abonnement Unibet Coolblue
pi_93761395
LOL, er zijn ook betontegels voor op de stoep van 60x40. Even met de haakse slijper op maat maken voor je oven :)
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  maandag 7 maart 2011 @ 11:22:07 #152
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93762155
Ja oke maar standaard stoeptegels zijn 300x300 tochhh.
  maandag 7 maart 2011 @ 11:30:43 #153
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_93762432
Pizza met een diameter van 30 cm is prima te doen hoor, desnoods bak je er 2.
  maandag 7 maart 2011 @ 11:41:16 #154
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93762872
Mijne zijn altijd 32cm, anders worden ze heel dik. Oke dan moet ik de verhouding aanpassen van de ingredienten.

Goed, in de oven schieten is me ook nog nooit gelukt.
  † In Memoriam † maandag 7 maart 2011 @ 12:24:01 #155
91830 MaximusTG
pi_93764349
Niet zo moeilijk hoor, om de verhoudingen aan te passen: Gebruik gewoon de pizzadeeg tool:
http://pizzamaking.com/dough_calculator.html

Of je doet het zelf, simpelweg de verhouding tussen de oppervlaktes bepalen en je bent er eigenlijk al.
In de oven schieten is een kwestie van genoeg bloem/maismeel/semolina op je schieter. Als je je deeg op je schieter belegt moet je gewoon vaak een 'microshake' geven, zodat het deeg los blijft. Je ziet ook wel eens dat ze de belegde pizza op de schieter schuiven. Dat vind ik persoonlijk een beetje eng. Laatst wel gedaan met de onbelegde bodem. Voorzichtig aan de randen gepakt en er zo op geschoven. Dat was met deeg dat als je het opppakte, zo naar beneden ging hangen. Ging op zich goed.

Betontegels/stenen vind ik toch niet zo'n goed idee in de oven... Je weet nooit wat er allemaal in dat beton zit, en je hebt veel meer kans op scheuren van de steen in de oven. Dat soort stenen worden immers niet gebakken.
  maandag 7 maart 2011 @ 16:51:56 #156
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93775444
Leuk die pizzadeegtool!
Alleen... de thicknesfactor, wat bedoelen ze precies? :D Als NY pizza's al 0.1 zijn...

Wat betreft de schuiver, ik heb nog niet goed genoeg m'n best gedaan. Geen maismeel gebruikt om de bodem eraf te "rollen" en nog geen schieter gemaakt.

Je weet inderdaad niet wat precies de samenstelling van die betontegel is. Maar is het erg dat die barst? Dan koop je weer een nieuwe (trial and error). Tenzij 't echt "knapt" natuurlijk.
Of anders een andere ongeglazuurde steensoort. Heb nog niet in de bouwmarkt gekeken.
pi_93777704
Gebruik alsjeblieft geen betontegels, knappen en scheuren. Zoek gewoon een gladdere maar vooral poreuze steen bij de bouwmarkt.

De bodems van de echte pizzaovens is trouwens bedekt met chamottesteen.
Ikzelf gebruik een mooie granieten steen, tevreden mee.
Quidquid latine dictum sit, altum viditur
  † In Memoriam † maandag 7 maart 2011 @ 18:07:24 #158
91830 MaximusTG
pi_93778294
@zoheetik; de thickness factor is in inches volgens mij. ;). 0.1 is dan 2,5 mm. Valt best mee ;)
  maandag 7 maart 2011 @ 18:09:10 #159
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_93778361
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 17:50 schreef Dionysius85 het volgende:
Gebruik alsjeblieft geen betontegels, knappen en scheuren. Zoek gewoon een gladdere maar vooral poreuze steen bij de bouwmarkt.

De bodems van de echte pizzaovens is trouwens bedekt met chamottesteen.
Ikzelf gebruik een mooie granieten steen, tevreden mee.
Die hadden ze hier niet (was ff bij de gamma @utrecht ) komt wel een keer, ik ga het morgen gewoon op mijn plaat doen ( das wel een hele zware kwaliteit plaat) lukt vast wel. En de perfectie komt ook uiteindelijk ;)
Misschien bij het tuincentrum? hmm ideeen iemand?
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  woensdag 9 maart 2011 @ 07:51:33 #160
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93848626
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 18:07 schreef MaximusTG het volgende:
@zoheetik; de thickness factor is in inches volgens mij. ;). 0.1 is dan 2,5 mm. Valt best mee ;)
Ohh zo ja natuurlijk. En dat valt inderdaad wel mee :). Thanks.

Graniet is wel duur he? Of valt een klein stuk wel mee... Maar eens een keer kijken.
pi_93852102
Ik vrees dat mijn Bestron oven kaduuk is, en heb helaas nog niet zo lang geleden mijn ovenstenen (kachelstenen) weggegooid. Ik zou dus ook wel eens graag willen weten wie een betaalbare steen(soort) voor in de oven kan aanbevelen.
  † In Memoriam † woensdag 9 maart 2011 @ 12:12:16 #162
91830 MaximusTG
pi_93854861
Dat is niet zo mooi! Heb het hier al vaker gepost; bestel er nu gewoon zo een:
http://pizzastein.com/
Dat is een steen van chamotte-klei, die er voor bedoeld is, hittebestendig is, niet duur, en poreus (absorbeert dus water uit je pizzabodem). Gratis op maat gemaakt, inclusief schieter. (tip van mij; bestel meteen twee schieters, en voor dat beetje extra zou ik die snijder er ook maar bij nemen ;) ).
En nee, ik heb er geen aandelen in :P.
pi_93855177
Ik heb deze http://www.barbecueswinke(...)er-pizzasteen/34772/
en het werkt echt geweldig. In een pakketje met pizzames en zo'n opschepding. :D
  † In Memoriam † woensdag 9 maart 2011 @ 13:16:39 #164
91830 MaximusTG
pi_93856893
Overigens ga ik morgen een pizza bakken zonder mn steen. Heb namelijk mn recept iets aangepast, namelijk omgerekend voor een bakplaat van +- 35x35, met iets minder water. Dit ivm mn topic over koken voor 11 man. Hebben daar nl. toch twee grote ovens, kan ik mooi een aantal batches deeg maken die er precies oppassen. Omdat het deeg wat minder nat is, is het wat praktischer uit te rekken op zo'n oppervlak. Maak em ook iets dikker, zodat ie wat minder snel zompig is. Dan is er genoeg tijd voor iedereen om wat dingen op de pizza te leggen (want dat willen ze dan toch wel), en de pizza's zijn bijna allemaal tegelijk klaar. Maakt het wat gezelliger.
pi_93859504
Met zo'n grote groep kan je wel een volgende plaat in de oven schuiven op het moment dat de eerste er uit komt. Is die weer klaar als de eerste plaat op is :)
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  woensdag 9 maart 2011 @ 15:06:41 #166
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93860795
quote:
1s.gif Op woensdag 9 maart 2011 12:22 schreef _Loki het volgende:
Ik heb deze http://www.barbecueswinke(...)er-pizzasteen/34772/
en het werkt echt geweldig. In een pakketje met pizzames en zo'n opschepding. :D
Dat is een vriendelijk prijsje!
Jammer dat er dan weer Jamie Oliver op staat (anders was ie nog goedkoper geweest), maar goed.
Waar heb je die gekocht? Of daar gewoon besteld?
  † In Memoriam † woensdag 9 maart 2011 @ 15:45:45 #167
91830 MaximusTG
pi_93862350
Maar ik geloof niet dat de dikte van de steen zelf 4 cm is! Hoe dik is de steen zelf?
pi_93862418
Geen 4 cm :') Ik denk 2.
De mijne is trouwens ook niet van Jamie Oliver (hekel aan zulke 'merken'). ik zal het merk even opzoeken.

Edit: Taiwan zal vast geen merk zijn :') Op de steen staat niks, de doos heb ik niet meer.
  † In Memoriam † woensdag 9 maart 2011 @ 15:57:40 #169
91830 MaximusTG
pi_93862879
Haha, nee, dat zal vast niet. Koop ook liever niet zulke dingen, vaak way overpriced, en niet zo 'goed' als ze je willen doen geloven.
Mijn steen is trouwens wel best 'vies'. Laatst probeerde ik bij de tweede pizza om eens wat minder semoline/maismeel te gebruiken, om een beetje naar het minimale te gaan. Dat was dus iets te weinig, want die bleef vreselijk plakken aan de schieter. Kwam er allemaal kaas op en zo. Ach ja, meeste er af gehaald, raampje in de keuken open en vervolgens lekker dicht bij het element in de oven gezet en die op zn max. Mooi schoonschroeien. Maar je krijgt nooit alles weg. Daarna toen ie grotendeels was afgekoeld met een verse schuurspons nog wat meer verwijderd. Maar ik ga me dr niet druk om maken. Zulke vlekken horen nu eenmaal bij zo'n steen.
  woensdag 9 maart 2011 @ 15:58:44 #170
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_93862934
Eindelijk weer eens pizza gemaakt, had nog een bolletje in de vriezer liggen. Het was echter een ramp om het deeg in model te krijgen. Het was erg rubberachtig en scheurde snel, uiteindelijk moeten rollen met de deegroller. Daarnaast was het erg sticky, dus veel bloem/meel nodig om het in bedwang te houden, wat de pizza ook niet echt optimaal maakte. Ondanks alles was ik redelijk tevreden over het resultaat.

Zoals bijna altijd in huize Redcoon wordt de pizza gebruikt om de voorraadkast te legen. Dus nu wat tonijn op olie uit blik, simpele geblende tomaten, kaas en wat rode uien. Excuus voor de crappy foto's.


  woensdag 9 maart 2011 @ 17:10:10 #171
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93866226
quote:
1s.gif Op woensdag 9 maart 2011 15:46 schreef _Loki het volgende:
Geen 4 cm :') Ik denk 2.
De mijne is trouwens ook niet van Jamie Oliver (hekel aan zulke 'merken'). ik zal het merk even opzoeken.

Edit: Taiwan zal vast geen merk zijn :') Op de steen staat niks, de doos heb ik niet meer.
Taiwan :').
Inderdaad zijn die merken altijd overpriced, betaal je voor de naam en een beetje schroot.
Weet je nog wel waar je 'm gekocht hebt?
  † In Memoriam † donderdag 10 maart 2011 @ 12:47:54 #172
91830 MaximusTG
pi_93901203
De plaatpizza werd toch uitgesteld naar vanavond, omdat mn vriendin weer een keer wou koken :p. Kon ie mooi een dagje langer rijpen. Ben benieuwd hoe ie gaat smaken! Lang geleden dat ik pizza zonder steen gebakken heb :p. (als je de minipizza's niet meetelt). Hoop dat het wat wordt, scheelt me een hoop werk wanneer ik het voor die groep van 11 doe. (stuk of 5 grote ballen, of minder, maar dan zijn de ballen groter ipv allemaal losse balletjes). Had vorig jaar deeg in stuk of 16/17 losse balletjes in plastic zakjes in de koelkast laten rijzen, dat zat natuurlijk de dag erop helemaal vast aan die zakjes, dus die toen binnenstebuiten gekeerd en het deeg weer gebald en op het aanrecht afgedekt laten rijzen. Dat lag helemaal vol!

@Redcoon: Was je deeg misschien uitgedroogd in de vriezer?
pi_93901571
quote:
2s.gif Op woensdag 9 maart 2011 17:10 schreef Zoheetik het volgende:

[..]

Taiwan :').
Inderdaad zijn die merken altijd overpriced, betaal je voor de naam en een beetje schroot.
Weet je nog wel waar je 'm gekocht hebt?
Gekocht bij een kookwinkeltje in Waalwijk, in de aanbieding want het waren dacht ik de laatste twee.
pi_93931846
Zaterdag weer pizza! :9

Nog even over de Maximusmethode ;) :
De vorige keer was het deeg supermooi soepel en goed te vormen, maar naarmate de bolletjes langer lagen begonnen ze enorm vast te plakken aan het aanrecht en het folie.

Tips?
  donderdag 10 maart 2011 @ 22:29:41 #175
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93932309
Dikke laag bloem eronder.
Folie doe ik er niet overheen, blijft er inderdaad aan plakken.
pi_93934029
quote:
2s.gif Op donderdag 10 maart 2011 22:29 schreef Zoheetik het volgende:
Dikke laag bloem eronder.
Folie doe ik er niet overheen, blijft er inderdaad aan plakken.
Droogt het dan niet uit?
  † In Memoriam † donderdag 10 maart 2011 @ 22:58:02 #177
91830 MaximusTG
pi_93934305
Dan moet je
Of
- Meer bloem op aanrecht
- Kant van folie op pizzadeeg van te voren invetten met wat olie.

Of

De bollen in de afgedekte containers waarin ze in de koelkast stonden op het aanrecht zetten om verder te rijzen/op temperatuur te komen. Dan daarvandaan uit storten wanneer je em gaat vormen op een bebloemd werkblad. Let dan wel op dat de containers goed ingevet waren, anders plakken ze.

Overigens moet je ook opletten dat je, wanneer je zoveel pizzas maakt dat de laatsten significant langer buiten de koelkast staan, dat je die dan wat later eruit haalt.

[ Bericht 8% gewijzigd door MaximusTG op 10-03-2011 23:16:34 ]
pi_93956990
Even een semi zijsprongetje:
Ik had deeg uit de vriezer gehaald (had voor het invriezen al 3 dagen in de koelkast gestaan) om pizza te maken. Maar door een ziek kind, kon ik er niet echt de tijd voor vrij maken. Deeg was al uit de koelkast, dus ik besloot om de (gewone) oven even voor te verwarmen op 200 c.
Daarna het deeg op het aanrechtuitgetrokken tot een lap van ongeveer 1 cm dik en weer een paar keer gevouwen (niet aangedrukt, gewoon losjes over elkaar heen leggen) zodat het een pakketje werd van ongeveer 6 cm dik. Hieroverheen een beetje olijfolie met wat zeezout gedaan en 25 minuten gebakken. Man, dat was me toch een lekker broodje! Deeg was overigens gemaakt met het recept van MaximusTG. Echt van genoten, zeker omdat ik hem warm heb opgegeten met lekkere spaanse salami (in de aanbieding bij de Lidl) er op. Yummie yummie.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  vrijdag 11 maart 2011 @ 14:43:28 #179
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93957437
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2011 22:54 schreef LieLie het volgende:

[..]

Droogt het dan niet uit?
Ik doe aan de bovenkant geen/weinig bloem, anders droogt het inderdaad uit.
Of wat MaximusTG zegt natuurlijk.
  † In Memoriam † vrijdag 11 maart 2011 @ 15:24:37 #180
91830 MaximusTG
pi_93959473
Zou het toch wel afdekken hoor! Anders zet je er een kom overheen?
@reclamedoos: Een soort foccacia dus? Klinkt goed iig! Nog laten rijzen voor het bakken?
Lekker he, dat gerijpte deeg? Krijg spontaan honger :p.
  zaterdag 12 maart 2011 @ 16:29:33 #181
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_94006407
Ik ben pizza-verwend en kieskeurig. Diepvriespizza waag ik me niet meer aan, new york-pizza ook niet lekker en nu durf ik geen pizza te bestellen bij een andere pizzaria dan ik normaal doe (bestel eigenlijk nooit, maar wel eens een pizza van daar gehad).
pi_94007304
Ik heb de bolletjes in ingevette kleine schaaltjes gelegd. Met een beetje ingevet folie erover.
Volgens mij kan er nu niets mee gebeuren! ^O^
  zaterdag 12 maart 2011 @ 18:19:32 #183
211016 Cocktailprikker
Cocktailprikker
pi_94010138
Wat mij opvalt he, is dat de meeste van jullie de pizza niet zo vol beleggen? Dat vind ik persoonlijk wel lekker, als dat ding vol met groente en vlees ligt O+
pi_94010442
Zo, ik heb net mijn lekkerste Caputo meel pizza gemaakt, ik heb de vorige keer toch echt iets verkeerd gedaan bij het maken van het deeg. Nu was hij lekker luchtig en krokant, de vorige pizza was plat en hard. Waarschijnlijk te weinig gist of te warm water gebruikt want het deeg was op sterven na dood. Er ligt gelukkig nog een bolletje in de koelkast, kan ik er morgen nog eentje maken.
pi_94016994
Ik maak altijd heerlijke pizza's weet je, met een dunne bodem, krokante rand. Ik doe er alleen maar kaas, ham, rode versnipperde uitjes, een stuk of twee in schijfjes gesneden champignons en 1 á 2 eetlepels olijfolie op. :)
pi_94035701
Ik heb overigens de kant en klare Pizza Sauce van Mutti geprobeerd en ik vind de smaak wat te sterk eerlijk gezegd. De saus is vrij geconcentreerd en kwa structuur beter dan mijn eigen saus, maar hij heeft geen natuurlijke zachte smaak. Het is wel vreselijk makkelijk natuurlijk, als je weinig tijd hebt of lui bent.
  zondag 13 maart 2011 @ 10:30:56 #187
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_94037190
Vraagje, ik wil binnenkort deeg naar het "recept nr 2" in de OP maken, genoeg voor circa twee stuks (tabel 3). Maar kan hier in de regio zo 123 geen desem vinden. Is hier een internetshop voor of kan ik de desem misschien achterwege laten?
  † In Memoriam † zondag 13 maart 2011 @ 11:55:13 #188
91830 MaximusTG
pi_94039291
In het brood uit de oven topic is laatst een link gepost naar een webshop die een desemcultuur verkoopt. Ook zie je vaak een ander soort potjes, maar dat zorgt alleen voor de smaak, niet het rijzen.
De gist in dat recept is heel weinig, maar zorgt ervoor dat het deeg voorspelbaarder rijst. Het ligt ook aan de kracht van je cultuur; Maar het kan goed zo zijn dat je deeg dan 2 dagen in de koelkast nodig heeft. Beetje experimenteren dus :).
Zo'n desemcultuur bestellen heeft wel een risico, het kan zijn dat ie dood is als ie aankomt. Schijnbaar verkopen ze ook culturen in poedervorm, maar daar heb ik nog geen NL webshop van gezien.
  maandag 14 maart 2011 @ 00:14:09 #189
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_94077376
Waar was nou zo'n handmixertje in de aanbieding? Van philips voor €19,99... Is dat een goede? En weet iemand in welk foldertje die stond?
  maandag 14 maart 2011 @ 09:07:10 #190
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_94082595
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 00:14 schreef Zoheetik het volgende:
Waar was nou zo'n handmixertje in de aanbieding? Van philips voor �19,99... Is dat een goede? En weet iemand in welk foldertje die stond?
Bij grote elektronicaboeren zoals MediaMarkt enzo heb je standaard simpele mixers van rond de ¤20. Heb er zelf ook een en hij bevalt me prima.
  † In Memoriam † maandag 14 maart 2011 @ 09:12:08 #191
91830 MaximusTG
pi_94082681
Bij de blokker hebben ze een Philips mixer voor 20 euro in de aanbieding. Maar ze hebben een andere Philips mixer voor 34.95. En die is 350 Watt, tegenover de 175 Watt van die van 20 euro..
  maandag 14 maart 2011 @ 09:51:17 #192
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_94083607
quote:
1s.gif Op zondag 13 maart 2011 11:55 schreef MaximusTG het volgende:
In het brood uit de oven topic is laatst een link gepost naar een webshop die een desemcultuur verkoopt. Ook zie je vaak een ander soort potjes, maar dat zorgt alleen voor de smaak, niet het rijzen.
De gist in dat recept is heel weinig, maar zorgt ervoor dat het deeg voorspelbaarder rijst. Het ligt ook aan de kracht van je cultuur; Maar het kan goed zo zijn dat je deeg dan 2 dagen in de koelkast nodig heeft. Beetje experimenteren dus :).
Zo'n desemcultuur bestellen heeft wel een risico, het kan zijn dat ie dood is als ie aankomt. Schijnbaar verkopen ze ook culturen in poedervorm, maar daar heb ik nog geen NL webshop van gezien.
Thanks! Ik zal binnenkort wat bestellen. In het geval dat mijn vriendin (ik kook altijd voor twe ;) ) geen fan is van zuurdesem pizza's, voldoet het dan om het gist gehalte in recept 2 te verhogen naar 1,5 gr?
  † In Memoriam † maandag 14 maart 2011 @ 10:19:23 #193
91830 MaximusTG
pi_94084366
Je kan dan toch gewoon het recept zonder zuurdesem volgen :P? Ik heb die PDF gemaakt omdat ik ooit het recept van Varasano gevonden had, maar geen desemcultuur had. Toen heb ik dus gekeken naar de verhoudingen in het recept van Peter Reinhart, om een pizza te maken met een zelfde vochtgehalte, maar alleen maar instant gist. Nu ik wel een desemcultuur heb, kan ik het het oorspronkelijke recept van Varasano maken. Daarom staan beide versies in de PDF.
pi_94085933
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 00:14 schreef Zoheetik het volgende:
Waar was nou zo'n handmixertje in de aanbieding? Van philips voor €19,99... Is dat een goede? En weet iemand in welk foldertje die stond?
de hema heeft een budget selectie voor 10 euro
  maandag 14 maart 2011 @ 11:19:44 #195
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_94086163
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 10:19 schreef MaximusTG het volgende:
Je kan dan toch gewoon het recept zonder zuurdesem volgen :P? Ik heb die PDF gemaakt omdat ik ooit het recept van Varasano gevonden had, maar geen desemcultuur had. Toen heb ik dus gekeken naar de verhoudingen in het recept van Peter Reinhart, om een pizza te maken met een zelfde vochtgehalte, maar alleen maar instant gist. Nu ik wel een desemcultuur heb, kan ik het het oorspronkelijke recept van Varasano maken. Daarom staan beide versies in de PDF.
Klopt, maar die is voor 4 pizza's. Kijk als ik gewoon alles door de helft kan doen dan is er geen probleem. :P
  † In Memoriam † maandag 14 maart 2011 @ 11:29:05 #196
91830 MaximusTG
  maandag 14 maart 2011 @ 11:41:04 #197
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_94086989
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 11:29 schreef MaximusTG het volgende:
Dat kan :P.
Mooi! Binnenkort lekker aan de bak, ik ben benieuwd. :P
  maandag 14 maart 2011 @ 11:41:12 #198
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_94086994
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 11:13 schreef piepkuiken21 het volgende:

[..]

de hema heeft een budget selectie voor 10 euro
Ja klopt zag ik, maar geen idee welke beter is. Denk dan investeer ik liever 10 euro meer voor eentje die beter is/meer kracht heeft/langer meegaat.
Heb jij die van de Hema toevallig?
pi_94089239
Die van de Hema is heel fijn, en heeft flink wat kracht. Het enige dat ik heel jammer vind is dat stand 1 al vreselijk hard gaat, en van 1 t/m 6 is er amper verschil te merken tussen de standen. Dus rustig doorroeren kun je er niet mee.
Maar krachtig issie zeker, heb binnen 2 min slagroom opgeklopt. :D
  † In Memoriam † maandag 14 maart 2011 @ 12:40:08 #200
91830 MaximusTG
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')