Ik zou gaan voor een canon 5D mk2 zoals Doodkapje al voorstelde a 1828 euro (Tweakers), en voor het resterende bedrag:quote:Op vrijdag 18 februari 2011 17:10 schreef Omniej het volgende:
[..]
Als je er een paar leuke lenzen bij wilt hebben... Zo'n soort setje bijvoorbeeld:
EOS 550D - 589 euro
15-85 f/3.5-5.6 IS USM - 519 euro
10-22 f/3.5-4.5 USM - 649 euro
100 f/2.8L Macro IS USM - 774 euro
Heb je een leuke allrounder (de 15-85), een fantastische groothoek (10-22) en een enorm mooie macrolens. Is bij elkaar al 2531 euro, prijzen gebaseerd op de Tweakers pricewatch. Reken dan nog wat voor een statief als hij die nog niet heeft, en je komt al verdomd dicht bij de 3000 euro in de buurt. (edit: al kan de macrolens nog wel een stuk goedkoper als je voor een alternatief gaat)
Wat had jij in gedachten dan?
Ik ben zelf van Powershot S5 rechtstreeks overgestapt naar 5D MKII vanwege de lichtgevoeligheid. Als jij de S3 door en door beheerst en hiervoor ook analoog SLR hebt gefotografeerd is het technisch maar een hele kleine stap. Financieel ligt het iets anders natuurlijkquote:Op vrijdag 18 februari 2011 16:55 schreef IceBeach het volgende:
Budget: ¤3000,- (aankoop heeft geen haast en spaar liever nog even door dan dat ik een miskoop doe)
Formaat: D-SLR Body
Doel: Landschap/Nacht (voornamelijk groothoek), Studio (voornamelijk kleine/middelgrote objecten) en Macro fotografie. Zoomlens kan nog wel even wachten.
Fotograaf: Ongeveer 3.5 jaar ervaring met m'n S3 IS. Heb wel het e.e.a. gelezen over fotografie, maar wil mezelf geen pro noemen die ook alle terminologie weet. Heb het meeste toch wel geleerd door zelf te experimenteren en foto's van anderen te bestuderen (Flickr/DeviantArt).
Huidige camera: Canon Powershot S3 IS. Ik begin de beperkingen te merken bij nachtfotografie (snel ruisvorming) en de mogelijkheden voor studiofotografie (externe flitser aansluiten en meer controle over de DOF).
Ook de 6 megapixel (een gewonnen print van 60x40 ziet er eigenlijk niet uit) is niet alles meer.
Welke camera's twijfel je over: Vandaag bij de fotozaak geweest en mij werd verteld dat ik het beste nog even op de EOS 1000D kon wachten. Zelf even zitten kloten met een 550D en dat beviel me wel. Voorkeur is voor Canon, omdat ik daar nu ook al mee werk.
Ik heb alleen nog geen enkel idee wat het verschil is tussen alle DSLR's en waarom ik wel of niet een duurdere zou moeten aanschaffen. Ook voor lenzen moet ik me nog even inlezen.
Bijzonderheden: Een (hoog kwalitatieve) filmoptie is niet nodig en ik ben ook niet van plan om actiefotografie te gaan doen. Belangrijk dat is dat er zo min mogelijk ruis-ontwikkeling is bij nachtfotografie.
Lenzen die je hele leven meegaan zijn inderdaad een hele goede investering, maar dan wel full-frame lenzen, en waarom dan niet gelijk een full-frame camera die erbij hoort? Crop-lenzen ga je namelijk sowieso niet heel je leven gebruiken...quote:Op vrijdag 18 februari 2011 22:16 schreef IceBeach het volgende:
Dank voor alle tips zover!Ik ben wel bang dat investeren in een camera van bijna ¤2000,- een beetje ver gaat. Is het niet belangrijker om in goede lenzen te investeren die je hele leven (neem ik aan) mee gaan?
Ben iig foto's van verschillende camera's op Flickr aan het checken en aan het lezen over lenzen. Er echt teveel keus..
Edit: Ik heb trouwens al een statief.
Daarom stelde ik in eerste instantie ook een wat goedkopere maar nog steeds zeer goede body voor (de 550D) met een allroundlens voor dagelijks gebruik, een flinke groothoek en een macrolens. Je moet je alleen wel realiseren dat bijvoorbeeld de 15-85 en 10-22 die ik noemde EF-S lenzen zijn, die niet geschikt zijn voor full-frame. Mocht je later alsnog naar een FF-body overstappen, dan heb je dus niets meer aan die lenzen.quote:Op vrijdag 18 februari 2011 22:16 schreef IceBeach het volgende:
Dank voor alle tips zover!Ik ben wel bang dat investeren in een camera van bijna ¤2000,- een beetje ver gaat. Is het niet belangrijker om in goede lenzen te investeren die je hele leven (neem ik aan) mee gaan?
Het is concessies doen. Als je in het donker goed wilt fotograferen, wat ook mijn grote wens was, zul je of een lichtsterke camera moeten hebben als de 5D MKII of lichtsterke lenzen. Als je met je diafragma lager wilt gaan dan 2.8 ben je al snel aangewezen op primes, maar het nadeel van een groot diafragma is de beperkte scherptediepte. Als je onderwerpen gaat fotograferen die op verschillende afstanden liggen zul je keuzes moeten maken welke er scherp op komt en welke niet. Om die reden ben ik voor een camera gegaan die hoge ISO's aankan met weinig ruis. De 24-70L die ik voorstelde is een lens voor het leven, want die dingen zijn oerdegelijk en bijzonder scherp. Dat geldt eigenlijk voor alle L-lenzen van Canon. Je betaalt er een beste prijs voor, maar als je een lens in 10 jaar afschrijft dan valt het eigenlijk mee.quote:Op vrijdag 18 februari 2011 22:16 schreef IceBeach het volgende:
Dank voor alle tips zover!Ik ben wel bang dat investeren in een camera van bijna ¤2000,- een beetje ver gaat. Is het niet belangrijker om in goede lenzen te investeren die je hele leven (neem ik aan) mee gaan?
Wat natuurlijk niet wil zeggen dat niet-L-lenzen per definitie slechter zijn. Lenzen als de 10-22 en 17-55 zijn optisch gewoon van L-kwaliteit, alleen zit er geen rood ringetje omheen omdat het EF-S lenzen zijn.quote:Op vrijdag 18 februari 2011 23:22 schreef ACT-F het volgende:
De 24-70L die ik voorstelde is een lens voor het leven, want die dingen zijn oerdegelijk en bijzonder scherp. Dat geldt eigenlijk voor alle L-lenzen van Canon.
Ik wil juist geen actiefotografie doen.quote:Op zaterdag 19 februari 2011 15:32 schreef Andyy het volgende:
IceBeach,
Hoezo Canon? je hebt het over actiefotografie, Nikons hebben een betere AF in de prosumer modellen (d300s, d700)
Waarom per sé spiegelreflex?quote:Op zaterdag 19 februari 2011 21:02 schreef jeminae het volgende:
Hallo! Ik wil graag een digitale spiegelreflexcamera aanschaffen maar vind het lastig om een goede te kiezen die bij mijn eisen past. Hopelijk kunnen jullie me helpen!
Budget:
700,- maar bereid mijn budget te vergroten als 700 niet voldoende is om mijn doel mee te bereiken
Formaat:
Digitale spiegelreflex camera
Doel:
Mijn doel is vooral het maken van fotos bij nationale/internationale turnwedstrijden (artistic gymnastics), daarom is het voor mij erg belangrijk dat ik vanaf een afstand (tribune) nog goede fotos kan maken van de turners en turnsters op de toestellen.
Huidige camera:
Ik heb tot nu toe alleen gebruik gemaakt van een simpele Casio Exilim. Waarmee ik dus echt geen turn fotos kan maken
Alvast bedankt !
Juist bij turnen is er sprake van een voorspelbare beweging bij bijv. toesteloefeningen. Daar is MF totaal geen nadeel, eerder een voordeel, jij bepaalt waar de turner scherp moet zijn.quote:Op zaterdag 19 februari 2011 21:13 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Of je moet gaan hobbyen met MF-lenzen.
Gezien de ervaring met een simpele Casio Exilim moet er wel wat bijgespijkerd worden. Juist omdat MF hier goed toepasbaar is heb ik het ook als optie genoemd.quote:Op zaterdag 19 februari 2011 21:15 schreef ultra_ivo het volgende:
Juist bij turnen is er sprake van een voorspelbare beweging bij bijv. toesteloefeningen. Daar is MF totaal geen nadeel, eerder een voordeel, jij bepaalt waar de turner scherp moet zijn.
Als je bereid bent om een statief te gebruiken dan zou je de momenten waarin weinig beweging is prima kunnen fotograferen. Daar heb je in principe geen SLR voor nodig, een superzoomcamera volstaat.quote:Op zaterdag 19 februari 2011 21:33 schreef jeminae het volgende:
Ik hoef geen foto's te maken die ik kan verkopen aan een sportblad oid, ik zou het alleen fijn vinden om foto's te maken waar in ieder geval op te herkennen valt om welke sporter het gaat, wat met de exilim niet het geval is.
Okay, dank je voor je tip. Heb je misschien nog een tip que merk ed van een superzoomcamera? Het gaat me vooral om de poses die de turnsters maken die ik wil fotograferen, dus dan kan ik misschien inderdaad beter kijken voor zo'n cameraquote:Op zaterdag 19 februari 2011 22:48 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Als je bereid bent om een statief te gebruiken dan zou je de momenten waarin weinig beweging is prima kunnen fotograferen. Daar heb je in principe geen SLR voor nodig, een superzoomcamera volstaat.
Zoals je al zegt verschillen de prijzen inderdaad per MM, ik kan alleen voor de MM Arnhem spreken: zelf heb ik er onlangs tijdens hun kortingsactie een 5D2 gekocht, en zelfs zonder korting was deze 100 euro goedkoper dan de goedkoopste internetwinkel. (en dan ging er nog 'ns 16% af in mijn geval)quote:Op zondag 20 februari 2011 22:12 schreef een2drie het volgende:
Zijn camera's bij de MediaMarkt eigenlijk duur of goedkoop in vergelijking met andere winkels? (Ik weet dat de prijzen per MM verschillen)
Wat was je budget ook alweer?quote:Op zondag 20 februari 2011 23:04 schreef een2drie het volgende:
Is de 1000D trouwens echt af te raden als beginner? Ik zit nog steeds te twijfelen... er is gewoon te veel keusOf kan ik dan toch beter wachten op de 1100D....?
Begin met een 24-70, die is lekker all-round. 24mm is ook al aardig groothoek, alhoewel je bij specifieke landschapsfoto's wel wat zult missen.quote:Op woensdag 2 maart 2011 12:46 schreef Disorder het volgende:
Ik denk er over na een Nikon D700 te kopen. Tweedehands waarschijnlijk. Die zijn af en toe al op marktplaats te zien. Daar hoort natuurlijk wel een fx compatible objectief bij, en daar zal wel aardig wat geld in zitten.
Wie kan wat suggesties geven voor korte, middenlange en lange afstanden tot het onderwerp? Ik plaats het maar even hier aangezien ik het nog niet helemaal zeker weet of ik de D700 wil kopen, omdat ik dan nieuwe objectieven aan mag schaffen. Prijzen daarvan zullen de doorslag geven.
Cameratools in Apeldoorn had m zaterdag nog. Ook even mee gespeeld, leuk ding maar mist de VR-functie.quote:Op woensdag 2 maart 2011 12:57 schreef Ener-G het volgende:
...
Anders wellicht een 80-200/2.8 AF-S, mocht je die nog kunnen vinden.
Ah ja,... ach, zo'n diafragma-ring is ook niet vervelend. 't Scheelt wel bijna 1000,- Eurquote:Op woensdag 2 maart 2011 13:11 schreef Ener-G het volgende:
Dat is de 80-200/2.8 AF-D, die nog gewoon overal te koop is. De AF-S is een hele andere klasse, die daarna is opgevolgd door de 70-200VR en 70-200VRII. VR is tof, maar als je onderwerp beweegt heb je er niets aan. Wel leuk om te hebben :p
Ik schiet zelf ook met een D700 trouwens, bijna altijd met een Nikkor 50/1.4 of Tamron 28-75/2.8. Als die Tamron uitelkaar valt (en hij is aardig op weg) ga ik die waarschijnlijk ook wel vervangen voor een Nikkor 24-70/2.8.
Laat ik het dan zo zeggen: landschapsfoto's, stadsfoto's, portretfotografie zijn mijn doeleinden.quote:Op woensdag 2 maart 2011 12:53 schreef Ener-G het volgende:
'korte middenlange en lange afstanden' is een relatief begrip, en wil je een close up van een gedeelte van je onderwerp, of het hele onderwerp erop incl. omgeving?
Ik weet ook niet wat je budget is voor een objectief, maar een 'standaardbereik' lens zoals de 24-70 (ook verkrijgbaar in 3rd party merken zoals de sigma 24-70 of tamron 28-75) is wel prettig, of haal een 50/1.8 of 50/1.4 en ga van daaruit werken en kijken wat je verder nodig hebt.
En wat zijn je redenen om juist voor een D700/FX camera te kiezen, aangezien je het nog niet zeker weet?
Gezien zijn Flickr... concertfotografie? FX heeft een hele lage ruis bij hoge ISO's en bij uitstek geschikt in donkere situaties zoals concerten.quote:Op woensdag 2 maart 2011 14:49 schreef Disorder het volgende:
Waarom heb jij de D700 gekocht dan? Ik schiet nu alleen met de standaard kitlens en een ander stuk plastic. Niet echt denderend.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |