Wat betekend dat dan voor mij, als "normale" consument zonder goud?quote:Als overheden niet (kunnen) ingrijpen ligt er door het stilvallen van interbancair leenverkeer een dominoeffect op de loer dat practisch het hele stelsel in korte tijd failliet kan laten gaan. De maatschappelijke gevolgen daarvan zouden zo dramatisch zijn dat overheden en centrale banken feitelijk geen andere keus hebben dan de geldpers ongebreideld te laten draaien.
Dat je zo snel mogelijk goud moet kopen?quote:Op donderdag 11 augustus 2011 11:32 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
Voor een noob, als dit gebeurd:
[..]
Wat betekend dat dan voor mij, als "normale" consument zonder goud?
Ach ja, ook bij die piek destijds wisten beleggers niet vooraf wat de overheid zou organiseren.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 20:23 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
ik zou het interdaad maar niet vergelijken met wat er bij de vorige crisis, eind jaren '70, gebeurde, toen ook iedereen in goud vluchtte omdat het een 'zekere belegging' was, die 'nooit waarde zou kunnen dalen'
[ afbeelding ]
Dan zie je ook meteen waarom 2001 zo'n geweldig gekozen startmoment is
Als ik ook zo'n startmoment voor aandelen, of zelfs maar spaargeld zou mogen kiezen, zou ik 1980 nemen
Nou ja, hij predikt dat hij actie heeft ondernomen.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 10:01 schreef RdeV het volgende:
[..]
Goede analyse en iemand die daadwerkelijk actie onderneemt (en het niet alleen predikt).
Nee, dat je zo snel mogelijk een berg eten moet kopen voor de prijzen over de kop gaan, en dat je moet zorgen dat dat eten niet van je wordt afgenomen. Goud is leuk, maar eten kun je er niet van. Het is enkel een manier om kapitaal veilig te stellen, wat dvr dan ook doet. Of dat goud, dat door derden wordt bewaard, veilig is moet nog blijken.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 11:37 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Dat je zo snel mogelijk goud moet kopen?
Ja hoe erger de ellende zou worden hoe meer je hebt aan eten en geweren.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 11:44 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Nee, dat je zo snel mogelijk een berg eten moet kopen voor de prijzen over de kop gaan, en dat je moet zorgen dat dat eten niet van je wordt afgenomen. Goud is leuk, maar eten kun je er niet van. Het is enkel een manier om kapitaal veilig te stellen, wat dvr dan ook doet. Of dat goud, dat door derden wordt bewaard, veilig is moet nog blijken.
Als het werkelijk zo dramatisch word heb je toch ook niets meer aan goud? Dat kan je toch niet eten?quote:Op donderdag 11 augustus 2011 11:50 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Ja hoe erger de ellende zou worden hoe meer je hebt aan eten en geweren.
Eigenlijk moet je zorgen dat je die al van te voren hebt ingeslagen als je dat verwacht. En wat je dan overhebt zet je om in goud.
Gelukkig heb jij dan nog nullen en enen in een computersysteem, die zijn zeer voedzaam heb ik gehoord.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 12:05 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
[..]
Als het werkelijk zo dramatisch word heb je toch ook niets meer aan goud? Dat kan je toch niet eten?
Dat is inderdaad mogelijk, maar mijn toegang tot mijn goud vind ik op dat moment niet zo van belang. Heel Europa zit dan in hetzelfde schuitje en de overheden kunnen een paar dagen of zelfs weken nodig hebben om te zorgen dat vitale infrastructuur weer gaat werken (denk aan uitgifte van noodgeld, nationalisatie van energie- en telecommaatschappijen, etc). Die periode kom ik wel met euro's en andere ruilmiddelen door, en mogelijk koop ik nog een kilootje zilvergeld als ik me daar ook tegen wil indekken. Over de continuiteit van Bullionvault zelf maak ik me geen zorgen, die zitten goed in de slappe was, vooral nu een Rothschild als aandeelhouder is toegetreden. Over verlies aan opportuniteit maak ik me ook niet zo'n zorgen want de hyperinflationaire ontwikkelingen beginnen daarna pas. Ik verwacht geen goud te zullen willen verkopen terwijl het financiële stelsel instort.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 09:28 schreef Blandigan het volgende:
Als (of zodra) dat gebeurt, zal het een hell of a job zijn om nog bij je banktegoeden of bullion te komen. Zoals je bij icesave zag zijn websites dan "ineens" overbelast of onbereikbaar, wordt de telefoon niet meer opgenomen, etc. Of je krijgt een opnamelimiet per dag.
Die discussie hebben we lang geleden al gehad. Bullionvault is custodian, met zeer beperkte en welomschreven bevoegdheden, en ik ben zelf de enige eigenaar van mijn goud daar.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 10:01 schreef RdeV het volgende:
Goede analyse en iemand die daadwerkelijk actie onderneemt (en het niet alleen predikt). Je zit een eind in de goede richting, enkel ik zou zelf niet bullionvault kiezen om het simpele feit dat je goud wilt vanwege counterpartyrisk. Dan voldoet geen enkele dealer, enkel een custodian die geen dealer is.
Als banken massaal het loodje leggen kun je max. drie weken zonder geld komen te zitten, vandaar dat ik zelf laatst alvast 500 euro heb gepind om achter de hand te houden voor het geval dat. Verder zal het depositogarantiestelsel je tegoeden garanderen. De kosten daarvan zijn in principe voor de banken, maar als die failliet zijn zullen de kosten alleen door de overheid gedragen moeten worden (als ze niet op die toezegging terugkomen). Het zou dan alleen al voor NL over 100en miljarden gaan, waarvoor de overheid nieuwe staatsschuld zou moeten aangaan. Daarnaast zijn dan allerlei pensioenfondsen e.d. practisch failliet en zal de overheid veel meer kwijt zijn aan uitkeringen. Ik vermoed dat al die kosten, zeker op Europese schaal, niet op te brengen zijn zonder dat de ECB ontzettend veel nieuwe euro's bijdrukt. Dat zou waarschijnlijk sterke inflatie veroorzaken, waardoor de waarde van je geld op den duur weer sterk kan afnemen. Ik ben zelf een kleine ondernemer, heb geen pensioenvoorziening e.d., maar wel spaargeld, vandaar dat ik dat geld zo goed mogelijk door de crisis wil zien te loodsen. Als normale werknemer ben je aan de grillen van je pensioenfonds en van de overheid overgeleverd en kun je zelf niet al te veel doen om je toekomstige koopkracht te beschermen.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 11:32 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
Voor een noob, als dit gebeurd:
Wat betekend dat dan voor mij, als "normale" consument zonder goud?
Ik geloof voor Nederland niet in armageddon-scenario's. We hebben hier genoeg eten, brandstof en sociale cohesie om een financiele crisis te overleven. Er is wat dat betreft bijna geen betere plek te bedenken. En waar het goud aangaat, als dat om hoge bedragen gaat heb ik het liever niet in huis, dat is een van de redenen om het bij Bullionvault te stallen (bij hun kluizen moet je overigens met grover geschut dan een geweertje aankomen om de boel te beroven).quote:Op donderdag 11 augustus 2011 11:50 schreef GoudIsEcht het volgende:
Ja hoe erger de ellende zou worden hoe meer je hebt aan eten en geweren.
Mijn gok: àls Nederland en Duitsland de euro verlaten krijgen we een gezamenlijke munt.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 13:27 schreef dvr het volgende:
Het grootste reële risico voor mijn koopkracht, als ik in goud zit, is dat NL (allicht tegelijk met Duitsland) plotseling de euro verlaat en alle banktegoeden en schulden in guldens omzet, die direct enorm aan koopkracht winnen doordat de last van de euro verdwijnt. Daar zou ik dan niet van profiteren. Dat vind ik eerlijk gezegd een behoorlijk groot risico.
Nee, daar geloof ik niet in. De les van de eurocrisis is dat je dan een fiscale unie moet hebben, en dat zou feitelijk een grote soevereiniteitsoverdracht betekenen waar noch NL noch D op zit te wachten. We hielden in het guldentijdperk onze munt gewoon aan de mark gekoppeld en dat werkte prima, dat zou ook weer kunnen als we uit de euro stappen.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 13:38 schreef Sloggi het volgende:
Mijn gok: àls Nederland en Duitsland de euro verlaten krijgen we een gezamenlijke munt.
Daar zijn uitstekende redenen voor, die ik jou niet aan de neus zal hangen maar die het wenselijk maken om mijn doelen bij te stellen. Daarnaast is mijn risicoinschatting gewijzigd doordat die destijds vage visie, die door vrijwel niemand onderschreven werd, steeds meer bewaarheid wordt en doordat de doorstijgende goudprijs bevestigt dat een steeds groter deel van de markt die visie nu deelt.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 14:20 schreef piepeloi55 het volgende:
Ik vind het echter oerdom dat je nu instapt met informatie/visie die je een aantal jaren geleden ook al had.
Zoals ik al zei geloof ik niet in zulke scenario's voor Nederland. Rellen kunnen misschien voorkomen, in steden als Rotterdam, Den Haag en ZO-Nederland, maar niet langdurig. Pinautomaten blijven niet langer dan 5 dagen buiten werking, daar zorgen de overheid en Nederlandse Bank voor. Als de hele bliksemse euro-boel echt instort treedt er een noodwet in werking die de hele Nederlandse bevolking binnen een week van nieuw Nederlands (nood)geld voorziet om de economie en maatschappij draaiende te houden. Om dat soort zaken maak ik me dus niet erg druk - het gaat mij om de lange termijn.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 15:11 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
@ dvr
Met het oog op bv rellen in londen; jij denkt dus dat als niemand meer kan pinnen jij iets hebt aan je voorraadje euro's / zilver?
Of dat iemand jullie je goud gaat geven als je daarom vraagt?
Volgens mij wordt het dan weer gewoon recht van de sterkste..
Maar precies datgene had je jaren geleden 'voorspelt', los ervan hoe de uiteindelijke endgame eruit gaat zien, vandaar dat de logica me ontgaat. Maargoed het zijn inderdaad non of my businesses, just curiosity.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 15:15 schreef dvr het volgende:
Daar zijn uitstekende redenen voor, die ik jou niet aan de neus zal hangen maar die het wenselijk maken om mijn doelen bij te stellen. Daarnaast is mijn risicoinschatting gewijzigd doordat die destijds vage visie, die door vrijwel niemand onderschreven werd, steeds meer bewaarheid wordt en doordat de doorstijgende goudprijs bevestigt dat een steeds groter deel van de markt die visie nu deelt.
Je bent volgens mij erg jong, ergens begin 20. Geen levenservaring en alle wijsheid uit een boekje of van je prof.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 15:34 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Maar precies datgene had je jaren geleden 'voorspelt', los ervan hoe de uiteindelijke endgame eruit gaat zien, vandaar dat de logica me ontgaat. Maargoed het zijn inderdaad non of my businesses, just curiosity.
Komt omdat je niet goed leest.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 15:44 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Je bent volgens mij erg jong, ergens begin 20. Geen levenservaring en alle wijsheid uit een boekje of van je prof.
dvr vertelt concreet wat ie doet en waarom maar van jou heb ik nog weinig concreets gezien. Ik heb er dan ook weinig waardering voor.
Dat jij niet uitblinkt in zinvolle bijdrages in dit topic hoef je niet nog duidelijker te maken.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 15:50 schreef bascross het volgende:
[..]
Komt omdat je niet goed leest.
Heej, kom niet aan zijn goud.. dan kom je aan hem!quote:Op donderdag 11 augustus 2011 15:50 schreef bascross het volgende:
[..]
Komt omdat je niet goed leest.
Dat zou kunnen, maar ik kan gelukkig wel lezen.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 15:56 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Dat jij niet uitblinkt in zinvolle bijdrages in dit topic hoef je niet nog duidelijker te maken.
Het was me al duidelijk. Ik heb alleen geen geduld meer met mensen die zelfs nu nog beweren dat goud in een bubble zit, dat je het niet kunt eten, dat we deflatie krijgen en dat je nog steeds in aandelen en staatspapier moet zitten.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 16:17 schreef bascross het volgende:
[..]
Dat zou kunnen, maar ik kan gelukkig wel lezen.
Wil het wel even aan je uitleggen. Piepeloi heeft gister nog duidelijk in het beursvloer topic uitgelegd wat hij concreet gaat doen en waarom. Met betrekking tot goud heeft hij ook al ontelbare keren verteld dat hij (voorlopig) uitgaat van deflatie, goud is dus voor hem geen goede investering.
Zo duidelijk?
Lachwekkend inderdaad. Andere meningen worden hier blijkbaar niet gewaardeerd. Als er echter een nieuweling in dit topic vraagt waarom je goud zou moeten kopen duiken ze er bovenop. Deze nieuweling mag dus alleen de mening van goudbulls aanhoren.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 17:15 schreef Perrin het volgende:
Spreekt geen kwaad van goud, gij ketter!
Zie boven.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 17:13 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Het was me al duidelijk. Ik heb alleen geen geduld meer met mensen die zelfs nu nog beweren dat goud in een bubble zit, dat je het niet kunt eten, dat we deflatie krijgen en dat je nog steeds in aandelen en staatspapier moet zitten.
Dan ben je wat mij betreft stekenblind, eigenwijs, dom, of een combinatie van allemaal.
Om met dinosaur uit het aandelentopic te spreken: het ballenbak topic is hierboven, toedeledokie
Dan moet je beter lezen inplaats van te kortzichtig te antwoorden. Ik en DVR verschillen niet veel van mening, alleen over de afloop van de economische bubble. Ik ben trouwens 21, maar levenservaring doet er niet toe bij fundamentele zaken. De reacties betreft religie zijn dan ook spot-on.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 15:44 schreef Blandigan het volgende:
Je bent volgens mij erg jong, ergens begin 20. Geen levenservaring en alle wijsheid uit een boekje of van je prof.
dvr vertelt concreet wat ie doet en waarom maar van jou heb ik nog weinig concreets gezien. Ik heb er dan ook weinig waardering voor.
Nee dat is allemaal 14 Krt en geen 24 krt daarnaast is het gewicht van horloges vaak miniemquote:Op donderdag 11 augustus 2011 18:02 schreef ATOMIC_FUUU het volgende:
Zou de waarde van mijn gouden Omega ook omhooggaan?
Nooit iets gokken als je de inleg niet kan missen. Je mist de meest reeele optie trouwens, maar dat begrijp je zelf al denk ik?quote:Op donderdag 11 augustus 2011 23:41 schreef LXIV het volgende:
Goud is nu zó hoog, gevoed door de angst van een groep die denkt dat het hele systeem klapt en goud zo ongeveer de enige store of value is die niet waardeloos zal worden.
Er zijn vanaf hier 2 mogelijkheden: of het systeem klapt, en de goudbugs krijgen gelijk.
Of het systeem klapt niet en goud komt in een 10-jaarse bearmarkt.
Ik zou er niet al mijn geld opzetten!
Nee, wat is die optie?quote:Op donderdag 11 augustus 2011 23:43 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Nooit iets gokken als je de inleg niet kan missen. Je mist de meest reeele optie trouwens, maar dat begrijp je zelf al denk ik?
Dat de onzekerheid nog lang aanblijft, de goudkoers nog wat stijgt en langzaamaan teruggaat naar normalere niveaus naar mate de economische situatie verbetert.quote:
Sterke deflatie zal naar mijn idee nooit langer dan een maand of 3-6 getolereerd worden, en de matige deflatie die we nu hebben loopt op zijn einde - nog een beetje economische contractie en het slaat vanwege de oplopende verliezen (m.n. bij banken) om in een onhoudbaar sterke deflatie, die tot werkloosheid, instortende huizenmarkten, armoe, rellen en bovenal grootschalige kapitaalvernietiging zou leiden. Dat alles is simpel te voorkomen door gratis geld uit te delen en ik ben er 99% zeker van, dat politici daarom altijd voor die oplossing zullen kiezen. Ook omdat je er behoorlijk lang mee door kunt gaan voordat de negatieve effecten zichtbaar en voelbaar worden, terwijl de positieve effecten meteen verlichting brengen.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 15:56 schreef Perrin het volgende:
Bij aanhoudende deflatie zit je scheef, zeker als je krap in je cash komt te zitten.
deflatie = armoede?quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 03:58 schreef dvr het volgende:
[..]
Sterke deflatie zal naar mijn idee nooit langer dan een maand of 3-6 getolereerd worden, en de matige deflatie die we nu hebben loopt op zijn einde - nog een beetje economische contractie en het slaat vanwege de oplopende verliezen (m.n. bij banken) om in een onhoudbaar sterke deflatie, die tot werkloosheid, instortende huizenmarkten, armoe, rellen en bovenal grootschalige kapitaalvernietiging zou leiden. Dat alles is simpel te voorkomen door gratis geld uit te delen en ik ben er 99% zeker van, dat politici daarom altijd voor die oplossing zullen kiezen. Ook omdat je er behoorlijk lang mee door kunt gaan voordat de negatieve effecten zichtbaar en voelbaar worden, terwijl de positieve effecten meteen verlichting brengen.
[...]
Deflatie is leuk voor wie geld heeft, maar de meeste mensen (en bedrijven en overheden) hebben per saldo alleen maar schulden. Schulden die destijds, bij lage rente en hoge economische groei, dragelijk waren maar dat nu niet meer zijn, en waarvan de reële kosten bij deflatie alleen maar verder oplopen. Gevolg is dat steeds meer schuld als oninbaar afgeschreven moet worden, wat leidt tot een steeds verder uitdijende spiraal van faillissementen bij huishoudens, bedrijven en banken (en op den duur, overheden). Zo ontstaan verder oplopende werkloosheid, begrotingstekorten en armoede, waaruit het steeds moeilijker wordt om te ontsnappen en de beweging om te keren.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 04:15 schreef SemperSenseo het volgende:
deflatie = armoede?
deflatie = kapitaalvernietiging?
Ja die zogenaamde vrije meningsuiting...quote:Op donderdag 11 augustus 2011 17:27 schreef bascross het volgende:
[..]
Lachwekkend inderdaad. Andere meningen worden hier blijkbaar niet gewaardeerd. Als er echter een nieuweling in dit topic vraagt waarom je goud zou moeten kopen duiken ze er bovenop. Deze nieuweling mag dus alleen de mening van goudbulls aanhoren.
Dat is ook zo.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 12:05 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
[..]
Als het werkelijk zo dramatisch word heb je toch ook niets meer aan goud? Dat kan je toch niet eten?
Het mooie is dat piepeloi zelfs nog in deflatie gelooft nadat Greenspan op tv is komen zeggen dat de VS niet failliet kan omdat ze een drukpers hebben.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 16:17 schreef bascross het volgende:
[..]
Dat zou kunnen, maar ik kan gelukkig wel lezen.
Wil het wel even aan je uitleggen. Piepeloi heeft gister nog duidelijk in het beursvloer topic uitgelegd wat hij concreet gaat doen en waarom. Met betrekking tot goud heeft hij ook al ontelbare keren verteld dat hij (voorlopig) uitgaat van deflatie, goud is dus voor hem geen goede investering.
Zo duidelijk?
Wat is er nou weer oerdom aan het controleren van je visie.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 14:20 schreef piepeloi55 het volgende:
Een monetaire unie kan prima zonder fiscale unie als je een crisis voor lief neemt of vooraf de spelregels duidelijk communiceerd. Over de factoren die een dergelijke crisis onvermijdelijk maken zijn we het eens.
Maar even OT op het verhaal van DVR: We zijn het eens over de fundamentele onevenwichtigheden, maar verschillen beide van mening qua (inflatoire/deflatoire) afloop en dat hoeven we niet meer te benadrukken lijkt me. Ik vind het echter oerdom dat je nu instapt met informatie/visie die je een aantal jaren geleden ook al had. Zelfs al krijg je gelijk en komt je hyperinflatoire scenario uit, had je veel beter toendertijd op lagere niveaus kunnen instappen. De kennis had je immers toen al, of betreft het contanten die nu pas beschikbaar zijn?
Ja inderdaad, deflatie is achteruitgang, inflatie is een mogelijkheid tot herwaardering van geleverde arbeid.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 04:15 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
deflatie = armoede?
deflatie = kapitaalvernietiging?
Plus het kan als overbrugging dienen om je kapitaal te 'storagen' tijdens de overgang van het oude papieren geldeenheid naar de nieuwe papieren geldeenheid. Kijk maar de de oude mark in de Weimarrepubliek; toen deze uiteindelijk waardeloos was geworden door een lang traject van uiteindelijk hyperinflatie, werd er redelijk snel een nieuwe munteenheid ingevoerd en de geldsysteem en de waarde weer hersteld. Als je dan je hele kapitaal bewaard zou hebben in de oude marken, dan was je blut geweest.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 08:51 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Dat is ook zo.
Maar ik koop goud ook omdat ik een groot drama verwacht, maar omdat ik denk dat het een nieuwe positie binnen het systeem gaat krijgen.
Heel erg goede postquote:Op vrijdag 12 augustus 2011 03:58 schreef dvr het volgende:
[..]
Sterke deflatie zal naar mijn idee nooit langer dan een maand of 3-6 getolereerd worden, en de matige deflatie die we nu hebben loopt op zijn einde - nog een beetje economische contractie en het slaat vanwege de oplopende verliezen (m.n. bij banken) om in een onhoudbaar sterke deflatie, die tot werkloosheid, instortende huizenmarkten, armoe, rellen en bovenal grootschalige kapitaalvernietiging zou leiden. Dat alles is simpel te voorkomen door gratis geld uit te delen en ik ben er 99% zeker van, dat politici daarom altijd voor die oplossing zullen kiezen. Ook omdat je er behoorlijk lang mee door kunt gaan voordat de negatieve effecten zichtbaar en voelbaar worden, terwijl de positieve effecten meteen verlichting brengen.
