Wees welkom Sjef in jouw eigen Spinnen met Sjef topic!quote:Op donderdag 28 april 2011 13:22 schreef Oliemeulen het volgende:
Hallo,
Er is mij vanuit Fok.nl gevraagd ( dank aan Simone voor het prettige gesprek) om antwoord te geven op de vraag welke spin gevonden is door de Dierenambulance Eindhoven.
Ik ben overigens Sjef van Overdijk, werkzaam bij Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg. Een klein dierenpark wat gespeciliseerd is in reptielen en andere exoten zoals spinnen. Ik heb mezelf de afgelopen 12 jaar verdiept in spinnen en heb ook een aantal reizen gemaakt naar Zuid-Afrika om wetenschappelijk onderzoek te doen naar vogelspinnen.
Vooraf wil ik graag melden dat ik wel begrip heb voor mensen met een spinnenangst. Een heleboel mensen hebben deze angst en ik denk dat een spin op nummer 1 staat bij angsten voor dieren. Ik krijg bij De Oliemeulen namelijk regelmatig mensen op bezoek die graag over hun angst voor spinnen heen willen komen, vooral omdat leven met een angst vervelend is ( je bent er indirekt constant mee bezig ) en veel mensen willen er vanaf komen voor hun kinderen ( als ouder staat het heel vreemd als je op een stoel gaat staan onder het toeziend oog van de kinderen om weg te kruipen voor een klein spinnetje wat door de kamer heen wandelt )
Desondanks wil ik het hier toch even goed praten voor het spinnetje wat dus is gevonden bij een "lounge-set" en alles behalve kwaad in de zin heeft.
De spin die dus is gevonden is een Europesche variant van de Sydney-funnelweb, Macrothele calpeiana. Een spin welke als enige uit de familie Hexathelidae voorkomt in Zuid-spanje ( Andalusia ), Italië en Noord-Afrika.
Deze spinnensoort wordt meestal waargenomen in relatief droge gebieden en leven vaak tussen de wortels van olijfbomen ( welke veel geïmporteerd worden uit Spanje ) en kurkeiken. Ze zijn meestal vrij eenvoudig te vinden omdat ze erg veel spinnenweb maken. Hun schuilplek meestal stevig tussen de boomwortels en dit wordt naar buiten uitgebouwd met flink wat struikeldraden om insecten te kunnen vangen.
Over de giftigheid kan ik ook vrij kort zijn, ze zijn NIET dodelijk. De beet van deze soort geeft meestal een lokale zwelling en is meestal wel pijnlijk. Daarbij moet wel gezegd worden, áls je dan gebeten wordt. De kans is namelijk groter dat je overlijdt aan een wespensteek of aan blikseminslag. De autralische variant ( Atrax robustus ) wordt aangeduid met "potentieel gevaarlijk" wat dus aangeeft dat de spin wel dodelijk kán zijn maar meestal niet is.
De meeste mensen die gebeten worden ( zo'n 80% van de gevallen ) is tijdens de slaap of als men kleding of schoenen aan doet die op de grond hebben gelegen. In deze gevallen worden mensen dus gebeten als de spin bekneld zit. Een spin kan niet gillen, slaan of schoppen. Het enige wat de spin wel kan uit verdediging is bijten en daar wordt het spinnetje dan op afgerekend terwijl dit niet echt terecht is, het diertje kan nou eenmaal niet anders.
We kunnen dus concluderen dat de kans dat mensen gebeten worden in Nederland erg klein is. Het diertje komt vandaag naar De Oliemeulen toe en zal in de tentoonstelling geplaatst worden en uiteraard ( zoals elk dier ) een goed leven gegund worden aangezien het diertje er zelf niet voor gekozen heeft om naar Nederland te komen. Hier kan het diertje van meer nut zijn als bij mensen die ze onder een tuinset onwenselijk vinden...
Met vriendelijk groet,
Sjef van Overdijk
Dierenpark De Oliemeulen
Tilburg
Lijkt me een reuze fabel.quote:Op donderdag 28 april 2011 14:19 schreef skunkasaur het volgende:
Hej Sjef!![]()
We gaan los: Dat verhaal over dat mensen een n aantal spinnen opeten per jaar, hoe echt is dat nou?
Dat is een hoax. Dat er altijd een spin op drie meter afstand is is ook geen feit, want er is geen manier om dit te onderzoeken. Als je in het gras zit heb je natuurlijk wel een grote kans dat er spinnen naast je zitten.quote:Op donderdag 28 april 2011 14:19 schreef skunkasaur het volgende:
Hej Sjef!![]()
We gaan los: Dat verhaal over dat mensen een n aantal spinnen opeten per jaar, hoe echt is dat nou?
Wij zijn ook maar gewone mensen die spinnen interessant kunnen vinden, net zoals jullie.quote:Op donderdag 28 april 2011 14:28 schreef Black_Ninja het volgende:
Veel blauw hier gelijk in het topic
Uitheemse giftige spinnen rukken opquote:Op donderdag 28 april 2011 14:30 schreef Harajuku. het volgende:
Een aantal jaar geleden was er een nieuwsartikel waarin gesteld werd dat de zwarte weduwe al een paar keer gespot is in Nederland en zich hier misschien zou gaan vestigen. Moet ik al bang zijn of is dit geenszins aan de orde?
Blimey! De redback ook?quote:Op donderdag 28 april 2011 14:33 schreef Auti het volgende:
[..]
Uitheemse giftige spinnen rukken op
Ze kunnen nog vliegen ook!
En ik maar denken dat jullie allemaal met zo'n rood gele S op jullie borst lopenquote:Op donderdag 28 april 2011 14:29 schreef Harajuku. het volgende:
[..]
Wij zijn ook maar gewone mensen die spinnen interessant kunnen vinden, net zoals jullie.
Nee dat doen alleen de A's , de mods lopen in catwoman en robin pakjes rondquote:Op donderdag 28 april 2011 14:35 schreef Black_Ninja het volgende:
[..]
En ik maar denken dat jullie allemaal met zo'n rood gele S op jullie borst lopen [ afbeelding ]
Zo gauw de avond valt.quote:Op donderdag 28 april 2011 14:35 schreef Black_Ninja het volgende:
[..]
En ik maar denken dat jullie allemaal met zo'n rood gele S op jullie borst lopen [ afbeelding ]
Vrijwel alle spinnen zijn giftig. Ik neem aan dat je vraag betrekking heeft op spinnen die schadelijk/dodelijk zijn voor mensen?quote:
Wat is sowieso de kans dat spinnen die "emigreren" en niet opgevangen worden overleven in Nederland? Het lijkt me dat ze een zomer wel overleven, maar ik kan me voorstellen dat de meeste uitheemse soorten een winter niet overleven.quote:Op donderdag 28 april 2011 14:30 schreef Harajuku. het volgende:
Een aantal jaar geleden was er een nieuwsartikel waarin gesteld werd dat de zwarte weduwe al een paar keer gespot is in Nederland en zich hier misschien zou gaan vestigen. Moet ik al bang zijn of is dit geenszins aan de orde?
Het zal lang niet voor elke spinsoort gelden, maar dit las ik in het artikel;quote:Op donderdag 28 april 2011 14:34 schreef Harajuku. het volgende:
[..]
Blimey! De redback ook?Die wil ik al helemaal niet.
Wiieeeeeee!!quote:Uit elke cocon komen tussen de 100 en 400 jonge spinnetjes", aldus Gertreuer. Het verspreiden van de jongen gaat vrij eenvoudig. Zoals ook bij bepaalde andere soorten verplaatsen de jongen zich door zich op dunne spinragdraden (herfstdraden) met de wind mee te laten voeren. Op die manier kunnen de jongen tot 250 kilometer afleggen.
Nou, als je die link van net leestquote:Op donderdag 28 april 2011 14:37 schreef Snakey het volgende:
[..]
Wat is sowieso de kans dat spinnen die "emigreren" en niet opgevangen worden overleven in Nederland? Het lijkt me dat ze een zomer wel overleven, maar ik kan me voorstellen dat de meeste uitheemse soorten een winter niet overleven.
Dat was meer de uitkomst van het (geschatte) aantal spinnen op de wereld, gedeeld door de oppervlakte.. Waarbij je op Mount Everest wat lager in de schattingen zit dan in een struik naast een slootje...quote:Op donderdag 28 april 2011 14:23 schreef Harajuku. het volgende:
[..]
Dat er altijd een spin op drie meter afstand is is ook geen feit, want er is geen manier om dit te onderzoeken. Als je in het gras zit heb je natuurlijk wel een grote kans dat er spinnen naast je zitten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |