quote:
Op woensdag 9 maart 2011 03:51 schreef Lagrinta het volgende:[..]
Druk maken over slachtoffers leer je wel af denk ik. Je geeft aan van spanning te houden. Als je interesse hebt voor de situatie in Libië zoals wij allemaal hier, heb je bovengemiddeld interesse voor ellende denk ik .
Wij vinden de situatie in Libië ook verschrikkelijk, maar we praten niet zoals veel mensen die zich afvragen waarom er oorlog is maar zich er nooit in verdiepen. Andere mensen gaan liever naar een blije KUTmusical. Je kan in beide interesse hebben, maar dat goed nieuws geen nieuws is blijft overeind.
Het Midden-Oosten is ook een verdomd interessante regio en niet omdat het zo'n vrolijke bedoening is daar. Maar het is wel de ongepolijste werkelijkheid met veel emoties.
Ik bedoel: je zal maar correspondent in Oslo zijn of zo, dan wil je ook liever dood denk ik.
Het is geen interesse in ellende. Er is ook veel ellende in de Congo, Bangladesh en Mexico om maar een paar te noemen. Persoonlijk heb ik daar weinig aandacht voor.
Behalve wanneer het direct onderdeel van het geopolitieke spel wordt.
Een aardbeving in Haiti is heel erg voor de mensen daar en ik krijg er heus wel wat van mee. Maar zodra de Amerikanen onder het mom van "humanitaire hulp" een hoop troepen en materiaal naartoe sturen, het vliegveld veranderen in een militaire basis en simpelweg het land overnemen blijf ik het volgen. Ook al heeft de media er allang geen aandacht meer voor.
De meest cruciale regio in het huidige geopolitieke spel loopt grofweg vanaf Libië totaan Kazachstan. Daar speelt zich het gevecht om invloed af. Het zit stampvol olie en gas en andere belangrijks grondstoffen en vormt het hart van het supercontinent Europa, Azië en Afrika (World-Island) met alle belangrijke doorgangroutes.
Deze landen hebben we het grofweg over:
![11vqy6w.png]()
Libië moet je even bijdenken.
Zou je bijvoorbeeld kruisjes zetten waar de Amerikanen, al dan niet samen met de UK en Nato etc., "War on Terror" operaties hebben uitgevoerd dan krijg je hetzelfde kaartje.
Zou je aanstrepen waar twijfelachtige regimes met de steun van het westen in het zadel zitten, grotendeels hetzelfde.
In geopolitieke termen is dit het moderne Heartland.
"Who rules the Heartland commands the World-Island,
Who rules the World-Island controls the world."
Het is een simplificatie maar het biedt een leidraad om de ontwikkelingen een plek te geven.
Dan wordt het bijvoorbeeld duidelijker waarom Rusland tegen militaire interventie is.
quote:
Het Midden-Oosten is ook een verdomd interessante regio