foodlover | woensdag 27 april 2011 @ 19:37 |
Beste allen, Wie helpt mij om de perfecte gehaktbal te maken? Alle adviezen zijn welkom! | |
Joe-Momma | woensdag 27 april 2011 @ 19:59 |
Als 1st neem je gehakt. Liefts half om half. | |
MaximusTG | woensdag 27 april 2011 @ 20:01 |
In het vorige seizoen topchef was een van de eerste opdrachten het proeven van de gehaktbal van een meesterchef. Je ziet dan ook hoe hij em maakt, iig de ingredienten. Misschien een idee om dat te bekijken? | |
_Loki | woensdag 27 april 2011 @ 20:01 |
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=465504 Heeerlijk. Wel wat aan de zoute kant. | |
Joe-Momma | woensdag 27 april 2011 @ 20:04 |
http://www.hoedoe.nl/eten(...)ts-lekkere-gehaktbal Violla. Don't thank me, thank google. | |
Erasmo | woensdag 27 april 2011 @ 20:08 |
Runderlappen door de gehaktmolen laten halen bij de slager. Half om half ![]() | |
Joe-Momma | woensdag 27 april 2011 @ 20:14 |
Kan ook. Zag een poosje terug een sterrenkok een uitleg geven over een gehaktbal met tientalle ingredienten en hij zei (niet dat hij gelijk heeft,smaken verschillen nou eenmaal) dat je het beste half om half kon gebruiken zodat de bal lekker smeuig wordt. Anyway je kan natuurlijk ook kangeroe lappen of krokodillevlees door de vleesmolen heen halen en daar een bal van draaien. | |
RobinOok | woensdag 27 april 2011 @ 20:41 |
Wat is je doel. Wat is jouw idee van de perfecte bal? Heb je 'm al eens ergens gegeten? Wil je een perfecte grootmoeders bal of een moderne bal, halal bal, Indonesische bal, wat? | |
Pietverdriet | woensdag 27 april 2011 @ 21:10 |
In de woorden van Toon Hermans, Leg neer die Bal. | |
OProg | woensdag 27 april 2011 @ 21:16 |
Ik moest meteen hier aan denken:Maar ik gebruik trouwens wel altijd rundergehakt. Wat is nu eigenlijk precies de uitwerking van een ei door het gehakt? | |
Pietverdriet | woensdag 27 april 2011 @ 21:19 |
Experimenteer en leer, maak eens een bal met en een zonder en ziet het effect. | |
tomaat52 | woensdag 27 april 2011 @ 21:49 |
Binding. ![]() | |
RobinOok | woensdag 27 april 2011 @ 22:10 |
Waarom altijd die geheimzinnigheid? Zonder ei: rullerigere gehaktbal Met ei: minder rullig. Het werkt als cement. Euh, niet hard wordend cement. Euh, de bal wordt smeuiiger. | |
PluisigNijntje | woensdag 27 april 2011 @ 23:02 |
Je kan ook prima een runderlap en een varkenslap door de molen laten halen hoor. Alleen rund vind ik vaak te droog. | |
RobinOok | woensdag 27 april 2011 @ 23:09 |
Ja, wat is er nu weer mis met varkensvlees? ![]() Ik eet juist steeds vaker puur varkensgehakt. Nergens te krijgen, dus hoppa, varkenslapjes of hamlappen en een speklappie erbij en draaien maar: ![]() | |
fruityloop | donderdag 28 april 2011 @ 11:40 |
Wij aten thuis altijd ballen van 50% rund- en 50% kalfsgehakt, met alleen wat kruiden er doorheen. Vooral na een paar keer opwarmen waren die om voor te knielen zo lekker. ![]() | |
Erasmo | donderdag 28 april 2011 @ 11:43 |
Dan moet je vetter vlees nemen. | |
Yi-Long | donderdag 28 april 2011 @ 12:33 |
Worden ze niet verschrikkelijk droog als je ze een paar keer hebt opgewarmt!? Mijn vader kon vroeger altijd HEEL goed gehaktballen maken, en mijn moeder kan er helemaal niets van, helaas. Ik heb ook geen idee hoe mijn vader ze maakte waardoor ze zo lekker waren. Helaas. | |
JackHerrer | donderdag 28 april 2011 @ 12:36 |
Ik vind komijn in een bal erg lekker, en wat kaas of een hardgekookt erin draaien. | |
Stirneriaan | donderdag 28 april 2011 @ 12:46 |
http://www.febodelekkerste.nl/catalog/?v=2&lid=1&id=16 | |
fruityloop | donderdag 28 april 2011 @ 12:48 |
Niet als je ze goed in de jus laat staan. Mijn lief ![]() ![]() Gewoon goed vlees, met de speciale vleeskruiden van mijn neef de slager. Dat familie-recept is me nog steeds niet helemaal duidelijk, maar er zit wat foelie en ook nootmuskaat & komijn door heen dacht ik. | |
MaximusTG | donderdag 28 april 2011 @ 14:30 |
Wat ik zelf altijd doe: Half om half gehakt (jaja ![]() ![]() | |
fruityloop | donderdag 28 april 2011 @ 14:43 |
En dat willen we toch allemaal, smeuiige ballen... ![]() ![]() Persoonlijk ben ik dan weer niet zo van het broodkruim en/of paneermeel. | |
Selyn | donderdag 28 april 2011 @ 17:31 |
Wij gebruiken altijd van die zakjes van Verstegen (te lui om zelf te kloten met kruiden)![]() uitje snipperen en er door mengen en ook nog een eitje er doorheen. Echt heerlijk! Je hebt verschillende kruiden ervan, maar wij nemen meestal de traditionele. De rest vind ik niet te vreten. | |
Weltschmerz | donderdag 28 april 2011 @ 18:50 |
Ik heb niks tegen varkensvlees maar varkensgehakt vind ik niks en voor de jus is het helemaal slecht. Verder knoflook, ui en peterselie en gebruik ik beschuit als paneer, en een ei. Peper en zout natuurlijk, maar verdere toevoegingen voegen in mijn ervaring niet zoveel toe. | |
Joe-Momma | donderdag 28 april 2011 @ 19:25 |
Ei zorgt ervoor dat de bal niet uit elkaar valt in de pan. | |
PluisigNijntje | donderdag 28 april 2011 @ 23:53 |
Ohja en een grof gesnipperde ui erdoor is ook altijd goed ![]() | |
Paarse_Kiwi | vrijdag 29 april 2011 @ 19:17 |
Ik heb altijd rundergehakt. Daarbij komt: - ei - paprikapoeder - kerriepoeder - zout - peper - sambal - ketjap (gehakt en ketjap zijn goede vrienden!!) - italiaanse kruiden - teentje knoflook - fijngesnipperd uitje Lekker met pindasaus maar ook prima met een tomatensaus! | |
foodlover | vrijdag 29 april 2011 @ 20:11 |
Dank voor alle tips! Van het weekend ga ik gehaktballen maken naar recept van 1e serie Topchef. Ik laat jullei nog weten hoe 't is gegaan en vooral hoe het heeft gesmaakt! | |
Pietverdriet | vrijdag 29 april 2011 @ 23:27 |
Uien in de gehaktbal, om het goedkope vlees nog meer te strekken en bovendien niet lekker | |
knuppelhout | vrijdag 29 april 2011 @ 23:29 |
en essentieel: na het bakken moet het in een ballenbad 1/3e onder water sudderen, dan worden ze supersmeuig! | |
foodlover | maandag 2 mei 2011 @ 11:53 |
Snik ![]() Dit zat er in: - HOH gehakt - 1 eitje zout, peper, mespuntje chilipoeder mosterd ragfijn gesnipperd uitje 2 witte in melk geweekte boterhammen zonder korst | |
DrukVout | maandag 2 mei 2011 @ 12:13 |
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=465504 Die moet je maken. Mijn moeder maakte altijd hele droge ballen. Die kon ik alleen wegkrijgen met veel majo.... Die van de librije zijn lekker smeuig. Ik doe er alleen minder zout en minder cayenne poeder doorheen. | |
_Loki | maandag 2 mei 2011 @ 14:44 |
laatst geprobeerd zonder zout, alleen sojasaus, dan zijn ze echt perfect! | |
#ANONIEM | dinsdag 3 mei 2011 @ 14:35 |
- rundergehakt - extreem fijn gesneden uitjes (niet te voorzichtig, mooie hoop ui erin gooien) - verse peterselie, fijn gesneden (optioneel) - niet te veel zout (dat drijft het vocht alleen maar uit de bal) - een beetje zwarte peper - paprikapoeder - verse knoflook (niet te zuinig ![]() - een klein beetje sambal om de smaak op te halen - eieren en broodkruimels (totdat het gehakt echt plakt) - bakboter ipv (olijf)olie Na het rondom bruin bakken nog even laten sudderen in de (zelfgemaakte) jus, zodat de ballen lekker sappig worden. Dit is hoe ik het altijd doe en ik krijg altijd te horen dat mensen nog nooit zulke lekkere gehaktballen hebben gegeten. | |
ad0rable | dinsdag 3 mei 2011 @ 17:10 |
Wat ketchup in de pan als je aan het bakken bent. Lekkahr! | |
kwakz0r | woensdag 11 mei 2011 @ 23:01 |
ik gebruik altijd een ei, maar vandaag waren mn eieren op. heb n beetje olie en een beetje water genomen en ik heb nog nooit zo'n heerlijke smeuiige bal gehad. smaakte ook niet anders dan anders. volgende keer neem ik uit gewoonte ws. gewoon weer een ei, maar toch, het verbaasde me! wel ook even lekker gesudderd in bakboter en een klontje roomboter en toegevoegd water natuurlijk.... (verder gewoon half om half, beschuitkruimels, uitjes, peper, zout, nootmuskaat) en ui gewoon omdat ik t lekker vind, piet ![]() | |
Erosjuhhh | zaterdag 14 mei 2011 @ 01:46 |
Hoeveel gehakt neem je? gebruik 1 ei per ong 500 g. Laat het in de melk weken weg. gebruik ook de korst en liefst oud brood of licht geroosterd en 3-4 sneetjes mespuntje chilipoeder maak er maar een theelepel van op zijn minst, ook niet te gierig zijn met zout en peper snij gewoon 1/8ste ringen, betere bite. minstens 2/3 theelepels mosterd. wellicht nootmuskaat erin of ketchup, chilisaus, hp sauce of een andere niet zuivel gebaseerde saus. | |
Erosjuhhh | zaterdag 14 mei 2011 @ 01:48 |
oh en bak het in boter. | |
fespo | zaterdag 14 mei 2011 @ 01:52 |
eetlepel zout op 400 gram vlees jezus wat zijn die van plan. | |
Specularium | zaterdag 14 mei 2011 @ 01:56 |
Afgestreken he, valt nog wel mee, ook al is het aan de ruime kant. | |
Erasmo | zaterdag 14 mei 2011 @ 08:41 |
Bij voorkeur geklaard. | |
Erosjuhhh | zaterdag 14 mei 2011 @ 14:18 |
hoeft niet eens, zolang je maar niet in olie bakt ![]() | |
cindy11 | zaterdag 21 mei 2011 @ 01:15 |
Mijn gehaktballen krijgen altijd lovende kritieken... Ik neem gehakt(soms runder,soms halfom,runder is wat droger dus dan wat extra ei erdoor). Ik doe er peper,zout,ei,panneermeel,ketjap,gesnipperd ui,komijn en een iets laos door,en natuurlijk wat knoflook). Maak er dan ballen van,echt goed kneden,en dan ballen maken door middel van slaan en rollen.(mijn ballen vallen dus ook echt nooit uitelkaar). Bak ze even op hoog vuur aan met bv croma,en eenmaal een bruin laagje gaan ze op laag vuur afgeblust met wat water. Laat ze zo een poosje sudderen,en sop intussen een verse witte boterham in de jus om alvast een voorproefje te hebben ![]() Natuurlijk sneuveld er 1 bal als proefobject,want wil natuurlijk zeker weten dat ze gaar zijn! Doe als laatste nog een klein beetje mosterd door de jus,en het feest kan beginnen ![]() | |
AcidFay | zaterdag 21 mei 2011 @ 01:56 |
Als vegetariër die wel vlees voor gasten/huisgenoten wil maken begon ik met gehaktballetjes. Een oma's recept gegoogled. Even uit mijn hoofd is dit het ondertussen: 1 kilo gehakt Sambal Ketjap Nootmuskaat Paprikapoeder Korianderpoeder Gedroogde peterselie Bouillonpoeder Pittige mosterd 2-3 eieren 4 beschuiten Zwarte peper 150 gram roomboter 400 gram sjalotjes, heel fijn gesnipperd. Gehakt uit de koelkast en een beetje op temperatuur laten komen. Alles er doorheen mikken (niet te zuinig zijn) en even lekker kneden. Balletjes draaien en half uurtje in de koelkast laten stijven. Roomboter in de pan smelten. De balletjes gedurende 10 minuutjes (ofzo) op middelhoog vuur lekker aanbakken tot ze er goed uitzien. Vervolgens vuur op de laagste stand, beetje water plus bouillon erbij en nog 10 minuutjes laten stoven. Ik meende dat half om half gehakt het beste was omdat rundvlees alleen erg droog zou zijn (dat kreeg ik iig te horen van de mensen die ze aten). Mijn persoonlijke tip, voor als je eens weinig geld hebt: je kunt ook (oud) witbrood weken in melk. Heel goed uitknijpen. Hiermee kun je tot 50% het gehakt mee vervangen zonder smaakverlies (ik kook misschien niet voor erg culinaire mensen ![]() Wat ik nog eens uit wil proberen is honing er bij. Tip van een vriendin. Edit: ![]() | |
Kluts | zaterdag 21 mei 2011 @ 08:44 |
Als je goede gehaktballen kan maken, dan kan je dat ook met rundergehakt. Veel lekkerder. Goede recepten staan hierboven al wel. Beetje koud water op je handen als je ze draait, want dan worden ze steviger, nog ff in koelkast voor het in de pan gooien en dan braden. ![]() | |
AcidFay | zaterdag 21 mei 2011 @ 09:03 |
Ik was vergeten in mijn recept: 0.5 tot 1 bol knoflook. Knoflook ![]() | |
Rewimo | zaterdag 21 mei 2011 @ 09:13 |
De tip van oma: kook de dag voor je gehaktballen gaat maken een aardappel extra en verkruimel deze door je gehaktmengsel. Oma's gehaktballen waren zó lekker ![]() | |
SchmickelSchmeck | dinsdag 31 mei 2011 @ 23:02 |
Ja ![]() | |
Rewimo | woensdag 1 juni 2011 @ 07:25 |
Maak ze in elk geval niet zoals mijn schoonmoeder ![]() Gehakt, bal vormen, bakken. Peper, zout en kruiden zijn overrated ![]() | |
monic27 | woensdag 1 juni 2011 @ 19:37 |
en niet vergeten de ballen na het draaien even 30 minuutjes te laten rusten in de koelkast | |
RedAlert | donderdag 2 juni 2011 @ 01:08 |
![]() Hoi mijn recept is als volgt: 1 kilo rundergehakt Sambal Ketjap Ketchup Nootmuskaat (vers geraspt) Paprikapoeder Korianderpoeder Laurierpoeder Zout of ter vervanging runderbouillonpoeder mosterd 2 a 3 eieren per kg gehakt. 4 beschuiten / 80 a 90 gram paneermeel Witte peper 400 gram sjalotjes/witte ui, heel fijn gesnipperd. ![]() | |
Specularium | donderdag 2 juni 2011 @ 01:34 |
Ik heb nooit die hele shitload aan gedroogde kruiden in huis. Ongeveer een driekwart ervan. En daarom lieve mensen: Welk mixzakje is het best? | |
RobinOok | donderdag 2 juni 2011 @ 02:10 |
Deze (platte) ballen at ik vandaag:![]() Vietnamese gehaktballetjes met groene snotjes (jammer genoeg niet echt perfect te noemen, ze vielen een beetje tegen ![]() | |
Selyn | donderdag 2 juni 2011 @ 08:06 |
Gehaktkruiden van Verstegen!!, gewoon de "traditionele" gebruiken wij ook altijd. met een uitje er doorheen. (je heb ook gehaktkruiden-ui van Verstegen maar die vond ik niet lekker) | |
kwakz0r | zaterdag 4 juni 2011 @ 12:05 |
ik vind stiekem het saté gehakt mixje van silvo erg lekker ![]() | |
Erosjuhhh | zaterdag 4 juni 2011 @ 12:33 |
bretons is lekker | |
Prego | zaterdag 4 juni 2011 @ 19:20 |
![]() ![]() | |
BrammetjeBraam | zaterdag 4 juni 2011 @ 19:34 |
Genoeg recepten om uit te proberen, waarvoor mijn dank. ![]() | |
Specularium | zondag 5 juni 2011 @ 00:59 |
Verstegen is zo'n zakje dat je wordt opgedrongen doordat het over het halve schap hangt. Maar die is inderaad goor. Stroganoff heeft nooit eerder zo zoet en zoutloos gesmaakt. | |
RedAlert | maandag 6 juni 2011 @ 00:04 |
Mee eens ...je kan beter zelf kruiden kopen en zelf lekker aan de slag.... ![]() | |
robuust89 | maandag 6 juni 2011 @ 20:52 |
Heb ik gemaakt, zonder zout, maar wat waren die dingen zompig zeg ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 7 juni 2011 @ 01:12 |
Leuk, al die goedbedoelde recepten. Maar TS vroeg om de perfecte gehaktbal, dus hier komt 'ie ![]() 500 gr. HoH gehakt voor 5 á 6 ballen (geen rundergehakt, is viesbah) 1 groot ei of 2 middel 3 beschuiten 1 zakje gehaktkruiden naar keuze half koffiekopje volle melk 125 gram braadboter (niet vloeibaar). Verpulver 1 beschuit tot poeder in een ruime (beslag-)kom en verpulver de andere 2 alvast. Doe het gehakt erbij + de kruiden en het ei en begin te kneden. Voeg na enkele minuten de 2 verpulverde beschuiten toe. Kneed vervolgens minimaal 3 á 4 minuten tot een stevig gehakt ontstaat. Indien het geheel te stevig wordt kan er wat van de melk worden toegevoegd. Na ongeveer 8 minuten flink te hebben gekneed, draai een vijftal gelijkmatige ballen en (HEEL belangrijk): Zorg dat er geen scheuren inzitten! Het aanbraden: Braadboter in de braadpan en het vuur hoog. Zodra de boter lichtbruin is geworden mogen de ballen in de pan en braad de ballen op hoog vuur rondom mooi bruin. Besteed daar wel even wat aandacht aan, want scheuren in de bal = Einde bal! Dus even erbij blijven en steeds de ballen keren totdat ze een mooi korstje hebben. Daarna kokend heet water toevoegen totdat de ballen voor ongeveer 1/3 onder het vocht liggen. Vuur op de laagste stand en deksel op de pan en 25 minuten laten sudderen (af en toe de ballen omdraaien). Smakelijk! ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 07-06-2011 01:21:02 ] | |
Iemand91 | maandag 20 juni 2011 @ 22:02 |
- pak 'm beet 500gr. HOH gehakt. - 1 à 2 beschuit(en) óf 1 à 2 eieren. (Beide zorgen toch voor binding, waarom dan beide?) - Eventueel een uitje erdoor.(?) En dan gehaktkruiden óf losse kruiden (wij hebben alleen nauwelijks (droge) kruiden in huis)? Morgen eens voor het eerst proberen te maken, wat is dan het handigst? ![]() | |
Karina | maandag 20 juni 2011 @ 22:05 |
Toch maar weer eens proberen, mijn ballen zijn altijd droog. Kun je in plaats van beschuit ook iets anders gebruiken (paneermeel?). Anders moet ik een hele rol beschuit kopen voor 3 sneetjes en kan ik de rest wegsmijten, want beschuit eet ik toch nooit. (Niet dat ik te krenterig ben, maar eten weggooien vind ik zonde). | |
MaximusTG | maandag 20 juni 2011 @ 22:07 |
Je kan er ook vers broodkruim doorheen doen, of idd paneermeel ja. Broodkruim = brood zonder korst in keukenmachine. En je doet er natuurlijk ei en broodkruim in, anders wordt het veel te droog. | |
Karina | maandag 20 juni 2011 @ 22:09 |
Ik heb geen keukenmachine, dus het gaat paneermeel worden. Eieren eet ik eigenlijk ook nooit, maar de overgebleven eieren maak ik dan wel een omelet van. | |
trovey | maandag 20 juni 2011 @ 22:09 |
Paneermeel werkt net zo goed als beschuiten. En de perfecte gehaktbal is voor iedereen anders. ![]() | |
Specularium | maandag 20 juni 2011 @ 22:11 |
Paneermeel, veel te veel voor 30 cent. ![]() | |
Iemand91 | maandag 20 juni 2011 @ 22:12 |
Oke, dus 1 à 2 eieren en broodkruim/paneermeel/beschuit. En wat qua kruiden als je zoals hier niet veel (als in: nagenoeg niets) aan (droge) kruiden in huis hebt? | |
MaximusTG | maandag 20 juni 2011 @ 23:26 |
Zeer fijn gesnipperd uitje, zout en peper, paprikapoeder? Ketchup kan ook nog. Worcestersaus? | |
#ANONIEM | dinsdag 21 juni 2011 @ 00:07 |
Gewoon een pakje van de allergoedkoopste paneermeel, dat is hetzelfde als beschuit. Niet te zuinig mee zijn, dus flink royaal gebruiken (een kwart pakje is heel normaal) en 2 eieren erdoor kneden (of 1 ei met een klein beetje melk). Het belangrijkste is om na het aanbraden van de gehaktballen het vuur laag te zetten en flink water erbij te doen en ze vervolgens een klein half uurtje rustig te laten sudderen (net als stoofvlees, maar dan korter). Op die manier krijg je lekkere sappige gehaktballen. De meesten willen ze even snel in de koekenpan bakken, maar dan krijg je van die droge stuiterballen ![]() Een gehaktbal is nou eenmaal een flink stuk vlees, dus die moet je rustig de tijd gunnen om te garen. En verder zou ik geen poespas uithalen met uien/ketchup/curry/whatever Wel kun je de jus wat binden met wat maizena o.i.d. Maar verder zou ik het lekker neutraal houden, zoals oma dat vroeger ook deed ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 21-06-2011 00:31:57 ] | |
Iemand91 | dinsdag 21 juni 2011 @ 00:19 |
Hmm, ik zal wel 'ns zien wat ik ga doen. Dat hebben we nog wel in huis. ![]() Worcestersaus niet. | |
#ANONIEM | dinsdag 21 juni 2011 @ 00:24 |
Behalve de zout en peper zou ik de rest weglaten, want die ingrediënten hebben niks met gehakt te maken. Een zakje gehaktkruiden voor 500 gram gehakt kost volgens mij amper een kwartje en dat is samengesteld uit zout/peper/koreander/foelie/gember/nootmuskaat (kan zijn dat ik iets ben vergeten). [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-06-2011 00:29:43 ] | |
Iemand91 | dinsdag 21 juni 2011 @ 00:30 |
Weet je wat, ik doe gewoon een zakje gehaktkruiden inderdaad. Kijken wat daar uitkomt. Daarna kunnen we weer verder kijken en zelf experimenteren. Ooit gedaan met pizza's (remember me Maximus?), dat moet ik deze vakantie ook maar weer oppakken. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 21 juni 2011 @ 00:36 |
Standaard zakje kruiden is prima. Eitje erdoor, klein scheutje melk en VEEL paneermeel. Gooi er rustig een kwart pakje doorheen en flink kneden (minimaal een minuut of 6). Pan op het vuur, half pakje boter erin en flink heet laten worden. De ballen mooi stevig draaien (zonder scheuren!) en aanbraden in de hete boter totdat ze rondom een mooi korstje hebben. Daarna flink wat heet water erbij tot de ballen ongeveer voor een 3e in het vocht liggen en het vuur heel zacht zetten. Deksel erop en een half uurtje laten sudderen (regelmatig de ballen keren). Kan niet mislukken zo ![]() | |
Iemand91 | dinsdag 21 juni 2011 @ 00:51 |
Thanks. Dat moet wel lukken. Ik maak geregeld eten, alleen sommige dingen nou eenmaal nooit gemaakt. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 21 juni 2011 @ 01:06 |
Eenvoudige dingen zoals een gehaktbal zijn helaas nog vaak een probleem. Het sleutelwoord blijft echter: Tijd ![]() Gun de balletjes de tijd om te garen en het komt helemaal in orde ![]()
[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 21-06-2011 01:09:02 ] | |
MaximusTG | dinsdag 21 juni 2011 @ 09:08 |
Wat is dat nu weer voor een onzin? Niks met gehakt te maken.. Alsof die koe en dat varken 'horen' bij de kruiden in een zakje gehaktkruiden. Een gehaktbal kan met meer dan een combinatie aan kruiden gemaakt worden.. Dat die mixcombinatie meer de traditionele gehaktbalsmaak is, oke, maar daar vroeg Iemand91 ook niet specifiek naar. Die zei dat ie niet zoveel kruiden in huis had. Dus vandaar. Daarnaast is het natuurlijk nogal lachwekkend als je met het zogenaamde perfecte recept op de proppen komt en dat er dan een zakje gehaktkruiden in gaat. | |
Iemand91 | dinsdag 21 juni 2011 @ 13:35 |
Even een brakke foto van de tussenstand, wordt een grote pan zoeken vanavond... (De helft eten we vanavond, de andere morgenavond) ![]() EDIT: en zo lagen ze er net bij: ![]() [ Bericht 12% gewijzigd door Iemand91 op 21-06-2011 18:08:05 ] | |
trovey | dinsdag 21 juni 2011 @ 13:44 |
Wel even oppassen dat je geen beschuitstuiter krijgt met heel veel paneermeel. ![]() | |
AcidFay | woensdag 22 juni 2011 @ 23:13 |
Wat bedoel je met 'beschuitstuiter'? Een stuiterbal met veel gehakt en beschuit ![]() | |
kwakz0r | donderdag 23 juni 2011 @ 13:48 |
véél ei en paneermeel maakt stuiterballen.... gisteren weer ballen zonder ei met een scheutje water en wat olie en ze waren weer ontzettend smeuiig! ik denk dat ik er nooit meer een ei doorheen doe... | |
Sjeen | donderdag 23 juni 2011 @ 13:54 |
*agree Ik vind gehaktballen die in de jus drijven verre van perfect... daar krijg je zo'n kwebsj korstje van *ril* Doe mij maar een bal die stevig/krap is van buiten en heerlijk zacht van binnen ![]() | |
trovey | donderdag 23 juni 2011 @ 14:00 |
In verhouding meer beschuit dan gehakt......ouderwetse manier om van weinig vlees veel gehaktballen te maken. ![]() ![]() ![]() [ Bericht 11% gewijzigd door trovey op 23-06-2011 14:09:40 ] | |
kwakz0r | donderdag 23 juni 2011 @ 14:08 |
eiballen ![]() | |
Kabolter | donderdag 23 juni 2011 @ 14:11 |
Goed vlees is belangrijk. We hadden een paar weken geleden vlees van een hobby-boer en dan merk je een heel groot verschil qua kwaliteit vlees. Véél minder vet. Bij sommige supermarkten druipt het vet je gewoon van de vingers af als je ze draait. Helaas roept hier de slacht van onze hobby-koeien te veel weerstand op. Anders had ik nooit meer gehakt uit de supermarkt gekocht. Voor de rest altijd simpel: gehakt, kruid, beschuitje en een eitje. De kunst zit hem voornamelijk in hoe je hem bent gewend. Ik kan eten van iemand anders heel goed waarderen. En soms nog wel meer dan hoe we het vanuit eigen huis eten. Maar gehaktballen en zoet-zure komkommer (voor bij bijvoorbeeld de groente/rijst) blijven toch het lekkerste als ze zelf zijn gemaakt. | |
AcidFay | donderdag 23 juni 2011 @ 16:02 |
Geschiedenis ![]() | |
Erasmo | donderdag 23 juni 2011 @ 16:09 |
Voor gehaktballen heb je juist redelijk vet vlees nodig. | |
lellebelle | donderdag 23 juni 2011 @ 21:42 |
bal gehakt, wat is het .. 1987? ga toch culinair en exotisch koken en bakken man! | |
trovey | donderdag 23 juni 2011 @ 21:46 |
Zo langzamerhand wel. ![]() ![]() Niets mis met een goede Hollandse gehaktbal ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door trovey op 23-06-2011 22:20:44 ] | |
Spanky78 | donderdag 23 juni 2011 @ 22:18 |
Ik gebruik rundergehakt, die is al vet genoeg. Kruidenmix afhankelijk van de bijgerechten, ik pas wel eens eea aan. Meestal een beetje worcester, foelie, nootmuskaat, lavas, paprikapoeder, witte peper, zout, gemberpoeder, djintan/komijn. Met een eitje en liefst in melk geweekt witbrood. als ik geen witbrood heb gewoon paneermeel, maar eit te veel. Belangrijk is goed kneden, ballen mooi glad maken zonder scheuren en even laten rusten. Overigens is er niks mis met een kruidenmix, maar neem dan wel die zonder zout, kan je zelf naar smaak toevoegen.. | |
Iemand91 | donderdag 23 juni 2011 @ 22:22 |
Wie zegt dat we dat niet doen? ![]() Trouwens, als de bal wat te droog werd; dan geen ei gebruiken of juist minder paneermeel? | |
Spanky78 | donderdag 23 juni 2011 @ 22:29 |
Minder paneermeel, beetje ketchup. Als je 1 ei op 500gr vlees hebt is dat meer dan genoeg. | |
Chuck-N0rr1s | donderdag 23 juni 2011 @ 22:43 |
Gehaktbal kieke boe ![]() | |
Prego | zaterdag 25 juni 2011 @ 01:06 |
![]() Exotisch en culinair koken is natuurlijk helemaal 2012 ![]() | |
Erosjuhhh | zaterdag 25 juni 2011 @ 01:08 |
gemaakt voor een vriend van mij, keek mij raar aan, lekker vond hij t wel. | |
AcidFay | zaterdag 25 juni 2011 @ 04:00 |
De gehaktbal is een tijdloos en traditioneel recept. Ik snap sowieso niet wat er ouderwets aan een manier van bereiden kan zijn. Jij bakt je eitjes zeker in een driehoekige pan ![]() | |
Sjeen | zaterdag 25 juni 2011 @ 08:57 |
Don't deed the troll meatballs ![]() | |
Karina | zondag 26 juni 2011 @ 12:39 |
Mijn ballen liggen te sudderen nu, volgens mij zijn er 3 goed gelukt en 2 een beetje te bleek, maar voor ik ze eet warm ik ze toch eerst weer op in de pan (ik ga er 4 invriezen). Ik weet alleen niet wat ik met al het braadvet moet doen dat nu in de pan zit... en wat dus gaat overblijven. | |
Erasmo | zondag 26 juni 2011 @ 12:58 |
Jus van maken. | |
Karina | zondag 26 juni 2011 @ 13:08 |
Ja maar ik ga die ballen niet allemaal tegelijk opeten natuurlijk en jus bewaren? Maar goed, de ballen zijn klaar en redelijk geslaagd geloof ik. Ik had ze misschien iets beter kunnen draaien, maar ik vind dat gehakt in mijn handen zo een vies gevoel ![]() | |
Erasmo | zondag 26 juni 2011 @ 13:21 |
Ook jus kun je invriezen, bv. in een ijsblokjesvorm. | |
Pietverdriet | zondag 26 juni 2011 @ 13:43 |
Neem liever ijsklontjeszakjes, | |
Karina | zondag 26 juni 2011 @ 13:46 |
Ik had er toevallig nog eentje liggen en de jus daarin gegooid. | |
gebruikersnaam | zondag 26 juni 2011 @ 13:57 |
Ik doe altijd danish blue kaas door de bal kneden. Smaakt heerlijk. Dat is het mooie van een gehaktbal. Je kan er zelfs pindakaas doorheen kneden | |
RobinOok | zondag 26 juni 2011 @ 14:45 |
Weggooien. Ballen geven vieze jus. | |
Riann | zondag 26 juni 2011 @ 15:25 |
Ik heb ook altijd jus in de vriezer. Altijd makkelijk. | |
Karina | zondag 26 juni 2011 @ 15:25 |
Ik probeer het gewoon, als het vies is kan ik het altijd nog weggooien tenslotte. | |
Erasmo | zondag 26 juni 2011 @ 15:46 |
Juist ideaal om bij de opgebakken bal te doen. | |
Karina | zondag 26 juni 2011 @ 20:44 |
De bal smaakte redelijk, misschien volgende keer iets meer bakken voor het korstje en iets groter had ook wel gemogen ![]() De jus was toch niet zo lekker (maar ik ben ook niet zo van de jus), dus die heb ik uiteindelijk toch maar weggegooid. | |
RobinOok | zondag 26 juni 2011 @ 21:21 |
![]() | |
Yuri_Boyka | dinsdag 28 juni 2011 @ 17:21 |
Ik wil het vandaag misschien gaan proberen te maken, alleen hoe maak ik die jus? | |
AcidFay | dinsdag 28 juni 2011 @ 21:44 |
Je bakt je balletjes mooi bruin aan de buitenkant in een pan met boter. Dan een bescheiden hoeveelheid bouillon bij de boter gooien. Dat is de (basis van de) jus lijkt me. | |
RobinOok | dinsdag 28 juni 2011 @ 21:44 |
Nee, van gehaktballen komt gewoon nooit lekkere jus. Punt uit. | |
Riann | woensdag 29 juni 2011 @ 11:32 |
Dat vind jij. | |
Erasmo | woensdag 29 juni 2011 @ 12:11 |
![]() | |
RobinOok | woensdag 29 juni 2011 @ 13:30 |
En mijn moeder en mijn moeders moeder en waarschijnlijk die van jou ook. Daarvoor hebben ze destijds die vieze smeltjus uitgevonden. Dat mensen toch jus hadden als ze gehaktballen aten. Kom maar op, Erasmo. :-) | |
fruityloop | woensdag 29 juni 2011 @ 14:07 |
Kul, mijn moeder, een slagersdochter, kan na het braden van welk stuk vlees dan ook, ook in bal-vorm, een puike jus maken. ![]() | |
RobinOok | woensdag 29 juni 2011 @ 14:28 |
Ik geloof er niks van. | |
fruityloop | woensdag 29 juni 2011 @ 15:38 |
Dan niet, Zij fokt niet, en ik heb nog nooit in mijn leven een stuk gehaktbal gedeelt, dus daar ga ik nu niet mee beginnen. | |
Rewimo | woensdag 29 juni 2011 @ 16:01 |
Jus van gehaktballen is juist hartstikke lekker ![]() | |
Redcoon | woensdag 29 juni 2011 @ 23:57 |
Vind het meestal te waterig:/ | |
Weltschmerz | donderdag 30 juni 2011 @ 09:24 |
Ik heb heel lang geen gehaktballen meer gemaakt, maar volgens mij komt er een wat dunne waterige jus af met veel vetbellen erin en hier en daar wat stukjes. Eigenlijk is het nog geen jus, want het is nog geen geheel. Ik zou zeggen baller eruit, aardappelwater erbij in, vuur omhoog en roerend flink laten indampen. Dan is het misschien geen topjus, wel een bruikbare jus. | |
simmu | donderdag 30 juni 2011 @ 14:52 |
smeltjus is zooooo lekker ![]() maar goed; ik ben de dame die ook graag maggi groentekruiden over de bloemkool gooit ![]() met een bal ![]() ![]() meestal kook ik echt hoor ![]() | |
Cyan | donderdag 30 juni 2011 @ 21:23 |
Die zijn idd erg lekker en ik maak ze ook altijd volgens dit recept. De eetlepel zou vervang ik voor een theelepeltje en de vleesfond vervang ik voor bouillon. | |
Spanky78 | donderdag 30 juni 2011 @ 21:28 |
Tsja, ik maak van ballen altijd een beetje vage jus, met wat ketchup en sojasaus, bouillon wordt het wel ok. Vind bij ballen wel lastig om een lekker jus te krijgen, da's bij biefstuk toch makkelijker. | |
drWho | donderdag 30 juni 2011 @ 21:46 |
IPV jus bij de ballen kun je bij het aanbakken flink wat ui meebakken en dan de hele boel laten garen in bruin bier. Lekkere ballen en na wat inkoken een lekkere saus... | |
Thorical | donderdag 30 juni 2011 @ 22:11 |
De perfecte gehaktbal bestaat niet. M'n moeder maakte een leuke gehaktbal, gewoon paneermeel een eitje en een zakje van Versteegen. De moeder van m'n eerste ex ook een leuke gehaktbal maar zonder zakje maar wel met een half pondje garnalen door het gehakt. M'n tweede ex was Indisch dus met aardappel, kruiden en wat ketjap ook weer goed te doen. Maar ik ga niet door met exen ik wil allen maar zeggen ze zijn allemaal lekker behalve die uit de fabriek of de meeste snackbars of andere professionals Dus koop gehakt bij een goede slager doe er paneermeel bij en een eitje of in melk geweld witbrood wat zout en peper en je bent al een flink eind in de richting om een goede gehaktbal te maken. Maar nu, de bal die je gaat braden moet een homogene massa zijn zonder gaten of kieren. En de bal moet in een hete pan gebakken worden dus niet teveel ballen tegelijk in de pan. |