abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_97690385
experiment: volkoren croissants. Conclusie: erg lekker, maar zoals verwacht een stuk minder luchtig. Pics!











  zaterdag 4 juni 2011 @ 11:09:32 #52
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97690471
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 11:05 schreef evo87 het volgende:
volkoren croissants.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97698049
wat? :P Is weer eens wat anders, iedere keer dezelfde maken gaat ook vervelen haha.
pi_97699694
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2011 11:05 schreef evo87 het volgende:
experiment: volkoren croissants. Conclusie: erg lekker, maar zoals verwacht een stuk minder luchtig. Pics!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
S H A M E - O N - Y O U
pi_97727012
jaja, nieuwe dingen proberen wordt niet gewaardeerd, noted. :P
Vanochtend volkoren, vijgen, walnoten, kaneel en saffraan brood, yummie. Volgend weekend de andere helft.



pi_97732158
Gisteren druk geweest :)

http://uitdekeukenvanarde(...)cake-met-kersen.html
Maar dan met aardbeien, erg lekker!

http://uitdekeukenvanarde(...)h-currant-bread.html
Heerlijk maar wel direct opeten! Iemand een idee hoe ik hem wel voroaf kan maken maar de dag erna nog lekker vers kan opeten?

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2009/09/appelcake.html
Eveneens heerlijk!!
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † zondag 5 juni 2011 @ 13:22:07 #57
91830 MaximusTG
pi_97733143
Hmm, je zou meer boter kunnen toevoegen aan het krentenbrood (lijkt het meer op stol), en je zou het na het bakken rondom in kunnen smeren met gesmolten boter. Dan is het langer houdbaar.
pi_98111265
quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 13:22 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, je zou meer boter kunnen toevoegen aan het krentenbrood (lijkt het meer op stol), en je zou het na het bakken rondom in kunnen smeren met gesmolten boter. Dan is het langer houdbaar.
Klinkt niet erg gezond ;) althans mij teveel vet.

Vandaag wil ik nog een kruidenbroodje bakken :9 moet nog even kijken voor een recept.

Zag dat de keuken van arden ook workshops geeft..lijkt me ook erg leuk.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † maandag 13 juni 2011 @ 17:15:34 #59
91830 MaximusTG
pi_98118713
Nee, het wordt er idd niet gezonder door... Hoe bewaarde je het brood dan normaal? Want er staat een heel hoofdstuk 'Brood bewaren' in de BBA van Reinhart.
Workshops had ik ook gezien ja, ze heeft er zelfs een speciale Rofco broodoven voor. Mooi ding.
pi_98124888
quote:
0s.gif Op maandag 13 juni 2011 17:15 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, het wordt er idd niet gezonder door... Hoe bewaarde je het brood dan normaal? Want er staat een heel hoofdstuk 'Brood bewaren' in de BBA van Reinhart.
Workshops had ik ook gezien ja, ze heeft er zelfs een speciale Rofco broodoven voor. Mooi ding.
Direct opeten of in de vriezer ;)

http://uitdekeukenvanarde(...)oogde-tomaat-en.html

Nu in de oven, maar dan met verse tomaat ipv gedroogde :)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 25 juni 2011 @ 19:46:04 #61
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_98654795
zo ff wat witte zachte, met subtiel korstje, bolletjes gebakken, want ik kwam er achter dat ik geen brood meer had, maar moet wel werken morgen :P
bolletjes 2e rijs:


en klaar :9




receptje tjek
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_98661856
ben op zoek naar een adres in (liefst) zuid holland waar je goedkoop ingredienten kunt krijgen, en dan met name de extra's. kilootje zonnebloempitten, kilootje pompoenpitten enzo (in de supermarkt zijn dit soort dingen altijd belachelijk duur).
pi_98661906
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2011 23:05 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
ben op zoek naar een adres in (liefst) zuid holland waar je goedkoop ingredienten kunt krijgen, en dan met name de extra's. kilootje zonnebloempitten, kilootje pompoenpitten enzo (in de supermarkt zijn dit soort dingen altijd belachelijk duur).
Haal eigenlijk heel veel bij de dichtszijnde molen en makro wil nog wel eens helpen.

Mooi gelukt MissHobje!
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_98662128
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2011 23:07 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Haal eigenlijk heel veel bij de dichtszijnde molen en makro wil nog wel eens helpen.

Mooi gelukt MissHobje!
heb je een adres / naam van de molen? wat verkopen ze er allemaal.
pi_98662148
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 juni 2011 19:46 schreef MissHobje het volgende:
zo ff wat witte zachte, met subtiel korstje, bolletjes gebakken, want ik kwam er achter dat ik geen brood meer had, maar moet wel werken morgen :P
bolletjes 2e rijs:
[ afbeelding ]

en klaar :9
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

receptje tjek
wow... zo maakt onze turkse bakker ze ook :D ziet er goed uit!
pi_98662261
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juni 2011 23:14 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

heb je een adres / naam van de molen? wat verkopen ze er allemaal.
http://www.molenlandzigt.nl/
Ze hebben ook pompenpitten enz maar of het goedkoop is geen idee :@
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 26 juni 2011 @ 05:38:09 #67
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_98670158
Het is me wel duidelijk dat broodbakken secuur aan het recept houden is.

Ik heb vannacht een witbrood gebakken (simpelste recept: 500 gram bloem, 3 dl water, 7 gram gedroogde gist en 10 gram tafel zout. De bloem gezeefd en zonder veel aandacht gekneed. 1 uur rusten (ongeveer, gewacht tot 200% volume). Daar een bal van gemaakt. Deze op 200 C een klein uur gebakken. (20 minuten meer dan in het recept stond). Lekker random aankloten.

Morgen maal ik het witbrood tot grof paneermeel. Dus de kwaliteit maakt (denk ik) niks uit.

Vandaag (over 7 uur) maak ik knoflook-rozemarijnbrood volgens een ander recept. Vanavond horen jullie het resultaat.
pi_98963729
Net 2 krentenbroodjes gebakken.
Heb een zakje speltmeel liggen, iemand een receptje daarvoor?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  vrijdag 8 juli 2011 @ 21:46:30 #69
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_99221360
zojuist mijn lekkerste brood ooit gemaakt O+ ik weet niet wat ik anders heb gedaan maar het is echt goddelijk.
ik kan bijna concurreren met mijn favo bakker :D
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  vrijdag 8 juli 2011 @ 21:48:06 #70
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_99221470
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 juli 2011 22:20 schreef Ml-etje het volgende:
Net 2 krentenbroodjes gebakken.
Heb een zakje speltmeel liggen, iemand een receptje daarvoor?
ik gooi regelmatig wat speltmeel door een meergranendeeg. is niet anders dan bereidingswijze voor volkorenbrood. wel heel lekker, speltbrood :9
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_99221560
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juli 2011 21:48 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

ik gooi regelmatig wat speltmeel door een meergranendeeg. is niet anders dan bereidingswijze voor volkorenbrood. wel heel lekker, speltbrood :9
^O^ mits geen stralend weer morgen even proberen.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  vrijdag 8 juli 2011 @ 21:51:09 #72
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_99221651
evo, wil je met me trouwen?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 10 juli 2011 @ 16:32:46 #73
229513 Blurred86
Live Positive
pi_99282588
Ik heb vandaag een volkoren Iers soda bread gebakken:


Het is super simpel om te maken:
4 cups meel, kleine theelepel zout en flinke theelepel baking soda goed mengen.
2 cups karnemelk erbij (ik deed 1 melk, 1 yoghurt want ik had geen karnemelk. gewoon melk kan niet want je hebt het zuur nodig om het te laten rijzen).
Roeren en dan met je handen een bal van maken (zo min mogelijk roeren en niet kneden, net genoeg om het tot een bal te kunnen drukken), plat drukken, kruis insnijden en dan de oven in. 30-40 minuten tot het klaar is (gas mark 8, volgens mij is dat ongeveer 220C)

Zit op dit moment in het buitenland (3x raden welk land :P) maar als ik binnenkort weer thuis ben wil ik ook weer meer gaan bakken, dus ik ga dit topic maar eens in de gaten houden ter inspiratie. Zie veel lekkers in dit topic :9
but I am broken too, and spoken for, do not tempt me
  zondag 10 juli 2011 @ 16:44:59 #74
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_99283053
quote:
0s.gif Op zondag 10 juli 2011 16:32 schreef Blurred86 het volgende:
Ik heb vandaag een volkoren Iers soda bread gebakken:
[ afbeelding ]

Het is super simpel om te maken:
4 cups meel, kleine theelepel zout en flinke theelepel baking soda goed mengen.
2 cups karnemelk erbij (ik deed 1 melk, 1 yoghurt want ik had geen karnemelk. gewoon melk kan niet want je hebt het zuur nodig om het te laten rijzen).
Roeren en dan met je handen een bal van maken (zo min mogelijk roeren en niet kneden, net genoeg om het tot een bal te kunnen drukken), plat drukken, kruis insnijden en dan de oven in. 30-40 minuten tot het klaar is (gas mark 8, volgens mij is dat ongeveer 220C)

Zit op dit moment in het buitenland (3x raden welk land :P) maar als ik binnenkort weer thuis ben wil ik ook weer meer gaan bakken, dus ik ga dit topic maar eens in de gaten houden ter inspiratie. Zie veel lekkers in dit topic :9
Ierland? O-) .

Ik ga het ook eens proberen! *O*.
Niet meer actief op Fok!
  zondag 10 juli 2011 @ 21:34:08 #75
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_99295554
LIjkt mij heerlijk Blurred!

Heb nog steeds geen volkorenbrood gemaakt, kom er niet aan toe ofzo?
Maar als ik morgen om een uur of 10 in de ochtend een deeg in de oven wil schuiven.
Moet ik het deeg dan bij de 1e rijs of de 2e rijs overnacht in de koelkast doen?

[ Bericht 0% gewijzigd door uniekhoorn op 10-07-2011 21:38:31 (Thanks ML) ]
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_99296112
quote:
0s.gif Op zondag 10 juli 2011 21:34 schreef uniekhoorn het volgende:
LIjkt mij heerlijk Blurred!

Heb nog steeds geen volkorenbrood gemaakt, kom er niet aan toe ofzo?
Maar als ik morgen om een uur of 10 in de ochtend een deeg in de oven wil schuiven.
Moet ik het deeg dan bij de 1e rijs of de 2e rijs overnacht in de koelkast doen?
Ik doe het na de eerste rijs en dan kan het uit de koelkast nog eens rijzen.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † donderdag 14 juli 2011 @ 15:56:12 #77
91830 MaximusTG
pi_99460867
Met dit mooie boek dat ik pas voor mn verjaardag heb gekregen ga ik denk ik eens aan de gang!



Ik ga voor het San Fransisco Sourdough Bread :). Nu eerst mn starter bijvoederen ;).
pi_99460995
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juli 2011 15:56 schreef MaximusTG het volgende:
Met dit mooie boek dat ik pas voor mn verjaardag heb gekregen ga ik denk ik eens aan de gang!

[ link | afbeelding ]

Ik ga voor het San Fransisco Sourdough Bread :). Nu eerst mn starter bijvoederen ;).
Van harte nog. Lijkt me een boeiend boek.

Denk niet dat dat je lukken gaat als je in NL een zuurdesem opzet overigens. Schijnt dat het juist zo heet in verband met de gistsporen die in San Fransisco in de lucht zitten.
  † In Memoriam † donderdag 14 juli 2011 @ 16:05:44 #79
91830 MaximusTG
pi_99461374
Dankje ;). Zeker een boeiend boek, ik heb ook een ander boek van Reinhart, the Bread Baker's Apprentice, en wat me meteen opvalt is dat er in deze meteen gewichten in grammen bijstaan. Dus dat is al handig.
Wat betreft zuurdesem, ik heb al een zuurdesem gemaakt hoor, dat is het probleem niet. Tis trouwens niet zo dat je daadwerkelijk een soort val zet voor rondzwevende gistcellen, ik heb mijn desem op basis van biologische rogge gestart, en dus komen de microorganismen vooral van dat meel af. Maar je hebt gelijk dat het niet echt San Fransisco bread kan heten (dat zegt Reinhart zelf ook) maar hij noemt het toch zo om het verschil met het Franse pain au levain duidelijk te maken. Verschil is 100% bloem t.o.v. deels volkoren.
pi_99461791
Ehmm even een snelle vraag :@ kan ik deeg ook invriezen? Heb teveel en geen tijd om het nog af te bakken.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † donderdag 14 juli 2011 @ 16:25:49 #81
91830 MaximusTG
pi_99462430
Ja, dat kan, maar je kan het het beste doen na de eerste rijs, zie ook hier:

http://bakingbites.com/2007/04/freezing-bread-dough/

Zo zag de desem er trouwens uit na enkele weken slapen in de koelkast :P. Dit alles vermengd met elkaar en in een glas gedaan. Bak schoongemaakt met heet water, 100 gram desem terug gedaan en bijgevuld met 150 gram bloem en 150 gram water. Nu dus 400 gram desem. Geur die eraf kwam doet denken aan een zeer sterke Weizenbier ;).

pi_99462682
Ik heb ook wel eens een desem geprobeerd te maken, maar die ging op den duur echt nasty ruiken, en er kwam een laagje schimmel op. Dat terwijl ik wel precies de instructies van de bereiding volgde.
Hebben jullie nog een bereidingswijze die ik volgen kan? Wil het toch nog wel eens proberen.
  † In Memoriam † donderdag 14 juli 2011 @ 16:35:42 #83
91830 MaximusTG
pi_99462922
Dan kan ik je aanraden om deze methode te volgen:
http://uitdekeukenvanarde(...)on-zuurdesemers.html

Dat staat ook in de boeken van Reinhart.
Die gebruikt ananassap (maar bv vergeperst sinaasappelsap kan ook) om de pH te verlagen zodat 'slechte' ongewenste microorganismen geen kans krijgen. Ik kan je ook aanraden om de werkwijze goed te volgen en roggemeel te gebruiken (liefst biologisch, daar zitten meer microorganismen in). Dan kan het bijna niet misgaan.
Elke keer goed afdekken, en vaak omroeren is ook goed.
Als je dan een werkende desem hebt kun je die splitsen en bv ombouwen naar een volkorenstarter, of juist eentje die je alleen bloem voert, voor witbrood.
pi_99463083
Dank je, ik ga dan vanavond even kijken of ik nog roggemeel heb. Anders regel ik dat zaterdag even :)
  † In Memoriam † donderdag 14 juli 2011 @ 23:20:54 #85
91830 MaximusTG
pi_99483679
En zo ziet het er dan na 7 uur uit:

pi_99545187
morgenochtend brood met kokosmelk, mango, pinda's en wat specerijen. Foto's volgen :P
pi_99546933
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juli 2011 16:33 schreef evo87 het volgende:
morgenochtend brood met kokosmelk, mango, pinda's en wat specerijen. Foto's volgen :P
Klinkt heel bijzonder :Y


Hier staan de speltbroden die erg goed gerezen zijn te wachten tot ze voor hun 2e rijs de oven even in mogen op zo'n 50 graden ;)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_99571147
het was lekker :) (zoals altijd volkoren, dus niet erg luchtig)



  woensdag 20 juli 2011 @ 23:55:20 #89
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_99731661
Zo, mijn volkorenbrood staat nou voor de eerste keer te rijzen. Straks nog eens goed doorkneden, in siliconenbakding doen en dan overnacht in de koelkast laten staan. Hopen dat het lukt, 2e rijs van zo'n 10 uur in de koelkast
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_99738639
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2011 23:55 schreef uniekhoorn het volgende:
Zo, mijn volkorenbrood staat nou voor de eerste keer te rijzen. Straks nog eens goed doorkneden, in siliconenbakding doen en dan overnacht in de koelkast laten staan. Hopen dat het lukt, 2e rijs van zo'n 10 uur in de koelkast
Ben benieuwd Uniek,laat je het weten?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_99743025
Nou ik heb ook weer een simpel maar overheerlijk witbrood gebakken.
Heb het een nacht in de koelkast gelegd na het kneden, en voor het bakken nog 1,5 uur buiten de koelkast laten staan.

Recept
500 gram bloem
300 ml water
1,5 tl gist
1,5 tl zout



  † In Memoriam † donderdag 21 juli 2011 @ 12:37:34 #92
91830 MaximusTG
pi_99744921
Ziet er lekker uit DoDie, mooie gatenstructuur!
  donderdag 21 juli 2011 @ 13:55:53 #93
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_99747942
Dat ziet er heerlijk luchtig uit.

Mijn volkorenbrood is erg lekker, wel compact maar qua smaak echt super.
Zonet dus ook maar vier dikke snede gehad met makreel en met ham.. Nomnom
Nou ben ik vol :')
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_99748526
Verdraaid, was helemaal vergeten dat ik die zuurdesem zou maken.

Heb net een deeg voor walnotenbrood klaargemaakt, staat nu te rijzen. Met hulp van m'n dochtertje, dat zijn de lekkerste broden ;)
pi_99750655
Mooi DoDie!

Hier staat het 6 granenmeel even in de wacht :)

- 6 granenmeel vd molen
- 6 gram gist
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels (hazelnoot)olie
- 10 gram zout
- 240 ml karnemelk, 40 – 43 °C
- 60 gram water, 40 – 43 °C
- 1 ei (± 50 ml)

Behoorlijk stevig! Ik wil er pistolets van maken :)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_99752120
Wat doet het karnemelk precies met de smaak uiteindelijk?
pi_99753163
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 15:28 schreef Freddeh het volgende:
Wat doet het karnemelk precies met de smaak uiteindelijk?
Niets :) proef geen verschil.
Het schijnt wel het gisten te bevorderen.
Denk dat ik de broodjes maar eens op de pizzasteen doe.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  donderdag 21 juli 2011 @ 17:38:55 #98
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_99758635
Meer dan de helft is al op :P
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_99760013
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 17:38 schreef uniekhoorn het volgende:
Meer dan de helft is al op :P
[ afbeelding ]
^O^ ziet er goed uit!
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_99768267
Vraag over zout.

Heeft zout als functie; houdbaarheid en smaak?
Of heeft het een functie in het gistingsproces?

Als ik mijn brood zonder zout maak vind ik het nl. net zo lekker en het ziet er ook hetzelfde uit, niet meer of minder gerezen oid, geen andere structuur.

Overigens laat ik het brood altijd een dag staan, want ik houd meer van oud brood :')
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')