliens holbewoners op aarde?
Sterrenkundige prof. dr. Ralph Wijers praat over: Waarom zien aliens holbewoners als ze naar de aarde kijken?
Canvas (20:40 - 21:35): Wildest Indochina: afl. Vietnam - Phoenix from the ashes
Vietnam ligt langs de oostkust van het Aziatische schiereiland Indochina. In de bruisende jungle leeft zo'n 10 procent van alle diersoorten ter wereld.
Ned 1 (21:35 - 22:20): Katja's Bodyscan: hoe verbeter je je geheugen?
Wat gebeurt er met je lichaam en je geheugen als je vijftig uur niet slaapt?
Canvas (23:05 - 00:00): Special Flight
Elk jaar worden in Zwitserland duizenden mannen en vrouwen zonder proces of veroordeling opgesloten. Alleen maar omdat ze illegaal in het land zijn, kunnen ze tot 18 maanden worden vastgehouden in afwachting van hun uitzetting. Fernand Melgar dompelde zich negen maanden lang onder in de beklemmende sfeer van Frambois, een van de 28 detentiecentra in Zwitserland. Hij maakt er kennis met asielzoekers die soms al jarenlang in Zwitserland wonen. Zij hebben er gewerkt en bijgedragen aan de sociale zekerheid. Ze hebben er een familie gesticht. Hun kinderen zijn er naar school gegaan. Tot de dag dat de kantonale immigratiedienst beslist dat ze moeten worden opgesloten om hun terugkeer te garanderen
Ned 2 (23:55 - 00:55): 2doc: Gulabi Gang
n 2006 richt Sampat Pal de Gulabi Gang op, een organisatie van en voor vrouwen, die onrecht tegen vrouwen en de allerlaagste maatschappelijke klasse aan de kaak stelt en voorlichting geeft.

Vrijdag (06-03-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): David Attenborough's Rariteitenkabinet: afl. Merkwaardige bedriegers
David Attenborough heeft zijn levenswerk gemaaktvan het in beeld brengen van het leven op onze planeet. Hij heeft daarbij een groot aantal bijzondere en zonderlinge dieren leren kennen
Ned 2 (21:25 - 22:00): Witteman ontdekt: Sleutelen aan de mens (5/6): afl. Cellen
Chemicus Wilhelm Huck sleutelt op celniveau aan de mens, in de hoop met de opgedane kennis ooit kunstmatig leven te kunnen maken. Filosoof Ad Verbrugge gaat in op de ethische implicaties.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150267232
De Belg Tom Waes trok zondag op Eén de wildernis in en reisde Christopher McCandless (van de film Into The Wild) na. Voor de liefhebbers van de film zeker de moeite waard. Aanstaande zondag deel 2.
pi_150521464
Woensdag (11-03-2015)
Ned 1 (16:40 - 17:00): The Making of Life Story
Een kijkje achter de schermen bij de opnames van de natuurserie 'Life story'.
Ned 2 (19:20 - 16:35): De Kennis van Nu
Ruimtevaarder en wetenschapper André Kuipers, wetenschapsjournalist Diederik Jekel, taalwetenschapster en journaliste Liesbeth Staats en presentator Bart Meijer maken reportages over nieuwe wetenschappelijke onderzoeken
Ned 1 (20:30 - 21:30): Life Story (6/6): afl. Ouderschap
Niemand is onsterfelijk. We kunnen hooguit in onze kinderen iets van onszelf doorgeven. Vandaar dat bij alle ouders de zorg voor de volgende generatie vooropstaat. Maar zorg gaat niet zonder zorgen. Sommige ouders wagen letterlijk hun leven om jongen voort te brengen. Een moederschildpad heeft hoog op het strand haar eieren gelegd. Nu moet ze in een race tegen de klok en het getij de veilige oceaan bereiken. Een bizon gaat de confrontatie aan met een roedel wolven die het op haar kalf voorzien heeft. Er gaat niets boven moederliefde: een hoelman is blij als een "ander vrouwtje" even haar jong wil overnemen, maar moet ijlings ingrijpen als de "oppas" iets te ruwe spelletjes doet. Een drongo heeft zich laten strikken als moederkloek voor andermans kuiken. Voor een bonobomoeder zou dat ondenkbaar zijn. Zij blijft haar hele leven betrokken bij haar jong, zoals te zien is in de intiemste beelden die de afgelopen tien jaar van deze dieren zijn gemaakt
BBC 2 (20:00 - 21:00): Nature's Weirdest Events
Chris Packham toont de meest bizarre en ongewone natuurverschijnselen op aarde
Canvas (20:40 - 21:05): Beeldgeheimen: Mystères d'archives: 1955, tragedie op het circuit
Documentaireserie van ARTE (Mystères d'Archives) over belangrijke en tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen uit de 20ste eeuw. De makers gaan telkens op zoek naar onthullende achtergrondinformatie, nieuwe invalshoeken of nooit eerder getoonde archiefbeelden die een nieuw licht werpen op de gebeurtenis.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Suffragettes Forever! The Story of Woman and Power
In deze laatste aflevering bekijkt Vickery hoe de suffragetebeweging uit de tijd van koning Edward uitgroeide tot een organisatie die bij haar acties geen geweld schuwde. De suffragetes reageerden op het politieke gekonkel om te verhinderen dat vrouwen stemrecht zouden krijgen alleen maar met een nog hardere campagne.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Nazi Megastructures
Toen de Amerikanen in 1944 de druk opvoerden, kozen de Japanners voor extreme middelen: vliegende bommen die door mensen worden bestuurd.
Canvas (21:05 - 21:35): 12 in 40: afl. Mia, Ich Liebe Dich
('Relaties met de Duitsers') Tijdens de oorlog maakten Duitse soldaten deel uit van het dagelijkse leven in Vlaanderen, vooral in de grotere steden. Het Duitse leger eiste gebouwen en huizen op voor zijn troepen. Tijdelijk of permanent. De getuigen zagen Duitsers op café, waar ze altijd heel netjes hun pintje betaalden en bewonderden hen om hun discipline. De Duitse militairen waren in de ogen van de jonge Bertha Reymen "groot, blond en knap en ze konden geweldig goed zingen!" Louis Van Nylen en Albrecht De Schrijver gingen na een tijdje gemoedelijker om met de Duitse militairen die bij hen thuis waren ingekwartierd. Maar na de zware Duitse nederlaag in Stalingrad werd de sfeer grimmiger. De bezetter vaardigde steeds meer reglementen uit en trad harder op. Ook tegen de Joden. Zij doken massaal onder na de eerste razzia's. Zo ook getuige Fee Bloch, die van de ene schuilplaats naar de andere trok. In de hoop te overleven.
België 1 (21:10 - 21:55): De Schuur van Scheire
Wetenschapsprogramma
BBC 2 (22:00 - 23:00): This World
Serie van internationale onderzoeksdocumentaires
Nat Geo (22:00 - 23:00): WWII's Greatest Raids
Britse commando's trotseren een regen van kogels en granaten, in een schip vol explosieven dat als een Duitse torpedojager is vermomd
Ned 2 (23:05 - 00:00): 2Doc: Two Raging Grannies
Shirley (85) en Hinda (91) zijn hét bewijs dat een mens nooit te oud is om een verschil te maken in de wereld. In de documentaire Two Raging Grannies gaan de vrouwen op zoek naar antwoorden op hun vragen over de huidige economie: want hoe werkt economische groei? En hoe duurzaam is het om dit na te blijven streven? Gewapend met een flinke dosis humor en een bewonderenswaardige levenslust trekken Shirley en Hilda op hun scootmobiel door de Verenigde Staten, waar ze in gesprek gaan met mensen van verschillende sociale lagen, tot aan de tycoons op Wall Street toe. Daarbij wordt de westerse ideologie om altijd maar geld uit te blijven geven, te winkelen en te consumeren flink aan de kaak gesteld. Shirley en Hinda zijn twee Amerikaanse vrouwen, beiden geboren in de jaren 20 van de vorige eeuw. Hun lichamen vertonen inmiddels de nodige tekenen van ouderdom, maar hun geest is scherper dan ooit. Wat begint als een simpele onderlinge discussie over economie, groeit al snel uit tot een ware kruistocht, die hen dwars door de Verenigde Staten leidt. Ze duiken de schoolbanken weer in, worden "ouderwets" uit de klas gestuurd, gaan het podium op tijdens een congres op Wall Street en worden zelfs met de dood bedreigd. Toch houden ze vast aan hun missie: de wereld tonen waar het mis ging met de westerse economie. Hoe meer ze in het onderwerp duiken, des te meer ze zich beginnen af te vragen of de oplossingen die de samenleving hen voorhoudt om de groeiende schulden en werkloosheid tot een halt te roepen wel werkt. Is het inderdaad slim om maar geld uit te blijven geven? Geïnspireerd door een speech van Robert F. Kennedy over de echte waarde van het Bruto Nationaal Product, zijn Shirley en Hinda vastbesloten om te leren hoe economie werkt. In hun reis groeit hun bewustzijn over de vernietigende kracht die de economische groei heeft op de wereld en al het leven op de planeet. Maar nog meer dan dat groeit hun motivatie om een betere wereld achter te laten voor hun kleinkinderen en mensen van de problemen op deze aarde bewust te maken. Regisseur Håvard Bustnes: 'De reis van deze "unusual suspects" is af en toe zeer ontmoedigend. Shirley en Hinda worden vanwege hun leeftijd - en het feit dat zij zich als gewone burgers bezighouden met zoiets ingewikkelds als macro-economie - vaak niet eens serieus genomen. Terwijl ze proberen mensen aan te zetten om kritisch na te denken over de duurzaamheid van constante economische groei, worden ze uit collegezalen gezet, uitgelachen bij een presentatie op Wall Street en bedreigd door beveiligers. Met Two Raging Grannies hoop ik niet alleen de economische discussie, maar ook die over ouderdom open te breken. Ik was diep geraakt door de energie van Shirley en Hinda. Als ik ooit half zo stoer word als deze dames, ben ik niet bang oud te worden

Donderdag (12-03-2015)
Ned 2 (16:05 - 16:40): De Kennis van Nu
Wetenschapsprogramma
Ned 2 (16:40 - 17:00): De Universiteit van Nederland: krijgen we kieuwen als de aarde onder water loopt?
Krijgen we kieuwen als de aarde opeens onder water loopt? Evolutiebioloog Roy Erkens aan het woord
BBC 2 (20:00 - 21:00): Nature's Weirest Events
Chris Packham toont de meest bizarre en ongewone natuurverschijnselen op aarde
Ned 1 (21:30 - 22:00): Katja's Bodyscan (3/8): afl Wat doet slaaptekort met mijn lichaam?
We schijnen steeds minder te slapen. Maar weinig slaap is slecht voor je: je concentratie, je geheugen, je spijsvertering, je humeur. Alles lijdt eronder. Zelf slaap ik niet meer dan 5 uur per nacht. Het liefste zou ik helemaal niet slapen. Wat zou een slaaptekort van 50 uur met mij doen? In de aflevering van Katja's Bodyscan ondergaat Katja een 50 uur-durend experiment. Kan ze nog goed functioneren na zo'n groot slaaptekort. Dr. Marijke Gordijn is chrono-bioloog en Katja's agenda en melatomine-niveau bekijkt. Lopen haar sociale en biologische klok wel synchroon? Ook bezoekt Katja slaap-expert Eus van Zomeren. Terwijl Katja's experiment voortduurt, ontmoet ze de 29-jarige Eva. Zij lijdt aan narcolepsie. Met zware geneesmiddelen, zoals GHB, voorkomt zij dat ze niet meerdere keren per dag zomaar in slaap valt. De 40-jarige Sascha slaapt daarentegen al tien jaar nauwelijks; zij lijdt aan insomnia. Op een evenwichtsbalk, boven een steenkoud golfslagbad, merkt Katja al snel hoe het slaaptekort flinke gevolgen heeft voor haar evenwicht en geheugen. Ze moet haar grootste angst overwinnen om te ondervinden wat adrenaline met haar lichaam en geest kan doen

Vrijdag (13-023-2015)
Ned 2 (19:20 - 20:20): Stokstaartjes - een dynastie van supersterren
Squirt en Weeny zijn de jongste telgen van een van de beroemdste dierenfamilies ter wereld. Deze pluizige supersterren zijn onderwerp van de langstlopende dierstudie die inmiddels zijn twintigste jaar is ingegaan. David Attenborough doet verslag van deze studie, van de pionierstijd, toen het nog een hele toer was om stokstaartjes van dichtbij te filmen, tot de nieuwste bevindingen over deze diertjes en hun complexe leven. Dat ze onderwerp van onderzoek zijn, kan Squirt en Weeny weinig schelen. Zij maken zich meer zorgen om de droogte, die een van de zwaarste periodes in het bestaan van hun familie tot gevolg heeft.
David Attenborough doet verslag van een studie, van de pionierstijd toen het nog een hele toer was om stokstaartjes van dichtbij te filmen, tot de nieuwste bevindingen over deze diertjes en hun leven
Ned 2 (21:25 - 22:00): Witteman ontdekt: Sleutelen aan de mens (slot): afl. zintuigen
Doof geboren zijn en toch weer kunnen horen. Of blind zijn maar toch weer kunnen zien. Het is tegenwoordig een kwestie van een chip in je hoofd. Paul Witteman praat er over met neurochirurg Bon Verweij en met Jeroen Perk, die weer kan zien, en Vera van Dijk, die weer kan horen
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150725782
Dinsdag (17-03-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): Vroege Vogels
Menno Bentveld en Janine Abbring GAAN op zoek naar bijzondere verhalen uit de natuur.
Menno Bentveld gaat 213 meter de lucht in een "snuffelpaal" om onderzoek te DOEN naar wolken, klimaatverandering en het gedrag van vogels
Canvas (20:40 - 21:30): De Werkende Mens: afl. Intensieve mensenhouderij
Drie kwart van de bevolking begint om negen uur 's morgens te werken en houdt er om vijf uur mee op. Heel ons leven is georganiseerd rond ons werk. En ook ons werk zelf is heel strikt georganiseerd, rond doelstellingen en competenties waar niemand nog aan ontsnapt. In ruil kregen we welvaart en tijd om buiten ons werk te worden wie we écht willen worden
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon: Dancing in the Dark - the end of Physics?
Wetenschappers slagen er niet in om het heelal te doorgronden. De ruimte bestaat uit vier procent atomen, de rest is zwarte materie en energie. Gehoopt wordt dat de geüpdatete versie van de Large Hadron Collider MEER antwoorden kan geven.
Ned 2 (23:00 - 00:00): 2Doc: Beyond my Walls
Filmmaker, performancekunstenaar, schrijver en Facebookverslaafde Neske Beks leidt een gelukkig, druk leven, CONTINU vergezeld door haar smartphone waardoor ze 24/7 toegang heeft tot internet, mail, Whatsapp en haar 2800+ Facebookvrienden. Haar eerste kennismaking met Facebook weet ze nog goed: liefde op het eerste gezicht met het sociale netwerk dat onbeperkte vriendschap en eindeloos delen belooft. Dit alles past perfect in haar privéwereld; een wereld die werk, theater, schrijven en sociale leven bij elkaar brengt. Totdat haar leven van de een op de andere dag radicaal verandert door een ongeluk. Als Neske zich probeert aan te passen aan deze nieuwe realiteit, beseft ze dat ze met bijna iedereen om haar heen het contact heeft verloren en in een zeepbel heeft geleefd. Wat is eigenlijk de waarde van vriendschap, zowel on- als offline? Ze ontrafelt de grenzen van haar ONLINE en offline leven. Wat levert Facebook op? En wat neemt het af?
Neske Beks is internet-, smartphone-, en met 2800+ Facebookvrienden vooral ook Facebookverslaafd en ontrafelt de grenzen van haar online en offline leven. Wat levert Facebook op? En wat neemt het af?

Woensdag (18-03-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): De Kennis van Nu: Wat te doen tegen de aardbevingen in Groningen
Ruimtevaarder en wetenschapper André Kuipers, wetenschapsjournalist Diederik Jekel, taalwetenschapster en journaliste Liesbeth Staats en presentator Bart Meijer maken reportages over nieuwe wetenschappelijke onderzoeken.
Gaswinning zónder aardbevingen: Diederik Jekel onderzoekt hoe we de gaskraan in Groningen vol open kunnen zetten, zonder dat er aardbevingen van komen.
Canvas (20:40 - 21:05): Beeldgeheimen: afl. 1969, en direct de la lune
Op 21 juli 1969 zette de onlangs overleden Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Meer dan 600 miljoen soortgenoten konden deze spectaculaire gebeurtenis rechtstreeks volgen op televisie. In de context van de Koude Oorlog en het astronomisch armworstelen met de Sovet-Unie had de Nasa naast de maanlanding ook de mediacovering ervan perfect georganiseerd. Hoe is dat in zijn werk gegaan? En wie filmde die eerste stapjes van een mens op de maan eigenlijk?
Nat Geo (21:00 - 22:00): Nazi Megastructures
De campagne om Hitler's Siegfried-linie van 600 km te doorbreken duurde zes maanden en eiste 140.000 Amerikaanse slachtoffers.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Stargazing Live
Brian Cox en Dara O Briain zijn terug bij de sterrenwacht in Jodrell BANK Observatory voor een zonsverduistering. Ze spreken ook met de Amerikaanse austronaut Buzz Aldrin die vindt dat we verder dan de maan moeten kijken. Met bijdragen van de gasten Liz Bonnin, dr. Lucie Green en Dallas Campbell
Canvas (21:05 - 21:35): 12 in 40: afl. Kou is erger dan honger
De meeste mensen - ook het gezin van Jozef Vandendriessche - leden honger in de oorlog, veel honger. En de gevolgen van die voedselschaarste waren nefast: volwassenen vermagerden zienderogen, kinderen groeiden weinig of niet, zieken genazen amper. Iedereen deed er dan ook alles aan om z'n gezin te kunnen voeden: de broer van Bertha Reymen smokkelde aan de Belgisch-Nederlandse grens; de ouders van Lydia Deveen - De Pauw kopen tegen wil en dank op de zwarte markt; anderen zoeken soelaas op de velden van de boeren, zoals die van de familie Craeninckx. Zo ontstond ook de 'boerenhulp': landbouwers met een goed hart namen een tijdje ondervoede kinderen op in huis. Tot ze weer aangesterkt waren. Zo kan Jozef Vandendriessche perfect omschrijven hoe het voelde om eindelijk nog eens een bord vol lekkere dingen op te kunnen smikkelen. Maar bijna even schrijnend als de voedselschaarste, was het tekort aan brandstof. Alles was gerantsoeneerd, ook kolen en mazout. Er waren alleen minderwaardige kolenproducten te krijgen, zoals Schlamm en steenkoolgruis. Intussen probeerde iedereen het dus op z'n eigen manier warm te krijgen, ook de ouders van Jozef Vandendriessche en Louis Van Nylen
Belgie 1 (21:05 - 21:55): De Schuur van Scheire
Wetenschapsprogramma
Canvas (21:35 - 22:25): Rise of the Continents: afl. Afrika
Afrika is gebouwd met de brokstukken van het supercontinent Pangaea, dat miljoenen jaren geleden uit elkaar is gedreven. Sporen daarvan zijn ook nu nog te vinden: in landschappen, gesteenten en mineralen, maar ook in de dieren die in Afrika leven. In de rotswanden achter de iconische Victoria Falls bijvoorbeeld bevindt zich bewijsmateriaal dat aantoont dat de spectaculaire watervallen ontstonden door enorme vulkaanuitbarstingen, 180 miljoen jaar geleden. Ze maakten deel uit van de geologische breuken die Afrika losmaakten van het oercontinent. Bovenop de piramides zijn aanwijzingen dat zich daar ooit een zee heeft bevonden. En in de Westelijke Woestijn zijn skeletten opgegraven van de voorgangers van onze walvissen, toen nog landdieren. Ook de rijke diamantmijnen van Sierra Leone en de vruchtbare Serengetivlakte, met haar miljoenen dieren, hebben rechtstreeks te maken met de geologische krachten die het Afrikaanse continent hebben vormgegeven
BBC 2 (22:00 - 23:00): Stargazing Live: Back to Earth
Na het eerste uur van Stargazing zijn Dara O Briain, Brian Cox en de Amerikaanse astronaut Buzz Aldrin terug bij de sterrenwacht van Jodrell BANK voor het beantwoorden van vragen van kijkers
Nat Geo (22:00 - 23:00): D-Day to Paris: The Sacrifice
Het verhaal van D-Day en de honderd dagen daarna, verteld aan de hand van persoonlijke verhalen van soldaten, officieren, leiders en burgers
Ned 2 (22:15 - 23:15): 2Doc: Mijn vader de expat
Ali kwam ooit gewoon als gastarbeider naar NEDERLAND, maar in de ogen van zijn zoon is hij een pionier. Zijn zoon Abdelkarim El-Fassi interviewt zijn vader over het heden en de toekomst. Dit interview wordt gehouden tijdens een rit langs de kust van Marokko in een oude oranje Renault 4. Hier kijkt Ali terug op een geslaagd leven. Nu hij niet langer gast noch arbeider is, passeren alledaagse levensvragen de revue. Wel of niet emigreren? Wat verwacht hij van zijn kinderen? Hoe is zijn band met Nederland? Wat zijn de dromen en angsten? Terwijl zijn vader hem de kunst van het thee schenken nog eens uitlegt, probeert Abdelkarim zijn suikerzieke vader over te halen om te minderen met suiker en zoetigheid.

Donderdag (19-03-2015)
Ned 2 (16:05 - 16:40): De Kennis van Nu
Wetenschapsprogramma
Ned 2 (16:40 - 17:00): De Universiteit van Nederland
Hoogleraren uit NEDERLAND houden wekelijks een betoog over hun vakgebied.
Hoe kun je iemand anders laten betalen voor jouw schade? Daarover vertelt rechtsgeleerde Edgar du Perron.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Stargazing Live
Brian Cox en Dara O Briain zijn terug bij de sterrenwacht in Jodrell BANK voor een zonsverduistering. Ze spreken ook met de gasten Buzz Aldrin, dr. Matt Taylor, Liz Bonnin en dr. Lucie Gree
BBC 1 (22:00 - 23:00): the Truth about Sugar
KFC is volgens de BBC een van de bekendste merken ter wereld, maar niet iedereen is blij met de fastfoodketen. In de afgelopen jaren kreeg de KFC meerdere malen kritiek van dierenrechtenactivisten. Maar is dit wel terecht? De BBC zoekt het uit.
In The Billion Dollar Chicken Shop vogelt de BBC uit hoe het er achter de schermen aan toegaat bij KFC in Groot-Brittannië. In de documentaireserie worden allerlei werknemers gevolgd. Van de schoonmakers tot de kippenhouders; allemaal komen ze aan bod. Ook de locaties worden geïnspecteerd en de leidinggevenden krijgen kritische vragen.
Het is natuurlijk maar de vraag of KFC de BBC overal heeft toegelaten. Iedere Breaking Bad-fan weet dat mensen met een kippenrestaurant niet te vertrouwen zijn. Toch lijkt het er sterk op dat de BBC een waarheidsgetrouw beeld schetst van de fastfoodketen. Benieuwd naar deze bijzondere documentaireserie? Check hierboven alvast de trailer.
Ned 2 (23:00 - 00:00): Close Up: The Man who shot beautiful woman
Erwin Blumenfeld (1897-1969) was in 1950 de best betaalde fotograaf ter wereld. Zijn foto's stonden vaker op de cover van Vogue dan van alle andere fotografen voor of na hem. In Close Upeen portret van deze artistieke man.
Erwin Blumenfeld belandde via een lange omweg en min of meer toevallig in het vak. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog verbleef hij in NEDERLAND, waar hij een lederwarenwinkel had. Doordat er maar weinig klanten kwamen, besteedde hij veel tijd aan het op experimentele wijze portretteren van familieleden, bevriende kunstenaars en klanten. Zo ontstond de basis voor zijn latere artistiek, maar vooral ook commercieel succesvolle werk als fotograaf. Leuk detail: de documentaire is geproduceerd door Blumenfelds kleinzoon en tv-maker Remy.
Mysterieuze dood
Privé ging het Blumenfeld minder voor de wind: hij kende een tijd waarin hij erg ongelukkig was. Hoe dan ook had zijn werk een cruciale invloed op de fotografie als kunstvorm. Na zijn met mysteries omgeven dood in Rome in 1969 raakte zijn naam echter in de vergetelheid. Close Up vertelt het verhaal van de man die geobsedeerd was door de eindeloze mogelijkheden van de fotografie. Daarnaast jaagde hij veel en graag op mooie vrouwen, maar dit bracht hem helaas weinig geluk. Aan het woord komen bekende fotografen als Rankin en Nick Knight, evenals het inmiddels 82 jaar oude fotomodel Carmen Dell'Orefice.
BBC 2 (23:00 - 00:00): Stargazing Live
Brian Cox en Dara O Briain zijn terug bij de sterrenwacht in Jodrell BANK voor een zonsverduistering. Ze spreken ook met de gasten Buzz Aldrin, dr. Matt Taylor, Liz Bonnin en dr. Lucie Gree
Ned 2 (23:55 - 01:10): 2Doc: Wie maakt de stad?
Op 19 april start de vijfde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) onder de titel Making City. De VPRO haakt hier op in met het thema Leve de Stad, een programmatisch vervolg van het project "Eeuw van de stad" (IABR 2009). De VPRO duikt een week lang op radio, televisie, digitaal en in de gids de stad in en gaat op zoek naar de mensen die bezig zijn vorm en inhoud te geven aan het verbeteren van de stad en de leefbaarheid ervan. Met Leve de Stad wil de VPRO een stem geven aan de bewoners van de stad. Door ze te wijzen op interessante projecten, door inspirerende ideeën te verspreiden en door het maatschappelijk debat over de leefomgeving te stimuleren. Maar bovenal door het verhaal te vertellen van de stadsbewoner zelf. VPRO Import: Wie maakt de stad? Het sluitstuk in Gary Hustwit's fameuze trilogie over design verhaalt over stedelijke ontwikkeling met een scherp oog voor de daarbij horende knelpunten en mogelijkheden. 's Werelds meest vooraanstaande architecten, planologen, beleidsmakers, bouwers en denkers komen aan het woord over hoe de stad een vreemde eend in de designbijt is. Want waar een kunstenaar normaliter autonoom te werk gaat, moeten stedelijke ontwikkelaars aan de meest complexe eisen voldoen. Hoe komen wij tot de ideale stad?
Het sluitstuk in Gary Hustwits fameuze trilogie over design. Een verhaal over stedelijke ontwikkeling met een scherp oog voor de daarbij horende knelpunten en mogelijkheden. 's Werelds meest vooraanstaande architecten, planologen, beleidsmakers, bouwers en denkers komen aan het woord over hoe de stad een vreemde eend in de designbijt is. Want waar een kunstenaar normaliter autonoom te werk gaat, moeten stedelijke ontwikkelaars aan de meest complexe eisen voldoen. Hoe komen wij tot de ideale stad?

Vrijdag (20-03-2015)
Discovery (18:00 -19:00): Years of Living Dangerously: Michael Grimm
Chris Hayes van MSNBC volgt Michael Grimm, republikeins congreslid voor Staten Island en klimaatveranderingscepticus, tijdens de nasleep van superstorm Sand
Ned 2 (19:10 - 19:30): NTR Academie: afl Paul Schnabel
De crisis is volgens Paul Schnabel de voorbode van een ander soort maatschappij. De verzorgingsstaat loopt ten einde en maakt plaats voor de participatiemaatschappij. Wat houdt dat in
Ned 2 (19:30 - 20:30): Natuur op 2: De honingdas: aaibaar maar geen lief diertje
Groot is hij niet, maar hij lust ze allemaal rauw; van giftige slangen tot volwassen leeuwen, zelfs een neushoorn als het moet! De honingdas, voor niets of niemand bang, is bovendien een van de slimste dieren van de Afrikaanse bush.
Terwijl bioloog Low de Vries meer aan de weet probeert te komen over dit mysterieuze dier heeft natuurbeschermer Brian Jones de handen vol aan de tamme, maar deksels stoute das Stoffel. Ook de filmploeg ervaart het talent van deze vertede
BBC 2 (22:00 - 23:00): Stargazing Live
Brian Cox en Dara O Briain zijn terug bij de sterrenwacht in Jodrell BANK voor een zonsverduistering. Ze spreken ook met de gasten Buzz Aldrin, dr. Matt Taylor, Liz Bonnin en dr. Lucie Gree
BBC 2 (23;00 - 00:00): Stargazing Live: Back to Earth
Na het eerste uur van Stargazing zijn Dara O Briain, Brian Cox en de Amerikaanse astronaut Buzz Aldrin terug bij de sterrenwacht van Jodrell BANK voor het beantwoorden van vragen van kijkers
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150974882
Dinsdag (24-03-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): Vroege Vogels
Menno en Janine brengen kleine, grote, mooie en nieuwsgierige verhalen uit de natuur.
Canvas (20:40 - 21:30): De Werkende Mens: afl Team Spirit
Zesdelige documentaireserie over de Vlaming en zijn werk.
Discovery (21:00 - 22:00): What could possibly go wrong?
waaghalzerij op wetenschappelijke basis
Ned 2 (23:00 - 00:00): The Shelter
De regisseur brengt in Lausanne in de daklozenopvang een winter door met de daklozen van zijn stad. Bij de ingang van deze opvang voltrekt zich elke avond hetzelfde drama wanneer men bij de deur selecteert wie naar binnen mag en wie niet. Soms leidt dit tot gewelddadige confrontaties. Kinderen en vrouwen worden eerst toegelaten en als er nog plek over is mogen de mannen naar binnen. Elke nacht slapen er in Lausanne tientallen mensen noodgedwongen op straat. Nacht na nacht. Regisseur Fernand Melgar duikt in deze wereld van extreme armoede. Wat weten we eigenlijk van deze mensen die in de schaduw trachten te blijven en 's nachts over straat zwalken op zoek naar een plaats om te slapen? Vaak worden ze weggejaagd uit overvolle opvanghuizen en uit openbare ruimtes. Fernand Melgar ontmoet economische migranten die de crisis proberen te overleven. Ze zoeken een BAAN, een plaats om te verblijven en een manier om te overleven. De armoede en uitsluiting zijn niet gebonden aan land of ras. De populatie van daklozen is heterogeen, de mensen komen overal vandaan.

Woensdag (25-03-2015)
Ned 2 (16:10 - 16:35): Wildpark Nederland
Emil brengt een bezoek aan een ware vikingnederzetting aan de rand van Amersfoort. Kim gaat de zee op met zeilster Alida:
Ned 2 (19:20 - 19:50): De Kennis van Nu
Nederlandse wetenschappers werken hard aan een vaccin tegen malaria. Zij gebruiken de nieuwste technieken om de malariaparasiet genetisch te modificeren en deze vervolgens in het lichaam te brengen
Ned 2 (20:25 - 21:10): Zembla: afl. Apple's verbroken beloftes
Engelse journalisten gaan undercover in een van zwaarst bewaakte fabrieken in China om te zien hoe onze IPHONES gemaakt worden. Ze maken met hun verborgen camera opnamen van schokkende situaties.
Canvas (20:40 - 21:10): Beeldgeheimen: afl. Les fêtes de l'armistice (1918)
Documentaireserie van ARTE (Mystères d'Archives) over belangrijke en tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen uit de 20ste eeuw. De makers gaan telkens op zoek naar onthullende achtergrondinformatie, nieuwe invalshoeken of nooit eerder getoonde archiefbeelden die een nieuw licht werpen op de gebeurtenis
Nat Geo (21:00 - 22:00): Nazi Megastructures
Ontdek het verhaal van de verdedigingslinie van duizenden kilometers die de nazi's bouwden om zich tegen de geallieerden te beschermen.
Canvas (21:10 - 21:40): 12 in 40: Ge moet toch iets doen in de oorlog?
Achtdelige documentaireserie waarin twaalf mensen getuigen hoe ze de Tweede Wereldoorlog als tiener hebben beleefd.
Belgie 1 (21:10 - 21:55): De Schuur van Scheire
Wetenschapsprogramma
Canvas (21:40 - 22:30): Rise of the Continents: afl. Australia
Vierdelige BBC-reeks over de oorsprong en de geografische evolutie van de diverse werelddelen.
Nat Geo (22:00 - 23:00): D-Day to Paris: The sacrifice
Het verhaal van D-Day en de honderd dagen daarna, verteld aan de hand van persoonlijke verhalen van soldaten, officieren, leiders en burgers
BBC 1 (22:00 - 23:00): The Billion Dollar Chicken Shop: the colonel's workers
Bijna tweederde van de 24.000 werknemers van KFC in Groot-Brittannië zijn jonger dan 25 jaar. Voor sommigen is het hun eerste werk na school of een bijbaan voor studenten. Maar hoe ziet het werk voor KFC er echt uit? In deze aflevering vertelt KFC manager Martin op radio 5 hoe geweldig het is om te werken bij een bedrijf als de KFC. Ondertussen begint de werkdag van de KFC in Essex om 05.00 uur met het schoonmaken van vette vloeren en toiletten, terwijl er in Oxly, in de West Midlands, een nieuwe KFC haar deuren opent.
Nat Geo (23:00 - 00:00): Nazi Death Camp
Ga terug in de tijd met de laatste overlevenden en verbaas je over hun opmerkelijke verhalen van moed, wanhoop en vastberadenheid
Ned 2 (23:00 - 00:00): First to Fall
Twee Libische jongens, Hamid and Tarek, zijn naar Canada geëmigreerd. Als de gevechten in hun vaderland losbarsten, besluiten ze met wapens en camera's naar huis terug te keren. Daar sluiten zij zich aan bij de guerrilla-oorlog om hun land te bevrijden. Hun jeugdige naïviteit botst met de chaotische werkelijkheid van de oorlog en het leven en de dood aan het front. Hamid en Tarek veranderen blijvend door de oorlogservaringen en ze keren niet samen terug naar Canada.

Donderdag (26-03-2015)
Ned 2 (16:05 - 16:40): De Kennis van Nu
Wetenschapsprogramma
Ned 2 (16:40 - 17:00): De Universiteit van Nederland
Hoogleraren geven een gepassioneerd college over hun vakgebied. Waarom word jij helemaal lek geprikt door muggen en je partner niet? Medisch entomoloog Bart Knols weet hier alles van.
Canvas (20:40 - 21:30): Wildest Indochina (5/5): Southwest China
Het zuidwesten van China is een verborgen oase. De besneeuwde bergtoppen, de mooie valleien en de tropische wouden vormen de biotopen van talrijke wilde dieren. Ongeveer de helft van alle vogels en zoogdieren in China leven in dit kleine gebied en sommige vind je nergens anders op aarde. En die enorme diversiteit is te wijten aan een rariteit van een van de grootste natuurkrachten op aarde.
In het zuidwesten van China is één van de meest geheimzinnige natuurgebieden op Aarde. In de provincie Yunnan alleen zijn er net zoveel verschillende soorten planten als er op het hele noordelijk halfrond te vinden zijn.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Natural World
David Attenborough bekijkt hoe dieren omgaan met de uitdagingen waarvoor ze gesteld worden bij de zes cruciale fasen in hun leven waarbij ze proberen hun genen over te dragen aan volgende generaties.
Ned 1 (21:30 - 22:15)): Katja's Bodyscan (5/8): afl. Vasten
Voeding is ingewikkeld onderwerp: er zijn onnoembare diëten en talloze meningen over wat gezond eten is. Maar wat nou als je terug gaat naar het oerdieet, dat in zo'n beetje alle culturen en religies voorkomt: het vasten. Wat doet het met je lichaam en wat doet het met je brein als je 5 dagen niet eet? Er is maar één manier om dat te ondervinden en dus laat Katja 5 dagen lang alle vormen van vaste voeding staan, ook als zij in een restaurant heeft afgesproken. Voor en na deze 5 dagen vasten laat zij zich fysiek en cognitief meten. Hoe scherp van geest is Katja nog en reageren haar hersenen anders op het zien van voedsel na 5 dagen? Een ding is zeker: de moderne mens wordt honderden keren per dag aan voedsel bloot gesteld en ons brein moet minstens zo vaak beslissingen maken om wel of niet te eten.
Canvas (23:05 - 00:00): Happiness
Documentaire waarin Thomas Balmés de implicaties onderzoekt van de revolutionaire komst van de televisie en het internet voor de bevolking in Bhutan. In 1999 besloot koning Jigme Wangchuck van het bergstaatje Bhutan twee moderne communicatiemiddelen in zijn land toe te laten, omdat ze volgens hem het bruto nationaal geluk zouden verhogen: de televisie en het internet. De film begint aan het einde van die ontwikkeling, als wegen, elektriciteit en kabeltelevisie het afgelegen dorpje Laya, diep in de Himalaya bereiken. Voor de achtjarige monnik Peyangki gaat er een wereld open wanneer hij een driedaagse reis naar de hoofdstad maakt om een televisie te kopen. (TBC Productions / ARTE - 2014)
Ned 2 (23:55 - 01:27): Give up tomorrow
Het ongelofelijke verhaal van de Filippijnse Paco Larrañaga, die ten onrechte wordt beschuldigd van moord op en verkrachting van een meisje. Hij ervaart aan den lijve hoe het corrupte rechtssysteem van zijn land in elkaar steekt met valse getuigen en mensenrechtenschendingen. In korte tijd verandert zijn leven en dat van zijn familie in een nachtmerrie. Paco Larrañaga, zoon van een welgestelde Filippijnse moeder en een Spaanse vader, wordt in de Filippijnen met zes andere jongens opgepakt op verdenking van moord en verkrachting van de twee zusjes Chiong. Paco verkeert dan nog in de veronderstelling dat het wel goed zal komen, want op het moment van de moord bevond hij zich driehonderd kilometer verderop in Manilla, in gezelschap van een aantal medestudenten. Niets blijkt minder waar. Paco en zijn familie maken kennis met de tot op het bot corrupte Filippijnse justitiële macht die niet uit is op rechtvaardigheid maar op veroordeling.

Vrijdag (27-03-2015)
Discovery (18:00 - 19:00): Years of Living Dangerously: lesley stahl
Tijdens de wederopbouw van de kustlijn van New Jersey na superstorm Sandy peilt Mark Bittman de mening van Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, over klimaatverandering.
Ned 2 (19:10 - 19:30): NTR Academie: afl Bas Haring, filosoof en schrijver
Er wordt ruim BAAN gegeven aan vertellers met een goed verhaal. De 6-delige serie heeft als thema crisis. Aan zes betrokken sprekers is gevraagd een visie te ontvouwen op de huidige economische crisis
Ned 2 (19:30 - 20:30): Natuur op 2: Orka's, hun ware aard
Orka's zijn en blijven een fascinerend onderzoeksobject, zeker nu onlangs is ontdekt dat deze top-roofdieren hun ouderloze jonge soortgenoten 'adopteren' en onder hun hoede nemen
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151392714
Zondag (05-04-2015)
Canvas (19:05 - 20:00): 2Doc: India's dochter
Eerbetoon aan het inspirerende, maar korte leven van Jyoti Singh, de Indiase studente wier gewelddadige dood in december 2012 de wereld schokte. Tevens documenteert de film de brutaliteit van de groepsverkrachting die aan haar dood voorafging en onderzoekt de impact van dit drama op de Indiase samenleving.
Ned 2 (19:15 - 20:15): Focus: Mens en Ruimte (1/5): afl: van oermens tot ruimtevaarder
Beginnend in Ethiopië onderzoekt professor Brian Cox hoe het heelal een cruciale rol speelde bij onze ontwikkeling van oermens tot ruimtevaarder. Dat gebeurde door de groei van onze hersenen, maar grote hersenen alleen hebben ons niet de ruimte in gebracht. Om te onthullen wat dan wel, reist Brian vanuit Afrika door naar de antieke stad Petra in Jordanië. Daar ontrafelt hij het volgende hoofdstuk in onze geschiedenis, de opkomst van onze beschaving. In Kazachstan is hij tenslotte getuige van de terugkeer van astronauten uit de ruimte en legt hij uit hoe onze beschaving de sprong naar de sterren maakte.
Nat Geo (20:00 - 21:30): Killing Jesus
Killing Jesus vertelt het levensverhaal van Jezus Christus op een unieke manier. Met een zeer emotionele Jezus en een diepere blik op de keuzes van Judas brengt National Geographic het Bijbelverhaal tot leven.
Haaz Sleiman speelt zijn rol als zoon van God in Killing Jesus op bijzondere wijze. Zo laat hij een zeer onzekere kant van Christus zien. "Ik wilde Jezus niet neerzetten als een mythisch figuur. Ik wilde simpelweg laten zien dat hij ook maar gewoon een mens was. Ik denk dat ik daar uitstekend in ben geslaagd."
Ander beeld
Mede daardoor kreeg de in Libanon geboren acteur tijdens het spelen van deze rol een heel ander beeld van Jezus. "Hij twijfelde aan zichzelf, zoals iedereen dat doet. Die kant zie je echter zelden. Het gaat altijd over zijn wonderbaarlijke daden, en niet over de weg daar naartoe. Dat maakt deze vertaling van zijn verhaal uniek."
Moslim
Haaz Sleiman is opgevoed als moslim. Toch acht de acteur zich niet ongeschikt als vertolker van Jezus. "Tot verbazing van veel mensen heeft mijn geloof me juist geholpen om deze rol te spelen. Jezus wordt in de islam gezien als een profeet, net als Mohammed. Doordat veel mensen dat niet weten, komt er kritiek als een moslim de rol van Jezus krijgt." De 34-jarige acteur gaat graag het gesprek aan als mensen zich kritisch uiten over zijn geloof. "Ik ben altijd blij met kritiek. Daardoor ontstaat er een dialoog. Dat kan in dit geval alleen maar helpen bij het bouwen van bruggen tussen moslims en christenen."
Canvas (20:35 - 21:25): Private lives of a masterpiece: afl. een zondag op La Grande Jatte
Dit grote schilderij (ruim 3 op 2 meter), dat wordt bewaard in het Art Institute in Chicago, is een van de meest raadselachtige van de negentiende eeuw. Het lijkt een simpele registratie van een zomerse namiddag op het eiland La Grande Jatte op de Seine in Parijs. Maar het doek bevat ook een aantal subtiele verwijzingen en dubbele bodems. Die werpen een heel ander licht op het werk. In de jaren 1880 was La Grande Jatte een populaire plek bij Parijzenaren, vooral bij koppels. Maar het had ook een reputatie als trefpunt voor prostituees. Het werk schokte de burgerij en schilders als Monet en Renoir, want zij herkenden deze vrouwen en minnaressen terwijl wij zedige dames denken te zien. Maar het meest merkwaardige aspect van dit grote doek blijft de revolutionaire pointillismetechniek die Seurat gebruikte. Zes vierkante meter bedekt met de kleinste penseelstreken, die Seurat in een later stadium heeft toegevoegd. Na tien maanden legde hij het werk in de zomer van 1885 opzij. In de herfst van datzelfde jaar begon hij er weer aan en toen schilderde hij bovenop zijn originele schilderij een nieuwe laag in deze nauwgezette en moeizame stijl.
Discovery (21:00 - 22:00): years of Living Dangerousley
America Ferrera ontmoet scepticus James Taylor van het Heartland Institute, die een kruistocht voert tegen schone energie, en journalist Mark Bittman verdiept zich in aardgas
Ned 2 (21:05 - 22:00): Tegenlicht: afl. E-stonia: een land als startup
Tegenwoordig heeft iedereen een digitale identiteit waarmee we met elkaar in contact staan en financiële transacties doen. Maar wat als onze "digitale zelf" nou ergens kon leven met alle rechten, plichten en privileges die daarbij horen? In Estland kan het: de eerste e-residents hebben daar inmiddels hun vingerafdruk afgestaan in ruil voor een virtuele verblijfsvergunning. Niet voor niets is dit het land waar ontwrichtende technologiebedrijven als Skype en Transferwise vandaan komen, die door hun peer-to-peer-structuur de macht van de telecom- of bankeninfrastructuur kundig omzeilen. Het is het land dat na de eerste cyberoorlog door Russische hackers in 2007 voorop loopt in cybersecurity. De overheid besloot er de eerste e-samenleving te worden en inmiddels hebben niet alleen de 1,4 miljoen burgers van de kleine Baltische staat een digitale identiteit, maar gaan ze zelfverzekerd de concurrentie aan met andere landen om interessante nieuwe virtuele inwoners.
Canvas (21:25 - 23:15): Sound City
Sound City is de documentaire over de geschiedenis van de gelijknamige opnamestudio. Dave Grohl, voormalig Nirvana-drummer en Foo Fighters-frontman, regisseerde de muziekdocumentaire. Met Nirvana nam hij het album Nevermind op in Sound City Studios.
Sound City vertelt het verhaal van Sound City Studios tussen 1960 en 2011. Talloze grote namen als Fleetwood Mac, Neil Young, Tom Petty, Slipknot en dus ook Nirvana namen er platen op. Grohl was tijdens de opnames van Nevermind enorm onder de indruk van de studio in Los Angeles. Zo raakte hij bijvoorbeeld gehecht aan de grote mengtafel.
Eerbetoon
In 2011 sloot de studio haar deuren. Dave Grohl kocht een aantal onderdelen op, waaronder de mengtafel. Hij liet deze in zijn eigen Studio 606 monteren. In de documentaire roept hij Sound City opnieuw tot leven door de studio te reconstrueren. Samen met een aantal artiesten die ook geschiedenis hebben met Sound City, nam hij een uniek album op. Dat album, ook Sound City genaamd, is een eerbetoon aan de opnamestudio.
Discovery (22:00 - 23:00): How the earth Works
Liz Bonnin en Martin Pepper onderzoeken de vulkaan Vesuvius. Tijdens hun onderzoek ontdekken ze een andere dodelijke supervulkaan: Campi Flegrei.
Nat Geo (23:00 - 00:00): Cosmos: A Spacetime Odyssey
De onstuimige jeugd van de aarde heeft alle sporen van haar ontstaan gewist. Hoe weten we hoe oud de aarde is?

Maandag (06-04-2015)
Nat Geo (20:00 - 21:30): Killing Jesus
Killing Jesus vertelt het levensverhaal van Jezus Christus op een unieke manier. Met een zeer emotionele Jezus en een diepere blik op de keuzes van Judas brengt National Geographic het Bijbelverhaal tot leven.
Ned 2 (20:25 - 21:25): 2Doc: in één klap
Een ongeluk zit in een klein hoekje, blijkt in 2Doc: Dood in één klap. Vijf verkeersdeelnemers die betrokken waren bij een dodelijk verkeersongeluk, vertellen aan Frans Bromet wat de impact daarvan was op hun leven.
Verkeersongelukken laten een spoor na in het leven van de betrokkenen, vooral als ze een dodelijke afloop hebben. In 2Doc: In één klap gaan vijf chauffeurs terug naar de plaats des onheils en vertellen Frans Bromet over het ongeluk dat hun leven veranderde.
Nachtmerries
John reed bijvoorbeeld een vrouw aan die onverwacht overstak. Hij is nog steeds schrikachtig in het verkeer. Saber heeft nachtmerries van de botsing die hij had met een spookrijder. Koen veroorzaakte zelf een ongeluk. Hij zat bij het oprijden van de snelweg te bellen, merkte daardoor te laat op dat er een file stond en klapte vol op de auto voor hem. De peuter op de achterbank overleefde het niet. "Er is maar één iemand verantwoordelijk voor dit ongeluk en dat ben ik", zegt hij schuldbewust in deze 2Doc.
Gehannes met een mobieltje
Ook in het AD deed Koen deze week zijn verhaal. "Besef dat gehannes met een mobieltje een mensenleven kan kosten", zegt hij in de krant. "Mijn mobiel zat in de houder, dus ik mocht 'm gebruiken. Zolang het mag, waan je je veilig. Maar dat is waanzin. Door mijn verhaal te blijven vertellen hoop ik dat nu ergens een kleuter loopt die een puber wordt, doordat iemand anders dit verhaal heeft gelezen en oplet in de auto.''
Canvas (21:40 - 22:35): Dakar - Madness in the Desert
De BBC sprak met diverse deelnemers over het grootste motorsportevenement dat de wereld ooit heeft gekend. Het resultaat van de documentaire Dakar - madness in the desert is verbluffend.
De Franse Thierry Sabine reed in 1977 met zijn motor door de Libische woestijn. Hij verdwaalde en snakte naar een druppel water. De meeste mensen zouden op een dergelijk moment terugdenken aan de mooiste momenten uit hun leven. Sabine dacht echter aan de toekomst. Mocht hij het overleven, dan zou hij een rally organiseren die dwars door de Sahara zou gaan. Twee jaar later was de negenduizend kilometer lange Dakar-rally geboren.
Excentrieke avonturiers
Vanaf 1979 namen allerlei excentrieke avonturiers deel aan Parijs - Dakar. De krachtige voertuigen, de extreme uitdaging en de romantische uitstraling van de woestijn maakten van de rally de grootste in zijn klasse. Het klinkt allemaal geweldig, maar het is niet alleen maar hosanna. Ruim zestig mensen hebben de race in de afgelopen jaren niet levend af kunnen maken. In 2008 kwam er definitief een einde aan de rally in Afrika, vanwege terroristische dreiging in het continent. Tegenwoordig wordt het evenement gehouden in Zuid-Amerika.
Winnaars
In deze documentaire vertellen voormalig winnaars en deelnemers over het grootste motorsportevenement dat de wereld ooit heeft gezien. Zo werkten Cyril Neveu, Hubert Auriol, Jean-Louis Schlesser, Ari Vatanen, Stephane Peterhansel, Martine de Cortanze en Sir Mark Thatcher mee aan Dakar - madness in the desert.
Ned 2 (22:15 - 23:20): 2Doc: The Queen of Versailles
Jackie en David lieten het grootste huis van Amerika bouwen, geïnspireerd op het Paleis van Versailles. Maar door de economische crisis stort hun succesvolle onderneming in timeshare ineen, terwijl het huis nog maar half is afgebouwd. Hoe redden ze zich eruit? Personifiëren zij het verhaal van een uiteengespatte American Dream of krabbelen ze nog op?
Canvas (22:35 - 23:25): The Toughest Places to be: Toughest place to be a ferryman in Bangladesh
Colin Window is normaal stuurman van een grote ferry op de Thames in Londen, maar nu trekt hij naar het verre Azië om er in de leer te gaan bij een collega uit Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. De 70-jarige Muhammed Loteef vaart dagelijks vele keren met een kleine sampan over de Buriganga. Het is er meer dan 40 graden en de sampan is een roeiboot. Bovendien moeten ze voortdurend uitkijken voor grote vracht- en passagiersschepen. Een harde dobber voor Colin. Die stelt ondertussen ook vast wat de overbevolking van Dhaka met zich meebrengt voor het leven van de mensen daar. En voor de rivier

Dinsdag (07-04-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): Vroege Vogels
Menno en Janine brengen kleine, grote, mooie en nieuwsgierige verhalen uit de natuur.
Canvas (20:40 - 21:30): The Dark Charisma of Adolf Hitler: Leading Millions into the Abyss
Hoe functioneerde het leiderschap van Hitler? Hoe slaagde hij erin miljoenen mensen te overtuigen? Waarom werd hij bijna verafgood door vele Duitsers? Waarom hielp een deel van de gesofisticeerde Duitse elite hem überhaupt aan de macht, terwijl ze toch zijn gewelddadige en feilbare karakter kenden. En de ultieme vraag: hoe kon hij uitgroeien tot zo'n charismatische figuur?
Ned2 (21:20 - 22:00): Andere Tijden: afl. Verraad in Benshop
Ze dachten dat de oorlog over was. Even na Dolle Dinsdag ging een grote groep verzetsstrijders met onderduikers op de foto in het Utrechtse dorpje Benschop. Maar de bevrijding kwam nog niet en de groep werd verraden. Op 13 februari 1945 vielen de Duitsers het dorp binnen. Er werd geschoten, aan beide kanten vielen doden. Vier dagen later kwamen de Duitsers terug. Zeven verzetsstrijders werden op het erf van een boerderij geëxecuteerd.
Ze dachten dat de oorlog over was. Even na Dolle Dinsdag ging een grote groep verzetsstrijders met onderduikers op de foto in Benschop. Maar de bevrijding kwam nog niet en de groep werd verraden
Canvas (22:30 - 23:20): Extreme Cities: afl. Bankok: Drowning City
Met dodelijke tyfoons, toenemende neerslag, een stijgende zeespiegel en het land dat 4cm per jaar verzinkt, is water uitgegroeid tot de grootste bedreiging voor het voortbestaan van Bangkok.
Ned 2 (23:00 - 00:00): 2Doc: Love radio
Precies 21 jaar na het begin van de genocide in Rwanda laat de film Love Radio zien hoe de lokaal geschreven radiosoap Musekeweya een belangrijke rol speelt in het proces van verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen in dit Afrikaanse land.

Woensdag (08-04-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): De Kennis van Nu: afl. 'Super Recognisers'
De Super Recognisers van de politie in Londen zijn veel beter in het herkennen van gezichten dan de computer
Ned 2 (20:25 - 21:10): Zembla: afl. Jong, Frans en Jihadist
Zembla Internationaal presenteert een reportage van jonge Franse onderzoeksjournalisten die infiltreren in de wereld van de Franse jihadisten. De meeste Europese jihadisten die zich aansluiten bij de terreurgroep IS komen uit Frankrijk. Openlijk worden via social media tips uitgewisseld om Frankrijk uit te komen op weg naar het strijdgebied.
Canvas (20:40 - 21:10): Beeldgeheimen: afl. Les Otages Américains Libérés d'Iran
Documentaireserie over belangrijke en tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen uit de 20ste eeuw. Afl: Réunions secrètes à Yalta. In februari 1945 vond er een topmeeting plaats in de Krim in Oekraïne, de zogenoemde Conferentie van Jalta. Gedurende een week werd er druk overlegd tussen Churchill, Roosevelt en Stalin over de plannen voor het naoorlogse Europa. Het overleg moest geheim blijven, dus de pers was niet welkom. Maar wie schoot dan de beroemde beelden van de drie leiders die broederlijk naast elkaar zitten?
Nat Geo (20:00 - 22:00: Killing Jesus
Killing Jesus vertelt het levensverhaal van Jezus Christus op een unieke manier. Met een zeer emotionele Jezus en een diepere blik op de keuzes van Judas brengt National Geographic het Bijbelverhaal tot leven.
Canvas (21:10 - 22:25): 12 in 40: afl. You Sweetheart! (de bevrijding)
8-delige documentaireserie waarin twaalf mensen getuigen hoe ze de Tweede Wereldoorlog als tiener hebben beleefd. Afl 6: Een engel of een duivel op je schouder? (Verzet en collaboratie).
Canvas (21:40 - 22:25): Rise of the continents: afl. Earasia
4-delige BBC-serie over de ontstaansgeschiedenis van de continenten. Afl 3: America.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Deadly Journeys of the Apostles
Aan de hand van geschiedenis, archeologie en de apocriefe boeken verkent deze serie nieuwe aanwijzingen over de reizen van de apostelen.
BBC2 (22:00 - 23:00): This World: afl. Britain's Jihadi Brides
Meer dan zestig jonge Britse vrouwen zijn naar de Islamitische Staat op het grondgebied van Syrië afgereisd. Een gesprek met vrienden en familie van sommige vrouwen en een onthulling van door de IS gebruikte recruteringstechnieken.
Canvas (22:25 - 23:25): The Joy of Chance
Wiskundige waarschijnlijkheidsberekening werd nog nooit zo veel gebruikt als nu. Verzekeraars berekenen uw kansen om de gezegende leeftijd van 90 jaar te bereiken, terwijl banken de kans beoordelen of de inflatie volgend jaar zal stijgen. Professor David Spiegelhalter, hoogleraar wiskunde aan Cambridge University, onderzoekt wat kans of waarschijnlijkheid is en hoe het werkt in het dagelijks leven. Zijn toeval, noodlot en geluk een fundamenteel onderdeel van het universum of slechts een maat van onze eigen onwetendheid?
Nat Geo (23:00 - 00:00): Invasion earth: Planet UFO
Have humans really seen crafts and beings from other planets? Or is there a perfectly reasonable explanation for these sightings? Invasion Earth investigates the world's most intriguing UFO sightings to answer the age old question – are we alone? With the help of scientists, aviation and military experts, all the evidence is thoroughly examined and tested.
Ned 2 (23:00 - 00:20): 2Doc: Burden of Peace
Guatemala is een paradijs voor mordenaars, dieven en verkrachters. Vrijwel nooit wordt er iemand opgepakt, laat staan veroordeeld. Hoe komt de vrede en veiligheid terug?

Donderdag (09-04-2015)
Ned 2 (16:05 - 16:40): De Kennis van nu
Wetenschapsprogramma
Ned 2 (16:40 - 17:00): De universiteit van Nederland
Wetenschapsprogramma
Canvas (20:40 - 21:30): Brazil, a natural history: afl. Wild Heart
In deze aflevering bezoeken we het wilde hart van Brazilië, een uitgestrekt grasland en tevens de minst bekende habitat van het land, mede gevormd door hevige stormen en woeste branden. De vreemde, langpotige manenwolf is een bijzonder roofdier. De helft van het jaar voedt hij zich met fruit, de andere helft jaagt hij op insecten en knaagdieren. De reuzenmiereneters scheuren dan weer termietenheuvels open om hun buik vol te eten met larven. Op de rotsen in het landschap wonen de kapucijnaapjes. Zij verzamelen palmvruchten en breken die open met twee stenen die ze gebruiken als aambeeld en hamer.
BBC2 (21:00 - 21:50): Coast australia
Natuurdocumentaire
Ned 1 (21:30 - 22:15): Katja's Bodyscan (6/8): afl. Bewegen
In deze aflevering onderzoekt Katja hoeveel beweging eigenlijk goed voor je is. Kun je bijna ongetraind een hardloopwedstrijd over 10 kilometer uitlopen?
Ze ontmoet een stel dat letterlijk geen grenzen kent als het over sport gaat. En ze praat met een Olympisch topjudoka die haar lichaam bewust heeft stukgetraind om de top te halen. Een uitzending van Katja's Bodyscan over nut en noodzaak van beweging. Haalt Katja de finish van de City Pier City Loop in Den Haag?
BBC2 (21:50 - 22:00): Nature's Weirdest Events
Natuurwetenschapper Chris Packham presenteert een documentaireserie over bizarre en buitengewone natuurverschijnselen. Om de
fenomenen te verklaren doet hij een beroep op ooggetuigen, wetenschappers en beelden uit het natuurarchief van de BBC
Canvas (22:20 - 23:10): After Life: The strange science of decay
We ontdekken een van de belangrijkste processen in de natuur: bederf. Een familie maakt zich op voor een barbecue. In de keuken ligt alles al klaar voor de gasten: hamburgers, kip, salade, brood en een grote taart. De koelkast en laden zitten vol, op de vensterbank staan bloemen en onder de kast ligt een dode muis. Wat gebeurt er als de familie plots twee maanden lang verdwijnt? We krijgen te zien wat er gebeurt met organismen die beginnen te bederven. Er ontstaan nieuwe, bizarre ecosystemen vol leven en daarin spelen micro-organismen een cruciale rol. Tevens nemen we een kijkje achter de schermen van de wondere wereld van de conserveringsmiddelen.
Canvas (23:15 - 00:15): Once There was Love
Twaalf jaar geleden kregen Anya en haar man Xenya een dochter, Nadya. De ouders waren nog erg jong en al snel raakte hun relatie in het slop. Xenya belandde in de gevangenis en Anya ging met haar dochter bij haar schoonouders wonen. Later begon ze een verhouding met haar schoonvader Sasha, maar ook dat liep fout. De cineasten hebben de familie al die jaren gevolgd. Dat leverde een trilogie van pakkende documentaires op over het dramatische leven van een ongewone familie in een Russische provinciestad

Vrijdag (10-04-2015)
Ned 2 (19:20 - 20:20): Natuur op 2: Operatie Dwergnijlpaard
De kleinste nijlpaardensoort op aarde wordt met uitsterven bedreigd omdat zijn leefgebied in verontrustend tempo verdwijnt. Een internationaal onderzoeksteam onderneemt een reddingspoging
Ned 2 (21:05 - 22:00): De Ijzeren Eeuw (2/13): afl. een machtige weduwe
13-delige serie. De negentiende eeuw, een eeuw die traag op gang komt maar halverwege gaat Nederland op de schop. Ingrijpende politieke, economische en sociale vernieuwingen legden de basis voor het moderne Nederland zoals dat we nu kennen: van koningshuis tot grondwet, van parlementaire democratie tot verzuiling. In ‘De ijzeren eeuw’ worden bruggen, sporen, wegen en kanalen aangelegd, ontwikkelen Amsterdam en Rotterdam zich stormachtig en verrijzen overal in het land industrieën met moderne stoommachines. De overzeese handel bloeit op en aan het eind van de eeuw komen Nederlandse wetenschappers met vijf Nobelprijzen thuis. Afl.: De allereerste koning. In 1813 begon de Nederlandse monarchie en onze eerste koning was Willem I, zo leren we. Maar wat doen we dan met koning Lodewijk Napoleon? Hij regeerde van 1806 tot 1810 over ons land. Hij was een Fransman, hier geparachuteerd door zijn machtige broer keizer Napoleon. Die telt dus niet. Maar in die korte tijdspanne van vier jaar ontpopt Lodewijk zich tot een beschermer van de belangen van de noordelijke Nederlanden en tot een vorst die ons land zijn identiteit gaf.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Sex and the Church
3-delige documentaireserie waarin theoloog en historicus professor Diarmaid MacCulloch onderzoekt hoe het christendom door de eeuwen heen de westerse houding tov seksualiteit heeft bepaald.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152007797
Zaterdag (25-04-2015)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Comet Catcher: The Rosetta Landing
BBC 2 (18:30 - 19:30): World War 1 Remembered: Gallipoli
Nat Geo (19:00 - 20:00): Earth from Space
Nat Geo (20:00 - 21:00): Comet of the century
Nat Geo (21:00 - 22:00): Mankind from Space
Ned 2 (21:15 - 22:00): Dit is de dag: afl. Het verzwegen oorlogsleed van psychiatrische patiënten
BBC 2 (21:30 - 22:30): Gallipoli: When Murdoch went to War
Nat Geo (23:00 - 00:00): Terror in the Skies


Zondag (26-04-2015)
Nat Geo (17:00 - 18:00): Cosmos:A Spacetime Odyssey
Ned 2 (19:15 - 20:15): Focus: Mens en Ruimte (4/5): afl. Onze Plek in ruimte en tijd
Nat Geo (20:00 - 21:00): Live from Space
Nat Geo (21:00 - 22:00): Comet Catcher: The rosetta landing
Discovery (21:00 - 22:00): Years of Living Dangerously
Ned 2 (21:05 - 22:00): Tegenlicht: afl. De slimste haven van de wereld
Canvas (21:05 - 22:00): Wildest Islands: afl. Vancouver: island rivers of life
BBC 2 (21:10 - 22:00): Coast Australia
BBC 2 (22:00 - 23:00): Hunters of the South Seas: afl. The whale hunters of Lamalera
Discovery (22:00 - 23:00): How the Earth Works
Nat Geo (22:00 - 23:00): Hubble's Cosmic Journey
Nat Geo (23:00 - 00:00): Star Talk


Maandag (27-04-2015)
Canvas (20:40 - 21:30): Sacred Rivers with Simon reeve: afl. The Yangtze

Dinsdag (28-04-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): Vroege Vogels
Canvas (20:40 - 21:30): Touched by Auschwitz
Ned 2 (21:20 - 22:00): Andere Tijden: afl. De Bevrijding Nabij
Ned 2 (22:00 - 23:00): 2Doc: Elk gezicht heeft een andere naam


Woensdag (29-04-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:50): De Kennis van Nu
Nat Geo (20:00 - 21:00): Bloody Tales of Europe
Ned 1 (20:30 - 21:25): De Magie van het dagboek van Anne Frank
Canvas (20:40 - 21:30): Wonders of Life: afl. Spark of Life
Nat Geo (21:00 - 22:00): Area 51
Nat Geo (22:00 - 23:00): Rebuilding Noah's Ark
Nat geo (23:00 - 00:00): Invasion Earth: Planet UFO
Ned 2 (23:00 - 00:35): 2Doc: The Decent One


Donderdag (30-04-2015)
Ned 2 (16:05 - 16:40): De Kennis van Nu
Ned 2 (16:40 - 17:00): De universteit van Nederland
Ned 1 (20:30 - 23:30): DWDD University presenteert: Het Brein
Canvas (20:40 - 21:30): Brazil; a natural history: afl. Labyrinth of Lakes
Canvas (23:00 - 00:00): The Good Son


Vrijdag (01-05-2015)
Ned 2 (19:20 - 20:25): Natuur op 2: de Afrikaanse Honingbij
Ned 2 (21:05 - 22:00): de Ijzeren eeuw (5/13): afl. Vrouwen voorwaarts
BBC 2 (22:00 - 23:00): Natural World: afl. Iceland: Land of ice and fire


(De informatie bij de docu's volgt zo snel mogelijk)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152203226
Zaterdag (02-05-2015)
Nat Geo (18:00 - 19:00): WWII's Greatest Raids
7 maart 1945. De Amerikaanse 9th Armored Division wil de Ludendorff-brug innemen. Dit is de toegangspoort tot het hart van het Derde Rijk.
Nat Geo (19:00 - 20:00): WWII's Greatest Raids
Nadat de SAS midden in de Libische woestijn een Duits vliegveld heeft bestormd, zint de Luftwaffe op wraak.
BBC 2 (18:30 - 19:30): Natural World: afl. Iceland - Land of Ice and Fire
Nu de herfst op IJsland aanbreekt wordt het voor een poolvossengezin moeilijker om hun kostje bij elkaar te scharrelen, heeft een eendenhouder de handen vol met de nieuw geboren kuikens en maken IJslandse paardenfokkers zich op voor het bij elkaar drijven van hun kuddes.
Nat Geo (20:00 -21:00): Nazi Death Camp
Ga terug in de tijd met de laatste overlevenden en verbaas je over hun opmerkelijke verhalen van moed, wanhoop en vastberadenheid
Nat Geo (21:00 - 23:00): D-Day to Paris: The sacrifice
Het verhaal van D-Day en de honderd dagen daarna, verteld aan de hand van persoonlijke verhalen van soldaten, officieren, leiders en burgers..
Nat Geo (23:00 - 00:00): Who Sank the Bismarck?
De krachtige zoeklampen van twee geavanceerde onderzeeërs verlichten het silhouet van een Duits slagschip, dat 70 jaar geleden zonk
Ned 1 (23:25 - 00:20): De Magie van het dagboek van Anne Frank
Voor de documentaire "De magie van het dagboek van Anne Frank" sprak Astrid Joosten met onder anderen Whoopi Goldberg, Stevie Wonder, Dan Brown, Gloria Estefan en Carice van Houten. Zo verdiept ze zich in de invloed van de verhalen uit het dagboek van het Joodse meisje, dat over de hele wereld jong en oud inspireert. Dit voorjaar is het zeventig jaar geleden dat Anne Frank in het concentratiekamp Bergen-Belsen overleed. Haar dagboek wordt nog steeds door miljoenen mensen over de hele wereld gelezen en Het Achterhuis trekt jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers. Hoe komt het dat het dagboek van een meisje van veertien in zeventig jaar tijd in meer dan zeventig talen is uitgegeven en dat er ruim twintig miljoen exemplaren van zijn verkocht? En hoe kan het dat wereldleiders, popsterren en acteurs de schuilplaats van Anne en haar familie bezoeken als ze in Nederland zijn?

Zondag (03-05-2015)
Nat Geo (18:00 - 19:00): D-Day to Paris: The sacrifice
Het verhaal van D-Day en de honderd dagen daarna, verteld aan de hand van persoonlijke verhalen van soldaten, officieren, leiders en burgers..
Nat Geo (19:00 - 20:00): Nazi Mégastructures
- De Bismarck en de Tirpitz waren slagschepen van ongekende omvang. De geallieerden waren erop gebrand deze nazi-statussymbolen te vernietigen
- Toen de Amerikanen in 1944 de druk opvoerden, kozen de Japanners voor extreme middelen: vliegende bommen die door mensen worden bestuurd
Discovery (21:00 - 22:00): Lost worlds with Monty Halls and Leo Holding
Ex-marinier Monty Halls en sportklimmer Leo Houlding gaan niet alleen op zoek naar het onbekende, maar bestuderen tegelijkertijd ook de ecologie en het dierenleven in hun omgeving
Canvas (21:05 - 22:00): Wildest Islands: afl Philipines
Eilanden zijn bijzondere biotopen. Je vindt er spectaculaire landschappen en merkwaardige levensvormen. Dat heeft te maken met de invloed van de oceanen en de extreme weersomstandigheden. Door hun vaak geïsoleerde ligging en de werking van de natuurlijke selectie hebben zich op de eilanden unieke soorten gehandhaafd en ontwikkeld. Ook de mensen die er wonen, hebben zich moeten aanpassen aan hun bijzondere omgeving. In deze tweede reeks bezoeken we opnieuw een aantal van de meest iconische eilanden ter wereld: achtereenvolgens Japan, met zijn 6852, vaak extreem verschillende eilanden; Vancouver Island, het grootste eiland aan de Amerikaanse Westkust met gletsjers en watervallen; en de 7000 tropische eilanden van de Filippijnen.
Discovery (22:00 - 23:00): Curiosity
Een internationale groep onderzoekers onderneemt een loodzware ondergrondse expeditie. Hun doel is om de bodem van een van de diepste grotten op aarde te bereiken.
Nat Geo (23:00 - 00:00): Star Talk
Presentator Neil deGrasse Tyson interviewt Christopher Nolan, de regisseur van de sciencefictionfilm Interstellar uit 2014
Ned 2 (23:10 - 00:05): 2Doc: De Langste Nacht voor de Joodse Raad
De langste nacht voor de Joodse Raad, het einde van een illusie. Hans Knoop werd vooral bekend door zijn rol in "de zaak Menten" uit 1977. Op vasthoudende en spectaculaire wijze ontmaskerde hij de Nederlandse oorlogsmisdadiger Pieter Menten die vervolgens gearresteerd en berecht werd. Inmiddels 72 jaar is Knoop nog altijd een gedreven journalist. In deze documentaire waarin de persoonlijke ervaringen van zijn familie met de Joodse Raad het startpunt vormt, staat deze door de nazi's ingestelde instantie en de rol van de beide voorzitters, Asscher en Cohen, centraal. Ook 70 jaar na de bevrijding een nog altijd zeer delicaat onderwerp. Over de Joodse Raad en zijn voorzitters schreef Knoop al in 1983 een boek dat tot felle reacties leidde. In deze documentaire ontmoet hij onder andere Rob Oudkerk, kleinzoon van voorzitter David Cohen. Even gedreven als voorheen, maar rijper en milder, laat Knoop zien hoe Asscher en Cohen voor een volstrekt onmogelijke taak stonden.

Maandag (04-05-2015)
Nat Geo (14:10 -20:00): Apocalypse WOII
Een aangrijpend verslag van WOII met zeldzame beelden
Ned 2 (16:10 - 17:00): Overleven in een onderduikershol
Ongelooflijke geschiedenissen van joodse Nederlanders die onder de grond in Drenthe en Twente de Holocaust wisten te overleven, in holen in het bos, in kruipruimtes van landarbeidershuisjes. Vergeten verhalen belicht in een speciale uitzending van RKK en de Joodse Omroep gemaakt door programmamaker Sandra Meijer.
Nat Geo (20:00 - 22:00): Final Days of Anne Frank
The Final Days of Anne Frank vertelt het aangrijpende verhaal van Anne Frank en haar familie in de periode na het verschrikkelijke verraad. Jeroen Krabbé sprak voor deze bijzondere documentaire de voice-over in
Ned 2 (20:25 - 20:55): De Razzia van Putten: De Weg naar verzoening
Documentaire over de gevolgen van de razzia die de Duitsers op 2 oktober 1944 hielden in het Veluwse Putten. Het was een vergelding voor een aanslag door het verzet, enkele dagen eerder. 659 mannen werden opgepakt en weggevoerd. Slechts een handjevol overleefde. Na de razzia bleef Putten in rouw achter. Weduwen moesten zien te overleven zonder hun mannen, vaak met kleine kinderen en een boerderij die gerund moest worden. Kort na de oorlog al zocht pastoor Meijer uit Ladelund, een van de plaatsen waar veel Puttenaren omkwamen, contact met de mensen in Putten. Hij had honderd mannen uit Putten begraven op het kerkhof achter zijn kerk. Al in de jaren 50 brachten Puttenaren een bezoek aan het dorp in Noord-Duitsland, aan de pastoor en de bewoners van het dorp. Het contact bleef, ook met zijn opvolger, die het stokje zestig jaar geleden overnam. Dit jaar organiseert een groep Puttenaren een estafetteloop naar Ladelund. Kleinkinderen en kinderen van betrokkenen lopen of fietsen naar Ladelund, begeleid door veel andere betrokken die bijvoorbeeld als chauffeur meegaan. De Ladelundloop staat in het teken van verzoening en van dankbaarheid aan de pastoors en de bewoners van Ladelund. In de korte documentaire volgen we de lopers van Putten naar Ladelund en spreken we met de achterblijvers die in 1944 getuige waren van de razzia.
Canvas (20:40 - 21:30): How the Wild West was won with Ray Mears: afl. Mountains
Ray reist door de verschillende landschappen en ontdekt hoe de geografie, het extreme weer en de wilde dieren grote kansen, maar ook grote uitdagingen vormden voor de indianen, bergbewoners, bonthandelaars, goudzoekers, houthakkers, cowboys en sheriffs van het Wilde Westen. Ray neemt de kijker mee van de Appalachen en de Rocky Mountains over de grote vlakten naar de westelijke woestijnen. Onderweg probeert hij tijdens gesprekken met de plaatselijke bewoners te ontdekken hoe de pioniers zich destijds aanpasten aan de natuur. Hij volgt het spoor van de voorouders en gaat zelf rondtrekken in de bergen, goud zoeken en een rit maken in een huifkar.
Ned 2 (20:55 - 22:00): 2Doc: Ben Ali Libi - goochelaar
Prof. Ben Ali Libi was de artiestennaam van Michel Velleman (1895 - 1943), een joodse goochelaar uit Amsterdam. Door het iconische gedicht van wijlen Willem Wilmink en de vertolking ervan door Joost Prinsen is zijn naam bekend geworden bij het grote publiek. In deze documentaire wordt het grote verhaal van de Holocaust verteld aan de hand van het aangrijpende lot van deze 'humoristische goochelaar'.
Nat Geo (21:00 - 22:00): D-Day to Paris: The sacrifice
Het verhaal van D-Day en de honderd dagen daarna, verteld aan de hand van persoonlijke verhalen van soldaten, officieren, leiders en burgers
Nat Geo (22:00 - 23:00): Human Lampshade
Een speurtocht naar mogelijke Holocaust-artefacten die volgens sommige geschiedkundigen nooit hebben bestaan: lampenkappen van menselijke huid.
Nat geo (23:00 - 00:00): Nazi Death Camp
Ga terug in de tijd met de laatste overlevenden en verbaas je over hun opmerkelijke verhalen van moed, wanhoop en vastberadenheid.
Ned 2 (23:00 - 00:25): 2Doc: Verlies niet de moed
"Verlies niet de moed" zijn de laatste woorden van de grootmoeder van Hella de Jonge. Een afscheidsgroet voordat ze werd afgevoerd naar Auschwitz. Het dunne velletje waarop ze met potlood geschreven zijn, vond Hella de Jonge onlangs in een van de dozen die haar vader bij de verhuizing had weg willen doen, omdat de inhoud hem te zeer met de oorlog confronteerde. Hella en hij raakten er de maanden daarna over aan de praat, net als over hun gemankeerde relatie. Hella de Jonge neemt haar vader mee naar Apeldoorn, naar een sloot die hij samen met zijn vrouw oversprong: de vrijheid tegemoet. Hella de Jonge komt door de verhuizing van haar 88-jarige vader (Eli Asser), met wie zij tot dan toe een moeizame relatie onderhoudt, in het bezit van de nalatenschap van haar oudtante. Die oudtante is, samen met haar ouders, de enige overlevende van de naziverschrikkingen. Een publiciteitsfoto uit 1885, met haar overgrootvader als deel van een komisch duo, spoort haar aan op onderzoek te gaan naar haar familiegeschiedenis. Met behulp van foto's en documenten, het zien van de registratie van een getuigenis van Hella's moeder in het kader van het "Shoah Project" van Steven Spielberg, het bezoeken van plaatsen met pijnlijke herinneringen, maar bovenal door gesprekken zonder voorbehoud, komen vader en dochter eindelijk tot elkaar.

Dinsdag (05-05-2015)
Nat Geo (18:00 - 20:00): Final Days of Anne Frank
The Final Days of Anne Frank vertelt het aangrijpende verhaal van Anne Frank en haar familie in de periode na het verschrikkelijke verraad. Jeroen Krabbé sprak voor deze bijzondere documentaire de voice-over in
Ned 2 (19:20 - 19:50): Vroege Vogels
Natuurprogramma
BBC 2 (20:00 - 21:00): The Wonder of Dogs
Het team onderzoekt de psychologie achter de relatie tussen mens en dier en ontdekt daarbij hoe honden er door de jaren heen in geslaagd zijn om als geen ander de mens te begrijpen. Daarnaast aandacht voor de top-10 van populaire hondenrassen, waarbij opvalt dat kruisingen het bijzonder goed doen
Canvas (20:40 - 21:30): Touched By Auschwitz (2/2)
In de tweedelige documentaire
Touched by Auschwitz laat historicus
Laurence Rees een aantal overlevenden van Auschwitz vertellen over hun leven na de bevrijding uit het kamp. In het eerste deel komen drie Auschwitz-gevangenen aan het woord, samen met hun vrienden en families. Hij sprak met hen in Jeruzalem, Beieren en Tel Aviv. Ze schetsen een beeld van de problemen, uitdagingen en overwinningen die ze in hun leven hebben meegemaakt sinds de oorlog.
Ned 2 (21:15 - 22:00): Andere Tijden: afl. Drie Keer Bevrijd
Van Limburg tot Nederlands-Indië; het duurt een vol jaar voordat heel Nederland bevrijd is. Terwijl het zuiden feest viert, worden grote delen van Zeeland onder water gezet. En wanneer de eerste Limburgse bevrijdingsbaby’s het levenslicht zien, sterven de laatste Hollanders in de Jappenkampen. Een jaar vol contrasten, uitzinnige vreugde en intens verdriet.
Canvas (21:30 - 22:30): The Honourable Woman: afl. The Mother Line
Wanneer een Palestijnse zakenman Nessa een voorstel doet in verband met het kabelwerk in het Midden-Oosten, ontdekt Nessa de ware gevolgen van haar vrijlating acht jaar geleden...
Ned 2 (23:00 - 23:50): 2Doc: Alledaags Verzet
Een kaleidoskopische film over de kunst van verandering. De film gaat op zoek naar de bron en toont de kracht van de creatieve geweldloosheid en de burgelijke ongehoorzaamheid wereldwijd.

Woensdag (06-05-2015)
Ned 2 (19:20 - 19:55): De Kennis van Nu: Hoe komen mensen tot uitzonderlijke prestaties?
Youtube staat er vol mee: filmpjes van geweldige menselijke prestaties. Maar hoe is het mogelijk dat wij mensen dit kunnen?
Nat Geo (20:00 - 21:00): Bloody tales of Europe
Dr. Suzannah en Joe onderzoeken drie mysterieuze moorden uit de geschiedenis: de moorden op Attila de Hun, Richard III en Juan Borgia
Canvas (20:40 - 21:30): Wonders of Life: afl. Expanding the Universe
Professor Brian Cox reist door de VS en gaat op zoek naar dieren die onthullen hoe de zintuigen zich door de jaren heen hebben ontwikkeld
Nat Geo (21:00 - 22:00): Comet Catcher: The Rosetta Landing
De ESA volgt Rosetta op haar weg door ons zonnestelsel.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Hubble's Cosmic Journey
Hubble is in 1990 aan boord van ruimteschip Discovery gelanceerd. Zijn lancering in een baan om de aarde op 500km hoogte betekende de geboorte van één van de grootste dromen van de mensheid; het plaatsen van een telescoop in de ruimte, hoog boven de verduisterende effecten van de atmosfeer, om een zo helder mogelijk beeld van de kosmos te verkrijgen. Maar in de maanden die volgden veranderde deze droom in een nachtmerrie, Hubble's spiegel bleek een tekortkoming te hebben. Drie jaren hartzeer en enorme menselijke vastberadenheid volgde, om uiteindelijk een reddingsmissie op te zetten voor het repareren van de tekortkoming. De resultaten waren adembenemend en hebben het meest volledige zicht op het universum ooit geproduceerd. Dit is het verhaal van de mannen en vrouwen die Hubble hebben bedacht, gebouwd, gerepareerd en geopereerd - het meest gevierde wetenschapsinstrument in de geschiedenis.
Nat Geo (23:00 - 00:00): Invasion Earth: Planet UFO
Een vissersdorp in de Amazone zou geterroriseerd zijn door buitenaardse wezens en een auto-ongeluk houdt mogelijk verband met een ufo-waarneming.

Donderdag (07-05-2015)
Ned 2 (16:05 - 16:40): De Kennis van Nu
Wetenschapsprogramma
Ned 2 (16:40 - 17:00): De Universiteit van Nederland
Wetenschapsprogramma
Ned 1 (20:35 - 21:20): DWDD Presenteert: Het Brein door Erik Scherder (2/3): afl. Bloedstollend
Is het niet ongelofelijk dat we zomaar een idee hebben, dingen vinden in het donker, gezichten kunnen herkennen en kennis opslaan voor vele jaren? In de driedelige collegereeks DWDD University: ‘Het Brein’ duikt professor dr. Erik Scherder in de wondere wereld van de hersenen. Met zijn gebruikelijke enthousiasme zorgt hij ervoor dat iedereen in de zaal meer ontzag krijgt voor de werking ervan.

Vrijdag (08-05-2015)
Ned 2 (19:20 - 20:25): Natuur op 2: Wild Arabia - Zand, Wind en Sterren
Het verhaal van het Arabisch Schiereiland begint binnenin, in het hart van de woestijn. Als één dier symbool staat voor 't vermogen om in deze barre woestenij te overleven, is het de oryx, of spiesbok
Ned 2 (21:05 - 22:00): De ijzeren Eeuw: afl. Het geheim van Rotterdam
De negentiende eeuw, een eeuw die traag op gang komt maar halverwege gaat Nederland op de schop. Ingrijpende politieke, economische en sociale vernieuwingen legden de basis voor het moderne Nederland zoals dat we nu kennen: van koningshuis tot grondwet, van parlementaire democratie tot verzuiling. Afl 6: Het geheim van Rotterdam. De Rotterdamse haven, pijler van de Nederlandse economie, ontstaat in de 19de eeuw. Met dank aan de vergeten zakenman Lodewijk Pincoffs.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 12 mei 2015 @ 02:25:25 #243
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_152513177
Wat is Star Talk een kut programma zeg :r
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_152675081
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 mei 2015 02:25 schreef Parafernalia het volgende:
Wat is Star Talk een kut programma zeg :r
Niet echt iets voor een docu-kanaal idd, maar nog altijd beter dan al die auto programma's en andere mtv-actige perikelen op discovery en nat geo ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152675560
Zondag (17-05-2015)
Ned 2 (19:15 - 20:15): Focus: Allergieën
Ned 2 (20:15 - 21:10): Om de Oude Wereldzee
Canvas (21:05 - 21:55): Swamplands USA: afl. Okefenokee in Georgia
Discovery (22:00 - 23:00): Wildest Middle East
Nat Geo (23:00 - 00:00): Star Talk


Maandag (18-05-2015)
Ned 2 (20:25 - 21:25): 2Doc: Rebelse stad: Provo Amsterdam
Canvas (20:40 - 21:30): How the Wild West was won with Ray Mears (3/3): afl. Deserts


Dinsdag (19-05-2015)
Ned 2 (19:25 - 19:55): Vroege Vogels
Canvas (20:40 - 21:35): Stalin in Color
Ned 2 (23:00 - 01:05): Going Clear: Scientology and the Prison of Belief


Woensdag (20-05-2015)
Ned 2 (19:25 - 19:55): De Kennis van Nu: afl. Het geheim van zeeijs
Discovery (20:00 - 21:00): Curiosity
Nat Geo (20:00 - 21:00): Bloody Tales of Europa
Canvas (20:40 - 21:30): The Wonders of Life (5/5): afl. The Web
Nat Geo (21:00 - 22:00): André Kuipers
Nat Geo (22:00 - 23:00): Situation Critical
Nat Geo (23:00 - 00:00): Inasion Earth: Planet UFO
Ned 2 (23:00 - 23:50): De volmaakte Mens


Donderdag (21-05-2015)
Ned 2 (16:05 - 16:45): De Kennis van Nu
Ned 2 (16:45 - 17:00): de Universiteit van Nederland
Canvas (20:40 - 21:35): Brazil, a natural history: afl. Paradise Coast
Ned 3 (21:50 - 22:55): Louis Theroux: By Reason of Insanity
Ned 2 (00:00 - 02:00): 2Doc: Paradise Lost 3: Purgatory


Vrijdag (22-05-2015)
Ned 2 (18:25 - 19:00: Natuur op 2: Penguin Island
Ned 2 (19:30 - 20:25): Natuur op 2: Wild Arabia: afl. Drijfzand
Nat Geo (20:00 - 2100): The '80s: The Decade that Made Us
Ned 2 (21:05 - 22:00): De ijzeren Eeuw (8/13): Een vreemde kerk in de straat


(de info bij de docu's volgt zo snel mogelijk)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153442209
Vanavond op NPO2 (23:00 - 00:30 uur)

B.B. King: The Life of Riley (2012)
quote:
Riley Ben King, alias B.B. King, was levenslang op tour als de 'King of the Blues'. Het Uur van de Wolf zendt woensdag om 23.00 uur de muzikale documentaire The Life of Riley uit, met getuigenissen van o.a. Carlos Santana, Bono, Ringo Starr en Eric Clapton.

Geboren in 1925, in Mississippi. Zijn levensverhaal begint op de katoenvelden, maar eindigt op tournee langs de grote podia van de wereld. Hij breekt wereldwijd door als blanke muzikanten de blues naar het gemengde publiek hebben gebracht. Zij, onder wie Eric Clapton, Mike Broomfield en Gary Moore, eren hem als hun inspirator.

U2
Zo komt hij op het podium terecht bij de Ierse band U2. Ze schrijven zelfs nog een lied voor hem: 'When Love Comes to Town'. B. B. King gaf zo'n 300 concerten per jaar, waardoor een huwelijk weinig kans had te overleven.

Morgan Freeman
B.B. King vertelt zelf een deel van zijn verhaal, en een deel van zijn verhala vertelt acteur Morgan Freeman. Zijn levensverhaal wordt afgewisseld met muziek en getuignissen van zijn vrienden en collega's: Carlos Santana, Ronny Wood, Robert Cray, Bonnie Raitt, Joe Bonamassa, Bono, Ringo Starr, Bill Wyman, Keith Richards en Eric Clapton komen voorbij.

  vrijdag 17 juli 2015 @ 19:42:52 #247
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_154422547
Kick
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_154534784
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 19:42 schreef Parafernalia het volgende:
Kick
ik zal spoedig weer posten
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154838798
Zondag (02-08-2015)
Ned 2 (17:10 - 17:45): Leven in de frontlinie (3/5): afl. Meisjes als handelswaar
Canvas (21:45 - 22:30): Het voordeel van de Twijfel: afl. Heeft het zin om geluk te zoeken
Discovery (22:00 - 23:00): Secret Amazon
Nat Geo (23:00 - 00:00): Cosmos: a spacetime odyssey


Maandag (03-08-2015)
Ned 2 (21:15 - 22:00): Kijken in de ziel: Wat is de functie van straf?
België 1 (22:25 - 22:55): Koppen XL: afl. Kinderen met wapens


Dinsdag (04-08-2015)
Ned 2 (19:35 - 20:30): De Muur: afl. Mexico
Ned 1 (20:30 - 21:30): Life Story: afl. Macht
Ned 2 (22:45 - 00:15): 2Doc: Sacro GRA


Woensdag (05-08-2015)
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: WWII
Nat Geo (21:00 - 22:00): Nazi Mégastructures
BBC 2 (21:00 - 22:00): Horizon: afl. The trouble with space junk
Nat Geo (22:00 - 23:00): WWII's greatest Raids
BBC 1 (22:00 -23:00): Earth's Natural Wonders
Nat Geo (23:00 - 00:00=): Apocalypse: World War 1: afl De slag bij Tannenberg.
Ned 2 (23:25 - 00:45): Domino Effect: Abchazië


Donderdag (06-08-2015)
Discovery (20:00 - 21:00): The Dark Side of the Ocean
Canvas (20:40 -21:35): Wildest Latin America: afl. Venezuela
BBC 2 (22:00 - 23:00): Atlantic: the wildest ocean on earth: afl. Mountains of the deep
Canvas (22:35 - 23:20): Hitler's Holocaust: afl. Widerstand
Ned 2 (22:45 - 00:22): 2Doc: Hiroshima


(info volgt zsm)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154849736
Het voordeel van de Twijfel.

Ontdekking van de dag. Thanks EFM!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')