FOK!forum / Culinesse à gogo / Kinnebak
Erasmozondag 19 juni 2011 @ 17:45
Bij de varkensboer een kinnebak van 2,5 kilo gehaald om toch eens met voor mij nieuwe stukken varken te werken.

Alleen, wat doe je met zo'n ding? :P Ik heb al mijn kookboeken erop nageslagen, behoorlijk wat gegoogeld maar ik kan er geen handvaten mee vinden.

Dus best CUL-ers, wat doe je met een kinnebak?
Pietverdrietzondag 19 juni 2011 @ 17:46
Worst maken, of aanbraden en dan stoven
RetepVzondag 19 juni 2011 @ 17:54
Soep van trekken? Je kan overal soep van trekken, dus van zo'n kinnebak vast ook wel. :D

En als je soep hebt kun je ragout maken. Lekker met geroosterd brood.

En als je ragout hebt, kun je het indikken met maizena, rolletjes van maken die je dan met broodkruimels bedekt. En dan heb je je eigen kroket!

Of maak er bolletjes van met broodkruimels en je hebt bitterballen!
Erasmozondag 19 juni 2011 @ 18:08
quote:
1s.gif Op zondag 19 juni 2011 17:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Worst maken, of aanbraden en dan stoven
Worst maken kan altijd ja :P Zou dat stoven lekker zijn? Het is behoorlijk vet...

quote:
0s.gif Op zondag 19 juni 2011 17:54 schreef RetepV het volgende:
Soep van trekken? Je kan overal soep van trekken, dus van zo'n kinnebak vast ook wel. :D

En als je soep hebt kun je ragout maken. Lekker met geroosterd brood.

En als je ragout hebt, kun je het indikken met maizena, rolletjes van maken die je dan met broodkruimels bedekt. En dan heb je je eigen kroket!

Of maak er bolletjes van met broodkruimels en je hebt bitterballen!
Bitterballen maak je met rundvlees :P

Maar ook hier geldt, is zo'n stuk vlees er niet te vet voor?

Ik zit er over te denken om er een paté oid van te maken maar heb daar eigenlijk geen ervaring mee.
Pietverdrietzondag 19 juni 2011 @ 18:24
quote:
0s.gif Op zondag 19 juni 2011 18:08 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Worst maken kan altijd ja :P Zou dat stoven lekker zijn? Het is behoorlijk vet...

[..]

Vet er af scheppen natuurlijk
Faazzzondag 19 juni 2011 @ 18:26
quote:
1s.gif Op zondag 19 juni 2011 18:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vet er af scheppen natuurlijk
Kan je daar weer zeep van maken.
Weltschmerzzondag 19 juni 2011 @ 18:37
Guanciale maken?
Erasmozondag 19 juni 2011 @ 20:03
Terwijl ik aan het zoeken was kwam ik trouwens onderstaand filmpje tegen, wou het jullie niet onthouden:


quote:
0s.gif Op zondag 19 juni 2011 18:37 schreef Weltschmerz het volgende:
Guanciale maken?
Even googelen levert me dit op:
http://thepauperedchef.com/2008/06/my-most-ambitio.html

Ziet er zeer smakelijk uit :9
robber57zondag 19 juni 2011 @ 20:18
Uitbenen,zwoert er af, inwrijven met shoarma kruiden, oprollen met een touwtje, 1 uur de (hete lucht)oven in en voila; (vette) shoarma spek/rollade.

Traditioneel doet een slager er niet veel meer mee dan (goedkoop) kinnebakspek maken of gehakt van maken voor bv saucijzen/verse worst of iid bv paté maar dan moet er wel een behoorlijk deel lever bij, paté zonder lever is geen paté maar heel vet gehaktbrood.
Het is een behoorlijk vet stukje v/h varken

[ Bericht 10% gewijzigd door robber57 op 19-06-2011 20:23:47 ]
Weltschmerzzondag 19 juni 2011 @ 20:30
quote:
14s.gif Op zondag 19 juni 2011 20:18 schreef robber57 het volgende:
Traditioneel doet een slager er niet veel meer mee dan spek maken of gehakt van maken voor bv saucijzen/verse worst.
Het is een behoorlijk vet stukje v/h varken
Mijn slager gebruikt het daarvoor omdat het er niet uitziet, mensen willen het niet kopen en willen het niet zien liggen. Het is überspek mits het varken goed is, in die grote witte stukken gaat immers de smaak zitten (van wat de varkens te eten krijgen).

Er worden in België festivals gehouden ter ere van kinnebakspek (een boerendorp wat gezamenlijk spek gaat eten neem ik aan, maar toch). Het is sterk van smaak, er zit dan ook niet veel van in een pastasaus.
Erasmodinsdag 26 juli 2011 @ 22:31
Het stuk lag tot vandaag nog steeds in de vriezer :@

Om mezelf toch te motiveren om er mee aan de gang te gaan heb ik het eruit gehaald en en de koelkast gelegd. Morgen leg ik hem een week in een bak met zout, suiker, peper en tijm en dan gaat ie de de droogkast in.
Weltschmerzwoensdag 27 juli 2011 @ 09:48
Tijm? Ik kan me wel voorstellen dat het er een mooie smaak aan geeft, maar ook dat het er een smaak aan geeft die je niet wil in je carbonara of tomatensaus.
RobinOokwoensdag 27 juli 2011 @ 13:22
Wel.
Erasmowoensdag 27 juli 2011 @ 14:08
quote:
0s.gif Op woensdag 27 juli 2011 09:48 schreef Weltschmerz het volgende:
Tijm? Ik kan me wel voorstellen dat het er een mooie smaak aan geeft, maar ook dat het er een smaak aan geeft die je niet wil in je carbonara of tomatensaus.
Een ietsiepietsie tijm vind ik best lekker in de saus.
Erasmowoensdag 27 juli 2011 @ 23:15
Zo hier is ie dan:

20koo5d.jpg

Heb er even een wasknijper naast gelegd ter referentie. Ding ingewreven met het mengsel en na enig aandringen heb ik hem uiteindelijk in de sealbag gekregen:

vcvrqd.jpg

Nu mag ie een weekje koukleumen in de koelkast :)
RobinOokdonderdag 28 juli 2011 @ 02:17
Gadverdamme man. Wie wil dat nou eten?
Da's voor door de worst of in de pate of weet ik veel.
Nou ja, ik hoef het in ieder geval niet.
Pietverdrietdonderdag 28 juli 2011 @ 06:50
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2011 02:17 schreef RobinOok het volgende:
Gadverdamme man. Wie wil dat nou eten?
Da's voor door de worst of in de pate of weet ik veel.
Nou ja, ik hoef het in ieder geval niet.
Wat is daar gadverdamme aan? Omdat het zo vet is? Of omdat je het een eng deel van het varken vindt?
PdeHoogdonderdag 28 juli 2011 @ 08:36
Mij trekt het ook niet helemaal moet ik zeggen :D Maareh...Erasmo: http://kokenmetkanker.blo(...)erwerken-deel-4.html :P
Erasmodonderdag 28 juli 2011 @ 10:04
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2011 02:17 schreef RobinOok het volgende:
Gadverdamme man. Wie wil dat nou eten?
Da's voor door de worst of in de pate of weet ik veel.
Nou ja, ik hoef het in ieder geval niet.
Het is op het oog niet het mooiste stuk vlees maar dat hoeft toch niks aan de smaak af te doen?

quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2011 08:36 schreef PdeHoog het volgende:
Mij trekt het ook niet helemaal moet ik zeggen :D Maareh...Erasmo: http://kokenmetkanker.blo(...)erwerken-deel-4.html :P
Hij is er hier inderdaad al dieper op ingegaan: http://kokenmetkanker.blo(...)an-kinnebakspek.html

Wat ik me straks afvraag voor het drogen, kun je het stuk vlees beter opbinden of niet?
PdeHoogdonderdag 28 juli 2011 @ 10:07
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2011 10:04 schreef Erasmo het volgende:

Hij is er hier inderdaad al dieper op ingegaan: http://kokenmetkanker.blo(...)an-kinnebakspek.html

Wat ik me straks afvraag voor het drogen, kun je het stuk vlees beter opbinden of niet?
Geen idee :D Totaal geen ervaring met dit soort dingen zelf doen :)
Ledigdonderdag 28 juli 2011 @ 12:35
Ik moet zeggen dat ik niet heel veel verschil zie met een stuk buikspek, behalve dat dit nog wat vetter lijkt. Mooi project lijkt mij! Als ik terug ben van vakantie ook de slager maar eens vragen of hij wat heeft liggen.

Volgens mij wordt guanciale niet opgebonden, terwijl pancetta wel wordt opgebonden. Maar ik kan me voorstellen dat als het stuk van 2,5 kg iets te onhandig is om op te hangen dat je besluit het wel op te binden. (of in 2 stukken te verdelen). Volgens mij verschilt het drogingsproces uiteindelijk redelijk weinig.
Erasmozaterdag 30 juli 2011 @ 22:34
Het is wel leuk om met de wat minder alledaagse dingen te werken, ik wil ook uiteindelijk met ieder stukje varken wat er is wat gedaan hebben :)

Het zouten doet zijn werk goed, er is al flink wat vocht uitgekomen.

Ook ben ik vandaag begonnen met de droogkast, de basis vormt deze kast van de IKEA:

albert-stellingkast__0088996_PE220776_S4.JPG

Waarvan ik nu met horgaas en bizar veel nietjes 5 zijdes heb dichtgemaakt, morgen begin ik met een deur te maken.
densmeezaterdag 30 juli 2011 @ 22:36
vraag het aan Lowieke, die eet dat elke dag.
http://www.ncrv.nl/uitzen(...)ris-showroom-lowieke
sigmezondag 31 juli 2011 @ 18:08
Oh, hier moet ik meer van weten!
Ik heb nog 2 stukken kinnebak in de vriezer liggen van het vorige varken (van het eerste varken is de kinnebak in de bloedworst verwerkt door de slager).

Ik was van plan, net als kokenmetkanker, het recept uit "Charcuterie" van Ruhlman en Polcyn te volgen.
Erasmozondag 31 juli 2011 @ 19:02
quote:
0s.gif Op zondag 31 juli 2011 18:08 schreef sigme het volgende:
Oh, hier moet ik meer van weten!
Ik heb nog 2 stukken kinnebak in de vriezer liggen van het vorige varken (van het eerste varken is de kinnebak in de bloedworst verwerkt door de slager).

Ik was van plan, net als kokenmetkanker, het recept uit "Charcuterie" van Ruhlman en Polcyn te volgen.
Meer foto's komen als ie opgehangen is. Vraagje wat heb jij met de staartjes van je varkens gedaan? Die heb ik namelijk ook nog in de vriezer liggen :')
sigmezondag 31 juli 2011 @ 19:03
Staartjes hebben m'n slagers me niet aangeboden.
Als je een succesrecept hebt vraag ik de slager er bij de volgende twee varkens om :D.
heiden6zondag 31 juli 2011 @ 19:45
quote:
0s.gif Op zondag 19 juni 2011 20:03 schreef Erasmo het volgende:
Terwijl ik aan het zoeken was kwam ik trouwens onderstaand filmpje tegen, wou het jullie niet onthouden:


[..]

Even googelen levert me dit op:
http://thepauperedchef.com/2008/06/my-most-ambitio.html

Ziet er zeer smakelijk uit :9
:9~
Erasmozondag 31 juli 2011 @ 23:35
quote:
0s.gif Op zondag 31 juli 2011 19:03 schreef sigme het volgende:
Staartjes hebben m'n slagers me niet aangeboden.
Als je een succesrecept hebt vraag ik de slager er bij de volgende twee varkens om :D.
Als ik er op Google kom ik voornamelijk buttplugs tegen :')
stavromulabetazondag 31 juli 2011 @ 23:39
quote:
0s.gif Op zondag 31 juli 2011 19:03 schreef sigme het volgende:
Staartjes hebben m'n slagers me niet aangeboden.
Als je een succesrecept hebt vraag ik de slager er bij de volgende twee varkens om :D.
Je kunt ze marineren en dan bbq'en of roosteren, net zoals varkenspoten en -oren.
Ik heb het wel eens gemaakt, het geeft een vreemd contrast tussen zacht vet en knapperig kraakbeen maar het was niet helemaal mijn ding . Fransen schijnen er gek op te zijn.

edit: ik heb er toen zelfs een topic over geopend: Nieuwe culinaire varkenavonturen
#ANONIEMmaandag 1 augustus 2011 @ 00:44
Keuterboer Lowieke (88 jaar) met z'n dagelijkse portie kinnebak ^O^

http://tvblik.nl/joris-showroom/2-december-2008

2 Keer per dag brood met kinnebaks en pudding met 10 kersen :7

wv6a7c.jpg

53qy6s.jpg

[ Bericht 17% gewijzigd door #ANONIEM op 01-08-2011 00:56:42 ]
Isabeaumaandag 1 augustus 2011 @ 02:18
quote:
0s.gif Op zondag 31 juli 2011 19:02 schreef Erasmo het volgende:

Meer foto's komen als ie opgehangen is. Vraagje wat heb jij met de staartjes van je varkens gedaan? Die heb ik namelijk ook nog in de vriezer liggen :')
Mijn oma deed die in de snert :9
sigmemaandag 1 augustus 2011 @ 06:46
quote:
14s.gif Op maandag 1 augustus 2011 00:44 schreef Papabear het volgende:
Keuterboer Lowieke (88 jaar) met z'n dagelijkse portie kinnebak ^O^

http://tvblik.nl/joris-showroom/2-december-2008

2 Keer per dag brood met kinnebaks en pudding met 10 kersen :7

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Mijn vader zei ook dat ze vroeger bij hem thuis gekookte kinnebak op brood smeerden.
Redcoonmaandag 1 augustus 2011 @ 11:34
quote:
14s.gif Op maandag 1 augustus 2011 00:44 schreef Papabear het volgende:
Keuterboer Lowieke (88 jaar) met z'n dagelijkse portie kinnebak ^O^

http://tvblik.nl/joris-showroom/2-december-2008

2 Keer per dag brood met kinnebaks en pudding met 10 kersen :7

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Ouwe baas. :P
densmeemaandag 1 augustus 2011 @ 12:32
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2011 11:34 schreef Redcoon het volgende:

[..]

Ouwe baas. :P
gisteren kwam ik hem nog tegen, hij zat op de bank voor zijn boerderij en sjanneke stond in de wei
#ANONIEMmaandag 1 augustus 2011 @ 20:27
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2011 12:32 schreef densmee het volgende:

[..]

gisteren kwam ik hem nog tegen, hij zat op de bank voor zijn boerderij en sjanneke stond in de wei
Ik vroeg me al af of die kerel nog steeds leeft. Ja dus :D
densmeemaandag 1 augustus 2011 @ 21:30
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2011 20:27 schreef Papabear het volgende:

[..]

Ik vroeg me al af of die kerel nog steeds leeft. Ja dus :D
ja en hij staat nog iedere dag bij het kapelleke in vessem, overigens niet altijd meer met sjanneke
Erasmomaandag 1 augustus 2011 @ 22:11
Ik zit te dubben of ik het stuk straks nou wel of niet moet smouten.
Erasmovrijdag 5 augustus 2011 @ 19:14
Hij hangt! Tot over 3 maanden :P
Miss_Isisdonderdag 10 mei 2012 @ 16:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 augustus 2011 19:14 schreef Erasmo het volgende:
Hij hangt! Tot over 3 maanden :P
En, hoe is het inmiddels afgelopen met de kinnebak?? Wij hebben er ook één en ik zou wel willen proberen er guanciale van te maken dus ik vroeg me af hoe dat het jou is vergaan :D
Erasmodonderdag 10 mei 2012 @ 18:21
Hij was lekker :P
sigmedonderdag 10 mei 2012 @ 18:47
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2011 21:30 schreef densmee het volgende:

[..]

ja en hij staat nog iedere dag bij het kapelleke in vessem, overigens niet altijd meer met sjanneke
Kan je 'm niet eens vragen hoe hij z'n kinnebak bereidt?

Ik heb hier een stuk kinnebak gepekeld en gerookt. Is best prima, maar niet zo lekker als buikspek waarmee ik datzelfde doe. En ik heb nog wat in de vriezer liggen, dus goede recepten zijn welkom!
Pietverdrietdonderdag 10 mei 2012 @ 19:45
quote:
5s.gif Op donderdag 10 mei 2012 18:47 schreef sigme het volgende:

[..]

Kan je 'm niet eens vragen hoe hij z'n kinnebak bereidt?

Ik heb hier een stuk kinnebak gepekeld en gerookt. Is best prima, maar niet zo lekker als buikspek waarmee ik datzelfde doe. En ik heb nog wat in de vriezer liggen, dus goede recepten zijn welkom!
Braadworst mee maken?
sigmedonderdag 10 mei 2012 @ 19:53
quote:
1s.gif Op donderdag 10 mei 2012 19:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Braadworst mee maken?
Kan, maar is dat niet sund? Ik heb meer dan genoeg grofgemalen vet gehakt waarvan ik braadworst (en droge worst) maak. Is het van kinnebak een speciale traktatie?
Pietverdrietdonderdag 10 mei 2012 @ 20:06
quote:
5s.gif Op donderdag 10 mei 2012 19:53 schreef sigme het volgende:

[..]

Kan, maar is dat niet sund? Ik heb meer dan genoeg grofgemalen vet gehakt waarvan ik braadworst (en droge worst) maak. Is het van kinnebak een speciale traktatie?
bij gemalen kinnebak blijft het vet het best in de vulling zitten zonder uit te lopen, daardoor smaakt de worst vetter (en dus beter)
Miss_Isisdonderdag 10 mei 2012 @ 21:15
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2012 18:21 schreef Erasmo het volgende:
Hij was lekker :P
Maar hoe heb je het precies aangepakt? Hoe lang gehangen? Beschimmelde het niet? Iets wat je de volgende keer anders aan zou pakken? Ik heb dringend tips nodig :P
Erasmodonderdag 10 mei 2012 @ 21:59
Voornamelijk dat recept van kokenmetkanker gevolgd.

Na een week begon er een beetje schimmel op te groeien, heb het toen weggesneden en daarna alles met reuzel ingesmeerd. Na 3 maanden werd ie trouwens alleen maar lekkerder.

[ Bericht 12% gewijzigd door Erasmo op 10-05-2012 22:04:56 ]