Vraag me af in hoeverre het nog zin heeft om 'diplomatiek' te te onderhandelen met deze gestoorde.quote:DEN HAAG - Drie Nederlandse militairen zijn na een mislukte evacuatie in handen gevallen van het Libische regime van Muammar Ghadaffi. Het ministerie van Defensie heeft dit vandaag bevestigd.
Een helikopter vloog vanaf marine-fregat Hr. Ms. Tromp richting de Libische stad Sirte om daar twee evacués op te pikken. Na geland te zijn, werd de bemanning overvallen door een gewapende groep regeringsgezinde Libiërs. De evacuatie vond afgelopen zondag plaats, maar werd om veiligheidsredenen tot nu toe stilgehouden.
Intensief diplomatiek overleg gaande
De twee evacués, een Nederlander en een niet nader genoemde Europeaan, zijn door de Libiërs overgedragen aan de Nederlandse ambassade en hebben inmiddels het land verlaten. Over de vrijlating van de drie militairen vindt nog steeds intensief diplomatiek overleg plaats, aldus het Ministerie van Defensie.
Britse commandotroepen wisten afgelopen weekeinde in het geheim een groep van ongeveer honderdvijftig mensen uit Libië te evacueren. De evacués was toen van tevoren strikt verzocht niemand over de naderende redding te vertellen. (ANP/CBR)
03/03/11 06u50
http://www.ad.nl/ad/nl/35(...)anden-Ghadaffi.dhtml
Drie Nederlandse militairen in handen Ghadaffiquote:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=UE3744O7quote:Hoe kon dit nu gebeuren?
DRIE NEDERLANDSE MILITAIREN GEVANGEN IN LIBIE
Nederland moet met Libië onderhandelen over de vrijlating van drie militairen. Bij een evacuatiepoging van twee buitenlanders vielen ze in handen van het Libische regime.
Het bericht over de drie gevangen genomen soldaten doet in Nederland vragen rijzen over hoe dit kon gebeuren.
Het parlement wil van de regering schriftelijke opheldering. Het NRC Handelsblad stelt dat Nederland ‘in verlegenheid is gebracht' door het incident en vraagt zich af of het om een ‘klungelige operatie of inschattingsfout' gaat. De mislukking steekt schril af tegen de risicovolle maar geslaagde evacuatie van 150 vluchtelingen door Britse special forces vorig weekeinde. Voor Ko Colijn, specialist defensie van het Clingendael-instituut, is het nog te vroeg om te praten over ‘een blunder, nu nog niet alle feiten bekend zijn, maar wel over een mislukking'.
‘Het is een verschrikkelijke kwestie. Verder kan ik er, in het belang van de gevangen militairen in Libië, geen mededelingen over doen', zei premier Mark Rutte, die erkende dat hij persoonlijk betrokken was bij de mislukte reddingsoperatie.
Een helikopter met drie militairen aan boord steeg zondagavond op vanop het fregat Hr. Ms. Tromp, dat voor de kust van Libië lag, om twee personen te evacueren in de stad Sirte — de thuisbasis van de Libische leider Moammar Kadhafi. Het ging om een Nederlander en ‘een Europeaan' (geen Belg, zegt Buitenlandse Zaken in Brussel).
‘Deze man kon Libië op geen enkele andere manier uit dan via onze helikopter', zei een woordvoerder van het leger aan De Telegraaf, die het nieuws uitbracht. ‘Het was in die regio op dat moment vrij rustig, maar dit kon op elk moment omslaan.' Daarom besloot men de Lynx-helikopter in te zetten.
Maar na de landing ging het mis: ‘Het toestel bleek omsingeld te zijn door gewapende Libiërs in dienst van het regime', aldus de woordvoerder. ‘Omdat er geen toestemming was voor de evacuatie, beletten ze de bemanning weer op te stijgen. De militairen en de burgers werden vastgehouden, het toestel bleef achter.'
De twee burgers mochten intussen Libië verlaten, maar de drie militairen zitten nog altijd vast. De Libische staatszender toonde gisteren beelden van de helikopter en de bemanning; op de beelden waren ook wapens te zien. ‘Volgens de zender al-Arabiya was dit een helikopter om mensen te evacueren. Maar hier zien we wat anders', zei de presentator toen de wapens getoond werden.
Volgens het PvdA-parlementslid Frans Timmermans liepen de onderhandelingen met Libië over de vrijlating aanvankelijk vlot, maar ‘is er kennelijk een impasse in de gesprekken ontstaan'. Een legervakbond maakt zich zorgen over het lot van de drie militairen, gezien de aard van het regime in Tripoli: ‘Een kat in het nauw maakt rare sprongen', zei Wim van den Berg, die wel de Libiërs zegt te begrijpen: ‘Een land mag niet zomaar met een militair toestel een ander land binnenvliegen.'
quote:Op zondag 6 maart 2011 02:56 schreef yavanna het volgende:
En nu 8 britse SAS militairen + 1 diplomaat in Gadaffi's hand erbij.
quote:It is understood the SAS incursion into rebel-held territory infuriated opposition politicians, one of whom told them to warn David Camerons Government that it should recognise the opposition as Libyas legitimate leaders before attempting to open negotiations.
Sources admitted last night that there was huge embarrassment in Whitehall that the SAS mission had backfired. But there was confidence that the SAS team and the diplomat would be released unharmed within 24 hours after the rebels had made their point.
Inderdaad die zouden we ook niet direct terugsturen naar hun schip.quote:Op zondag 6 maart 2011 11:42 schreef vergezocht het volgende:
Helaas heeft de gestoorde gek Kaddafi hier gelijk in. Wat zou er gebeuren als 3 Libische grondsoldaten ongevraagd zich op Nederlandse bodem zouden bevinden?
Een van de problemen die je hebt met Nederlanders in het buitenland is dat die mensen verwachten dat ook andere landen een erg milde strafmaat hanteren net zoals het kikkerlandje. Maar dat is niet zo.quote:Op zondag 6 maart 2011 12:23 schreef michaelmoore het volgende:
Maar het was wel dom om met militairen die man te gaan ophalen, dat is funest
Dat bedrijf had beter lokaal vervoer kunnen regelen naar de luchthaven of naar Egypte
Maar die mensen werkten al tien jaar voor Haskoning dus die kennen het land en ook wegen om snel op reis te gaan.quote:Op zondag 6 maart 2011 12:26 schreef vergezocht het volgende:
[..]
Een van de problemen die je hebt met Nederlanders in het buitenland is dat die mensen verwachten dat ook andere landen een erg milde strafmaat hanteren net zoals het kikkerlandje. Maar dat is niet zo.
Getuige al de drugsveroordeelden in Peru van Nederlandse afkomst, en kinderverkrachters in Thailand.
Libie doet vooral niet aan laffe straffen.
Dat was ik. Waar het op gebaseerd was was dat er naar mijn weten over het algemeen wel een extractieteam meegaat. Plus dat er vanuit de regering werd geclaimd dat eventuele SF geen tijd hadden om aan boord van de heli te gaan e.d. Wat mij errgggg onwaarschijnlijk lijkt.quote:Op zondag 6 maart 2011 11:35 schreef Sloggi het volgende:
Ik las in een ander topic een theorie dat er ook mariniers in de helikopter zaten. Is die theorie ergens op gebaseerd?
bronquote:Libische rebellen laten Britten vrij
BENGHAZI - De Libische opstandelingen hebben zondag acht Britten die eerder op de dag werden opgepakt, weer vrijgelaten. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera.
Zeven van de acht Britten zouden leden zijn van de militaire elite-eenheid SAS. Ze beschermden een Britse diplomaat die in het geheim contact wilde leggen met Libische oppositieleiders. Ze werden 30 kilometer buiten Benghazi aangehouden door opstandelingen. Die vonden onder meer wapens bij ze.
Een verslaggever van al-Jazeera zag het achttal aan boord gaan van de HMS Cumberland, een Britse oorlogsbodem die in de haven van Benghazi ligt.
niet echt? Omdat het logisch is dat rebellen britten vrijlaten.. het zijn niet kadaffi's troepen he..quote:Op zondag 6 maart 2011 20:33 schreef vergezocht het volgende:
[..]
Is dit niet een nieuwe topic waard?
Het is onze vijand ja, en als dat jou niet zint ben jij ook onze vijand.quote:
niks te vijand.quote:Op zondag 6 maart 2011 22:54 schreef waht het volgende:
[..]
Het is onze vijand ja, en als dat jou niet zint ben jij ook onze vijand.
Totdat die militairen worden vrijgelaten, dan zijn we weer neutraal.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |