Andere wetenschappers echter hebben andere theorieën.quote:Tijdreizen blijkt natuurkundig onmogelijk
AMSTERDAM - Wetenschappers uit Hong Kong hebben met een natuurkundig experiment aangetoond dat tijdreizen onmogelijk is.
Een foton, oftewel een enkel lichtdeeltje, kan niet sneller reizen dan de lichtsnelheid. Dat meldt hoofdonderzoeker Shengwang Du van de Universiteit van Hong Kong in het wetenschappelijk tijdschrift Physical Review Letters.
De uitkomsten van het onderzoek bewijzen volgens de wetenschappers dat de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein klopt en dat niets sneller kan reizen dan het licht. Tijdreizen is daardoor natuurkundig gezien onmogelijk.
Lichtsnelheid
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een enkele foton te produceren in het laboratorium en het voorste deel van de optische lichtgolf in kaart te brengen. Uit hun metingen blijkt dat dit deel van het licht in vacuüm nooit sneller kan reizen dan de lichtsnelheid.
Hieruit kan worden opgemaakt dat ook het het deeltje zelf zich niet sneller kan voortbewegen dan de lichtsnelheid.
Theorie
Tien jaar geleden ontstond de opvatting sommige deeltjes zich wel sneller dan het licht zouden kunnen verplaatsen. Wetenschappers namen toen voor het eerst superluminale - oftewel sneller dan de lichtsnelheid reizende - lichtgolven waar.
Deze deeltjes zouden door die snelheid in theorie door de tijd kunnen reizen. Later bleek het echter alleen om een visueel effect te gaan. De deeltjes reisden in werkelijkheid helemaal niet sneller dan het licht.
Snelheidslimiet
De nieuwe studie bewijst volgens Shengwang Du definitief dat reizen met een snelheid die groter is dan de lichtsnelheid onmogelijk is voor fotonen.
“Onze studie toont aan dat enkele fotonen zich ook aan de snelheidslimiet van het universum moeten houden”, verklaart de onderzoeker op Discovery News.
“Onze ontdekking bevestigt de speciale relativiteitstheorie van Einstein", aldus Du. "Hij claimde terecht dat de lichtsnelheid de belangrijkste verkeerswet is in het universum: oftewel niets kan sneller reizen dan het licht. Een lichteffect kan dus ook niet zichtbaar worden, voordat het wordt veroorzaakt.”
bron: http://www.nu.nl/wetensch(...)ndig-onmogelijk.html
Hahah, wat een grapquote:[b]Op woensdag 27 juli 2011 00:53 schreef DeRakker. \
Je kan trouwens al tijdreizen... als je met de vliegtuig over de verschillende tijdszones vliegt.
Mijn aanname is een andere, tijd bestaat wel, en hier is die zoals wij hem indeelden en ervaren.quote:Op woensdag 27 juli 2011 00:53 schreef DeRakker. het volgende:
maar tijd bestaat eigenlijk niet... is verzonnen door de mensheid.
Je kan trouwens al tijdreizen... als je met de vliegtuig over de verschillende tijdszones vliegt.
Nee. Ze wisselen energie uit, actie = -reactie. Het duwtje dat de ene aan de andere geeft, geeft de andere ook aan de ene. Ze vertragen daardoor allebei, en worden door elkaar ook weer versneld. Als het een volledig elastische botsing betreft, gaan ze vervolgens parallel aan elkaar door, met de lichtsnelheid, onder een hoek van 135 graden ten opzichte van de oorspronkelijke hoek van inval.quote:Op woensdag 27 juli 2011 10:14 schreef DarkY.NL het volgende:
als je nu 2 van deze deeltjes op elkaar laat botsen in een scherpe hoek (zodat het lijkt dat de een de ander duwt), zal dan 1 deeltje niet voor 0,0000001 ms sneller dan het licht gaan?
dus als er 2 deeltjes achter elkaar aan "vliegen" en er tussen energie uitwisseling plaatsvind moet dat dan toch sneller dan het licht gaanquote:Op woensdag 27 juli 2011 11:41 schreef Maurice76 het volgende:
[..]
Nee. Ze wisselen energie uit, actie = -reactie. Het duwtje dat de ene aan de andere geeft, geeft de andere ook aan de ene. Ze vertragen daardoor allebei, en worden door elkaar ook weer versneld. Als het een volledig elastische botsing betreft, gaan ze vervolgens parallel aan elkaar door, met de lichtsnelheid, onder een hoek van 135 graden ten opzichte van de oorspronkelijke hoek van inval.
Er vindt geen uitwisseling plaats aangezien ze elkaar niet raken.quote:Op woensdag 27 juli 2011 11:53 schreef DarkY.NL het volgende:
[..]
dus als er 2 deeltjes achter elkaar aan "vliegen" en er tussen energie uitwisseling plaatsvind moet dat dan toch sneller dan het licht gaan
Het grote tandwiel kan je niet op lichtsnelheid brengen maar zelfs als je het op 99,99999999 % van de lichtsnelheid weet te brengen draait het kleine tandwiel alsnog niet met meer dan de lichtsnelheid.quote:Op woensdag 27 juli 2011 13:31 schreef fokthesystem het volgende:
Ik bedenk me nog een simpele aandrijving wanneer licht als materie kan werken.
Het grote tandwiel, en het kleine tandwiel.
Breng het grote tandwiel in ronddraaiende toestand met licht op lichtsnelheid, en het kleine tandwiel gaat nOg sneller rond.
De omtreksnelheid blijft hetzelfde hoor, alleen de hoeksnelheid verandert. Zeg ik dat goed? Het is zo lang geledenquote:Op woensdag 27 juli 2011 13:31 schreef fokthesystem het volgende:
Ik bedenk me nog een simpele aandrijving wanneer licht als materie kan werken.
Het grote tandwiel, en het kleine tandwiel.
Breng het grote tandwiel in ronddraaiende toestand met licht op lichtsnelheid, en het kleine tandwiel gaat nOg sneller rond.
Dat klinkt inderdaad goed.quote:Op woensdag 27 juli 2011 13:57 schreef Hanoying het volgende:
Het grote tandwiel kan je niet op lichtsnelheid brengen maar zelfs als je het op 99,99999999 % van de lichtsnelheid weet te brengen draait het kleine tandwiel alsnog niet met meer dan de lichtsnelheid.
En dat werkt dus niet, iets met de relativiteitstheorie enzo. Het klinkt voor ons heel logisch dat het wel zou werken maar dat is dus schijnbaar niet. Maar als je daar uitleg over wil hebben zou ik naar het wetenschapsforum gaan, zoals al gezegd: ik weet er niet genoeg van, ik weet alleen maar dat het gewoonweg niet gaat werken.quote:Op woensdag 27 juli 2011 19:37 schreef fokthesystem het volgende:
[..]
Dat klinkt inderdaad goed.
Stel je nu echter voor dat op beide tandwielen er op 10 cm van het middelpunt een 'plankje' is met een knikker er op, die ook boven zich een plankje heeft dat ie eerst zal moet breken om weg te kunnen schieten, iets dat gebeurt na bijv 3 omwentelingen wanneer er genoeg kracht ontstaat door de middelpunt vliedende kracht.
Bij het grote tandwiel zal de knikker met een afgeleide snelheid van 1 maal de lichtsnelheid op het tandwiel, worden afgeworpen.
Bij het kleinere tandwiel moet dat sneller zijn, want meer omwentelingen t.o.v. de grotere aandrijver wanneer die 1 maal rond gaat.
Wel zoals wij het kennen en ingedeeld(!) hebben.quote:
Onzinquote:Op woensdag 27 juli 2011 21:21 schreef IBAZ het volgende:
Tijd bestaat niet. Het is een persoonlijke ervaring. Die inderdaad beïnvloed kan worden door zoiets als reizen. Voor een molecuul of zijn onderliggende componenten bestaat iets als tijd niet.
Geef dan ook even aan waarom je dat vindt.quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |