De haring die wij eten wordt allemaal in scandinavie gevangen, noorse kust, kattegat.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:32 schreef 7754 het volgende:
Waarom zijn die dingen zo duur dan? In Duitsland worden ze ook gevangen en kosten ze een fractie van wat ze hier kosten.
Omdat Nederlanders zo idioot zijn om gewoon alles te betalen wat men ervoor vraagt. 6 euro per uur om te parkeren? Mjah, vervelend maar het moet maar...(!)quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:32 schreef 7754 het volgende:
Waarom zijn die dingen zo duur dan? In Duitsland worden ze ook gevangen en kosten ze een fractie van wat ze hier kosten.
Nederlanders klagen daar wel over, maar snappen het idee van stemmen met je Euro/voeten niet. Ze klagen over de prijzen in de horeca, maar gaan er wel heen.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 11:11 schreef Yi-Long het volgende:
[..]
Omdat Nederlanders zo idioot zijn om gewoon alles te betalen wat men ervoor vraagt. 6 euro per uur om te parkeren? Mjah, vervelend maar het moet maar...(!)
7 euro voor een Mac-menu!? Tja, het is wel een grote beker met water-siroop, aardig wat gefrituurde frietjes, en een lauwe hamburger, dus dat is een mooie prijs...(!),
2 euro voor een rauw visje en wat uitjes? Ach, is lekker toch!? (!)
Je betaalt hier zelfs 50ct om even ergens naar de WC te mogen, of om een mini-bakje saus bij je menu te krijgen...(!)![]()
![]()
Yeah, I know....quote:Op zaterdag 4 juni 2011 11:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nederlanders klagen daar wel over, maar snappen het idee van stemmen met je Euro/voeten niet. Ze klagen over de prijzen in de horeca, maar gaan er wel heen.
En kijk of de visboer met latex-handschoenen aan werkt.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Mijn vuistregel voor het eten van haring:
1. Koop de haring waar de haring voor je neus wordt schoongemaakt. Als de haring schoongemaakt klaar ligt in grote RVS schalen, loop dan door.
2. Staan er mensen in de rij te wachten op hun haring, is dat positief
3. Proef kritisch, zonder uitjes, nieuwe haring hoort zacht te zijn, vet, van binnen licht roze, niet oud roze.
En dat vermoeden heb ik ook al een tijdjequote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:35 schreef Pietverdriet het volgende:
De haring die wij eten wordt allemaal in scandinavie gevangen, noorse kust, kattegat.
Heb zwaar het vermoeden dat het allemaal gelul is om de prijs op te drijven.
Liever dat dan ditquote:Op zaterdag 4 juni 2011 13:09 schreef RobinOok het volgende:
Ja, bah, daar hou ik ook niet van. Eten aanraken met latex handschoenen, brrrr.
Ik gruwel al als ik eraan denk.
quote:Op zaterdag 27 januari 2007 13:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Helemaal mee eens is!
Ik kwam jaren geleden eens savonds bij AH en wilde een stuk marsepein varken, maar er was niemand achter de brood afdeling. Er kwam een gozer van de slagerij afdeling aangelopen, aan zijn puistenkop krabbend, is er iets? Ik zei, ik wilde marsepein, maar er is niemand. Hij loopt op de balie af, pakt met zijn ongewassen handen het beest (zijn kleding onder vlees en bloedresten van de slagerij) en snijd een stuk af en pleurt het op de weegschaal. Is verbaasd, pak de handleiding en het stuk marsepein van de weegschaal (met diezelfde handen waar hij mee krabte en achter het vlees vandaan kwam) en legt het er weer op, zegt iets van het is 230 gram, anders nog iets?
Ik zette mijn mandje met inkopen voor hem op de balie en verzoek hem deze één voor één in zijn ongewassen reet te steken, en liep weg, om nooit meer deze vestiging van ahold te betreden.
*huiver*
Ugh, ik heb dat met slagroomtruffels gehad bij de plaatselijke bakker. Toen ik haar erop aansprak, was ze nog beledigd ook, want 'zo deed ze het altijd'.quote:
Je had die marsepein wel aangepakt als ie handschoentjes had aangehad en met handschoenen aan zijn puistenkop had gekrabt?quote:
Nee, ik heb het gewoon over hygienequote:Op zaterdag 4 juni 2011 21:41 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Je had die marsepein wel aangepakt als ie handschoentjes had aangehad en met handschoenen aan zijn puistenkop had gekrabt?
Dan doet mijn schaafijssurinamer hier op de hoek van de markt het beter. Komt een jochie aanlopen, die zn hand op het blok ijs neerlegt. Met mooi surinaams accent zegt hij "Jongen doe dat nooit meer, dat is etenswaar, mensen moeten dat nog eten en ik weet niet waar jij met je handen allemaal geweest bent!".quote:
quote:Nieuwe haring niet 'supervet'
»
In Scheveningen heeft het eerste vaatje nieuwe haring 58.000 euro opgeleverd. Het vaatje met ongeveer 45 visjes is op de visafslag gekocht door de groothandel Makro.
De opbrengst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat naar de Stichting Kinderpostzegels. De Makro schenkt de haring aan een restaurant in Delft dat gespecialiseerd is in duurzame vis.
Groter
Op de veiling werd de nieuwe haring ook getest. Volgens de haringdeskundigen is de vis dit jaar niet zo supervet als vorig jaar, maar is het "een prima vis".
Biologen zeggen dat de vissen dit jaar opvallend groter zijn dan voorgaande jaren. "De haring is twee keer zo groot dan eerder gedacht", laat het visbureau weten.
Noren
De Hollandse nieuwe kwam afgelopen zondag aan in de haven van Scheveningen, aan boord van de twee haringschepen die Nederland nog kent. De laatste jaren wordt de haringvangst vooral bedreven door Noren.
Er mag dit jaar 161 miljoen kilo worden gevangen, waarvan 15 procent wordt gebruikt voor nieuwe haring. De rest wordt ingeblikt of wordt geėxporteerd.
Van 200 miljoen maatjesharingen gaat de helft naar Duitsland, 85 miljoen blijven in Nederland en de rest gaat naar Belgiė.
2008:quote:Het haringseizoen gaat dinsdag van start met de traditionele veiling van het eerste vaatje voor het goede doel.
In tegenstelling tot vorig jaar is het dit keer niet spannend of de aanvoer op tijd en voldoende zal zijn. Nico de Jong spreekt over een goede vangst. Bovendien voldoet de vis goed aan criteria, zoals vetopbouw, die gelden als maatstaf voor kwaliteit van de vis.
Er mag dit jaar 15 procent minder haring gevangen worden op de Noordzee dan vorig jaar, maar voor het aantal vissen dat vroeg in het seizoen als Hollandse nieuwe door de keel geldt maakt dat niet uit. Het overgrote deel van de haring gaat naar het buitenland of wordt verwerkt tot rolmops of gerookte haring.
Duurzaam gevangen
Voor de consument zal de Hollandse nieuwe naar verwachting even duur zijn als vorig jaar. De man in de straat kan uitgaan van een prijs die varieert van 1,75 tot 2,25 euro per stuk. Bovendien voldoet dit jaar vrijwel alle Holandse nieuwe aan het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis.
2006:quote:De eerste Hollandse Nieuwe, jonge haringen, zijn hoogstwaarschijnlijk van goede kwaliteit door het mooie weer, zegt Nico de Jong, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging. Het nieuwe maatjesseizoen start officieel op 3 juni. Eind deze week varen de Nederlandse schepen uit voor de eerste vangst.
Voldoende plankton
"De maatjes zullen waarschijnlijk van goede kwaliteit zijn door het mooie zomerweer", zegt de Jong. "Door het warme weer en zonneschijn is er genoeg plankton aanwezig voor de haring. Alle ingrediėnten zijn er voor maatjes van goede kwaliteit", weet de voorzitter. Hij wijst er wel op dat het om een natuurproduct gaat, en dat er pas echt zekerheid is wanneer de eerste haringen worden bovengehaald. Dat gebeurt normaal tegen het einde van de week.
Vorig jaar prima
Ook vorig jaar was de Hollandse Nieuwe van goede kwaliteit. In 2006 was dat minder door het koude voorjaar. Toen werd de start van het seizoen zelfs met twee weken uitgesteld.
quote:De Nederlandse haringgroothandel heeft vanmorgen besloten dat het haringseizoen op woensdag 14 juni van start gaat. Dat is twee weken later dan oorspronkelijk gepland. De kwaliteit van de haring is in de afgelopen week verbeterd. De verwachting is dat de twee weken extra de haring voldoende tijd geeft in optimale conditie te komen voor de verwerking tot Hollandse Nieuwe.
Vorige week werd voor het eerst in de geschiedenis besloten het haringseizoen uit te stellen. De natuur lijkt twee tot drie weken achter te lopen en ook bij de haring is dat merkbaar. Haring kan tot Hollandse Nieuwe verwerkt worden als hij voldoende vet is en het juiste voedsel in de maag heeft. Door het koude voorjaar was het voedselaanbod in zee klein, waardoor de haring mager bleef. “Met dit uitstel luisteren we goed naar de natuur en zullen we in staat zijn over twee weken een goede haring aan de consument te presenteren”, aldus Nico de Jong van de Nederlandse haringgroothandelsvereniging.
Net dus de eerste van dit jaar op. Smaakte prima. Zit goed in het vet, mooi rood van binnen.quote:Op dinsdag 7 juni 2011 17:32 schreef golfer het volgende:
Morgen maar eens even er eentje halen bij een stalletje.
De vissers krijgen 90 cent voor een kilo haring, dus dat valt hartstikke mee. Overigens wordt nog steeds van het grootste gedeelte van de haring vismeel gedraaid.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De haring die wij eten wordt allemaal in scandinavie gevangen, noorse kust, kattegat.
Heb zwaar het vermoeden dat het allemaal gelul is om de prijs op te drijven.
Om zo van goddelijk lekkere haring smerige kweekzalm te maken. Geloof dat ze van 7 kilo haring op die manier 1 kilo zalm maken.quote:Op woensdag 8 juni 2011 16:42 schreef Erasmo het volgende:
[..]
De vissers krijgen 90 cent voor een kilo haring, dus dat valt hartstikke mee. Overigens wordt nog steeds van het grootste gedeelte van de haring vismeel gedraaid.
Dat ze daar de bijvangst niet voor gebruiken...quote:Op woensdag 8 juni 2011 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Om zo van goddelijk lekkere haring smerige kweekzalm te maken. Geloof dat ze van 7 kilo haring op die manier 1 kilo zalm maken.
Daar zit vaak een quota op, dus bv de bijgevangen schol of ondermaats gaat hup, dood overboord.quote:Op woensdag 8 juni 2011 17:01 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Dat ze daar de bijvangst niet voor gebruiken...
Het "Vissers willen het niet" uit dat filmpje betwijfel ik. Als je de bijvangst overboord flikkert is er meer ruimte voor vis die meer opbrengt..quote:Op woensdag 8 juni 2011 17:05 schreef golfer het volgende:
Over die waanzin van de bijvangst:
http://www.fishfight.nl/
Als je je even wat meer verdiept in die aktie en de bijbehorende TV-programma's van Hugh opzoekt zal je zien dat de vissers het zelf echt verschrikkelijk vinden. Het heeft namelijk te maken met de Europese visquota. Als je als visser bijvoorbeeld aan je kabeljauwquotum zit ben je gedwongen, terwijl je op een andere vissoort vist, om alle kabeljauw die je als bijvangst binnenkrijgt overboord te kiepen (meestal dood).quote:Op woensdag 8 juni 2011 17:13 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Het "Vissers willen het niet" uit dat filmpje betwijfel ik. Als je de bijvangst overboord flikkert is er meer ruimte voor vis die meer opbrengt..
Dat mag in het huidige systeem dus (nog) niet.quote:Op woensdag 8 juni 2011 18:29 schreef Isegrim het volgende:
Kunnen ze dan niet in quota handelen, dat ze die vis aan een ander overdoen?
Dat is er zo fout aan bij onze visboer op de Jan Evertsenstraat. Het probleem is dat die neppe boer gewoon de haringen weet te verkopen en dit dus nooit gaat veranderen. En tja met een zoot uitjes en/of zuur merk je er niks meer vanquote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Mijn vuistregel voor het eten van haring:
1. Koop de haring waar de haring voor je neus wordt schoongemaakt. Als de haring schoongemaakt klaar ligt in grote RVS schalen, loop dan door.
2. Staan er mensen in de rij te wachten op hun haring, is dat positief
3. Proef kritisch, zonder uitjes, nieuwe haring hoort zacht te zijn, vet, van binnen licht roze, niet oud roze.
En wat heeft dat met haring te makenquote:Op woensdag 8 juni 2011 23:52 schreef AMAR420 het volgende:
geef mij dan toch maar een bakje kibbeling
Duur. Ik betaal voor eren losse hier 1,95 en de aanbieding is 5 voor 7,50.quote:Op vrijdag 10 juni 2011 15:59 schreef HAL9000S het volgende:
Hier in Utrecht bij fishes zijn ze echt heerlijk en boterzacht.... 5 stuks voor een tientje
Fishes.quote:Op vrijdag 10 juni 2011 15:59 schreef HAL9000S het volgende:
Hier in Utrecht bij fishes zijn ze echt heerlijk en boterzacht.... 5 stuks voor een tientje
Bron? Hun tonijn is individueel gevangen en heeft MSC-keurmerk. Ook onafhankelijke bronnen beschouwen het als 1 vd weinige duurzame tonijnproducten.quote:
En terecht.quote:Op vrijdag 10 juni 2011 18:31 schreef HAL9000S het volgende:
Ja daar zijn ze volop bezig met duurzaamheid.... je kan er geen paling meer krijgen.
Welke zaak is dat?quote:Op vrijdag 10 juni 2011 18:46 schreef Yvesss het volgende:
Hier in Utrecht zit een viszaak met nogal wat pretenties. Ze halen ongevraagd de staart eraf, daar heb ik een hekel aan. Ze vragen 2,50 per stuk, daarvoor krijg je een heleboel graten. Dusdanig veel, dat ik de tweede gewoon heb weggegooid.
Mening.quote:
Ah ja, Volendam is dat toch? 2 jaar terug stonden ze inderdaad in de top 10 maar zo geweldig vind ik hun haring ook niet.quote:Op vrijdag 10 juni 2011 19:02 schreef Yvesss het volgende:
Welke zaak dat is? Ik zal niet gelijk de naam noemen, maar zoek het in Overvecht. Ze stonden 1 of 2 jaar geleden in de AD top tien. Het kan altijd een momentopname zijn, ik heb ze zelf niet gehaald en ik weet niet welk personeelslid de haringen heeft schoongemaakt. Ik ga zelf ook geen haringen halen voor 2,50 per stuk. Maar op deze manier waren ze nog geen euro waard.
En de haring van vorig jaar is altijd minder vet en minder lekker (dat gaan ze dus ook zeggen over deze haring, in 2012).quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:30 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb de indruk dat ik de aankondiging in de krant van de nieuwe Haring ieder jaar opnieuw lees, hij is volgens mij altijd hetzelfde. De nieuwe haring is uitstekend, maar hij wordt wel duurder...
Maar goed, binnenkort de nieuwe haring. We wachten in spanning op boterzachte moddervette lichtrose van binnen haring, voor mij zonder uitjes graag.
http://www.destentor.nl/n(...)e-Nieuwe-duurder.ece
Smerig weer om te vissen? Het was prachtig weer dit voorjaar
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |