FOK!forum / Culinesse à gogo / De perfecte gehaktbal?!?
foodloverwoensdag 27 april 2011 @ 19:37
Beste allen,

Wie helpt mij om de perfecte gehaktbal te maken? Alle adviezen zijn welkom!
Joe-Mommawoensdag 27 april 2011 @ 19:59
Als 1st neem je gehakt. Liefts half om half.
MaximusTGwoensdag 27 april 2011 @ 20:01
In het vorige seizoen topchef was een van de eerste opdrachten het proeven van de gehaktbal van een meesterchef. Je ziet dan ook hoe hij em maakt, iig de ingredienten. Misschien een idee om dat te bekijken?
_Lokiwoensdag 27 april 2011 @ 20:01
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=465504
Heeerlijk. Wel wat aan de zoute kant.
Joe-Mommawoensdag 27 april 2011 @ 20:04
http://www.hoedoe.nl/eten(...)ts-lekkere-gehaktbal

Violla. Don't thank me, thank google.
Erasmowoensdag 27 april 2011 @ 20:08
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 19:59 schreef Joe-Momma het volgende:
Als 1st neem je gehakt. Liefts half om half.
Runderlappen door de gehaktmolen laten halen bij de slager.

Half om half :r
Joe-Mommawoensdag 27 april 2011 @ 20:14
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 20:08 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Runderlappen door de gehaktmolen laten halen bij de slager.

Half om half :r
Kan ook. Zag een poosje terug een sterrenkok een uitleg geven over een gehaktbal met tientalle ingredienten en hij zei (niet dat hij gelijk heeft,smaken verschillen nou eenmaal) dat je het beste half om half kon gebruiken zodat de bal lekker smeuig wordt.

Anyway je kan natuurlijk ook kangeroe lappen of krokodillevlees door de vleesmolen heen halen en daar een bal van draaien.
RobinOokwoensdag 27 april 2011 @ 20:41
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 19:37 schreef foodlover het volgende:
Beste allen,

Wie helpt mij om de perfecte gehaktbal te maken? Alle adviezen zijn welkom!
Wat is je doel. Wat is jouw idee van de perfecte bal? Heb je 'm al eens ergens gegeten? Wil je een perfecte grootmoeders bal of een moderne bal, halal bal, Indonesische bal, wat?
Pietverdrietwoensdag 27 april 2011 @ 21:10
In de woorden van Toon Hermans, Leg neer die Bal.
OProgwoensdag 27 april 2011 @ 21:16
Ik moest meteen hier aan denken:

SPOILER
Maar ik gebruik trouwens wel altijd rundergehakt.
Wat is nu eigenlijk precies de uitwerking van een ei door het gehakt?
Pietverdrietwoensdag 27 april 2011 @ 21:19
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 21:16 schreef OProg het volgende:
Ik moest meteen hier aan denken:

SPOILER
Maar ik gebruik trouwens wel altijd rundergehakt.
Wat is nu eigenlijk precies de uitwerking van een ei door het gehakt?
Experimenteer en leer, maak eens een bal met en een zonder en ziet het effect.
tomaat52woensdag 27 april 2011 @ 21:49
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 21:16 schreef OProg het volgende:
Ik moest meteen hier aan denken:

SPOILER
Maar ik gebruik trouwens wel altijd rundergehakt.
Wat is nu eigenlijk precies de uitwerking van een ei door het gehakt?
Binding. ;)
RobinOokwoensdag 27 april 2011 @ 22:10
Waarom altijd die geheimzinnigheid?
Zonder ei: rullerigere gehaktbal
Met ei: minder rullig. Het werkt als cement. Euh, niet hard wordend cement. Euh, de bal wordt smeuiiger.
PluisigNijntjewoensdag 27 april 2011 @ 23:02
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 20:08 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Runderlappen door de gehaktmolen laten halen bij de slager.

Half om half :r
Je kan ook prima een runderlap en een varkenslap door de molen laten halen hoor.
Alleen rund vind ik vaak te droog.
RobinOokwoensdag 27 april 2011 @ 23:09
Ja, wat is er nu weer mis met varkensvlees? :(

Ik eet juist steeds vaker puur varkensgehakt. Nergens te krijgen, dus hoppa, varkenslapjes of hamlappen en een speklappie erbij en draaien maar:

3914568255_f0f86a48b3.jpg
fruityloopdonderdag 28 april 2011 @ 11:40
Wij aten thuis altijd ballen van 50% rund- en 50% kalfsgehakt, met alleen wat kruiden er doorheen. Vooral na een paar keer opwarmen waren die om voor te knielen zo lekker. :9~
Erasmodonderdag 28 april 2011 @ 11:43
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 23:02 schreef PluisigNijntje het volgende:

[..]

Je kan ook prima een runderlap en een varkenslap door de molen laten halen hoor.
Alleen rund vind ik vaak te droog.
Dan moet je vetter vlees nemen.
Yi-Longdonderdag 28 april 2011 @ 12:33
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 11:40 schreef fruityloop het volgende:
Wij aten thuis altijd ballen van 50% rund- en 50% kalfsgehakt, met alleen wat kruiden er doorheen. Vooral na een paar keer opwarmen waren die om voor te knielen zo lekker. :9~
Worden ze niet verschrikkelijk droog als je ze een paar keer hebt opgewarmt!?

Mijn vader kon vroeger altijd HEEL goed gehaktballen maken, en mijn moeder kan er helemaal niets van, helaas. Ik heb ook geen idee hoe mijn vader ze maakte waardoor ze zo lekker waren. Helaas.
JackHerrerdonderdag 28 april 2011 @ 12:36
Ik vind komijn in een bal erg lekker, en wat kaas of een hardgekookt erin draaien.
Stirneriaandonderdag 28 april 2011 @ 12:46
http://www.febodelekkerste.nl/catalog/?v=2&lid=1&id=16
fruityloopdonderdag 28 april 2011 @ 12:48
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 12:33 schreef Yi-Long het volgende:

[..]

Worden ze niet verschrikkelijk droog als je ze een paar keer hebt opgewarmt!?

Mijn vader kon vroeger altijd HEEL goed gehaktballen maken, en mijn moeder kan er helemaal niets van, helaas. Ik heb ook geen idee hoe mijn vader ze maakte waardoor ze zo lekker waren. Helaas.
Niet als je ze goed in de jus laat staan. Mijn lief *; , die gruwelde van de gehaktballen van haar eigen moeder (met van alles en nog wat er doorheen) wilde als geste naar mij, nog wel 1x een gehaktbal proberen van mijn moeder, een slagersdochter waar het goed kunnen braden van ballen genetisch is bepaald. Je voelt hem al aankomen, ze vroeg met het water in de mond om een 2e bal. :9~

Gewoon goed vlees, met de speciale vleeskruiden van mijn neef de slager. Dat familie-recept is me nog steeds niet helemaal duidelijk, maar er zit wat foelie en ook nootmuskaat & komijn door heen dacht ik.
MaximusTGdonderdag 28 april 2011 @ 14:30
Wat ik zelf altijd doe: Half om half gehakt (jaja :P), eitje, vers broodkruim, beetje ketchup, beetje worcestershiresauce, zout en peper. Goed mengen, mag best een beetje vochtig zijn. Dan met goed vochtige handen een stuk gehakt nemen, stevig samendrukken, en daarna pas in een bal vormen. Ik zet altijd een bakje water neer om mn handen tussendoor vochtig te maken, dan krijg je veel gladdere gehaktballen. Boter verhitten in een pan en de ballen (niet teveel tegelijk) rondom bruin bakken. Pas op dat je ze voorzichtig rolt, zodat ze mooi rond blijven. Dan voeg ik meestal nog een beetje mosterd toe en wat runderbouillon, eventueel nog een sjalotje. Even door elkaar roeren en met de deksel erop op laag vuur laten garen. Door het extra vocht blijven de ballen lekker smeuig :D.
fruityloopdonderdag 28 april 2011 @ 14:43
En dat willen we toch allemaal, smeuiige ballen... _O- Goeie tip trouwens van dat bakje water, hoe gladder de bal, hoe makkelijker het braden gaat. :Y

Persoonlijk ben ik dan weer niet zo van het broodkruim en/of paneermeel.
Selyndonderdag 28 april 2011 @ 17:31
Wij gebruiken altijd van die zakjes van Verstegen (te lui om zelf te kloten met kruiden)

530145888d85589d8abc4.jpeg

uitje snipperen en er door mengen en ook nog een eitje er doorheen.
Echt heerlijk!

Je hebt verschillende kruiden ervan, maar wij nemen meestal de traditionele.
De rest vind ik niet te vreten.
Weltschmerzdonderdag 28 april 2011 @ 18:50
Ik heb niks tegen varkensvlees maar varkensgehakt vind ik niks en voor de jus is het helemaal slecht. Verder knoflook, ui en peterselie en gebruik ik beschuit als paneer, en een ei. Peper en zout natuurlijk, maar verdere toevoegingen voegen in mijn ervaring niet zoveel toe.
Joe-Mommadonderdag 28 april 2011 @ 19:25
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 21:16 schreef OProg het volgende:
Ik moest meteen hier aan denken:

SPOILER
Maar ik gebruik trouwens wel altijd rundergehakt.
Wat is nu eigenlijk precies de uitwerking van een ei door het gehakt?
Ei zorgt ervoor dat de bal niet uit elkaar valt in de pan.
PluisigNijntjedonderdag 28 april 2011 @ 23:53
Ohja en een grof gesnipperde ui erdoor is ook altijd goed ^O^
Paarse_Kiwivrijdag 29 april 2011 @ 19:17
Ik heb altijd rundergehakt. Daarbij komt:
- ei
- paprikapoeder
- kerriepoeder
- zout
- peper
- sambal
- ketjap (gehakt en ketjap zijn goede vrienden!!)
- italiaanse kruiden
- teentje knoflook
- fijngesnipperd uitje

Lekker met pindasaus maar ook prima met een tomatensaus!
foodlovervrijdag 29 april 2011 @ 20:11
Dank voor alle tips! Van het weekend ga ik gehaktballen maken naar recept van 1e serie Topchef.
Ik laat jullei nog weten hoe 't is gegaan en vooral hoe het heeft gesmaakt!
Pietverdrietvrijdag 29 april 2011 @ 23:27
Uien in de gehaktbal, om het goedkope vlees nog meer te strekken en bovendien niet lekker
knuppelhoutvrijdag 29 april 2011 @ 23:29
en essentieel: na het bakken moet het in een ballenbad 1/3e onder water sudderen, dan worden ze supersmeuig!
foodlovermaandag 2 mei 2011 @ 11:53
Snik :'( ik heb geen talent voor gehaktballen... Ze waren goed te eten maar ik ben nog helemaal niet tevreden.

Dit zat er in:
- HOH gehakt
- 1 eitje
zout, peper, mespuntje chilipoeder
mosterd
ragfijn gesnipperd uitje
2 witte in melk geweekte boterhammen zonder korst
DrukVoutmaandag 2 mei 2011 @ 12:13
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=465504

Die moet je maken.

Mijn moeder maakte altijd hele droge ballen. Die kon ik alleen wegkrijgen met veel majo....

Die van de librije zijn lekker smeuig.
Ik doe er alleen minder zout en minder cayenne poeder doorheen.
_Lokimaandag 2 mei 2011 @ 14:44
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 12:13 schreef DrukVout het volgende:
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=465504

Die moet je maken.

Mijn moeder maakte altijd hele droge ballen. Die kon ik alleen wegkrijgen met veel majo....

Die van de librije zijn lekker smeuig.
Ik doe er alleen minder zout en minder cayenne poeder doorheen.
laatst geprobeerd zonder zout, alleen sojasaus, dan zijn ze echt perfect!
#ANONIEMdinsdag 3 mei 2011 @ 14:35
- rundergehakt
- extreem fijn gesneden uitjes (niet te voorzichtig, mooie hoop ui erin gooien)
- verse peterselie, fijn gesneden (optioneel)
- niet te veel zout (dat drijft het vocht alleen maar uit de bal)
- een beetje zwarte peper
- paprikapoeder
- verse knoflook (niet te zuinig ;) )
- een klein beetje sambal om de smaak op te halen
- eieren en broodkruimels (totdat het gehakt echt plakt)
- bakboter ipv (olijf)olie

Na het rondom bruin bakken nog even laten sudderen in de (zelfgemaakte) jus, zodat de ballen lekker sappig worden.

Dit is hoe ik het altijd doe en ik krijg altijd te horen dat mensen nog nooit zulke lekkere gehaktballen hebben gegeten.
ad0rabledinsdag 3 mei 2011 @ 17:10
Wat ketchup in de pan als je aan het bakken bent. Lekkahr!
kwakz0rwoensdag 11 mei 2011 @ 23:01
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 22:10 schreef RobinOok het volgende:
Waarom altijd die geheimzinnigheid?
Zonder ei: rullerigere gehaktbal
Met ei: minder rullig. Het werkt als cement. Euh, niet hard wordend cement. Euh, de bal wordt smeuiiger.
ik gebruik altijd een ei, maar vandaag waren mn eieren op. heb n beetje olie en een beetje water genomen en ik heb nog nooit zo'n heerlijke smeuiige bal gehad. smaakte ook niet anders dan anders. volgende keer neem ik uit gewoonte ws. gewoon weer een ei, maar toch, het verbaasde me! wel ook even lekker gesudderd in bakboter en een klontje roomboter en toegevoegd water natuurlijk....

(verder gewoon half om half, beschuitkruimels, uitjes, peper, zout, nootmuskaat) en ui gewoon omdat ik t lekker vind, piet :P
Erosjuhhhzaterdag 14 mei 2011 @ 01:46
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 11:53 schreef foodlover het volgende:
Snik :'( ik heb geen talent voor gehaktballen... Ze waren goed te eten maar ik ben nog helemaal niet tevreden.

Dit zat er in:
- HOH gehakt
- 1 eitje
zout, peper, mespuntje chilipoeder
mosterd
ragfijn gesnipperd uitje
2 witte in melk geweekte boterhammen zonder korst
Hoeveel gehakt neem je?
gebruik 1 ei per ong 500 g.
Laat het in de melk weken weg.
gebruik ook de korst en liefst oud brood of licht geroosterd en 3-4 sneetjes
mespuntje chilipoeder maak er maar een
theelepel van op zijn minst, ook niet te gierig zijn met zout en peper
snij gewoon 1/8ste ringen, betere bite.
minstens 2/3 theelepels mosterd.
wellicht nootmuskaat erin of ketchup, chilisaus, hp sauce of een andere niet zuivel gebaseerde saus.
Erosjuhhhzaterdag 14 mei 2011 @ 01:48
oh en bak het in boter.
fespozaterdag 14 mei 2011 @ 01:52
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 20:01 schreef _Loki het volgende:
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=465504
Heeerlijk. Wel wat aan de zoute kant.
eetlepel zout op 400 gram vlees jezus wat zijn die van plan.
Speculariumzaterdag 14 mei 2011 @ 01:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2011 01:52 schreef fespo het volgende:

[..]

eetlepel zout op 400 gram vlees jezus wat zijn die van plan.
Afgestreken he, valt nog wel mee, ook al is het aan de ruime kant.
Erasmozaterdag 14 mei 2011 @ 08:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2011 01:48 schreef Erosjuhhh het volgende:
oh en bak het in boter.
Bij voorkeur geklaard.
Erosjuhhhzaterdag 14 mei 2011 @ 14:18
hoeft niet eens, zolang je maar niet in olie bakt :D
cindy11zaterdag 21 mei 2011 @ 01:15
Mijn gehaktballen krijgen altijd lovende kritieken...
Ik neem gehakt(soms runder,soms halfom,runder is wat droger dus dan wat extra ei erdoor).
Ik doe er peper,zout,ei,panneermeel,ketjap,gesnipperd ui,komijn en een iets laos door,en natuurlijk wat knoflook).
Maak er dan ballen van,echt goed kneden,en dan ballen maken door middel van slaan en rollen.(mijn ballen vallen dus ook echt nooit uitelkaar).
Bak ze even op hoog vuur aan met bv croma,en eenmaal een bruin laagje gaan ze op laag vuur afgeblust met wat water.
Laat ze zo een poosje sudderen,en sop intussen een verse witte boterham in de jus om alvast een voorproefje te hebben ^O^
Natuurlijk sneuveld er 1 bal als proefobject,want wil natuurlijk zeker weten dat ze gaar zijn!
Doe als laatste nog een klein beetje mosterd door de jus,en het feest kan beginnen :P
AcidFayzaterdag 21 mei 2011 @ 01:56
Als vegetariër die wel vlees voor gasten/huisgenoten wil maken begon ik met gehaktballetjes. Een oma's recept gegoogled. Even uit mijn hoofd is dit het ondertussen:

1 kilo gehakt
Sambal
Ketjap
Nootmuskaat
Paprikapoeder
Korianderpoeder
Gedroogde peterselie
Bouillonpoeder
Pittige mosterd
2-3 eieren
4 beschuiten
Zwarte peper
150 gram roomboter
400 gram sjalotjes, heel fijn gesnipperd.

Gehakt uit de koelkast en een beetje op temperatuur laten komen.
Alles er doorheen mikken (niet te zuinig zijn) en even lekker kneden.
Balletjes draaien en half uurtje in de koelkast laten stijven.
Roomboter in de pan smelten. De balletjes gedurende 10 minuutjes (ofzo) op middelhoog vuur lekker aanbakken tot ze er goed uitzien. Vervolgens vuur op de laagste stand, beetje water plus bouillon erbij en nog 10 minuutjes laten stoven.

Ik meende dat half om half gehakt het beste was omdat rundvlees alleen erg droog zou zijn (dat kreeg ik iig te horen van de mensen die ze aten).

Mijn persoonlijke tip, voor als je eens weinig geld hebt: je kunt ook (oud) witbrood weken in melk. Heel goed uitknijpen. Hiermee kun je tot 50% het gehakt mee vervangen zonder smaakverlies (ik kook misschien niet voor erg culinaire mensen :P ?).

Wat ik nog eens uit wil proberen is honing er bij. Tip van een vriendin.

Edit:
:D:D:D
Klutszaterdag 21 mei 2011 @ 08:44
Als je goede gehaktballen kan maken, dan kan je dat ook met rundergehakt. Veel lekkerder.
Goede recepten staan hierboven al wel.

Beetje koud water op je handen als je ze draait, want dan worden ze steviger, nog ff in koelkast voor het in de pan gooien en dan braden. :9
AcidFayzaterdag 21 mei 2011 @ 09:03
Ik was vergeten in mijn recept: 0.5 tot 1 bol knoflook. Knoflook O+
Rewimozaterdag 21 mei 2011 @ 09:13
De tip van oma: kook de dag voor je gehaktballen gaat maken een aardappel extra en verkruimel deze door je gehaktmengsel. Oma's gehaktballen waren zó lekker O+
SchmickelSchmeckdinsdag 31 mei 2011 @ 23:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 19:17 schreef Paarse_Kiwi het volgende:
- kerriepoeder
Ja :9
Rewimowoensdag 1 juni 2011 @ 07:25
Maak ze in elk geval niet zoals mijn schoonmoeder :')

Gehakt, bal vormen, bakken.

Peper, zout en kruiden zijn overrated :{w
monic27woensdag 1 juni 2011 @ 19:37
en niet vergeten de ballen na het draaien even 30 minuutjes te laten rusten in de koelkast
RedAlertdonderdag 2 juni 2011 @ 01:08
quote:
Mijn persoonlijke tip, voor als je eens weinig geld hebt: je kunt ook (oud) witbrood weken in melk.
:{w Dit noemen ze panade

Hoi mijn recept is als volgt:

1 kilo rundergehakt
Sambal
Ketjap
Ketchup
Nootmuskaat (vers geraspt)
Paprikapoeder
Korianderpoeder
Laurierpoeder
Zout of ter vervanging runderbouillonpoeder
mosterd
2 a 3 eieren per kg gehakt.
4 beschuiten / 80 a 90 gram paneermeel
Witte peper
400 gram sjalotjes/witte ui, heel fijn gesnipperd.

:Y)
Speculariumdonderdag 2 juni 2011 @ 01:34
Ik heb nooit die hele shitload aan gedroogde kruiden in huis.
Ongeveer een driekwart ervan.
En daarom lieve mensen:

Welk mixzakje is het best?
RobinOokdonderdag 2 juni 2011 @ 02:10
Deze (platte) ballen at ik vandaag:

5788161026_5de40ac0ae.jpg
Vietnamese gehaktballetjes met groene snotjes

(jammer genoeg niet echt perfect te noemen, ze vielen een beetje tegen :P )
Selyndonderdag 2 juni 2011 @ 08:06
quote:
7s.gif Op donderdag 2 juni 2011 01:34 schreef Specularium het volgende:
Ik heb nooit die hele shitload aan gedroogde kruiden in huis.
Ongeveer een driekwart ervan.
En daarom lieve mensen:

Welk mixzakje is het best?
Gehaktkruiden van Verstegen!!, gewoon de "traditionele"
gebruiken wij ook altijd. met een uitje er doorheen.
(je heb ook gehaktkruiden-ui van Verstegen maar die vond ik niet lekker)
kwakz0rzaterdag 4 juni 2011 @ 12:05
quote:
7s.gif Op donderdag 2 juni 2011 01:34 schreef Specularium het volgende:
Ik heb nooit die hele shitload aan gedroogde kruiden in huis.
Ongeveer een driekwart ervan.
En daarom lieve mensen:

Welk mixzakje is het best?
ik vind stiekem het saté gehakt mixje van silvo erg lekker :@
Erosjuhhhzaterdag 4 juni 2011 @ 12:33
bretons is lekker
Pregozaterdag 4 juni 2011 @ 19:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 09:03 schreef AcidFay het volgende:
Ik was vergeten in mijn recept: 0.5 tot 1 bol knoflook. Knoflook O+
:Y O+
BrammetjeBraamzaterdag 4 juni 2011 @ 19:34
Genoeg recepten om uit te proberen, waarvoor mijn dank. :9
Speculariumzondag 5 juni 2011 @ 00:59
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juni 2011 08:06 schreef Selyn het volgende:

[..]

Gehaktkruiden van Verstegen!!, gewoon de "traditionele"
gebruiken wij ook altijd. met een uitje er doorheen.
(je heb ook gehaktkruiden-ui van Verstegen maar die vond ik niet lekker)
Verstegen is zo'n zakje dat je wordt opgedrongen doordat het over het halve schap hangt.
Maar die is inderaad goor. Stroganoff heeft nooit eerder zo zoet en zoutloos gesmaakt.
RedAlertmaandag 6 juni 2011 @ 00:04
quote:
7s.gif Op zondag 5 juni 2011 00:59 schreef Specularium het volgende:

[..]

Verstegen is zo'n zakje dat je wordt opgedrongen doordat het over het halve schap hangt.
Maar die is inderaad goor. Stroganoff heeft nooit eerder zo zoet en zoutloos gesmaakt.
Mee eens ...je kan beter zelf kruiden kopen en zelf lekker aan de slag.... ^O^
robuust89maandag 6 juni 2011 @ 20:52
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 12:13 schreef DrukVout het volgende:
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=465504

Die moet je maken.

Mijn moeder maakte altijd hele droge ballen. Die kon ik alleen wegkrijgen met veel mayo....

Die van de librije zijn lekker smeuïg.
Ik doe er alleen minder zout en minder cayenne poeder doorheen.
Heb ik gemaakt, zonder zout, maar wat waren die dingen zompig zeg :{w volgens mij is 40 gr paneermeel al te veel.
#ANONIEMdinsdag 7 juni 2011 @ 01:12
Leuk, al die goedbedoelde recepten. Maar TS vroeg om de perfecte gehaktbal, dus hier komt 'ie ;)

500 gr. HoH gehakt voor 5 á 6 ballen (geen rundergehakt, is viesbah)
1 groot ei of 2 middel
3 beschuiten
1 zakje gehaktkruiden naar keuze
half koffiekopje volle melk
125 gram braadboter (niet vloeibaar).


Verpulver 1 beschuit tot poeder in een ruime (beslag-)kom en verpulver de andere 2 alvast.
Doe het gehakt erbij + de kruiden en het ei en begin te kneden.
Voeg na enkele minuten de 2 verpulverde beschuiten toe.
Kneed vervolgens minimaal 3 á 4 minuten tot een stevig gehakt ontstaat. Indien het geheel te stevig wordt kan er wat van de melk worden toegevoegd.

Na ongeveer 8 minuten flink te hebben gekneed, draai een vijftal gelijkmatige ballen en (HEEL belangrijk): Zorg dat er geen scheuren inzitten!

Het aanbraden:

Braadboter in de braadpan en het vuur hoog. Zodra de boter lichtbruin is geworden mogen de ballen in de pan en braad de ballen op hoog vuur rondom mooi bruin. Besteed daar wel even wat aandacht aan, want scheuren in de bal = Einde bal!
Dus even erbij blijven en steeds de ballen keren totdat ze een mooi korstje hebben.
Daarna kokend heet water toevoegen totdat de ballen voor ongeveer 1/3 onder het vocht liggen.

Vuur op de laagste stand en deksel op de pan en 25 minuten laten sudderen (af en toe de ballen omdraaien).

Smakelijk! :Y)

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 07-06-2011 01:21:02 ]
Iemand91maandag 20 juni 2011 @ 22:02
- pak 'm beet 500gr. HOH gehakt.
- 1 à 2 beschuit(en) óf 1 à 2 eieren. (Beide zorgen toch voor binding, waarom dan beide?)
- Eventueel een uitje erdoor.(?)
En dan gehaktkruiden óf losse kruiden (wij hebben alleen nauwelijks (droge) kruiden in huis)?

Morgen eens voor het eerst proberen te maken, wat is dan het handigst? :)
Karinamaandag 20 juni 2011 @ 22:05
Toch maar weer eens proberen, mijn ballen zijn altijd droog.
Kun je in plaats van beschuit ook iets anders gebruiken (paneermeel?). Anders moet ik een hele rol beschuit kopen voor 3 sneetjes en kan ik de rest wegsmijten, want beschuit eet ik toch nooit.

(Niet dat ik te krenterig ben, maar eten weggooien vind ik zonde).
MaximusTGmaandag 20 juni 2011 @ 22:07
Je kan er ook vers broodkruim doorheen doen, of idd paneermeel ja. Broodkruim = brood zonder korst in keukenmachine. En je doet er natuurlijk ei en broodkruim in, anders wordt het veel te droog.
Karinamaandag 20 juni 2011 @ 22:09
quote:
0s.gif Op maandag 20 juni 2011 22:07 schreef MaximusTG het volgende:
Je kan er ook vers broodkruim doorheen doen, of idd paneermeel ja. Broodkruim = brood zonder korst in keukenmachine. En je doet er natuurlijk ei en broodkruim in, anders wordt het veel te droog.
Ik heb geen keukenmachine, dus het gaat paneermeel worden. Eieren eet ik eigenlijk ook nooit, maar de overgebleven eieren maak ik dan wel een omelet van.
troveymaandag 20 juni 2011 @ 22:09
Paneermeel werkt net zo goed als beschuiten.

En de perfecte gehaktbal is voor iedereen anders. :')
Speculariummaandag 20 juni 2011 @ 22:11
quote:
99s.gif Op maandag 20 juni 2011 22:05 schreef Karina het volgende:
Toch maar weer eens proberen, mijn ballen zijn altijd droog.
Kun je in plaats van beschuit ook iets anders gebruiken (paneermeel?). Anders moet ik een hele rol beschuit kopen voor 3 sneetjes en kan ik de rest wegsmijten, want beschuit eet ik toch nooit.

(Niet dat ik te krenterig ben, maar eten weggooien vind ik zonde).
Paneermeel, veel te veel voor 30 cent. :')
Iemand91maandag 20 juni 2011 @ 22:12
Oke, dus 1 à 2 eieren en broodkruim/paneermeel/beschuit.

En wat qua kruiden als je zoals hier niet veel (als in: nagenoeg niets) aan (droge) kruiden in huis hebt?
MaximusTGmaandag 20 juni 2011 @ 23:26
Zeer fijn gesnipperd uitje, zout en peper, paprikapoeder? Ketchup kan ook nog. Worcestersaus?
#ANONIEMdinsdag 21 juni 2011 @ 00:07
quote:
99s.gif Op maandag 20 juni 2011 22:05 schreef Karina het volgende:
Toch maar weer eens proberen, mijn ballen zijn altijd droog.
Kun je in plaats van beschuit ook iets anders gebruiken (paneermeel?). Anders moet ik een hele rol beschuit kopen voor 3 sneetjes en kan ik de rest wegsmijten, want beschuit eet ik toch nooit.

(Niet dat ik te krenterig ben, maar eten weggooien vind ik zonde).
Gewoon een pakje van de allergoedkoopste paneermeel, dat is hetzelfde als beschuit. Niet te zuinig mee zijn, dus flink royaal gebruiken (een kwart pakje is heel normaal) en 2 eieren erdoor kneden (of 1 ei met een klein beetje melk).

Het belangrijkste is om na het aanbraden van de gehaktballen het vuur laag te zetten en flink water erbij te doen en ze vervolgens een klein half uurtje rustig te laten sudderen (net als stoofvlees, maar dan korter).

Op die manier krijg je lekkere sappige gehaktballen. De meesten willen ze even snel in de koekenpan bakken, maar dan krijg je van die droge stuiterballen ;)
Een gehaktbal is nou eenmaal een flink stuk vlees, dus die moet je rustig de tijd gunnen om te garen.

En verder zou ik geen poespas uithalen met uien/ketchup/curry/whatever
Wel kun je de jus wat binden met wat maizena o.i.d. Maar verder zou ik het lekker neutraal houden, zoals oma dat vroeger ook deed ^O^

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 21-06-2011 00:31:57 ]
Iemand91dinsdag 21 juni 2011 @ 00:19
quote:
0s.gif Op maandag 20 juni 2011 23:26 schreef MaximusTG het volgende:
Zeer fijn gesnipperd uitje, zout en peper, paprikapoeder? Ketchup kan ook nog. Worcestersaus?
Hmm, ik zal wel 'ns zien wat ik ga doen. Dat hebben we nog wel in huis. :P
Worcestersaus niet.
#ANONIEMdinsdag 21 juni 2011 @ 00:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juni 2011 00:19 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Hmm, ik zal wel 'ns zien wat ik ga doen. Dat hebben we nog wel in huis. :P
Worcestersaus niet.
Behalve de zout en peper zou ik de rest weglaten, want die ingrediënten hebben niks met gehakt te maken.
Een zakje gehaktkruiden voor 500 gram gehakt kost volgens mij amper een kwartje en dat is samengesteld uit zout/peper/koreander/foelie/gember/nootmuskaat (kan zijn dat ik iets ben vergeten).

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-06-2011 00:29:43 ]
Iemand91dinsdag 21 juni 2011 @ 00:30
Weet je wat, ik doe gewoon een zakje gehaktkruiden inderdaad. Kijken wat daar uitkomt.
Daarna kunnen we weer verder kijken en zelf experimenteren.
Ooit gedaan met pizza's (remember me Maximus?), dat moet ik deze vakantie ook maar weer oppakken. :Y)
#ANONIEMdinsdag 21 juni 2011 @ 00:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juni 2011 00:30 schreef Iemand91 het volgende:
Weet je wat, ik doe gewoon een zakje gehaktkruiden inderdaad. Kijken wat daar uitkomt.
Daarna kunnen we weer verder kijken en zelf experimenteren.
Ooit gedaan met pizza's (remember me Maximus?), dat moet ik deze vakantie ook maar weer oppakken. :Y)
Standaard zakje kruiden is prima. Eitje erdoor, klein scheutje melk en VEEL paneermeel. Gooi er rustig een kwart pakje doorheen en flink kneden (minimaal een minuut of 6).

Pan op het vuur, half pakje boter erin en flink heet laten worden.
De ballen mooi stevig draaien (zonder scheuren!) en aanbraden in de hete boter totdat ze rondom een mooi korstje hebben.

Daarna flink wat heet water erbij tot de ballen ongeveer voor een 3e in het vocht liggen en het vuur heel zacht zetten.
Deksel erop en een half uurtje laten sudderen (regelmatig de ballen keren). Kan niet mislukken zo ;)
Iemand91dinsdag 21 juni 2011 @ 00:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juni 2011 00:36 schreef Papabear het volgende:

[..]

Standaard zakje kruiden is prima. Eitje erdoor, klein scheutje melk en VEEL paneermeel. Gooi er rustig een kwart pakje doorheen en flink kneden (minimaal een minuut of 6).

Pan op het vuur, half pakje boter erin en flink heet laten worden.
De ballen mooi stevig draaien (zonder scheuren!) en aanbraden in de hete boter totdat ze rondom een mooi korstje hebben.

Daarna flink wat heet water erbij tot de ballen ongeveer voor een 3e in het vocht liggen en het vuur heel zacht zetten.
Deksel erop en een half uurtje laten sudderen (regelmatig de ballen keren). Kan niet mislukken zo ;)
Thanks. Dat moet wel lukken. Ik maak geregeld eten, alleen sommige dingen nou eenmaal nooit gemaakt. :@
#ANONIEMdinsdag 21 juni 2011 @ 01:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juni 2011 00:51 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Thanks. Dat moet wel lukken. Ik maak geregeld eten, alleen sommige dingen nou eenmaal nooit gemaakt. :@
Eenvoudige dingen zoals een gehaktbal zijn helaas nog vaak een probleem. Het sleutelwoord blijft echter: Tijd :)
Gun de balletjes de tijd om te garen en het komt helemaal in orde :Y

quote:
flink wat heet water erbij tot de ballen ongeveer voor een 3e in het vocht liggen en het vuur heel zacht zetten.
Deksel erop en een half uurtje laten sudderen (regelmatig de ballen keren). Kan niet mislukken zo :Y


[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 21-06-2011 01:09:02 ]
MaximusTGdinsdag 21 juni 2011 @ 09:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juni 2011 00:24 schreef Papabear het volgende:

[..]

Behalve de zout en peper zou ik de rest weglaten, want die ingrediënten hebben niks met gehakt te maken.
Een zakje gehaktkruiden voor 500 gram gehakt kost volgens mij amper een kwartje en dat is samengesteld uit zout/peper/koreander/foelie/gember/nootmuskaat (kan zijn dat ik iets ben vergeten).
Wat is dat nu weer voor een onzin? Niks met gehakt te maken.. Alsof die koe en dat varken 'horen' bij de kruiden in een zakje gehaktkruiden. Een gehaktbal kan met meer dan een combinatie aan kruiden gemaakt worden.. Dat die mixcombinatie meer de traditionele gehaktbalsmaak is, oke, maar daar vroeg Iemand91 ook niet specifiek naar. Die zei dat ie niet zoveel kruiden in huis had. Dus vandaar. Daarnaast is het natuurlijk nogal lachwekkend als je met het zogenaamde perfecte recept op de proppen komt en dat er dan een zakje gehaktkruiden in gaat.
Iemand91dinsdag 21 juni 2011 @ 13:35
Even een brakke foto van de tussenstand, wordt een grote pan zoeken vanavond...
(De helft eten we vanavond, de andere morgenavond)
5856518928_5b9c114b53_z.jpg

EDIT: en zo lagen ze er net bij:
5856654295_fa51f2d8b7_z.jpg

[ Bericht 12% gewijzigd door Iemand91 op 21-06-2011 18:08:05 ]
troveydinsdag 21 juni 2011 @ 13:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juni 2011 00:36 schreef Papabear het volgende:

[..]

Standaard zakje kruiden is prima. Eitje erdoor, klein scheutje melk en VEEL paneermeel. Gooi er rustig een kwart pakje doorheen en flink kneden (minimaal een minuut of 6).

Pan op het vuur, half pakje boter erin en flink heet laten worden.
De ballen mooi stevig draaien (zonder scheuren!) en aanbraden in de hete boter totdat ze rondom een mooi korstje hebben.

Daarna flink wat heet water erbij tot de ballen ongeveer voor een 3e in het vocht liggen en het vuur heel zacht zetten.
Deksel erop en een half uurtje laten sudderen (regelmatig de ballen keren). Kan niet mislukken zo ;)
Wel even oppassen dat je geen beschuitstuiter krijgt met heel veel paneermeel. :')
AcidFaywoensdag 22 juni 2011 @ 23:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juni 2011 13:44 schreef trovey het volgende:

[..]

Wel even oppassen dat je geen beschuitstuiter krijgt met heel veel paneermeel. :')
Wat bedoel je met 'beschuitstuiter'? Een stuiterbal met veel gehakt en beschuit :D?
kwakz0rdonderdag 23 juni 2011 @ 13:48
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juni 2011 23:13 schreef AcidFay het volgende:

[..]

Wat bedoel je met 'beschuitstuiter'? Een stuiterbal met veel gehakt en beschuit :D?
véél ei en paneermeel maakt stuiterballen....

gisteren weer ballen zonder ei met een scheutje water en wat olie en ze waren weer ontzettend smeuiig! ik denk dat ik er nooit meer een ei doorheen doe...
Sjeendonderdag 23 juni 2011 @ 13:54
quote:
0s.gif Op maandag 20 juni 2011 22:09 schreef trovey het volgende:
Paneermeel werkt net zo goed als beschuiten.

En de perfecte gehaktbal is voor iedereen anders. :')
*agree

Ik vind gehaktballen die in de jus drijven verre van perfect... daar krijg je zo'n kwebsj korstje van *ril* Doe mij maar een bal die stevig/krap is van buiten en heerlijk zacht van binnen O+
troveydonderdag 23 juni 2011 @ 14:00
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juni 2011 23:13 schreef AcidFay het volgende:

[..]

Wat bedoel je met 'beschuitstuiter'? Een stuiterbal met veel gehakt en beschuit :D?
In verhouding meer beschuit dan gehakt......ouderwetse manier om van weinig vlees veel gehaktballen te maken. :P Dat is een beschuitstuiter, mijn moeder had lang geleden nogal die neiging om ze zo te maken want vlees was een duur produkt in mijn ouderlijk huishouden. ;) Mijn vader daarentegen maakte ze wel weer perfect. :9

[ Bericht 11% gewijzigd door trovey op 23-06-2011 14:09:40 ]
kwakz0rdonderdag 23 juni 2011 @ 14:08
eiballen O+ alléén paneermeel, ei en kruiden. die braadt mn moeder vaak mee als ze gepaneerde karbonades maakt....
Kabolterdonderdag 23 juni 2011 @ 14:11
Goed vlees is belangrijk.

We hadden een paar weken geleden vlees van een hobby-boer en dan merk je een heel groot verschil qua kwaliteit vlees. Véél minder vet. Bij sommige supermarkten druipt het vet je gewoon van de vingers af als je ze draait.

Helaas roept hier de slacht van onze hobby-koeien te veel weerstand op. Anders had ik nooit meer gehakt uit de supermarkt gekocht.

Voor de rest altijd simpel:
gehakt, kruid, beschuitje en een eitje.
De kunst zit hem voornamelijk in hoe je hem bent gewend. Ik kan eten van iemand anders heel goed waarderen. En soms nog wel meer dan hoe we het vanuit eigen huis eten. Maar gehaktballen en zoet-zure komkommer (voor bij bijvoorbeeld de groente/rijst) blijven toch het lekkerste als ze zelf zijn gemaakt.
AcidFaydonderdag 23 juni 2011 @ 16:02
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2011 14:00 schreef trovey het volgende:

[..]

In verhouding meer beschuit dan gehakt......ouderwetse manier om van weinig vlees veel gehaktballen te maken. :P Dat is een beschuitstuiter, mijn moeder had lang geleden nogal die neiging om ze zo te maken want vlees was een duur produkt in mijn ouderlijk huishouden. ;) Mijn vader daarentegen maakte ze wel weer perfect. :9
Geschiedenis O+
Erasmodonderdag 23 juni 2011 @ 16:09
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2011 14:11 schreef Kabolter het volgende:
Goed vlees is belangrijk.

We hadden een paar weken geleden vlees van een hobby-boer en dan merk je een heel groot verschil qua kwaliteit vlees. Véél minder vet. Bij sommige supermarkten druipt het vet je gewoon van de vingers af als je ze draait.

Helaas roept hier de slacht van onze hobby-koeien te veel weerstand op. Anders had ik nooit meer gehakt uit de supermarkt gekocht.

Voor de rest altijd simpel:
gehakt, kruid, beschuitje en een eitje.
De kunst zit hem voornamelijk in hoe je hem bent gewend. Ik kan eten van iemand anders heel goed waarderen. En soms nog wel meer dan hoe we het vanuit eigen huis eten. Maar gehaktballen en zoet-zure komkommer (voor bij bijvoorbeeld de groente/rijst) blijven toch het lekkerste als ze zelf zijn gemaakt.
Voor gehaktballen heb je juist redelijk vet vlees nodig.
lellebelledonderdag 23 juni 2011 @ 21:42
bal gehakt, wat is het .. 1987? ga toch culinair en exotisch koken en bakken man!
troveydonderdag 23 juni 2011 @ 21:46
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2011 16:02 schreef AcidFay het volgende:

[..]

Geschiedenis O+
Zo langzamerhand wel. }:| :')
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2011 21:42 schreef lellebelle het volgende:
bal gehakt, wat is het .. 1987? ga toch culinair en exotisch koken en bakken man!
Niets mis met een goede Hollandse gehaktbal :{w ...mensen die zelfs nog in hun eten hip willen zijn. :')

[ Bericht 0% gewijzigd door trovey op 23-06-2011 22:20:44 ]
Spanky78donderdag 23 juni 2011 @ 22:18
Ik gebruik rundergehakt, die is al vet genoeg. Kruidenmix afhankelijk van de bijgerechten, ik pas wel eens eea aan. Meestal een beetje worcester, foelie, nootmuskaat, lavas, paprikapoeder, witte peper, zout, gemberpoeder, djintan/komijn. Met een eitje en liefst in melk geweekt witbrood. als ik geen witbrood heb gewoon paneermeel, maar eit te veel. Belangrijk is goed kneden, ballen mooi glad maken zonder scheuren en even laten rusten.

Overigens is er niks mis met een kruidenmix, maar neem dan wel die zonder zout, kan je zelf naar smaak toevoegen..
Iemand91donderdag 23 juni 2011 @ 22:22
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2011 21:42 schreef lellebelle het volgende:
bal gehakt, wat is het .. 1987? ga toch culinair en exotisch koken en bakken man!
Wie zegt dat we dat niet doen? :?

Trouwens, als de bal wat te droog werd; dan geen ei gebruiken of juist minder paneermeel?
Spanky78donderdag 23 juni 2011 @ 22:29
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2011 22:22 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Wie zegt dat we dat niet doen? :?

Trouwens, als de bal wat te droog werd; dan geen ei gebruiken of juist minder paneermeel?
Minder paneermeel, beetje ketchup. Als je 1 ei op 500gr vlees hebt is dat meer dan genoeg.
Chuck-N0rr1sdonderdag 23 juni 2011 @ 22:43
Gehaktbal kieke boe :')
Pregozaterdag 25 juni 2011 @ 01:06
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2011 21:42 schreef lellebelle het volgende:
bal gehakt, wat is het .. 1987? ga toch culinair en exotisch koken en bakken man!
:')
Exotisch en culinair koken is natuurlijk helemaal 2012 :')
Erosjuhhhzaterdag 25 juni 2011 @ 01:08
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2011 22:43 schreef Chuck-N0rr1s het volgende:
Gehaktbal kieke boe :')
gemaakt voor een vriend van mij, keek mij raar aan, lekker vond hij t wel.
AcidFayzaterdag 25 juni 2011 @ 04:00
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2011 21:42 schreef lellebelle het volgende:
bal gehakt, wat is het .. 1987? ga toch culinair en exotisch koken en bakken man!
De gehaktbal is een tijdloos en traditioneel recept. Ik snap sowieso niet wat er ouderwets aan een manier van bereiden kan zijn. Jij bakt je eitjes zeker in een driehoekige pan :')
Sjeenzaterdag 25 juni 2011 @ 08:57
Don't deed the troll meatballs :+
Karinazondag 26 juni 2011 @ 12:39
Mijn ballen liggen te sudderen nu, volgens mij zijn er 3 goed gelukt en 2 een beetje te bleek, maar voor ik ze eet warm ik ze toch eerst weer op in de pan (ik ga er 4 invriezen).

Ik weet alleen niet wat ik met al het braadvet moet doen dat nu in de pan zit... en wat dus gaat overblijven.
Erasmozondag 26 juni 2011 @ 12:58
Jus van maken.
Karinazondag 26 juni 2011 @ 13:08
quote:
0s.gif Op zondag 26 juni 2011 12:58 schreef Erasmo het volgende:
Jus van maken.
Ja maar ik ga die ballen niet allemaal tegelijk opeten natuurlijk en jus bewaren?

Maar goed, de ballen zijn klaar en redelijk geslaagd geloof ik.
Ik had ze misschien iets beter kunnen draaien, maar ik vind dat gehakt in mijn handen zo een vies gevoel :@
Erasmozondag 26 juni 2011 @ 13:21
Ook jus kun je invriezen, bv. in een ijsblokjesvorm.
Pietverdrietzondag 26 juni 2011 @ 13:43
quote:
0s.gif Op zondag 26 juni 2011 13:21 schreef Erasmo het volgende:
Ook jus kun je invriezen, bv. in een ijsblokjesvorm.
Neem liever ijsklontjeszakjes,
Karinazondag 26 juni 2011 @ 13:46
quote:
1s.gif Op zondag 26 juni 2011 13:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Neem liever ijsklontjeszakjes,
Ik had er toevallig nog eentje liggen en de jus daarin gegooid.
gebruikersnaamzondag 26 juni 2011 @ 13:57
Ik doe altijd danish blue kaas door de bal kneden. Smaakt heerlijk.
Dat is het mooie van een gehaktbal. Je kan er zelfs pindakaas doorheen kneden
RobinOokzondag 26 juni 2011 @ 14:45
Weggooien. Ballen geven vieze jus.
Riannzondag 26 juni 2011 @ 15:25
Ik heb ook altijd jus in de vriezer. Altijd makkelijk.
Karinazondag 26 juni 2011 @ 15:25
quote:
0s.gif Op zondag 26 juni 2011 14:45 schreef RobinOok het volgende:
Weggooien. Ballen geven vieze jus.
Ik probeer het gewoon, als het vies is kan ik het altijd nog weggooien tenslotte.
Erasmozondag 26 juni 2011 @ 15:46
Juist ideaal om bij de opgebakken bal te doen.
Karinazondag 26 juni 2011 @ 20:44
De bal smaakte redelijk, misschien volgende keer iets meer bakken voor het korstje en iets groter had ook wel gemogen :D

De jus was toch niet zo lekker (maar ik ben ook niet zo van de jus), dus die heb ik uiteindelijk toch maar weggegooid.
RobinOokzondag 26 juni 2011 @ 21:21
6907936-woman-says-i-told-you-so.jpg
Yuri_Boykadinsdag 28 juni 2011 @ 17:21
Ik wil het vandaag misschien gaan proberen te maken, alleen hoe maak ik die jus?
AcidFaydinsdag 28 juni 2011 @ 21:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juni 2011 17:21 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Ik wil het vandaag misschien gaan proberen te maken, alleen hoe maak ik die jus?
Je bakt je balletjes mooi bruin aan de buitenkant in een pan met boter. Dan een bescheiden hoeveelheid bouillon bij de boter gooien. Dat is de (basis van de) jus lijkt me.
RobinOokdinsdag 28 juni 2011 @ 21:44
Nee, van gehaktballen komt gewoon nooit lekkere jus. Punt uit.
Riannwoensdag 29 juni 2011 @ 11:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juni 2011 21:44 schreef RobinOok het volgende:
Nee, van gehaktballen komt gewoon nooit lekkere jus. Punt uit.
Dat vind jij.
Erasmowoensdag 29 juni 2011 @ 12:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juni 2011 21:44 schreef RobinOok het volgende:
Nee, van gehaktballen komt gewoon nooit lekkere jus. Punt uit.
Challenge_accepted_RE_Red_pancake-s400x300-128675-580.jpg
RobinOokwoensdag 29 juni 2011 @ 13:30
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juni 2011 11:32 schreef Riann het volgende:

[..]

Dat vind jij.
En mijn moeder en mijn moeders moeder en waarschijnlijk die van jou ook.
Daarvoor hebben ze destijds die vieze smeltjus uitgevonden. Dat mensen toch jus hadden als ze gehaktballen aten.

Kom maar op, Erasmo. :-)
fruityloopwoensdag 29 juni 2011 @ 14:07
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juni 2011 13:30 schreef RobinOok het volgende:

[..]

En mijn moeder en mijn moeders moeder en waarschijnlijk die van jou ook.
Daarvoor hebben ze destijds die vieze smeltjus uitgevonden. Dat mensen toch jus hadden als ze gehaktballen aten.

Kom maar op, Erasmo. :-)
Kul, mijn moeder, een slagersdochter, kan na het braden van welk stuk vlees dan ook, ook in bal-vorm, een puike jus maken. :{w Smeltjus is voor koks die de blommetjesschort niet waard zijn.
RobinOokwoensdag 29 juni 2011 @ 14:28
Ik geloof er niks van.
fruityloopwoensdag 29 juni 2011 @ 15:38
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juni 2011 14:28 schreef RobinOok het volgende:
Ik geloof er niks van.
Dan niet, Zij fokt niet, en ik heb nog nooit in mijn leven een stuk gehaktbal gedeelt, dus daar ga ik nu niet mee beginnen.
Rewimowoensdag 29 juni 2011 @ 16:01
Jus van gehaktballen is juist hartstikke lekker :9
Redcoonwoensdag 29 juni 2011 @ 23:57
Vind het meestal te waterig:/
Weltschmerzdonderdag 30 juni 2011 @ 09:24
Ik heb heel lang geen gehaktballen meer gemaakt, maar volgens mij komt er een wat dunne waterige jus af met veel vetbellen erin en hier en daar wat stukjes. Eigenlijk is het nog geen jus, want het is nog geen geheel.

Ik zou zeggen baller eruit, aardappelwater erbij in, vuur omhoog en roerend flink laten indampen. Dan is het misschien geen topjus, wel een bruikbare jus.
simmudonderdag 30 juni 2011 @ 14:52
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juni 2011 13:30 schreef RobinOok het volgende:

[..]

En mijn moeder en mijn moeders moeder en waarschijnlijk die van jou ook.
Daarvoor hebben ze destijds die vieze smeltjus uitgevonden. Dat mensen toch jus hadden als ze gehaktballen aten.

Kom maar op, Erasmo. :-)
smeltjus is zooooo lekker :@
maar goed; ik ben de dame die ook graag maggi groentekruiden over de bloemkool gooit :Y
met een bal :) gemaakt met een zakje bretonse kruiden :')

meestal kook ik echt hoor :P
Cyandonderdag 30 juni 2011 @ 21:23
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 20:01 schreef _Loki het volgende:
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=465504
Heeerlijk. Wel wat aan de zoute kant.
Die zijn idd erg lekker en ik maak ze ook altijd volgens dit recept. De eetlepel zou vervang ik voor een theelepeltje en de vleesfond vervang ik voor bouillon.
Spanky78donderdag 30 juni 2011 @ 21:28
Tsja, ik maak van ballen altijd een beetje vage jus, met wat ketchup en sojasaus, bouillon wordt het wel ok. Vind bij ballen wel lastig om een lekker jus te krijgen, da's bij biefstuk toch makkelijker.
drWhodonderdag 30 juni 2011 @ 21:46
IPV jus bij de ballen kun je bij het aanbakken flink wat ui meebakken en dan de hele boel laten garen in bruin bier. Lekkere ballen en na wat inkoken een lekkere saus...
Thoricaldonderdag 30 juni 2011 @ 22:11
De perfecte gehaktbal bestaat niet.
M'n moeder maakte een leuke gehaktbal, gewoon paneermeel een eitje en een zakje van Versteegen.
De moeder van m'n eerste ex ook een leuke gehaktbal maar zonder zakje maar wel met een half pondje garnalen door het gehakt.
M'n tweede ex was Indisch dus met aardappel, kruiden en wat ketjap ook weer goed te doen.
Maar ik ga niet door met exen ik wil allen maar zeggen ze zijn allemaal lekker behalve die uit de fabriek of de meeste snackbars of andere professionals
Dus koop gehakt bij een goede slager doe er paneermeel bij en een eitje of in melk geweld witbrood wat zout en peper en je bent al een flink eind in de richting om een goede gehaktbal te maken.
Maar nu, de bal die je gaat braden moet een homogene massa zijn zonder gaten of kieren. En de bal moet in een hete pan gebakken worden dus niet teveel ballen tegelijk in de pan.