Ik bedoel er iedereen mee. Het gaat er om dat sommigen mensen gewoon niet zo snel koorts maken. Dus gewone normale mensen zonder onderliggende pathologie zoals het ontberen van ontstekingsmediatoren. Daarnaast heb je natuurlijk mensen die van zichzelf een andere setpoint hebben zodat er wel sprake is van een verhoging maar dat deze binnen het normale gebied valt. Altijd naar vragen bij afwezig koorts. Verder kan is het natuurlijk opletten dat er nooit een sepsis speelt, deze kan ook een normale en zelfs een ondertemperatuur geven.quote:Op woensdag 29 juni 2011 19:55 schreef June. het volgende:
[..]
Oh echt, ik dacht alleen immuungecompromitteerden, ouderen en baby's? Welke leeftijdscategorie valt dan precies onder jongeren dan volgens jou?
Waar staat in Honeymooners verhaal dat ze een verhoogd CRP heeftquote:Op woensdag 29 juni 2011 19:04 schreef starla het volgende:
Ze rookt niet? Geen familiaire verhoogde stollingsneiging zoals V Leiden? CRP waarschijnlijk dus verhoogd, pleit wel voor iets infectieus. BSE is een prachtige bepaling hoor, maar daar kan DDM je denk ik beter een hoorcollege over geven
Hemoptoe is gewoon directe nadere analyse. Naar HAP dus.
quote:Starla vroeg:Edit oh, bloed is goed, ik neem ook aan de ontstekingsparameters?
quote:Antwoord Honeymooner: Ja weet ik dus niet, leuko's sowieso wel, maar CRP volgens mij niet. BSE denk ik wel, is echt iets voor huisartsen om nog te prikken.
Ja oke, het is inderdaad goed om dat in het achterhoofd te houden. Maar dat lijkt me dan meer meer het witte raaf scenario.quote:Op woensdag 29 juni 2011 20:01 schreef DDM het volgende:
[..]
Ik bedoel er iedereen mee. Het gaat er om dat sommigen mensen gewoon niet zo snel koorts maken. Dus gewone normale mensen zonder onderliggende pathologie zoals het ontberen van ontstekingsmediatoren. Daarnaast heb je natuurlijk mensen die van zichzelf een andere setpoint hebben zodat er wel sprake is van een verhoging maar dat deze binnen het normale gebied valt. Altijd naar vragen bij afwezig koorts. Verder kan is het natuurlijk opletten dat er nooit een sepsis speelt, deze kan ook een normale en zelfs een ondertemperatuur geven.
Ik denk jij eerder, gezien je scherptequote:Op woensdag 29 juni 2011 20:05 schreef starla het volgende:
Las het verkeerd. Zo, kun je weer lekker slapen vanavond!
Het eerste komt vaker voor dan je denkt. En wat betreft het sepsisverhaal, ook dit is geen witte raaf, want het is een symptoom van sepsis.quote:Op woensdag 29 juni 2011 20:08 schreef June. het volgende:
[..]
Ja oke, het is inderdaad goed om dat in het achterhoofd te houden. Maar dat lijkt me dan meer meer het witte raaf scenario.
Ja, dat van de sepsis wist ik wel. Zal er eens oplettenquote:Op woensdag 29 juni 2011 20:18 schreef DDM het volgende:
[..]
Het eerste komt vaker voor dan je denkt. En wat betreft het sepsisverhaal, ook dit is geen witte raaf, want het is een symptoom van sepsis.
Nou de geen koorts bleek even een foutje. Ze had 39.8. Is nu op de HAP, wacht op ambu voor het ziekenhuis, maar wordt waarschijnlijk opgenomen met een pneumonie..quote:Op woensdag 29 juni 2011 19:45 schreef starla het volgende:
Geen koorts dus een infect onwaarschijnlijk is een denkfout.
Je kijkt natuurlijk naar de gehele kliniek. Hoesten met een verhoogd CRP al dan niet met koorts is zeer waarschijnlijk een luchtweginfect.
Bovendien zijn er vele situaties waarin de afwezigheid van koorts niets zegt zoals bij immunogecomprommitteerde mensen of ouderen.
Ah toch koorts.quote:Op woensdag 29 juni 2011 20:34 schreef Honeymooner het volgende:
[..]
Nou de geen koorts bleek even een foutje. Ze had 39.8. Is nu op de HAP, wacht op ambu voor het ziekenhuis, maar wordt waarschijnlijk opgenomen met een pneumonie..
Niet zo raar hoor, ik heb ook geen thermometer op mijn kamer liggenquote:Op woensdag 29 juni 2011 20:50 schreef Godshand het volgende:
[..]
Ah toch koorts.
Ze had het niet opgemeten? En sowieso is 's avonds vaak koorts hoger...
Nouja sterkte met je zusje
na 4 weken verpleeghuisgeneeskunde verbaas ik me hier eigenlijk niet eens meer over.quote:Op vrijdag 1 juli 2011 07:12 schreef iofn het volgende:
Verpleegkundigen die er gewoon lasix inflikkeren bij een patient bij een bloedtransfusie terwijl ze al een tensie heeft van 90/45Vervolgens zeg je er wat van en krijg je te horen: "Ja, maar het staat toch op het opdrachtenblad... En ze heeft er wel goed op geplast"
![]()
Doe dat maar wel, of toch voor het grootste deel van de huisartsen. Ik had het afgelopen jaar bij 3 op 3 huisartsen een verkeerde diagnose (of eigenlijk geen diagnose doordat een differentiaaldiagnose vals negatief was) ---> doorverwijzing naar de eerste de beste specialist (wel een goede voor zo ver ik het kan beoordelen) en nog voordat hij had gekeken wist hij op basis van de klachten al wat het probleem was, een visuele diagnose bevestigde het en het was dermate duidelijk dat volgens hem de huisartsen dit hadden moeten zien wanneer ze zouden hebben geweten wat ze deden. Details ga ik hier verder niet melden maar via pm wil ik ze wel melden voor wie meer wil weten.quote:Ze had wel een thermometer, maar had schijnbaar eerst echt geen koorts.. Nu dus wel, CRP van 143 op de x-thorax een duidelijk infiltraat in de linkerbovenkwab. Ze is opgenomen met IV amoxi..
Als het aan de huisarts had gelegen was ze dus maandag voor echo bovenbuik gegaan, echt heel erg chill, huisartsen.. En nee, ik mag ze natuurlijk niet over 1 kam scheren..
Patient met catheter die eruit moet.quote:Op vrijdag 1 juli 2011 07:12 schreef iofn het volgende:
Verpleegkundigen die er gewoon lasix inflikkeren bij een patient bij een bloedtransfusie terwijl ze al een tensie heeft van 90/45Vervolgens zeg je er wat van en krijg je te horen: "Ja, maar het staat toch op het opdrachtenblad... En ze heeft er wel goed op geplast"
![]()
Ohja, oud nieuws maar nu de strafzaak dus begonnen.quote:Op donderdag 30 juni 2011 09:21 schreef aloe_vera het volgende:
Toevallig iemand co-schappen gelopen bij deze frauderende psychiatershttp://nieuwsuur.nl/onderwerp/252152-fraude-met-pgb.html
CAD onder AB verwijderen? 1/3 van de urologen doet dat nooit. Zijn er ergens goede studies dat het nut heeft?quote:Op vrijdag 1 juli 2011 19:41 schreef _Lily_ het volgende:
[..]
Patient met catheter die eruit moet.
Opdracht aan verpleging: start ciproxin
Vervolgens gaat catheter er toch niet uit.
Opdracht aan verpleging: stop ciproxin
Verpleegkundige: maar waarom?! Weet je hoe vies die urine is, die zit vol met vlokken. Ik zou maar gewoon doorgaan met ciproxin hoor
Sorry hoor, maar ik denk niet dat je als leek veel kan oordelen over hoe goed huisartsen (of artsen) in het algemeen wel of niet zijn. Je kan natuurlijk wel negatieve ervaringen hebben en soms maken artsen wel eens fouten, maar om dan meteen te stellen dat het grootste deel van de huisartsen er niks van bakt vind ik onzin.quote:Op vrijdag 1 juli 2011 18:57 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Doe dat maar wel, of toch voor het grootste deel van de huisartsen. Ik had het afgelopen jaar bij 3 op 3 huisartsen een verkeerde diagnose (of eigenlijk geen diagnose doordat een differentiaaldiagnose vals negatief was) ---> doorverwijzing naar de eerste de beste specialist (wel een goede voor zo ver ik het kan beoordelen) en nog voordat hij had gekeken wist hij op basis van de klachten al wat het probleem was, een visuele diagnose bevestigde het en het was dermate duidelijk dat volgens hem de huisartsen dit hadden moeten zien wanneer ze zouden hebben geweten wat ze deden. Details ga ik hier verder niet melden maar via pm wil ik ze wel melden voor wie meer wil weten.
Cliëntelismequote:Op zaterdag 2 juli 2011 12:46 schreef Godshand het volgende:
Ik vraag mij het motief van de psychiaters af, op zich verdienen ze toch zat
Truequote:Op zaterdag 2 juli 2011 13:50 schreef June. het volgende:
[..]
Sorry hoor, maar ik denk niet dat je als leek veel kan oordelen over hoe goed huisartsen (of artsen) in het algemeen wel of niet zijn. Je kan natuurlijk wel negatieve ervaringen hebben en soms maken artsen wel eens fouten, maar om dan meteen te stellen dat het grootste deel van de huisartsen er niks van bakt vind ik onzin.
Het ging erom dat zij niet begreep dat er geen indicatie meer was om de AB te continueren nu de catheter erin bleef. Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind dat nogal dom als je al 20 jaar in het vak zit. Sterker nog, ik snap het compleet niet. Je geeft al 20 jaar medicijnen in opdracht van een arts aan patienten en je weet dus eigenlijk niet waarom? Over robotwerk gesproken.quote:Op zaterdag 2 juli 2011 12:59 schreef Godshand het volgende:
[..]
CAD onder AB verwijderen? 1/3 van de urologen doet dat nooit. Zijn er ergens goede studies dat het nut heeft?
http%3A%2F%2Fwww.nvu.nl%2Fuploads%2FwG%2F5r%2FwG5rP7-P4x6MX2kQbvVxIQ%2FNTvU-2009-05.pdf&ei=bfgOTp7NAYGAOsudxZ0L&usg=AFQjCNEfOCwqtyP5hNPiauT9A73B5-Pi0Q
In dit geval kan ik als relatieve leek dat ook prima beoordelen! De pathologie is ietwat complexer maar het vaststellen van het symptoom bij deze pathologie is kinderlijk eenvoudig, je hoeft enkel maar te weten hoe je ervoor zorgt dat je het symptoom ziet wanneer je onderzoekt.quote:Sorry hoor, maar ik denk niet dat je als leek veel kan oordelen over hoe goed huisartsen (of artsen) in het algemeen wel of niet zijn.
Drie op drie die niet de juiste diagnose stellen is heel wat meer dan wat je op basis van toeval zou verwachten wanneer de huisartsen voor het analyseren van die pathologie een goed niveau hebben. Twee van die drie werken in dezelfde grotere praktijk, de derde ergens anders.quote:Je kan natuurlijk wel negatieve ervaringen hebben en soms maken artsen wel eens fouten, maar om dan meteen te stellen dat het grootste deel van de huisartsen er niks van bakt vind ik onzin.
Als coassistent uit Nijmegen geloof ik niet dat wij veel meer of minder contacturen hebben dan andere faculteiten. Nijmegen is juist een vrij schoolse opleiding in de bachelorfase (met veel contacturen). In de interuniversitaire voortgangstoets geneeskunde scoort Nijmegen over het algemeen het hoogst (5 van de 8 Nederlandse faculteiten doen daar aan mee).quote:Op zaterdag 2 juli 2011 14:52 schreef Bram_van_Loon het volgende:
In hoeverre het relevant is weet ik niet maar ik woon in het zuiden van Nederland, de meeste huisartsen zijn in Nijmegen en in Maastricht opgeleid en die universiteiten staan bekend om een wel erg gering aantal contacturen (en dus een wel erg geringe parate kennis?).
Nou ja, wat wij als PGO hebben overgenomen is vooral thematische aanpak: een vak als circulatie 2, met daarin fysiologie, anatomie, pathofysiologie, epidemiologie, farmacotherapie, chirurgie, etc. Allemaal alleen met betrekking tot de circulatie. Dit in plaats van losse basisvakken. Echt PGO hebben wel niet, wel veel zelfstudieopdrachten (in plaats van slechts 'bestudeer hoofdstuk X')quote:Op zaterdag 2 juli 2011 14:59 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik had begrepen dat Nijmegen een lichte variant van het Maastrichtse PGB gebruikt. Des te beter als ik me hierin vergis.
Het is met name Maastricht waar ik me zorgen over maak, daarvan weet ik zeker dat die erg weinig contacturen hebben.
ik heb ook niet zoveel vertrouwen in het onderwijssysteem van Maastricht. Essentiele basiskennis leer je alleen maar door dat jezelf braaf op een schoolse manier eigen te maken.quote:Op zaterdag 2 juli 2011 14:59 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik had begrepen dat Nijmegen een lichte variant van het Maastrichtse PGB gebruikt. Des te beter als ik me hierin vergis.
Het is met name Maastricht waar ik me zorgen over maak, daarvan weet ik zeker dat die erg weinig contacturen hebben.
Ik snap dat het heel vervelend is dat je in eerste instantie verkeerd bent gediagnosticeerd, maar je moet niet vergeten dat het huisartsenvak één van de moeilijkere specialisaties is. Zij onderscheiden "pluis" van "niet-pluis" en fungeren als een soort poortwachter tot de dure tweede lijn. En dit doen ze met relatief weinig middelen, een echo of scan is niet meteen bij de hand.quote:Op zaterdag 2 juli 2011 14:52 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
In dit geval kan ik als relatieve leek dat ook prima beoordelen! De pathologie is ietwat complexer maar het vaststellen van het symptoom bij deze pathologie is kinderlijk eenvoudig, je hoeft enkel maar te weten hoe je ervoor zorgt dat je het symptoom ziet wanneer je onderzoekt.
De huisarts keek ofdat een bepaald symptoom wel of niet zichtbaar was, hij keek op de verkeerde manier (woorden van de specialist!), hij kon het symptoom niet vinden en hij had vervolgens de arrogantie om ervan uit te gaan dat dat symptoom er niet was en (nu komt het arrogante deel) niet de optie open te houden dat het symptoom er wel was maar dat hij het over het hoofd zag. Een professionele huisarts had het symptoom wel gevonden en als hij het over het hoofd zag dan zou hij de optie van die differentiaaldiagnose open heben gehouden, een collega of een specialist hebben laten kijken, aangezien enkel een positieve diagnose in dit geval 100% zeker juist is.
[..]
Drie op drie die niet de juiste diagnose stellen is heel wat meer dan wat je op basis van toeval zou verwachten wanneer de huisartsen voor het analyseren van die pathologie een goed niveau hebben. Twee van die drie werken in dezelfde grotere praktijk, de derde ergens anders.
Dat ze alle drie de verkeerde diagnose stelden is zeker aangezien hun diagnose verschilde van die van de specialist en de specialist 100% zeker de juiste diagnose stelde.
Ik werd overigens door een van die drie huisartsen naar een specialist gestuurd voor een polyklinische chirurgische ingreep die helemaal niet nodig bleek te zijn aangezien hij de verkeerde diagnose stelde. Als ik er niet op had gestaan dat de huisarts in kwestie mij door zou sturen naar een specialist dan had ik nu nog veel hinder gehad van die pathologie aangezien die enkel met medicatie te genezen is, met die klachten zou ik zeker niet in staat zijn om te studeren of te werken. Toch gek dat de specialist al in de gaten had wat er aan de hand was nog voordat hij heeft gekeken puur op basis van de symptomen (die hevig waren) terwijl de huisartsen blijkbaar zelfs na te kijken nog niet in de gaten hadden wat er aan de hand was. Blijkbaar maken die specialisten het vaker mee dat patiënten met deze klachten met een verkeerde verwijzing komen?
Naar aanleiding van deze valsnegatieve diagnose ben ik overgestapt naar een andere praktijk.
Zoals ik al zei, de details geef ik enkel via pm voor wie het naadje van de kous wil weten.
In hoeverre het relevant is weet ik niet maar ik woon in het zuiden van Nederland, de meeste huisartsen zijn in Nijmegen en in Maastricht opgeleid en die universiteiten staan bekend om een wel erg gering aantal contacturen (en dus een wel erg geringe parate kennis?).
Maar het is zo makkelijk om de zorg/de arts de schuld te gevenquote:Op zaterdag 2 juli 2011 15:52 schreef June. het volgende:
[..]
Ik snap dat het heel vervelend is dat je in eerste instantie verkeerd bent gediagnosticeerd, maar je moet niet vergeten dat het huisartsenvak één van de moeilijkere specialisaties is. Zij onderscheiden "pluis" van "niet-pluis" en fungeren als een soort poortwachter tot de dure tweede lijn. En dit doen ze met relatief weinig middelen, een echo of scan is niet meteen bij de hand.
En soms mis je wel dan wel eens dingen of verwijs je 'onnodig' een patiënt, maar achteraf is natuurlijk makkelijk praten.
Het is natuurlijk prima mogelijk dat de artsen die Bram_van_Loon heeft geraadpleegd incompetent zijn. Dan kun je ze natuurlijk terecht de schuld geven.quote:Op zaterdag 2 juli 2011 20:27 schreef Dizorn het volgende:
[..]
Maar het is zo makkelijk om de zorg/de arts de schuld te geven![]()
Ik ben eerst naar mijn huisarts gegaan. Die heeft ook geen verstand van derma. Maar ik dacht: We doen het gewoon zoals het hoort en ik ga dus eerst even horen wat de HA ervan vindt.quote:Op zaterdag 2 juli 2011 18:46 schreef gohan16 het volgende:
ik had ook zoiets, ik heb t door mn HA laten beoordelen, die vond t niet verdacht. Toen was t klaar voor mij. Alleen let ik wel op of het plekje niet veranderd.
Ik heb het idee dat huisartsen aardig vaak dingen als *niet erg* bestempelen, waarschijnlijk doordat de a priori kans op iets ernstigs in een huisartsenpraktijk vrij laag is en ze dus 9 van de 10 keer loos alarm hebben.quote:Op zaterdag 2 juli 2011 15:52 schreef June. het volgende:
[..]
Ik snap dat het heel vervelend is dat je in eerste instantie verkeerd bent gediagnosticeerd, maar je moet niet vergeten dat het huisartsenvak één van de moeilijkere specialisaties is. Zij onderscheiden "pluis" van "niet-pluis" en fungeren als een soort poortwachter tot de dure tweede lijn. En dit doen ze met relatief weinig middelen, een echo of scan is niet meteen bij de hand.
En soms mis je wel dan wel eens dingen of verwijs je 'onnodig' een patiënt, maar achteraf is natuurlijk makkelijk praten.
Met huisarts terugkom dagen/weken ertussen om het te relativeren (o.a. a-priori kansen) voor de huisartspraktijk denk ik dat dit niet zo'n heel slecht plan is. Een soort van nieuwe generatie super huisartsenquote:Op zondag 3 juli 2011 11:37 schreef starla het volgende:
De HA-opleiding moet 6 jaar worden:
Een jaar interne met long en reumatologie
Een jaar cardiologie
Een jaar neurologie en psychiatrie
Een jaar chirurgie
Een jaar gynaecologie
Een half jaar dermatologie en een half jaar urologie.
Krijg je killer huisartsen.
Trouwens, ik ben binnenkort de spreekuurtoets, nog tips?quote:Op zondag 3 juli 2011 13:39 schreef Honeymooner het volgende:
Hm echt? Ik vind de opleiding hier ook wel erg kort hoor.. Daarnaast worden veel mensen maar huisarts, omdat het specialisme van hun voorkeur niet lukt.. En als dat dan iets van derma is, hebben ze maar in totaal een half jaar spoedstage in de opleiding wat ik veeel te weinig vind.
Zie eerst maar eens dat je de feiten kent alvorens je oordeelt. Nogmaals, het was hier allesbehalve een complexe diagnose waarvoor geen technische hulpmiddelen nodig waren die hij niet had.quote:Maar het is zo makkelijk om de zorg/de arts de schuld te geven
Een gebrek aan middelen mag nooit een excuus zijn: ofwel heb je de juiste middelen en dan mag je geen fout maken ofwel heb je niet de juiste middelen en dan verwijs je de patiënt door.quote:En dit doen ze met relatief weinig middelen, een echo of scan is niet meteen bij de hand.
En soms mis je wel dan wel eens dingen of verwijs je 'onnodig' een patiënt, maar achteraf is natuurlijk makkelijk praten.
Ik zal jou via pm de details laten weten dan mag jij hier aangeven ofdat je het met mij eens bent dat de huisartsen hier gefaald hebben.quote:Het is natuurlijk prima mogelijk dat de artsen die Bram_van_Loon heeft geraadpleegd incompetent zijn. Dan kun je ze natuurlijk terecht de schuld geven.
als je wil heb ik alle 25 casussen voor je die kunnen langskomen. er zijn maar 2 casussen écht kut, en dat zijn die over acute buik (cholecystitis geloof ik) en die over hartfalen.quote:Op zondag 3 juli 2011 15:47 schreef MaxC het volgende:
[..]
Trouwens, ik ben binnenkort de spreekuurtoets, nog tips?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |