quote:
Op donderdag 4 augustus 2011 11:15 schreef monsterd. het volgende:Ik vind het verschil tussen rijden met een biertje op en rijden met winterbanden nogal een groffe vergelijking. iets over appels met peren vergelijken. Wat house al aangeeft is dat winterbanden niet verboden zijn in de zomer. Dat zegt in principe ook genoeg. Ik geef toe dat winterbanden in de zomer idd meer gevaar met zich meebrengen ten opzichte van zomerbanden maar om te zeggen dat het belachelijk is dat je gestraft wordt voor rijden onder invloed maar niet voor winterbanden in de zomer gaat ook te ver.
Beetje slap om je te verschuilen achter een verbod terwijl je zelf ook gewoon kan nadenken. Genoeg mensen die automobilisten verketteren die met de twee toegestane biertjes achter het stuur kruipen, dus ja.
Het hele punt is dat je met alcohol op trager reageert en met harder rijden meer afstand aflegt tot je reageert. Conclusie is dat je daarmee dus een langere stopafstand hebt. Afhankelijk van het aantal drankjes of je snelheid varieert dit van enkele meters tot tientallen meters. Dat is volgens veel mensen verwerpelijk en zulke personen moeten dan ook aan de schandpaal. Maar als je 'dankzij' je winterbanden veel te laat stil staat, zegt niemand er wat van? Dat is niet laakbaar? Dat vind ik vreemd.
Ga uit van het volgende:
80km/h = 22,2m/s = 30,8m remweg, dus stopafstand 53 meter.
Reageer door alcohol een halve seconde te laat: 64 meter. Remweg door winterbanden met 30% verlengd: 63 meter. Weinig verschil dus.
120km/h = 33,3m/s = 69,3m remweg, dus stopafstand 104 meter.
Reageer door alcohol een halve seconde te laat: 121 meter. Remweg door winterbanden met 30% verlengd: 127 meter.
Dat is het verschil tussen op tijd stilstaan en je voorganger een whiplash rijden. Maar bij alcohol is er veel heisa, maar wanneer je bewust er voor kiest om geen goed rubber te monteren (want dat kost geld), dan is het ineens wel goed. Ik snap er geen zak van.
quote:
Op donderdag 4 augustus 2011 12:18 schreef CoolGuy het volgende:Dat is veel te kort door de bocht. De gedachte lijkt te zijn dat als je maar winterbanden hebt in de winter, dat je dan gewoon veilig kunt rijden. Met zomerbanden kun je ook veilig rijden in de winter. Het punt is dat je met glad weer niet zo kunt rijden als je doet met goed weer.
Het is ook niet zo dat je met glad weer kunt rijden zoals je in de zomer doet, alleen maar omdat je winterbanden hebt. Ongelukken gebeuren doordat mensen niet anticiperen op/met glad weer, niet omdat ze toevallig geen winterbanden hebben.
Ik zeg niet dat je met winterbanden sowieso veilig kan rijden, maar ik denk dat wel duidelijk vastgesteld is dat ze de veiligheid een flink stuk vergroten, en daar gaat het om. In een auto zonder ABS, ESP en airbags kun je ook veilig rijden, maar de systemen vergroten de veiligheid tijdens het rijden en eventueel bij een crash wel.
Zomerbanden lenen zich gewoon niet voor rijden met gladheid en sneeuw. Winterbanden zijn geen wonderbanden, maar zijn er wel veel beter voor geschikt. Natuurlijk moet je anticiperen met slecht weer (bijvoorbeeld ook bij zware regenval), maar dan nog zijn er grenzen. Als je met je zomerbanden zodanig moet anticiperen dat je 200m van tevoren al moet remmen en geen uitwijkmanoeuvre kan maken, kun je je dus niet veilig op de weg begeven, al denken veel mensen van wel. Want iedereen weet dat ie beter moet anticiperen en rustig moet rijden, maar hoeveel mensen schuiven er niet toch jaarlijks van de weg af met gladheid?