abonnement Unibet Coolblue
pi_120180088
Zondag (09-12-2012)
BBC 2 (20:00 - 22:00): The Most Courageous Raid of World War 2
Lord Ashdown, voormalig werkzaam bij de Special Forces van de VS, vertelt het verhaal van de 'Cockleshell Heroes', die een van de meest uitdagende en roekeloze aanvallen van de Tweede Wereldoorlog leidden.
Nat Geo (21:00 - 22:00):The Ghosts of the Third Reich
Aangrijpende interviews met nakomelingen van nazi's laten zien dat de erfgenamen een hoge prijs hebben betaald voor hun gruwelijke nalatenschap..
BBC 1 (21:40 - 23:00): Rome's Lost Empire
Dan gaat op zoek naar verdwenen steden en lang vergeten amfitheaters en Romeinse forten van het oude Rome. Samen met archeoloog Sarah Parcak probeert hij te achterhalen hoe Rome zo lang zo'n gigantisch rijk in stand kon houden..
Nat Geo (22:00 - 23:00): Hitler's G.I.Death Camps
Het verhaal van Amerikaanse krijgsgevangenen die als slaven moesten werken in Hitler's geheime concentratiekampen..

Maandag (10-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Hobo (1/4)
Via Canvas. Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Ned 2 (19:45 - 20:20): Natuur op 2: Good Morning Kalimantan
Hampapak Island raakt stilaan overbevolkt, en niet alleen met gibbons. Door het succes van Chanees radioprogramma kan hij steeds meer wilde dieren redden. Hij zal extra ruimte moeten vinden om alle dieren onder te brengen
Ned 2 (20:20 - 22:00): Teledoc: Gesneuveld
Van de 16 000 Nederlandse militairen die tussen 2006 en 2010 deelnamen aan de ISAF-missie in Afghanistan, sneuvelden er 24. Een gesprek met hun familieleden, vrienden en collega's over de verwerking van hun verlies en hun zoektocht naar begrip
Discovery (21:00 - 22:00): How we invented the world: cars
Je kunt je auto waarschijnlijk wel besturen met een andere vorm dan een wiel, maar met vierkante banden wordt het wel een ruige rit.
Het wiel is uitgevonden door...tja, dat weet niemand, in het jaar...ehm, wie kan dat vertellen. In ieder geval ergens Voor Christus. Experts gokken dat het wiel in het jaar 8000 Voor Christus, ergens in Azië, maar wat zeker is is dat de uitvinding zich razendsnel verspreidde over Azië. Europa en Noord Afrika. Onder andere de Feniciërs gebruikten deze eeuwenoude techniek van steenhouwen met een groot doel, zo'n 3000 jaar geleden.
BBC 1 (21:30 - 22:00): Panorama: afl. The secret drone war
Reportage (2012) over de geheime oorlog van de CIA in Pakistan tegen Al Qaeda en andere terreurverdachten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogeheten 'drones', onbemande vliegtuigen. De voorlopige dodentol zou al oplopen tot 3.000, waaronder ook onschuldige vrouwen en kinderen. Reporter Jane Corbin trekt naar Waziristan, een van de gevaarlijkste plekken ter wereld, om verslag uit te brengen van de droneoorlog..

Dinsdag (11-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Hobo (2/4)
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Ned 2 (19:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Land in zicht
Een nieuwe geschiedenisserie waarin de link wordt gelegd tussen het heden en de meest welvarende periode in onze geschiedenis, de gouden eeuw. Naast grote economische en culturele voorspoed, kende de Nederlandse samenleving in de 17e eeuw ook een sterke dynamiek ten koste van het oude vertrouwde.
Ned 1 (20:30 - 21:30): Earthflight: afl. azië & Australië
Kraanvogels vliegen over de Himalaya en gieren in Rajasthan volgen tijgers. Duiven landen in een tempel gewijd aan heilige ratten en misleiden buizerds in Jodhpur Fort. Aan de Grote Muur en de Verboden Stad in Beijing zwerven zwaluwen en andere gevederde vrienden
BBC 2 (22:00 - 23:00): This World: Cuba with Simon Reeve
Twee jaar nadat Cuba de meest radicale economische hervormingen sedert decennia aankondigde, gaat Simon Reeve op het Caraïbische eiland na welke impact de economische liberalisering heeft. Door de maatregelen doorbrak een van de laatste communistische landen het jarenlange taboe. Simon Reeve praat met gewone Cubanen, van eigenaars van groeiende ondernemingen tot enkele rijke vastgoedmakelaars

Woensdag (12-12-2012)
Ned 2 (20:50 - 21:20): Labyrint: afl. Haat en liefde voor getallen
Uit het Groot Nationaal Rekenonderzoek, waaraan 5 000 Nederlanders deelnamen, is gebleken dat er vier rekentypes bestaan: rekenhaters, rekenliefhebbers, pragmatische rekenaars en voorzichtige rekenaars. Op basis van die classificatie zou aangepast onderwijs kunnen aangeboden worden. Professor Hans van Luit van de Universiteit Utrecht leidt een onderzoek naar dyscalculie bij kinderen, een bij het grote publiek vrij onbekende rekenstoornis..
BBC 1 (21:00 - 22:00): Miniature Britain
Miniature Britain follows George McGavin as he goes on a journey around the country to show the viewers at home the extraordinary different little things that are vital to our land. He is helped in his quest with the use of a revolutionary new microscope camera seven thousand times more powerful than the human eye.
Ned 2 (23:25 - 00:40): Import: Google baby
over de Israëlische Doron en zijn vriend die met hulp van een Amerikaanse draagmoeder nu trotse ouders zijn. Doron ziet een gat in de markt. Eicellen uit Amerika, spermacellen uit Israël en draagmoeders uit India.

Donderdag (13-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Hobo (3/4)
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Nat Geo (20:00 - 21:00): Test your brain: you won't believe your eyes
Neurowetenschapper Beau Lotto verkent de duizelingwekkende wereld van optische illusies. Waarom worden we gefopt door onze eigen hersenen?.
Canvas (23:10 - 00:05): De Uil van Athena: Maori Boy Genius
Documentaire over een superintelligente Maori-jongen. De 16-jarige Ngaa Rauuira Pumanawawhiti is een wonderkind in het Maorimilieu, waarin jongeren volgens de statistieken weinig geschoold zijn en een hoog risico lopen in de criminaliteit of in de gevangenis te belanden, of erger nog: zich van het leven te beroven. Ngaa leerde Engels op zijn vierde en begon op zijn twaalfde aan zijn eerste universitaire opleiding. Op zijn veertiende googelde hij 'international politics'. Yale University was een van de resultaten, en daar studeert hij nu. Zijn familie met acht kinderen probeert met hulp van de stam het jaarlijkse collegegeld van $35.000 bijeen te krijgen. Maar iedereen gelooft in hem.

Vrijdag (14-12-2012)
Canvas (18:32 -19:30): Via Canvas: Hobo (4, slot)
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
BBC 2 (20:30 - 21:00): Coast: afl. Devon and Cornwall
Nick Crane bezoekt de kustregio rond Devon en Cornwall, waar hij in Brixham gaat vissen in een van de laatste trawlboten. Voor hij met de ferry naar de Scilly-eilanden verkast, verkent hij enkele forten die Hendrik VIII er liet bouwen. Miranda Krestovnikoff gaat snorkelen, Mark Horton vertelt hoe Lawrence of Arabia er mee voor zorgde dat er in Plymouth reddingsboten werden gemaakt en Dick Strawbridge leert iets bij over de stoomenergierevolutie die in de tinmijnen rond Cornwall tot stand kwam. Alice Roberts bestudeert hoe het weer op zee golven creëert die tegen de kustlijn opbeuken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_120368963
Zondag (16-12-2012)
BBC 2 (19:00 - 20:00): This world: Cuba with Simon Reeve
Twee jaar nadat Cuba de meest radicale economische hervormingen sedert decennia aankondigde, gaat Simon Reeve op het Caraïbische eiland na welke impact de economische liberalisering heeft. Door de maatregelen doorbrak een van de laatste communistische landen het jarenlange taboe. Simon Reeve praat met gewone Cubanen, van eigenaars van groeiende ondernemingen tot enkele rijke vastgoedmakelaars..
Ned 2 (19:30 - 20:25): Focus: afl. Spacial: André Kuipers: terug op aarde
André Kuipers zweeft in het ISS 193 dagen rond de aarde. Naast zijn wetenschappelijke programma brengt André tevens een aantal aandachtsgebieden van het WNF in kaart. Onder meer het Amazonegebied, vanwege de ontbossing. Allemaal zeer goed waarneembaar vanuit het ISS. Wat is het effect als je deze gebieden ziet vanuit een ruimteperspectief? Allemaal met een overall-view, dus als één geheel, waarneembaar vanuit het ISS. Kortom, sublieme (poëtisch-psychedelische) macrobeelden van onze planeet. André Kuipers: terug op aarde is een 'aardse' ruimtevaartfilm. In de documentaire richten we onze blik niet op de ruimte, maar kijken we juist vanuit de ruimte naar de aarde. Om haar vervolgens (net zoals André Kuipers) met andere ogen te bezien?
BBC 2 (20:00 - 21:00): The Great Spanish Crash
Documentaire (GBR-2012) over de huidige financieel-economische crisis die keihard heeft toegeslagen in Spanje
Canvas (20:15 - 21:05): Madagascar: afl. Island of Marvels
Deze eerste van drie afleveringen geeft een overzicht van de meest spectaculaire plaatsen op het eiland en de unieke dieren die er zich hebben ontwikkeld dankzij de geïsoleerde geografische ligging. De sterren van de lokale dierenwereld zijn de lemuren, ook wel maki’s, een plaatselijke primatensoort.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Evacuate Earth
Het einde van de wereld betekent nog niet het einde van de mensheid. Met computeranimaties laten experts zien hoe we de aarde kunnen verlaten..
Canvas (21:35 - 22:35): Let's go urban
In 2009 opende 'Let's Go Urban' de deuren, een platform voor urban culture. Stichtster Sihame El Kaouakibi wil via danslessen op hoog niveau en het organiseren van voorstellingen, jongeren de kans bieden zich te ontplooien en door te stromen naar het beroepscircuit. Sihame en een paar hoofdrolspelers, een bonte mix van nationaliteiten en achtergronden, werken aan hun hun nieuwste voorstelling, 'Shakespeare in Love'..
Discovery (22:00 - 23:00): Missie Indische Oceaan met oceaanroeier Ralph Tuijn
De Nederlandse avonturier Ralph Tuijn wil als eerste in zijn eentje de Indische Oceaan over roeien. Lukt het hem zijn reis voor de start van het orkaanseizoen te volbrengen?
Nat Geo (23:00 - 00:00): Omens of the apocalyps
Het jaar 2011 kreeg een verontrustende start. Op oudejaarsavond stierven duizenden merels in Beebe, Arkansas en daar in de buurt overleden ook vissen en nog andere vogelsoorten. Dan volgt een golf van verontrustende sterfgevallen van dieren over de hele wereld. Staan de sterfgevallen met elkaar in verband? Het verhaal begint met een onderzoek naar de dode merels, waarbij de Nederlandse vogelexpert Kees Moeliker, te hulp schiet.
Ned 2 (23:30 - 00:10): Lux: Paradise Reset: afl. De nieuwe mens
Kunstenaar Koert van Mensvoort stelt in zijn Nanosupermarkt de nieuwste nanotechnologie voor, die mens toelaat zijn uiterlijk naar wens aan te passen. - De Turks-Nederlandse actrice en schrijfster Nazmiye Oral werkt aan een boek over de identiteit van migranten. - De installatie PIETAS van kunstenaar Jan Fabre ontleedt het menselijk lichaam als sleutel tot een wereld die onophoudelijk verandert, maar die we ook zelf in beweging kunnen brengen..

Maandag (17-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Hobo
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: Penguin Island
Een team van onderzoekers en wetenschappers observeert en beschermt de pinguïnkolonie tijdens de warmste zomer ooit. Het is paartijd en pinguïnkoppel Bluey en Sheila keren terug naar hun habitat. Terwijl Sheila op zoek gaat naar voedsel in zee, moet Bluey de eieren bewaken
Ned 2 (20:25 - 22:00): Doc: ik wil mijn geld terug
Regisseur Leo de Boer gaat in deze Nederlandse Inside Job op zoek naar het geld dat hij verspeelde in de financiële crisis. Daar zat ook het geld bij dat zijn minderjarige zoon Michael erfde van zijn grootouders en Leo voor hem beheerde. 'Hoe moet ik hem dat vertellen?', vraagt Leo zich aan het begin van de film af.
BBC 1 (22:00 - 23:00): Britian's secret terror squad
Reportage (GBR-2012) van John Ware over een geheime undercovereenheid van het Britse leger begin jaren 70 die buiten de wet actief was en, vooral in Noord-Ierland, staatsvijanden en terroristen eigenhandig opspoorde en uitschakelde. Voor het eerst in veertig jaar doorbreken drie voormalige leden van deze eenheid het stilzwijgen over hun dodelijke rol in Noord-Ierland. Ze gaan er prat op dat zij met hun unconventionele opdracht levens wisten te redden. Maar John Ware legt ook bewijzen bloot dat er vermoedelijk ook onschuldige burgers gedood werden en dat sommige zaken in de doofpot werden gestopt..

Dinsdag (18-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Wild Europe: afl. Genesis
Prestigieuze BBC-reeks over de continenten. Deze vierdelige serie onderzoekt de geografie, landschappen, fauna en flora, en de cultuur van Europa, vanaf zijn ontstaan tot vandaag
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: Mijn leven als een kalkoen: afl. Joe Hutto
'Mijn leven als een kalkoen' is een hartverwarmende film over Joe Hutto, die zestien wilde kalkoenen grootbrengt, van ei tot volwassen dier. Net als Joe volgen we de vogels terwijl ze opgroeien in de eikenbossen en cypresmoerassen van Florida. Gezien door de ogen van de kuikens en verteld aan de hand van Joe's ontroerende dagboekaantekeningen laat de film ons kennismaken met de jonge dieren en de opmerkelijke complexiteit van hun gedrag. Dan blijkt dat kalkoenen nog helemaal zo dom niet zijn..
Ned 2 (20:25 - 21:05): De Gouden Eeuw: afl. Nieuw volk
De val van Antwerpen in 1585 leidde tot een massale uittocht uit de zuidelijke Nederlanden. Protestantse families, arm en rijk, vluchtten naar het noorden, op zoek naar werk en de vrijheid om hun geloof te belijden. Die injectie van kapitaal en arbeidskracht gaven de economie in de noordelijke Nederlanden een enorme stimulans. In sommige steden, zoals Leiden, werd zelfs een immigratiebeleid uitgewerkt. Met bijdragen van o.a. historicus Leo Lucassen en stadsgids Cor Smit
Canvas (21:10 - 21:35): Man over woord: afl. Taal van de Toekomst
Nieuwe zesdelige reeks afleveringen van het programma waarin Pieter Embrechts op zoek gaat naar de schoonheid en de geheimen van onze taal. Sommige rubrieken zijn nieuw, andere keren terug, maar wat onveranderd blijft, is Pieters liefde voor het Nederlands. Elke week reconstrueert hij samen met Vive la Fête de verbluffende reis die alledaagse woorden hebben afgelegd voor ze in het Nederlands zijn aanbeland. 'Het Letterballet' vertelt het boeiende, maar vaak ook bizarre verhaal van de letters uit ons alfabet. In 'De Dikke van Dale' wordt Pieter geflankeerd door niemand minder dan Herman Brusselmans. Samen verdiepen ze zich in de verborgen wereld van het bekendste woordenboek van de Lage Landen. Ze stoten op eigenzinnige redacteurs, opmerkelijke definities en mysterieuze spookwoorden. En als afsluiter brengen bekende en begaafde Vlamingen zoals Wim Helsen, Marc Didden, Kathleen Cools en Roland een ode aan hun favoriete woord.
Canvas (21:35 - 22:30): Dockland: De Revolutie Route: afl. Arabische Winter
Rudi Vranckx trekt langs de haarden van de Arabische revolutie. Hij zoekt uit wie de winnaars en wie de verliezers zijn, en kijkt naar de toekomst. Steeds vanuit de mens achter het grote verhaal, de gewone man wiens leven voorgoed een andere wending gekregen heeft
Nat Geo (22:00 - 23:00): Maya Underworld: the Real Doomsday
Diego Buñuel duikt de diepte in en kruipt door grotten om de geheimzinnige ondergang van het Mayarijk te onderzoeken, meer dan 1000 jaar gelede

Woensdag (19:12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Wild Europe: afl. Ijstijden
Prestigieuze BBC-reeks over de continenten. Deze vierdelige serie onderzoekt de geografie, landschappen, fauna en flora, en de cultuur van Europa, vanaf zijn ontstaan tot vandaag
Canvas (20:40 - 21:35): Frozen Planet: afl. Summer
Tijdens de korte zomer moet veel gebeuren: eten vinden, het eigen territorium veiligstellen en jongen grootbrengen. Het wordt een moeilijke tijd voor de ijsberen, die hun jongen moeten leren zwemmen. In de toendra probeert een kudde muskusossen een kalfje te redden dat door twee wolven werd verschalkt. Een grote kolonie koningspinguïns kampt ondertussen met een ongewoon probleem: hitte. Terwijl de volwassen exemplaren verkoeling zoeken in het water, nemen de jongen een fris modderbad..
Ned 2 (20:55 - 21:55): Labyrint
Paddo's gebruiken om depressieve klachten te bestrijden? Of bij de apotheek een LSD-kuur halen om van je rookverslaving af te komen? Labyrint over grensverleggend onderzoek.
BBC 1 (21:00 - 22:00): Snow Babies
documentaire over jonge dieren die in een wereld van sneeuw en ijs geboren worden
Canvas (21:35 - 22:30): Dockland: De vervuilde mens
Documentaire waarin Dirk Draulans een onderzoek volgt naar de vervuiling in de mens. In ons lichaam stapelen de chemicaliën en zware ...
Ned 2 (23:45): Import: Last Train Home
Elk voorjaar wordt het Chinese spoorwegnet overspoeld door miljoenen migranten die vanuit de nieuwe industriegebieden terugkeren naar hun dorpen, om er met hun familie Nieuwjaar te vieren. Zo ook de Zhangs, die hard werken in de nieuwe economische zones om hun dochter een betere toekomst te kunnen geven. Het weerzien bij Nieuwjaar met hun dochter wordt echter een koude douche..

Donderdag (20-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Wild Europe: afl. Taming the Wild
Prestigieuze BBC-reeks over de continenten. Deze vierdelige serie onderzoekt de geografie, landschappen, fauna en flora, en de cultuur van Europa, vanaf zijn ontstaan tot vandaag
Ned 2 (22:55 - 00:00): Holland Doc: DNA Dreams
Wat zou er gebeuren als het gen gevonden werd dat ons IQ bepaalt? En als mensen en dieren eenvoudig gekloond zouden kunnen worden? Wacht er dan een nieuwe wereld vol perfecte mensen? En willen we die wereld wel? In China's Pearl River Delta is die wereld in de maak. Aan de rand van Shenzhen staat BGI, sinds kort het grootste genetische onderzoeksinstituut ter wereld. Dag en nacht werken hier 4000 jonge wetenschappers aan het in kaart brengen van het DNA van plant, mens en dier. Kennis van deze code of life opent veel nieuwe mogelijkheden. Zo leidt de achttienjarige highschool drop out Zhao Bowen een internationaal onderzoeksteam, dat de genen voor intelligentie wil vinden. Hij werkt samen met de jonge, briljante psychologe Yang Rui, die IQ-tests afneemt bij hoogbegaafde kinderen en bloedmonsters met hun DNA verzamelt. In een lab verderop werken veertig jonge mensen onder leiding van de 24-jarige Lin Lin aan een kloon-project, dat onder meer fluoriserende mini-varkentjes produceert en tot clone factory wil uitgroeien. Tussen het kloneren van mensen en dieren bestaan wel ethische, maar nauwelijks praktische verschillen. Welke toepassingen liggen in het verschiet als deze kennis straks gemeengoed is geworden? China kent weinig wettelijke belemmeringen voor de life sciences en ook aan kapitaal is geen gebrek. De jonge wetenschappers kunnen hun fascinatie volop uitleven. Ze zijn optimistisch en willen bijdragen aan de vooruitgang. Maar de werkelijkheid is weerbarstig en bestaat ook voor hen niet alleen uit bits, bytes en algoritmes.
Canvas (20:40 - 21:35): Earthflight: afl. South America
Natuurdocumentaire over de mooiste gebieden op aarde gezien vanuit vogelperspectief.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Springwatch guide to otters
Natuurreportage over de otter.
België 1 (22:30 - 23:25): Big Families (2/3): Sibling rivalry
In gezinnen waar alle kinderen kort op elkaar volgen, is het voor de ouders geen sinecure om elk kind zich gewaardeerd en speciaal te laten voelen. Zeker wanneer de kinderen jong zijn en er nog geen oudere broers of zussen zijn om een handje toe te steken. Naarmate de kinderen ouder worden, kan het voorbeeld van de succesrijke grote broer of zus verlammend werken op de jongere en minder getalenteerde kinderen..
Canvas (23:10 - 00:10): De Uil van Athena: Wojtek, the bear that went to war
Documentaire van Will Hood en Adam Lavis. Het merkwaardige levensverhaal van Wojtek, een beer die de mascotte werd van een aantal Poolse vluchtelingen en soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wojtek werd in 1942 in Iran geadopteerd door een groep Poolse vluchtelingen die door het Midden Oosten op weg waren naar Palestina om zich daar aan te sluiten bij het geallieerde leger. Hij was toen nog een jong dier. Zijn moeder was gedood door jagers. De Poolse patriotten namen hem onder hun hoede en trokken met hem van frontlijn naar frontlijn. Hij werd een familielid, een vriend, strijdmakker en bondgenoot. Ze waren trots op hem en hij gaf hen moed en hoop in een waanzinnige tijd. De documentaire trekt parallellen tussen het lot van Wojtek, de beer-soldaat, en die van vele Poolse vluchtelingen tijdens de oorlog.

Vrijdag (21-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Wild Europe: afl. Het Nieuwe Millenium
Prestigieuze BBC-reeks over de continenten. Deze vierdelige serie onderzoekt de geografie, landschappen, fauna en flora, en de cultuur van Europa, vanaf zijn ontstaan tot vandaag
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121228497
Zondag (06-01-2013)
BBC 1 (18:35 - 19:35): Afrika (1/6)
In de nieuwe natuurserie wordt het landelijk leven in Afrika op adembenemende wijze in beeld gebracht. Daartoe behoort ook het leven dat dieren in Afrika leiden. De BBC zegt dat de natuurserie Afrika toont op een manier zoals het nog nooit in beeld is gebracht. Hiervoor reisde David Attenborough met een camerateam door geheel Afrika.
Kalahari Desert
In de eerste aflevering van Africa staat het leven in de Kalahari-woestijn centraal. Opvallend item is een gevecht tussen twee giraffen. In de overige vijf afleveringen worden meer opvallende plekken van het wereldcontinent Afrika in beeld gebracht.
Nat Geo (19:00 - 20:00): Untamed Americas: afl. Coasts
Reis meer dan 160.000 kilometer mee langs de kustlijn van de VS, van de ijzige poolwateren tot de aangename warmte van de Caraïbische Zee.
Canvas (20:15 - 21:05): Frozen Planet: afl. The Last Frontier
In deze aflevering zien we hoe de poolgebieden ondanks de onherbergzame omstandigheden toch al duizenden jaren lang door mensen worden bewoond. Ze worden aangetrokken door de natuurlijke rijkdommen én de wonderlijke schoonheid van het land, en ze weten er te overleven door oeroude vaardigheden én technologische spitsvondigheid. De meeste mensen in de poolgebieden wonen in Siberië, in steden als Norilsk (de koudste stad op aarde) of in de toendra, waar stammen als de Dogan hun bestaan danken aan de rendierteelt. Op de Siberische kusten wordt nog op traditionele manier op walrussen gejaagd: in een open bootje. Het is een gevaarlijke onderneming, maar één walrus verschaft een hele familie voedsel voor weken
Discovery (21:00 - 22:00): Mars Landing 2012
NASA bereidt zich voor op één van zijn meest complexe missies ooit: NASA-wetenschappers zoeken naar de aanwezigheid van chemische bouwstenen van huidig of eerder leven op Mars.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Neil Armstrong - First Man on the Moon
Biopic of Neil Armstrong, the first man on the moon. Drawing on unbroadcasted archive material and interviews with those closest to him, the film goes beyond the moon landing to Armstrong's later years to reveal the man behind the myth - a man who sought privacy despite the fame of his historic achievement.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Tankies: Tank Heroes of WWII
Tweedelige documentaire. In dit eerte deel vertelt historicus en voormalig tankcommandant Mark Urban het verhaal van zes bijzondere mannen in de Tweede Wereldoorlog
België 1 (22:30 - 23:20): Billy Connolly in het Koude Noorden (1/4)
Billy Connolly in het koude Noorden. Britse documentairereeks (ITV, 2009) waarin Billy Connolly een zeiltocht onderneemt langs de Noordwestelijke Doorvaart, de route van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan door de poolarchipel van Canada
Op de eerste etappe van zijn reis bezoekt Billy Nova Scotia en Newfoundland, plaatsen waar de eerste Europese immigranten zich settelden, en gaat een kijkje nemen op het kerkhof waar de slachtoffers van Titanic begraven liggen.

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121235229
Zometeen om 18.50u op Nederland 2 de documentaire Oceans. Duurt tot 20.25u
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_121261328
Maandag (07-01-2012)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Brave New World With Stephen Hawking
Vijfdelige reeks waarin Steven Hawking uitlegt hoe de wetenschap de mensheid ook in de toekomst vooruit kan helpen op het gebied van machines, gezondheid, technologie, ecologie en biologie.
Hij doet dat met de hulp van andere gerenommeerde wetenschappers, onder wie Sir David Attenborough, Richard Dawkins, Aarathi Prasad en Lord Winston. In de vijf afleveringen gaat het achtereenvolgens over wetenschappelijke doorbraken op het gebied van machines, gezondheid, technologie, ecologie en biolog
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: Twilight of the porn stars
Hij stelt vast dat de sector in crisis verkeert door toedoen van het internet. Van de oorspronkelijke acteurs uit zijn eerste reportage blijft haast niemand over. De nieuwe acteurs moeten het stellen met minder geld, meer onzekerheid en meer stress
BBC 2 (21:30 - 22:30): The Battle for Malta
Documentaire over de strijd om Malta tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn ligging maakte het een gewild doelwit van beide partijen. In 1942 was het de meest gebombardeerde locatie ter wereld.
Canvas (21:40 - 22:30): Ik heb nooit gelogen
Hoe is het mogelijk dat iemand na dertien jaar in een rolstoel te hebben gezeten opeens gewoon kan lopen? Het verhaal van Monique van der Vorst.
paralympisch topsporter Monique van der Vorst kan weer lopen. Ze is voorpaginanieuws. De complicaties die ze na een operatie oploopt, kluisteren haar vanaf haar tienertijd aan een rolstoel. Na een ernstig ongeluk komen daar de kenmerken van een incomplete dwarslaesie bij.
De wereld kent haar als Nederlands-, Europees- en wereldkampioen handbiken en winnaar van twee zilveren paralympische medailles. Dan krijgt ze tijdens de revalidatie van een ernstig ongeluk in maart 2010 langzaam het gevoel in haar benen weer terug.
Terug in de maatschappij
Documentairemaker Mélinde Kassens volgt vanaf dat moment het proces van Van der Vorst om zonder lichamelijke beperkingen terug te keren in de maatschappij. Haar behandelend arts vertelt over haar aandoening. Ook komen de naast Monique zelf haar familie en vrienden aan het woord.
BBC 2 (22:30 - 23:30): The Polar Bear and Me: afl. Spring
In de lente botsen Gordon en zijn team van overlevingsexperten op het ijsbeervrouwtje Lyra en haar pasgeboren jongen Miki en Luca. Wetenschappers meten mama een gps-zender aan en Gordon tests zijn schuilplaats uit vanwaar hij de beren onbevreesd kan filmen

Dinsdag (08-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Brave new world with Stephen Hawking (5, slot)
Vijfdelige reeks waarin Steven Hawking uitlegt hoe de wetenschap de mensheid ook in de toekomst vooruit kan helpen op het gebied van machines, gezondheid, technologie, ecologie en biologie.
Hij doet dat met de hulp van andere gerenommeerde wetenschappers, onder wie Sir David Attenborough, Richard Dawkins, Aarathi Prasad en Lord Winston. In de vijf afleveringen gaat het achtereenvolgens over wetenschappelijke doorbraken op het gebied van machines, gezondheid, technologie, ecologie en biolog
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Een wereldonderneming
De Verenigde Oost-Indische Compagnie staat in de Nederlandse geschiedenis voor durf, ondernemingszin, creativiteit en rijkdom. Destijds was er echter veel kritiek op Jan Pieterszoon Coen, die een monopolie vestigde in de specerijenhandel ten koste van vele andere betrokkenen. Het VOC behaalde overigens pas 30 jaar na de uitgifte van de eerste aandelen in 1602 grote winsten. Met bijdragen van o.m. investeerder/historicus Menno Witteveen, wajangspeler Subroto en nootmuskaatplanter Pongky van den Broecke..
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: the dark charisma of Adolf Hitler: Leading Millions into the abyss
Adolf Hitler was allesbehalve het prototype van een leider: hij was vervuld van haat, slaagde er zelfs niet in om een normale band met iemand op te bouwen en was afkerig van elke discussie. Zijn haat zou tot de Holocaust en de gruwelijkste oorlogsmisdaden leiden, en toch slaage hij erin heel wat mensen aan te spreken. Laurence Rees gaat na hoe Hitler een band met miljoenen Duitsers wist te creëren..
BBC 2 (21:00 - 22:00): Stargazing Live (1/3)
Professor Brian Cox en komiek Dara O'Briain bekijken prachtige beelden van sterrenobservatoria uit de hele wereld.Kapitein Eugene Cernan, de laatste man op de maan, vertelt over zijn ervaringen. Liz Bonnin brengt verslag uit vanuit Zuid-Afrika over de verschillen in de sterrenconstellaties in de noordelijke en zuidelijke hemisferen. Mark Thompson geeft tips over het beste materiaal voor amateur-astronomen
Canvas (21:35 - 22:05): Beeldgeheimen: afl. De crash van de Hindenburg (1937)
Op 6 mei 1937 staan cameralui in Lakehurst bij New York klaar voor de aankomst van het grootste Duitse luchtschip, de LZ 129 Hindenburg. Vlak voor het invallen van de duisternis loopt het verkeerd. Bij de toeschouwers die de aankomst van de Hindenburg afwachtten, waren er ook vier cameramannen. Voor hen werd het een van de grootste scoops uit de prille geschiedenis van de audiovisuele nieuwsverslaggeving
BBC 2 (22:00 - 22:30): Stargazing Live: Back to Earth
Follow-updebat van het astronomisch magazine, vanuit het Jodrell Bank-observatorium in Cheshire
BBC 2 (22:30 - 23:30): The Polar Bear Family and Me: afl. Summer
Gordon en zijn team keren midden juni terug naar Svalbard en pikken er weer het spoor op van Lyra en haar welpjes Miki en Luca. Met enkele wetenschappers probeert hij te achterhalen hoe de ijsberen overleven bij deze ongewone arctische weersomstandigheden..

Woensdag (09-01-2013)
Canvas (18:27 - 19:30): Via Canvas: Engineering Giants (1/3)
Driedelige BBC-serie waarin enorme mechanische gevaartes worden ontmanteld. Zo geven ze hun verborgen geheimen prijs en zien we hoe ingenieus ze zijn ontwikkeld en hoe ze hun rol spelen in het leven van miljoenen mensen. Het gaat achtereenvolgens over een jumbojet, een gasplatform en een ferry
BBC 2 (21:00 - 22:00): Stargazing Live (2/3)
Dara en Brian bespreken hoe de geschiedenis van het heelal in kaart kan worden gebracht door miljoenen lichtjaren terug in het verleden te kijken. Mark Thompson onthult wat uit de kleur van sterren kan worden afgeleid. En bij de NASA ontmoet Liz Bonnin het team dat aan de grootste telescoop ter wereld bouwt, een instrument dat 100 keer krachtiger is dan de Hubble..
Canvas (21:35 - 22:30): Alles voor de wetenschap: afl. Christine van Broeckhoven
In 'Alles voor de wetenschap' portretteert Canvas de komende zes weken Vlaamse wetenschappers die de wereldtop hebben bereikt. De galerij opent met Christine Van Broeckhoven (57), moleculair biologe en genetica aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Universiteit Antwerpen, baanbreker in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en gewezen SP.A-parlementslid
BBC 2 (22:00 - 23:00): Stargazing Live: Back to Earth
Follow-updebat van het astronomisch magazine, vanuit het Jodrell Bank-observatorium in Cheshire
Nat Geo (22:00 - 23:00): Apocalypse: The Rise of Hitler: afl. Marching to War
In 1933 waren de nazi's heer en meester over Duitsland. Hitler, nu de Führer, heeft het over vrede maar bereidt zich voor op oorlog..
BBC 1 (22:00 - 23:00): Africa (2/6)
In de nieuwe natuurserie wordt het landelijk leven in Afrika op adembenemende wijze in beeld gebracht. Daartoe behoort ook het leven dat dieren in Afrika leiden. De BBC zegt dat de natuurserie Afrika toont op een manier zoals het nog nooit in beeld is gebracht. Hiervoor reisde David Attenborough met een camerateam door geheel Afrika.
Ned 3 (23:00 - 00:00): Holland Doc: Kumaré
Vikram, een Amerikaanse filmmaker van Indiase afkomst, is verbaasd over het succes dat het Oosterse geloof heeft in de Westerse wereld. Hij is van kinds af aan geïntrigeerd door geloof en spiritualiteit en hoe ver mensen gaan op zoek naar het 'hogere'. Maar hij was ook altijd erg sceptisch, met name over de zogenaamde verlichte goeroes. Is er echt iets hogers of worden mensen voor de gek gehouden? Zelf heeft hij juist afstand genomen van het hindi-geloof en wil onderzoeken of het geloof niet gewoon een grote illusie is. Hij besluit daarom als experiment zelf goeroe te worden: hij noemt zich Kumaré en gaat zich kleden als een goeroe, met rood gewaad en baard, neemt een Indiaas accent aan en leert wat yoga- en meditatietechnieken. Sneller dan hij had kunnen bedenken heeft hij een groep trouwe volgers. Hij verzint mantra's als 'Be all that you can be' en alles wat hij doet wordt voor waar aangenomen. Met zijn indringende ogen en vriendelijke glimlach blijft hij altijd even aardig en sympathiek en zijn volgelingen geloven heilig in hem. Maar hoe meer ze hem nodig hebben bij al hun levensvragen en hoe dieper zijn volgelingen ingaan op de voor hen spirituele ervaringen, des te groter wordt Vikrams gewetensnood. Hoe redt hij zich hier uit?

Donderdag (10-01-2013)
Canvas (18:27 - 19:30): Via Canvas: Engineering Giants (2/3)
Driedelige BBC-serie waarin enorme mechanische gevaartes worden ontmanteld. Zo geven ze hun verborgen geheimen prijs en zien we hoe ingenieus ze zijn ontwikkeld en hoe ze hun rol spelen in het leven van miljoenen mensen. Het gaat achtereenvolgens over een jumbojet, een gasplatform en een ferry
Canvas (20:40 - 21:35): EarthFlight: afl. Flying high
In deze 'making of' zien we hoe de cineasten van de BBC erin geslaagd zijn om de spectaculaire beelden te draaien die we in de reguliere afleveringen konden bewonderen. Dat deden ze door met hun camera's letterlijk tussen de vogels door te vliegen, soms met lichte bemande detalvliegers, met camera's op radiogestuurde 'drones', met nagemaakte vogels en zelfs met getrainde échte vogels met een minicamera
BBC 2 (21:00 - 22:00): Stargazing Live (3, slot)
Brian en Dara nemen meteoren, kometen en asteroïden onder de loep. Welke informatie verschaffen zij over de geschiedenis van het leven op de aarde? Liz Bonnin praat met een team van de NASA dat actief op zoek gaat naar hemellichamen die mogelijk op ramkoers liggen met de aarde
BBC 2 (22:00 - 23:00): Stargazing Live: Back to Earth
Follow-updebat van het astronomisch magazine, vanuit het Jodrell Bank-observatorium in Cheshire
Nat Geo (22:00 - 23:00): Apocalypse: WWII: afl. Origins of the Holocaust
In 1941 slaat het conflict om in een wereldoorlog, met de gruwelijke slag om Moskou en de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour..
BBC 2 (22:30 - 23:30): The Polar Bear Family and Me: afl. Autumn
In september proberen Gordon en zijn metgezellen een laatste keer het spoor van Lyra en haar jong Miki te volgen, maar de zender van Lyra heeft al een maand lang geen signaal meer uitgezonden
België 1 (22:30 - 23:30): De Wereld van Guinness World Records (1/2)
Documentaire
Ned 2 (23:00 - 00:00): The Yes Men Fix the World
Bij bepaalde multinationals zijn Andy Bichlbaum en Mike Bonanno beruchte namen. De twee Amerikaanse mannen, die bekend staan als de Yes Men, hebben een aantal grootschalige stunts op hun naam staan. Zij doen zich voor als representanten van multinationals en geven op congressen en conferenties neppresentaties om deze multinationals in een kritisch daglicht te stellen
Canvas (23:15 00:45): De Uil van Athena: Cave of forgotten dreams
Documentaire van Werner Herzog over de grot van Chauvet, die in 1994 werd ontdekt in de buurt van Vallon-Pont-d'Arc aan de Ardeche. Wetenschappers vonden er prehistorische afbeeldingen van meer dan 30.000 jaar oud. Om dit unieke erfgoed te beschermen, sloot de Franse overheid de toegang tot de grot meteen weer af, behalve voor wetenschappelijk onderzoek. Werner Herzog kreeg in 2010 uitzonderlijk toestemming om in de grot te filmen. Hij praat ook met historici over de mensen die de schilderingen hebben gemaakt en probeert een brug te slaan tussen hun tijd en die van ons
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121502244
Zondag (13-01-2013)
BBC 1 (18:00 - 19:00): Africa (2/6)
In de nieuwe natuurserie wordt het landelijk leven in Afrika op adembenemende wijze in beeld gebracht. Daartoe behoort ook het leven dat dieren in Afrika leiden. De BBC zegt dat de natuurserie Afrika toont op een manier zoals het nog nooit in beeld is gebracht. Hiervoor reisde David Attenborough met een camerateam door geheel Afrika.
Ned 2 (18:50 - 20:25): Earth
De indrukwekkende schoonheid die onze planeet op ecologisch vlak herbergt wordt tot leven gebracht. Dit portret van onze planeet groeide uit tot een onverwacht bioscoopsucces.
Nat Geo (19:00 - 20:00): Untamed Americas: afl. Deserts
Verken de verborgen schatten van de woestijnen van de VS, van de door de wind gevormde monumenten tot epische verhalen over volharding..
Canvas (20:40 - 22:20): Everything or Nothing: the untold story of 007
De documentaire vertelt aan de hand van getuigenissen en toont door middel van archiefbeelden hoe de filmheld Bond geboren werd uit een samenwerking tussen Hollywood-mogols Albert Broccoli en Harry Salzman en geestelijke vader Ian Fleming. Terwijl de Bondfilms de wereld veroverden, toont regisseur Stevan Riley ook de strijd die dikwijls achter de camera werd uitgevochten..
BBC 2 (21:00 - 22:00): The Battle for Malta
Historian James Holland looks at the World War Two battle for the tiny Mediterranean island of Malta, one of the most vicious and violent episodes of the war. Although smaller than the Isle of Wight, between 1940 and 1942 more bombs fell on Malta than fell on Britain during the entire Blitz. Its strategic importance to the control of the Mediterranean's shipping lanes made the island a key target for both sides in the war and the Axis forces threw everything they had at it. By 1942, Malta had become the most bombed place on Earth.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Concordia: One year on
Op 13 januari 2012 vaart de Costa Concordia, een cruiseschip met meer dan 4000 passagiers aan boord, tegen een rots waardoor een zeventig meter groot gat in de romp ontstaat. Het schip kapseist, vlakbij het eiland Giglio in Italië. Deze ramp heeft aan 32 mensen het leven gekost en wordt door de overlevenden vergeleken met de ondergang van de Titanic. Een jaar later, op de herdenkingsdag van dit tragische ongeluk, blikt National Geographic terug op het zwaarste scheepsongeluk uit de recente geschiedenis.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Costa Concordia caught on camera
Aan de hand van beelden die de passagiers van de Costa Concordia maakten, toont deze documentaire hoe een ongeval kan omslaan in een ramp
BBC 2 (22:00 - 23:00): Tankies: Tank Heroes of WWII (2, slot)
Na D-Day vochten de mannen van het 5de Royal Tank Regiment zich in juni '44 een weg door Frankrijk. Ze bevrijdden Gent en marcheerden dan door naar Duitsland
België 1 (22:30 - 23:20): Billy Connoly in het koude Noorden (2/4): afl. Baffin Island
Op het noordelijk gelegen Baffin Island bezoekt Billy de Inuitgemeenschap. Hij ontdekt er hoe ze leven, maakt een helikoptervlucht boven het nationaal park van de Noordpoolcirkel en gaat met een Inuitfamilie mee op robbenjacht. In Iqaluit leert hij hoe je een echte Eskimokus moet geven

Maandag (14-01-2013)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Engineering Giants (3, slot)
Driedelige BBC-reeks waarin enorme mechanische gevaartes worden ontmanteld. Zo geven ze hun verborgen geheimen prijs en zien we hoe ingenieus ze zijn ontwikkeld en hoe ze hun rol spelen in het leven van miljoenen mensen. Het gaat achtereenvolgens over een jumbojet, een gasplatform en een ferry.
Ned 2 (19:25 - 20:25): 24/7 Wild: Het verhaal van een jonge leeuw
De camera's volgen leeuwenwelp Moja en zijn moeder Nyoto in het Masai Mara-natuurreservaat in Kenia, waar het voedsel schaars is en roofdieren zoals hyena's op de loer liggen
Ned 2 (20:25 - 22:00): Teledoc: De Sekspolitie
De bestrijding van mensenhandel staat hoog op de politieke agenda, maar de vele regels maken het voor rechercheur Ed en zijn collega's van het opsporingsteam van Commerciële Zeden in Den Haag moeilijk om de daders te vatten. Filmmaker Roy Dames legt de weerbarstige realiteit van de Haagse aanpak van vrouwenhandel bloot en gaat op zoek naar de drijfveer van de rechercheurs
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: I Can't Remember
Louis bezoekt het ultramoderne verzorgingstehuis Beatitudes. Daar ontmoet hij onder andere Gary, een 69-jarige patiënt die denkt dat hij in het leger zit en dat hij elke dag de tanden van zijn makkers moet controleren. Hij praat ook met naasten die hun dementerende familielid thuis opvangen en verzorgen. In een bungalow in een voorstad zorgt Louis een dagje voor de demente Nancy, een voormalig model uit New York
Ned 3 (21:30 - 22:30): Proefkonijnen
Hoe voelt het om weeën te hebben? Kun je varen in een papieren bootje? Een ligbad; stuitert 't?
BBC 2 (21:30 - 22:30): Winterwatch
Chris Packham, Michaela Strachan en Martin Hughes-Games presenteren opnieuw live vanuit hun basis in de Schotse hooglanden. Ze volgen er bevers, eekhoorns, boommarters en een reeks andere dieren die de winter proberen te overleven. Bij de zeehondenpopulatie in Norfolk worden jongen geboren, maar wordt ook hard gevochten door de mannetjes. En het team toont een duister kantje van het roodborstje..
BBC 2 (22:30 - 23:30): Why The Industrial Revolution happened here
Professor Jeremy Black gaat dieper in op de Industriële Revolutie, een van de markantste periodes uit de geschiedenis van Groot-Brittannië. Hij legt uit hoe het land door unieke sociaal-economische en politieke omstandigheden in de 19de eeuw een van de rijkste en machtigste naties ter wereld werd. Het was een tijdperk waarin de manier waarop mensen dachten, werkten en speelden voorgoed zou veranderen. Nieuwe ideeën en technologische innovaties zouden de maatschappij transformeren van een agriculturele naar een industriële en verstedelijkte samenleving
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Nieuwe productie van 'DWDD University' waarvan eerder dit jaar de gastcolleges van Robebrt Dijkgraaf te zien waren.
Een kijkje achter de muren van universiteiten en hogescholen

Dinsdag (15-01-2013)
Canvas (18:32 - 19:30: Via Canvas: Blood, Sweat and Takeaways (1/4)
Vierdelige documentaireserie waarin jonge Britse consumenten kennismaken met de voedselindustrie in Zuidoost-Azië. Welke prijs wordt er betaald voor een goedkope afhaalmaaltijd?
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Een Maakbaar Land
Tijdens de Gouden Eeuw stegen zowel de welvaart als het aantal inwoners van Nederland spectaculair. Indrukwekkend waren ook de uitbreidingsplannen van Amsterdam, en de nieuwe vorm van de stad: een orde van drie grachten in de vorm van een halve cirkel met daarlangs rechthoekige blokken met kapitale panden..
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: The Dark Charisma of Adolf HItler - Leading millions into the abyss
Adolf Hitler was allesbehalve het prototype van een leider: hij was vervuld van haat, slaagde er zelfs niet in om een normale band met iemand op te bouwen en was afkerig van elke discussie. Zijn haat zou tot de Holocaust en de gruwelijkste oorlogsmisdaden leiden, en toch slaage hij erin heel wat mensen aan te spreken. Laurence Rees gaat na hoe Hitler een band met miljoenen Duitsers wist te creëren..
BBC 2 (21:00 - 22:00): Winterwatch
Martin Hughes-Games gaat in de besneeuwde Cairngorms na hoe de sneeuwhaas zich aan arctische weersomstandigheden weet aan te passen. Gordon Buchanan volgt enkele dieren in de Britse kustwateren. De geheimen van een gigantische kolonie roeken worden aan het licht gebracht
Canvas (21:35 -22:00): Beelgeheimen: afl. De manifestaties op het Tiananmenplein (1989)
Mei, 1989. Het immense Tian'anmenplein in hartje Peking wordt bezet door studenten. Gesteund door de bevolking ijvert de protestbeweging voor meer democratie, politieke hervormingen en een einde aan de corruptie binnen de communistische partij. In de nacht van 3 op 4 juni werd het plein echter bloedig ontruimd door de ordediensten. Het aantal slachtoffers wordt op enkele honderden tot enkele duizenden geraamd
BBC 2 (22:00 - 23:00): Loçomotion - ,Dan Snow's History of the railways
In de 18de eeuw bestond het spoor uit een primitief systeem met wagons om steenkool te vervoeren. Nadien werd het spoornet een drijvende kracht achter de Industriële Revolutie en het ontsluiten van hele gebieden. Door de snelle industriële groei in de vroege 19de eeuw ontwikkelden ondernemers en uitvinders stoomlocomotieven en metalen rails en werden tunnels gegraven. In slechts 30 jaar ontstond hierdoor een heel spoornetwerk..

(De rest volgt morgen)

[ Bericht 23% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 15-01-2013 09:23:22 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121805791
..

[ Bericht 99% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 21-01-2013 10:16:26 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121834785
Zondag (20-01-2013)
BBC 1 (18:00 19:00): Africa (3/6)
Het hartje van Afrika is bedekt met een dicht regenwoud. In Congo is het regenwoud een van de meeste competitieve habitats op aarde. De dieren die hier leven, hebben ingenieuze manieren gevonden om hun plaats te vinden in dit claustrofobische landschap. Bij elk plekje schaduw loert het gevaar, maar toch kunnen bepaalde dieren zich hier zeer goed staande houden
Canvas (19:00 - 20:00): The Dark (1/3): Central American Jungle
In Costa Rica gaat een team biologen op zoek naar enkele van de meest angstaanjagende nachtroofdieren. Cameravrouw Justine Evans probeert dichtbij een jaguar te komen en bioloog George McGavin gaat op zoek naar een spinnensoort die zijn prooien op een wel heel ingenieuze manier vangt. Tijdens zijn zoektocht naar enkele bizarre dieren, stoot Gordon Buchanan op enkele ruïnes..
BBC 2 (19:30 - 20:30): Orbit: Earth's Extraordinary Journey (1/3)
Kate Humble en dr. Helen Czerski volgen een volledige omwenteling van de aarde rond de zon, en gaan na welke rechtstreekse gevolgen dit heeft voor de planeet, het weer en de getijden. In deze aflevering komt de periode van juli tot december aan bod. Helen springt uit een vliegtuig en Kate maakt een extreem snelle autorit om de consequenties van de aardomwenteling aan te tonen
Discovery (19:30 - 20:30): Curiosity: afl. Mankind Rising
In deze aflevering wordt het buitengewone verhaal verteld van de echte voorouders van ieder mens op de planeet
Ned 2 (19:50 - 20:25): Labyrint: afl. diabetes type 3: alzheimer
Het westerse dieet, met veel calorieën en vet, kan leiden tot diabetes type 2. Volgens onderzoekers Suzanne de la Monte en Ewan McNay kan dat ook de hersenen aantasten, met alzheimer als gevolg. Ze vrezen zelfs voor een ware alzheimerepidemie in de VS. - Mireille Serlie en Susanne Lafleur van het AMC namen veranderingen in de hersenen waar bij jonge, slanke mannen die gedurende enkele weken een snackdieet volgden. Ze denken een van de oorzaken van obesitas gevonden te hebben
België 1 (22:30 - 23:15): Billy Connoly in het Koude Noorden (3/4): afl. North-West Passage
In het weerstation Resolute Bay, waar ook tijdens de hoogzomer sneeuw ligt, gaat Billy aan boord van het Russische cruiseschip de Akademik Ioffe om de achtdaagse reis te maken door de Noordwestelijke Doorvaart. Hij ontmoet er mensen die leven in dit afgelegen, geïsoleerde deel van de wereld dat negen maanden van het jaar wordt omgeven door een bevroren zee

Maandag (21-01-2013)
Ned 2 (19:25-20:25): 24/7 Wild: Het verhaal van drie beertjes
Britse natuurdocumentairereeks (2012) waarin Richard Hammond en Julia Bradbury gedurende drie weken de jongen van wilde diersoorten volgen
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: America's most dangerous pets
Theroux zoekt Joe Exotic op, een voormalige politieman, die nu één van de grootste collecties tijgers van het land bezit. Hij ontmoet ook Connie Casey, een zestiger die haar huis met 20 chimpansees deelt..
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: agenda 2013
Tegenlicht. Documentaire (2013) van Jos de Putter waarin hedendaagse denkers en doeners hun visie geven op de toekomst
Met bijdragen van o.m. de Amerikaanse investeerder Jim Rogers, mediatheoreticus Douglas Rushkoff, de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, de voormalige Franse onderzoeksrechter Eva Joly, filosoof Nick Bostrom en Peter Diamandis, directeur van de X-Prize Foundation en de Singularity University..
Nat Geo (22:00 - 23:00): Seconds from Disaster: afl. Nagasaki 1945
Een analyse van de bewering dat de tweede atoombom op Nagasaki absoluut noodzakelijk was om de Tweede Wereldoorlog snel te beëindigen
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
BBC 2 (22:30 - 23:30): Natural world special: jaguars born free
In het Braziliaanse regenwoud werden drie jaguarweesjes gevonden. Een gezin besluit om de welpjes groot te brengen en hen daarbij voor te bereiden op een terugkeer naar de vrije natuur. Ze leren in bomen klimmen, zwemmen en op jacht gaan

Dinsdag (22-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Montezuma
Historische documentaires over Precolumbiaanse culturen in Mexico. Montezuma is een documentaire over de beschaving en de ondergang van het machtige Aztekenrijk tijdens het bewind van zijn laatste en machtigste leider: Montezuma II (1466-1520).
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Moderne manieren
Hans Goedkoop gaat op zoek naar de muziek, de kleding, het uitgaansleven en de gewoonten van de nouveau riche in de 17e eeuw
Canvas (20:40 - 21:30): Dockland: the Dark Charisma of Adolf Hitler: leading millions into the abyss (3, slot)
Hitler greep het toppunt van zijn populariteit in 1939 aan om het Duitse volk in de oorlog te storten. De zege van de nazi's in de Blitzkrieg tegen Frankrijk in 1940 werd in Duitsland op gejuich en euforie onthaald. In Nürnberg kwamen honderdduizenden mensen de straat op om de overwinning te vieren en hun leider te huldigen. Maar Hitlers expansiedrang kende geen grenzen. Maar zijn grootste test was het volk te overtuigen om in hem te blijven geloven..
Canvas (21:30 - 22:00): Mystères d'archive: afl. John F. Kennedy
Op 26 juni 1963 brengt de Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy een staatsbezoek aan het toenmalige West-Duitsland. Op Rudolph Wilde Platz in Berlijn houdt hij een toespraak voor ruim 400.000 mensen. Daar spreekt hij de intussen legendarische woorden "Ich bin ein Berliner". We zien waarom hij net Duits sprak en waarom hij, midden in de Koude Oorlog, naar Berlijn was gekomen
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
BBC 2 (00:20 - 01:20): Why the Industrial Revolution happened here
Professor Jeremy Black gaat dieper in op de Industriële Revolutie, een van de markantste periodes uit de geschiedenis van Groot-Brittannië. Hij legt uit hoe het land door unieke sociaal-economische en politieke omstandigheden in de 19de eeuw een van de rijkste en machtigste naties ter wereld werd. Het was een tijdperk waarin de manier waarop mensen dachten, werkten en speelden voorgoed zou veranderen. Nieuwe ideeën en technologische innovaties zouden de maatschappij transformeren van een agriculturele naar een industriële en verstedelijkte samenleving..

Woensdag (23-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: The revelation of the pyramids
Tweedelige documentaire over het mysterie achter de Grote Piramides in Gizeh, nabij Caïro. Op haar zoektocht naar de ware betekenis van de piramides reist cineaste Patrice Pooyard niet alleen naar Egypte, maar ook naar China, Peru en Mexico. Ze doet een onthutsende ontdekking met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de geschiedschrijving
Canvas (21:35 - 22:30): Alles voor de wetenschap: afl. Marc van Montagu
Samen met zijn collega Jeff Schell ontdekte de Gentse moleculaire bioloog de genentransfert. Deze sprong vooruit in de plantengentechnologie ontketende een revolutie in de landbouw en staat aan de oorsprong van de GGO-industrie. Die genetisch gewijzigde organismen zijn een bedreiging volgens sommigen, de oplossing voor de honger in de wereld volgens Van Montagu zelf en vele anderen. In de documentaire getuigen Hubert Sion, Marc De Beukelaer en Ivo Zaenen (jeugdvrienden), Nora Van Montagu, Dirk Inzé (laureaat van de FWO-excellentieprijs), Jan Leemans, Christian De Duve (Belgisch Nobelprijswinnaar), Johan Bottermans van Crop Design en Betsy Schell, de weduwe van Jeff Schell. Beelden uit Burkina Faso, een land dat leeft van de katoenteelt en de concurrentie met het Oosten niet meer aankon. Tot ze hoorden van genetisch verbeterd katoen. Op eigen initiatief werd Bt-katoen in het landbouwbeleid geïntegreerd en volgens de Burkinabés werkt het. Twee boeren vertellen hoe hun dagdagelijks leven veranderd is sinds ze Bt-katoen telen. Een directeur van SOFITEX, het bedrijf dat de zaadjes verdeelt en de katoenoogst exporteert, toont en vertelt hoe de hele industrie draait..
BBC 1 (22:00 - 23:00): Africa (4/5)
Britse natuurdocumentairereeks (BBC, 2013, Sir David Attenborough ) over het Afrikaanse continent
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi underworld: afl. Hitler's Desert Fox
Veldmaarschalk Rommel was een van Hitler's getrouwen, maar later keerde hij zich tegen de Führer. Moest hij zich daarom van het leven beroven?.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (23:00 - 00:55): Holland Doc: How to die in Oregon
Documentaire waarin regisseur Peter Richardson de levens van enkele terminale zieken volgt vanaf het moment dat zij overwegen of -en wanneer- zij hun leven zullen beëindigen

Donderdag (24-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: The revelation of the pyramids (2, slot)
Tweedelige documentaire over het mysterie achter de Grote Piramides in Gizeh, nabij Caïro. Op haar zoektocht naar de ware betekenis van de piramides reist cineaste Patrice Pooyard niet alleen naar Egypte, maar ook naar China, Peru en Mexico. Ze doet een onthutsende ontdekking met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de geschiedschrijving
Canvas (20:40 - 21:35): Africa (2/5): afl. Savannah
Oost-Afrika is voortdurend onderhevig aan verandering, en de dieren die hier leven moeten zich dan ook gemakkelijk kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden, hoe vijandig de omgeving ook wordt. Van dichte wouden tot besneeuwde bergtoppen, mistige moerassen en een eindeloze savanne: het is een streek vol leven..
BBC 2 (22:00 - 23:00): The genius of invention (1/4)
Wetenschapsprogramma waarin de verhalen achter de technologiëen en uitvindingen van de moderne wereld ontdekt worden. Deze aflevering volgt de gebeurtenissen die hebben geleid tot alledaagse wonderen als het aandoen van een lamp. De stoommachine, elektrische generator en stoomturbine spelen een grote rol
BBC 2 (22:00 - 23:00): Apocalypse WWII: afl. the great landings
Een aangrijpend verslag van WOII met de grootste keerpunten van het conflict, zoals D-Day in Normandië en de landingen bij Saipan..
Canvas (23:10 - 00:10): De Uil van Athena: No burqas behind bars
Documentaire van Nima Sarvestani over vrouwelijke gevangenen in een Afghaanse gevangenis die vastzitten omdat ze hun gewelddadige man hebben verlaten of een gedwongen huwelijk hebben geweigerd. In de Takhar-gevangenis in Afghanistan zitten naast 500 mannen ook veertig vrouwelijke gevangenen. Ze verblijven op een eigen plek, goed afgezonderd van de mannen. Velen voelen zich er veiliger dan buiten de muren van de gevangenis. Nima Sarvestani vertelt het schrijnende verhaal van enkelen van hen en polst naar hun hoop en dromen voor de toekomst.
Ned 2 (00:05 - 01:00): Import: beroep uitvinder
Dr. Nakamats (°1928) is wereldberoemd in zijn thuisland Japan. Als uitvinder van de cd, de dvd, karaoke en de floppy disk had hij al lang kunnen rentenieren, maar de excentrieke Japanner heeft nog meer dan 3.300 andere uitvindingen op zijn naam staan. Voor de nauwlettende analyse van zijn voedsel, dat hij 34 jaar lang fotografeerde en bestudeerde met als doel een middel te vinden om minstens 144 jaar oud te worden, won hij in 2005 de satirische 'Ig Nobel'-prijs
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Vrijdag (25-01-2013)
Discovery (22:00 - 23:00): Magic of Science
Wat hebben natuurwetenschappen en magie met elkaar te maken? Dat wordt duidelijk in de nieuwe spectaculaire serie ‘Magic of Science’. Hierin leggen vier van de beste illusionisten ter wereld uit welke natuurkundige, scheikundige en biologische geheimen er schuilen achter hun verbluffende trucs
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122107184
Zondag (27-01-2013)
Canvas (19:00 - 20:00): The Dark (2/3)
Driedelige BBC-reeks over het nachtelijke leven van dieren, meer bepaald in de jungle van Centraal Amerika, de bergen van Patagonië en de moerassen van Amazonië. Vele dieren, vooral roofdieren, zijn bijzonder actief in het donker. Ze hebben daarvoor een arsenaal aan mogelijkheden en handigheden ontwikkeld.
BBC 2 (19:30 - 20:30): Orbit: Earth's extraordinary journey (2/3)
Aandacht voor de omwenteling van januari tot de equinox in maart. Kate komt dichter bij de zon dan ze ooit is geweest terwijl Helen een plek bezoekt waar de grootste en snelste sneeuwstormen ter wereld tekeergaan..
Ned 2 (19:55 - 20:25): Labyrint: afl. Veroudering
Hoge bloeddruk, een trage schildklier en hoge cholesterol zijn zaken waar we ons zorgen over maken. Vooral op hoge leeftijd. Maar onderzoekers vermoeden dat dat misschien niet nodig is. Wat op jonge leeftijd slecht voor ons is, kan juist op late leeftijd goed zijn. Er is een nieuwe kijk op ouderenzorg nodig. We worden steeds ouder. Van de kinderen die in 2012 zijn geboren wordt minstens de helft honderd. Onderzoek naar ouderen is daarom steeds belangrijker. Zo ook een nieuwe kijk op ouderen en ouderenzorg, stelt gerontoloog Rudi Westendorp. Hij is directeur van de Leyden Academy on Vitality and Aging. 'Artsen behandelen ouderen alsof het mensen van middelbare leeftijd zijn, maar op late leeftijd geldt een nieuwe biologische werkelijkheid', legt Westendorp uit. Een trage schildklier op die leeftijd heeft een reden, stelt hij. Ook psychiater Roos van der Mast van het LUMC leidt een groot onderzoek naar ouderen. Zij onderzoekt de relatie tussen hoge bloeddruk en cognitie. 'Er is ons ingeprent dat een hoge bloeddruk slecht is, maar als onze hypothese klopt, gaat dat idee veranderen'. Verder in Labyrint een opvallende ontdekking in verouderingsonderzoek. De Pools-Amerikaanse professor Andrzej Bartke ontdekte dat groeihormoon een belangrijke rol speelt bij veroudering. Muizen met veel groeihormoon stierven eerder. Dwergmuizen, met weinig van dit hormoon, leefden juist veel langer en bleven gezonder. En ook bij mensen zijn er aanwijzingen voor eenzelfde principe. Kleine mensen lijken gemiddeld iets langer te leven, omdat zij minder groeihormoon hebben. Dat is een opvallende ontdekking, want groeihormoon wordt in de commerciële anti-verouderingsindustrie juist gezien als het wondermiddel tegen veroudering. Het tegenovergestelde lijkt nu waar te zijn
Canvas (20:45 - 21:35): The Genius of Design (1/5): Ghosts in the machine
De industriële revolutie was cruciaal voor de geboorte van het moderne design. Toen werden tal van machines, toestellen en gebruiksvoorwerpen ontworpen. Het praktische nut stond voorop, maar ze moesten hoe dan ook een vorm krijgen. Naast de grote namen wordt ook hulde gebracht aan de anonieme vormgevers die eenvoudige gebruiksvoorwerpen creëerden die het leven eenvoudiger maakten..
Discovery (21:00 - 22:00): Curiosity: afl. Volcano Time Bomb
Met behulp van animatietechnieken nemen experts ons mee op een expeditie naar het hart van vulkanen om ons te laten zien hoe ze werken en waarom ze zo moeilijk te begrijpen zijn.
Ned 2 (21:20 - 22:00): Andere Tijden: afl. Waternoodsramp in beeld
In de nacht van 31 januari 1953 zorgde een combinatie van springvloed en een zware storm voor een dijkbreuk in het laaggelegen zuiden van Nederland. Grote delen van de provincies Zeeland, Brabant en Zuid-Holland kwamen onder water te staan, talloze boerderijen en huizen werden verwoest en 1.836 mensen kwamen om. Een terugblik met getuigenverslagen en archiefbeelden
BBC 2 (22:00 -23:00): Wonders of Life
Professor Brian Cox doorkruist de wereld, van de Filippijnen tot de Verenigde Staten, Madagaskar en Mexico, op zoek naar de wetenschappelijke wetten die leidden tot het ontstaan van leven op aarde. Hij start zijn zoektocht in het vulkanische landschap in Zuidoost-Azië. Vulkanische uitbarstingen veroorzaakten chemische veranderingen, die mee het leven op aarde mogelijk zouden maken
België 1 (22:30 - 23:15): Billy Conolly in het Koude Noorden (4, slot): afl. Vancouver Island
Billy nadert het einde van zijn 10.000 mijl lange reis en trekt door de geïsoleerde White Pass Mountains naar Vancouver Island. Hij verblijft er bij echte cowboys, leert hoe je een stukje van Yukon op kunt eisen, gaat op elandenjacht, heeft een ontmoeting met een wilde beer, neemt deel aan een Indiaanse zweethutceremonie en vervult de langgekoesterde ambitie om een boom te vellen
BBC 1 (23:25 - 00:05): Prisoner number A26188: Henia Bryer
Henia Bryer, geboren in Radom in Polen, verloor haar vader, broer en zus tijdens de Duitse bezetting. Zelf overleefde ze vier concentratiekampen, Plaszow, Majdan, Auschwitz en Bergen-Belsen, en was ze nadien getuige van de geboorte van de staat Israël in 1948 en verhuisde ze naar Zuid-Afrika om een nieuw leven op te bouwen. De nu tachtigjarige Henia vertelt over de verhuis naar het getto, over de gruwel van de kampen, de wreedheid van de SS, de Dodenmarsen uit de kampen, en hoe ze overleefde..

Maandag (28-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: The Revelation of the Pyramids (2/2)
Op haar zoektocht naar de ware betekenis van de piramides reist cineaste Patrice Pooyard niet alleen naar Egypte, maar ook naar China, Peru en Mexico. Ze doet een onthutsende ontdekking met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de geschiedschrijving
Ned 2 (19:25 - 20:25): 24/7 Wild: Het verhaal van een aapje
In het noorden van Sri Lanka volgen de camera's het negen weken oude ceylonkroonaapje Gremlin en zijn 70 soortgenoten, die in en rond de spectaculaire tempelruïnes leven. Zorgeloos opgroeien is er niet bij met zo veel interne spanningen, roofdieren en een rivaliserende troep apen die hen bedreigen
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: the city addicted to crystal meth
Louis Theroux bezoekt Central Valley, een gebied in Californië met veel verpauperde steden. De streek telt het hoogste aantal ­methamfetamineverslaafden van Amerika. In het stadje Fresno ontmoet hij enkele verslaafde inwoners. De drug heeft er verwoestend uitgehaald: het gemeenschapsleven is er haast onbestaand en ouders verliezen er het hoederecht over hun kinderen. Gelukkig biedt het afkickcentrum dat gerund wordt door enkele ex-verslaafden een uitweg aan de ellende..
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: afl. Gat in de markt
In antwoord op de crisis starten steeds meer burgers initiatieven waarbij menselijke waarde, overzichtelijkheid en samenwerking voorop staan. Cultuursocioloog Douglas Rushkoff en psycholoog Paul Verhaeghe analyseren de situatie in Nederland
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (23:00 - 23:45): Hallo Wereld, hier Olieramp
In Nigeria voltrekt zich al jarenlang een gigantische olieramp: in de Nigerdelta is een gebied ter grootte van Nederland vervuild. Deze stille ramp heeft dramatische gevolgen voor de lokale bevolking. De vraag is waarom de vervuiling jarenlang doorgaat en wat daarin de rol is van Shell, één van de belangrijkste en oudste olieproducenten in Nigeria

Dinsdag (29-01-2013)
Canvas (18-37- 19:30): Via Canvas: How Earth Made Us (1/5)
Prof. Iain Stewart onderzoekt de relatie tussen de kern van de aarde en het ontstaan van menselijke beschaving. Sinds oudsher hebben mensen zich gevestigd op breuklijnen in de aarde, ondanks de gevaren die dat met zich meebrengt. Stewart trekt naar Iran, Israël, Mexico. Hij stelt vast dat ook nu nog grote economische activiteit op en rond breuklijnen plaatsvindt. De helft van de grootste steden op aarde liggen op een breuklijn. Dat is ook zo in Californië..
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Arme Elsje
Het overgrote deel van de bevolking van de Nederlandse Republiek leefde in armoede. Zo ook de 18-jarige Elsje Christiaens, die vanuit Jutland naar Amsterdam verhuisde op zoek naar een betere toekomst. Enkele weken later vermoordde ze haar hospita met een bijl, na een ruzie over achterstallige huur. Na een snelle rechtszaak eindigde Elsje op het galgenveld, onder massale belangstelling van haar stadsgenoten, waaronder kunstschilder Rembrandt. Met bijdragen van o.a. archeoloog Michiel Bartels en schrijvers Margriet de Moor en Geert Mak
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Woensdag (30-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: How Earth Made Us (2/5): water
Op locaties in IJsland, de Sahara, het Midden-Oosten en India legt Stewart uit hoe de controle over water altijd al van levensbelang is geweest. Beschavingen moesten zich aanpassen aan de beschikbaarheid van deze grondstof. De cyclus van drinkbaar water verandert steeds weer. Naarmate de mensheid zich over de planeet verspreidde, leerde ze nieuwe manieren om bronnen aan te boren. Nu overpopulatie dreigt, zal steeds meer om water worden getwist
Ned 2 (19:25 - 19:55): De dag dat het water kwam, 60 jaar Waternoodsramp
Op 1 februari 2013 is het precies 60 jaar geleden dat zich één van de grootste natuurrampen uit de Nederlandse geschiedenis voltrok: De Watersnoodramp van 1953. Tijdens deze fatale nacht rees het water van de Noordzee tot een recordhoogte en braken de dijken door. Grote delen van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant liepen onder water. 1836 mensen vonden de dood en circa 100.000 mensen verloren hun huis, dieren en bezittingen. In elke aflevering staan twee verhalen centraal, waarvan één met een prangende vraag
BBC 1 (22:00 - 23:00): Africa (5/6)
In de Sahara veroorzaken de duinen een vreemd zingend geluid. Zandstormen zijn actief over duizenden kilometers en het kan makkelijk 50 jaar duren voor het nog eens regent. Enkel de sterksten kunnen in deze barre omstandigheden overleven. Aan de rand van de woestijn vechten zebra's met woeste waterlopen, terwijl in de woestijn zelf kamelen op zoek gaan naar elke druppel water. Kleine zwaluwen doorkruisen duizenden vierkante meter zandvlakte op zoek naar een oase. Een vreemde rattensoort overleeft door een ondergronds bestaan te leiden. Het enige dier dat perfect bestand is tegen de hete middagzon is de zilvermier
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Underworld: afl. Hitler's Woman
Hitler's relatie met Eva Braun is bekend, maar ze was niet zijn enige geliefde. Dit zijn de andere tragische liefdes van de Führer
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Donderdag (31-01-2013)
Canvas (18:35 - 19:30): Via Canvas: How Earth Made Us (3/5)
Britse documentairereeks (BBC, 2010) over hoe bodemkunde, aardrijkskunde en klimaat de geschiedenis van de mensheid de afgelopen 10.000 jaar hebben gevormd. Met professor Iain Stewart
Ned 2 (19:25 - 19:55): De dag dat het water kwam: 60 jaar Waternoodsramp
Op 1 februari 2013 is het precies 60 jaar geleden dat zich één van de grootste natuurrampen uit de Nederlandse geschiedenis voltrok: De Watersnoodramp van 1953. Tijdens deze fatale nacht rees het water van de Noordzee tot een recordhoogte en braken de dijken door. Grote delen van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant liepen onder water. 1836 mensen vonden de dood en circa 100.000 mensen verloren hun huis, dieren en bezittingen. In elke aflevering staan twee verhalen centraal, waarvan één met een prangende vraag.
Canvas (20:40 - 21:35): Afrika (3/5): afl. Congo
Het hartje van Afrika is bedekt met een dicht regenwoud. In Congo is het regenwoud een van de meeste competitieve habitats op aarde. De dieren die hier leven, hebben ingenieuze manieren gevonden om hun plaats te vinden in dit claustrofobische landschap. Bij elk plekje schaduw loert het gevaar, maar toch kunnen bepaalde dieren zich hier zeer goed staande houden
Nat Geo (22:00 - 23:00): Apocalypse WWII: afl. The end of the nightmare
In 1945 trekken Hitlers legers zich terug voor de oprukkende geallieerden. Intussen dwingt Amerika Japan op de knieën met de atoombom..
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Canvas (23:10 - 01:50): De Uil van Athena: Domestic Violence (2)
Documentaire over huiselijk geweld. Deze documentaire portretteert vrouwen en kinderen die jarenlang door hun man of vader geestelijk en lichamelijk zijn mishandeld en eindelijk de stap hebben durven zetten naar het gerecht, om precies te zijn in Tampa, Florida. De film is een vervolg op een vergelijkbaar eerder project van Frederick Wiseman, waarin de nadruk lag op het leven en de begeleiding van de slachtoffers in een opvangtehuis. In deze documentaire gaat het vooral over de manier waarop het gerecht omgaat met slachtoffers, daders en feiten.
Ned 2 (00:00 - 01:00): Import: Een normaal leven, kroniek van een sumoworstelaar
Portret van een 18-jarige Japanse jongen die na de middelbare school een opleiding tot sumoworstelaar gaat volgen. Dit op uitdrukkelijk verzoek van zijn vader. Hij doet een serieuze poging om te voldoen aan diens ideaal, maar komt langzaam tot het besef dat dit (gedisciplineerde) leven niet voor hem is weggelegd

Vrijdag (01-02-2013)
Discovery (22:00 - 23:00): Magic of Science
Die lessen fysica op school hadden helemáál niet zo saai hoeven te zijn, als we de goochelaars in 'Magic of Science' op Discovery Channel bezig zien.
Een Amerikaan, een Australiër, een Canadees en een Brit verzoenen daarin wetenschap met illusionisme
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122414609
Zondag (03-01-2013)
Canvas (19:00 - 20:00): The Dark (3, slot)
Driedelige BBC-reeks over het nachtelijke leven van dieren, meer bepaald in de jungle van Centraal Amerika, de bergen van Patagonië en de moerassen van Amazonië. Vele dieren, vooral roofdieren, zijn bijzonder actief in het donker. Ze hebben daarvoor een arsenaal aan mogelijkheden en handigheden ontwikkeld.
BBC 2 (19:30 - 20:30): Orbit: Earth's Extraordinary Journey (3, slot)
Kate Humble en dr. Helen Czerski bestuderen de periode van de equinox van maart tot einde juni. In het noordpoolgebied dient de lente zich letterlijk met een knal aan. Helen Czerski volgt een tornado om aan te tonen hoe de schuine stand van de aarde (23,4°) verantwoordelijk is voor extreme weersomstandigheden..
Ned 2 (19:55 - 20:25): Labyrint: afl. De operatiekamer van de toekomst
Chirurgen krijgen aan de lopende band nieuwe technieken en gadgets ter beschikking. Maar terwijl alle medicijnen grondig onderzocht worden op effectiviteit en veiligheid, kan nieuwe medische apparatuur zonder strikte regulering op de markt worden gebracht. Zo ontstaat het gevaar dat chirurgen ingrepen uitvoeren waar de patiënt uiteindelijk geen baat bij heeft
Canvas (20:40 - 21:30): The Genius of design (2/5)
In de crisisjaren 20 en 30 kende design een eclectische evolutie, van het radicale futurisme van Bauhaus over de Britse liefde voor namaak-Tudor en het driedelige pak tot het Amerikaanse commerciële design dat de fundamenten legde voor de vormgeving in onze moderne consumentenmaatschappij
Discovery (21:00 - 22:00): Curiosity: afl. Plane Crash
In een unieke 2-uur durende 'Plane Crash' special wordt ingegaan op de bijzonder fascinerende vraag 'Wat gebeurt er precies als een vliegtuig crasht?'. Deze aflevering toont ons één van de meest bijzondere en uitgebreide experimenten die ooit zijn uitgevoerd. Om te kijken wat de precieze impact is van een vliegtuigcrash op de inzittenden, laat Curiosity een Boeing 727 doelbewust verongelukken in de Mexicaanse woestijn
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wonders of Life (2/5): Expanding Universe
In Amerika leert Brian Cox buitengewone dieren kennen die meer inzicht geven in hoe zintuigen door de geschiedenis heen evolueerden
BBC 2 (23:00 - 00:00): A Night With the Stars
Professor Brian Cox neemt een publiek vol bekende koppen mee op een reis door de wondere wereld van de fysica. Met de hulp van collega-wetenschapper Jim Al-Khalili en gasten als Simon Pegg, Sarah Millican, James May en Jonathan Ross toont hij hoe diamant, het hardste materiaal in de natuur, uit iets vrij banaals is gemaakt. Hij toont ook aan hoe zaken op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn, waarom alles wat we zien of aanraken ook echt bestaat, en hoe een diamant in hartje Londen communiceert met de grootste diamant uit de kosmos..

Maandag (04-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: How Earth Made Us (4/5): Fire
Een miljoen jaar geleden was de mens het eerste en enige wezen ooit dat de complexe en dodelijke kracht van vuur onder controle kreeg. Vuur was lange tijd de belangrijkste energiebron. Een grote rol van betekenis was weggelegd voor steenkool, één van de meest veelzijdige grondstoffen op aarde, die de basis van vele van brandstoffen vormt. De groter wordende vraag naar kool en de uitvinding van de stoommachine luidden vanaf de zeventiende eeuw in Groot-Brittannië een industriële revolutie in, terwijl een koolrijk land als China achterbleef. Om te ontdekken hoe de mens de natuurkracht van vuur leerde te bedwingen, maakt Iain een duik in een meer in Oregon, beklimt hij een zoutgletsjer en kruipt hij door een berggrot in Iran..
Ned 2 (19:25 - 20:25): 24/7 Wild
Experten en cameralui van de befaamde BBC Natural History Unit, die o.a. 'Frozen Planet' op hun actief kunnen schrijven, brengen het jonge leven van dieren in realtime in de huiskamer.
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: A Place for Peadophiles
'Ik mag je nog niets concreets over mijn volgende BBC-reportage verklappen,' sprak Louis Theroux ons eerder dit jaar toe, 'maar ik wil wél al zeggen dat het zal gaan over het minst grappige onderwerp dat je je maar kunt inbeelden.' Die BBC-reportage, vanavond te zien op Canvas, gaat verrassend genoeg niet over de 'Laatste show'-rubriek van Paul Baeten Gronda (het eerste waar wij aan dachten), maar over een streng bewaakte Californische instelling voor veroordeelde pedofielen.
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: afl. De Kapitale Kracht van Geluk
Vertrouwen, openheid en liefde zijn begrippen die veel managers doen huiveren, maar Ricardo Semler bouwde er zijn zakenimperium rond. Zijn boek over zijn manier van werken, 'Maverick', is een internationale bestseller, uitgegeven in 35 talen..
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Dinsdag (05-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: How Earth Made Us (5, slot): Human Planet
Na de invloed van de vier geologische krachten op de geschiedenis van de mens, is het de beurt aan de impact van de mens op de aarde. Een dorp in Indonesië is bedolven onder een modderlaag nadat een vulkaan door toedoen van de mens uitbarstte. Maar menselijk ingrijpen is niet noodzakelijk negatief. Het invoeren van landbouw en wateropvang kon een nieuwe ijstijd stuiten. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen heeft ertoe geleid dat de aarde is gaan opwarmen
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. De prijs van de kunst
In de 17e eeuw, de bloeiperiode van de Nederlandse schilderkunst, verdienden kunsthandelaars grof geld. Zo ook Jan Six, wiens niet-verkochte kunstwerken nog steeds in het bezit zijn van zijn nazaat, die eveneens Jan heet en ook in kunst handelt. Jan Goedkoop reist samen met hem naar Londen voor de Masters Paintings Week. Bij veilinghuis Christie's gaat daar de collectie van Pieter Dreesmann onder de hamer..
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Het verzet in Europa (1939 - 19:45) (1/6)
Toen Duitsland in 1941 de Sovjet-Unie binnenviel, vervoegden de Europese communisten het verzet. De groeiende organisaties zochten contact met de geällieerde legers, op zoek naar samenwerking. Ondertussen ontwikkelde zich de clandestiene pers, een niet te onderschatten wapen tegen de nazipropaganda..
Canvas (21:35 - 22:00): Beeldgeheimen: afl. De Gaulle bevrijd Parijs (1944)
26 augustus 1944. In de loop van de namiddag defileerde generaal de Gaulle apetrots langs de Champs-Élysées. Toen hij bij de Notre-Dame aankwam, weerklonk plots een geweersalvo. Een cameraman legde het hele gebeuren vast op film. Wat is er precies gebeurd op die glorieuze bevrijdingsdag?.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 3 (22:30 - 23:30): Bully
In de VS worden naar schatting dertien miljoen kinderen gepest op school. Dat zorgt voor grote angsten, in vele gevallen zelfs in die mate dat de slachtoffers niet meer naar school durven. Toch wordt er nauwelijks over het fenomeen gesproken

[ Bericht 22% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 05-02-2013 09:31:08 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122709341
Zondag (10-02-2013)
BBC 2 (18:15 - 19:15): Orbit: How satellites rule our world
Hoewel satellieten een belangrijke rol spelen in ons dagelijkse leven, hebben slechts weinigen aandacht voor deze instrumenten. Maggie Aderin-Pocock wil dit veranderen door duidelijk te maken wat deze tuigen mogelijk hebben gemaakt in de wereld van communicatie, navigatie en zelfs spionage..
Canvas (19:05 - 20:00): Attenborough's Ark
Van tijgers en panda's is het bekend dat ze met uitsterven bedreigd zijn, maar David Attenborough toont vooral interesse in de minder bekende soorten. Tot zijn top tien behoren Darwins bekbroeder, de grottenolm, de Sumatraanse neushoorn, het roodstuitleeuwaapje en de solenodons. Hij toont aan waarom deze dieren zo belangrijk zijn voor het ecosysteem en wat er nu wordt gedaan om deze dieren te redden..
Ned 2 (19:50 - 20:20): Labyrint: afl. Schatten van de diepzee
Steeds meer mijnbouwbedrijven verleggen hun activiteiten naar de zeebodem, waar nog veel onontgonnen mineralen en (edel)metalen te rapen vallen. Wetenschappers waarschuwen echter voor de mogelijke schade aan de plaatselijke ecosystemen, die door hun diepe en onherbergzame ligging nog grotendeels onbekend zijn
Canvas (20:45 - 21:35): The Genius of Design
In tijden van oorlog staan ook designers aan de frontlinie. De oorlogsinspanningen van de diverse naties werpt een licht op de ideologische prioriteiten van hun regimes en toont hoe de definities en de ethiek van design kunnen veranderen wanneer de nationale veiligheid op het spel staat..
Discovery (21:00 - 22:00): Curiosity: afl. Devil's Triangle
A team of investigators go deep into the triangle to explore ocean floor wrecks and stage experiments to tackle the mystery once and for all. In the last hundred years, countless lives have been lost but nobody is really sure why. Is it some form of extreme weather? A rare ocean phenomenon? Or could something else be at work? Testing theories on a scale never done before, Curiosity looks at the science behind one of the world's most mysterious places
Nat Geo (21:00 - 22:00): War on Witches
In het 17de eeuwse engeland werden duizenden onschuldige vrouwen als heks ter dood gebracht, onder het bewind van de paranoïde koning James.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Witch Hunter's Bible
Internationale experts bestuderen het Malleus Maleficarum, een duister handboek uit de oudheid dat de aanleiding vormde tot de heksenvervolging
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wonders of Life (3/5): afl. Endless forms most beautiful
Professor Brian Cox reist naar zuidelijk Afrika en Madagascar om uit te zoeken waarom de aarde zo vruchtbaar is en waarom er zo'n grote diversiteit aan levensvormen bestaat. Koolstof, dat zoals vele elementen van buitenaardse oorsprong is, blijkt daarvan een belangrijke oorzaak. De professor vraagt zich dan ook af of er elders in de kosmos gelijkaardig leven mogelijk is..

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 10 februari 2013 @ 14:10:41 #162
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_122710817
EFM _O_
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_122727108
thx beste Parafernalia ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122741973
Maandag (11-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Harry's arctic heroes (1/2)
Tweedelige BBC-documentaire waarin de Britse Prins Harry samen met vier Afghanistan-veteranen een expeditie naar de Noordpool onderneemt voor het goede doel.
Ned 2 (19:25 - 20:25): 24/7 Wild: afl. Het verhaal van een stokstaartje
Swift, een vijf weken oud stokstaartje, is ter wereld gekomen in de Kalahariwoestijn in Zuid-Afrika, die met extreme droogte te kampen heeft. Op zoek naar voedsel en water wagen de pup en zijn familie zich op drukke wegen en in het territorium van rivaliserende groepen
Canvas (20:40 - 21:30): Arctic circle with Bruce Parry: afl. Siberia - Horsemen of the mountains
vijfdelige documentairereeks waarin Bruce Parry door het Hoge Noorden reist. 'Siberia - Horsemen of the Mountains. (1)' Het is midzomer in Siberië: een tijd van onafgebroken daglicht en uitbundige feesten voor de plaatselijke bevolking. Bruce Parry gaat op bezoek bij de Sakha, een ruitervolk, en bij de Eveny, rendierherders in de afgelegen Verkhoyansk-bergen
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: De gulle gevers
In Amerika heeft een groep miljardairs, onder leiding van Warren Buffett en Bill en Melinda Gates, besloten minimaal de helft van hun vermogen weg te geven. Dit initiatief noemen zij 'The Giving Pledge'. In Europa lijkt dit filantropische initiatief echter niet aan te slaan. Wat vinden de Nederlandse rijken ervan?.
BBC 1 (22:00 - 23:00): Penguin: Spy in the huddle
We volgen drie verschillende soorten pinguïns op hun tocht naar hun broedplaats. Keizerpinguïns moeten daarvoor over een gevaarlijke bevroren zee heen. De rotspinguïn trotseren dan weer stormachtige zeeën voor ze aan land komen en een 100 meter hoge klip over moeten. De humboldtpinguïn komt op zijn pad zeeleeuwen en bloedzuigende vleermuizen tegen
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
BBC 2 (00:20 - 01:20): Wonders of Life (3/5)
Professor Brian Cox reist naar zuidelijk Afrika en Madagascar om uit te zoeken waarom de aarde zo vruchtbaar is en waarom er zo'n grote diversiteit aan levensvormen bestaat. Koolstof, dat zoals vele elementen van buitenaardse oorsprong is, blijkt daarvan een belangrijke oorzaak. De professor vraagt zich dan ook af of er elders in de kosmos gelijkaardig leven mogelijk is

Dinsdag (12-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Harry's arctic heroes (2, slot)
Tweedelige BBC-documentaire waarin de Britse Prins Harry samen met vier Afghanistan-veteranen een expeditie naar de Noordpool onderneemt voor het goede doel
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Veel geloven op één kussen
Tolerantie is vandaag een kernwaarde in Nederland, maar de basis werd gelegd tijdens de Gouden Eeuw. In 1579 bepaalden de opstandige gewesten in de Unie van Utrecht dat geen enkele burger nog vervolgd zou kunnen worden omwille van zijn geloof
Ned 1 (20:30 - 21:30): Africa: afl. De Kalahari
In het uiterste zuidwesten van Afrika komen twee woestijnen bij elkaar. Hoewel er praktisch geen water voorhanden is, blijkt de natuur bijzonder inventief, waardoor het leven hier volop bloeit. In de Kalahari zijn vogels de stokstaartjes te slim af, komen zwarte neushoorns samen om te feesten en vallen reuzeninsecten vogels aan. In de Namib-woestijn regent het praktisch nooit, maar mist hangt er soms wel. In de oudste woestijn ter wereld is het bijzonder moeilijk om te overleven. We zien o.m. een giraf die het weinige dat hij heeft met hand en tand verdedigt..
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: het verzet in Europa 1939 - 1945: afl. het verzet neemt vaste vormen aan
Toen Duitsland in 1941 de Sovjet-Unie binnenviel, vervoegden de Europese communisten het verzet. De groeiende organisaties zochten contact met de geallieerde legers, op zoek naar samenwerking. Ondertussen ontwikkelde zich de clandestiene pers, een niet te onderschatten wapen tegen de nazipropaganda..
Canvas (21:35 -21:55): De allerlaatste getuigen: afl. Vaders verdwijnen
Kinderen van '14-18' vertellen over de afwezigheid van hun vader tijdens de oorlog. Jonge vaders verdwenen van de ene dag op de andere uit het gezin. Mettertijd vervaagde het beeld dat de kinderen van hun vader hadden. Vaders werden vreemden die soms bij thuiskomst niet eens herkend werden door hun eigen kinderen..
BBC 2 (22:20 - 23:55): Abraham Lincoln: The man who made modern America
Former BBC North America editor Justin Webb explores the mystique surrounding Abraham Lincoln, the 16th US president, who helped shape the American Dream and who continues to influence his country today. Featuring interviews with Steven Spielberg and Daniel Day-Lewis - the director and star of recent biopic Lincoln - as well as Alastair Campbell, who was director of communications for Tony Blair.

Woensdag (13-02-2013)
Canvas (21:30 - 22:20): Alles voor de wetenschap: afl. Peter Carmeliet
Peter Carmeliet is een toponderzoeker in de biomedische wetenschappen aan de KU Leuven en een wereldautoriteit in de angiogenese of bloedvatvorming. Met zijn onderzoek, waarbij proefmuizen genetisch gewijzigd worden, kan de functie van welbepaalde genen onderzocht worden. Op basis van zijn onderzoek zijn geneesmiddelen voor kanker en de spierziekte ALS in ontwikkeling
BBC 2 (22:00 - 23:00): The Brain Doctors (2/3): The Decision
In de afdeling neurochirurgie moet een koppel beslissen of ze hun zoontje van twee jaar oud laten opereren aan zijn levensbedreigende hersentumor. De 19-jarige Jack werd geboren met een ernstige genetische afwijking, waardoor hij al 27 keer onder het mes is moeten gaan. Nu is hij terug in het ziekenhuis met een gevaarlijke lek hersenvocht, die chirurg Jay Jayamohan en zijn collega's onder controle proberen te krijgen..
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Underworld: afl. Hitler's Money
Hitler noemde zich een man van het volk. Toch leefde hij in een geheime wereld van luxe, gefinancierd door belastingfraude en schimmige bankers

Donderdag (14-02-2013)
BBC 2 (22:00 - 23:00): The Genius of Design (4, slot): Better Living Through Chemistry
In de jaren 50 en 60 werd een nieuw soort materiaal ontwikkeld dat voor allerlei toepassingen kon worden gebruikt: plastic. Designers maakten er gretig gebruik van. De elastische eigenschappen van het nieuwe materiaal en de wonderen van de micro-elektronica lieten hen toe om de naoorlogse consument te verwennen met stoelen uit naadloos plastic of radiotoestelletjes die in de palm van een hand pasten..
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (00:00 - 01:00): Import: Wie redt Osadné
De priester, burgemeester en een lokale journalist uit Osadné trekken naar Brussel om te lobbyen. Het drietal heeft hun missie echter schromelijk onderschat. Ze lopen verloren in het Europese doolhof en maken voor het oog van de camera ernstige fouten als beginnende lobbyisten..
Ned 2 (23:00 - 00:10): Holland Doc: Bijna 18
In Nederland belanden jaarlijks 1800 jongeren in een justitiële jeugdinrichting. In de documentaire Bijna 18 volgt Ingeborg Jansen drie van hen. Heeft de straf effect?

Vrijdag (15-02-2013)
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Discovery (23:00 - 00:00): Derren Brown: The Experiments
Derren geeft zich uit voor spelpresentator en onderzoekt of we allemaal in staat zijn tot slechte dingen en of het lid zijn van een groep ons gevoel voor goed en fout beïnvloedt
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122742611
quote:
Canvas (20:45 - 21:35): The Genius of Design
In tijden van oorlog staan ook designers aan de frontlinie. De oorlogsinspanningen van de diverse naties werpt een licht op de ideologische prioriteiten van hun regimes en toont hoe de definities en de ethiek van design kunnen veranderen wanneer de nationale veiligheid op het spel staat..
Stuk van gezien, was leuk. Niet indrukwekkend of zo, maar gewoon interessant, leuke invalshoek, interessante dingetjes. Ik zeg het even omdat het blijkbaar een serie is en er nog meer afleveringen van komen.

Sowieso, Canvas in de gaten houden is altijd een goed idee.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_122758641
ik heb die serie tot nu toe helemaal gevolgd, Kunst & Kitsch begrijp ik nu veel beter dankzij die serie :Y
pi_123021100
Maandag (18-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Hobo
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Ned 2 (19:25 - 20:25): Expeditie Nieuw-Guinea
De expeditieleden willen de streek in kaart brengen en het dieren- en plantenbestand catalogiseren. Gordon Buchanan ontdekt het nest van een nieuwe soort piepkleine papegaaien, dr. George McGavin vindt een 'pratende' kever en het team identificeert ook kikkers, gekko's en vleermuizen die totaal nieuw zijn voor de wetenschap. Ondertussen leeft en slaapt Steve Backshall dagenlang onder de grond terwijl hij het labyrint van grotten onder Mount Bosavi onderzoekt
Canvas (20:40 - 21:35): Arctic Circle with Bruce Parry
Vijfdelige exploratiereeks waarin Bruce Parry door het hoge noorden reist, van Groenland over Canada en Alaska tot in Siberië en Noord-Europa. Onderweg onderzoekt hij de impact van de klimaatverandering op het leven van de mensen in die streken
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegnlicht: afl. En we werkten nog lang en gelukkig
Zo'n honderd jaar na de invoering van loonarbeid en de 45-urenweek is de traditionele arbeidsverdeling aan het eind van zijn looptijd. Geïnspireerd door de ideeën van de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, luidt het evangelie van managementcoaches De Kock & Vergeer: wie geluk nastreeft, zal succes oogsten..
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (23:00 - 00:00): Dokument: afl. Een dansend hart
Niek Zervaas is 23 jaar, zwaar lichamelijk gehandicapt en beroemd. Hij ontwikkelde een omstreden communicatietechniek, waarin zijn hand door een ander ondersteund wordt om letters aan te wijzen op een letterbord..

Dinsdag (19-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Hobo
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen
Ned 2 (20:25 - 21:30): De Gouden Eeuw: afl. Een nieuwe Wetenschap
De 17e-eeuwse wetenschapper gelooft heilig in god en zijn volmaakte universum. Voor een briljante onderzoeker als Johannes Swammerdam is de natuur niets anders dan de mogelijkheid de geheimen van de schepping te bestuderen. Nieuwe technische vindingen als microscoop en telescoop bieden de mogelijkheid steeds beter te kijken en door te dringen in het universum..
Ned 1 (20:30 - 21:30): Africa: afl. De Savanne
Oost-Afrika is een gebied dat voortdurend aan verandering onderhevig is. Om hier te kunnen leven moeten dieren met de meest onverwachte veranderingen kunnen omgaan - van zondvloed naar droogte, van hongersnood naar overvloed, van koud naar heet - hoe vijandig en onvoorspelbaar hun habitat daardoor ook wordt. Van zijn dichte bossen tot zijn besneeuwde toppen en van zijn broeierige moerassen tot zijn eindeloze savanne is dit unieke en gevarieerde landschap ook een bakermat van leven..
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Het verzet in Europa 1939 - 1945: afl. Het verzet en de genocide (1942 - 1943)
Vanaf 1942 startten de nazi's de Endlösung, de massale uitroeiing van Joden in Europa. Het verzet probeerde de geoliede genocidemachine van arrestatie, deportatie en moord een halt toe te roepen, met wisselend succes. Ook in de Joodse gemeenschap werden verzetsinitiatieven opgestart
Canvas (21:35 - 22:00): De allerlaatste getuigen: op de vlucht
In de eerste maanden van de oorlog zijn er meer dan een miljoen Belgen op de vlucht. Rachel vluchtte met haar familie via Veurne naar Adinkerke waar ze een plaatsje kregen op de trein naar Frankrijk. De familie zal heel de oorlog in Bretagne blijven. In de Westhoek wordt Ieper zwaar onder vuur genomen. Germaine was toen vijf en vertelt alsof het gisteren pas gebeurde..

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123106013
Woensdag (20-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Hobo
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen
Canvas (21:35 - 22:30): Alles voor de Wetenschap
Documentairereeks (2011) over Belgische wetenschappers die baanbrekend onderzoek hebben verricht waarvoor ze internationale erkenning hebben gekregen
BBC 2 (22:00 - 23:00): The Brain Doctors (3, slot)
Documentairereeks (2013) van Sasha Djurkovic waarin een team neurochirurgen en hun patiënten in het John Radcliffe Hospital in Oxford negen maanden lang werden gevolgd

Donderdag (21-02-2013)
BBC 2 (22:00 - 23:00): Murder on the Victorian Express
Documentaire over de eerste moord die in 1864 aan boord van een Britse trein werd gepleegd. Getuigenissen van toen worden gebruikt om de moordenaar van Mr Briggs te vinden.
Ned 3 (22:30 - 22:45): de Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Canvas (23:40 - 01:10): De Uil van Athena: The sons of the land
Documentaire over het harde leven van een boerenfamilie in de Midi-Pyrénées. Een jaar lang volgen we veeboer Sébastien Itard. Hij heeft het moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen. Sébastiens strenge vader kijkt over zijn schouders mee en de jonge boer maakt zich zorgen: kan hij zijn zwangere vrouw en haar kinderen uit een vorig huwelijk een toekomst geven? Sébastien is een van de vele Franse boeren die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Elk jaar plegen 400 tot 800 van hen zelfmoord. Cineast Edouard Bergeon kent het probleem als geen ander: zijn vader was landbouwer in deze streek, en ook hij stapte uit het leven. Bergeon verweeft zijn eigen verhaal met dat van de familie Itard.
NEd 2 (00:05 - 01:26): Import: Fidel Castro: Comandante
VPRO Import: Fidel Castro; ComandanteEr is weinig bekend over het leven dat Fidel Castro op dit moment leidt. Oliver Stone gaat in gesprek met de Cubaanse dictator en schetst een opmerkelijk beeld van de man.

Vrijdag (22-02-2013)
Ned 3 (22:30 - 22:45): de Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Discovery (23:00 - 00:00): Derren Brown: The Experiments
Derren Brown: The Experiments
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123275056
Zondag (24-02-2013
Canvas (19:05 - 20:00): Polar bear family & me
In de lente botsen Gordon en zijn team van overlevingsexperten op het ijsbeervrouwtje Lyra en haar pasgeboren jongen Miki en Luca. Wetenschappers meten mama een gps-zender aan en Gordon test zijn schuilplaats uit vanwaar hij de beren onbevreesd kan filmen.
BBC 1 (19:05 - 19:35): Deadly 60 on a mission
Natuurdocumentairereeks (CBBC, GBR-2011) over de zestig dodelijkste dieren op aarde
Ned 2 (19:50 - 20:20): Labyrint
Wetenschappelijke ontwikkelingen geven vaak hoop. Diezelfde wetenschap kan ook zorgwekkend zijn. Labyrint geeft duiding aan deze verschillende kanten en laat het aan de kijker wat hij daarvan vindt
Canvas (20:45 - 21:35): The genius of design: afl. Objects of desire
De laatste aflevering gaat over de wilde creativiteit en de vrijheid die ontwerpers genoten in de jaren 80 en vroege jaren 90. Ze speelden eerder in op zinneprikkeling en hebbedingen dan op functionaliteit en noodzaak. Het consumentisme bracht de ontwerper eindelijk voor het voet
Discovery (21:00 - 22:00): Tutankhamen conspiracies with Bettany Hughes
Na de opening van de tombe van Toetanchamon ontstond een geruchtenstroom over de vloek van de farao. Wat is de waarheid achter deze legende die tot de verbeelding blijft spreken.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Hitler's Secret Attack on America
Een exclusieve blik op de tactieken, helden en schurken van Operatie Paukenslag, een van de dodelijkste en minst bekende aanvallen op de USA
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Sunken Sub
In 1945 verdween de Duitse U-boot U-745 op mysterieuze wijze. Een groep duikers gaat naar de Baltische zee om te achterhalen wat er is gebeurd.
Discovery (22:00 - 23:00): Finding Amelia Earheart: mystery solved?
Ze was de eerste vrouw die per vliegtuig de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan overstak en stond op het punt om de langste reis ooit rond de wereld te volbrengen. Maar vlak voordat de legendarische Amelia Earhart in 1937 haar heroïsche tocht voltooide, verbrak de radioverbinding en is nooit meer iets van haar vernomen. Algemeen wordt aangenomen dat ze door een tekort aan brandstof in de oceaan is neergestort, maar daar is niet iedereen van overtuigd. Ric Gillespie denkt zeker te weten dat Amelia wel degelijk een noodlanding heeft kunnen maken in de baai van een verlaten eilandje in de Stille Oceaan, waar ze uiteindelijk is overleden. Hij heeft in de afgelopen 24 jaar al de nodige aanwijzingen voor deze theorie gevonden, maar nooit het allesovertuigende bewijs: het vliegtuig. Daarom keert hij nu opnieuw terug naar Nikumaroro om met een team van experts en geavanceerde onderwaterapparatuur de bodem voor de kust van het eiland te onderzoeken. Lukt het hem om dit beroemde mysterie 75 jaar na dato eindelijk op te lossen?
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wonders of Life (5, slot)
Professor Brian Cox doorkruist de wereld, van de Filippijnen tot de Verenigde Staten, Madagaskar en Mexico, op zoek naar de wetenschappelijke wetten die leidden tot het ontstaan van leven op aarde. Hij start zijn zoektocht in het vulkanische landschap in Zuidoost-Azië. Vulkanische uitbarstingen veroorzaakten chemische veranderingen, die mee het leven op aarde mogelijk zouden maken.

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 24 februari 2013 @ 14:15:41 #170
338330 Cannon_Fodder
Fodderos desde Canonnos
pi_123275692
_O_
Op donderdag 8 november 2012 17:51 schreef 16meter het volgende:
300mg is de ideale dosis
tevens volkomen onschadelijk
en als je me niet gelooft, kom maar met bronnen dat het niet zo is
pi_123316170
Maandag (25-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Hobo
Via Canvas. Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Ned 2 (19:25 - 20;55): Natuur op 2: Expeditie Nieuw-Guinea
Vanuit hun basiskamp dringen de expeditieleden steeds dieper door in het regenwoud. Cameraman Gordon Buchanan probeert met de hulp van gidsen paradijsvogels te filmen tijdens hun bizarre paarrituelen. Bioloog George MacGavin heeft zijn handen vol met een enorme krokodil en speleoloog Steve Backshall ontdekt een uitgebreid netwerk van tunnels en grotten dat nog nooit door mensen is betreden.
Canvas (20:40 - 21:35): Arctic Circle with Bruce Parry: afl. Alaska
In deze derde aflevering trekt Bruce Parry naar Alaska, `the final frontier' van de Verenigde Staten. Hij bezoekt er drie gemeenschappen die elk op hun eigen manier overleven in dit land van extremen. Bruce begint zijn reis in de Prince William Fjord. Die ligt nog ten zuiden van de Poolcirkel en het krioelt er van de zalm. Door overbevissing is de zalm overal ter wereld bedreigd. Om na te gaan of dat ook hier het geval is, gaat Bruce op bezoek bij de Cabana-familie, vissers die drie maand per jaar op zee zitten. Daarna gaat Bruce zijn geluk beproeven bij een aantal moderne goudzoekers in het pioniersstadje Nome. De recordprijzen voor goud hebben hier voor een nieuwe goudkoorts gezorgd, maar er is een groot verschil met de vroegere gold rushes: het meeste goud moet nu gezocht worden op de bodem van de zee. En dat is niet evident, ontdekt Bruce wanneer hij aan het werk gaat met ervaren rot Steve Philips. Tot slot reist Bruce verder naar het noorden, naar de afgelegen nederzetting Kaktovik. Hij maakt er kennis met de oorspronkelijke bevolking van Alaska: de Inupiak-eskimo's. Ze wonen hier al duizenden jaren, maar hun traditionele manier van leven dreigt nu uit te sterven
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: De toekomst komt uit Afrika
Afrikaanse emigranten zoeken steeds meer hun geluk in het Oosten en niet langer in Europa. Deze nieuwe emigratiestroom zal volgens experts rampzalige gevolgen hebben voor de Europese economie, en daarmee voor de toekomst van de burgers. Met een portret van een groep Nigeriaanse immigranten in de Chinese metropool Guangzhou en analyses van filosoof en politicoloog Achille Mbembe, econoom Carlos Da Silva en Ian Goldin, voormalig vicepresident van de Wereldbank en adviseur van Nelson Mandela.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (23:00 - 00:00): Doc: Met de dood voor ogen
Hoe ver zou je gaan om iemand die je lief hebt in leven te houden? En hoe ver ga je zelf als het einde nadert?

Dinsdag (26-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Hobo
Via Canvas. Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Ned 2 (20:25 - 21:10): Gouden Eeuw: afl. Helden op zee
Vier jaar na de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) voerde Nederland oorlog met Engeland. Een van de grote helden in de zeeoorlogen tegen de Engelsen is admiraal Michiel de Ruyter. Hij verwierf eeuwige roem bij onder meer de Tocht naar Chatham, waar de Engelsen werden verslagen op eigen grondgebied. Als trofee nam hij het Engelse vlaggenschip, de Royal Charles, mee naar Nederland. Het enige overblijfsel van dat schip, het spiegelstuk, gaat nu na meer dan drie eeuwen terug naar Engeland voor een tentoonstelling. Hans Goedkoop en kroonprins Willem Alexander reizen mee.
Ned 1 (20:35 -21:30): Africa: afl. Congo
Het hartje van Afrika is bedekt met een dicht regenwoud. In Congo is het regenwoud een van de meeste competitieve habitats op aarde. De dieren die hier leven, hebben ingenieuze manieren gevonden om hun plaats te vinden in dit claustrofobische landschap. Bij elk plekje schaduw loert het gevaar, maar toch kunnen bepaalde dieren zich hier zeer goed staande houden
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Het verzet in Europa (1939 - 1945) (4/6)
Na de overwinningen in El-Alamein en Stalingrad begonnen de geallieerden te geloven in de val van Hitlers Derde Rijk. Het verzet werd vanaf 1943 een instrument ter voorbereiding van de bevrijding, met guerilla-acties en sabotage. Ondertussen overtuigde de invoering van de arbeidsplicht door de Duitse bezetter steeds meer mensen om het verzet te vervoegen.
Canvas (21:35 - 22:00): De allerlaatste getuigen: afl. Een verstoord leven
Tijdens de oorlog nemen moeders noodgedwongen de plaats in van de afwezige vaders. Het alledaagse leven moet verdergaan, ook in moeilijke omstandigheden. Om rond te komen, gaan veel vrouwen buitenshuis werken, zoals ook Maria's moeder deed. Op het platteland verboden de Duitsers de boeren om voorraden aan te leggen. Marcel herinnert zich dat het verbod strikt gecontroleerd werd.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Woensdag (27-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Hobo
Via Canvas. Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Canvas (21:35 - 22:30): Alles voor de wetenschap: afl. Ingrid Daubeschies
Ingrid Daubechies is een gelauwerd wiskundige die vooral beroemd is om de Daubechies wavelets. Deze wiskundige formules zijn van cruciaal belang bij beeldcompressie. Ze ontdekte de techniek toen ze verbonden was aan aan het Courant Institute van de universiteit van New York. Later ging ze nog voor de researchafdeling van telecombedrijf AT&T werken en begon ze als hoogleraar wiskunde aan de universiteit van Princeton. Begin dit jaar maakte ze de overstap naar Duke University in North Carolina
BBC 1 (22:00 - 23:00): Child of our Time (1/2)
Follow-updocumentairereeks (2013) waarin professor Robert Winston 25 kinderen volgt vanaf hun geboorte in 2000 tot ze volwassen zijn
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (23:00 - 00:00): Holland Doc: Heuvel van plezier
De favela Heuvel van Plezier in Rio de Janeiro is jarenlang geregeerd door drugsdealers. In aanloop naar het WK 2014 neemt de Vredespolitie het gezag over om de rust en veiligheid in de sloppenwijk te herstellen. Dit zorgt voor heel wat spanningen tussen de bewoners en de politie.

Donderdag (28-02-2013)
Canvas (18;37 - 19:30): Via Canvas: hobo
Via Canvas. Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Canvas (20:40 - 21:35): Africa: afl. the future
In het Lewa Wildlife-centrum in Kenia leert David Attenborough de jonge neushoorn Elvis kennen. Zijn hoorn werd verwijderd om hem tegen stropers te beschermen. Natuurbeschermers proberen één van de laatste grote groepen zwarte neushoorns in de Kalahari te beschermen. In Mozambique heeft de jarenlange burgeroorlog grote schade toegebracht aan het wildbestand, maar daar wil men nu iets aan verhelpen. Bij de Masai praat David met krijgers die zichzelf tot beschermers van leeuwen hebben uitgeroepen
BBC 1 (22:00 - 23:00): Child of our Time (2, slot)
Follow-updocumentairereeks (2013) waarin professor Robert Winston 25 kinderen volgt vanaf hun geboorte in 2000 tot ze volwassen zijn
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Vrijdag (29-02-2013)
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wild Arabia: afl. the jewel of arabia
Er zijn maar weinig plaatsen die zo tot de verbeelding spreken als het Arabische schiereiland. De sneeuwwitte spiesbok was de inspiratiebron voor de legende over de eenhoorn. De jerboa kan tien keer zo ver springen als zijn eigen lengte. De nachtelijke hemel is één en al sterrenpracht. De bedoeïenen racen er met hun kamelen door de woestijnduinen
Discovery (00:00 - 01:00): Dark Matters: afl. Philaelphia Experiments
Gastheer John Noble verkent merkwaardige en controversiële wetenschappelijke experimenten, zoals pogingen mensen en apen te kruisen en de uitvinding van de elektrische stoel
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123606631
Maandag (04-03-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Supersized Earth (1/3)
Dallas Campbell gaat na hoe de mens het uitzicht van de wereld in slechts één generatie volledig heeft veranderd. Hij bezoekt diverse grootschalige bouwprojecten, zoals de gigantische wolkenkrabbers van Dubai en Tokio. In Dubai ervaart hij aan den lijve wat het is om op honderden meters boven de grond ruiten te wassen. In Mexico City duikt hij mee de riolen in om er de turbines te deblokkeren.
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: Expeditie Nieuw Guinea
De expeditieleden willen de streek in kaart brengen en het dieren- en plantenbestand catalogiseren. Gordon Buchanan ontdekt het nest van een nieuwe soort piepkleine papegaaien, dr. George McGavin vindt een 'pratende' kever en het team identificeert ook kikkers, gekko's en vleermuizen die totaal nieuw zijn voor de wetenschap. Ondertussen leeft en slaapt Steve Backshall dagenlang onder de grond terwijl hij het labyrint van grotten onder Mount Bosavi onderzoekt.
BBC 1 (20:30 - 20:57): Bang Goes the Theory
Een nieuw seizoen met spectaculaire proeven waarmee de grenzen van de wetenschap worden opgezocht. Het team staat elke keer voor een verrassende uitdaging
Canvas (20:40 - 21:35): Arctic Circle with Bruce Parry: afl. Canada
Vijfdelige exploratiereeks waarin Bruce Parry door het hoge noorden reist, van Groenland over Canada en Alaska tot in Siberië en Noord-Europa. Onderweg onderzoekt hij de impact van de klimaatverandering op het leven van de mensen in die streken.
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: afl. Het welvaartsevangelie
De sleutel van de populariteit is de focus op religie als weg naar materiële rijkdom en op expansie door bekering. De beweging verheerlijkt kapitalistische motieven en wordt gerund als een modern bedrijf, dat aan haar leden tien procent van hun inkomen vraagt.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Discovery (23:00 - 00:00): Magic of Science
Die lessen fysica op school hadden helemáál niet zo saai hoeven te zijn, als we de goochelaars in 'Magic of Science' op Discovery bezig zien

Dinsdag (05-03-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Supersized Earth
Vandaag kunnen we sneller en verder reizen dan ooit tevoren. Dat is te danken aan een aantal ingenieuze bouwkundige projecten. Dallas Campbell wandelt over een van de langste hangbruggen ter wereld, rijdt met een robotauto, test zelf hoe de luchtvaart is geëvolueerd en toont hoe een object ter grootte van Buckingham Palace een halve reis rond de wereld kan maken. Hij gaat na hoe de mens in het heelal een permanente woonplek heeft ontwikkeld en gaat in op een nieuwe trend: het drive-thruhuwelijk
Ned 2 (19:50 -20:25): Natuur op 2: Cheetah Kingdom
Tijdens een medische controle krijgt een cheeta een hittetoeval. Als het team er niet in slaagt zijn temperatuur omlaag te krijgen, kan het dier onherstelbare hersenschade oplopen en sterven. Ondertussen zetten zes cheeta's hun eerste stappen op weg naar de vrijheid
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Het begin van het einde
Tolerantie is vandaag een kernwaarde in Nederland, maar de basis werd gelegd tijdens de Gouden Eeuw. In 1579 bepaalden de opstandige gewesten in de Unie van Utrecht dat geen enkele burger nog vervolgd zou kunnen worden omwille van zijn geloof.
Ned 1 (20:30 - 21:30): Africa: De Kaap
Zuid-Afrika dankt zijn warme, vochtige klimaat aan de twee grote oceaanstromingen die samenkomen aan Kaap de Goede Hoop. De natste plaats, vol van leven, is het zogenaamde Google-regenwoud, dat nog maar zes jaar geleden ontdekt werd via satellietfoto's. Het team filmt er een prachtige luchtshow van duizenden dansende vlinders. Op de kusten van Itsamia komen groene zeeschildpadden uit hun ei, waarna ze aan een gevaarlijke reis naar de zee beginnen. De kleine diertjes zijn een makkelijke prooi voor onder meer de hongerige koningskrab. In zee filmt een cameraploeg dertig witte haaien rond het lijk van een walvis.
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Het Verzet in Europa 1939 - 1945 (5/6)
Met de annexatie van Polen in 1939 en de daarop volgende Duitse invasie in de rest van Europa brak een duister tijdperk aan voor de Europese bevolking. In veertien landen werden initiatieven organiseerd door burgers, die de nazi's via sabotage, spionage en soms gewapend verzet probeerden te dwarsbomen
Canvas (21:35 - 22:00): De allerlaatste Getuigen: afl. Overal Duitsers
Na de Duitse inval in België in augustus 1914, rukt het Duitse leger snel op. In steden en gemeenten maken de kinderen kennis met vreemde ruiters te paard. Ook Eugenie kan het zich nog herinneren. De meeste Duitse soldaten verblijven tijdens de oorlogsjaren in kazernes, maar sommigen logeren bij Belgische gezinnen. Bij Elza hadden ze geen bedden over, maar moesten de soldaten op de vloer liggen, op stro
Discovery (23:00 - 00:00): Magic of Science
Die lessen fysica op school hadden helemáál niet zo saai hoeven te zijn, als we de goochelaars in 'Magic of Science' op Discovery bezig zien

Woensdag (16-03-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Supersized Earth (3, slot)
Dallas zoekt uit hoe de aarde 7 miljard mensen kan blijven voorzien van voedsel, energie en water. Hij vliegt over de zuidkust van Spanje, waar het landschap veranderd is tot één grote serre. Hij bezoekt een van de grootste veeranches in Brazilië, met meer dan 125.000 dieren. Daarnaast bezoekt hij ook Lake Mead, het grootste door de mens aangelegde meer, en volgt hij in China een team dat een artificiële rivier aanlegt om water van het zuiden naar het noorden te brengen
Canvas (21:35 - 22:30): Dockland: Het verdriet van Europa (1/4): afl. Zeepbellen blazen
reeks waarin Rudi Vranckx onderzoekt hoe Europa en de Europeanen de voorbije jaren in een crisis zijn terechtgekomen die de Europese eenheid zelf kan bedreigen. Hij trekt daarvoor naar de landen die het zwaarst zijn getroffen door de banken- en de schuldencrisis: IJsland, Ierland,Griekenland, Italië en Spanje. Hij gaat er na hoe de problemen zijn ontstaan en doet dat vooral door gewone mensen hun verhaal te laten vertellen.:
de eerste aflevering trekt Rudi Vranckx naar twee landen die het eerst onder de crisis bezweken: IJsland en Ierland. Hij onderzoekt er meteen de twee zeepbellen die de crisis veroorzaakten: de banken en de bouw. De verhalen die hij te horen krijgt zijn soms pakkend en soms hilarisch. Van een IJslandse visser die bankier werd, een Ierse boer die miljonair werd door zijn grond vol te bouwen en dan weer alles verloor, en doodgewone mensen die hun droomhuis plots in een nachtmerrie zagen veranderen. Maar Vranckx interviewt ook een Ierse bankier die vrijuit onthult hoe zijn bank alle regels aan haar laars lapte, en hoe tot vandaag de schuldigen vrij rondlopen.
Discovery (23:00 - 00:00): Magic of Science
Die lessen fysica op school hadden helemáál niet zo saai hoeven te zijn, als we de goochelaars in 'Magic of Science' op Discovery bezig zien

Donderdag (07-03-2013)
Canvas (20:40 - 21:35): The Great Rift: afl. Fire
De Grote Riftvallei (of Grote Slenk) is een 6.000 kilometer lange vallei die Oost-Afrika doorklieft, het resultaat van geologische krachten die vulkanen hebben doen uitbarsten van Ethiopië tot Tanzania. Deze eerste aflevering toont het rijke dierenleven in de vulkanische berglandschappen van Oost-Afrika. De Afar-laagvlakte in Ethiopië is een waar maanlandschap met kraters, zoutmeren en helse temperaturen. Het contrast met de naburige hooglanden is onvoorstelbaar: daar hebben 30 miljoen jaar evolutie en een half miljoen kubieke kilometer lava een grillig gebergte geschapen. Dieren hebben zich aan de omgeving aangepast. Geladabavianen zijn van nature uit erg lenig en hebben zich ontwikkeld tot handige klimmers die op de steile rotwanden een toevlucht zoeken voor hun belagers. Ethiopische wolven moeten zowat de enige in hun soort zijn die niet in groep jagen maar solitair leven. Onder de vulkanische hellingen bevinden zich uitgestrekte grottencomplexen waar vreemde wezens leven. Ook de reusachtige Mount Kenia, die schrijlings over de evenaar ligt, is een uitgedoofde vulkaan. Meer naar het westen liggen de Ruwenzori, de 'bergen van de maan'. De hellingen zijn dicht begroeid met bossen die wel permanent in de mist gehuld lijken. Daar hebben de laatste berggorilla's een veilige haven gevonden.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Discovery (23:00 - 00:00): Magic of Science
Die lessen fysica op school hadden helemáál niet zo saai hoeven te zijn, als we de goochelaars in 'Magic of Science' op Discovery bezig zien
Canvas (23:40 - 01:00): De Uil van Athena: Surviving the Tsunami - my atomic aunt
Documentaire over de gevolgen van de kernramp van Fukushima voor haar geboortedorp. De tante van de cineaste woonde in de buurt van Fukushima en was altijd een grote voorstander van atoomenergie. Maar na de tsunami en de ontploffing van de kerncentrale is haar leven en dat van haar dorpsgemeenschap helemaal gedesintegreerd. Cineaste Kyoko Miyake heeft tien jaar buiten Japan gewoond en keert nu terug om een bezoek te brengen aan haar geboortestreek. Ze wil weten wat er is gebeurd met Namie, het stadje waar ze is opgegroeid. Het is helemaal verwoest en zal door de straling waarschijnlijk nooit heropgebouwd kunnen worden.
Ned 2 (00:00 - 01:52): Import: Reagan
Voormalig badmeester en B-filmacteur Ronald Reagan slaagde er dankzij een radicaal anticommunistische campagne in president van de VS te worden en zo zijn stempel te drukken op de wereldpolitiek in de jaren tachtig. Sinds zijn dood in 2004 is hij hét icoon van het hedendaagse Amerikaanse conservatisme, maar zijn beleid kende ook veel tegenstanders

Vrijdag (08-03-2013)
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wild Arabia: afl. Shifting Sands
Door de ontdekking van olie onderging het landschap van Saudi-Arabië drastische veranderingen. Ook de relatie van de Arabier met de natuur is veranderd. Zo is het kameelracen tegenwoordig een hightechsport geworden en moesten de dieren zich aanpassen aan een snelle verstedelijking van het landschap. Maar toch wordt vandaag ook moderne technologie gebruikt om de natuur te beschermen. Zo wordt bijvoorbeeld de eerste CO2-neutrale stad ter wereld gebouwd in het hartje van dit olieland
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

[ Bericht 9% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 06-03-2013 09:15:27 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123864669
Zondag (10-03-2013)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Nordic Wild: afl. Furious Life
In de herfst breekt op de toendra de paartijd aan voor de machtige muskusos. Ook elanden, auerhoenders en herten gaan op zoek naar een partner
Nat Geo (19:00 - 20:00): Great Migrations: Born to Move
Een baanbrekende nieuwe serie over de verre reizen van uiteenlopende dieren, van walvissen tot vlinders. Met commentaar van Jeroen Krabbé.
Canvas (19:05 - 20:00): Kingdom of plants
Britse natuurdocumentairereeks (Sky, 2012) over de verschillende aspecten van plante. Met David Attenborough,
Ned 2 (19:50 - 20:20): Labyrint: afl. Het zesde zintuig
Hoe vindt een zalm zijn weg door de eindeloze oceaan? En hoe weet een roodborstje steeds weer terug te vliegen naar zijn broedplaats? We weten dat ze geholpen worden door hun interne kompas. Maar hoe dat kompas werkt, is een raadsel waar wereldwijd onderzoekers zich over buigen. Labyrint over het zesde zintuig en kantelende polen.
Discovery (21:00 - 22:00): Through the Wormhole with Morgan Freeman: afl. Is there an edge to the universe?
Het heelal lijkt nooit op te houden, maar is dat wel waar? Uit nieuw onderzoek blijkt dat de ruimte eindig is. Maar wat is er dan achter deze grens?
Nat Geo (21:00 - 22:00): The Next Megaquake
2011 werd Japan getroffen door een zware aardbeving en een verwoestende tsunami. Er vielen 18.000 doden. Wat kan Japan van deze ramp leren?

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123900953
Maandag (11-03-2013)
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: Leven tussen de bavianen
Leven tussen de bavianen. Natuurbehoud aan het front. Al vijf jaar woont Mat Pines in de wildernis van Ethiopië, waar hij in het Awash National Park een groep bavianen observeert. Zo gewelddadig en gevaarlijk als bavianen kunnen zijn, deze groep beschouwt Mat als een van hen en de genegenheid is wederzijds. Maar de naburige, oorlogszuchtige Afar-stam wil de bavianen uitroeien om zo meer land te hebben voor hun vee, en ze dreigen Mat uit de weg te ruimen als hij ze daarbij hindert. Natural World volgt Mat bij zijn poging om de stam en zijn nieuwe bavianenfamilie in vrede naast elkaar te laten leven, maar hij heeft nog maar een jaar voordat hij Ethiopië uit moet.
BBC 1 (20:30 - 20:57): Bang Goes the Theory
Grappige en gedurfde experimenten waarmee de grenzen van de wetenschap worden verkend. Het team gaat de meest explosieve uitdagingen aan!
Canvas (20:40 - 21:35): Arctic Circle with Bruce Parry: (afl 5) "Noord-Europa"
In de laatste aflevering keert Bruce Parry terug naar Europa. Hij dringt er diep door in een van de grootste ecosystemen ter wereld: het boreale bos, ook wel taiga genoemd. Het strekt zich duizenden kilometers uit in het noordelijke subarctisch gebied van Rusland, Alaska, Canada en Scandinavië. Bruce verblijft een paar weken in Nyuhkcha, een van de meest afgelegen en traditionele nederzettingen in Noord-Rusland. In het noorden van Noorwegen vergezelt Bruce een familie van Saami-rendierherders tijdens hun jaarlijkse drijfjacht. De Saami behoren tot de oudste Europese volkeren, maar ze leven toch volop in de 21ste eeuw. De laatste stop is Svalbard (Spitsbergen). Daar bezoekt Bruce het centrum voor poolonderzoek van Ny Alesund.
Ned 2 (20:55 - 22:00): Holland Doc: My Atomic Aunt
Documentaire over de gevolgen van de kernramp van Fukushima voor haar geboortedorp. De tante van de cineaste woonde in de buurt van Fukushima en was altijd een grote voorstander van atoomenergie. Maar na de tsunami en de ontploffing van de kerncentrale is haar leven en dat van haar dorpsgemeenschap helemaal gedesintegreerd. Cineaste Kyoko Miyake heeft tien jaar buiten Japan gewoond en keert nu terug om een bezoek te brengen aan haar geboortestreek. Ze wil weten wat er is gebeurd met Namie, het stadje waar ze is opgegroeid. Het is helemaal verwoest en zal door de straling waarschijnlijk nooit heropgebouwd kunnen worden.
BBC 2 (22:00 - 23:00): A History of Syria with Dan Snow
Dan Snow reist naar Syrië in het Midden-Oosten om zich een beter beeld te kunnen vormen van welke achterliggende drijfveren en conflicten een rol spelen in de burgeroorlog die aan de gang is. Wat aanvankelijk begon als vreedzaam protest tegen president Bashar al-Assad, ontaardde in één groot conflict waarbij oude sektarische groepen een belang speelden. Maar ook de historische scheuring van de soennieten en de sjiieten, de verdeel-en-heerstactiek van de Franse koloniale overheersers, en de strijd tussen seculiere en religieuze politieke partijen
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Dinsdag (12-03-2013)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: Cheetah Kingdom
Tijdens een medische controle krijgt een cheeta een hittetoeval. Als het team er niet in slaagt zijn temperatuur omlaag te krijgen, kan het dier onherstelbare hersenschade oplopen en sterven. Ondertussen zetten zes cheeta's hun eerste stappen op weg naar de vrijheid.
Ned 1 (20:30 - 21:30): Africa: afl. Sahara
In de Sahara veroorzaken de duinen een vreemd zingend geluid. Zandstormen zijn actief over duizenden kilometers en het kan gemakkelijk 50 jaar duren voor het nog eens regent. Enkel de sterksten kunnen in deze barre omstandigheden overleven. Aan de rand van de woestijn vechten zebra's met woeste waterlopen, terwijl in de woestijn zelf kamelen op zoek gaan naar elke druppel water. Kleine zwaluwen doorkruisen duizenden vierkante meter zandvlakte op zoek naar een oase. Een vreemde rattensoort overleeft door een ondergronds bestaan te leiden. Het enige dier dat perfect bestand is tegen de hete middagzon, is de zilvermier
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Het Verzet in Europa 1939 - 1945: afl. illusies en desillusies
Tijdens de laatste maanden van de oorlog levert het verzet enorme inspanningen. Maar tussen de verschillende groeperingen bestaan ook grote spanningen. Het is ook de tijd van de repressie en de afrekeningen met tegenstanders en collaborateurs. De meeste verzetsgroepen hopen op politieke en sociale vernieuwing na de bevrijding. Een minderheid is bang voor de impact van het communisme. Maar het zijn de grote politieke machten die het lot van de landen en staten na de oorlog bepalen...
Canvas (21:35 - 22:00): De Allerlaatste Getuigen: afl. Niet voor Kinderogen
Voor de meeste kinderen was WO I niet meer dan vier jaar slecht eten en schamele kleren. Maars ommigen beleefden de gruwel van de oorlog van dichtbij. Vooral de Westhoek was naar het einde toe een echte oorlogshel. Rachel Cael vluchtte met haar familie van Wervik naar Haspengouw, waar ze niet echt welkom waren. De familie van Rachel D'Haene werd in het laatste oorlogsjaar zwaar getroffen door de Spaanse griep.

Woensdag (13-03-2013)
Canvas (21:35 - 22:30): Het Verdriet van Europa: afl De Falende Staat
Reportagereeks (2013) waarin Rudi Vranckx op zoek gaat naar de oorzaken van de crisis in Europa en de mogelijke gevolgen ervan voor de Europese eenheid
Rudi Vranckx hoort in Griekenland het ontroerende verhaal van een vrouw die uit armoede haar kinderen moest afstaan, maar spreekt er ook met een extreemrechtse politicus die ongegeneerd tekeer gaat tegen allochtonen. Hij toont er ook hoe epidemische belastingontduiking en alledaagse corruptie van groot en klein Griekenland ten onder deden gaan. Vandaar trekt Vranckx verder naar Italië, waar hij geconfronteerd wordt met hedendaagse maffiapraktijken en de vader ontmoet van een veelbelovende jonge onderzoeker die in Italië geen toekomst meer zag en zichzelf zodoende van het leven beroofde.
Ned 2 (23:00 - 00:00): Holland Doc: Children of the Japanese Tsunami
Het is een jaar geleden dat een zeebeving een tsunami veroorzaakte voor de kust van het Japanse Sendai, met een inferno tot gevolg: meer dan 24.500 Japanners kwamen om, 88.000 huizen werden vernield, en in Fukushima vond een kernramp plaats.
Ruim 400.000 mensen werden geëvacueerd. Nog steeds wordt er puin geruimd en moeten vluchtelingen in tenten leven. Niemand weet welke gevolgen de radioactieve straling precies zal hebben op de inwoners van de getroffen gebieden. In de documentaire ‘Children of the Tsunami’, een coproductie van de BBC, VPRO, CBC en CSE China, wordt naar de ramp gekeken door de ogen van schoolkinderen

Donderdag (14-03-2013)
Canvas (20:40 - 21:35): The Great Rift: afl. Water
Waterpartijen in de Grote Riftvallei komen voor in allerlei vormen. Grote rivieren zoals de Nijl, de Congo en de Zambesie vormen het ganse jaar door de biotoop voor nijlpaarden en watervogels. Tijdens de droge periodes zijn ze ook nog eens het toneel van de strijd tussen roofdier en prooi. De meren zijn een verhaal apart. Zo telt het Malawimeer meer soorten vis dan welk ander meer ter wereld en zijn de vulkanische zoutmeren het terrein van tienduizende roze flamingo's geworden.
Ned 3 (21:00 - 21:35): Pavlov: afl. Paul Rabbering
3FM-dj Paul Rabbering is een synestheet: zijn zintuiglijke waarnemingen lopen in elkaar over. Hij ziet bijvoorbeeld kleuren bij letters, cijfers, klanken en woorden. Al lang vraagt hij zich af hoe zeldzaam zijn afwijking is, waardoor die veroorzaakt wordt en of ze erfelijk is.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon: afl. The Creative Brain: how insight works
Scientists are using some unusal techniques to work out how creativity comes about.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Canvas (23:40 - 00:25): De Uil van Athena: Waiting for Nano
Ondanks hun geldgebrek of gebrek aan diploma's, willen Mamta en Gayatri het maken als taxichauffeurs. Ze nemen deel aan een project dat vrouwen begeleidt om het te maken in de nu exclusief mannelijke wereld. Een uniform hebben ze al, enkel hun wagen, de Nano, laat op zich wachten. En zowel vanuit de overheid als van sommige ngo's is niet altijd hulp te verwachten
Ned 2 (00:00 - 01:30): Import; Google en het wereldbrein
Een film over het meest ambitieuze internet project uit de geschiedenis: Googles masterplan om elk boek in de wereld te scannen en te digitaliseren en over de mensen die dat tegen proberen te houden.Alle kennis over heel de wereld samen brengen op een plek is een eeuwenoude droom. Maar recent
lijkt deze droom opeens realiteit te worden. In alle stilte en achter gesloten deuren is Google bezig met een ambitieus project om alle boeken ooit verschenen te scannen en te digitaliseren en onder te brengen in een grote digitale bibliotheek. Hun doel is zelfs nog ambitieuzer; ze willen een
'hogere vorm van intelligentie creeren', iets wat HG Wells al aankondigde in zijn essay World brain in 1937.

Vrijdag (15-03-2013)
BBC 2 (22:00 - 23:30): Wildest Dream: Conquest of Everest
George Mallory was geobsedeerd om als eerste de top van de Mount Everest te bereiken. De Amerikaanse alpinist Conrad Anker, die in 1999 het bevroren lijk van Mallory ontdekte, doet Mallory's tocht over in de hoop de vele mysteries rond zijn dood te onrafelen
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Discovery (00:00 - 01:00): Dark Matters: afl. It's Alive
Over sensationele wetenschap: een complot om je geest te beheersen, het vreemde-handsyndroom en bizarre experimenten die de inspiratie vormden voor Mary Shelly's Frankenstein.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124241325
Dinsdag (19-03-2013)
Canvas (20:40 - 21:35): Hugo Claus: Wreed geluk
Portret van Hugo Claus, vijf jaar na zijn overlijden en 30 jaar na de eerste editie van 'Het Verdriet van België'. Het verhaal van een man die gulzig leefde. In alles
Canvas (21:35 - 22:00): De Allerlaatste Getuigen: afl. Uitzicht op vrede
In 1918 start het Duitse leger een ultiem offensief. Veel families die in de buurt van het front wonen, moeten vluchten. Zo ook de familie van Martha, die pas vluchtte toen de Duitsers met gas gooiden. Op 11 november 1918 is er na vier jaar oorlog eindelijk uitzicht op vrede. Het is wapenstilstand en de vreugde barst los. Yvonne uit Gent herinnert zich nog goed de feestelijkheden toen.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Woensdag (20-03-2013)
Canvas (21:35 - 22:30): Het Verdriet van Europa (1/4): afl. Het Nieuwe Europa
Om te onderzoeken hoe Europa er in de toekomst zal uitzien trekt Rudi Vranckx naar Prato. Ooit was dit het centrum van de Italiaanse textielnijverheid. Vandaag is het bijna volledig overgenomen door Chinese bedrijven. Vranckx maakt er een inval mee van de politie in een sweatshop. Op Sicilië interviewt hij Beppe Grillo, de populistische antipoliticus die in geen tijd miljoenen Italianen achter zich kreeg en met zijn lijst derde werd bij de recente verkiezingen in Italië. In Spanje hoort Rudi niet alleen ontroerende verhalen, maar spreekt hij ook met 'indignados', oud en jong, die onze economie op een totaal andere manier willen organiseren.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Iraq: did my son die in vain?
Geoff heeft altijd geloofd dat de dood van zijn zoon niet vergeefs is geweest. In Basra gaat hij op zoek naar de plaats waar Chris precies werd gedood. Hij ziet er ook wat de impact van de oorlog en de bezetting is geweest op de bevolking van Basra. Lokale gids Mazin Altayar legt hem uit hoe het leven van de Irakezen onder Saddam eruit zag.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2: (23:05 - 00:35): Give up Tomorrow
In 1997 werd Paco Larrañaga, zoon van een welgestelde Filippijnse moeder en een Spaanse vader, opgepakt op verdenking van moord en verkrachting. Op het moment van de feiten bevond hij zich 300 km verderop in Manilla, in het gezelschap van enkele medestudenten. Het corrupte gerecht was echter uit op een vonnis en veroordeelde Larrañaga op basis van valse getuigen tot de doodstraf.

Donderdag (21-03-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Nature's Weirdest Events
Met o.m. rupsen die een auto in Nederland in een cocon hullen, ontploffende padden in Duitsland, muizen- en sprinkhanenplagen en een onwaarschijnlijke storm in Sydney.
Nat Geo (20:30 - 21:00): Behind the Science: afl. Verborgen meesterwerken
Prof. Koen Janssens van Universiteit Antwerpen experimenteert met scantechnieken en ontdekt verborgen meesterwerken onder bekende schilderijen.
Canvas (20:40 - 21:35): The Great Rift: afl. Grass
In de vallei woedt er een hevige strijd tussen bomen en gras, met de regen en vulkaanuitbarstingen als spelbepalende factoren. De uitkomst bepaalt het lot van de grote kuddes wild die de Afrikaanse savannes afgrazen, want in de vallei loeren roofdieren om elke hoek. Slimmer zijn dan je tegenstander is dus het devies, en dat is precies hoe een groepje primaten zich tot de homo sapiens ontwikkelde.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon: afl How to avoid mistakes in surgery
Series exploring topical scientific issues. A&E doctor Kevin Fong finds out how doctors can avoid making mistakes in the high-pressure, high-stakes world of the operating theatre. He sets out to learn how other professionals make life and death decisions under pressure, from airline pilots facing emergencies, to the Fire Service dealing with lethal blazes, to the world of Formula One pit crews. Kevin discovers how all these fields are helping to make surgery safer.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Canvas (23:10 - 00:30): De Uil van Athena: Kill your Darling
In 1990 werd in de Rotterdamse Westersingel het levenloze lichaam van een vrouw gevonden, ontdaan van hoofd en handen. Pas in 2008 kon ze dankzij DNA-onderzoek geïdentificeerd worden als het Amerikaanse model Melissa Halstead. De moordenaar werd opgespoord in intense samenwerking met de politie van Londen, waar in 2001 eveneens een onthoofde vrouw werd gevonden.

Vrijdag (22-03-2013)
BBC 2 (22:00 - 23:00): Ancient Egypt: Life and Death in the Valley of the Kings (1/2)
Documentaireserie over het leven van doorsnee Egyptenaren 3.500 jaar geleden, tijdens het hoogtepunt van beschaving in oud-Egypte. Egyptologe Joann Fletcher onderzoekt de manier waarop de oude Egyptenaren tegen de dood aankeken. Ze geloofden dat het leven slechts een voorbereiding was op de dood
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  † In Memoriam † dinsdag 19 maart 2013 @ 12:54:17 #176
308148 Marie30
Perception is reality.
pi_124246927
Die van Hugo Claus lijkt me echt wel de moeite. Effe digicorder ingesteld, thanks O+
Are you fokking to me?
pi_124441423
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124441779
Zondag (24-03-2013)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Nordic Wild: afl. Ultimate survivors
Het leven in Scandinavië is niet gemakkelijk, maar de wilde dieren hebben hier opmerkelijke overlevingstactieken ontwikkeld.
Nat Geo (19:00 - 20:00): Great Migrations: afl. Race to survive
Van het poolijs tot de zoutvlakten van Botswana volg de dieren die steeds verder trekken om te eten, te paren of eenvoudigweg te overleven.
Canvas (19:05 - 20:00): Kingdom of Plants (3, slot): afl. Survival
Britse natuurdocumentairereeks (Sky, 2012) over de verschillende aspecten van planten. (3/3), met David Attenborough
Ned 2 (19:50 - 20:20): Labyrint: afl. De Wolf en het Roodkapjesyndroom
Ravotten in de natuur is goed voor de gezondheid. Volgens onderzoek van de Finse ecoloog Ilkka Hanski hebben kinderen die opgegroeid zijn in een omgeving met een hoge biodiversiteit op latere leeftijd minder last van allergieën.
Nat Geo (22:00 - 23:00): JFK: The Lost Bullet
Documentaire over de moord op John F. Kennedy
Een team deskundigen gaat op zoek naar de verdwaalde kogel die op John F. Kennedy werd afgevuurd, om deze moordaanslag eindelijk op te lossen

Maandag (25-03-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Nature's Weirdest events
Chris bezoekt een stadje dat tot stilstand werd gebracht door een zwerm vliegende insecten. Hij verneemt meer over de ongewone vriendschap van ijsberen, en een nachtelijke serenade houdt heel wat mensen uit hun slaap.
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: laat je inpakken door luiaards
In deze humoristische, hartverwarmende en uiterst vermakelijke aflevering maken we kennis met de bizarre wereld van de luiaards. Deze schattige, ongelooflijk trage wezens spelen op televisie en in films maar zelden de hoofdrol, maar dat is dit keer anders. De makers van deze documentaire kregen exclusief toegang tot 's werelds enige luiaardenopvang, Avarios del Caribe in Costa Rica, waar kleurrijke types onder leiding van 's werelds enige luiaardenfluisteraar Judy Arroyo deze fascinerende harige wezens opvangen en verzorgen tot ze weer gezond zijn. Terwijl Judy enkele van haar tachtig met de hand gevoede twee- en drietenige luiaardkinderen op hun vrijlating voorbereidt, proberen onderzoekers erachter te komen waarom luiaards zich gedragen zoals ze doen.
BBC 1 (20:30 - 20:57): Bang goes the Theory
Presentatoren Liz Bonnin, Dallas Campbell, Jem Stansfield en Yan Wong blijven niet hangen in theoretische verklaringen, maar laten ook in de praktijk zien hoe wetenschap werkt
Canvas (20:40 - 21:40): Indian Ocean with Simon Reeve (2/6): afl. Madagaskar tot de Seychellen
Zesdelige reisreeks waarin 'adventure journalist' Simon Reeve helemaal rond de Indische Oceaan reist, van Zuid-Afrika tot Australië. Hij bezoekt paradijselijke stranden en eilanden, maar heeft ook oog voor het geopolitieke, economische en ecologische belang van de regio.
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: afl. Tax Free Tour
Om hoge winstbelasting en andere verplichte afdrachten te ontlopen, sluizen steeds meer grote bedrijven hun geld door naar belastingparadijzen, waar ze amper iets moeten afstaan. Het gevolg van die - volstrekt legale - financiële constructies is dat de belastingsdruk op de burgers in het land van de economische activiteit blijft toenemen
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Dinsdag (26-03-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Nature's Weirdest Events
Een dorp kreeg miljoenen kleine krabbetjes over zich heen. Enkele personen stonden oog in oog met een boze kudde elanden, en een stadje ontwaakte onder een wel erg apocalyptisch ogende hemel
Ned 2 (19:55 - 20:25): Cheetah Kingdom
Volg cameraman Dave Houghton, die samen met zijn team probeert cheeta's te redden, te rehabiliteren en weer uit te zetten in de Afrikaanse wildernis
BBC 2 (22:00 - 23:00): Keeping Britain Alive: The NHS in One Day
Nieuwe achtdelige reeks waarvoor 100 cameraploegen een dag lang gingen filmen op verschillende afdelingen van de Britse gezondheidszorg, die na het Chinese leger en de Indische spoorwegen de grootste werkgever ter wereld is.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Seconds from disaster: Norwegian Massacre
Op 22 juli 2011 pleegt de Noor Anders Breivik een bomaanslag in Oslo, gevolgd door een moordpartij onder jongeren op het eiland Utoya
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek


(de rest volgt morgen)

[ Bericht 28% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 26-03-2013 09:16:49 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124888433
vandaag op Eén:

Eén 04-04-2013 22:30 - 23:24

Het verhaal van... Louis de Funès

Documentaire over de succesvolle Franse acteur en komiek Louis de Funès. Op 27 januari 2013 was het exact 30 jaar geleden dat de filmwereld afscheid nam van Louis de Funès. Hij speelde in meer dan 140 films en maakte indruk op groot en klein. Zijn gebaren, zijn mimiek en zijn onnavolgbare timing maakten van hem een van de grootste Franse komische genieën van de twintigste eeuw. Nooit is een Franse komische acteur zo populair geworden als de Funès en decennia na zijn overlijden is de waardering van het publiek onveranderd gebleven. Door middel van interviews met mensen die hem gekend hebben, en fans van de acteur, schetst deze documentaire een overzicht van zijn loopbaan. Met als hoogtepunt de kassuccessen vanaf het midden van de jaren '60 als 'Le Gendarme de Saint-Tropez', 'Le Corniaud', 'La Grande Vadrouille' en 'Rabbi Jacob'. (originele titel: 'Il était Une Fois... Louis de Funès' - AH!Production, 2012).
pi_124983533
Zondag (07-04-2013)
Nat Geo (18:00 - 19:00): A New Age of Exploration: National Geographic at 125
In deze documentaire reist National Geographic over de hele wereld, duikt in de grootste diepten, onderzoekt de microkosmos van het menselijk genoom en verkent verre streken in de ruimte om onvoorstelbare ontdekkingen en de laatste innovaties te onthullen. De kijker maakt kennis met de pioniers, die werken aan de onontgonnen grenzen van de menselijke verbeelding en innovatie. 'A New Age Of Exploration' laat ook de meeslepende verhalen van achter de schermen zien.
Canvas (19:00 - 20:00): Galapagos: afl. Adaption
Met behulp van geavanceerde computermodellen zien we hoe de eilanden evolueerden en hoe de planten en dieren zich er aan de barre omstandigheden hebben aangepast (met sir David Attenborough)
Ned 2 (19:50 - 20:25): Labyrint: afl. De bijbel en de psychiatrie
In mei verschijnt de herziene versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ofwel de DSM 5, de bijbel van de psychiatrie
Discovery (21:00 - 22:00): Through the Wormhole with Morgan Freeman: afl. Parallel Universes
Bestaan er meerdere versies van de werkelijkheid? Wetenschappers verkennen de mogelijkheid dat het lot van het heelal wordt bepaald door verborgen kosmische tweelingen.
België 1 (22:35 - 23:25): Joanna Lumley in Griekenland (4, slot): afl. Mount Olympus and beyond
Joanna trekt naar de bergachtige regio van Noord-Griekenland. Op de berg Olympus ontmoet ze atleten die deelnemen aan de Mount Olympus marathon. Hierna reist Joanna verder naar het oosten, waar ze op een waarzeggersfestival belandt. Ze bezoekt ook nog een kerk die gebouwd is in veertig dagen en eindigt haar reis bij de orthodoxe monniken in Meteora

Maandag (08-04-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Expedition Tiger (3, slot)
Britse documentairereeks (BBC, 2010) van Annie Backhouse over een expeditie die in de Himalaya-staat Bhutan op zoek gaat naar een tot nu toe onbekende populatie tijgers
Voor Alan Rabinowitz heeft de onderneming een persoonlijke dimensie: bij hem werd ongeneeslijke leukemie vastgesteld. Deze expeditie is één van zijn laatste kansen om zijn droom van een tijgerreservaat te realiseren, een corridor van 2.000 km waar de grote katten ongestoord kunnen rondzwerven.
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: de berefamilie en ik (2/3): afl. Zomer
In het begin van de zomer keert cameraman Gordon Buchanan terug naar Minnesota, waar hij ontdekt dat het kleine berenjong Hope door haar moeder is verstoten. Hij vindt het uitgehongerde welpje, maar dat lijkt het niet te gaan redden en Gordon werpt zich op als surrogaatmoeder. Terwijl Gordon het leven van de beren op de voet volgt, biedt hij ons een uniek en intiem inkijkje in de wederwaardigheden van een berengezin.
België 1 (20:35 - 21:25): Ten Oorlog: afl. België: Van Nieuwspoort tot Ploegsteert
Documentaire reeks waarin tv-makers Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops langs de Europese frontlijn van de Eerste Wereldoorlog trekken. Onderweg praat Arnout met wie hij tegenkomt op de frontlijn en registreert hij hun meest verrassende, ontroerende en beklijvende verhalen van vroeger en nu. Maar tegelijk vertelt 'Ten oorlog' ook de verhalen van de soldaten, verpleegsters, priesters en fotografen die honderd jaar geleden aan het front van de Eerste Wereldoorlog vochten en werkten.
Arnout, Mik en Jonas starten hun tocht langs de Europese frontlijn op het strand van Nieuwpoort. Ze worden er uitgewuifd door de burgemeester, het schepencollege én de plaatselijke fanfare. Na het afscheid van familie en vrienden trekken ze door de bekende Westhoek. Op hun weg komen ze talloze begraafplaatsen en monumenten tegen. Arnout ontmoet West-Vlaamse boeren die de restanten van de oorlog nog dagelijks tegenkomen op hun akkers. Maar ook Britse toeristen vinden massaal hun weg naar de Westhoek. Zo bijvoorbeeld Ken en Rita: ze komen hier hun grootvader herdenken die sneuvelde op de Vlaamse velden.
Canvas (20:40 - 21:40): Indian Ocean with Simon Reeve: afl. Van Oman naar de Malediven
Traject vier loopt van Oman naar de Malediven. In de Straat van Hormuz ziet Simon hoe olie uit de golf naar de Indische Oceaan wordt verscheept. Nadien gaat de reis verder naar Mumbai, de grootste haven van India. Op de Malediven verkent hij een reeks prachtige koraaleilanden.Helaas wordt het onderwaterleven er bedreigd door vervuiling en gifitige stoffen.
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: afl. Hotel Europa
Door de crisis in Zuid-Europa trekken veel jonge zuiderlingen naar Noord-Europa. Sabine Lubbe Bakker volgde Spaanse verpleegsters en Portugese lassers op hun reis naar Nederland en filmde het werken en wonen van pas gearriveerde Italianen en Grieken.
BBC 1 (22:00 - 23:00): The Prisoners (1/3)
In de gevangenis van Holloway zitten meer dan 400 vrouwelijke gedetineerden, waaronder vooral verpleegsters. Jayde is slechts achttien, maar heeft al zes keer achter tralies gezeten. Ze slaagt er niet in om langer dan twee weken op vrije voeten te blijven. De 23-jarige Crystal zit al sinds haar zeventiende op regelmatige basis in de cel. Na haar vrijlating wil ze terugkeren naar haar buurt, maar ze vreest dat ze daar terug in haar oude gewoontes zal hervallen.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Fit to Rule: How royal illness changed history
Op basis van medische rapporten, persoonlijke briefwisseling en bezittingen gaat Lucy Worsley na hoe de fysieke en mentale gezondheid van de Britse monarchen de geschiedenis van het land heeft beïnvloed. Ze start met de dynastieën Tudor en Stuart, met o.m. de moeilijkheden van Hendrik VIII om een mannelijke troonopvolger te verwekken, de schijnzwangerschap van zijn dochter Mary, en de speciale orthopedische laarzen van Charles I


(de rest volgt morgen)

[ Bericht 26% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 08-04-2013 15:28:43 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125039087
Vanavond om 23.00u op Nederland 2:

"Die 5 dagen in mei".

Gaat over de Slag om de Grebbeberg.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_125045053
Breaking;

quote:
Margaret Thatcher werd in 1925 geboren boven de kruidenierswinkel van haar ouders. Het is haar vader die van kindsbeen af haar belangstelling voor politiek aanwakkerde. Maar niemand die toen kon vermoeden dat ze de eerste en tot nu toe enige vrouwelijke Britse premier zou worden. Ze was geobsedeerd door slechts één idee: ze wilde haar land zijn grootsheid teruggeven. Maar velen ergerden zich blauw aan haar conservatieve radicalisme en dat leidde tot tweedracht. Veel van haar verwezenlijkingen zijn nog altijd omstreden. Het parcours van de Iron Lady.

Duur : minuten
Op tv

Maandag 8 april om 22u31

quote:
Duration: 1 hour, 30 minutes

Margaret Thatcher was Britain's first and only woman Prime Minister. In her eleven years in office she defeated Argentina in the Falklands War and at home she battled the unions into submission. Under her guidance, the Conservative government brought in privatisation and deregulated the City. In this special programme to mark her passing, family, friends and former colleagues - as well as political opponents - recall her life, her extraordinary personality and her tumultuous years in power.  Show less
95

Share
Facebook
Twitter

QR code
Next on

BBC One

Today 20:30 BBC One except Cambridgeshire, East Midlands, Northern Ireland HD, Scotland HD, Wales HD
21.30 hiero dus.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_125060279
Dinsdag (09-04-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Expedition New Guinea (1/3)
Herhaling van 'Expedition New Guinea', een reeks van de makers van 'Expedition Borneo' en 'Lost Land of the Jaguar'. Doelstelling was 40 nieuwe diersoorten te ontdekken en die verwachting werd ruimschoots overtroffen. Het team straalt bij elke vondst een aanstekelijk enthousiasme uit. Papoea-Nieuw-Guinea kent een grote biodiversiteit, maar als de ontbossing aan hetzelfde tempo aanhoudt, zullen tegen 2020 80% van de bossen en zijn bewoners verdwenen zijn.
Ned 2 (19:55 - 20:25): Cheetah Kingdom
Volg cameraman Dave Houghton, die samen met zijn team probeert cheeta's te redden, te rehabiliteren en weer uit te zetten in de Afrikaanse wildernis.
Canvas (20:40 - 21:30): Dockland: Orbit - Earth's Extraordinary Journey (2/3): afl. Pathway
Aandacht voor de omwenteling van januari tot de equinox in maart. Kate komt dichter bij de zon dan ze ooit is geweest terwijl Helen een plek bezoekt waar de grootste en snelste sneeuwstormen ter wereld tekeergaan.
Canvas (21:30 - 22:00): Beeldgeheimen: afl. Les images retrouvées des Khmers Rouges
Het terreurregime van Pol Pot eiste op vier jaar tijd zo'n anderhalf miljoen levens, maar de Rode Khmer maakte tal van propagandafilms om het regime en haar leider te verheerlijken.
BBC 2 (00:20 - 01:20): Horizon: afl. The Age of Big Data
Reportage over het tijdperk van grootschalige data-analyse dat is ingeluid. Met o.a. een experiment van de politie van Los Angeles om misdrijven te voorspellen - een Londense beursspeculant die steenrijk denkt te kunnen worden via wiskundige formules - astronomen in Zuid-Afrika die het heelal inventarisen.

Woensdag (10-04-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Expedition New Guinea (2/3)
Vanuit hun basiskamp dringen de expeditieleden steeds dieper door in het regenwoud. Cameraman Gordon Buchanan probeert met de hulp van gidsen paradijsvogels te filmen tijdens hun bizarre paarrituelen. Bioloog George MacGavin heeft zijn handen vol met een enorme krokodil en speleoloog Steve Backshall ontdekt een uitgebreid netwerk van tunnels en grotten dat nog nooit door mensen is betreden.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Coast: afl. The Worker's Coast
Coast brengt een ode aan de mensen die actief zijn aan de Britse kusten. Nick Crane brengt het verhaal van een verlaten diepvriesbedrijf waarvan de arbeiders ervoor zorgden dat de grootste visvloot van Groot-Brittannië drijvende kon blijven. Hij vervoegt ook een team chauffeurs die nieuwe auto's met veel precisie moeten parkeren op een transportwagen. Neil Oliver krijgt een opmerkelijk verhaal te horen over dokwerkers die tegen jobverlies vochten, niet door te staken, maar door te werken. Tessa Dunlop duikt in de wereld van de Britse marine, en Ken Dodd brengt een ode aan de entertainers die de vakantiegangers aan de kust een leuke tijd bezorgen.
Canvas (21:35 - 22:25): Seks@Canvas (2/3)
Ondanks dat alles voorhanden is om meer van seks te genieten, hoeft dat niet noodzakelijk zo te zijn. Vroeger was seks een noodzakelijk kwaad, nu is het alomtegenwoordig en worden we bijna verplicht er volop van te genieten, desnoods met hulpmiddelen. Hooggleraar communicatiewetenschappen Hilde van den Bulck heeft het over de invloed van de media op ons zelfbeeld. Communicatieadviseur Ann Maes geeft duiding bij expliciete voorlichtingsfilmpjes. Rebecca Verreth, uitbater van een seksshop, heeft het over seksspeeltjes en vaak vastgeroeste of foute verwachtingspatronen rond seks. Apotheker Piet Solliegeeft duiding bij Viagra. Plastisch chirurg Pieter Vermeulen legt uit waarom vrouwen vaginaverjongingen willen. Gynaecoloog Hendrik Cammurelativeert de vele cijfers over seks en legt uit dat je vooral je 'goesting'moet doen
BBC 2 (22:00 - 23:00): Frank Gardner's Return to Saudi Arabia
Documentaire waarin Frank Gardner voor het eerst naar Saoedi-Arabië terugkeert
BBC 2 (23:00 - 23:30): James May's things you need to know
James May gaat op ontdekkingsreis door het heelal. Dankzij grappige animatiefilmpjes, flashy grafieken en wat wetenschap legt May uit wat witte dwergen en zwarte gaten zijn en wat onze plaats in het universum is.

Donderdag (11-04-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Expedition New Guinea (3, slot)
Speleoloog en bergbeklimmer Steve Backshall daalt af in de krater van de uitgedoofde vulkaan. De expeditieleden zijn de eerste mensen die in deze verborgen wereld doordringen. Ze hopen er nieuwe dier- en plantensoorten te ontdekken. Zoöloog George McGavin reist in oostelijke richting naar een actieve vulkaan. Daar vindt hij een rare vogel die voor zijn voortbestaan afhankelijk is van de hete vulkaanas. Maar George en zijn gezellen moeten de aftocht blazen omdat hun kamp dreigt bedolven te worden door rotsblokken die door de vulkaan worden uitgespuwd. Steve en cameraman Gordon Buchanan ontdekken twee nieuwe zoogdiersoorten
Nat Geo (20:30 - 21:00): Behind the Science: afl. hernieuwbare energie
Prof. Reinhart Ceulemans van Universiteit Antwerpen toont je de grootste bio-energieplantage in België waar hij nieuwe groene energie onderzoekt
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon Special: Tomorrow's World
wetenschappelijke documentaire
Ned 2 (23:50 - 01:41): Import: You don't like the truth
In februari 2003 werd Omar Khadr in Guantanamo Bay vier dagen verhoord door twee Canadese agenten van de veiligheidsdienst onder toezicht van een CIA-agente.
De makers van de film kregen met een rechtszaak de opnames van deze ondervraging in handen. De opnames van beveiligingscamera's van die vier dagen vormen de basis van deze documentaire. Daarnaast zijn er interviews met onder andere celgenoten, Canadese ambtenaren, juristen die Khadr bijstaan en de Amerikaanse legerpsychiater van Khadr. Zij geven commentaar op de beelden van het verhoor. In een spel van kat en muis proberen de ondervragers de gevangene te breken. In het begin hoopt Khadr, dat zijn landgenoten hem zullen helpen, maar al snel begrijpt hij, dat zijn ondervragers de waarheid helemaal niet willen weten. Ze willen alleen dat hij bekent schuldig te zijn aan de Amerikaanse aanklachten.
Volgens Washington is Omar Khadr een oorlogsmisdadiger. Volgens de internationale wetgeving is hij een kindsoldaat. Volgens de regels van de United Nations is zijn opsluiting een oorlogsmisdaad. Washington ziet Omar Khadr desondanks als een oorlogsmisdadiger. Hij wordt er van beschuldigd tijdens een vuurgevecht op 27 juli 2002 een handgranaat te hebben gegooid, waardoor een Amerikaanse soldaat, een dokter van de Delta Force om het leven is gekomen. Zijn schuld is niet bewezen.
Journaliste van de Toronto Star liet foto’s zien waarop Kahr op de grond ligt met ernstige verwondingen van de kogels die hem hebben geraakt. Hij is zo ernstig gewond, dat het bijna onmogelijk is dat hij de granaat werkelijk heeft gegooid.
In Oktober 2010 heeft Omar Khadr gepleit schuldig te zijn aan de vijf aanklachten van terrorisme, die tegen hem ten laste zijn gelegd. Had hij dit niet gedaan dan zou hij veroordeeld worden tot 40 jaar celstraf. Zijn advocaat liet weten dat zijn client desnoods had bekend J.F Kenedy te hebben neergeschoten. Hij krijgt acht jaar gevangenisstraf.
September 2012 werd Khadr overgebracht naar Canada om zijn straf uit te zitten. Hij komt in aanmerking voor vervroegde vrijlating begin 2013

Vrijdag (12-04-2013)
BBC 2 (22:00 - 23:00): Isaac Newton: The Last Magician
Documentaire over Isaac Newton, die wordt beschouwd als het grootste genie ooit en de basis legde voor wetenschappelijke en wiskundige doorbraken die de moderne wereld vorm gaven.
Ned 1 (22:25 - 23:00): Oorlogsgeheimen (1/4)
Christian Brouwers grootouders huisvestten tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele joodse onderduikers. Maar toen die gevonden werden door de nazi's, bleven zij zelf ongestraft. Waarschijnlijk heeft zijn opa een rol gespeeld in het verraad van zijn joodse gasten, want na de oorlog werd hij alsnog gearresteerd. Christian wil nu eindelijk de waarheid achterhalen
Ned 1 (00:15 - 01:20): Het Filosofisch Kwintet: De nacht van de filosofie
In de eerste uitzending buigen Clairy Polak en Ad Verbrugge zich samen met hun gasten over de vraag hoe het toch komt dat je een Nederlander altijd overal herkent. Is er ergens in de geschiedenis een mal ontstaan waarin we zijn gevormd? Hoe ziet die mal er dan uit en waardoor is die beinvloed?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125558030
Zondag (21-04-2013)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Untamed Americas: afl. Coasts
Reis meer dan 160.000 kilometer mee langs de kustlijn van de VS, van de ijzige poolwateren tot de aangename warmte van de Caraïbische Zee
Canvas (18:40 - 19:05): Sur les routes d'Ushuaïa: het vuur van het leven
In het midden van de Stille Oceaan, tussen Frans-Polynesië en Hawaï, liggen een aantal vulkanische eilanden verspreid die tot de heetste plekken op aarde mogen gerekend worden. Het leven is er geleidelijk aan ontstaan uit het vuur, op het ritme van de geologische tijd.
Natuur- en exploratiemagazine
Canvas (19:05 - 20:00): The Bear, family and me
De zomer staat voor de deur. Bij zijn terugkeer naar Minnesota merkt Gordon dat het berenwelpje Hope door haar moeder werd achtergelaten. Omdat het kleine diertje dreigt te sterven, besluit Gordon op te treden als surrogaatberenmoeder
Ned 2 (19:45 - 20:15): Labyrint: afl. De MAn Zonder Geheugen
In 1953 onderging de 27-jarige Henry Molaison een experimentele hersenoperatie. In een poging zijn epileptische aanvallen te verminderen werd een klein stukje van zijn hersenen weggehaald. De aanvallen verdwenen, maar onverwacht trad er ook een ander effect op: Henry kon geen nieuwe herinneringen meer vormen.
Voor Henry was dit een verschrikking, maar voor de wetenschap allerminst. H.M. groeide uit tot het bekendste en meest onderzochte geval in de wetenschappelijke literatuur over het geheugen.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Earth From Space
Dankzij satellietbeelden en geavanceerde computeranimaties kan de NASA ons laten zien hoe de aarde functioneert en voortdurend verandert.
Discovery (21:00 - 22:00): Through the Wormhole with Morgan Freeman: can we travel faster than light
Warp drives, wormgaten en teleportatie: als natuurkundigen de lichtbarrière doorbreken, kan de ultieme grens binnen ons bereik komen
Canvas (21:20 - 22:10): Behind the Scenes
Al elf jaar lang bekijkt een jury van gevangenen de volledige festivalcompetitie van het filmfestival Open Doek. Ze debatteren over de films en reiken hun eigen Behind the Scenes Award uit. Naar aanleiding van de 10de verjaardag volgden Filip Lenaerts en Bart Van Wanzeele vorig jaar het volledige verloop van dit project
Ned 2 (23:00 - 23:50): Overleven in een onderduikershol
Documentaire (2013) van Sandra Meijer waarin acteur en toneelschrijver Edwin de Vries de verhalen vertelt van Nederlandse joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken leefden in holen onder de grond
Aharon Hoek is in januari 1944 onder de grond geboren, in een uitgegraven hol in een bos in de buurt van Markelo. Drie bij twee meter was de kuil die zijn ouders deelden met vier familieleden.Voor Aharons moeder was het hartverscheurend om nog diezelfde avond haar zoontje mee te moeten geven met het verzet.

Maandag (22-04-2013)
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: afl. Krokodillen van Kutama
Natuurdocumentaire
BBC 1 (20:30 - 21:00): Bang goes the theory
wetenschappelijke documentaire
België 1 (20:35 - 21:25): Ten Oorlog: afl. Frankrijk van Reims tot Verdun
Documentaire reeks waarin tv-makers Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops langs de Europese frontlijn van de Eerste Wereldoorlog trekken. Onderweg praat Arnout met wie hij tegenkomt op de frontlijn en registreert hij hun meest verrassende, ontroerende en beklijvende verhalen van vroeger en nu. Maar tegelijk vertelt 'Ten oorlog' ook de verhalen van de soldaten, verpleegsters, priesters en fotografen die honderd jaar geleden aan het front van de Eerste Wereldoorlog vochten en werkten.
De tocht langs de frontlijn in Frankrijk gaat verder vanuit Reims. In de Champagnestreek krijgen ze uitzonderlijk toegang tot het Franse militaire domein Camp de Suippes. De verwoeste dorpen in het kamp werden nooit meer heropgebouwd. Arnout en co trekken ook door de Argonne, waar de grootste Amerikaanse begraafplaats van WOI ligt. In Verdun tenslotte grijpen ze hun kans om de legendarische veldslag op een wel heel speciale manier te herbeleven
Canvas (20:40 - 21:40): Indian Ocean with Simon Reeve: afl. Van Indonesië tot Australië
De laatste etappe van Simons reis start op de noordelijke punt van Sumatra, nabij het epicentrum van de tsunami van 2004. Die ramp veranderde het uitzicht van de provincie Aceh drastisch. Nu de plaatselijke islamisten er aan de macht zijn, is een soort sharia van kracht. In de Indonesische hoofdstad Jakarta komt Simon meer te weten over de illegale handel in exotische dieren. In Australië bezoekt hij de ongerepte wildernis in de Kimberley-regio in het westen. Hij ontmoet er een krokodillenvanger en gaat vissen met Aboriginals, die protesteren tegen de bouw van een gasfabriek.
Ned 2 (20:55 - 22:00): Holland Doc: With Love from Russia
Door de ogen van de wensouders, de jonge vrouwelijke arts en de eiceldonoren wordt gekeken hoe een Russische kliniek in anonieme eicel- en embryodonatie te werk gaat.
BBC 1 (22:00 - 23:00): Fit to Rule: How royal illness changed history (3, slot)
In 1817 was prinses Charlotte de grote hoop van de Britse monarchie: ze was erg geliefd bij de bevolking, en stond op het punt om een eerste kind op de wereld te zetten, wat meteen de koninklijke opvolging veilig stelde. Maar na een bevalling van 50 uur werd het kindje dood geboren en enkele uren later stierf ook Charlotte zelf. De natie was geschokt. Meteen barstte ook een concurrentieslag los tussen de ongetrouwde zonen van koning George om als eerste te trouwen en een wettige erfgenaam op de wereld te zetten. Twee jaar later beviel de Duitse vrouw van de hertog van Kent van een dochter: prinses Victoria. Voor haar bleek kinderen baren geen probleem, maar het opvoeden van een geschikte erfgenaam bleek dat wel. Bang dat hun achtjarig zoontje Bertie, de latere George VI, psychologisch niet geschikt zou zijn voor het koningschap, dook prins Albert in de pseudowetenschap van de frenologie. Maar koningin Victoria had ook een ander probleem: na de dood van prins Albert werd ze zo depressief dat dit haar zelfs bijna haar kroon kostte.
Ned 2 (22:55 - 23:55): Die 5 dagen in Mei
Documentairereeks (NLD-2013) over de strijd van het Nederlandse leger tegen de Duitse troepen in 1940
In mei 1940 wist het slecht georganiseerde en bewapende Nederlandse leger een Duitse luchtaanval op Den Haag af te weren. Dankzij hun succes bleef koningin Wilhelmina - het hoofddoel van de nazi's - uit Duitse handen. Het gaf de Nederlandse capitulatie die enkele dagen later volgde op het bombardement op Rotterdam een bittere nasmaak voor de betrokken soldaten. Hun zuurverdiende overwinning na bijna 100 uur heldhaftige strijd bleek uiteindelijk voor niets geweest.

Dinsdag (23-04-2013)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Cheetah Kingdom
Een unieke kans om het gedrag van de cheeta te bestuderen. Ga mee met natuurbeschermer Dave Houghton, die het toegewijde team van de AfriCat Foundation in Namibië volgt.
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Oorlogskinderen
Documentaire (2012) van Marianne Soetewey over kinderen die opgroeiden tijdens WOII, met aansluitend een aantal interviews
Simon Gronowski en Koenraad Tinel waren kinderen toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De een groeide op in een Joods gezin, de ander zijn vader was overtuigd flamingant. Nu, bijna zeventig jaar na de oorlog, ontmoeten ze elkaar weer. Door de vriendschap die ontstaat, proberen ze het verleden een plaats te geven.
Canvas (21:35 - 22:00): 100 jaar Vooruit (2/3): afl. Bloei en teloorgang van het tijdperk der kameraden
Documentairereeks (2013) met een terugblik op een eeuw Vooruit in Gent, met interviews en archiefbeelden
Tijdens WO II moest Vooruit haar activiteiten gedurende een lange periode stopzetten. Het gebouw werd zowel door Duitse, als later door geallieerde troepen gebruikt. In de jaren 50 bood het gebouw onderdak aan verschillende socialistische organisaties, tot zelfs een eigen supermarkt toe. Door de opkomst van televisie, ging het verenigingsleven achteruit. De socialistische beweging vond niet meer de middelen om het feestlokaal te onderhouden. De feestzaal van de Vooruit kon als symbool van verzuiling geen aansluiting vinden bij een nieuwe generatie. Met getuigenissen van Marie-Louise Roels (coopwinkels, weduwe van directeur coöperatieve), Marguerite Desmet en Willy Seeuws (jeugdbeweging, zanggroep Morgenrood), Gilberte De Cock (jeugdbeweging en zanggroep), Marie-Louise Hanssens (Jeugdbeweging, zanggroep Morgenrood), André Holsbeke (organisator Music-club), Wouter Steenhaut (AMSAB, historicus), Raoul Willaert (bediende en manager in Vooruit, jaren '70), Rachel Vandenbossche (Jeugdbeweging, zanggroep Morgenrood), Herman Balthazar (historicus), Willy Emery (Socialistische Bibliotheek Leren Vereert), Gilbert Temmerman (), oud-burgemeester Gent, voorman BSP).

Woensdag (24-04-2013)
BBC 2 (21:00 - 22:00): Coast: afl. Rivers and seas collide
Het team heeft speciale aandacht voor de grote estuaria van Groot-Brittannië, waar niet minder dan 20 miljoen mensen wonen en een grote diversiteit aan dieren zijn thuis heeft gevonden. Nick Crane verkent de natuur én de industrie in de Firth of Forth, het grote estuarium bij Edinburgh. Hier beantwoordt hij de vraag waarom de zee zout is. Hij onderzoekt ook een buitengewoon natuurfenomeen dat in 1834 toevallig werd ontdekt. Miranda Krestovnikoff leert hoe zalmen zich tegen uitdroging wapenen wanneer ze van zoet water naar de zee zwemmen. Tessa Dunlop onthult hoe de Victoriaanse drang naar hygiëne de Theems tot één grote riool maakte. Mark Horton leert wat de problemen waren bij het bouwen van een tunnel tussen Engeland en Wales onder het estuarium van de Severn, een project dat in 1886 werd voltooid.
BBC 1 (22:00 - 23:00): Great bear stakeout (1/2)
Het is de periode van de paaitrek van de zalm in Alaska. Om genoeg vet te kweken voor de harde wintermaanden, komt het er voor de beren op aan om nu zo veel mogelijk zalm te vangen. De jonge moeder Parsnip en haar jong Pushki zijn naar de baai teruggekeerd. Hier moet ze leren om efficiënt zalm te vangen én tegelijk uit de klauwen van de andere beren te bljiven. Nu de winter eraan komt, worden de leefomstandigheden nog moeilijker
BBC 2 (22:00 - 23:00): South Africa: the massacre that changed a nation
Documentaire (GBR-2013) over het bloedbad dat de politie in 2012 onder Zuid-Afrikaanse mijnwerkers aanrichtte
In augustus 2013 schoot de Zuid-Afrikaanse politie 34 mijnwerkers dood die aan de mijn van Marikana bij Johannesburg protesteerden. Bijna 50 jaar nadat parlementslid Peter Hain als tiener Zuid-Afrika achter zich liet, keert hij nu terug. Hij wil weten waarom een dergelijke tragedie in zijn geboorteland, ooit een baken van hoop, kon gebeuren. Hain praat met familieleden van enkele slachtoffers, en krijgt daarbij onthutsende beschuldigingen te horen. Hij gaat naar de bewuste mijn en praat er met de CEO. Hij zoekt uit hoe het kon dat de Zuid-Afrikaanse regeringspartij, vertegenwoordigers van de zwarten en verdedigers van hun rechten, zoals tijdens de apartheid zonder probleem het geweer op zijn eigen mensen richtte.
BBC 2 (23:00 - 00:00): James MAy's things you need to know
James May komt meer te weten over Albert Einstein, een man die van een dak viel om vervolgens onze kijk op het universum drastisch te veranderen. James legt uit wat E=MC2 betekent en wat er met Einsteins brein na zijn dood is gebeurd
Ned 2 (23:00 - 00:05): Holland Doc: Poetins weeskinderen van Rusland naar Amerika
Documentaire. Van een vervallen Russisch weeshuis naar de Amerikaanse Disney-suburbia. Hoe zorg je voor vertrouwen en hechting als een gezin door internationale adoptie in één keer wordt uitgebreid van drie naar zes personen? De Amerikaanse familie Diaz heeft een biologische dochter Cami van veertien jaar, maar wil graag een groot gezin. Als dat via de natuurlijke weg niet lukt, besluiten ze te adopteren. De elfjarige Masha is opgegroeid in een Russisch weeshuis en de familie Diaz haalt haar, samen met een vijfjarige jongenstweeling, op in Rusland. Cami is al die tijd enig kind geweest en moet ineens de aandacht delen met haar nieuwe, nogal bewerkelijke broertjes en zusje. En de adoptiekinderen moeten eerst wennen aan de cultuurverschillen en de taalbarrière en zijn daarnaast niet gewend iemand dichtbij te laten komen. Voor de ouders volgt een lastige taak om hun vertrouwen te winnen en ze een veilige thuisbasis te geven. Om dit proces van het opbouwen van nieuwe familiebanden te begeleiden en vertrouwen en hechting te bewerkstelligen, huren de ouders twee gespecialiseerde ontwikkelingspsychologen in. Emeritus professor Marvin is gespecialiseerd in ouder-kindrelaties en heeft op basis van de wetenschappelijke ontdekkingen van de laatste honderd jaar een wereldberoemd therapieprogramma ontwikkeld. Door het analyseren van de verbale en non-verbale expressie van zowel ouders als kinderen, geven ze inzicht in de consequenties van wat ze doen en hoe ze het doen. In de documentaire worden archiefbeelden van wetenschappelijke experimenten gebruikt om deze ideeën te versterken. Vanuit verschillende perspectieven volgen we het lastige proces van binding en hechting. Gaat het de familie Diaz lukken, met behulp van gespecialiseerde ontwikkelingspsychologen en de wetenschap, een nieuwe, hechte familieband te creëren?

Donderdag (25-04-2013)
BBC 1 (22:00 - 23:00): Great Bear Stakeout
Het is de periode van de paaitrek van de zalm in Alaska. Om genoeg vet te kweken voor de harde wintermaanden, komt het er voor de beren op aan om nu zo veel mogelijk zalm te vangen. De jonge moeder Parsnip en haar jong Pushki zijn naar de baai teruggekeerd. Hier moet ze leren om efficiënt zalm te vangen én tegelijk uit de klauwen van de andere beren te bljiven. Nu de winter eraan komt, worden de leefomstandigheden nog moeilijker.
Ned 2 (23:50 - 01:11): Import: Bloedspoor
Britse (GB) Filmdocumentaire uit 2008 van Richard Parry. Vijftien jaar en drie oorlogen lang volgde Richard Parry de professionele en persoonlijke groei van oorlogsfotograaf Robert King. Waarom word je oorlogsfotograaf en wat doet dit vak met je? Robert King was de jongste oorlogsfotograaf (24) die ooit de Pulitzerprijs won. Deze film volgt King gedurende 15 jaar, tijdens zijn werk in Bosnië, Tsjetsjenië en Irak. De onschuldige, aardige, wat naïeve onhandige fotograaf lijkt weinig kans van slagen te hebben in een oorlogsgebied. Toch weet King zich staande te houden en verandert hij gaandeweg in een gerespecteerde professionele fotograaf. 'Vijftien jaar geleden, was ik erg naïef', zegt Robert King wanneer hij terugkijkt op zijn loopbaan als oorlogsfotograaf. In 1993 vertrekt King met 800 dollar op zak naar Sarajevo. Hij wil bewijzen dat hij stoer is en met zijn jonge overmoed wil hij de Pulitzerprijs winnen. In de eerste maand van zijn verblijf raakt hij gewond aan het front, wordt hij ontslagen door zijn agent en staat zijn appartement in lichterlaaie, maar King blijft vrolijk en optimistisch in het leven staan. In 1997 loopt er in Grozny een andere King door de gebombardeerde straten. King is minder naïef en heeft veel geleerd. Zijn foto's hebben wereldwijd op vele covers gestaan. In de navolgende jaren werkt King in Rusland, Afghanistan, Rwanda, Albanië en in Kosovo, in 2007 zit hij in Irak. King is inmiddels getrouwd. Hij wordt gezien als een van de meest vooraanstaande oorlogsfotografen en verdient de kost in Irak. Vergeleken met zijn tijd in Bosnië is zijn vak veel gevaarlijker, zo niet onmogelijk geworden. Vijftien jaar werken als oorlogsverslaggever heeft zijn effect gehad op King. Hij is niet meer zo onbevangen, maar is eerder cynisch. Een opmerkelijk intieme film over journalistiek en oorlog.

[ Bericht 34% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 23-04-2013 19:27:04 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125828069
Zondag (28-04-2013)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Untamed Americas: afl. Deserts
Verken de verborgen schatten van de woestijnen van de VS, van de door de wind gevormde monumenten tot epische verhalen over volharding
BBC 2 (19:00 - 20:00): Coast: afl. Rivers and seas collide
Het team heeft speciale aandacht voor de grote estuaria van Groot-Brittannië, waar niet minder dan 20 miljoen mensen wonen en een grote diversiteit aan dieren zijn thuis heeft gevonden. Nick Crane verkent de natuur én de industrie in de Firth of Forth, het grote estuarium bij Edinburgh. Hier beantwoordt hij de vraag waarom de zee zout is. Hij onderzoekt ook een buitengewoon natuurfenomeen dat in 1834 toevallig werd ontdekt. Miranda Krestovnikoff leert hoe zalmen zich tegen uitdroging wapenen wanneer ze van zoet water naar de zee zwemmen. Tessa Dunlop onthult hoe de Victoriaanse drang naar hygiëne de Theems tot één grote riool maakte. Mark Horton leert wat de problemen waren bij het bouwen van een tunnel tussen Engeland en Wales onder het estuarium van de Severn, een project dat in 1886 werd voltooid.
Canvas (19:05 - 20:00): The Bear, family and me: afl. Summer
De zomer staat voor de deur. Bij zijn terugkeer naar Minnesota merkt Gordon dat het berenwelpje Hope door haar moeder werd achtergelaten. Omdat het kleine diertje dreigt te sterven, besluit Gordon op te treden als surrogaatberenmoeder.
Discovery (21:00 - 22:00): Through the Wormhole with Morgan Freeman: afl. Can we live forever?
Dood en ontbinding lijken de uiteindelijke bestemming van alle levende materie te zijn. Maar als het leven nu eens oneindig was? Wetenschappers gaan op zoek naar onsterfelijkheid
Nat Geo (21:00 - 22:00): JFK: the lost bullet
Het wordt het belangrijkste filmisch bewijs aller tijden genoemd. Opgesloten in de kluizen van de Nationale Archieven ligt het originele beeldmateriaal van Abraham Zapruder. Op de Zapruderfilm staan de laatste elf seconden van president John F. Kennedy. Al vijftig jaar lang hebben onderzoekers zich gebogen over kopieën om bewijs te vinden voor wat er nou echt gebeurde in Dallas op 22 november 1963. De film is ontelbare keren gepresenteerd als doorslaand bewijs om vrijwel alle denkbare theorieën over de aanslag te ondersteunen.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Inside: afl. Tokio Mafia
De wrede werkelijkheid achter het nobele uiterlijk van de yakuza. Velen houden de yakuza verantwoordelijk voor de gruwelijkste misdaden in Japan

Maandag (29-04-2013)
Canvas (18-37 - 19:32): Via Canvas: The mysteries of Nefertiti
ocumentaire van Patrick Dedole over het beroemde beeldje van de Egyptische koningin Nefertiti, dat volgens de Zwitserse historicus Henri Stierlin een vervalsing is. Met haar amandelvormige ogen en opvallende jukbeenderen is koningin Nefertiti al ruim een eeuw lang hét voorbeeld van antieke vrouwelijke schoonheid. Die reputatie is gebaseerd op het enige beeld dat van haar bekend is: het werd in 1912 ontdekt door Ludwig Borchardt en wordt bewaard in het Altes Museum in Berlijn. Daar wordt het jaarlijks bezocht door een half miljoen bezoekers. Maar nu beweert de Zwitserse historicus Henri Stierlin na 25 jaar onderzoek dat het beeld een vervalsing is. In plaats van een 3400 jaar oude afbeelding van een Egyptische koningin is het volgens hem een beeld dat Borchardt zelf heeft laten maken. Zijn eigen vrouw zou daarbij model hebben gestaan
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: How nature works: afl. Regenwouden
De kijker wordt meegenomen naar een gordel van smaragd rond onze planeet: de regenwouden. Centraal staat de vraag waarom regenwouden zo'n geweldige variëteit aan planten en dierenleven hebben. Het onderzoek begint in een bos in Panama, dat recordhouder is in het aantal waargenomen vogelsoorten op één dag. Daarna gaat het naar Borneo, waar we kennismaken met enkele van de grootste bosbewoners: olifanten en orang-oetans. Ze spelen een cruciale rol voor de biodiversiteit in de plaatselijke jungle. En tot slot onderzoeken we het ongelooflijke 'netwerk' dat de Braziliaanse notenboom in stand houdt in het Amazonegebied
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: The rise of Hitler: Becoming Hitler
Adolf Hitler werd in Duitsland beschouwd als een randfiguur, totdat de economische crisis van 1929 het politieke landschap veranderde.
België1 (20:35 - 21:25): Ten Oorlog: afl. Frankrijk en Italië
Reportagereeks (2013) van Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops, die langs de Europese frontlijn van de Eerste Wereldoorlog trekken
Arnout, Mik en Jonas trekken door de Vogezen naar Pfetterhouse. Ze doorkruisen het destijds neutrale Zwitserland met de trein. Vanaf de Stelviopas in de buurt van Bormio gaat het front flink de hoogte in. Wat vandaag een toeristische regio is, was 100 jaar geleden het tot de verbeelding sprekende strijdtoneel van de Italiaanse en Oostenrijks-Hongaarse troepen
Canvas (20:40 - 21:40): Tropic of Capricorn
Vierdelige BBC-reeks waarin reporter Simon Reeve rond de wereld reist langs de Steenbokskeerkring, een fictieve lijn langs landen met vaak heel reële problemen, maar ook met een bruisende cultuur en een verbluffende natuur.

(de rest volgt morgen)

[ Bericht 35% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 29-04-2013 08:53:09 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126086978
Zondag (05-05-2013)
Ned 2 (17:35 - 18:35): Getekend in Westerbork
Kunstenaar Leo Kok tekende tijdens WO II het kampleven in Westerbork. Kort voor zijn deportatie konden zijn werken gered worden, maar zelf stierf hij in 1945, zes dagen na zijn bevrijding. Jaap Nijstad, de zoon van Leo's toenmalige echtgenote, verdiept zich 68 jaar later in het leven van de man die zijn moeder nooit kon vergeten.
Nat Geo (18:00 - 19:00): Apocalypse: the Rise of Hitler: afl. Marching to War
Documentairereeks over het verloop van de Tweede Wereldoorlog
In 1933 waren de nazi's heer en meester over Duitsland. Hitler, nu de Führer, heeft het over vrede maar bereidt zich voor op oorlog.
Ned 2 (18:35 - 19:20): Kind in de oorlog
Documentaire (NLD-2013) van Erwin Raasveld over mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog meemaakten
Met getuigenissen van enkele tachtigers die in de jaren veertig opgroeiden in het bezette Utrecht.
Nat Geo (19:00 - 20:00): Nazi Death Squads
Documentaire over nazi-oorlogsmisdaden uit WOII
Een gemeenschap waar een van Hitlers beestachtige Einsatzgruppen dood en verderf zaaide; dit waren enkele van de ergste oorlogsmisdaden uit WWII.
Nat Geo (20:00 - 21:00): Apocalypse: WWII: afl. Hitler's Rise to Power
Documentairereeks over het verloop van de Tweede Wereldoorlog
Een aangrijpend verslag van WOII met zeldzame beelden uit 1939, van de invasie van Polen en de mensonterende omstandigheden in het Lodz-getto.
Nat Geo (21:00 - 22:00): De Tijd Vliegt (1/6)
Documentairereeks over 100 jaar Nederlandse luchtmacht
Deze aflevering belicht de eerste decennia van de militaire luchtvaart in Nederland.
Discovery (21:00 - 22:00): Through the Wormhole with Morgan Freeman: what do aliens look like?
Exobiologen werken aan een encyclopedie van buitenaards leven. Welke wezens kunnen we tegenkomen, op basis van onze toenemende kennis van planeten buiten ons zonnestelsel?
Nat Geo (22:00 - 23:00): War Heroes of the Skies
Documentairereeks over oorlogshelden uit ons luchtruim
Het inspirerende verhaal van Douglas Bader, die zich ondanks het verlies van beide benen ontpopte tot een ware Britse oorlogsheld.
Nat Geo (23:00 - 00:00): Killing Hitler
Documentaire over de moordcomplotten tegen Hitler
Onlangs vrijgekomen documenten werpen nieuw licht op gewaagde complotten tegen Hitler. Er zijn tenminste 42 moordaanslagen op Hitler beraamd.

Dinsdag (19-20-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Harry's Arctic Heroes (1/2)
Soldaten Martin Hewitt, Guy Disney, Steve Young en Jaco Van Gass raakten zwaar gewond tijdens hun missie in Afghanistan. Een jaar lang werden ze gevolgd tijdens hun revalidatie en de zware training in het Verenigde Koninkrijk en in Noorwegen om zich voor te bereiden op een gezamenlijke expeditie naar de Noordpool. Tijdens het eerste gedeelte krijgen ze het gezelschap van de Britse prins Harry, peter van Walking the Wounded, een liefdadigheidsorganisatie die geld inzamelt voor zwaargewonde soldaten
Nat Geo (19:00 - 20:00): Apocalypse: WWII: afl. Collapse of France
Een documentaire over de duistere dagen van 1940, met de bezetting van Frankrijk door de Duitsers en de Blitzkrieg tegen de Britten
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: How Nature Works: afl. Grasland
Graslanden doen het vaak goed, al ontbreekt één essentieel voedingselement: stikstof. Maar daar zorgen de dieren voor die deze graslanden begrazen, zoals de witte neushoorn in Kenia, de manenwolven in Brazilië en de buideldas en kangoeroerat in de outback van Australië. Termieten doen ook hun duit in het zakje. In de acaciagraslanden van Kenia wordt duidelijk wat het verband is tussen termieten, gekko's, mieren, apen en giraffen, en hoe zij samen voor vruchtbare grond zorgen.
Nat Geo (20:00 - 21:00): Nazi Underworld: afl. Hitler's Desert Fox
Veldmaarschalk Rommel was een van Hitler's getrouwen, maar later keerde hij zich tegen de Führer. Moest hij zich daarom van het leven beroven?
België 1 (20:35 - 21:25): Ten Oorlog: afl. van Roverto tot de SLoveense grens
Van Rovereto tot aan de Sloveense grens trotseren Arnout, Mik en Jonas de bergtoppen van de Italiaanse Dolomieten. Hier vochten de soldaten aan het front boven de 2000 meter. Ze stappen er langs een weg die de Italianen 100 jaar geleden door de rotsen hebben gehouwen. De twaalfjarige Stefano vertelt over zijn bijzondere fascinatie voor de oorlog, en een groep oude Tirolers laat Arnout weten dat ze zich meer met Oostenrijk dan met Italië verbonden voelen
Canvas (20:40 - 21:40): Tropic of Capricorn (2/4)
In Zuid-Afrika ontmoet Reeve blanken die zich niet meer thuis voelen in 'hun' land en aan de grens met Zimbabwe ziet hij zwarte vluchtelingen die zich nérgens thuis voelen: niet in hun eigen land en niet in Zuid-Afrika. Mozambique herstelt langzaam van een brutale burgeroorlog en verwacht veel van het toerisme op zijn paradijselijke kusten. Madagaskar is het vierde grootste eiland ter wereld en tegelijk een van de armste en meest pittoreske landen ter wereld.
Nat Geo (21:00 - 22:00): De Tijd Vliegt (2/6)
Documentairereeks over 100 jaar Nederlandse luchtmacht
Nat Geo (22:00 - 23:00): War Heroes of the Skies: afl. Battle of Britain
.Documentairereeks over oorlogshelden uit ons luchtruim
Ned 2 (23:00 - 23:55): Die 5 dagen in mei: afl. Herrineringen aan vuur
Op 14 mei 1940 verwoestte een Duits bombardement een groot deel van het stadscentrum van Rotterdam. Meer dan 800 inwoners werden gedood. Enkele overlevenden vertellen over hun herinneringen aan die noodlottige dag

(de rest volgt morgen)

[ Bericht 19% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 06-05-2013 08:54:33 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126163072
Dinsdag (07-05-2013)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Nazi Hunters: afl. Barbie
Na zijn collaboratie met Amerikaanse spionnen ontsnapte de hoge Gestapo-officier Klaus Barbie. Zou hij ooit worden berecht?
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Wonders of the Solar System (1/3): order out of chaos
De schoonheid en orde van onze kosmische achtertuin zijn ontstaan uit niets meer dan een chaotische gaswolk. Professor Brian Cox legt uit hoe de ringen rond Saturnus zijn gevormd door een fenomeen dat lijkt op een aardse tornado. De meer dan zestig manen die om de planeet heen cirkelen, houden de ringen op hun plaats.
Nat Geo (19:00 - 20:00): Apocalypse: WWII: afl. Origins of the Holocaust
In 1941 slaat het conflict om in een wereldoorlog, met de gruwelijke slag om Moskou en de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour.
Ned 2 (19:55 - 20:25): Cheetah Kingdom
Een unieke kans om het gedrag van de cheeta te bestuderen. Ga mee met natuurbeschermer Dave Houghton, die het toegewijde team van de AfriCat Foundation in Namibië volgt
BBC 2 (20:00 - 21:00): Nature's Weirdest Events
Britse natuurdocumentaire (BBC, 2013) over bizarre natuurfenomenen.
Nat Geo (20:00 - 21:00): Nazi Underworld: afl. Hitler's Woman
Hitlers relatie met Eva Braun is bekend, maar ze was niet zijn enige geliefde. Dit zijn de andere tragische liefdes van de Führer.
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Pleasure and Pain
Britse documentaire (BBC, 2011) waarin Michael Mosley de fenomenen pijn en plezier bestudeert
Nat Geo (21:00 - 22:00): De Tijd Vliegt (3/6)
Documentairereeks over 100 jaar Nederlandse luchtmacht
Nat Geo (22:00 - 23:00): War Heroes of the Skies: afl. Total War
Documentairereeks over oorlogshelden uit ons luchtruim

Woensdag (08-05-2013)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Nazi Hunters: afl. Priebke
ABC-verslaggever Sam Donaldson heeft SS-kapitein Priebke opgespoord. Tijdens WOII was hij medeverantwoordelijk voor de moord op 335 Italianen
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Wonders of the Solar System (2/3): the thin blue line
Zonder de aardse atmosfeer zou er geen leven mogelijk zijn op onze planeet. Deze dunne enveloppe van gas levert immers de lucht die we ademen en het water dat we drinken. Ze vormt eveneens een schild tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Ook andere planeten in het zonnestelsel worden in sterke mate gevormd door het soort atmosfeer dat hen omringt
Nat Geo (19:00 - 20:00): Âpocalypse: WWII: afl. American Allies
Amerika wordt de oorlog in gezogen en de strijd breidt zich uit naar Zuidoost-Azië, Noord-Afrika en Rusland. De nazi's werken aan de Endlösung
Nat Geo (20:00 - 21:00): Nazi Underwold: afl. Hitler's architect
Het schokkende verhaal van Albert Speer, die zichzelf na de oorlog afschilderde als een goede nazi en daar behoorlijk van wist te profiteren
BBC 2 (20:00 - 21:00): Nature's Weirdest Events
se natuurdocumentaire (BBC, 2013) over bizarre natuurfenomenen
BBC 2 (21:00 - 22:00): Coast: afl. All at Sea
Nick Crane bezoekt een van de meest gevreesde zeilwedstrijden, de 'Round the Island Race' van Isle of Wight. Mark Horton krijgt een gruwelijk verhaal te horen over kannibalisme en moord, dat vandaag nog gevolgen heeft voor de wetgeving. In Milford Haven brengt Ruth Goodman hulde aan de Nederlandse vissers die bij de inval van Hitler naar Engeland trokken om het land te helpen verdedigen. Nick Hewitt heeft het over de duikboten die de zeehandel van Groot-Brittannië saboteerden.
Nat Geo (21:00 - 22:00): De Tijd Vliegt (4/6)
Documentairereeks over 100 jaar Nederlandse luchtmacht
Deze aflevering gaat over de rol van de luchtmacht in het toenmalige Indië.
Nat Geo (22:00 - 23:00): War Heroes of the Skies: afl. Red Tails
Documentairereeks over oorlogshelden uit ons luchtruim
Maak kennis met de omstreden oorlogstactiek waarbij steden veranderden in militaire doelen en met de mannen die de missies moesten uitvoeren
België 1 (22:30 - 23:25): Een met de Natuur: 24/7 wild (1/5): a tale of three bears
Eén met de natuur: 24/7 Wild. Britse natuurdocumentairereeks (2012) waarin Richard Hammond en Julia Bradbury gedurende drie weken de jongen van wilde diersoorten volgen
Drie pasgeboren zwarte beren komen in de bossen van Minnesota samen met hun moeder Juliet uit hun winterhol. De drie welpjes moeten zo snel mogelijk van hun moeder leren hoe ze zich in de meedogenloze omgeving kunnen handhaven.
Ned 2 (23:00 - 23:55): Holland Doc: Mijn zusje de soldaat
De Israelisch-Nederlandse filmmaakster Dikla Zeidler filmde twee jaar lang haar zusje die diende in het Israëlische leger. Ook haar vader heeft gediend. Beide verhalen hebben geleid tot een persoonlijke documentaire.

Donderdag (09-05-2013)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Nazi Hunters: afl. Mengele
In 1985 slaagden de Israëli's er eindelijk in de kamparts van Auschwitz, Joseph Mengele, in Zuid-Amerika op te sporen. Maar was het echt Mengele
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Wonders of the Solar System (3, slot): Aliens
Water is een vereiste voor het ontstaan van leven. Daarom is er in de Atacamawoestijn, de droogste plaats op aarde, geen leven mogelijk, terwijl de bizarste wezens zich schuilhouden in de diepste oceanen. Ook op andere planeten in het zonnestelsel geldt die voorwaarde.
Nat Geo (19:00 - 20:00): Apocalypse: WWII: afl. The Great Landings
Een aangrijpend verslag van WOII met de grootste keerpunten van het conflict, zoals D-Day in Normandië en de landingen bij Saipan
Nat Geo (20:00 - 21:00): Nazi Underworld: afl. Hitler's Money
Hitler noemde zich een man van het volk. Toch leefde hij in een geheime wereld van luxe, gefinancierd door belastingfraude en schimmige bankers
Nat Geo (21:00 - 22:00): De Tijd Vliegt (5/6)
Documentairereeks over 100 jaar Nederlandse luchtmacht
Nat Geo (22:00 - 23:00): War Heroes of the Skies: Vietnam Dogfight
Documentairereeks over oorlogshelden uit ons luchtruim.
Kijk hoe de Amerikaanse luchtmacht probeerde de Noord-Vietnamese MiG-21's te verslaan. Operatie BOLO werd geleid door kolonel Robin Olds.
Canvas (23:40 - 00:55): De Uil van Athena: Snake Dance
Documentaire over de ontwikkeling van de atoombom en de gevolgen daarvan in de wereld van vandaag, naar aanleiding van het Internationaal Documentaire Filmfestival Docville in Leuven. Filmmaker Riche en schrijver Marnham doen hun verhaal aan de hand van twee historische figuren. Aby Warburg (1866-1929) werd geboren in Duitsland in een familie van bankiers. Hij werd antropoloog en bestudeerde onder andere de Pueblo Indianen van Los Alamos in New Mexico. Volgens Warburg is de grootste tragiek van de mensheid dat zij haar fobieën niet kan overwinnen. Het is een cynische speling van de geschiedenis dat precies op dezelfde plaats Robert Oppenheimer (1904-1967) in de jaren '40 samen met de wereldtop van de fysica werkte aan de ontwikkeling van de atoombom. Snake Dance neemt ons mee van het boomende New Mexico over het door oorlog verscheurde Congo, waar het uranium voor de eerste atoombom vandaan kwam, naar Japan, waar de symbolische fall out van Hiroshima en Nagasaki nog altijd immens is. De film is tegelijk een indringende, poëtische en profetische reflectie op de prometheaanse dimensie van de atoomkracht.
Ned 2 (23:50 - 01:21): Import: Defamation
Regisseur Yoav Shamir, is geboren en getogen in Israël. In zijn maatschappij wordt constant geschermd met het begrip antisemitisme en met de Holocaust, maar zelf is hij er nooit mee in aanraking geweest. Daarom reist Shamir op zoek naar het antwoord op deze vraag de wereld rond.

Vrijdag (10-05-2013)
Nat Geo (18:30 - 19:30): Apocalypse: WWII: afl. The end of the nightmare
In 1945 trekken Hitlers legers zich terug voor de oprukkende geallieerden. Intussen dwingt Amerika Japan op de knieën met de atoombom.
Nat Geo (19:30 - 20:30): Nazi Underworld: afl. Hitler's Family
Ontdek de verborgen geruchten over geestesziekten, incest en zelfmoord in Hitler's familie, ver verwijderd van het Arische ideaalbeeld.
Nat Geo (20:30 - 21:00): de Meivliegers
Documentaire over de laatste nog levende piloten die dienst vervulden op de Nederlandse jachtvliegers toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze hadden geen schijn van kans tegen de Duitsers, maar hadden veel lol.
Nat Geo (21:00 - 22:00): De tijd vliegt (6, slot)
Documentairereeks over 100 jaar Nederlandse luchtmacht
BBC 2 (21:00 - 22:00): Nature's Microworlds
Steve Backshall duikt aan het Groot Barrièrerif het water in om uit te zoeken hoe een kleine koraal in staat was om de grootste levende structuur ter wereld te bouwen. De complexe mozaïek van verschillende omgevingen is één van de sleutels tot het succes van dit rif. Maar toch is het leven aan de kust niet altijd makkelijk. Het water is arm aan voedingsstoffen, er woeden stormen en ook het stijgende zeeniveau vormt een grote bedreiging.
Ned 3 (21:25 - 22:30): Louis Theroux: Autism
Louis reist naar DLC Warren in New Jersey, één van de meest innovatieve scholen voor autistische jongeren, om uit te zoeken hoe de kinderen en hun familie geholpen kunnen worden. Hij ontmoet er leerlingen Joey, Nicky en Brian. Hoewel de 13-jarige Joey een charmante speelvogel kan zijn, heeft zijn moeder Carol het moeilijk om de situatie onder controle te houden. De 19-jarige Nicky heeft heel wat vooruitgang geboekt en mag binnenkort de school verlaten, maar dat vooruitzicht doet hem panikeren. De 20-jarige Brian is zwaar autistisch. Zijn gedrag begint problematisch te worden
Nat Geo (22:00 - 23:00): War Heroes of the Skies: afl. Nazi Hunters
Documentairereeks over oorlogshelden uit ons luchtruim.
Volg het inspirerende verhaal van Francis 'Gabby' Gabreski, de zoon van Poolse immigranten die de beste Amerikaanse gevechtspiloot van WO II werd

[ Bericht 1% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 07-05-2013 10:09:25 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126380144
Zondag (12-05-2013)
Ned 2 (18:45 - 19:15): David Attenborough's rariteitenkabinet (1/5): afl. Lekker Lang
David Attenborough heeft zijn levenswerk gemaakt van het in beeld brengen van het leven op onze planeet. Hij heeft daarbij een groot aantal bijzondere en zonderlinge dieren leren kennen, maar sommige daarvan blijven hem verbazen en intrigeren – van de zebra met zijn bizarre streeppatroon tot het evolutionaire allegaartje van het eieren leggende vogelbekdier. Iedere aflevering behandelt twee van zulke rariteiten uit de natuur, die verbonden door een gemeenschappelijk thema. Davids fabelachtige gave als verteller – dit keer op locatie in Groot-Brittanië opgenomen – en de unieke beelden van de dieren die hij onder de loep neemt, maken dit tot een televisieserie die tot de beste in zijn oeuvre behoort.
Canvas (19:05 - 20:00): Wild Wales (1/3): afl. The Beautiful South
Britse natuurdocumentairereeks (BBC, 2010) van John Gwyn met de Britse survivalexpert Iolo Williams over het Welshe natuurleven
BBC 2 (20:00 - 21:00): Coast: afl. All at Sea
Reportagereeks over de kustlijn (aan de overzijde) van het Verenigd Koninkrijk.
Ned 2 (20:20 - 21:20): Extreem Leven - Natalie Righton in Afghanistan (1/3)
Documentairereeks (2013) van Ton Koene waarin journaliste Natalie Righton een beeld schetst van de Afghaanse samenleving tijdens de oorlog
In 2010 vertrok Natalie Righton naar Afghanistan om de oorlog tegen het terrorisme te verslaan. Als onafhankelijk journaliste genoot zij geen bescherming van het leger. Met constant gevaar voor eigen leven probeerde ze diep door te dringen in de Afghaanse samenleving, aan beide kanten van het conflict.
Nat Geo (21:00 - 22:00): The 80's Greatest: afl. Football Moments
De serie ‘80s Greatest’ bestaat uit vier afleveringen waarin de belangrijkste voetbalmomenten, sport-iconen, gadgets en tragedies uit de jaren tachtig uitgelicht worden. De eerste aflevering ‘Football Moments’, waarin Marco van Basten en Johan Cruyff aan bod komen gaat op zondag 12 mei om 21.00 uur in première. Toen Cruyff in 1988 terugkeerde bij FC Barcelona als coach, begon de tot dan toe succesvolste periode uit de geschiedenis van de club met een ploeg die bekend stond als het ‘Dream Team’. Het huidige succes van Barcelona wordt door veel mensen van binnen en buiten de club toegeschreven aan wat Cruyff eind jaren tachtig en begin jaren negentig teweeg bracht en introduceerde.
Nat Geo (22:00 - 23:00): The 80's: The decade that made us: afl. The Revolutionaries
Een blik op de ontwikkelingen die de moderne wereld hebben gevormd, van de moordaanslag op Ronald Reagan tot Steve Jobs en Levi's spijkerbroeken
BBC 2 (22:30 - 23:30): The Fantastic Mr. Feynman
Documentaire (2013) over de Amerikaanse fysicus Richard Feynman (1918-1988)
Richard Feynman was een briljante fysicus, die in de jaren veertig meewerkte aan de ontwikkeling van de atoombom. Later won hij een Nobelprijs voor zijn studie en theorie over quantum-electrodynamica. Feynman weigerde zich resoluut aan de regels te houden en volgde steeds zijn eigen instincten en passies. Tijdens zijn laatste levensdagen werkte hij mee aan het onderzoek naar de ramp met de Challenger-spaceshuttle, waarvan de overheid sommige details in de doofpot wilde stoppen.

Maandag (13-05-2013)
Canvas (18:30 - 19:30): Via Canvas: First Life (1/2)
De 84-jarige Attenborough reist naar zijn geboorteplaats Charnwood Forest, de kust van Newfoundland, Marokko en Queensland om fossiele en levende bewijzen van de eerste dieren een half miljard jaar geleden te vinden.
Ned 2 (19:25 - 20:20): Natuur op 2: How nature works (3/4): the magical forest
Chris trekt naar Noord-Amerika, waar hij de jaarlijkse levenscyclus van de wouden bestudeert. In de winter sterft alles af, om in de lente telkens opnieuw springlevend te worden. Timing en symbiose zijn van levensbelang. Chris ontdekt dat de Canadese lynx voor zijn voortbestaan afhankelijk is van een rupsje hoog in de boomtoppen. En zalm en beren blijken een belangrijke rol te spelen in de toekomst van de gigantische bomen in de streek.
België1 (20:35 - 21:25): Ten Oorlog: afl. van Bovec tot Trieste
Arnout, Mik en Jonas volgen in Slovenië de Isonzo rivier. Langs deze rivier vochten de Italianen tegen de Oostenrijks-Hongaarse troepen. In Bovec maken ze kennis met Milos, een Sloveen met een passie voor WO I. Hij neemt hen mee naar de loopgraven die hij samen met zijn vrienden heeft gerestaureerd. Nadien steekt het drietal de grens over met Italië en stappen ze tot aan de havenstad Trieste.
Nat Geo (21:00 - 22:00): The 80s: the decade that made us: afl. Lift off
Een blik op de invloed van de jaren '80 op de moderne wereld, met persoonlijk entertainment zoals Pac-Man, de walkman en de fitnessvideo.
Nat Geo (22:00 - 23:00): The 80s: the decade that made us: afl. Gadgets
Beleef de historische momenten, culturele gebeurtenissen en trends van de jaren '80. Hier werd de basis gelegd voor de wereld van vandaag.

Dinsdag (14-05-2013)
Canvas (18:30 - 19:32): Via Canvas: First Life (2, slot)
Britse natuurdocumentaire (BBC, 2010) van Martin Williams waarin Sir David Attenborough op zoek gaat naar de oorsprong van het leven op aarde.
De evolutie van de dierenwereld nam een hoge vlucht eens de dieren monden hadden en mobiel werden. De voortdurende strijd tussen roofdier en prooi leidde tot de ontwikkeling van beschermende lichaamsdelen. De reis die Attenborough in zijn geboortestreek begon, omhelst niet minder dan 600 miljoen jaar.
Ned 2 (19:55 - 20:25): Cheetah Kingdom
Natuur op 2: Britse natuurdocumentairereeks (Animal Planet, 2010) over een hulporganisatie in Namibië die jachtluipaarden voorbereidt op hun terugkeer in de wildernis
Canvas (20:40 - 21:30): Dockland: Fighting Cancer
BBC-documentaire (uit de reeks Horizon) over het gevecht tegen kanker van wetenschappers, artsen en patiënten in een gereputeerd Londens ziekenhuis. Dankzij de nieuwste technologieën en geavanceerde behandelingsmethodes is het steeds vaker de wetenschap die de strijd wint. (derde documentaire in een Dockland-kwartet over lichaam en gezondheid)
Nat Geo (21:00 - 22:00): The 80s: the decade that made us: shop 'til you drop
Een blik op historische momenten, cultuur en trends die de moderne wereld hebben gevormd, van Madonna tot yuppies en de eerste mobieltjes
Nat Geo (22:00 - 23:00): The 80s: Sporting Icons
Toen Cruyff in 1988 terugkeerde bij FC Barcelona als coach, begon de tot dan toe succesvolste periode uit de geschiedenis van de club met een ploeg die bekend stond als het ‘Dream Team’. Het huidige succes van Barcelona wordt door veel mensen van binnen en buiten de club toegeschreven aan wat Cruyff eind jaren tachtig en begin jaren negentig teweeg bracht en introduceerde

(de rest volgt morgen)

[ Bericht 18% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-05-2013 09:44:55 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126725816
Zondag (19-05-2013)
Ned 2 (18:45 - 19:15): David Attenborough's Rariteitenkabinet (2/5): afl Blij met een ei
De natuur kan ons zo verbluft doen staan dat we onze eigen ogen niet geloven. In deze aflevering laat David ons twee rariteiten zien die het etiket ‘nep’ opgeplakt hebben gekregen, maar die ons uiteindelijk nieuw inzicht in de evolutie hebben gegeven.
Canvas (19:00 - 20:00): Wild Wales (2/3): afl. The Heart of Wales
Iolo reist naar het hart van Wales en ontdekt er de habitat van de blauwe kiekendief en de korhoen. Hij trekt vervolgens westwaarts richting Cardigan Bay om er hagedissen te spotten. Hij eindigt zijn tocht in Aberystwyth waar 20.000 spreeuwen op hem wachten
NEd 2 (20:20 - 21:20): Extreem Leven - Natalie Righton in Afghanistan (2/3)
Righton onderneemt ze de gevaarlijke trip naar Kunduz waar een onverklaarbare golf meisjesmoorden de stad in haar greep heeft. De Nederlanders kwamen hier in 2010 om het rechtssysteem te verbeteren en de positie van vrouwen te versterken. Righton grijpt de meisjesmoorden aan om na te gaan of die doelstellingen bereikt zijn.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Australia With Simon Reeve (1/3)
Na het succes van zijn Indian Ocean serie, gaat Simon Reeve op een nieuw avontuur, ditmaal dwars door Australië. Op deze reis komt Simon een uitzonderlijke schakering aan personen en exotische natuur tegen, en dit geeft ons in drie delen een uniek beeld van Australië.
De serie begint in het magnifieke “Rode Hart” van Australië, waarna hij doorreist naar Zuid Australië en via de India Pacific spoorwegen verder naar de westkust stad Perth
Nat Geo (22:00 - 23:00): De Tijd Vliegt (1/6)
Documentairereeks over 100 jaar Nederlandse luchtmacht
Deze aflevering belicht de eerste decennia van de militaire luchtvaart in Nederland.
Nat Geo (01:00 - 02:00): The Bombing of Germany
Veteranen en historici vertellen over de bombardementen van de geallieerden op Duitse steden tijdens WOII, en de bijbehorende morele dilemma's.

Maandag (20-05-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Where the Wild Man Are (1/4)
Vierdelige reeks van Channel 5 waarin avonturier en televisiepresentator Ben Fogle overal ter wereld mensen opzoekt die de drukte van het gewone leven vaarwel hebben gezegd en een nieuw leven zijn begonnen op een afgelegen plaats in de wildernis
Ned 2 (19:25 - 20:15): Natuur op 2: how nature works (4, slot)
Chris bestudeert de geheimen van zoet- en zoutwaterhabitats. In het Braziliaanse Pantanal-moeras zijn vele grote diersoorten, zoals slangen, katten, otters en vissen, afhankelijk van de waterkieuwslak. De aanwezigheid van krabben kom het ecosysteem van de Sundarbans-mangrove in Bangladesh ten goede, dat vele herten en tijgers telt. De koraalriffen op de Malediven gedijen door toedoen van de spons en plankton.
België1 (20:40 - 21:25): Ten Oorlog; afl. Albanië en Macedonië: van Vlore tot Doiran
Documentaire reeks waarin tv-makers Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops langs de Europese frontlijn van de Eerste Wereldoorlog trekken. Onderweg praat Arnout met wie hij tegenkomt op de frontlijn en registreert hij hun meest verrassende, ontroerende en beklijvende verhalen van vroeger en nu. Maar tegelijk vertelt 'Ten oorlog' ook de verhalen van de soldaten, verpleegsters, priesters en fotografen die honderd jaar geleden aan het front van de Eerste Wereldoorlog vochten en werkten.
Met de overzetboot arriveren Arnout, Mik en Jonas vanuit Italië in Albanië. Dit land was nog maar net onafhankelijk toen de oorlog uitbrak en had nog geen eigen leger. Het waren de troepen van de geallieerden en de centrale machten die hier de oorlog kwamen uitvechten. Vandaag herinnert er nog weinig aan de Grote Oorlog. Maar in het bergdorp Hormovë krijgt Arnout toch een heel persoonlijke getuigenis over wat er 100 jaar geleden gebeurde. Van hier gaat het richting Macedonië. Daar vochten de geallieerden tegen de Bulgaren. Arnout, Mik en Jonas komen er terecht in loopgraven waar tijdens de afgelopen 100 jaar niemand lijkt te zijn gepasseerd. Dat hier hevig gevochten is, wordt duidelijk op de Franse begraafplaats van Bitola, waar ze een oude vrouw ontmoeten die er conciërge is. De tocht gaat verder tot aan het meer van Doiran aan de grens met Griekenland.
Ned 2 (22:15 - 23:55): Holland Doc: Ethel
De inmiddels 84-jarige Ethel Kennedy schetst een persoonlijk beeld van het leven in een van de machtigste, maar door het noodlot geplaagde families van de Verenigde Staten.

Dinsdag (21-05-2013)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Cheetah Kingdom
Een unieke kans om het gedrag van de cheeta te bestuderen. Ga mee met natuurbeschermer Dave Houghton, die het toegewijde team van de AfriCat Foundation in Namibië volgt.
Canvas (20:40 - 21:30): Dockland: Secret Universe - Journey inside the cell
Documentaire over de wereld binnenin de menselijke celstructuur, via het verhaal van een virusinfectie in een enkele cel.
België 1 (22:30 - 23:10): Koppen XL: afl. Gevangen in je eigen lichaam
Wat als je kind na een ongeval wakker wordt, maar niet meer reageert? Je plots niet meer weet of het je nog hoort of ziet? Je niet meer zeker bent of hij of zij nog iemand herkent of zich iets herinnert? Je kind pijn lijdt, maar dat op geen enkele manier duidelijk kan maken? Wanneer het eigenlijk gevangen zit in het eigen lichaam. Het zijn deze dramatische situaties waar sommige ouders mee af te rekenen krijgen nadat hun kind slachtoffer is geworden na een ongeval. Koppen XL trekt naar een van de grootste revalidatiecentra in het Verenigd Koninkrijk waar ze al het mogelijke proberen om contact te maken met dit soort patiënten. Want elk contact, het geringste ook, is van levensbelang. Voor patiënten en hun ouders is het vaak een lang en inspannend proces, maar het is een cruciaal onderdeel van de revalidatie. Met sommige slachtoffers blijkt communicatie niet meer mogelijk. Zij verkeren in een zogenaamde vegetatieve toestand. Maar ook dan doen dokters er alles aan om contact te maken, met scans waarmee elke hersenactiviteit gemeten wordt.
Belgie 1 (23:10 - 00:00): Wereldsteden: afl. New York
Griff Rhys Jones gaat samen met de vuilnismannen van New York aan de slag. Hij ontmoet de man die elke dag zeventig Amerikaanse vlaggen hijst en helpt een drukbezocht Griekse eethuisje bij het opdienen van een typisch New Yorks ontbijt. Als de avond valt, tracht hij backstage te raken in een Broadwayproductie.

(de rest volgt morgen)

[ Bericht 27% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 21-05-2013 19:19:29 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127578150
Zondag (09-06-2013)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Nordic Wild (4, slot): afl. Ultimate Survivors
Het leven in Scandinavië is niet gemakkelijk, maar de wilde dieren hebben hier opmerkelijke overlevingstactieken ontwikkeld
Ned 2 (18:50 - 19:25): David Attenborough's rariteitenkabinet: Seeing the Pattern
Dieren met fraaie patronen of schitterende kleuren, vormen begeerde objecten voor verzamelaars. David laat ons twee dieren zien met patronen die de wetenschap al eeuwen fascineren en versteld doen staan. Hij gebruikt moderne technieken om hun geheimen te ontraadselen.
België 1 (20:00 - 20:30): Al het water van de wereld
Start van deze documentairereeks met de Franse fotograaf en journalist Yann Arthus-Bertrand. '1' Een gemiddeld Europees gezin van vier personen verbruikt 140.000 liter water per week. Een groot deel van dat hallucinant grote volume is 'virtueel' water: water dat nodig was om de dingen te produceren die we kopen. Water wordt hoe langer hoe meer een bijzonder kostbare natuurlijke rijkdom. De vraag stijgt immers wel, maar het aanbod blijft wat het is.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Operation Snow Tiger
Liz Bonnin trekt met een camerateam naar het meest oostelijke deel van Rusland, waar ze de Siberische tijger, een van de zeldzaamste en schuwste dieren ter wereld, tijdens de harde Siberische winter willen volgen. Aangezien er nog slechts zo'n 300 exemplaren in het wild leven, is elk exemplaar bijzonder belangrijk. Liz start haar reis in Vladivostok, waar het team sporen vindt van mannetjestijgers, maar niet van vrouwtjes. Plotseling treft het team drie welpjes alleen aan.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Rise of the continents: afl. Africa
Geoloog prof. Iain Stewart toont aan de hand van bepaalde uiterlijke kenmerken, de aanwezigheid van mineralen en zelfs fauna en flora hoe Afrika werd gevormd uit de restanten van een lang verdwenen supercontinent
Discovery (22:00 - 23:00): Curiosity: Nefertiti - mummy queen mystery
De bekende egyptoloog Zahi Hawass probeert met behulp van een DNA-test en medische beeldvorming vast te stellen hoe Nefertiti aan haar eind is gekomen.
BBC 1 (22:10 - 23:10): D-Day: the last heroes
Historicus Dan Snow legt uit hoe de geallieerden zich twee jaar lang minutieus voorbereidden op D-Day, door middel van nauwgezette planningen, spionage en de analyse van 3D-foto's. De landing in Normandië van 6 juni 1944 gebeurde in twee fases, een luchtaanval en een landing met amfibievoertuigen. Het verrassingselement was cruciaal, het gure weer speelde een belangrijke rol, net als het geslaagde plan om de nazi's te misleiden
Ned 2 (23:40 - 00:15): LUX: afl. Je geld of je leven
Er moet bezuinigd worden op de zorg, is dat een ramp of worden we daar beter van? Leidt meer cure tot meer care? Kan niet doorbehandelen misschien ook leiden tot menslievender zorg? En is het erg dat mensen voor langdurige zorg vaker een beroep moeten doen op hun familie en naaste omgeving. Bij veel Nederlanders prijkt gezondheidszorg hoog op de lijst van wat hun heilig is, maar tegen welke prijs?
Nat Geo (01:00 - 02:00): Maya Underworld: The Real Doomsday
Diego Buñuel duikt de diepte in en kruipt door grotten om de geheimzinnige ondergang van het Mayarijk te onderzoeken, meer dan 1000 jaar geleden

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127695310
Woensdag 12-06-2013
Nat Geo (22:00 - 23:00): Bloody tales of Europe
Dr. Suzannah en Joe onderzoeken drie mysterieuze moorden uit de geschiedenis, de moorden op Attila de Hun, Richard III en Juan Borgia
Ned 3 (23:00 - 00:05): Holland Doc: afl. En daarom werk ik 14 jaar later
In 1998 maakten Maarten Schmidt & Thomas Doebele de documentaire 'En daarom werk ik', over kinderen in een krottenwijk van Dhaka, Bangladesh. Onder het motto 'de werkende kinderen van vandaag zijn de ongeschoolde volwassenen van morgen' mochten de kinderen gratis naar de basisschool. Ze vertelden over hun verantwoordelijkheden, zorgen en dromen. Nu, veertien jaar later, vragen de makers zich af in hoeverre het leren lezen en schrijven hun leven heeft beïnvloed.

Donderdag (13-06-2013)
Canvas (21:10 - 21:40): Nature's Microworld: afl. Amazon
De grote diversiteit van de Amazone kan deels verklaard worden door de voedselarme natuur. Levensvormen moesten strategieën ontwikkelen om over de schaarse voedingsstoffen te kunnen beschikken voor de regen ze wegspoelt. Naast kolibries, penseelaapjes en gigantische otters en schildpadden, komen ook micro-organismen als bacteriën en schimmels aan bod. Bomen in het regenwoud kunnen immers enkel bestaan dankzij een symbiose van schimmels en plantenwortels.
Ned 2 (23:50 - 01:11): Import: La Vie Moderne
In La vie moderne, de naam zegt het al, wordt de nadruk gelegd op het binnendringen van het moderne leven in de gemeenschappen. De bewoners van de streek hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Alleen de buitenlanders die in de dorpen een tweede huisje hebben gekocht, lukt het vrij eenvoudig te overleven

Vrijdag (14-06-2013)
Ned 2 (20:25 - 21:25): De Slavernij: afl. Een slaaf komt niet in de hemel
Roué volgt de route waarlangs zijn voorvader op een Nederlands slavenschip van West-Afrika naar Zuid-Amerika werd gebracht. Veel bemanningsleden en slaven overleefden die lange zeereis niet. In Nederland probeert Daphne ondertussen te doorgronden hoe de slavenhandel de Hollandse kooplui in zijn greep kreeg. Ze ontmoet een nazaat van de Zeeuwse kapitein van een slavenschip.
BBC 2 (21:00 - 21:30): Nature's Microworlds: afl. Scottish Highlands
De Schotse hooglanden herbergen een unieke fauna. De twee contrasterende landschappen van open veen- en heidegebied en het Caledonische woud zijn beiden een belangrijke habitat voor de dieren die er leven. Verrassend genoeg speelt de mens een belangrijke rol in het behoud van deze twee habitats.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_127862614
Zondag (16-06-2013)
BBC 1 (18:35 - 19:35): Earthflight: afl. North America
Miljoenen sneeuwganzen vliegen over Noord-Amerika - een favoriete prooi van de zeearend, voor wie gouden tijden zijn aangebroken. In California lepelen pelikanen vissen uit het water. In Alaska jagen zowel de bruine beer als de zeearend op zalm. En op de grote vlakten vliegen koevogels tussen de poten van vechtende bizons.
Ned 2 (19:30 - 20:25): Focus: afl. Wie maken je dik? (1/3)
In de hele wereld neemt het overgewicht toe. Er zijn nu meer mensen te dik dan er ondervoed zijn. Journalist Jacques Peretti doet onderzoek naar de revolutie in onze eetgewoonten in de afgelopen veertig jaar, en hoe de industrie daar munt uit heeft geslagen. In de Verenigde Staten komt hij meer te weten over een zoetstof die in de jaren zeventig werd gepropageerd om het maïsoverschot in de landbouw te benutten, een stof die nu schadelijk blijkt te zijn voor het hormoon dat je eetlust regelt. Hij vertelt over 'supersizen', een concept dat ervoor zorgde dat de voedselconsumptie en de winsten stegen. En hij praat met professionals uit de voedingsindustrie over de invoering van voordelige menu's, kingsize snacks en stunten met gratis producten. Peretti onderzoekt ideeën over wat wel en niet gezond is, ontwikkelingen op het gebied van voedingsadviezen en de invloed van marketing en reclame op de keuzes die je maakt.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Rise of the Supercontinents: afl. Australia
Geoloog prof. Iain Stewart toont aan de hand van bepaalde uiterlijke kenmerken, de aanwezigheid van mineralen en zelfs fauna en flora hoe Afrika werd gevormd uit de restanten van een lang verdwenen supercontinent
Discovery (22:00 - 23:00): Curiosity: afl. X-Ray: Yellowstone
We verkennende verborgen wonderen van Yellowstone National Park. Met nieuwe technologie worden steenlagen verwijderd om de krachten en de werking van deze hotspot te onthullen.
Ned 2 (00:55 - 01:55): Het Filosofisch Kwintet: afl. Geschiedenis en identiteit
Wie zijn wij Nederlanders, wat heeft ons gemaakt tot wat wij zijn, wie zijn wij aan het worden en waarom zijn we juist dezer dagen toch zo op zoek naar onze identiteit?
Nat geo (01:00 - 02:00): Earth from Space
Dankzij satellietbeelden en geavanceerde computeranimaties kan de NASA ons laten zien hoe de aarde functioneert en voortdurend verandert.

Dinsdag (18-06-2013)
Canvas (21:10 - 21:35): We Drift (1/2)
Fotograaf en kunstenaar Wim Tellier wil de grootste dynamische kunstinstallatie ooit realiseren, aangedreven door de kracht van de natuur. Gewapend met een kite, fototoestel en een reusachtige pleister, reist hij de wereld rond op zoek naar unieke landschappen voor zijn luchtfoto's. Hij fotografeert meer dan 1.000 individuen en gaat op prospectie op de plek waar het allemaal gaat gebeuren: de Schelde in Antwerpen.
Ned 3 (22:50 - 23:50): Bully
In de VS worden naar schatting dertien miljoen kinderen gepest op school. Dat zorgt voor grote angsten, in vele gevallen zelfs in die mate dat de slachtoffers niet meer naar school durven. Toch wordt er nauwelijks over het fenomeen gesproken
BBC 1 (23:35 - 00:35): D-Day: The Last Heroes (1/2)
Historicus Dan Snow legt uit hoe de geallieerden zich twee jaar lang minutieus voorbereidden op D-Day, door middel van nauwgezette planningen, spionage en de analyse van 3D-foto's. Hij vertelt de heldenverhalen van soldaten die hun levens riskeerden op de stranden van Normandië tijdens de landing op 6 juni 1944.

(de rest volgt morgen)

[ Bericht 19% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 18-06-2013 09:10:32 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128907877
ExperimentalFrentalMental, dik respect dat je nog altijd dit topic zo goed bijhoudt.
pi_128934904
quote:
14s.gif Op zaterdag 13 juli 2013 16:30 schreef djdg het volgende:
ExperimentalFrentalMental, dik respect dat je nog altijd dit topic zo goed bijhoudt.
Is dat sarcasme? :) Dank je beste djdg
Mijn excuses voor m'n afwezigheid afgelopen maand :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_128934912
Zondag (14-07-2013)
BBC 1 (18:35 - 19:35): Earthflight
Een zwerm condors vliegt over het Andesgebergte, op zoek naar voedsel. In Patagonië volgen stormvogels orka's en aan de watervallen van Iguaçu baden zwaluwen tussen de kolibries. Een moedercondor leert haar jongen vliegen en diep in het Amazonewoud zoeken ara's naar genezende modder.
Ned 2 (18:50 - 19:20): Israël 65 jaar geliefd en gehaat
Israël beleeft dit jaar zijn 65-jarig bestaan. Journalisten Frits Barend en Hans Knoop reizen daarom samen met hun bijzondere gasten af naar verschillende plekken in de Joodse staat. Samen met hun gasten stellen ze zichzelf en u telkens de vraag waarom Israël de laatste jaren meer gehaat dan geliefd is
Canvas (19:06 - 20:00): Animal House (sir David Attenborough)
Sommige dieren zijn echte experten in het bouwen van nesten. De prieelvogel kiest haar partner op basis van de nestdecoratie. Hoornaars, een soort wespen, bouwen een heus centraleverwarmingssysteem. De sterneusmol graaft zijn gangen zo ingenieus dat het voedsel, wormen, er binnenvalt
Ned 2 (19:20 - 20:20): Focus: afl. Hoe werkt je smaak?
Hoe zou het zijn als je van het eten van een bord met bonen dezelfde kick zou kunnen krijgen als van een chocoladetaart? Smaak is een van je belangrijkste zintuigen. Het hangt nauw samen met plezier en genot, maar het is ook een van de minst begrepen zintuigen. Het smaakonderzoek is een wetenschap in opkomst, en we kijken wat je eraan kunt hebben. Want als je leert begrijpen wat er in je hersenen gebeurt vanaf het ogenblik dat je eten je tong raakt, wordt het misschien een stuk makkelijker om gezond te eten.
BBC 2 (20:30 - 21:00): Wild Cameramen at Work: afl. Ice
Vijf natuurfilmers blikken terug op hun favoriete momenten en hoe hun werk in Schotland hen hielp om belangrijke ervaring op te doen. Er wordt aandacht besteed aan de risico's die deze cameramensen nemen en welk gevaren zij soms lopen om unieke natuurbeelden te kunnen maken in de extreemste omstandigheden. De legendarische duiker-cameraman Doug Allan herinnert zich enkele hachelijke ontmoetingen in de poolgebieden.
Nat Geo (21:00 - 23:00): Earth: the making of a planet
Earth: Making Of A Planet laat het verhaal zien van het ontstaan van de aarde en de turbulente miljoenen jaren van ziedende temperaturen, ijstijdperken en 's werelds omvangrijkste massa-extinctie. Kijk naar de meest meeslepende en dramatische momenten in de 4,5 miljard jaar lange geschiedenis van de aarde
Nat Geo (23:00 - 00:00): Apocalypse: The Rise of Hitler: afl. Becoming Hitler
Hij is berucht om zijn misdaden tegen de menselijkheid. Hitler's macht was onverwachts en verwoestend. Maar hoe kon zijn intolerante politieke partij zo veel macht verwerven? Aan de hand van historische en ingekleurde beelden werpt deze tweedelige documentaire een blik op het leven van Adolf Hitler
Ned 2 (23:45 - 00:20): Lux: Paradise Reset: afl. De nieuwe mens
voor paradijszoekers met visioenen. Hemelbestormers en oefenmeesters die ons inspireren tot een nieuwe levensstijl. Laat je verleiden, omhels de toekomst: Paradise Reset! -Voor zoekers & zieners
Nat Geo (01:00 - 02:00): Earth from Space
Dankzij satellietbeelden en geavanceerde computeranimaties kan de NASA ons laten zien hoe de aarde functioneert en voortdurend verandert

Maandag (15-07-2013)
Ned 2 (18:30 - 19:20): Beagle, in het kielzog van Darwin
Documentairereeks (Canvas/VPRO, 2009) over de wetenschappelijke expeditie van een hedendaagse driemaster langs het historische traject van de Beagle, het schip waarmee Charles Darwin in 1831-1836 om de wereld voer
Ned 2 (20:25 - 21:20): Dokument: Kinderen van de Hondsberg
In 1998 bezocht filmmaker Roel van Dalen De Hondsberg voor een vijfdelige documentairereeks over verstandelijk gehandicapte kinderen. Sindsdien is hij regelmatig naar het centrum teruggekeerd. Anno 2011 zijn de kinderen van toen jongvolwassenen, die met vallen en opstaan hun leven proberen vorm te geven
BBC 1 (22:00 - 23:00): Broken by battle
As our troops in Afghanistan prepare to come home, more and more British soldiers are haunted by the trauma of over a decade of war. This Panorama special investigates the true personal cost which, until now, has remained largely hidden
Ned 2 (22:45 - 23:25): Iedereen journalist
Documentaire over de toekomst van de journalistiek

Dinsdag (16-07-2013)
Ned 2 (17:40 - 18:40): Natuur op 2: Planet Earth: afl. Ijswerelden
Aan het eind van de antarctische zomer verlaat de zon de Zuidpool en trekt naar het noorden. De zee rondom het continent vriest dicht en er komt steeds meer ijs, waardoor Antarctica twee keer zo groot wordt. Terwijl alle andere levende wezens naar het noorden vluchten, komen de keizerpinguïns net aan. Ruim negen maanden lang volgt Planet Earth deze geharde vogels, die de ijsvlakte oversteken om te gaan broeden. Met geavanceerde time-lapse-camera's wordt gedrag gefilmd dat nieuw is voor de wetenschap, terwijl de kolonie in een dynamisch, op zichzelf staand organisme verandert. Als de zon op de Noordpool aankomt, begint de door continenten omringde oceaan van ijs te veranderen. Een ijsbeermannetje heeft de winter op het ijs doorgebracht, op jacht naar robben. Maar nu smelt zijn ijswereld letterlijk onder hem weg. De ijsbeer legt ruim 100 kilometer af op zoek naar ijs waar hij op robben kan jagen. Hij duikt twee minuten per keer en laat daarmee zien dat hij net zo thuis is op het water als op het land. De honger dwingt hem uiteindelijk om een eiland op te zoeken waar een kolonie walrussen aan het broeden is. Wanhopig valt hij ze aan, maar na een waar gevecht tussen giganten trekt hij aan het kortste eind. En twee jaar na dato neemt Planet Earth een kijkje bij de twee ijsbeerjongen die aan het begin van de serie uit hun hol kwamen. Ze staan inmiddels op eigen benen en zullen het moeilijk krijgen als de klimaatverandering deze ijswerelden voorgoed verandert.
Ned 2 (18:40 - 19:20): Beagle, in het liekzog van Darwin
Documentairereeks (Canvas/VPRO, 2009) over de wetenschappelijke expeditie van een hedendaagse driemaster langs het historische traject van de Beagle, het schip waarmee Charles Darwin in 1831-1836 om de wereld voer
BBC 2 (20:00 - 21:00): Indian Ocean with Simon Reeve
Britse documentairereeks (BBC, 2012) waarin Simon Reeve langs de kusten van de Indische Oceaan reist
Ned 1 (20:30 - 21:25): Life: afl. Vissen
Vissen zijn de meest gevarieerde en verscheiden gewervelde dieren van onze planeet. Tot nu toe zijn er 28.000 verschillende soorten ontdekt, van drachtige mannetjes tot vliegende vissen en vissen die een jachtluipaard het nakijken zouden geven. Het bizarre wierzeedraakje leeft vóór de kust van Australië. Het lijkt alsof deze felgekleurde vis geen voortbewegingsmechanisme heeft. In het voorjaar verzamelen de mannetjes en vrouwtjes zich om te paren. In koppels voeren ze een soort spiegeldans uit, waarna ze het donker opzoeken om te paaien. De eitjes worden vreemd genoeg op de staart van het mannetje gelegd. Twee maanden later komen de jonge wierzeedraakjes uit. Door met zijn lijf te schudden helpt hun vader ze uit hun schaal. Daarna gaan vader en kroost elk huns weegs. Andere vissen houden de gezinsband langer in stand. De aalgrondel is een vreemde kostganger. Niemand weet wat een volwassen exemplaar eet, omdat je ze nooit uit hun hol ziet komen om te foerageren. Ze delen een tunnelstelsel met duizenden nakomelingen, die zich overigens wél naar buiten wagen om zich te goed te doen aan het rijke plankton rond het rif. 's Avonds keren ze terug naar de beschutting van de tunnel. Het zou kunnen dat zij hun ouder van voedsel voorzien, maar hoe, dat is vooralsnog een raadsel. Zelfs het grootste obstakel schrikt vissen niet af. Gobies in de beroemde watervallen op Hawaii zijn in staat om soms wel 130 meter omhoog te klimmen, dankzij een soort zuignap waarmee ze zich aan de verticale rotsen vastklampen. Hun beloning als ze boven aankomen: beschutte poeltjes en weldadig weinig roofdieren
Canvas (20:35 - 21:00): Land in de kering: afl. Autorijden
Auto's werden in de loop van de jaren vijftig en zestig alsmaar goedkoper. Ze kwamen in het bereik van een grote massa onervaren chauffeurs, wat het verkeer meteen heel wat gevaarlijker maakte. Tot 1969 was geen rijbewijs nodig, terwijl pas eind 1973 een snelheidsbeperking op autowegen werd ingevoerd. In de jaren 80 groeide dan ook een anti-autobeweging, al bleef het autopark al die tijd gestaag aangroeien.
Canvas (21:35 - 22:30): De vloek van Osama: afl. Oorlog op het thuisfront
De aanslagen in Madrid in 2004 en in Londen in 2005 brengen de vloek van Osama tot bij onze voordeur. Al Qaeda blijft slagkrachtig en rekruteert nu ook dichtbij. Rudi spreekt met Jacqui Putnam, die de ontploffing in het metrorijtuig naast haar overleefde. Ze werkt nu als vrijwilligster bij het Rode Kruis. De propagandisten van Al Muhajiroen of de English Defence League, of haatprediker Abu Izzadeen geloven dan weer dat er een beschavingsoorlog komt. In hun gezelschap valt het in te denken hoe mensen in een netwerk terecht kunnen komen. In België vertellen twee agenten van de Federale Politie hoe ze het netwerk rond Malika El-Aroud, een Belgische én vrouwelijke jihadi, opgerold hebben. Ze rekruteerden via sites en brachten jongeren naar kampen in Pakistan. Rudi reist hen achterna. Hij probeert de bewegingen van westerse terroristen in opleiding te volgen en spreekt er met radicale moslims.
Ned 2 (22:45 - 23:45): Close up: Fotograaf Mike Disfarmer - Portret van Amerika
ike Disfarmer (1884-1959) was een portretfotograaf uit het Zuiden van de Verenigde Staten. Vanaf de Eerste Wereldoorlog tot aan de vroege jaren vijftig fotografeerde hij in het kleine bergdorpje Heber Springs eenvoudige mensen van het Amerikaanse platteland.
Ned 2 (23:45 - 00:40): Apocalypse de Tweede Wereldoorlog: afl. Overweldiging
over de Tweede Wereldoorlog. Mei 1940. De Duitse Blitzkrieg raast over Europa. Nederland en België moeten al snel capituleren voor de Duitse overmacht.

Woensdag (17-07-2013)
Ned 2 (17:35 - 18:35): Natuur op 2: Planet Earth: afl. Grote vlaktes
De uitgestrekte, woeste vlaktes van onze planeet zijn de Afrikaanse savanne, de Aziatische steppe, de arctische toendra en de Noord-Amerikaanse prairie. Samen bedekken ze ruim een kwart van het land op aarde en hun hart wordt gevormd door één organisme: gras.
Dit bescheiden plantje is een voedselbron voor grote groepen dieren op aarde. De roodbekwever is de meest voorkomende vogel op aarde.
Hij trekt in zwermen over de Afrikaanse steppe en doet zich tegoed aan graszaden. Op de arctische toendra maken kariboes een trektocht van 3000 kilometer om goede graslanden te vinden.
Na drie jaar filmen kregen de makers eindelijk de meest mysterieuze kudde van allemaal in de kijker: die van de schuwe Mongoolse gazelle. Er zouden twee miljoen van deze dieren in deze uithoek van Azië leven, maar niemand weet het precies.
En slechts een paar mensen zijn getuige geweest van hun jaarlijkse migratie. De zoogdieren die op de grootste hoogte leven, komen voor op de Tibetaanse hoogvlakte, het hoogste grasland in de wereld, op een hoogte van zesduizend meter.
Hoewel de vlakte bevroren, dor en onherbergzaam is, leven er wilde yaks en ezels. De ongrijpbare en bizar uitziende Tibetaanse vos wordt voor het eerst op film vastgelegd terwijl hij op een pika jaagt.
De tropische savannes van Afrika groeien, net als Indiase vlaktes, weelderig in het regenseizoen, maar veranderen in de droge tijd in een zandbak. In Botswana leggen enorme kuddes buffels en olifanten honderden kilometers af, op zoek naar water en vers gras.
Ned 2 (18:35 - 19:15): Beagle, in het keilzog van Darwin
Documentairereeks (Canvas/VPRO, 2009) over de wetenschappelijke expeditie van een hedendaagse driemaster langs het historische traject van de Beagle, het schip waarmee Charles Darwin in 1831-1836 om de wereld voer
BBC 2 (20:00 - 21:00): Indian Ocean with Simon Reeve
Britse documentairereeks (BBC, 2012) waarin Simon Reeve langs de kusten van de Indische Oceaan reist
Canvas (20:30 - 21:00): My America (1/4)
VRT-correspondent Michiel Vos neemt je mee door 'zijn' Amerika, zoals hij het de afgelopen tien jaar heeft leren kennen, en doet zijn persoonlijke Amerikaanse droom uit de doeken: van Nederlandse immigrant tot Amerikaans staatsburger.
BBC 2 (22:00 - 23:00): The real white queen and the rivals
Documentaire over drei vrouwen tijdens de Rozenoorlog
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Underworld: afl. Hitler's Desert Fox
Veldmaarschalk Rommel was een van Hitler's getrouwen, maar later keerde hij zich tegen de Führer. Moest hij zich daarom van het leven beroven?
Ned 2 (22:45 - 23:50): Holland Doc: afl. 900 Dagen
Negenhonderd dagen lang werd Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog belegerd door Duitse troepen. Onder de drie miljoen inwoners van de stad brak hongersnood uit. In de bittere winterkou aten ze lijm, schoenzolen, katten en soms zelfs hun medemensen. Een miljoen mensen vonden de dood. Enkele overlevenden blikken terug
Nat Geo (23:00 - 00:00): De Tijd Vliegt
Documentairereeks over 100 jaar Nederlandse luchtmacht

Donderdag (18-07-2013)
Ned 2 (17:40 - 18:35): Natuur op 2: Planet Earth: afl. Jungles
Slechts drie procent van onze planeet is bedekt met oerwoud, maar toch leeft er de helft van alle diersoorten. Het zijn het de vruchtbaarste gebieden op aarde, omdat de omstandigheden er ideaal zijn voor het leven. Toch blijkt overleven in de jungle niet gemakkelijk. Met beelden van o.m. paradijsvogels in Nieuw-Guinea, olifanten in het Congolese oerwoud en een stammenoorlog tussen twee groepen chimpansees in Oeganda.
Ned 2 (18:35 - 19:20): Beagle, in het keilzog van Darwin
Documentairereeks (Canvas/VPRO, 2009) over de wetenschappelijke expeditie van een hedendaagse driemaster langs het historische traject van de Beagle, het schip waarmee Charles Darwin in 1831-1836 om de wereld voer
Canvas (20:35 - 21:00): Nature's microworlds: afl. Canada's coastal mountains
Natuurdocumentaire. 'Nature's microworlds' is een BBC-reeks die aantoont dat de aarde bestaat uit een verzameling op zichzelf staande ecosystemen die barstensvol leven zitten.
De Canadese kustwouden maken deel uit van een gigantische en oeroude bossengordel die zich uitstrekt van Noord-California tot Zuid-Alaska. De wouden worden bewoond door een aantal van de grootste groepen toproofdieren in Noord-Amerika, zoals beren, wolven en arenden. De bomen hier zijn enorm en de productiviteit van deze wouden is te vergelijken met die van de grootste tropische regenwouden. De documentaire onderzoekt hoe die natuurlijke rijkdom te verklaren is.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Indian Ocean with Simon Reeve
Britse documentairereeks (BBC, 2012) waarin Simon Reeve langs de kusten van de Indische Oceaan reist
BBC 2 (22:00 - 23:00): Hebrides: Islands on the Edge
De herfst doet zijn intrede. Jonge zwaluwen, otters en zeehonden worden geconfronteerd met zware stormen. Tienduizenden ganzen en zwanen komen overwinteren, maar zij worden opgewacht door een aantal arenden die deze dieren maar al te graag op het menu hebben. Op het eiland Rum probeert een hertenbok zijn plaats te veroveren bovenaan de hiërarchie
Ned 2 (23:40 - 00:44): Import: Bananas!
Ba-ba ba-ba baaaaaa-nanen, nog aan toe! Dat het pesticide DBCP al sinds eind jaren zeventig vanwege zeer schadelijk op de lijst van verboden producten staat, weerhield fruitgigant Dole Food er niet van om er jaren later nog steeds zijn bananenplantages mee te besproeien.
Maar what goes around, comes around: in 2007 sleurde een tros misnoegde arbeiders werkgever Dole voor de rechtbank - DBCP had hen naar eigen zeggen onvruchtbaar gemaakt. De Zweedse filmmaker Fredrik Gertten rook een documentaire en nestelde zijn camera in het zog van Juan Dominguez, de advocaat die twaalf van de gedupeerden vertegenwoordigde in het proces. Het resultaat is 'Bananas!*', een documentaire zo spannend als een high speed chase in Speedo's,
BBC 2 (02:05 - 03:05): South Africa: the massacre that changed a nation
In augustus 2013 schoot de Zuid-Afrikaanse politie 34 mijnwerkers dood die aan de mijn van Marikana bij Johannesburg protesteerden. Bijna 50 jaar nadat parlementslid Peter Hain als tiener Zuid-Afrika achter zich liet, keert hij nu terug. Hij wil weten waarom een dergelijke tragedie in zijn geboorteland, ooit een baken van hoop, kon gebeuren. Hain praat met familieleden van enkele slachtoffers, en krijgt daarbij onthutsende beschuldigingen te horen. Hij gaat naar de bewuste mijn en praat er met de CEO. Hij zoekt uit hoe het kon dat de Zuid-Afrikaanse regeringspartij, vertegenwoordigers van de zwarten en verdedigers van hun rechten, zoals tijdens de apartheid zonder probleem het geweer op zijn eigen mensen richtte.

Vrijdag (19-07-2013)
Ned 2 (17:35 - 18:30): Natuur op 2: Planet Earth: afl. Ondiepe zeeën
De recent ontdekte koraalriffen in het tropische Indonesië behoren tot de vruchtbaarste op aarde. Er wonen sprookjesachtige wezens, zoals het pygmee-zeepaardje, het flitsende 'elektrische' schelpdier en bendes van zo'n dertig zeeslangen. Deze dieren zijn nog nooit eerder gefilmd omdat ze in bendes jagen en er een slimme strategie op nahouden. We zien vindingrijke, surfende dolfijnen die geleerd hebben om als een speedboot het strand op te scheren om vis te vangen. Tussen de sierlijke zeeleeuwen en wervelende scholen ansjovis in duiken enorme vluchten zeevogels, en we zien de eerste opnamen van walvissen die zich te goed doen aan krill. Met behulp van time-lapse-opnames onder water, een techniek die speciaal voor Planet Earth is ontwikkeld, zien we gebeurtenissen die zich normaal gesproken te langzaam afspelen om te kunnen vastleggen. Plagen van zee-egels vellen enorme onderwaterbossen van reuzenkelp, en zeesterren gaan als dollen tekeer. Ook de grootste zeester ter wereld, de zonnebloemzeester, een gigant onder de giganten. Met de nieuwste ultrasnelle film worden vertraagde opnamen gemaakt van witte haaien die robben in hun hinderlaag laten lopen, en boven zee uit springen om hun prooi te vangen. En er is ook bloedstollend drama, als pelsrobben-mannetjes een aanval doen op koningspinguïns.
Ned 2 (20:20 - 21:15): Wild Arabia: afl. Drijfzand
De zorg voor de natuur is prioriteit nummer één in Arabië sinds de woestijn door de oliewelvaart de eenentwintigste eeuw in is getrokken. Nu wendt de Arabische bevolking die rijkdom aan om technologieën te ontwikkelen om hun unieke flora en fauna te beschermen.
De transformatie van de traditionele kamelenraces symboliseert de gigantische verandering die Arabië de laatste circa vijftig jaar heeft ondergaan. Tegenwoordig is het een sport waarin vele miljoenen omgaan; de kamelen zijn veranderd in afgetrainde hardloopmachines, bereden door robots om ze min mogelijk gewicht te laten dragen.
Momenteel domineert de olie-industrie de hele Golfregio, al zijn de gevolgen niet allemaal zo negatief als je zou denken. De pijlers van de booreilanden zijn begroeid met koraal waarin duizenden soorten vissen leven. Grote scholen walvishaaien komen zich tegoed doen aan de viseitjes.
Landinwaarts heeft de bevolking van oudsher nauwe banden met de dieren in de woestijn. Zij leven al duizenden jaren van de jacht, en veel woestijnbewoners zijn bedreven valkeniers. Helaas zijn door al te intensieve valkenjacht de populaties van bepaalde diersoorten gedecimeerd. Nu worden de valken getraind met behulp van op afstand bedienbare vliegtuigjes voorzien van lokaas.
De grootste bedreiging voor de natuurlijke hulpbronnen van Arabië is echter de levensstijl van de mens. Arabieren verbruiken per persoon meer energie en water dan wie ook. Op diverse plaatsen wordt fossiel water gebruikt om gigantische stukken woestijn van water te voorzien, en dat trekt grote aantallen trekvogels aan, en roofvogels wier prooi ze vormen. Momenteel wordt een deel van de welvaart die Arabië tot een wereldleider in consumptie heeft gemaakt, ingezet voor de bouw van Masdar, een koolstofneutrale, weinig water verbruikende 'concept-stad'.
BBC 2 (21:00 - 23:00): Natural World: afl. The Mating Game
Natturdocumentaire met Sir David Attenborough

[ Bericht 1% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-07-2013 15:00:43 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129245084
Dinsdag (23-07-2013)
Ned 2 (17:35 - 18:30): Planet Earth: afl. De Dieptes
Oceanen bedekken twee derde van de aarde, maar toch is een groot gedeelte ervan nog niet verkend. De dieren die erin leven, zijn meesters in energiemanagement: ze sparen hun energie voor dat cruciale moment waarin ze hun prooi of jager te snel af moeten zijn. Met beelden van o.m. een walvishaai voor de kust van Venezuela, een witte haai die solitair jaagt tot op een diepte van 100 meter, een school van 500 dolfijnen die een nog veel grotere groep makrelen aanvalt, octopussen die lijken te vliegen, vampierinktvissen die hun belagers met bioluminiscente kleureffecten verjagen en de blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld, dat met uitsterven bedreigd is
Ned 2 (19:10 - 19:40): Academie
Wie nu geboren wordt, kan zeker de 80 jaren vol maken maar het vizier is gericht op onsterfelijkheid. Over een eeuw moeten we allemaal 120 worden. Is dat een wenkend perspectief? Schrijfster Nelleke Noordervliet beziet deze ontwikkelingen en ze start daarbij in de zeventiende eeuw.
Ned 1 (20:30 - 21:30): Life: afl. Vogels
Vogels gebruiken hun veren op uiteenlopende manieren om de uitdagingen van het leven te overwinnen. De vlagkolibrie heeft zo'n lange staart dat hij amper kan opstijgen, maar wint daardoor aan wendbaarheid in de lucht. In Ethiopië laten lammergieren, met hun vleugelspanwijdte van twee meter, verzamelde beenderen vallen vanop grote hoogte, zodat ze uiteenvallen in hapklare brokken. Kanoeten trekken elk voorjaar 15.000 km van Argentinië naar Canada. Flamingo's en pinguïns broeden met opzet in onherbergzame gebieden, om hun kroost te beschermen tegen roofdieren
Canvas (20:35 - 21:00): Land in de Kering: afl. Bouwen en wonen
Pas vanaf 1962 was er in Vlaanderen sprake van enige vorm van ruimtelijke ordening. Voordien werden mensen met premies aangemoedigd zelf te bouwen, liefst op het platteland. Pas tegen 1980 raakten de gewestplannen goedgekeurd, maar lintbebouwing en verkavelingsdrift hadden het gezicht van Vlaanderen toen al diep getekend.
Canvas (21:30 - 22:25): De Vloek van Osama
Documentairereeks (2011) over de veranderingen in de wereld 10 jaar na de terroristische aanslagen van 9/11
Ned 2 (23:45 - 00:40): Apocalypse de Tweede Wereldoorlog: afl. De Schok
Parijs is bezet, net zoals de meeste andere Europese hoofdsteden, behalve Londen, dat zich blijft verzetten tegen de Duitse bombardementen. Hitler leeft in een roes en gelooft Stalin en de Sovjet-Unie in drie maanden op de knieën te kunnen krijgen. In de Baltische Staten en Oekraïne worden de Duitse soldaten aanvankelijk zelfs als bevrijders onthaald. Maar de Wehrmacht voert tegen het 'joods Bolsjevisme' een echte uitroeiingsoorlog die ontaardt in een 'holocaust met kogels'. De Sovjets bieden echter meer weerstand dan verwacht. In hun heldhaftig verzet vinden ze een bondgenoot in de apocalyptische Russische winter: voor de Duitse soldaten het begin van een lange nachtmerrie. Voor Moskou stokt de Duitse oorlogsmachine, net als in Noord-Afrika, waar generaal Rommel de Italianen ter hulp kwam, maar nu zelf in het nauw wordt gebracht door de geallieerden. Met de verrassingsaanval van de Japanners op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawaii wordt de Europese Oorlog vanaf december 1941 een Wereldoorlog.

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129336474
Donderdag (25-07-2013)
Ned 2 (17:35 - 18:30): Natuur op 2: Human Planet: afl. Woestijnen
De beschikbaarheid van water beheerst het leven in de woestijn. De Kababish-stam is afhankelijk van grote gedeeltes van de Noord-Soedanese woestijn die, na een gunstige regentijd, een overvloed aan voedsel bieden.
Dit is de legendarische Gizzu-streek. Je moet er een rondreis van 1500 kilometer voor maken en een uitgestrekte zandwoestijn voor oversteken, maar als je hier drie maanden doorbrengt met je kamelen, ben je verzekerd van rijkdom, status en een huwelijk.
De Danakil Depression is een barre, stenige woestijn met kale rotsheuvels, zoutpannen en vulkanen in het noorden van Ethiopië. Het is de warmste plek op aarde. Hier wonen de Afar, die op een wel heel bijzondere manier aan water komen.
Boven stomende vulkaanopeningen bouwen de Afar iglo's van steen. Aan de binnenkant condenseert de stoom, en het water komt terecht in poelen.
De Afar-vrouwen leggen iedere dag veertig kilometer af om het water te gaan halen.
Ned 2 (18:30 - 19:10): Beagle, in het kielzog van Darwin (22/35)
Documentairereeks (Canvas/VPRO, 2009) over de wetenschappelijke expeditie langs het historische traject van de Beagle, het schip waarmee Charles Darwin van 1831 tot 1836 om de wereld voer.
Ned 2 (19:10 - 19:40): Academie: afl. Esther Agricola
De Amsterdamse grachtengordel bestaat 400 jaar. Het is één van de beroemdste stadsuitbreidingen ter wereld. Waarom eigenlijk? Wat verklaart de enorme aantrekkingskracht ervan? Wat zien we nu precies als we naar de grachtengordel kijken?
Canvas (20:35 - 21:05): Nature's Microworlds: afl. The Great Barrier Reef
Backshall duikt aan het Groot Barrièrerif het water in om uit te zoeken hoe een kleine koraal in staat was om de grootste levende structuur ter wereld te bouwen. De complexe mozaïek van verschillende omgevingen is één van de sleutels tot het succes van dit rif. Maar toch is het leven aan de kust niet altijd makkelijk. Het water is arm aan voedingsstoffen, er woeden stormen en ook het stijgende zeeniveau vormt een grote bedreiging.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Hebrides: Islands on the Edge
Eerste deel van een natuurserie over de Hebriden, een eilandengroep ten noordwesten van Schotland. Het gebied wordt geteisterd door stormen, maar toch bloeit ook hier de natuur. De aflevering van vanavond gaat over de herfst. Jonge zwaluwen, otters en zeehonden bereiden zich voor op een zelfstandig bestaan. Ondertussen arriveren er tienduizenden ganzen en zwanen om hier te overwinteren. Ze worden bejaagd door zeearenden. Bij de herten is de bronsttijd aangebroken
Ned 2 (23:40 - 00:35): Tegenlicht: De bananenmaffia
Hoe ver reikt de macht van een grote corporatie? De Zweedse filmmaker Fredrik Gertten heeft dit recentelijk meegemaakt. Zijn eerdere film, BANANAS!* verhaalt van een rechtszaak die twaalf Nicaraguaanse plantagearbeiders hebben aangespannen tegen de grote fruitfabrikant Dole Food
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129475681
Maandag (29-07-2013)
Ned 2 (19:15 - 19:45): NRT Academie: afl. Jan van Hooff
Dieren zijn veel socialer dan menigeen denkt. Dat betoogt emeritus hoogleraar gedragsbiologie Jan van Hooff. Nog zo'n misverstand: 'survival of the fittest' heeft niets te maken met het recht van de sterkste. Het betekent dat je overlevingskansen toenemen als je je weet aan te passen aan de omstandigheden. Slim en sociaal, daar gaat het dus om, zowel in het dierenrijk als in het mensenrijk. Aan de hand van zijn jarenlange onderzoeken naar apengedrag laat Jan van Hooff zien hoe een samenleving functioneert, en hoe wij functioneren in de samenleving.
Ned 2 (21:15 - 22:45): Kijken in de Ziel - topondernemers
Een moderne onderneming vraagt om modern leiderschap. Maar wanneer ben je eigenlijk een goede leider? En waarom zijn er zo weinig vrouiwelijke topondernemers
BBC 2 (22:00 - 23:00): Caligula with Mary Beard
Caligula werd bekend als een van de meest wispelturige tirannen van Rome. De verhalen rond zijn figuur zijn behoorlijk ongewoon. Zo zou hij zijn paard tot consul hebben benoemd, zou hij zichzelf als een levende God hebben uitgeroepen, nam hij deel aan de schandaligste orgieën, bouwde hij de grootste bruggen over water en land, verplichtte hij vrouwen van senatoren zich te prostitueren en vermoordde hij zowat de helft van de Romeinse elite. Dit alles in een tijdpanne van slechts vier jaar, de korte periode dat hij aan de macht was voor hij op 29-jarige leeftijd werd vermoord. Hoeveel is echter waar van al deze verhalen en wat moet naar het rijk der fabelen worden verwezen?
Ned 2 (22:45 - 23:25): Iedereen Journalist
Documentaire over de toekomst van de journalistiek
BBC 1 (23:35 - 00:10): The Baby Born in a Concentration Camp
De Joodse Anka werd zwanger in 1944, maar nog voor ze haar man kon inlichten, werd die door de nazi's gedeporteerd. Anka besloot hem te volgen en stapte vrijwillig op de beestenwagon richting Auschwitz. Indien Anka's zwangerschap ontdekt zou worden, zou ze meteen naar de gaskamers gestuurd zijn, maar dit gebeurde niet. In het concentratiekamp beviel ze, omringd door tyfuspatiënten, van een dochtertje Eva. Een SS-officier gaf haar toestemming om te schreeuwen

Woensdag (31-07-2013)
Ned 2 (17:10 - 17:55): Beagle, in het kielzog van Darwin
Documentairereeks (Canvas/VPRO, 2009) over de wetenschappelijke expeditie langs het historische traject van de Beagle, het schip waarmee Charles Darwin van 1831 tot 1836 om de wereld voer.
Ned 2 (19:15 - 19:45): NTR Academie afl: Govert Schilling
Govert Schilling: Speurtocht naar buitenaards leven
De mens is altijd op zoek naar buitenaards leven maar misschien zijn we zelf wel 'aliens'. Vrijwel aan de lopende band worden er nieuwe planeten bij andere sterren ontdekt, in sommige gevallen zelfs al planeten waarop water zou kunnen voorkomen. Het leven op aarde is nu nog raadselachtig maar waarschijnlijk niet uitzonderlijk. Hoever zijn we in onze speurtocht naar buitenaardse beschavingen? Met toekomstige telescopen wordt misschien al binnen 10 jaar buitenaards leven gevonden.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Bugging Hitler's Army
In 1939 veranderde de Britse inlichtingendienst een statig huis buiten Londen in een POW-kamp voor gevangen Duitse officiers. Al de belangrijkste kamers werden afgeluisterd, zodat elk gesprek tussen de gevangenen opgenomen werd. Nu, zestig jaar later, worden de volkomen ongecensureerde gedachten van de Nazi-elite opnieuw gehoord. Aan de hand van transcripten worden de opgenomen gesprekken woord voor woord gereconstrueerd om het donkere hart van het Nazi-regime bloot te leggen.
Ned 2 (22:45 - 00:15): Holland Doc: Als we zouden weten
Op de afdeling neonatologie van het UMC in Groningen behandelen artsen te vroeg geboren baby's. Ze proberen te bepalen of het kind kans heeft op een menswaardig bestaan - maar hoe definieer je dat? Als een kind zwaar ziek is, gaan de artsen soms over tot actieve euthanasie, een praktijk die wereldwijd kritiek heeft opgeleverd

(de rest volgt morgen)

[ Bericht 12% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 31-07-2013 15:58:22 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_129927720
Zondag (11-08-2013)
Ned 2 (19:25 - 20:20): Focus: afl. Hoe weet je wie je bent?
weet wie je bent omdat je een geheugen hebt. Daarin wordt opgeslagen wat je meemaakt, wat je leert, en alle dierbare momenten en indrukken van de wereld om je heen. Maar hoe werkt dat precies?
Nat Geo (23:00 - 00:00): Apocalypse WWII: afl. Origins of the Holocaust
In 1941 slaat het conflict om in een wereldoorlog, met de gruwelijke slag om Moskou en de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour
Nat Geo (01:00 - 02:00): Churchill's German Army
Het vergeten verhaal van de 10.000 Duitsers en Oostenrijkers die alles opgaven om samen met de geallieerden tegen Hitler te vechten

Maandag (12-08-2013)
Ned 2 (18:50 - 19:30): Beagle, in het kielzog van Darwin: afl. Plastic Soep
Documentairereeks (Canvas/VPRO, 2009) over de wetenschappelijke expeditie langs het historische traject van de Beagle, het schip waarmee Charles Darwin om de wereld voer
BBC 2 (20:30 - 21:00): Wild cameramen at work
Vijf natuurfilmers blikken terug op hun favoriete momenten en hoe hun werk in Schotland hen hielp om belangrijke ervaring op te doen. Er wordt aandacht besteed aan de risico's die deze cameramensen nemen en welk gevaren zij soms lopen om unieke natuurbeelden te kunnen maken in de extreemste omstandigheden. De legendarische duiker-cameraman Doug Allan herinnert zich enkele hachelijke ontmoetingen in de poolgebieden.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon: afl. Monitor me
Dr. Kevin Fong bekijkt de stortvloed aan apps en digitale gadgets die ontworpen zijn voor mensen die hun gezondheid 24 op 24 in de gaten willen houden. Hij praat met enkele pioniers van deze revolutie en met een man die bij zichzelf de diagnose stelde dat hij een ernstige ziekte had.
Ned 2 (23:50 - 00:50): Doc
Documentaire over de terugkeer van minderjarige soldaten uit de Westelijke Jordaanoever
BBC 2 (00:20 - 01:20): Make me a German
Duitsers kloppen minder uren op een werkdag, maar zijn toch productiever en hun economie is de sterkste van heel Europa. Om het geheim achter de Duitse productiviteit te kennen, trekken Justin en Bee Rowlatt naar industriestad Nürnberg met twee van hun kinderen. Begeleid door reclame-expert PJ, die research heeft gedaan naar de typische Duitser, besluiten ze om te gaan leven, werken en zich in de maatschappij in te werken op de Duitse manier. Justin gaat aan de slag in een potlodenfabriek, Bee leert intussen hoe de Duitse huisvrouw haar huishouden organiseert en geld spaart.

Dinsdag (13-08-2013)
Ned 2 (19:00 - 19:40): Beagle, in het kielzog van Darwin: afl. Waarheen, waartoe?
Documentairereeks (Canvas/VPRO, 2009) over de wetenschappelijke expeditie langs het historische traject van de Beagle, het schip waarmee Charles Darwin om de wereld voer
BBC 1 (20:30 - 21:00): Wild cameramen at work: afl. Sea
Cameralieden Doug Anderson en Doug Allan onthullen hoe ze het technisch aanpakken om onder water te filmen, een avontuur waarbij ze heel diverse zeebewoners als grote haaien en walvissen, maar ook sierlijke wiervissen filmen.
Ned 1 (20:30 - 21:30): Life: afl. Primaten
Primaten zijn overwegend bosbewoners, die hun omgeving, intellect en communicatie aanwenden om te overleven. Zo leven mantelbavianen in grote groepen, zodat ze elkaar kunnen beschermen tegen roofdieren. Japanse makaken, de meest noordelijk levende primaten, gebruiken warmwaterbronnen om de vrieskou te weerstaan. De zilverrug, het alfamannetje bij de laaglandgorilla's, trommelt op zijn borst om zijn status te bevestigen, terwijl ringstaartmaki's op Madagascar elkaar verleiden met allerhande geurtjes. En waar hun doel hun eigen fysieke vermogens te boven gaat, gebruiken primaten zelfs primitief gereedschap.
Canvas (21:35 - 22:25): Dockland: De revolutierout (afl. 2): afl. Strijd om de macht
De Egyptische revolutie gaf aanleiding tot een machtsstrijd die nog steeds niet uitgevochten is. In tegenstelling tot Tunesië, ging het Egyptische regime niet op de knieën na het verdwijnen van de dictator. Rudi Vranckx spreekt onder meer met Amr Moussa, ooit topdiplomaat, nu oppositieleider. In Libië, waar de revolutie ontaardde in een bloedige strijd met een dictator die niet wilde wijken, ontmoet Rudi in de oostelijke stad Benghazi de weduwe en dochters van de huisvader die de opstandelingen hun eerste overwinning op kolonel Khadafi bezorgde. Daarna rijdt hij verder richting Misrata.
Ned 2 (23:50 - 00:50): Apocalypse de Tweede Wereldoorlog: afl. De Hel
De geallieerden zijn geland in Italië, maar worden in hun opmars naar Rome gestuit door de Wehrmacht, die standhoudt bij de Gustav-linie. Dankzij de enorme oorlogsindustrie van de Verenigde Staten slagen de geallieerde troepen er wel in om bijna gelijktijdig twee van de grootste landingsoperaties uit de geschiedenis te organsieren: in Normandië én in Saipan in de Stille Oceaan. Bij beide historische militaire operaties worden ook de burgers zwaar getroffen.

(de rest volgt morgen)

[ Bericht 44% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 13-08-2013 14:54:25 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131528786
@ ExperimentalFrentalMental: geen posts meer? ;(

OT: Straks op Nederland 2 (23:00 - 00:30 uur): Het Uur van de Wolf: Het raadsel Richard Pryor



quote:
Het leven van de Amerikaanse komiek Richard Pryor hing aan elkaar van schandalen. Zijn komische verschijning op het podium stond in schril contrast met de tragiek in zijn privéleven.

Op het podium hing Richard Pryor de grappige man uit, privé worstelde hij met een drugsverslaving, stortte hij zich van het ene huwelijk in het andere en deed hij een dramatische zelfmoordpoging. Regisseur Marina Zenovich probeert het mysterieuze leven van de entertainer enigszins te ontrafelen in de documentaire Het raadsel Richard Pryor.

Ellendige jeugd
Richard Pryor groeide op in het bordeel van zijn oma, waar zijn moeder als prostituee werkte. Zijn vader was pooier. Toen zijn moeder hem op tienjarige leeftijd in de steek liet, werd Richard opgevoed door zijn oma, die hem regelmatig een pak slaag verkocht. Zijn jeugd was een aaneenschakeling van ellende.

Steekpartij
Later diende Pryor twee jaar in het leger, maar het grootste deel daarvan bracht hij door in de gevangenis. Hij had een collega-militair neergestoken omdat die naar zijn smaak te hard lachte om racistische grappen in een film. Rond die tijd beviel zijn toenmalige vriendin van een dochter. Jaren later ontdekte Richard echter dat hij niet de vader was - opnieuw een aangrijpende gebeurtenis. Uiteindelijk zette hij alsnog zes kinderen op de wereld en trouwde hij in totaal zeven keer, met vijf verschillende vrouwen.

Grove grappen
De dramatische gebeurtenissen in zijn leven dienden vaak als uitgangspunt voor zijn grappen. Pryor zag overal de humor van in. Hij stond bekend om zijn controversiële shows met grof taalgebruik. Desondanks groeide hij uit tot een van de grootste komieken aller tijden. In 2005 werd een hartaanval hem fataal.
Pas ook een docu over hem gezien en ook pas nog z'n meest bekende optreden; wat een man! _O_

EDIT: huh, dit topic staat in Wetenschap & Technologie en niet in film, tv etc.?

[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 24-09-2013 22:23:59 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')