De armoede is wel degelijk wijdverspreid door Marokko, daarnaast zijn de Marokkanen gewoon te bang om hardop te zeggen wat ze denken. Je zult dan ook nooit mensen horen die zich kritisch uitspreken tegenover de monarchie, zelfs niet na de publicatie van de Wikileaks over Marokko. Het feit dat men nog de handen kust van een koning alsof hij een god is vind ik al iets waar de Marokkanen zich voor moeten schamen. Men heeft gewoon nog tijd nodig om de tirannie van de Alaoui's te vergeten. De voorstanders van de monarachie en aanhangers van dit systeem zijn dan ook vaak de regios/groepen die uit de hand eten van de koning Mohammed VI, die ga je dus nooit horen klagen over hun geliefde koning.quote:Op vrijdag 11 februari 2011 14:51 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Als die demonstratie meer dan 5000 man haalt, dan eet ik mijn eigen sok op. Bovendien heb ik uit zeer betrouwbare bronnen vernomen dat een groot deel van het volk de toestanden in Egypte totaal niet zien zitten, het economische leven staat daar stil - met enorme gevolgen voor de mensen zelf. Dat er een "pro-demonstratie" geregisseerd gaat worden vanuit de overheid is dan ook niet wat ik geloof, zeker niet nadat ze zelf notabene hebben aangegeven de anti-demonstratie gewoon te zullen toestaan en te faciliteren. Er zijn veel te veel mensen blij met de huidige koers.
Hetgeen je stelt is bovendien zwaar overdreven. Er is inderdaad veel armoede, maar hetgeen je hier laat zien is toch echt de uitzondering en heeft te maken met de sterke urbanisatie van de afgelopen tien tot twintig jaar. Het is dan ook niet zo vreemd dat de enige echte sloppenwijk van het hele land zich in Casablanca bevindt. Het zijn tevens niet de wijken waar doorgaans de bootvluchtelingen vandaan komen, het zijn wel te wijken waar de terroristen vandaan komen.
Marokko mag dan wel geregeerd worden door een zeer elitair clubje, de koning staat boven alles. En mede dankzij hem hebben deze zogenaamde makhzen een flinke lel om de oren gekregen.
Je hebt eigenlijk al een hoofdreden hiervoor genoemd : alfabetisme. Daarnaast verwent Marokko haar diaspora abnormaal. Er zijn diverse regels die alleen gelden voor de diaspora, dus bijvoorbeeld belastingkortingen of overheidsloketten die hen kunnen helpen bij het starten van een onderneming in Marokko. Om die reden zul je weinig kritische geluiden horen buiten Marokko, ze ondervinden immers weinig negatiefs vanuit dit regime. Daarnaast heb je ook de befaamde "adviesraden". Dit zijn bijvoorbeeld de lobbyisten die je bij P&W aan tafel kan vinden of zelfs in de Tweede kamer.quote:Op vrijdag 11 februari 2011 16:19 schreef Aloulou het volgende:
Ik had laatst eens de cijfers erbij van hoe landen het doen en tot mijn verbazing deed Marokko het zeer slecht in de Maghreb. Veel meer armoede dan in Tunesie, meer analfabetisme, lager BNP, groter verschil tussen rijk en arm (kleinere middenklasse) etc. Maar ook vergeleken bij Algerije stond Marokko er niet goed voor wat betreft alfabetisme en BNP. Ik was verbaasd omdat ik Marokkanen hier vaak best positief hoor over de koning, iets wat ik altijd al moelijk kon rijmen maar ik ben nooit in Marokko geweest dus mensen die er meer verstand van hebben zijn beter op de hoogte dan ikzelf.
Mee eens.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 02:40 schreef Yi-Long het volgende:
Dat ze daar in Afrika protesteren vind ik niet zo vreemd.
Dat we hier in W. Europa en de USA enzo nauwelijks echt protesteren, vind ik wel verbazingwekkend.
ff quoten voor het geval je deze episch stupide opmerking weer verwijdert.quote:Op zaterdag 12 februari 2011 00:54 schreef boekenplank het volgende:
Marokkanen zijn niet zo dapper als de Egyptenaren? Kijk naar het tuig wat hier zit.
Ze zijn er te laf voor? Hier hebben ze een grote bek, beroven omaatjes, overvallen winkeliers, tuigen ziekenhuispersoneel, onderwijzers, buschauffeurs etc. af. Laat ze daar dan eens flink gaan doen.quote:Op zaterdag 12 februari 2011 01:03 schreef deleriouz het volgende:
[..]
ff quoten voor het geval je deze episch stupide opmerking weer verwijdert.
Anyway, verklaar je nader.
Terugvindquote.quote:Op vrijdag 11 februari 2011 14:51 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Als die demonstratie meer dan 5000 man haalt, dan eet ik mijn eigen sok op.
qftquote:Op dinsdag 1 februari 2011 03:01 schreef Yi-Long het volgende:
[..]
Mensen kijken teveel naar hun eigen hier en nu, en niet naar de richting waarin de zaken gaan (onderwijs, zorg, huizenmarkt, privacy, etc etc).
Er is alle reden voor grote ongerustheid en woede, maar vrijwel niemand (h)erkent die redenen nog, of wil die (h)erkennen.
quote:
Mehdi Sahli (center) jokes around with his friends in downtown Rabat, Morocco.
Though he is part of Rabat's underclass - he dropped out of school last year because he couldn't afford the eight-dirham (about 75 cents Canadian) daily bus fare - he is immune to calls for political change.
"No, it's okay for me here", he says in fluent English. "It's not like Tunisia, it's not like Egypt. The king assists us. He is a young person and he wants to help the country. We thank God for peace and harmony here."
Sahli is a punk who honours his king. "I love and respect him."
lol juist van de Marokkanen/Algerijen verwacht ik een hele felle revolutie, indien gewenst. Maar ik denk dat de Marokkanen na Hassan 2 het nu wel goed genoeg hebben.quote:Op zaterdag 12 februari 2011 00:54 schreef boekenplank het volgende:
Marokkanen zijn niet zo dapper als de Egyptenaren? Kijk naar het tuig wat hier zit.
Dat is overigens een integraal element van de immense weerstand die de NL maatschappij met name tegen Marokkanen en Turken (want Turken delen net als Marokkanen een belachelijk positief beeld van het land waar ze pretenderen vandaan te komen) heeft heden ten dage.quote:Op vrijdag 11 februari 2011 16:19 schreef Aloulou het volgende:
Ik was verbaasd omdat ik Marokkanen hier vaak best positief hoor over de koning, iets wat ik altijd al moelijk kon rijmen
De volstrekt losgeslagen import in NL is waarschijnlijk op geen enkele manier vergelijkbaar met de gemiddelde in Marokko wonende Marokkaan. Al is het maar omdat als je al daar wonend over de scheef gaat, de politie je keihard aanpakt, ipv Job Cohen die nog een pot thee zet en er nog een clubhuis tegenaan gooit.quote:Op zaterdag 12 februari 2011 01:19 schreef boekenplank het volgende:
[..]
Ze zijn er te laf voor? Hier hebben ze een grote bek, beroven omaatjes, overvallen winkeliers, tuigen ziekenhuispersoneel, onderwijzers, buschauffeurs etc. af. Laat ze daar dan eens flink gaan doen.
Alleen zijn de Marokkanen daar over het algemeen vrij tevreden met de koning.quote:Op zondag 13 februari 2011 13:20 schreef BeSimple het volgende:
Wij hebben ook nog wel wat reljeugd in rotterdam zitten die misschien nog iets goeds voor de wereld kunnen doen als ze nu naar marokko worden gestuurd.
Trouwens volgens mij wordt Marokko 20feb.
Marokko lijkt mij ook de grootste kanshebber na Tunesie en Egypte omdat Marokko ook het meest internetverkeer verstookt van Noord-Afrika.
Klopt sociale (internet)media hebben daar de traditionele media al grotendeels verstoken. Zelfs in de meest afgelegen gebieden zie je jongeren in internetcafe's om daar informatie van te halen. Het is dan ook de enige relatief objectieve bron die er is, aangezien er voor de rest 8 staatszenders zijn (waarvan 1 semi-privaat trouwens 50/50). Qua traditionele media (de kranten) zijn er wel tegengeluiden, zoals afkomstig van de kranten/dagbladen Nichane en Telquel. Hoewel deze het financieel en politiek zwaar te verduren hebben omdat er aan de lopende band rechtszaken tegen hen aangespannen worden wegens hun houding.quote:Op zondag 13 februari 2011 13:20 schreef BeSimple het volgende:
Wij hebben ook nog wel wat reljeugd in rotterdam zitten die misschien nog iets goeds voor de wereld kunnen doen als ze nu naar marokko worden gestuurd.
Trouwens volgens mij wordt Marokko 20feb.
Marokko lijkt mij ook de grootste kanshebber na Tunesie en Egypte omdat Marokko ook het meest internetverkeer verstookt van Noord-Afrika.
Exact, althans dat is ook mijn ervaring. Daarentegen zien ze de clan rond de koning (de in dit topic al eerder genoemgde makhzen), de regerende elite zegmaar, wel steeds meer als vijand van het volk. Ze worden gezien als zakkenvullers die rondrijden in dure bakken en overal villa's hebben staan. Volgens veel Marokkanen zijn ze ook verantwoordelijk voor het instandhouden van de onderklasse. Een felle demonstratie tegen de overheid (ex. koning) zou op erg veel steun kunnen rekenen van de bevolking.quote:Op zondag 13 februari 2011 13:28 schreef ChristianLebaneseFront het volgende:
[..]
Alleen zijn de Marokkanen daar over het algemeen vrij tevreden met de koning.
quote:Op woensdag 16 februari 2011 14:20 schreef ChristianLebaneseFront het volgende:
Vinden de Marokkanen het trouwens geen probleem dat ze een homoseksuele koning hebben?
Royalty mag alles, kijk maar naar Wim Lex en die miljoenen prinsen in S-Aquote:Op woensdag 16 februari 2011 14:20 schreef ChristianLebaneseFront het volgende:
Vinden de Marokkanen het trouwens geen probleem dat ze een homoseksuele koning hebben?
Een leuk feitje is dat die maatregel al sinds begin 2010 loopt.quote:Op woensdag 16 februari 2011 14:09 schreef Muridae het volgende:
De Marokkaanse regering heeft bekend gemaakt 15 miljard Dirham extra vrij te maken om de voedselprijzen en andere essentiële producten kunstmatig laag te houden. De regering deed eerder een belofte om alle hoogopgeleide werklozen voor het einde van dit jaar van een baan te voorzien.
De bovengenoemde maatregelen lijken echter weinig effect te hebben op de bevolking die de acties omschrijven als "poging tot omkoping van het volk". Inmiddels is de spanning goed te voelen op straat, de video hieronder laat zien hoe een hooggeplaatste ambtenaar los gaat op een demonstrant die stond te filmen met zijn mobiel.
Bron:
http://hibapress.com/details-3088.html
Simpel omdat de regering gehaat wordt. En er machten zijn die de positie van de koning willen ondermijnen (is trouwens in de jaren 80 onder Hassan II ook gebeurd). Ben benieuwd wat er zondag gaat gebeuren aangezien ik eerst een demonstratie verwachtte tegen de koning (en derhalve een wat lagere opkomst) lijkt het nu weer om een hele brede demonstratie te gaan met niet één specifiek doel, zoals dat wel was in Egypte en Tunesie. In die zin kan de opkomst dus wel weer extreem hoog zijn, aangezien iedereen zich wel op een bepaalde manier kan vinden in de demonstratie. De overheid heeft al aangegeven dat de demonstratie toegestaan wordt, maar ik ben benieuwd tot hoever de demonstranten mogen gaan. Er schijnen verhalen rond te gaan waarbij geclaimed wordt dat het leger zich grotendeels terug heeft getrokken uit de Westelijke Sahara en zich inwaards begeeft. Het zijn spannende dagen.quote:Op woensdag 16 februari 2011 18:15 schreef Aloulou het volgende:
Als alles zo goed gaat en de koning zo geliefd is vraag ik mij toch af waarom veiligheidsdiensten zo spastisch op demonstraties reageren. Blijkbaar moet de koning ook nog een keer een daad verrichten om "zeker ervan te zijn" dat potentiele onvrede fftjes weer wordt weggenomen en het volk gunstig te stemmen.... die miljoenen dirhams om prijzen laag te houden.
Toch bang dat er ergens krachten vrijkomen en overslaan waarin de koning "iets minder" geliefd is wellicht dan men altijd aanneemt?
En, ben je je sok al aan het bakken, Mutant01?quote:Op vrijdag 11 februari 2011 14:51 schreef Mutant01 het volgende:
Als die demonstratie meer dan 5000 man haalt, dan eet ik mijn eigen sok op.
Bij wijze van he! Nee, alle gekkigheid op een stokje - een demonstratie jegens de el-Fassi clan kan op zeer veel steun rekenen. Maar het is in mijn ogen vrij onduidelijk waar de demonstratie nu om gaat, temeer omdat externe groepen de demonstratie gekaapt hebben om hun eigen politieke belangen te propageren (zoals de seperatisten).quote:Op zaterdag 19 februari 2011 14:43 schreef SeculasStatius het volgende:
[..]
En, ben je je sok al aan het bakken, Mutant01?
Vergeet de peper en zout niet.
quote:Riots in Moroccan city over utility costs
9:56am EST
* Riots not linked to calls for political reform
* Nationwide political protest planned for Sunday
RABAT, Feb 19 (Reuters) - Protesters attacked a police station and premises linked to French firms in the Moroccan city of Tangier late on Friday in a dispute over the local utility firm's management, organisers and residents said on Saturday.
The riots came one day before a planned nationwide protest to push for political reform but there was no immediate evidence of a direct link.
Spokespeople at the communication and interior ministries did not respond to requests for comment.
Riot police intervened to break up the protest, which evolved from a sit-in in front of the city hall to a march that gathered hundreds of protesters, the Moroccan branch of the local activist organisation Attac said on its website.
The sit-in was organised by Attac Maroc to push for the cancellation of a utilities contract that the city has awarded to an affiliate of the French firm Veolia (VIE.PA: Quote, Profile, Research, Stock Buzz).
Moroccans in cities where foreign firms run utility services often complain of hefty tariffs.
Residents, speaking on condition of anonymity, confirmed that a protest initially against utilities tariffs had developed into a march, which anti-riot police prevented from reaching the city centre.
"No tear gas, nothing was fired. They used long truncheons to disperse the crowds," one resident said.
Tanjanews.com published pictures showing the shattered windows of a police station and branches of firms affiliated to Veolia and the French bank Societe Generale SOCGn.PA, and said a branch of the latter had been set on fire.
A group of young Moroccans that calls itself the February 20 Movement for Change has called for nationwide protests on Sunday to push for constitutional reforms that would reduce King Mohammed's powers and make the justice system more independent.
The group also wants to force the 47-year-old monarch to dismiss the government and dissolve parliament.
The group has gathered more than 17,000 Facebook fans, and opposition Islamists and leftist militants have announced they will join the protest.
Pro-monarchy militants have also announced counter-marches in support of a dynasty that has been ruling Morocco for almost 350 years.
Authoritarian Arab leaders are watching carefully for signs of unrest spreading through the region after revolts in Tunisia and Egypt. But the credit rating agencies Standard & Poor's and Fitch have said Morocco is the least likely of the Maghreb states to be affected by the wave of popular unrest. (Writing by Souhail Karam; Editing by Kevin Liffey)
Je en ook denk ik: de bekende problematiek. Mensen willen verandering, maar laten autoritaire regimes nu niet gek zijn oppositie. Dus een aansprekende oppositie die de onvrede kan consolideren en er wat goeds mee kan doen is er niet. Jammer.quote:Op zaterdag 19 februari 2011 15:52 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Bij wijze van he! Nee, alle gekkigheid op een stokje - een demonstratie jegens de el-Fassi clan kan op zeer veel steun rekenen. Maar het is in mijn ogen vrij onduidelijk waar de demonstratie nu om gaat, temeer omdat externe groepen de demonstratie gekaapt hebben om hun eigen politieke belangen te propageren (zoals de seperatisten).
Wat heeft-ie klaargespeeld dan?quote:Op woensdag 16 februari 2011 12:53 schreef mixedcouple het volgende:
Mee eens, Yousster. Verder is Mo6 goed voor het volk hoor, wat hij in tien jaar heeft klaar gespeelt, is zijn vader niet eens in 30 jaar gelukt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |