quote:
Op zondag 15 mei 2011 10:02 schreef RiftNL het volgende:Dat mag dus niet. Het songfestival kent hele strikte regels voor ieder deelnemend land. Zo mag er niets commercieels zijn aan de voorrondes of wat dan ook.
Als je dat wil kan je dat wel doen. Zo is er bij "Unser Star für Oslo" ook samengewerkt met het commerciële ProSieben. Met het bekende daverend succes.
Wat de TROS verkeerd doet, is niet op vingers van één hand te tellen. Maar de 'lessons learned' komen toch neer op de bekende problemen:
De muzikantEr zijn verschillende dingen geprobeerd. 3JS vielen mijns inziens heel erg door de mand. Ik had ze professioneel ingeschat, als vakidioten met tientallen jaren ervaring. De TROS had dat ook verwacht. Maar ze leverden een (misschien onverwachte) afknapper.
Het verschil tussen een pro en een amateur in de kunsten is IMHO dat een pro zich niet laat beperken door omstandigheden en altijd het beste uit zichzelf haalt. We willen een ikoon zien, iets onaantastbaars en boven de meute staand. Geen verwende, in zichzelf gekeerde mensen die in het ESF alleen maar een mogelijkheid voor tegenslag zien, die zich niet laten bijsturen, die in de media zich enorm laten kennen met zure uitlatingen, en die altijd de schuld bij het ESF leggen.
Dus, gevestigde Nederlandse artiesten zoals de Toppers en 3JS vormen een risico. Ze vinden zichzelf goed genoeg, voelen niet de noodzaak om aan te sluiten bij een internationaal publiek. Prima: we hebben jullie niet nodig. Genoeg voorbeelden van jonge, frisse talenten, voor wie het een groot feest zou zijn om deel te nemen, en die de harten kunnen stelen. Ik zou dus voorstellen om voor jong en ambitieus te gaan.
Extra voordeel is dat je de 'gunfactor' kan krijgen. Laat je eenzelfde lied doen door een energieke boyband van jonge kerels, dan kun je in ieder geval rekenen op de sympathy vote, female vote of gay vote.
Het liedjeHier kan ik weinig over zeggen omdat er door de jaren heen zo veel verschillende soorten hebben gewonnen. Het blijft belangrijk om niet de winnaar van vorig jaar te kopiëren, want dat zullen er meer doen en dan ben je niet uniek. Er zijn een aantal terugkerende basispatronen, zoals de mierzoete rocksong, de 'ethno-demo' waarin een land zijn lokale cultuur toont, de eurodance-knaller, de all-out gimmick song, de performance-act... Het is niet te voorspellen waarmee je wint.
Maar elk van deze liedsoorten heeft nodig dat het geloofwaardig wordt gebracht. Het is onzin om een lied te kiezen en daarbij de best passende artiest te zoeken. Wanneer je de beste artiest hebt gekozen, moet je heel hard gaan nadenken wat voor nummers hij/zij authentiek kan brengen. Zelfs een veilig standaard liefdesduet kan overtuigen als dit sprankelend wordt gebracht, zo zie je maar weer.
In dit kader vond ik het "Shalalie"-debacle achteraf bekeken niet eens zo'n schande. Sieneke bracht het wel op een échte manier. Ze is overduidelijk 'Marianne Weber'-stijl, en die stijl heeft geen internationaal appeal... Maar ze heeft een moeilijke taak, namelijk toch dat matige liedje brengen, wel met verve uitgevoerd. Ik hoorde vooral van Britten dat Shalalie nog wel werd gezien als een vermakelijke 'ethno'-entry, met een "Dinge dong"-dimensie — zoals ook in het Oosten vaak iets wordt gestuurd dat zó lokaal van uitstraling is, dat het nooit kan winnen, maar wel even je land etaleert aan 400M kijkers, en dat is ook wat waard. Zonder dat soort entries zou het ESF niet zo bijzonder zijn!
Maar het is goed dat men heeft ingezien dat dit niet werkte; je moet het dus ook niet blijven proberen. Het lied van de 3JS was niet eens slecht; het was in de top range van wat ik van de TROS verwachtte. Het is prima lokaal Top-40 materiaal, maar het is achteraf gezien niet een liedje dat blijft hangen tussen het muzikale geweld. Het vereist een zeer goede performance om boven de middenmoot uit te stijgen met een standaard feelgood rocksong, want er zijn er elk jaar minimaal drie die dezelfde aanpak volgen. Dat ligt echter niet aan het liedje zelf.
Als we kijken naar waar Nederland internationaal appeal in heeft, dan is dat niet onze lokale muziekcultuur en -historie. Daarmee winnen wij, i.t.t. veel andere landen, geen buurstemmen. Het draaiorgel was dus een foute inschatting. Het 'U2'-achtige lied van dit jaar was m.i. niet het grootste probleem. Ik had het wel anders willen produceren. Eén van onze exportproducten is een significante house-scene met wereldklasse producers. Waarom doen we niets elektronisch, waarom geen snoeiharde dancetrack, waarom geen orchestrale begeleiding of een stoere song, waarom pakken we niet uit met iets onverwachts?
Maar ook een 'middle-of-the-road' song kan hoog eindigen, zeker bij gebrek aan innovatieve outsiders. Dit is iets dat we, in al onze kneuterigheid, wél kunnen in this crazy crazy world. Dus ik ben niet per se tegen een simpel popliedje af en toe. Je moet elk jaar toch variëren, je kan niet elk jaar keihard knallen en jezelf overtreffen. Maar nu 'ethno' en 'middle-of-the-road' geprobeerd zijn, wordt het tijd om volgend jaar weer eens echt alles uit de kast te halen. Een strak geproduceerde clubtrack ligt voor het grijpen in Nederland, daar zou ik voor gaan, maar ook een écht stoer rocknummer (MaNga, Georgië dit jaar minus de rapper) met dito podiumpresentatie kan de aandacht trekken. Het moet natuurlijk wel passen bij de artiest.
De actJe hoeft niet elk jaar los te gaan met een enorme act, maar dat kan wel compenseren voor een middelmatig liedje. Ik denk dat we eens moeten proberen om het podium te gaan gebruiken. Dat doen we al jaren niet. En dat ligt niet aan het gebrek aan talent: we hebben dansers, choreografen, we gaan wel degelijk mee in de vaart der volkeren zoals je in de talentenshows kunt zien.
Ik denk dat de Toppers dit nog wel probeerden, al was het veel te weinig ambitieus. Die hebben niet ingezien dat Europa geen groot Nederland is: zonder de dronken dertigers die Ahoy bevolken, slaat je poging dood. Bij Siekene en 3JS werd niet eens een poging gedaan. Bij de 3JS lijkt dit vanuit een vals puriteins idee dat het om 'de kwaliteit van het liedje' moet gaan. Als het niet aanslaat, ligt dit aan hoi barbaroi die kwaliteit niet erkennen. Je ziet ze gewoon zitten met hun cognacjes voor hun CRT-beeldbuizen naar de finale te kijken en zachtjes prevelen "DIT IS TOCH EEN CIRCUSACT". Grote bullshit! Een act, een presentatie hoort erbij. Het moet allemaal perfect op elkaar aangesloten zijn.
Dus: bepaal een track en een act die bij elkaar passen. Stuur dansers mee op reis. Geef ze een budget en een missie. Combineer de narrative van het liedje met een act waar een gevoel en idee achter zit. Uitpakken dus. Dansers, projecties, vuurwerk.
Je moet niet élk jaar 'all out' gaan, maar volgend jaar wil ik dat wél, want na jaren pas op de plaats is het daarvoor gewoon weer tijd. Zorg dat er iets is waardoor iemand onze act onthoudt! NIet per se een gimmick, maar in ieder geval, maak het pakkend.
Het procesZoals gezegd ben ik voor een "Unser Star für Oslo"-model waarbij we een jonge hond selecteren die ons met passie vertegenwoordigt. Een daverende act zoals de Ierse twins of sprankelende Lena... zo 'zijn wij niet' bij de in zichzelf gekeerde, gezapige, verwende publieke omroep.
Daarom ben ik voor radicaal het roer omgooien: geef de preselectie aan de commerciëlen. Laat RTL het ófwel koppelen aan X-factor (zoals Ierland) of bij voorkeur een dedicated show (zoals Duitsland). Publiekskenners als RTL en Talpa kunnen dit pushen en marketen, en er ook nog aan verdienen. Die weten hoe het publiek werkt, want als het níet werkt gaan ze failliet. Waarom zou TROS dingen mogen doen waar Nederland zelf niet achter staat van publiek geld? Maak er een samenwerking van en geef het Nationaal songfestival terug aan het volk.
Als je dan eenmaal een goede gemotiveerde artiest hebt geselecteerd, dan wordt die al gedragen door het Nederlandse publiek. Vervolgens ga je dan schaven om een liedje en een act te kiezen die de artiest op het lijf geschreven is.
tl;dr• Ga voor een jonge en gemotiveerde i.p.v. gezapige 'gevestigde' artiest.
• Liedje mag best eens 'middle of the road' pop zijn, maar probeer volgend jaar innovatief; maak gebruik van onze muzikale exportproducten zoals house producers.
• Kies een liedje dat bij de artiest past, en maak er een integraal concept van inclusief act.
• Ga het podium benutten met dansers, projecties en pyrotechniek.
• Preselectie moet aanhaken bij bestaande talentenshow of bij voorkeur aparte zoektocht worden.
[ Bericht 0% gewijzigd door eleusis op 15-05-2011 11:55:31 ]
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel