Over een week allemaal blije ingelote sjaars erbij!quote:Op woensdag 6 juli 2011 13:09 schreef Godshand het volgende:
Dit topic is trouwens onderdeel van SES: School En Studie. De Geneeskundestudenten die nog niet aan de cofase zijn begonnen, schitteren door afwezigheid (behalve Dizorn dan)![]()
Of zijn ze heel verstandig nooit aan Fok! begonnen?
Er wordt hier zoveel over patiënten en spreekuren en poli's etc. gepraat, dat ik me altijd een beetje kneuzig voel als ik weer aan kom kakken met iets over tentamens ofzoquote:Op woensdag 6 juli 2011 13:09 schreef Godshand het volgende:
Dit topic is trouwens onderdeel van SES: School En Studie. De Geneeskundestudenten die nog niet aan de cofase zijn begonnen, schitteren door afwezigheid (behalve Dizorn dan)![]()
Of zijn ze heel verstandig nooit aan Fok! begonnen?
Huh? Voor iedereen in plaats van alleen risicogroepen?quote:Op woensdag 6 juli 2011 13:36 schreef fusionfake het volgende:
Nice, vanaf 1 augustus HepB in het rijksvaccinatieprogramma.
Een weekje, das kort! Waarover?quote:Begin morgen met een weekje keuzeonderwijs op de uni v. antwerpen, ben benieuwd
Yup, tot nu toe werden alleen baby's waarvan één of twee ouders uit een endemisch gebied komt, of wanneer de moeder HbsAg positief is en vanaf 1-8-11 elke baby in een combinatie vaccin met DKTP-HIB-HepB. (http://www.rivm.nl/rvp/rijks_vp/vac_schema/)quote:Op woensdag 6 juli 2011 13:39 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Huh? Voor iedereen in plaats van alleen risicogroepen?
[..]
Een weekje, das kort! Waarover?
Prima keuze lijkt me.quote:Hepatitis B-inenting voor alle kinderen 27 Juni 2011
Voortaan krijgen alle kinderen die geboren zijn op of na 1 augustus 2011 een inenting tegen hepatitis B aangeboden. De minister van VWS volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad om de inenting op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Hepatitis B is een ernstige leverziekte die veroorzaakt wordt door een virus.
Op dit moment krijgen kinderen die een verhoogd risico hebben op hepatitis B deze inenting al. Dit zijn kinderen van een moeder met een chronische hepatitis B-infectie, kinderen van wie tenminste één ouder afkomstig is uit een land waar hepatitis B vaak voorkomt en kinderen met het syndroom van Down.
Ook buiten het Rijksvaccinatieprogramma laten al veel mensen zich inenten die risico lopen op een hepatitis B-infectie. Zo kunnen werknemers uit de gezondheidszorg en reizigers naar landen waar veel hepatitis B voorkomt zich laten inenten. Ook mensen die in seksuele relaties risico lopen krijgen inenting aangeboden.
Toch is vaccinatie van kinderen en volwassenen met verhoogd risico niet toereikend om de ziekte hepatitis B in Nederland voldoende terug te dringen. Er komen steeds vaker hepatitis B-infecties voor buiten deze risicogroepen. Ook zonder risicogedrag kan je ergens in je leven een besmetting oplopen. Bijvoorbeeld via werk, reizen of een seksuele relatie met iemand die uit een land komt waar veel hepatits B voorkomt. Ook al is de kans om hepatitis B op te lopen relatief klein, de gevolgen van de ziekte zijn groot.
Vaccinatie is een effectieve bescherming tegen hepatitis B. Er is een veilig vaccin beschikbaar waarmee zonder veel extra belasting meer ziekte kan worden voorkomen. Daarom heeft de minister algemene vaccinatie van alle kinderen opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden krijgen kinderen een combinatievaccin DKTP-Hib-HepB aangeboden. Dit vaccin wordt al vanaf januari 2006 in het Rijksvaccinatieprogramma gebruikt bij de inenting van kinderen met verhoogd risico.
Nederland volgt nu met de invoering van de algemene hepatitis B-inenting het advies van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) uit 1992 op. In de meeste (ook Europese) landen zit de vaccinatie al veel langer in het vaccinatieprogramma.
http://www.rivm.nl/rvp/actueel1/index.jsp
in welk jaar zit jij nu überhaupt eigenlijk?quote:Op woensdag 6 juli 2011 13:38 schreef Merel1808 het volgende:
[..]
Er wordt hier zoveel over patiënten en spreekuren en poli's etc. gepraat, dat ik me altijd een beetje kneuzig voel als ik weer aan kom kakken met iets over tentamens ofzo
Het 3e! Maar wegens omstandigheden dit jaar wel errrrg weinig gehaald, dus ik moet nog even babbelen met de studie-adviseur over het meest verstandige traject om te volgen.quote:Op woensdag 6 juli 2011 19:19 schreef Pluizel het volgende:
[..]
in welk jaar zit jij nu überhaupt eigenlijk?
quote:Op woensdag 6 juli 2011 13:23 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Over een week allemaal blije ingelote sjaars erbij!
Leuk!quote:Op woensdag 6 juli 2011 21:50 schreef starla het volgende:
Jeuj, ik mijn certificaat ALS, ABCDE(F) en kinderreanimatie gehaald!
Volgend jaar weer, zucht...
En het houdt nooit opquote:Op woensdag 6 juli 2011 21:50 schreef starla het volgende:
Jeuj, ik mijn certificaat ALS, ABCDE(F) en kinderreanimatie gehaald!
Volgend jaar weer, zucht...
Ah, ok, wel goede maatregel denk ik. Zo moeilijk is het natuurlijk ook weer niet.quote:Op woensdag 6 juli 2011 22:11 schreef starla het volgende:
Iedereen die op de SEH gaat werken moet volgens de inspectie dit beheersen. Is ook nieuw hoor. Dus ook neuro.
Ik zat in mijn eerste jaar in een groepje met 2 meisjes/vrouwen van 28, waarvan de ene al verpleegkundige was en de ander al een hele universitaire studie had afgerond. Er zit in ons jaar ook nog een fysiotherapeut met een eigen praktijk van 39, ik vind het niet gek. Je zult alleen wel goed moeten kijken hoe dat straks zit met langstudeerdersboetes/instellingscollegegeld etc.quote:Op woensdag 6 juli 2011 22:38 schreef TC_Artemis het volgende:
Zijn er mensen die ervaring hebben met geneeskunde beginnen na hun hbo? Het is iets wat ik heel graag zou willen, maar het lijkt mij zo onrealistisch om op je 25e nog met een studie te beginnen.
Ik heb nu in 1 jaar mijn hbo propedeuse (MBRT) behaald en zit te twijfelen of ik deelcertificaten moet gaan halen of dat ik mijn hbo moet afmaken en deelcertificaten ondertussen halen. Any thoughts on this?
Yes, dat was ook al een struikelblok. Ik heb alles al in werking gezet om deelcertificaten te halen, misschien dat ik eventueel nog een jaar hbo met een jaar wo kan combineren. Ik overweeg dan ook decentraal loten. Ik ben in mijn vrije tijd bezig met evenementen organiseren, en dat schijnt op zo'n decentrale selectie heel goed uit te komen. Voor nu: dan maar lifesavings aan gaan leggen. Ik zal dan per jaar 3000 euro extra 'boete' moeten betalen, maar dat is wel te overleven.quote:Op woensdag 6 juli 2011 22:40 schreef Merel1808 het volgende:
[..]
Ik zat in mijn eerste jaar in een groepje met 2 meisjes/vrouwen van 28, waarvan de ene al verpleegkundige was en de ander al een hele universitaire studie had afgerond. Er zit in ons jaar ook nog een fysiotherapeut met een eigen praktijk van 39, ik vind het niet gek. Je zult alleen wel goed moeten kijken hoe dat straks zit met langstudeerdersboetes/instellingscollegegeld etc.
1 2 3 4 | R/ Salbutamol inhalatie 200mcg dtd no 60 S. 1-2 dd z.n. |
Ja. Opleiding tot radiodiagnostisch/therapeutisch laborant.quote:Op woensdag 6 juli 2011 23:10 schreef June. het volgende:
Ik weet niet precies hoe het zit maar als je een tweede studie gaat doen in dezelfde richting, moet je dan ook niet instellingsgeld gaan betalen? MBRT is toch is met radiologie?
Dat scheelt weer danquote:Op woensdag 6 juli 2011 23:15 schreef TC_Artemis het volgende:
Uitzondering wordt gemaakt voor master of bacheloropleidingen die zich richten op onderwijs of zorg.
Idd, ik gebruik zelfs alleen nog maar de R en de S, verder schrijf ik gewoon alles achter elkaar, dus:quote:Op woensdag 6 juli 2011 23:46 schreef gohan16 het volgende:
R/ Salbutamol 200mcg/inhalatie
dtd no 1 discus
S. 1-2 dd z.n.
Maakt overigens niet zoveel uit, zolang de apotheek het begrijpt.
Mits je niet al eerder een opleiding op het gebied van gezondheidszorg of onderwijs hebt gevolgd....quote:Op woensdag 6 juli 2011 23:15 schreef TC_Artemis het volgende:
Uitzondering wordt gemaakt voor master of bacheloropleidingen die zich richten op onderwijs of zorg.
Same here. R/ NTG spray , no 1 flacon, S/ zn 1.quote:Op donderdag 7 juli 2011 08:36 schreef Honeymooner het volgende:
[..]
Idd, ik gebruik zelfs alleen nog maar de R en de S, verder schrijf ik gewoon alles achter elkaar, dus:
R/ Salbutamol 200 mcg/inhalatie
1 discus
S/ 1-2 dd z.n.
Ken ook geen specialist die nog met D en F aankomt..
gewoon 1 discus schrijven is genoeg in de dagelijkse praktijk. Bij examens farmacie tijdensde co-schappen niet. Dan moest je echt in het FK kijken en:quote:Op woensdag 6 juli 2011 23:46 schreef gohan16 het volgende:
R/ Salbutamol 200mcg/inhalatie
dtd no 1 discus
S/1-2 dd z.n.
Maakt overigens niet zoveel uit, zolang de apotheek het begrijpt.
Ook niet onbelangrijk: voor tal van specialisaties geldt in Nederland een maximale leeftijd waarop je mag starten aan de opleiding. Vraag mij niet waarom.quote:Ik zat in mijn eerste jaar in een groepje met 2 meisjes/vrouwen van 28, waarvan de ene al verpleegkundige was en de ander al een hele universitaire studie had afgerond. Er zit in ons jaar ook nog een fysiotherapeut met een eigen praktijk van 39, ik vind het niet gek. Je zult alleen wel goed moeten kijken hoe dat straks zit met langstudeerdersboetes/instellingscollegegeld etc.
Nou ja, iemand die 35 is, kan dus 10 jaar minder lang werken dan een AIOS die op zijn 25 begint. Dat is natuurlijk wel iets om mee te nemen.quote:Op donderdag 7 juli 2011 17:05 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ook niet onbelangrijk: voor tal van specialisaties geldt in Nederland een maximale leeftijd waarop je mag starten aan de opleiding. Vraag mij niet waarom.
Ik ken een arts die een tijd in het buitenland heeft gewerkt. Zij is nu halverwege 30 en wordt voor geen enkele opleiding voor een snijdend beroep meer aangenomen. Ik weet natuurlijk verder niet wat haar CV precies inhoudt, maar volgens mij is het een prima dokter.quote:Op donderdag 7 juli 2011 18:30 schreef gohan16 het volgende:
In welke selectie voor welke opleiding wordt en gediscrimineerd op leeftijd? Ben er wel benieuwd naar.
Waarom?quote:Nou ja, iemand die 35 is, kan dus 10 jaar minder lang werken dan een AIOS die op zijn 25 begint. Dat is natuurlijk wel iets om mee te nemen.
Voor neurochirurgie ligt de grens op 35 jaar.quote:In welke selectie voor welke opleiding wordt en gediscrimineerd op leeftijd? Ben er wel benieuwd naar.
Het lijkt me een interessante grond voor een rechtszaak m.b.t. leeftijdsdiscriminatie. Ik zou het eens proberen...quote:Ik ken een arts die een tijd in het buitenland heeft gewerkt. Zij is nu halverwege 30 en wordt voor geen enkele opleiding voor een snijdend beroep meer aangenomen. Ik weet natuurlijk verder niet wat haar CV precies inhoudt, maar volgens mij is het een prima dokter.
Ik heb een verslavingsarts eens op de televisiek horen vertellen dat het met name onder strevers vaker voorkomt dat ze een coaïneverslaving ontwikkelen t.g.v. de druk die zij zichzelf continue opleggen en omdat je een bepaald type persoonlijkheid moet hebben om zoveel te bereiken in je vak.quote:Ik ken zelfs een doctor die uit de opleiding is gekickt vanwege bepaalde nevenactiviteiten waar je een kleiner neustussenschotje van krijgt.
Ik erger me ook altijd ja!quote:Op donderdag 7 juli 2011 19:46 schreef dotKoen het volgende:
Overigens irriteer ik me elke keer als ik het tijdschrift van de VtdK ontvang weer aan de kinderachtige manier waarop Renckens c.s. stukjes schrijven, maar goed, hij heeft hier een punt.
Wat kneuzig? Ik zou er maar alvast van leren, en over 3 jaar doe jij daar ook aan mee (tenminste, als je niet tot het kleine percentage gaat horen dat tussentijds opgeeft)quote:Op woensdag 6 juli 2011 13:38 schreef Merel1808 het volgende:
[..]
Er wordt hier zoveel over patiënten en spreekuren en poli's etc. gepraat, dat ik me altijd een beetje kneuzig voel als ik weer aan kom kakken met iets over tentamens ofzo
Dat dus. Een beetje weemoedig naar die goede oude tijd, toen een college om half 9 's ochtends nog "vroeg" was en het irritant was als een college 10 minuten van je pauze afsnoepte...quote:Op donderdag 7 juli 2011 21:10 schreef Godshand het volgende:
Dan zullen de overige (bijna) a(n)ios-sen met een traan in hun ogen aan hun studentenjaren terugdenken![]()
![]()
![]()
De tijd dat je met een beetje geluk zo'n 12 weken vakantie hebt per jaarquote:Op donderdag 7 juli 2011 21:28 schreef intoxicated het volgende:
[..]
Dat dus. Een beetje weemoedig naar die goede oude tijd, toen een college om half 9 's ochtends nog "vroeg" was en het irritant was als een college 10 minuten van je pauze afsnoepte...![]()
En ik ben pas een halfjaar klaar
Water- en zouthuishouding 2? -> ICC Internequote:Op donderdag 7 juli 2011 21:31 schreef Rituals het volgende:
[..]
De tijd dat je met een beetje geluk zo'n 12 weken vakantie hebt per jaarik waarschijnlijk niet, want m'n laatste tentamen ging slecht
.
Jaquote:Op donderdag 7 juli 2011 21:34 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Water- en zouthuishouding 2? -> ICC Interne
Wij (ruim bovenmodaal verdiende hoogopgeleiden) hebben daar sowieso toch niet echt veel last van? En je bouwt bijna altijd pensioen in Nederland op als je hier werkt.quote:Op donderdag 7 juli 2011 21:40 schreef _Lily_ het volgende:
Ik ga dat pensioenprobleem echt proberen te omzeilen... Wordt echt gezeik hier, dat zie ik nu al.
Ik ga gewoon tijdens mijn werkjaren altijd geld opzij zetten voor mijn pensioen en als ik stop met werken haal ik het van de bank en verkas ik terug naar Suriname. Waar je vorstelijk kan leven met die euro's. En dan ga ik toch echt niet tot m'n 67e werken hoor
Makkelijkste onderwerp wat er isquote:Op donderdag 7 juli 2011 21:41 schreef Rituals het volgende:
[..]
Ja. Wat een drama
. Als ik de reacties op het prikbord lees ben ik gelukkig niet de enige die het zo slecht gemaakt heeft
. Ben benieuwd waar de norm komt te liggen (maar de norm moet wel héél laag liggen wil ik hem halen
).
Ik dacht ook dat ik het begreep en dat ik hem gehaald zou hebben, maar dat valt vies tegenquote:Op donderdag 7 juli 2011 21:47 schreef DDM het volgende:
[..]
Makkelijkste onderwerp wat er is![]()
Zo lang je maar onthoudt dat de hoeveelheid water gereguleerd wordt door de hoeveelheid natrium en het de natriumspiegel gereguleerd wordt door de hoeveelheid water. Als je dit niet weet heeft de rest ook weinig zinEn anders inderdaad een ICC Interne
Als je iets niet snapt of je wilt extra uitleg; moet je het maar even meldenquote:Op donderdag 7 juli 2011 21:50 schreef Rituals het volgende:
[..]
Ik dacht ook dat ik het begreep en dat ik hem gehaald zou hebben, maar dat valt vies tegen. Het was denk ik een stuk gedetailleerder dan we verwacht hadden o.b.v. het onderwijs en de zelfstudieopdrachten.
Dankje! Er is zoveel commentaar geweest op de vragen dat ze op BB een bestandje met de tentamenvragen + korte toelichting hebben gezet. Mocht ik nog steeds iets niet begrijpen laat ik het weten.quote:Op donderdag 7 juli 2011 21:52 schreef DDM het volgende:
[..]
Als je iets niet snapt of je wilt extra uitleg moet je het maar even melden
Dat hoop ik... Maar verschillende mensen hebben (delen van) hun opgebouwde pensioen zien verdampen, ook artsenquote:Op donderdag 7 juli 2011 21:45 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Wij (ruim bovenmodaal verdiende hoogopgeleiden) hebben daar sowieso toch niet echt veel last van? En je bouwt bijna altijd pensioen in Nederland op als je hier werkt.
Ik zou echt nooit in Suriname willen wonenquote:Op donderdag 7 juli 2011 21:53 schreef _Lily_ het volgende:
[..]
Dat hoop ik... Maar verschillende mensen hebben (delen van) hun opgebouwde pensioen zien verdampen, ook artsen
En je weet maar nooit wat ze voor grappen gaan bedenken in de toekomst.
Dit wordt dus mijn escaperoute. Ook voor als ik niet tot m'n 67e door wil gaan met werken.
Ja, nefro met iemand die het uit kan leggen! Hahaquote:Op donderdag 7 juli 2011 21:52 schreef dotKoen het volgende:
Ach, ik begreep het uiteindelijk ook wel, had er een 7 voor. En 2 weken op nefro gestaan met een een hele goede nefroloog, dat hielp ook wel.
Tsja maar ik KOM uit Suriname lieve schat. Mijn hele familie woont daar inclusief ouders over een tijd.quote:Op donderdag 7 juli 2011 21:54 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Ik zou echt nooit in Suriname willen wonen
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Your body. Your soul. Your rituals.
Dat is inderdaad een verschil, en idd begrijpelijk dat je daar wilt wonen.quote:Op donderdag 7 juli 2011 22:00 schreef _Lily_ het volgende:
[..]
Tsja maar ik KOM uit Suriname lieve schat. Mijn hele familie woont daar inclusief ouders over een tijd.
Dat is wel nogal een verschil. Ik wil niet afgebeuld worden in Nederland hehe
quote:Op donderdag 7 juli 2011 22:00 schreef Rituals het volgende:
@ DDM, ik heb trouwens wel een andere vraag! Deze vraag kwam ik tegen toen ik oud-tentamens aan het maken was en ik kwam er niet helemaal uit.
Lithium-geinduceerde nefrogene diabetes insipidus (NDI) is de meest voorkomende vorm van verkregen NDI. Typische kenmerken van ernstige lithium-geinduceerde NDI zijn:
1. hypernatriëmie en hypervolemie
2. hypernatriëmie en hypovolemie
3. hyponatriëmie en hypervolemie
4. hyponatriëmie en hypovolemie
Antwoord:Alle antwoorden zijn op het eerste gezicht fout.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Een nefrogene diabetes inspidus is een vorm van een normovolemische hypernatriemie.
Je kan natuurlijk nooit een hypernatriëmie en hypervolemie ontwikkelen, want je hoeveelheid zout is gewoon je eigen zout. Een hypervolemische hypernatriemie zie je bijv bij een Cushing of Conn.
Maar het gaat hier om het woordje ernstig en dan zal er vast wel meer aan de hand zijn, zoals het gebruik van diuretica of een patient die niet in staat is om de boel te compenseren middels een intact dorstmechanisme. Op een gegeven moment verlies je dan volume en zal je inderdaad een hypovolemie ontwikkelen. Dus je had het goed
Maar normaliter is het dus een normovolemische hypernatriemie, want je kan gewoon bijdrinken.
Dit dacht ik zelf ook en kon echt niet bedenken waarom het een hypernatriëmie en hypervolemie zou moeten zijn hier.quote:Op donderdag 7 juli 2011 22:21 schreef DDM het volgende:
[..]
Alle antwoorden zijn op het eerste gezicht fout.
Een nefrogene diabetes inspidus is een vorm van een normovolemische hypernatriemie.
Je kan natuurlijk nooit een hypernatriëmie en hypervolemie ontwikkelen, want je hoeveelheid zout is gewoon je eigen zout. Een hypervolemische hypernatriemie zie je bijv bij een Cushing of Conn.
Maar het gaat hier om het woordje ernstig en dan zal er vast wel meer aan de hand zijn, zoals het gebruik van diuretica of een patient die niet in staat is om de boel te compenseren middels een intact dorstmechanisme. Op een gegeven moment verlies je dan volume en zal je inderdaad een hypovolemie ontwikkelen. Dus je had het goed
Maar normaliter is het dus een normovolemische hypernatriemie, want je kan gewoon bijdrinken.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Your body. Your soul. Your rituals.
Nah ja Lithium wordt altijd een klein beetje teruggeresobeerd in de proximale tubulus, maar elke vorm die gepaard gaat met een toegenomen proximale terugresorptie van Na, ergo een gestimuleerd RAAS zorgt voor een toename in de spiegel van Lithium. Dus ook een simpel HCT kan dit geven. En nu we toch in de nefrologie zitten, je zegt dehydratie, maar je bedoelt natuurlijk te zeggen hypovolemie tochquote:Op donderdag 7 juli 2011 22:36 schreef June. het volgende:
Hoorde trouwens laatst dat lithium i.c.m. bijvoorbeeld dehydratie erg gevaarlijk kan zijn en kan lijden tot een intoxicatie (nier onderscheidt natrium niet van lithium). Nooit geweten
quote:Op donderdag 7 juli 2011 22:39 schreef Rituals het volgende:
@ DDM, nu ik toch bezig ben heb ik nog een vraag over een oud-tentamen.
Mevr. Snijder is elder gezien op de SEH wegens koorts, braken, buikpijn en hypotensie. Behandeling met NaCl 0,9% en bicarbonaat wordt direct gestart. I.v.m. plaatsgebrek wordt zij overgeplaatst. In het andere ziekenhuis wordt opnieuw bloedonderzoek ingezet. Bij labonderzoek worden de volgende waarden gezien: Na+ 144 mmol/l, K+ 3,6 mmol/l, Cl- 90 mmol/l, bicarbonaat 24.0 mmol/l, glucose 12 mmol/l, en in de gasanalyse pH 7.4, pO2 12.2 kPa, pCO2 5,3kPa.
Van welke zuur-base stoornis is hier sprake?
1. Er is geen sprake van een zuur-base stoornis
2. Er is sprake van een metabole acidose
3. Er is sprake van een gecombineerde metabole acidose en metabole alkalose
Antwoord:Ik zal je een beetje sturen. Je komt zelf met de aniongap aan, bereken deze en wat zegt dit? Verder vind ik wel dat er weinig gegevens zijn. Ik mis parameters voor de circulatie en de urinewaarden, maar we komen er welSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
Meer gegevens heb ik nietquote:Op donderdag 7 juli 2011 23:04 schreef DDM het volgende:
[..]
Ik zal je een beetje sturen. Je komt zelf met de aniongap aan, bereken deze en wat zegt dit? Verder vind ik wel dat er weinig gegevens zijn. Ik mis parameters voor de circulatie en de urinewaarden, maar we komen er wel
Ik ga zo lang mogelijk doen over mijn doctoraal-periode, en ik weet ook wel dat iedereen met weemoed terugkijkt naar hun studentenjaren, maar het is meer dat ik me tussen al deze (naar eigen zeggen) mega-geslaagde (bijna-)artsen een beetje een kneus voel met mijn 14 (misschien nog 39) studiepunten dit jaar. En ik weet ook wel dat dit faaljaar een goede reden heeft gehad, maar toch trek ik me dat ontzettend aan, en daar moet ik nog even goed mee leren omgaanquote:Op donderdag 7 juli 2011 21:10 schreef Godshand het volgende:
[..]
Wat kneuzig? Ik zou er maar alvast van leren, en over 3 jaar doe jij daar ook aan mee (tenminste, als je niet tot het kleine percentage gaat horen dat tussentijds opgeeft)
Dus 95% kans dat je over 3 jaar ook in de witte jas om je heen kijkt...
Voor de overige medische lurkers mag je genoeg vertellen over geslaagde tentamens, geslaagde vakanties, foute patiëntpresentaties, slechte koffieautomaten, weer blokwijzigingen en plannen van de medische faculteit over weer een ander leerprogramma voor de aankomende medische studenten...Dan zullen de overige (bijna) a(n)ios-sen met een traan in hun ogen aan hun studentenjaren terugdenken
![]()
![]()
Oke daar gaan we:quote:Op donderdag 7 juli 2011 23:10 schreef Rituals het volgende:
[..]
Meer gegevens heb ik niet. De aniongap is hier 33.6. Een aniongap van >20 wijst richting een metabole acidose. Het braken zou kunnen leiden tot een metabole alkalose. Er kan in dit geval geen sprake zijn van enkel een metabole acidose, dus er is gecompenseerd of er is sprake van een gecombineerde zuur-base stoornis. De pCO2 is normaal, dus:
--> gecombineerde metabole alkalose + metabole acidose?Of mag ik dat niet zo simpel zeggen?
als je drop eet vanwege het glycyrrhizinezuur kan je beter zoethoutthee drinkenquote:Op vrijdag 8 juli 2011 08:36 schreef Pluizel het volgende:
ik zit nu trouwens maar dropjes te eten want ik moet straks weer naar ok. gister 2 keer moeten uitstappen omdat ik duizelig werd. Nu eens kijken of ik op blote voeten in m'n klompjes níet ondersteboven ga. stom lijf.
quote:Drop bevat zelf geen natrium; de zoute smaak komt niet van natriumchloride, maar van ammoniumchloride (salmiak).
Je zou het tentamen van dit jaar eens moeten zien...quote:Op vrijdag 8 juli 2011 08:10 schreef Pluizel het volgende:
manman, als ik die toetsvragen zo lees vraag ik me af of de toetsen in groningen wel moeilijk genoeg zijn
zout of geen zout, vandaag ging het prima op ok. ik denk dat het ook hielp dat ik op blote voeten in m'n klompjes zat, dan kan je toch een heel stuk warmte via je voeten kwijtquote:Op vrijdag 8 juli 2011 14:59 schreef computergirl het volgende:
[..]
als je drop eet vanwege het glycyrrhizinezuur kan je beter zoethoutthee drinken
[..]
Ik zou dit moeten snappen.... (sowieso na mijn coschap interne en al helemaal na een patient te hebben gehad met een diabetes insipidus)quote:Op donderdag 7 juli 2011 22:21 schreef DDM het volgende:
[..]
Een nefrogene diabetes inspidus is een vorm van een normovolemische hypernatriemie.
.
laat zienquote:Op vrijdag 8 juli 2011 17:19 schreef Rituals het volgende:
Dankje DDM! Ik had het zelf ook zo bedacht, maar wist niet zeker of het inderdaad zo zat. Ik had ook nog nooit van een gecombineerde metabole alkalose en metabole acidose gehoord.
[..]
Je zou het tentamen van dit jaar eens moeten zien.... Hoewel dat tentamen wellicht voor sommigen hier wel te doen is, het is vrij klinisch namelijk.
Ik heb ze, maar je wilt dat ik alle 70 vragen in het topic ga posten?quote:
Is een beetje lastig, want het zijn vier grote casus, geen losse vragen. Als voorbeeld zal ik casus 2 plaatsen.quote:Op maandag 11 juli 2011 17:42 schreef Merel1808 het volgende:
Zoek er een paar toppers uit, ik ben nu ook wel benieuwd
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Kom maar op met de antwoordenzul je zien dat jullie alle vragen goed hebben
dan durf ik hier niet meer te posten
Overigens is deze casus niet zo'n goed voorbeeld van het 'klinische' waar ik het over had zie ik. Dat waren meer 'moet je iemand hier doorverwijzen'-vragen zoals deze vragen:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.En dan zaten er nog vragen in die simpel lijken, maar waarbij ik blijkbaar wat dieper had moeten nadenken dan ik deed. Zoals deze vragen:
En dan waren er ook nog een paar vragen die compleet niet aan de orde zijn gekomen. Ik had nog nooit gehoord van bruine tumoren bijvSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt., maar die vraag is ook geschrapt uit het tentamen, omdat het inderdaad niet behandeld is en het ook niet specifiek vermeld staat in Kumar. Overigens was bruine tumoren niet het goede antwoord
.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 0% gewijzigd door Rituals op 11-07-2011 18:41:19 ]Your body. Your soul. Your rituals.
quote:Op maandag 11 juli 2011 18:21 schreef Rituals het volgende:
Het laboratoriumonderzoek geeft: natrium 106 mmol/l, kalium 4,4 mmol/l, bloedglucose 11 18.
Vraag: Welke uitslag maakt bij deze patiënte het beste onderscheid tussen dehydratie en SIADH
a. Urinenatriumgehalte
b. Serumurinezuurgehalte
c. Urine-osmolaliteit
Daar had ik niet eens bij stilgestaan! Misschien moet ik nog even klagenquote:Op maandag 11 juli 2011 19:56 schreef DDM het volgende:
[..]
voor deze vraag. Er kan natuurlijk nooit sprake zijn van dehydratie bij een natrium van 106 mmol/l. Overigens is B het juiste antwoord. Had je dat ook?
Haha!quote:Op maandag 11 juli 2011 20:02 schreef Rituals het volgende:
[..]
Daar had ik niet eens bij stilgestaan! Misschien moet ik nog even klagenik had de vraag fout namelijk
![]()
Wat vind je van de rest van de vragen (over het algemeen)?
In case of doubt; dobu-lasixquote:
Hehe, duidelijk.quote:Op maandag 11 juli 2011 20:07 schreef DDM het volgende:
[..]
Haha!![]()
De vragen zijn goed en zitten op het maximale niveau. Moeilijker dan dit is niet toelaatbaar voor het curriculum.
8 fout van de 13.quote:Op maandag 11 juli 2011 20:17 schreef gohan16 het volgende:
Casus2
BabbAacBaAaCa
Kijk maar hoe slecht ik ben in het genezen van labwaarden
Het ging al mis bij je eerste antwoord!quote:Op maandag 11 juli 2011 20:17 schreef gohan16 het volgende:
Casus2
BabbAacBaAaCa
Kijk maar hoe slecht ik ben in het genezen van labwaarden
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |