abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_100657377
Omdat het grote kookboekentopic vervuild dreigde te raken, bij deze een topic waar je al je frustraties/lovende woorden/doodsverwensingen/zegeningen kwijt kunt voor het inferieure product dat Nederlandse bakkers durven af te leveren.

quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 19:24 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

En bij deze moet ik maar eens kijken of ik 'm in de boekenwinkel kan inzien... Op een of andere manier gaan bij mij bij de combinatie 'Nederland' en 'Bakker´ de haren preventief overeind staan. Maar misschien is dat de uitzondering die de regel bevestigd.
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tja, is ook niet voor niets dat ik hem ook nog niet heb, ik had dat idee ook. Maar hoor niettemin goede verhalen, dus moet hem ook eens bekijken
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:56 schreef PdeHoog het volgende:

[..]

Want :?
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nederlandse bakkers niet echt vermaard zijn voor de hoge kwaliteit van hun producten, maar eerder om schuimbrood, blikappeltaart met geleiafdekking met abrikozensmaak en veel te dure broodjes
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 21:03 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Als jij een écht goede bakker in NL weet, dan houd ik mij aanbevolen. Op de Haarlemmerstraat in A'dam weet ik er eentje die best aardig bakt, maar verder kom ik zelfs bij de bakkers die prentenderen goed te zijn, vooral slappe meuk met een afbaksmaakje tegen. En het meest frappante is dat zodra je naar het eerste het beste dorp over de grens (D of B, maakt niet uit) gaat, daar bij de eerste de beste bakker naar binnenloopt, je met een uitstekend brood naar buiten loopt.

maar dit is allemaal een beetje offtopic in een kookboekentopic
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:02 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Zijn er eigenlijk nog wel banketbakkers die bv. zelf nog de taartbodems bakken?


[ Bericht 0% gewijzigd door stavromulabeta op 12-08-2011 22:18:01 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_100657545
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:02 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Zijn er eigenlijk nog wel banketbakkers die bv. zelf nog de taartbodems bakken?
Wellicht vind je er nog een, als je heel goed zoekt. Een hoogbejaarde bakker, ergens in een dorp diep in de Drentse bossen ofzo. Maar aangezien de meeste bakkers niet eens meer de moeite doen om hun slagroom zelf te slaan, vrees ik het ergste.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_100657878
http://www.volkorenbrood.nl (geen spam)

Geen banket maar wel, volgens mij, erg goede broodbakkerij in Amsterdam in de Wibautstraat en de Ruyschstraat
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 22:30:58 #4
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100658275
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:14 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Wellicht vind je er nog een, als je heel goed zoekt. Een hoogbejaarde bakker, ergens in een dorp diep in de Drentse bossen ofzo. Maar aangezien de meeste bakkers niet eens meer de moeite doen om hun slagroom zelf te slaan, vrees ik het ergste.
Ik rij wekelijks van de Achterhoek naar de Kop van Noord-Holland dus ik hoop dat er wat langs die lijn zit qua banketbakkers :9

Voor de rest ben ik wel te spreken over het brood van Menno.

[ Bericht 8% gewijzigd door Erasmo op 12-08-2011 22:40:11 ]
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 22:47:52 #5
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100659003
Schaamteloze tvp
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100659168
We hebben gelukkig in ons dorp nog een bakker die wel heerlijk brood maakt. Wel prijzig.
http://www.vvlp.nl/Filialen/Bloemendaal
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_100659599
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:30 schreef Erasmo het volgende:

Voor de rest ben ik wel te spreken over het brood van Menno.
Die blijkt hier vlakbij een verkooppunt te hebben (bij een slagerij, dat dan weer wel... Niet bepaald de eerste plek waar ik naar lekker brood ga zoeken). Daar ga ik morgen eens langs.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_100659650
quote:
Op vrijdag 12 augustus 2011 21:03 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Als jij een écht goede bakker in NL weet, dan houd ik mij aanbevolen. Op de Haarlemmerstraat in A'dam weet ik er eentje die best aardig bakt, maar verder kom ik zelfs bij de bakkers die prentenderen goed te zijn, vooral slappe meuk met een afbaksmaakje tegen. En het meest frappante is dat zodra je naar het eerste het beste dorp over de grens (D of B, maakt niet uit) gaat, daar bij de eerste de beste bakker naar binnenloopt, je met een uitstekend brood naar buiten loopt.

maar dit is allemaal een beetje offtopic in een kookboekentopic
Haarlemmerstraat, Vlaams broodhuis??? Die is best aardig ja.

Valt me ook op. Waar ik woon is een bakkersfamilie die al sinds 18 nog wat terug gaat en nu 3 winkeltjes verspreid heeft over de plaats. Die is best prima. Lekker brood en vaak afwisseling. Alleen niet wat ik zoek. Dat brood uit belgie, of iets dat op steen gebakken is bijvoorbeeld, echte Ciabatta's en brood zo lekker dat je maar wil blijven door eten. Dat vind ik niet in NL. Volkoren, meergranen, pan, knip.... zucht. NL en brood, eigenlijk NL en kwalitatief goed en lekker eten...
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 23:29:53 #9
150815 Tha-CheF
guess who's back
pi_100660987
http://www.desemenzo.nl/

Deze gast weet ook wel waar die mee bezig is. Omgeving Waalwijk.
In Memphis, Tennessee, a woman is not to drive a car unless a man warns approaching motorists or pedestrians by walking in front of the car that is being driven.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 00:09:45 #10
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_100662631
Ja, maar verkoopt alleen aan groothandel en horeca.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 00:49:31 #11
284578 EricOscuro
Anders dan anders
pi_100664043
Als het om banketbakkers gaat, Ernst Puik in Veendam.
Die bakt alles met roomboter... ik weet alleen niet of hij nog steeds taartjes maakt. Hij had altijd een banktetbakkerij/ annex pattiserie... die heeft hij verkocht.... en is daarna 100 meter verderop weer begonnen.

Maar hij was altijd wel vermaard (en berucht).
Want naast een vakman was het ook een behoorlijke innemer van de drank (die hij soms behoorlijk dronken in zijn toepetje goot, en het daar vervolgens weer uitdronk _O- )

Maar vraag het Freek de Jonge, Youp van 't Hek en welk theaterpersoonlijkheid maar, Ernst Puik kennen ze allemaal!
De wereld is vol met kleuren, neem geen genoegen met een zwart/ wit visie. De kleuren zitten vaak in de nuance.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 01:00:50 #12
150815 Tha-CheF
guess who's back
pi_100664494
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 00:09 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar verkoopt alleen aan groothandel en horeca.
Met een lief mailtje en oprechte interesse kan veel gebeuren...
In Memphis, Tennessee, a woman is not to drive a car unless a man warns approaching motorists or pedestrians by walking in front of the car that is being driven.
pi_100665841
quote:
14s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:52 schreef golfer het volgende:
We hebben gelukkig in ons dorp nog een bakker die wel heerlijk brood maakt. Wel prijzig.
http://www.vvlp.nl/Filialen/Bloemendaal
Kom ik ook nog wel eens en overstijgt imho niet het niveau van de gemiddelde warme bakker.
pi_100670021
http://www.sallands-houtovenbrood.nl

waardeloze site, ongelofelijk lekker brood :)
pi_100670033
Totaal vernaggelde prutsbakkers tegenwoordig, vaak.
pi_100671645
In Amsterdam zit in het straatje tussen de Nieuwe Hoogstraat en de Nieuwmarkt een goede bakker, hij heet Ton Sol en maakt alles zelf! Geen brood, alleen patisserie. Appeltaartje kost 6 euro.

Edit: het heet Petit Patisserie Ton Sol.
pi_100671777
Een bakker die alles zelf nog doet is zoals ik het begrepen heb vrijwel nergens meer te vinden. Als ze zelf al deeg maken is het al heel wat tegenwoordig.

Of heb ik het verkeerd?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_100671778
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 00:09 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar verkoopt alleen aan groothandel en horeca.
De winkels waar je zijn producten kunt kopen staan ook op zijn site.
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
pi_100671890
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:30 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Ik rij wekelijks van de Achterhoek naar de Kop van Noord-Holland dus ik hoop dat er wat langs die lijn zit qua banketbakkers :9

Voor de rest ben ik wel te spreken over het brood van Menno.
In een dorpje boven Alkmaar zit een bakkerij dat nagenoeg alles zelf maakt. De slagroomtaarten zijn daar echt ongelooflijk lekker !

http://www.bakkerijfrankrood.nl/

(nu even dicht i.v.m. vakantie)

Overigens zag ik gisteravond om 22:00 een warme bakker zijn brood voor vandaag al in de winkel leggen. Echt vers is dat dus ook niet meer...
...everyone's afraid, but that's no excuse...
pi_100672843
Ik heb eigenlijk niet zo'n sterk idee van hoe brood moet smaken. Ik vind het juist leuk dat het overal in Europa weer anders is, alleen dat Duitse brood waarvan je na 1 sneetje flink doorkauwen vol zit lust mij niet.

Wat me vooral stoort is het 'schuimbrood' met een krokant korstje wat dan een Italiaanse bol wordt genoemd en bij de AH ligt. Dat komt toch wel erg dicht in de buurt van 'gebakken lucht'.

Ik haal vaak Italiaanse bollen bij de Italiaan, die ze dan weer schijnt te betrekken van een Turkse bakker, en dat is gewoon heel lekker brood, met weinig lucht. Helaas is die er sinds kort alleen nog maar met smaakjes. Turks brood vind ik ook erg lekker, ook goed beschikbaar hier.

Bij de AH haal ik vaak "Schnitt" broodjes, die zijn ook prima te doen. In tegenstelling tot de kaiserbroodjes en de andere bollen is dat geen schuim met een korstje, maar brood met zowel substantie als smaak. Verder kan ik best vrolijk worden van een bruin of volkoren van gewoon een goede bakker met jonge boerenkaas. Ik geloof best dat het lekkerder en puurder kan, maar het smaakt me toch wel goed hoor.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_100673016
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 23:01 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Die blijkt hier vlakbij een verkooppunt te hebben (bij een slagerij, dat dan weer wel... Niet bepaald de eerste plek waar ik naar lekker brood ga zoeken). Daar ga ik morgen eens langs.
Helaas, de broodverkopende slager blijkt op vakantie te zijn, getuige het A4-tje op de deur... Beetje jammer dat ie het niet op z'n website heeft gezet, dat had een hoop gefiets gescheeld. Dat wordt nog twee weken wachten voordat ik weet hoe die Menno bakt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 13:51:48 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100674878
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 11:10 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Een bakker die alles zelf nog doet is zoals ik het begrepen heb vrijwel nergens meer te vinden. Als ze zelf al deeg maken is het al heel wat tegenwoordig.

Of heb ik het verkeerd?
Meeste bakkers gebruiken idd mixen, alleen water toevoegen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 14:01:52 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100675185
In Zutphen zit driekant, biologische bakkerij, lunchroom en een aparte taartengallerie. Het brood is redelijk goed, het draaistok lekker (een soort baguette) en hun taarten echt goed, duidelijk veel beter dan wat het gros van de banketbakkers verkoopt.
Www.driekant.nl
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 14:28:26 #24
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100675918
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:01 schreef Pietverdriet het volgende:
In Zutphen zit driekant, biologische bakkerij, lunchroom en een aparte taartengallerie. Het brood is redelijk goed, het draaistok lekker (een soort baguette) en hun taarten echt goed, duidelijk veel beter dan wat het gros van de banketbakkers verkoopt.
Www.driekant.nl
De site ziet er veelbelovend uit, wel jammer dat ze margarine gebruiken in het brood.
pi_100676006
Ik heb een paar jaar in .BE gewoond.
En daar is het brood al stukken beter dan hier.
Plus ze zijn allemaal op zondag tot een uur of 12 open (is hun beste dag).
pi_100676107
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:31 schreef ausweiss het volgende:
Ik heb een paar jaar in .BE gewoond.
En daar is het brood al stukken beter dan hier.
Plus ze zijn allemaal op zondag tot een uur of 12 open (is hun beste dag).
Brood wordt steeds minder smaakvol in nld helaas.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 14:39:01 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100676250
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:28 schreef Erasmo het volgende:

[..]

De site ziet er veelbelovend uit, wel jammer dat ze margarine gebruiken in het brood.
Jep, maar dat is vanwege de vegetariers die er veel komen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100676301
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, maar dat is vanwege de vegetariers die er veel komen.
Meeste veggies hebben weinig tegen zuivel dacht ik?
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 14:44:54 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100676455
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:40 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

Meeste veggies hebben weinig tegen zuivel dacht ik?
Wel tegen reuzel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100677913
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:31 schreef ausweiss het volgende:
Ik heb een paar jaar in .BE gewoond.
En daar is het brood al stukken beter dan hier.
Plus ze zijn allemaal op zondag tot een uur of 12 open (is hun beste dag).
Dit. Ik snap niet waarom bakkers dat niet doen in NL. Fuck die maandag voor ze. Ga lekker open op zondag ochtend. Op zondag ben ik juist bereid om lekkere broodjes bij het ontbijt te doen omdat je de tijd hebt. En ik spreek heel veel mensen die dat ook een goed idee vinden.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 15:35:09 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100677951
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 15:34 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Dit. Ik snap niet waarom bakkers dat niet doen in NL. Fuck die maandag voor ze. Ga lekker open op zondag ochtend. Op zondag ben ik juist bereid om lekkere broodjes bij het ontbijt te doen omdat je de tijd hebt. En ik spreek heel veel mensen die dat ook een goed idee vinden.
Die gaan liever klagend failliet denk ik wel eens.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 16:49:12 #32
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_100680246
Hier is een bakker
  zondag 14 augustus 2011 @ 01:13:24 #33
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_100699623
Het kostte me een week of 2 in Wales, voordat ik een diep respect ontwikkelde voor de Nederlandse bakker.
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
pi_100706520
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2011 01:13 schreef Tanin het volgende:
Het kostte me een week of 2 in Wales, voordat ik een diep respect ontwikkelde voor de Nederlandse bakker.
Het koste mij een dag of 1 in Belgie, voordat ik de Nederlandse bakker diep verafschuwde.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  zondag 14 augustus 2011 @ 17:06:10 #35
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_100719136
Jammer dat er zo negatief over de bakkers wordt gepraat. Het probleem is dat er vraag is naar dat sponzige volume brood. Een bakker MOET daar helaas dus
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2011 11:42 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Het koste mij een dag of 1 in Belgie, voordat ik de Nederlandse bakker diep verafschuwde.
Een Belgische bakker gebruikt precies dezelfde grondstoffen als een Nederlandse bakker. Een Belgisch brood heeft alleen een korter proces waardoor dit brood minder ontwikkeling heeft gehad en vervolgens ook minder volume krijgt en een compactere kruim. Bak dit brood stevig met een dikke korst en je hebt een Belgisch brood.

Een Belgisch brood is dus vele malen makkelijker te maken dan een Nederlands brood. Om een Nederlands "bus" brood precies zo vol volume te krijgen, de juiste scheuring en een fijne kruim structuur is ervaring nodig. En tijd! Voordat een Nederlands brood gebakken is ben je al snel 4 uur verder! In de Nederlandse bakkerijen zit zeker evenveel ervaring en vakmanschap als bij een Belgische bakker. Alleen is de vraag in Belgie naar een ander brood.

Afgelopen week heb ik een kast opgeknapt. Dit was een antieke kast ooit door een echte timmerman in elkaar gezet. Nergens een boutje, nergens een schroef, alles in elkaar geklonken en op maat gemaakt. Echt een vakmanschap!!!! Tegenwoordig kopen de mensen meubels uit grote warenhuizen en komen de kasten uit mega fabrieken. Daar doet men niet moeilijk over. Als een bakker gaat "automatiseren" zijn de mensen ineens kritisch en is het allemaal maar niks.

Je moet het ook eens vanuit de bakker bekijken. Als een bakker zoals vroeger het brood met de hand gaat maken, de grondstoffen van vroeger gaat toevoegen krijg je inderdaad het brood "van vroeger". Maar dan moet je dat zelfde brood helaas voor het dubbele van de prijs gaan verkopen omdat je er anders geen cent aan verdient. Dat gaan de mensen niet doen. Vervolgens nemen de mensen het mee naar huis, stoppen het in de vriezer of eten het een dag later, wat krijg je: Bakker, mijn brood is droog en niet meer te eten. De standaard van vroeger is niet meer de standaard van vandaag.

De VRAAG in Nederland is Bus brood met veel volume en wat ook nog eens minimaal 3 dagen mals moet blijven. Daarnaast heeft iedere bakker ook nog wel een assortiment met speciale broden. Als de mensen die hierboven de ambachtelijke bakkers nou niet zo afkraken maar eens met deze bakkers in gesprek gaan dan weet ik zeker dat deze bakker iets wil gaan ontwikkelen wat jullie willen. Dit zal nooit een omzet knaller worden maar dan zijn jullie ook tevreden (je HOEFT natuurlijk zo'n busbrood niet te kopen ;) )

Ik ga vanaf september een leuke uitdaging aan en dat is het runnen van een eigen bakkerij. Het gros zal busbrood worden zoals de klant dat wil. Daarnaast zal er ook zeker een leuk assortiment komen waar wat minder vraag naar is maar wel de moeite en de uitdaging waard is!

Ik vind het jammer dat er veel mensen zo negatief praten want een bakker is en blijft een ambacht. De bakkers staan zich de hele nacht uit te sloven om het brood te maken waarnaar wordt gevraagd. En dat is wel de kracht van de ambachtelijke bakker. Het brood is niet al een dag oud maar ovenvers!

Oh ja en voor mensen die denken dat bakkers alleen maar poeders gebruiken: Dat is dus niet zo... Meestal is het een toevoeging aan het meel/bloem. (bv 5% van het bloemgewicht). In deze poeders zitten wat enzymen voor de malsheid en wat emulgatoren om volume te trekken. Maar verder zit er in wat er ook in "het brood van vroeg zat" zoals melk(poeder), Desem (gedroogd, maar hetzelfde principe), Vet (danwel plantaardig) enz.
  zondag 14 augustus 2011 @ 17:12:22 #36
137360 mrPanerai
Bekende Belg!
pi_100719381
Jullie zullen toch maar even de grens naar Vlaanderen over moeten gaan.
pi_100719412
Succes met je zaak ^O^
pi_100719643
Goeie koffiekoeken zijn hier ook bijna niet te vinden.
Niet alleen van die in de roze fondant gedoopte rozijnen rondjes.

  zondag 14 augustus 2011 @ 17:39:39 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100720290
Tja, mrZ je zal gelijk hebben, maar, neemt niet weg dat ik het brood KUT vindt..
Net zoals het vlees wat de meeste slagers verkopen. Ik weet waarom hij niet aan gemarmerd vlees doet, libelle huivrouwtjes roepen dan iiiiiiiiiii VET! Maar neemt niet weg dat het graatmagere te kort afgehangen vlees kut met peren is.
Dat het brood zo vaak kut is, komt door mensen als Weltscherz die bang zijn vol te zitten 1 sneetje.
Voor een hard bolletje betaal ik bij een NL bakker 50 cent en krijg dan een kutproduct, ga ik de grens over krijg ik geweldig lekkere witte bolletjes voor 20, die wel een krokante korst hebben en geen harde droge.
Waarom bakt geen enkele NL bakker een fatsoenlijke croissant, maar hebben Duitse, Franse en Belgische bakkers daar geen moeite mee.
Appleltaart? Gemakzuchtig klef deeg met blikappels en gelei met abrikozensmaak.
Eerstbeste huisvrouw maakt zo een betere.
Gek trouwens dat mensen die wel echt brood bakken, brood van menno, wel zo geliefd zijn. En als die bakkers zo goed zijn, waarom is het doorsnee brood dan niet beter dan supermarkt brood?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100720578
Brood van Menno, echt zo heerlijk smaakvol _O_
pi_100738160
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2011 17:06 schreef Mr-Z het volgende:
Jammer dat er zo negatief over de bakkers wordt gepraat. Het probleem is dat er vraag is naar dat sponzige volume brood. Een bakker MOET daar helaas dus

[..]

Een Belgische bakker gebruikt precies dezelfde grondstoffen als een Nederlandse bakker. Een Belgisch brood heeft alleen een korter proces waardoor dit brood minder ontwikkeling heeft gehad en vervolgens ook minder volume krijgt en een compactere kruim. Bak dit brood stevig met een dikke korst en je hebt een Belgisch brood.

Een Belgisch brood is dus vele malen makkelijker te maken dan een Nederlands brood. Om een Nederlands "bus" brood precies zo vol volume te krijgen, de juiste scheuring en een fijne kruim structuur is ervaring nodig. En tijd! Voordat een Nederlands brood gebakken is ben je al snel 4 uur verder! In de Nederlandse bakkerijen zit zeker evenveel ervaring en vakmanschap als bij een Belgische bakker. Alleen is de vraag in Belgie naar een ander brood.

Afgelopen week heb ik een kast opgeknapt. Dit was een antieke kast ooit door een echte timmerman in elkaar gezet. Nergens een boutje, nergens een schroef, alles in elkaar geklonken en op maat gemaakt. Echt een vakmanschap!!!! Tegenwoordig kopen de mensen meubels uit grote warenhuizen en komen de kasten uit mega fabrieken. Daar doet men niet moeilijk over. Als een bakker gaat "automatiseren" zijn de mensen ineens kritisch en is het allemaal maar niks.

Je moet het ook eens vanuit de bakker bekijken. Als een bakker zoals vroeger het brood met de hand gaat maken, de grondstoffen van vroeger gaat toevoegen krijg je inderdaad het brood "van vroeger". Maar dan moet je dat zelfde brood helaas voor het dubbele van de prijs gaan verkopen omdat je er anders geen cent aan verdient. Dat gaan de mensen niet doen. Vervolgens nemen de mensen het mee naar huis, stoppen het in de vriezer of eten het een dag later, wat krijg je: Bakker, mijn brood is droog en niet meer te eten. De standaard van vroeger is niet meer de standaard van vandaag.

De VRAAG in Nederland is Bus brood met veel volume en wat ook nog eens minimaal 3 dagen mals moet blijven. Daarnaast heeft iedere bakker ook nog wel een assortiment met speciale broden. Als de mensen die hierboven de ambachtelijke bakkers nou niet zo afkraken maar eens met deze bakkers in gesprek gaan dan weet ik zeker dat deze bakker iets wil gaan ontwikkelen wat jullie willen. Dit zal nooit een omzet knaller worden maar dan zijn jullie ook tevreden (je HOEFT natuurlijk zo'n busbrood niet te kopen ;) )

Ik ga vanaf september een leuke uitdaging aan en dat is het runnen van een eigen bakkerij. Het gros zal busbrood worden zoals de klant dat wil. Daarnaast zal er ook zeker een leuk assortiment komen waar wat minder vraag naar is maar wel de moeite en de uitdaging waard is!

Ik vind het jammer dat er veel mensen zo negatief praten want een bakker is en blijft een ambacht. De bakkers staan zich de hele nacht uit te sloven om het brood te maken waarnaar wordt gevraagd. En dat is wel de kracht van de ambachtelijke bakker. Het brood is niet al een dag oud maar ovenvers!

Oh ja en voor mensen die denken dat bakkers alleen maar poeders gebruiken: Dat is dus niet zo... Meestal is het een toevoeging aan het meel/bloem. (bv 5% van het bloemgewicht). In deze poeders zitten wat enzymen voor de malsheid en wat emulgatoren om volume te trekken. Maar verder zit er in wat er ook in "het brood van vroeg zat" zoals melk(poeder), Desem (gedroogd, maar hetzelfde principe), Vet (danwel plantaardig) enz.
Respect!
pi_100738457
Mr z, het is heel niet wat klanten willen. Voor zulk brood kun je net zo goed terecht bij de ah. Klanten willen lekker, vers brood. Als jij je als bakker niet voldoende onderscheidt van een supermarkt ga je dood als bakker. Een fout die veel bakkers al gemaakt hebben. Wat is je meerwaarde.
pi_100738939
In Tilburg heb je bakkerij Amman (is Nederlandse naam geen Turkse) die alles nog zelf maakt, van brood tot de chocolaatjes. Heeft geen website (achter de Besterd voor de mensen die bekend zijn in Tilburg) en is nu dicht vanwege vakantie. Uiteraard duurder dan de gewone bakker maar wel heerlijk :9

Van hem trouwens ook gehoord dat in elke stad wel een bakker is te vinden die alles nog zelf maakt, je moet alleen wel een beetje zoeken :)
pi_100739418
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2011 23:23 schreef sk888er het volgende:
In Tilburg heb je bakkerij Amman (is Nederlandse naam geen Turkse) die alles nog zelf maakt, van brood tot de chocolaatjes. Heeft geen website (achter de Besterd voor de mensen die bekend zijn in Tilburg) en is nu dicht vanwege vakantie. Uiteraard duurder dan de gewone bakker maar wel heerlijk :9

Van hem trouwens ook gehoord dat in elke stad wel een bakker is te vinden die alles nog zelf maakt, je moet alleen wel een beetje zoeken :)
Ze zouden een keurmerk moeten oprichten en een site met daarop waar je ze kunt vinden ;(
  maandag 15 augustus 2011 @ 03:27:33 #45
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_100746829
Weet iemand nog een goede bakker in groningen dan?
  maandag 15 augustus 2011 @ 03:45:27 #46
1316 PLAE@
Founded by fuckers
pi_100747061
Krijg trek van dit topic :~
pi_100748563
quote:
1s.gif Op zondag 14 augustus 2011 23:15 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Mr z, het is heel niet wat klanten willen. Voor zulk brood kun je net zo goed terecht bij de ah. Klanten willen lekker, vers brood. Als jij je als bakker niet voldoende onderscheidt van een supermarkt ga je dood als bakker. Een fout die veel bakkers al gemaakt hebben. Wat is je meerwaarde.
Volgens mij gaat hier de 90/10 regel ook op. 90% van de mensen (zelfs al gaan ze naar een echte bakker) boeit het niet zo verschrikkelijk veel hoeveel beter het brood bij een bakker is ten opzichte van een supermarkt en 10% wel. Tenzij je in een echt grote stad je bakkersbedrijf voert, kun je niet leven van die 10% dus moet je concessies doen. De truc is niet genoeg concessies te doen om (een groot deel van) die 90% binnen te krijgen, maar niet te veel concessies om je brood echt te laten lijken op supermarktbrood :)
pi_100748602
Net weer even een lekker volkoren gehaald bij Hartog in Amsterdam :9
pi_100748655
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 07:46 schreef tjoptjop het volgende:
Net weer even een lekker volkoren gehaald bij Hartog in Amsterdam :9
Deze dus. Hartog is geweldig in zijn eenvoud.
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_100748704
quote:
1s.gif Op maandag 15 augustus 2011 07:53 schreef Drive-r het volgende:

[..]

Deze dus. Hartog is geweldig in zijn eenvoud.
Al heeft de website nu wel zo'n yuppige uitstraling gekregen. De winkel en de prijzen zijn nog niet yuppig gelukkig
pi_100748706
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 07:41 schreef Cinderella_Man het volgende:

[..]

Volgens mij gaat hier de 90/10 regel ook op. 90% van de mensen (zelfs al gaan ze naar een echte bakker) boeit het niet zo verschrikkelijk veel hoeveel beter het brood bij een bakker is ten opzichte van een supermarkt en 10% wel. Tenzij je in een echt grote stad je bakkersbedrijf voert, kun je niet leven van die 10% dus moet je concessies doen. De truc is niet genoeg concessies te doen om (een groot deel van) die 90% binnen te krijgen, maar niet te veel concessies om je brood echt te laten lijken op supermarktbrood :)
Waarom zouden mensen die het verschil niet boeit überhaupt bij de bakker binnenlopen?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_100748942
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 07:41 schreef Cinderella_Man het volgende:

[..]

Volgens mij gaat hier de 90/10 regel ook op. 90% van de mensen (zelfs al gaan ze naar een echte bakker) boeit het niet zo verschrikkelijk veel hoeveel beter het brood bij een bakker is ten opzichte van een supermarkt en 10% wel. Tenzij je in een echt grote stad je bakkersbedrijf voert, kun je niet leven van die 10% dus moet je concessies doen. De truc is niet genoeg concessies te doen om (een groot deel van) die 90% binnen te krijgen, maar niet te veel concessies om je brood echt te laten lijken op supermarktbrood :)
Je kunt ook streven naar een mooi product en goede kwaliteit. Kijk eens hoe weinig bakkers er al over zijn. De groenteboer waar ik heen ga heeft het te danken aan de kwaliteit van zijn spullen. En ik kan je zeggen dat het een erg drukke winkel is.
pi_100749470
Ah dit topic doet mij denken aan mijn croissant problemen. De beste croissant die ik in Nederland ooit gegeten heb kwam uit de diepvries van de Aldi. De Nederlandse bakkers moeten zich diep schamen. In België kocht ik croissants bij de supermarkt die onnoemelijk veel beter waren dan wat hier de warme bakker heeft. Een croissant van een Belgische ambachtelijke bakker heb ik nooit aangedurft.

Zoals een Brusselse collega op bezoek in Nederland tegen mij zij: "Allez Fixers, ik kocht hier 'ne croissant bij de bakker en het was echt een shitcroissant. Zelfs de Delhaize heeft betere..."

quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 15:34 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Dit. Ik snap niet waarom bakkers dat niet doen in NL. Fuck die maandag voor ze. Ga lekker open op zondag ochtend. Op zondag ben ik juist bereid om lekkere broodjes bij het ontbijt te doen omdat je de tijd hebt. En ik spreek heel veel mensen die dat ook een goed idee vinden.
Omdat er in de sluitingstijden wet staat dat op zondagochtend bakkers hun winkel niet mogen openen. Supermarkten mogen dat wel.

@MrZ: Ik weet niet waar jij je brood vandaan haalt, maar het brood dat ik hier krijg is de volgende dag oud en taai en eigenlijk niet meer eetbaar. Laat staan dat je het 3 dagen zou kunnen bewaren. Onlangs had ik hier witte bolletjes die op de dag van aankoop 's avonds al niet meer te eten waren. Duidelijk van minstens een dag oud.

Eerlijk gezegd koop ik liever mijn brood bij de supermarkt dan bij een van de twee waardeloze 'warme' bakkers hier in het dorp. Bij de super hebben ze vaak wat hardere ongesneden broden. Verser en smakelijker dan het waldkornschuim, oh wacht ze hebben een andere mixjesleverancier het heet nu anders.

Als je een succesvolle bakkerszaak wilt: doe jezelf dan onderscheiden met écht goed brood. Ook busbroden kan je beter maken dan wat er nu te koop is. Ik als ik hier zo lees heb ik er het volste vertrouwen in dat je zeker kan slagen als je niet conformeert aan libellelezeressen die die denken dat donkerdergeverfdbrood ook gezonder is.
pi_100749479
Oeps, dubbel.
pi_100749627
Wij hebben in Delft twee heerlijke keuzes:

Een echte bakkerszaak die al enkele tientallen jaren bestaat. Waar ik het brood nog weleens eet zonder beleg zo lekker is het! Grappige naam wel: De Diamanten Ring.

En er is onlangs een echte franse bakkerszaak gekomen. Ik heb er nog niets gekocht, maar hoorde wel al goede verhalen. Gebak zag er ook heerlijk uit. "Michel", met een frans bord en een franse bakker.
pi_100749695
Hier in Leiden heb ik nog geen fatsoenlijke bakker gevonden. Alle bakkers bij mij in de buurt zijn http://vanmaanen.meesterbakker.nl/
En anders krijg je de supermarkten.
pi_100750074
Hartog maakt heerlijk brood met ECHT volkorenmeel. Ook de koeken e.d. zijn allemaal volkoren.
Eenvoudig en gewoon goed.
Het beste wat je kunt worden is jezelf
( Hans Ubbink )
pi_100750165
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 09:41 schreef Miss_sexyhouse het volgende:
Hartog maakt heerlijk brood met ECHT volkorenmeel. Ook de koeken e.d. zijn allemaal volkoren.
Eenvoudig en gewoon goed.
Hij maalt het zelf, dus het mag ook wel goed zijn. Maar eerlijk is eerlijk, het brood is briljant en ze doen er niet te deftig mee. Ook goeie koeken!
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_100756074
Ik wil nog even terugkomen op een bakker die (gelukkig) al langs is gekomen. Bakkerij Frank Rood in Oudkarspel (in de driehoek Alkmaar-Heerhugowaard-Schagen).

Ik ken deze bakkerij zeer goed dus kan er ook wat meer over vertellen. Frank heeft de bakkerij jaren geleden overgenomen van zijn vader en ook daarvoor is het altijd een bakkerij geweest.

Het deeg voor het brood wordt gemaakt door de verschillende soorten meel af te wegen en daarbij nog de andere ingrediënten toe te voegen (zoals gist en broodverbeteraar). Ook al het gebak en taarten worden zelf gemaakt. Ook de bodems hiervan! Daarnaast maken ze zelf ontbijtkoek, tulbanden (krententulband!) en de WestFriese Krentenmik.

Dus ja dit is een echte warme banketbakker en geen warme afbakbakker zoals veel van de bakkers tegenwoordig zijn (ik ken ook die verhalen, zoals de "verse" oliebollen voor O&N al in oktober maken want dan is het nog zo lekker rustig. Of met kerst een grote hoeveelheid stollen maken, dan kun je namelijk de helft invriezen en dan heb je in het voorjaar tadaaaaa paasstollen).

Iedereen moet zelf weten waar hij/zij z'n brood vandaan haalt maar ik ben erg kieskeurig en wil dan ook best wel geld ervoor neerleggen (al betaal je in de supermarkt voor het "luxe" brood al zo ongeveer net zoveel als bij de bakkerij).
  maandag 15 augustus 2011 @ 13:11:02 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100756304
Als ik dit topic zo lees is men niet tevreden over wat bakkers zo presteren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100770741
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 13:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik dit topic zo lees is men niet tevreden over wat bakkers zo presteren.
Je zou bijna zeggen dat er een markt zou zijn voor een goede bakker.
Nu moeten de bakkers nog ontdekken dat je niet nauwelijks beter brood dan de AH voor een 50 % hogere prijs kunt verkopen terwijl je ook nog eens klote openingstijden aanhoudt. Dat win je toch niet.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 16:30:17 #62
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100811165
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 18:53 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Je zou bijna zeggen dat er een markt zou zijn voor een goede bakker.
Nu moeten de bakkers nog ontdekken dat je niet nauwelijks beter brood dan de AH voor een 50 % hogere prijs kunt verkopen terwijl je ook nog eens klote openingstijden aanhoudt. Dat win je toch niet.
Ik zei al eerder, volgens mij gaan ze liever klagend failliet
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100811375
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 16:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zei al eerder, volgens mij gaan ze liever klagend failliet
hehe, se SP zal voor voor ze op de bres springen :P
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 16:45:49 #64
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100811705
Oh, het krentebrood met spijs van Bakker bril uut voorst is erg lekker, de rest van zijn brood niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100812812
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2011 17:06 schreef Mr-Z het volgende:

(...)

Allereerst succes!

Ik heb zelf tussen mijn 16de en 18de op zaterdag in een bakkerij van een supermarkt gestaan waar ze nog vers brood bakte. Niet afbakken, nee, het hele proces. Die stonden er ook al om 2 uur als het moest, ik ook. Ik weet er dus wel ietsje vanaf. In vergelijking met jou, bijna misschien niets, maar toch. En ik heb bijzonder veel respect voor ze, voor de echte dan.

Die bakker in belgie die ik bedoelde, is een bakkertje in Herbeumont tegen de franse grens aan. Het lijkt wel alsof hij in steen of houtoven bakt met ingredienten die een stuk puurder zijn dan hier. Brood waar 10.000x meer smaak aan zit, een harde maar niet droge korst, een binnenkant zo zacht en smeuig als perzikkenschil en een geur zo lekker.... Wit of donker, het maakt niet uit. Niet lang houdbaar maar als er een bakker bij mij zou zitten met die kwaliteit zou ik met plezier een half uur eerder mn nest uit gaan, iedere dag weer. Met zo'n bakker in de buurt is het iedere dag genieten. Zo'n enorm verschil als dat is.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_100822008
Vorige week een stokbrood bij de AH gehaald. Die avond gegeten. Best aardig (komt niet in de buurt van een Franse maar toch)

Vandaag een bij de bakker gehaald. Wat een rot ding. Wel knapperig. Maar eenmaal een plakje afgesneden was het een taai ding...
pi_100822059
Kan iemand mij een fatsoenlijke bakker in Rotterdam aanbevelen?
Uw ADH vitamine Worst
Met vriendelijke groenten
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 20:42:26 #68
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100822151
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 20:39 schreef DrukVout het volgende:
Vorige week een stokbrood bij de AH gehaald. Die avond gegeten. Best aardig (komt niet in de buurt van een Franse maar toch)

Vandaag een bij de bakker gehaald. Wat een rot ding. Wel knapperig. Maar eenmaal een plakje afgesneden was het een taai ding...
Gek dat iedere bakker in frankrijk het wel voor elkaar krijgt, ja dat je in tunesie, algarije, vietnam en laos geweldig stokbrood kan krijgen, maar niet in Nederland.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100824402
quote:
1s.gif Op zondag 14 augustus 2011 23:31 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

Ze zouden een keurmerk moeten oprichten en een site met daarop waar je ze kunt vinden ;(
Jaah, nog meer keurmerken.
Oh, and that's a bad miss!
pi_100824581
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 21:24 schreef Brentmeister het volgende:

[..]

Jaah, nog meer keurmerken.
Of gewoon een website met fanatieke bakkers die zelf nog hun brood maken zonder allemaal toevoegingen.
pi_100824741
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 21:27 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

Of gewoon een website met fanatieke bakkers die zelf nog hun brood maken zonder allemaal toevoegingen.
Beter idee ;)
Oh, and that's a bad miss!
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 21:54:48 #72
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100826091
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 21:27 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

Of gewoon een website met fanatieke bakkers die zelf nog hun brood maken zonder allemaal toevoegingen.
Ik ken een bakker die zich laat voorstaan op biologisch, beste ingredienten en nog meer van die onzin, in de bakkerij worden broodverbeteraars gebruikt en koekjes die over datum zijn worden herverpakt en van nieuwe datum voorzien.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100826864
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 21:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik ken een bakker die zich laat voorstaan op biologisch, beste ingredienten en nog meer van die onzin, in de bakkerij worden broodverbeteraars gebruikt en koekjes die over datum zijn worden herverpakt en van nieuwe datum voorzien.
Mja daar zeg je zo eens wat, maar ik wil ze kunnen vinden op de 1 of andere manier. En dan zoiets als een viskraampje op de markt he, geen elitair gedoe en chique doen, gewoon mooie producten voor schappelijke prijzen.
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 22:22:35 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100827854
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 22:07 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

Mja daar zeg je zo eens wat, maar ik wil ze kunnen vinden op de 1 of andere manier. En dan zoiets als een viskraampje op de markt he, geen elitair gedoe en chique doen, gewoon mooie producten voor schappelijke prijzen.
Tja ik ook.
Ik word alleen zo verdrietig van de rotzooi die er verkocht wordt met een zogenaamd keurmerk, en mensen die denken dat het goed is omdat het biologisch is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 22:29:42 #75
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100828322
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 11:16 schreef Nitzer het volgende:(je HOEFT natuurlijk zo'n busbrood niet te kopen ;) )


Oh ja en voor mensen die denken dat bakkers alleen maar poeders gebruiken: Dat is dus niet zo... Meestal is het een toevoeging aan het meel/bloem. (bv 5% van het bloemgewicht). In deze poeders zitten wat enzymen voor de malsheid en wat emulgatoren om volume te trekken. Maar verder zit er in wat er ook in "het brood van vroeg zat" zoals melk(poeder), Desem (gedroogd, maar hetzelfde principe), Vet (danwel plantaardig) enz.
In de meeste plaatsen heb je niet echt een alternatief.

En ik wil juist brood zónder melkpoeder, gedroogde desem, vet, toegevoegde enzymen, emulgatoren en andere onzin.
  dinsdag 16 augustus 2011 @ 22:33:27 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100828547
In Frankrijk hebben ze een broodwet, brood mag alleen gemaakt worden uit meel, zout, water en gist.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100829269
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 22:33 schreef Pietverdriet het volgende:
In Frankrijk hebben ze een broodwet, brood mag alleen gemaakt worden uit meel, zout, water en gist.
Goed concept. Moeten we hier ook doen.
pi_100829297
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 09:18 schreef kahlie het volgende:
Wij hebben in Delft twee heerlijke keuzes:

Een echte bakkerszaak die al enkele tientallen jaren bestaat. Waar ik het brood nog weleens eet zonder beleg zo lekker is het! Grappige naam wel: De Diamanten Ring.

En er is onlangs een echte franse bakkerszaak gekomen. Ik heb er nog niets gekocht, maar hoorde wel al goede verhalen. Gebak zag er ook heerlijk uit. "Michel", met een frans bord en een franse bakker.
De diamanten ring is echt al heel oud, oudste bakkerij van delft en maaktnog veel zelf. Ze hebben lekkere dingen, echt brood.

Overigens wordt er aan NL brood echt wel heel veel toegevoegd. Alleen degene in dit topic die bakker wil worden weet het niet. Broodverbetermiddelen met twee a drie emulgatoren, verschillende enzymen, zowel proteolytisch als amylolytisch doen vanalles. Zonder al die stofjes gaat het dus niet lukken om supermakrtbrood te maken.

Nee, doe mij maar simpel zuurdesem of op zijn italiaans: broodjes die in de ochtend heerlijk zijn, 's middags al oud en droog. Water, bloem, zout en gist, vakmanschap en geduld. Meer is niet nodig. En duits brood vind ik goddelijk. Overigens zit daar ook wel eea in aan emulgatoren, iets andere types dan nederland, dan krijg je die knapperige korst. Enzymen gebruiken ze stukken minder.

Bakkers (de meesten) zijn hun vak vergeten, ze kopen poedertjes en het enige wat ze nog doen is mengen en bakken. jammer. maar de schuldigen zijn wij zelf. Wij kopen net zo lief kloterig supermarktbrood.
Whatever...
pi_100829495
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 22:45 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

De diamanten ring is echt al heel oud, oudste bakkerij van delft en maaktnog veel zelf. Ze hebben lekkere dingen, echt brood.

Overigens wordt er aan NL brood echt wel heel veel toegevoegd. Alleen degene in dit topic die bakker wil worden weet het niet. Broodverbetermiddelen met twee a drie emulgatoren, verschillende enzymen, zowel proteolytisch als amylolytisch doen vanalles. Zonder al die stofjes gaat het dus niet lukken om supermakrtbrood te maken.

Nee, doe mij maar simpel zuurdesem of op zijn italiaans: broodjes die in de ochtend heerlijk zijn, 's middags al oud en droog. Water, bloem, zout en gist, vakmanschap en geduld. Meer is niet nodig. En duits brood vind ik goddelijk. Overigens zit daar ook wel eea in aan emulgatoren, iets andere types dan nederland, dan krijg je die knapperige korst. Enzymen gebruiken ze stukken minder.

Bakkers (de meesten) zijn hun vak vergeten, ze kopen poedertjes en het enige wat ze nog doen is mengen en bakken. jammer. maar de schuldigen zijn wij zelf. Wij kopen net zo lief kloterig supermarktbrood.
Ik ben ermee gestopt. Soms nog, voor het gemak. Voor de rest is het koude lunch, of iets met brood van de turkse bakker (weet niet wat ze er daar instoppen maar het is iig lekker :)).
pi_100829540
Ik woon in Engeland en ik verlang echt naar Nederlands brood :') . Het supermarktbrood is hier nog een keer of 100 zo goor als dat in Nederland. Ik las laatst op de BBC website waardoor dat komt, het heet het 'chorleywood'-proces.
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
pi_100831570
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 22:49 schreef RabbitHeart het volgende:
Ik woon in Engeland en ik verlang echt naar Nederlands brood :') . Het supermarktbrood is hier nog een keer of 100 zo goor als dat in Nederland. Ik las laatst op de BBC website waardoor dat komt, het heet het 'chorleywood'-proces.
Tegen kostprijs stuur ik er wel 1 tje op. Of 10 dan duw ik ze samen, past makkelijk. ^O^
pi_100832380
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 22:33 schreef Pietverdriet het volgende:
In Frankrijk hebben ze een broodwet, brood mag alleen gemaakt worden uit meel, zout, water en gist.
Ik ben voor. Dan maar wat meer betalen maar 10x zo gezond.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  woensdag 17 augustus 2011 @ 00:00:35 #83
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_100833557
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 22:49 schreef RabbitHeart het volgende:
Ik woon in Engeland en ik verlang echt naar Nederlands brood :') . Het supermarktbrood is hier nog een keer of 100 zo goor als dat in Nederland. Ik las laatst op de BBC website waardoor dat komt, het heet het 'chorleywood'-proces.
Jij bent mijn held! Vanaf nu mijn favoriete Fok!ker! Jij hebt mijn levensvraag beantwoord (of eigenlijk mijn vermoeden bevestigd)!

quote:
The Chorleywood loaf has twice the amount of yeast of a traditional loaf,
Dit proef je. En het is wel ZO ontiegelijk smerig. Geroosterd en met drie dubbele laag beleg kan ik met moeite een sneetje of 2-3 tegelijkertijd wegwerken.

Heb je toevallig ook een linkje over welke broden wel normaal zijn?
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
  woensdag 17 augustus 2011 @ 00:02:06 #84
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100833640
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 22:49 schreef RabbitHeart het volgende:
Ik woon in Engeland en ik verlang echt naar Nederlands brood :') . Het supermarktbrood is hier nog een keer of 100 zo goor als dat in Nederland. Ik las laatst op de BBC website waardoor dat komt, het heet het 'chorleywood'-proces.
Zoeken naar een goede bakker? Er is in de UK een grote opkomst van echt eten, farmers markets en artisane producten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 17 augustus 2011 @ 00:03:20 #85
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_100833723
quote:
1s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 00:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zoeken naar een goede bakker? Er is in de UK een grote opkomst van echt eten, farmers markets en artisane producten.
Inderdaad een interessante ontwikkeling, hoewel het - iig in Wales - op het moment blijft hangen op het punt "Dit is Brits, dit is goed; dit is Spaans, dit is slecht"
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
  woensdag 17 augustus 2011 @ 00:08:24 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100833960
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 00:03 schreef Tanin het volgende:

[..]

Inderdaad een interessante ontwikkeling, hoewel het - iig in Wales - op het moment blijft hangen op het punt "Dit is Brits, dit is goed; dit is Spaans, dit is slecht"
Ga eens bij caroline langs
http://www.carolinesrealbreadcompany.co.uk/
Of gebruik de real bread finder

http://www.sustainweb.org/realbread/
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100833968
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 00:00 schreef Tanin het volgende:

[..]

Jij bent mijn held! Vanaf nu mijn favoriete Fok!ker! Jij hebt mijn levensvraag beantwoord (of eigenlijk mijn vermoeden bevestigd)!

[..]

Dit proef je. En het is wel ZO ontiegelijk smerig. Geroosterd en met drie dubbele laag beleg kan ik met moeite een sneetje of 2-3 tegelijkertijd wegwerken.

Heb je toevallig ook een linkje over welke broden wel normaal zijn?
Joepie, ik ben iemands favoriete Fokker *O* .

Ja het brood is inderdaad erg smerig, helemaal als je de fabrieksbroden neemt. Die uit de bakkerij van een supermarkt zijn nog redelijk te eten. Maar ook dat is niet echt lekker. Ik heb geen linkje voor je, maar deze website is een site naar mijn hart: www.realbreadcampaign.org .
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
pi_100833998
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 00:03 schreef Tanin het volgende:

[..]

Inderdaad een interessante ontwikkeling, hoewel het - iig in Wales - op het moment blijft hangen op het punt "Dit is Brits, dit is goed; dit is Spaans, dit is slecht"
Ik wilde net vragen waar in the UK jij je bevindt, maar de vraag is al beantwoord :) .
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
  woensdag 17 augustus 2011 @ 00:11:00 #89
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100834095
Of je gaat je eigen brood bakken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100834300
Hah, net op die site van de Real Bread Campaign een bakker dicht in de buurt gevonden. Normaal kom ik niet in die winkel want het ligt boven mijn studentenbudget, maar voor lekker brood heb ik wel wat over :) .
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
  woensdag 17 augustus 2011 @ 00:16:42 #91
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100834408
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 00:14 schreef RabbitHeart het volgende:
Hah, net op die site van de Real Bread Campaign een bakker dicht in de buurt gevonden. Normaal kom ik niet in die winkel want het ligt boven mijn studentenbudget, maar voor lekker brood heb ik wel wat over :) .
Als het brood daar echt goed is, meldt dat dan ff, leuk om te horen en goede bakkers mogen best geholpen worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100834419
Plus het ziet er uit als een cafe en niet als iets waar je broden kunt halen :D .
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
pi_100834548
quote:
1s.gif Op woensdag 17 augustus 2011 00:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als het brood daar echt goed is, meldt dat dan ff, leuk om te horen en goede bakkers mogen best geholpen worden.
Zal ik doen. Dit ziet er in ieder geval al veelbelovend uit :9~ . http://www.beanieswholefoods.co.uk/cat_lane_bakery
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
  woensdag 17 augustus 2011 @ 00:49:51 #94
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_100835951
Zit er geen in de buurt :( maar wel 1 niet te ver bij mijn dinnetje vandaan *O* Zal eens gaan kijken.

Overigens vandaag "Tiger Baton" bij de Tesco (extra) vandaan gegeten, voor Brits brood was dat nog best goed te doen!
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
pi_100836034
matige grap
Was ik laatst bij een bakker blijkt dat ze helemaal geen brood verkopen!

oO< :Y O-) o|O *O* :Y) _O- :')

sorry het is het tijdstip
  Moderator woensdag 17 augustus 2011 @ 00:54:14 #96
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_100836131
Wij hadden vroeger een bakker die onze kniptarwe altijd iets langer in de oven liet staan, wat je dan kreeg was heerlijk luchtig brood met een knapperig korstje. (en niet van dat brood zoals tegenwoordig die als een soort kauwgombal aan je gehemelte plakt :{ ) Totdat de oude bakker er mee ophield en zijn opvolger een automatische oven kreeg en onze knip niet meer even iets langer er in kon blijven.

Ik verlang echt vaak terug naar dat brood, zo lekker!
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_100838032
Ik heb hier nog niemand gehoord over King corn brood.

Destijds is het al fout gegaan.



SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  woensdag 17 augustus 2011 @ 01:55:09 #98
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_100838163
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_100838390
Bij mijn weten heb ik nooit King corn brood op.
Maar dat blueband brood moet der mijn inziens wel op lijken.
Heb het een keer moeten kopen omdat er niks anders meer was.

Er zit een specifiek smaakje aan(gebrande suiker of iets dergelijks).
pi_100842282
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 augustus 2011 22:33 schreef Pietverdriet het volgende:
In Frankrijk hebben ze een broodwet, brood mag alleen gemaakt worden uit meel, zout, water en gist.
Soort reinheitsgebot dus _O_
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')