Jij begrijpt blijkbaar wat er nog voor een schuldenberg achter de schermen ligt.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 23:41 schreef LXIV het volgende:
Goud is nu zó hoog, gevoed door de angst van een groep die denkt dat het hele systeem klapt en goud zo ongeveer de enige store of value is die niet waardeloos zal worden.
Er zijn vanaf hier 2 mogelijkheden: of het systeem klapt, en de goudbugs krijgen gelijk.
Of het systeem klapt niet en goud komt in een 10-jaarse bearmarkt.
Ik zou er niet al mijn geld opzetten!
men zal veel meer gaan sparen in fysiek goud, net als in Japanquote:Op vrijdag 12 augustus 2011 08:51 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Dat is ook zo.
Maar ik koop goud ook omdat ik een groot drama verwacht, maar omdat ik denk dat het een nieuwe positie binnen het systeem gaat krijgen.
Ja goud is om 'excess' kapitaal op te slaan.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 08:56 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Plus het kan als overbrugging dienen om je kapitaal te 'storagen' tijdens de overgang van het oude papieren geldeenheid naar de nieuwe papieren geldeenheid. Kijk maar de de oude mark in de Weimarrepubliek; toen deze uiteindelijk waardeloos was geworden door een lang traject van uiteindelijk hyperinflatie, werd er redelijk snel een nieuwe munteenheid ingevoerd en de geldsysteem en de waarde weer hersteld. Als je dan je hele kapitaal bewaard zou hebben in de oude marken, dan was je blut geweest.
Wel eens gekeken hoe ze dat in China doen?quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 08:58 schreef meth77 het volgende:
[..]
men zal veel meer gaan sparen in fysiek goud, net als in Japan
Dus geen spaarpot , maar een paar reepjes goud kopen ieder jaar
Ja Bankfurt, op zich een leuke link.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 19:04 schreef Bankfurt het volgende:
http://www.henrymakow.com/market_crash_gold_illusion.html
Ik vrees dat we ook daarover dan van mening verschillen..quote:Op donderdag 11 augustus 2011 17:43 schreef piepeloi55 het volgende:
Ik ben trouwens 21, maar levenservaring doet er niet toe bij fundamentele zaken.
Nou wil ik niet vervelend doen, maar ook een hoop financiële bedrijven en bankiers, die toch echt ervaring hebben in het bedrijfsleven, hebben gefaald.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 10:07 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik vrees dat we ook daarover dan van mening verschillen..![]()
Zelfs als we ons tot economische zaken beperken, weet ik wel zeker dat wat levenservaring een enorm verschil kan maken in (juist) je meest fundamentele inzichten. Van alle stellige overtuigingen die ik op mijn 21e had, zijn er naar mijn huidige kennis en ervaring bedroevend weinig correct gebleken.
Het is ook geen toeval dat de huidige generatie academische economen zo hopeloos gefaald heeft in het voorzien en analyseren van deze crisis. De weinigen die dat wel deden, waren ofwel als ondernemer actief zodat ze de 'echte' economie hebben leren kennen, of ze waren bekend met de leerstellingen van pre-Keynesiaanse en niet-Westerse economen. De overige 99% werd nog volledig verblind door de maakbaarheidsidealen van de jaren '60-'80 waarin ze gevormd werden.
Maar die lui hebben eigenlijk niet echt veel ervaring.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 10:56 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Nou wil ik niet vervelend doen, maar ook een hoop financiële bedrijven en bankiers, die toch echt ervaring hebben in het bedrijfsleven, hebben gefaald.
Verder vind ik economie niet echt een wetenschap, en ben het met je eens dat het meer met hypes en ideologieën te maken heeft dan met een keiharde wetenschap.
Amen. De essentie van het probleem. Een schuldencrisis los je niet op met meer schulden maken. Ik ga me pas afvragen of goud een goede investering is, als overheden hun schulden daadwerkelijk gaan terugbrengen. Dat is niet (NL) 18 miljard bezuinigen over 3 jaar, terwijl het tekort oploopt met 31 miljard. En dat is niet (VS) 1,5 biljoen bezuinigen over 10 jaar, terwijl het tekort op de begroting dít jaar alleen al 1,5 biljoen is. Dat is een afname van het tempo van schuldexpansie, maar geen bezuinigen.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 05:30 schreef dvr het volgende:
[..]
Of mijn aanpak verstandig is moet de tijd leren, maar tot nu toe gaat het goed en de vooruitzichten worden wat mij betreft iedere dag beter - hoe meer schulden overheden blijven aangaan, hoe erger de inflatie dadelijk uit de hand zal lopen, en met des te meer kracht en snelheid de prijs van goud zal oplopen.
In die zin is het toch opvallend dat je vaak onzin uitslaat.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 08:49 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Ja die zogenaamde vrije meningsuiting...
Mening prima, maar als je over investeringen wil praten komen daar ook logica en feiten bij kijken. In tegenstelling tot het zogenaamde 'recht op een eigen mening' heeft wat mij betreft niemand recht op eigen feiten of logica.
En wie op dat punt met onzin afkomt is het niet altijd waard om een reactie te krijgen. Simpel toch?
Ja dat kan je nou wel zeggen, maar bewijs het maar eens.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 14:49 schreef bascross het volgende:
[..]
In die zin is het toch opvallend dat je vaak onzin uitslaat.
Het financiële systeem is helemaal niet ontworpen om schulden terug te brengen en dit is ook niet nodig zolang de schuldenlast maar langzamer stijgt dan de verdien capaciteit.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 13:31 schreef RdeV het volgende:
[..]
Amen. De essentie van het probleem. Een schuldencrisis los je niet op met meer schulden maken. Ik ga me pas afvragen of goud een goede investering is, als overheden hun schulden daadwerkelijk gaan terugbrengen. Dat is niet (NL) 18 miljard bezuinigen over 3 jaar, terwijl het tekort oploopt met 31 miljard. En dat is niet (VS) 1,5 biljoen bezuinigen over 10 jaar, terwijl het tekort op de begroting dít jaar alleen al 1,5 biljoen is. Dat is een afname van het tempo van schuldexpansie, maar geen bezuinigen.
Iemand die zoiets zegt heeft een beetje last van zelfoverschatting.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 14:55 schreef GoudIsEcht het volgende:
Ik heb gewoon gelijk.
Bij alles wat ik zeg.
Ik denk dat het niet klopt, daarvoor moet je even naar pagina 2 van dit topic gaan, dan kun je het zien.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 14:55 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Ik heb gewoon gelijk.
Bij alles wat ik zeg.
Wat dacht je daarvan?
Ja, dat zou natuurlijk interessant zijn.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 16:24 schreef JimmyJames het volgende:
Even een complottheorie:
De goudprijs correleert behoorlijk met het wantrouwen in het systeem.
Zou het dan niet verleidelijk zijn voor de "powers that be" om goud eens flink te doen crashen? Vooral nu jan en alleman zijn ingestapt (zwakke handjes).
Goud kun je ook verliezen en kwijt rakenquote:Op zondag 14 augustus 2011 11:31 schreef jna het volgende:
Ik ben een redelijke noob, maar lees hier en daar dat zilver misschien nog wel interessanter is dan goud? Ik ben maar een arme student maar wil wel graag wat met m'n spaarcentjes doen. Raden jullie me dan aan om goud te kopen? Meer dan zilver? En zo ja, waarom?
= netto 0, in die zelfde periode zilver = netto veulllquote:Op zondag 14 augustus 2011 11:37 schreef michaelmoore het volgende:
Goud kun je ook verliezen en kwijt raken
ik zou maar wat goede aandelen kopen via je bank, mocht geld in waarde naar 10% gaan, dan zal het aandeel vertienvoudigen en je krijgt dividend
http://nl.ishares.com/nl/rc/producten/IDVY
http://www.beursgorilla.nl/dividend.asp
Ik zou Shell kopenquote:Op zondag 14 augustus 2011 12:27 schreef Sokz het volgende:
[..]
= netto 0, in die zelfde periode zilver = netto veulll
Ja goud boven zilver.quote:Op zondag 14 augustus 2011 11:31 schreef jna het volgende:
Ik ben een redelijke noob, maar lees hier en daar dat zilver misschien nog wel interessanter is dan goud? Ik ben maar een arme student maar wil wel graag wat met m'n spaarcentjes doen. Raden jullie me dan aan om goud te kopen? Meer dan zilver? En zo ja, waarom?
Je auto kun je ook verliezen en kwijtraken, net als je tv.quote:Op zondag 14 augustus 2011 11:37 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Goud kun je ook verliezen en kwijt raken
ik zou maar wat goede aandelen kopen via je bank, mocht geld in waarde naar 10% gaan, dan zal het aandeel vertienvoudigen en je krijgt dividend
http://nl.ishares.com/nl/rc/producten/IDVY
http://www.beursgorilla.nl/dividend.asp
Zet ik hier een keer een goeie link, reageert er weer niemand op.quote:Op zaterdag 13 augustus 2011 13:10 schreef GoudIsEcht het volgende:
Voor de paper bugjes die het allemaal nog steeds niet kunnen begrijpen:
http://www.lbma.org.uk/assets/merciertranscript.pdf
als er een depressie komt dan daalt goud in waarde tov van papier hoor. dat is omdat goud op dit moment vooral een commodity is.quote:Op zondag 14 augustus 2011 14:07 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Ja goud boven zilver.
Goud is werkelijke waardereserve. Zilver is dat niet. Centrale banken hebben het niet in hun reserve, mensen eten er mee, en op marktplaats wordt het spul met bakken tegelijk aangeboden.
Vroeger, toen goud en zilver nog geld waren (nu zijn ze dat niet!), had je ook zilveren munten voor de kleinere bedragen nodig (en voor de nog kleinere zelfs koper - de 'rode rotcent').
Als je gaag in een grondstof wil beleggen en btw betalen koop dan zilver, als je in een waardereserve wil investeren waarnaar de vraag blijft toenemen koop dan goud.
Maar dan wel fysiek, en lees je wat in. Er zou nu wel eens hoge prijsvolatiliteit kunnen gaan ontstaan in de papieren markten, inclusief een flinke dip.
Ik betwijfel of centrale banken denken dat ze een commodity op hun balans hebben. Heb je de link wel gelezen?quote:Op maandag 15 augustus 2011 16:07 schreef Radiopiet het volgende:
[..]
als er een depressie komt dan daalt goud in waarde tov van papier hoor. dat is omdat goud op dit moment vooral een commodity is.
After the fact investeren heeft nog nooit iemand iets opgeleverd hè. Bovendien is er veel meer bewijs voor dan jij kunt zien, dat blijkt al uit je commodity-opmerking hierboven, nota bene nadat ik je een link aandraag.quote:de enige reden om goud te investeren is omdat je verwacht dat het papieren stelsel wordt omgezet in een goudstelsel. Het bewijs daarvoor is echte klein.
Eventueel onder een goudstandaard, maar die gaan we niet krijgen.quote:Als je statistische analyse loslaat op de laatste 400 jaar zie je dat een goudstelsel leidt tot meer depressies en recessies dan een papierstelsel.
Wat is de definitie van een 'monopolieproduct' en waarom is goud op dat vlak anders dan papiergeld? En wat zou daar dan het probleem van zijn?quote:Dat komt doordat goud een makkelijk monopolieproduct is, meer dan papiergeld met dollar als reservecurrency.
Je zou je ook in iets kunnen verdiepen voordat je advies gaat geven.quote:Zelf vind ik als investment thesis dat centrale banken goud bezitten en daarom zelf ook goud te kopen, niet overtuigend genoeg. Daarom is mijn advies een SELL/HOLD/NEUTRAL op goud.
Sell?quote:Op maandag 15 augustus 2011 16:07 schreef Radiopiet het volgende:
[..]
als er een depressie komt dan daalt goud in waarde tov van papier hoor. dat is omdat goud op dit moment vooral een commodity is.
de enige reden om goud te investeren is omdat je verwacht dat het papieren stelsel wordt omgezet in een goudstelsel. Het bewijs daarvoor is echte klein. Als je statistische analyse loslaat op de laatste 400 jaar zie je dat een goudstelsel leidt tot meer depressies en recessies dan een papierstelsel. Dat komt doordat goud een makkelijk monopolieproduct is, meer dan papiergeld met dollar als reservecurrency. is een overheid zo dom om terug te grijpen naar een goudstelsel? uiteindelijk is het enige bewijs dat we ooit terug gaan naar een goudstelsel, het feit dat centrale banken goud bezitten. Dus ze hebben het goud min of meer als een backup.
Zelf vind ik als investment thesis dat centrale banken goud bezitten en daarom zelf ook goud te kopen, niet overtuigend genoeg. Daarom is mijn advies een SELL/HOLD/NEUTRAL op goud.
Short gaan kan zeer lucratief zijn, mocht goud nu een trendommekeer maken. Risicovol is het echter wel. Onthoud: "the trend is your friend".quote:
Long gaan zal waarschijnlijk lucratiever blijken zolang de zinkende Westerse schuldenschuit nog niet gerepareerd is.quote:Op maandag 15 augustus 2011 17:30 schreef tradetheday het volgende:
[..]
Short gaan kan zeer lucratief zijn, mocht goud nu een trendommekeer maken. Risicovol is het echter wel. Onthoud: "the trend is your friend".
De schulden lopen enkel op atm. Serieus, denken dat goud op zijn retour is atmquote:Op maandag 15 augustus 2011 17:30 schreef tradetheday het volgende:
[..]
Short gaan kan zeer lucratief zijn, mocht goud nu een trendommekeer maken. Risicovol is het echter wel. Onthoud: "the trend is your friend".
quote:Op maandag 15 augustus 2011 17:34 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
De schulden lopen enkel op atm. Serieus, denken dat goud op zijn retour is atm
Ik zou het inderdaad ook niet aanraden! Er zal vast en zeker nog het één en ander boven water komen wat de financiele markten niet goed kunnen gebruiken --> onzekerheid oplevert --> toevlucht naar goud. Er zijn echter ook mensen die beweren dat binnenkort de goudprijs zal instorten die in goud een zeepbel zien dat binnenkort kan knappen. De mensen die dan nu short zitten zullen dan goud geld maken...quote:Op maandag 15 augustus 2011 17:33 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Long gaan zal waarschijnlijk lucratiever blijken zolang de zinkende Westerse schuldenschuit nog niet gerepareerd is.
Goud is of een commodity, of een currency, of beide. over de laatste paar decennia is goud van een currency naar een commodity gegaan. De laatste paar jaren is de perceptie weer gegaan naar een currency. mensen kopen goud in de verwachting dat deze een currency wordt. Een currency heeft altijd waarde, men verwacht dus dat goud wordt geherwaardeerd tegenover papiergeld in het voordeel van goud. een currency betekent ook dat er een harde vloer onder de goudprijs gaat gelden, deze had je bijv. in de depressie van de jaren 30.quote:Op maandag 15 augustus 2011 17:07 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Ik betwijfel of centrale banken denken dat ze een commodity op hun balans hebben. Heb je de link wel gelezen?
Bovendien vraag ik me af wanneer dat 'commodity-effect' dan zou gaan gelden. Terwijl de beurs de afgelopen periode onderuit ging (al 10 jaar) steeg goud. Waarom zou dat gebeuren?
[..]
After the fact investeren heeft nog nooit iemand iets opgeleverd hè. Bovendien is er veel meer bewijs voor dan jij kunt zien, dat blijkt al uit je commodity-opmerking hierboven, nota bene nadat ik je een link aandraag.
[..]
Eventueel onder een goudstandaard, maar die gaan we niet krijgen.
[..]
Wat is de definitie van een 'monopolieproduct' en waarom is goud op dat vlak anders dan papiergeld? En wat zou daar dan het probleem van zijn?
[..]
Je zou je ook in iets kunnen verdiepen voordat je advies gaat geven.
Het feit dat centrale banken goud bezitten en kopen is niet het enige wat momenteel speelt. Heb je wel eens gekeken naar de enorme schuldenberg die het Westen de afgelopen tijd produceerde en je afgevraagd hoe men daar op een verstandige manier mee kan omgaan? Heb je wel eens bedacht hoe al die treasuries die als reserve gehouden worden ooit afbetaald kunnen raken in de huidige koopkracht die er voor staat? Wat denk je dat de huidige schuldencrisis nog voor impact gaat hebben?
Ik geloof er niet in. We shall see, deo volentequote:Op maandag 15 augustus 2011 17:43 schreef tradetheday het volgende:
[..]
[..]
Ik zou het inderdaad ook niet aanraden! Er zal vast en zeker nog het één en ander boven water komen wat de financiele markten niet goed kunnen gebruiken --> onzekerheid oplevert --> toevlucht naar goud. Er zijn echter ook mensen die beweren dat binnenkort de goudprijs zal instorten die in goud een zeepbel zien dat binnenkort kan knappen. De mensen die dan nu short zitten zullen dan goud geld maken...
Het gaat al meteen mis bij de eerste zinquote:Op maandag 15 augustus 2011 18:01 schreef Radiopiet het volgende:
[..]
Goud is of een commodity, of een currency, of beide.
Vertel?quote:en het is veel makkelijker de supply van goud te expanderen of te verkleinen, dan met papiergeld
Suit yourself. Maar met zo weinig interesse vraag ik me af waarom je wel een heel verhaal komt opschrijven en daar nota bene een advies bij geeft.quote:Om over je andere vragen te beantwoorden, ik heb de link niet gelezen
-idd, dat is het currency aspect.quote:Op maandag 15 augustus 2011 18:25 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Het gaat al meteen mis bij de eerste zin![]()
Goud is geen van beide. Goud is een waarde-reserve/monetaire asset (zelfs Bernanke zei laatst iets in die trant).
[..]
Vertel?
[..]
Suit yourself. Maar met zo weinig interesse vraag ik me af waarom je wel een heel verhaal komt opschrijven en daar nota bene een advies bij geeft.
Drie keer niksquote:Op maandag 15 augustus 2011 19:08 schreef Radiopiet het volgende:
[..]
-idd, dat is het currency aspect.
-als je een goudmijn bezit kun je geld creëeren. je kunt daarna de productie naar believen opschroeven of terugschroeven.
-ik acht de mening van iemand die betaalt wordt om een mainstream mening te verkondigen niet belangrijk. dan blijf ik bezig. iedereen zegt wel wat.
-Is hetzelfde. Mensen kennen aan beide waarde toe.quote:Op maandag 15 augustus 2011 19:26 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Drie keer niks![]()
• Een currency gaat rond. Een asset is een reserve. Dat is een verschil.
• Als jij denkt dat een goudmijn sneller goud kan produceren dan een printer geld dan moet je misschien nog even bij jezelf te rade gaan of je wel op dit forum (of een ander) thuishoort.
• Mainstream is dat je goud niet kan eten. Deze ECB-meneer vertelt hele andere dingen.
Voor een hele andere termijn en andere doelen. Wel degelijk een verschil dus. Een currency (de naam zegt het al) gaat rond, een asset blijft liggen. Als je dat niet kunt zien, blijf dan weg bij goud, of probeer het alsnog te begrijpen.quote:Op maandag 15 augustus 2011 20:34 schreef Radiopiet het volgende:
[..]
-Is hetzelfde. Mensen kennen aan beide waarde toe.
Goudproductie is jaarlijks nog geen procent van de totale voorraad. De bovengrens is dus al totaal verwaarloosbaar, en je argument vervalt. Bovendien: hoeveel mensen denk jij dat er een drukpers hebben?quote:-Het gaat niet om de snelheid, het gaat erom dat de macht om krediet te verlenen bij een handjevol mensen lag die het overgrote deel van de goudmijnen bezat.
Misschien vind je het zelf erg stoer om te doen, maar mensen hier hebben liever de onderliggende logica dan dit waardeloze gezever. Laat het dus maar achterwege.quote:ik pas mijn advies aan naar HOLD/NEUTRAL wanneer goud naar de 1600-1700 beweegt. Op dit moment is goud licht overgewaardeerd door irrationele angst.
-als je papiergeld op een spaarpot zet is het een asset, maar het is nog steeds geld en ook een currency. Is gewoon hetzelfde, als je papier vervangt door goud.quote:Op maandag 15 augustus 2011 21:03 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Voor een hele andere termijn en andere doelen. Wel degelijk een verschil dus. Een currency (de naam zegt het al) gaat rond, een asset blijft liggen. Als je dat niet kunt zien, blijf dan weg bij goud, of probeer het alsnog te begrijpen.
[..]
Goudproductie is jaarlijks nog geen procent van de totale voorraad. De bovengrens is dus al totaal verwaarloosbaar, en je argument vervalt. Bovendien: hoeveel mensen denk jij dat er een drukpers hebben?
[..]
Misschien vind je het zelf erg stoer om te doen, maar mensen hier hebben liever de onderliggende logica dan dit waardeloze gezever. Laat het dus maar achterwege.
Geld wordt gedrukt, en er worden bakken met schuld in gemaakt die vervolgens als bezit gehouden worden. Waarom zou je iets wat zo beïnvloedbaar en onzeker is als bezit willen houden?quote:Op maandag 15 augustus 2011 21:32 schreef Radiopiet het volgende:
[..]
-als je papiergeld op een spaarpot zet is het een asset, maar het is nog steeds geld en ook een currency. Is gewoon hetzelfde, als je papier vervangt door goud.
-je geeft zelf al aan het probleem met goud. liquiditeit is in principe laag. vroeger waren er minder mensen, en nog steeds waren er vaak liquiditeitsproblemen. deze werden veroorzaakt moedwillig of per ongeluk. maar leiden vrijwel altijd tot depressies of recessies. als we overgaan of goudstelsel verandert het niks, wij hadden in 2008 de credit crunch, misschien over 10 jaar de gold credit crunch als we overstappen. hoarden van papiergeld is niet mogelijk of wordt ontmoedigd. hoarden van goudgeld is wat mensen graag doen. dus overstappen op een goudstelsel is niet slim.
-ik zeg niet dat goud niet omhoog kan. maar de beweging omhoog wordt veroorzaakt door speculatie op institutionalisatie van currency-effect door regeringen, en deels door commodity-effect, vanwege QE. Dit is niet een stabiele thesis voor een lange termijn hold van goud. Misschien wel voor een korte termijn hold maar verkopen op de top lijkt me moeilijk.
Goudprijzen kunnen net zo goed gemanipuleerd worden als europrijzen - of beter gezegt de koopkracht per eenheid. Verschil is dat als het vertrouwen in de euro weg is, je papier nul waard is, en dat zal bij goud niet rap gebeuren.quote:Op maandag 15 augustus 2011 21:43 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Geld wordt gedrukt, en er worden bakken met schuld in gemaakt die vervolgens als bezit gehouden worden. Waarom zou je iets wat zo beïnvloedbaar en onzeker is als bezit willen houden?
Voor de korte termijn (currency-functie) maakt dat allemaal niet zoveel uit, want je bent er weer snel vanaf, maar als werkelijke reserve-asset is het toch van de zotten?
Dan heb je toch veel liever goud(!) dat niet gemanipuleerd kan worden? En daarnaast kan je dan toch prima geld (currency) gebruiken voor de lopende zaken? Je spaart slechts wat je overhoudt.
Dat is waar het allemaal om gaat. En waar het de afgelopen decades scheef liep. Lees het pdf-je eens. Waarom denk je dat die man vertelt wat ie zegt?
En waar praat ik of hij van een 'goud stelsel'? Wat is dat eigenlijk? Een goudstandaard?
Moet ik nou nog duizend keer opschrijven dat die niet meer terug komt?
Prijzen kunnen doorgaans niet oneindig gemanipuleerd worden, en met de goudhoeveelheid kan zeker niet gesjoemeld worden.quote:Op maandag 15 augustus 2011 21:46 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Goudprijzen kunnen net zo goed gemanipuleerd worden als europrijzen - of beter gezegt de koopkracht per eenheid. Verschil is dat als het vertrouwen in de euro weg is, je papier nul waard is, en dat zal bij goud niet rap gebeuren.
Aanbod en vraag beinvloeding.quote:Op maandag 15 augustus 2011 21:56 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Prijzen kunnen doorgaans niet oneindig gemanipuleerd worden, en met de goudhoeveelheid kan zeker niet gesjoemeld worden.
Als goud weer als reserve gezien gaat worden (waar het nu langzaam naar op weg is) zal manipulatie denk ik niet gemakkelijker worden.
Enige 'nadeel' is dat goud voor veel van de huidige 'politic'/'bankiers' (dieven mag ook) te eerlijk is.
Maar goed, de andere spelletjes beginnen langzamerhand door de mand te vallen. En internationaal zijn ze het lang niet allemaal eens.
Zo veel keus is er misschien dus niet.
Of zijn hier serieus nog mensen die geloven in de schulden van de bubble-dollar-drukkers?
Ja die speelruimte hè... kan je eens uitleggen hoe die precies begrensd wordt? Je hoeft er geen Bilderberg voor te gebruiken wat mij betreft, maar ook zonder dat heb ik nog weinig remming gezien.quote:Op maandag 15 augustus 2011 22:02 schreef piepeloi55 het volgende:
Men streeft middels stimuleren op een gegeven moment zijn doel voorbij of je meot geloven dat autoriteiten de economie doelbewust beschadigen á la bilderberg-achtige theorien. Onwaarschijnlijk dus, gezien de beperkte speelruimte die autoriteiten hebben.
Ik heb nog geen steekhoudend argument gezien. Piet snapt het verschil tussen currency en asset niet, en jou heb ik vooral over 'monetaire en fiscale speelruimte' horen praten zonder verdere toelichting.quote:Ook een herwaardering van goud middels een monetaire functie acht ik niet waarschijnlijk. Radiopiet, maar in vorige post ikzelf, heeft aangegeven waarom dat niet waarschijnlijk is.
Barsten zal hij zeker. Maar de bubbel zit in de schuld-als-bezit gedacht. En laat goud daar nou net een mooie tegenhanger op zijn. Hoe harder de bubbel dus barst (het is al bezig) hoe harder goud gaat stijgen.quote:Het is eigenlijk wachten dat de wereldwijde bubble eens écht barst, waarna goud samen met vrijwel alle assets door het putje gaat.
Ja wat is lucht. In vergelijking met '71 staat goud nu net iets boven de beurs. Van veel lucht kan je dan nog niet spreken na de 25 jaar goudwisselstandaard die er aan '71 vooraf ging. Misschien was goud wel veel zwaarder onderdrukt de afgelopen periode dan jij ooit gaat kunnen bedenken.quote:Wat goudbugs ook beweren, lijkt het me waarschijnlijk dat goud dan ook forser onderuit gaat als andere assets daar er ook enorm veel lucht in is geblazen de afgelopen jaren.
diversificatie is gewoon slim. maar ik heb het over goud specifiek als korte of lange termijn investering. en de argumenten voor korte termijn - QE commodity effect - speculatie op currency effect door regeringen zijn voor mij logisch gezien juist een nadeel voor een lange termijn hold. Ik verwacht bij een depressie verdwijnt het QE commodity effect, en het speculatieve currency effect verdwijnt ook gedeeltelijk, ik acht niet waarschijnlijk dat het in zijn geheel gaat gebeuren, want 5000 jaar heeft goud min of meer een currency effect. maar beide argumenten in acht nemend kan ik niet zomaar verwachten dat goud niet gaat dalen in prijs tegenover een valuta basket. de daling vergelijkend met een commodity index zal groter zijn of kleiner, ik weet het niet maar kan wel argumenten voor beide verzinnen, maar het zal wel dalen. want je zegt zelf je kan goud hebben als reserve asset. stel dat iedereen speculeert dat goud nog meer een reserve asset wordt, dus dat voortaan ook pensioenfondsen en particulieren het accepteren. misschien is dat nu al aan de gang. en misschien gebeurt het toch niet, dan in een depressie verdwijnt dit effect en daalt de goudprijs meer dan een commodity index. stel dat het effect nu juist niet klein is, dan daalt de goudprijs minder dan een commodity index.quote:Op maandag 15 augustus 2011 21:43 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Geld wordt gedrukt, en er worden bakken met schuld in gemaakt die vervolgens als bezit gehouden worden. Waarom zou je iets wat zo beïnvloedbaar en onzeker is als bezit willen houden?
Voor de korte termijn (currency-functie) maakt dat allemaal niet zoveel uit, want je bent er weer snel vanaf, maar als werkelijke reserve-asset is het toch van de zotten?
Dan heb je toch veel liever goud(!) dat niet gemanipuleerd kan worden? En daarnaast kan je dan toch prima geld (currency) gebruiken voor de lopende zaken? Je spaart slechts wat je overhoudt.
Dat is waar het allemaal om gaat. En waar het de afgelopen decades scheef liep. Lees het pdf-je eens. Waarom denk je dat die man vertelt wat ie zegt?
En waar praat ik of hij van een 'goud stelsel'? Wat is dat eigenlijk? Een goudstandaard?
Moet ik nou nog duizend keer opschrijven dat die niet meer terug komt?
Jij zou echt een keer moeten ophouden je ononderbouwde meningen als feit te presenteren.quote:Op maandag 15 augustus 2011 22:02 schreef piepeloi55 het volgende:
Radiopiet heeft gelijk wat betreft de deflatoire depressie (die gebruikelijk volgt op een inflatoire boom) en de relatie met goud. Goud gaat bij het uitbreken van een dergelijke depressie gewoon mee door het putje, net als alle andere assets.
Liever niet. Een normale stevige inflatie kan jarenlang aanhouden zonder al te veel gevolgen voor de goudprijs. De hyperinflatie die vrijwel zeker op een deflationaire crash volgt zal tot veel snellere prijsstijgingen leiden.quote:Voor goudbugs is het dan ook te hopen dat autoriteiten forse inflatie gaan creeren.
Waar buitenlandse partijen eerst alleen gestopt waren nieuwe Amerikaanse staatsschuld te kopen, maar bestaande posities nog wel doorrolden, beginnen ze nu ook met dat laatste te stoppen. De enige kopers zijn dadelijk de FED en de Amerikaanse sociale fondsen. Er is dan dus geen enkele beperking door rente-effecten meer; de centrale bank en de overheid zijn dan 100% van de markt.quote:Onwaarschijnlijk dus, gezien de beperkte speelruimte die autoriteiten hebben.
De 'case for gold' is niet dat er een nieuwe goudstandaard verwacht wordt. Maar, leuke straw man.quote:Ook een herwaardering van goud middels een monetaire functie acht ik niet waarschijnlijk.
De schuldenberg zou kunnen instorten (staat op instorten) en aangezien we schuld als 'geld' of 'waarde' zien zou dat tot deflatie leiden.quote:Op maandag 15 augustus 2011 23:12 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Deflatie met deze schuldenberg? Reken er niet te hard op.
quote:Door GEORG KRIJGH
AMSTERDAM - Vandaag is het 40 jaar geleden dat president Nixon het unilaterale besluit nam om de link tussen de Amerikaanse dollar en het goud te beëindigen. Dit besluit markeerde het begin van ons papieren tijdperk. Daarin is er geen rem meer voor poltici om korte termijn gemotiveerde plannen te financieren door het printen van geld en het manipuleren van de rente. Sinds 1971 heeft de dollar meer dan 90% van zijn waarde verloren. Deze geldontwaarding zal versnellen.
Zo ononderbouwd zijn die 'meningen' niet. Goud is op dit moment een paniek aankoop en daar doe je zelf ook aan mee. Vandaar dat ik het oerdom vond dat je instapt met ''kennis'' die je al had. Ik heb in eerdere posts al een keer beschreven dat ik niet uitsluit dat goud bij het werkelijk barsten van de bubble door paniek een forse sprint kan maken, maar uiteindelijk gaat goud gewoon mee door het deflatoire putje.quote:Op maandag 15 augustus 2011 23:06 schreef dvr het volgende:
Jij zou echt een keer moeten ophouden je ononderbouwde meningen als feit te presenteren.
Nu goud voornamelijk als indekking tegen een financiële collapse aangekocht wordt, en dan met name door schuldvrije partijen (die bij een crash dus niets hoeven te liquideren), is het onwaarschijnlijk dat goud nog meegezogen wordt. De laatste weken nog werd dat gedemonstreerd toen de aandelenmarkten, in bijna-paniek, meer dan 20% kelderden en goud zo'n 20% steeg. Maar nog significanter voor goud is dat de US dollar ditmaal voor het eerst sinds WOII niet meer als veilig toevluchtsoord functioneerde. Dat suggereert dat bij een volgende serieuze klap, of dat nou in de valuta- obligatie- of aandelenmarkten is, goud nog sterker van de paniek zal profiteren; zijn grootste concurrent onder de valuta is uitgeschakeld.
Met de huidige gemiddelde maturity zou dat een direct faillisement van de natie betekenen als de rente enige vrees voor inflatie weerspiegeld of die er daadwerkelijk komt. Maargoed, je gelooft er in dat autoriteiten almachtig zijn en de (lange) rente langdurig kunnen drukken tot onder de inflatie. Als dat zou kunnen heb je natuurlijk gelijk, maar ik geloof daar niet in en daar is ook empirisch bewijs voor. Sterker nog, ik geloof dat autoriteiten in de nabije toekomst eerder geneigd (vooral geneigd, omdat ze er weinig invloed meer op hebben door het misbruiken van de speelruimte) zijn om lichte deflatie toe te staan, zodat de nominale yield laag blijft.quote:Liever niet. Een normale stevige inflatie kan jarenlang aanhouden zonder al te veel gevolgen voor de goudprijs. De hyperinflatie die vrijwel zeker op een deflationaire crash volgt zal tot veel snellere prijsstijgingen leiden.
Over ononderbouwde meningen gesproken. De cijfers laten zien dat men gewoon nog aan het opkopen is. Dat is ook logisch omdat de landen en fondsen die die staatsschuld opkopen net zo gebaat zijn bij het behouden van de huidige onevenwichtigheden als de VS.quote:Waar buitenlandse partijen eerst alleen gestopt waren nieuwe Amerikaanse staatsschuld te kopen, maar bestaande posities nog wel doorrolden, beginnen ze nu ook met dat laatste te stoppen. De enige kopers zijn dadelijk de FED en de Amerikaanse sociale fondsen. Er is dan dus geen enkele beperking door rente-effecten meer; de centrale bank en de overheid zijn dan 100% van de markt.
Veel goldbugs geloven heilig in een wederopstanding van een goudstandaard of een vorm daarvan. Ik weet dat jij daar anders over denkt, het was dan ook niet op je gericht.quote:De 'case for gold' is niet dat er een nieuwe goudstandaard verwacht wordt. Maar, leuke straw man.
Ik vind zelf ook dat ik dat verdien.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 09:26 schreef GoudIsEcht het volgende:
Piepeloi jij verdient het om met cash aan de zijlijn te staan.
Het mooie is ook dat goud op het moment dat het er echt om ging (maart 2009) gewoon net zo hard daalde als de indices onder hoog volume. Dit duidt er dan ook op dat goud helemaal niet met bewogen redenen wordt aangehouden maar enkel dient als asset ter speculatie. Op het moment dat de markten weer een interessant gebied worden om voor aantrekkelijke yields te investeren dan concurreren de commodities met als resultaat dat er netto geld wordt ontrokken om in aandelen te investeren. Het argument dat goud nu stijgt onder dalende beurskoersen is verwerpbaar omdat de beurs met als referentiepunt de Amerikaanse indices nog steeds torenhoog noteren met lage yields als gevolg. De concurrentie is dus in het voordeel van goud waarbij angst de grootste drijfveer is van de stijging.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 09:02 schreef piepeloi55 het volgende:
Ik heb in eerdere posts al een keer beschreven dat ik niet uitsluit dat goud bij het werkelijk barsten van de bubble door paniek een forse sprint kan maken, maar uiteindelijk gaat goud gewoon mee door het deflatoire putje.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |