uhm, dit is niet zo'n verstandig advies lijkt mij. Underlayement ed heeft echt niet zoveel kracht. Dan denk ik dat de stalen plaat nog het beste is om hetgewicht te spreiden.quote:Op maandag 31 januari 2011 11:19 schreef MrNiles het volgende:
is je aquarium maar 1m2 of wordt het gewicht al verdeel over meerdere m2?
Het makkelijkst is om een houten plaat (underlayment ofzo) op de vloer te leggen en daar je vissenkom op te zetten. Dan wordt het gewicht door de plank verdeelt over meerdere balken (als je een houten vloer hebt)
je zou denken dat een metalen plaat die groter is dan 1 m2, de draagkracht beter verdeelt. Het is een betonvloer, voor de rest weet ik niks. Behalve dan dat het huis er zo'n 60 tot 80 jaar staat.quote:Op maandag 31 januari 2011 11:10 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
Een metalen plaat gaat in ieder geval niet helpen, dan voeg je alleen maar gewicht toe aan de vloer en zou je er dus netto minder op kunnen zetten.
Wat voor vloer is het trouwens? Betonvloeren (mits redelijk nieuw) hebben doorgaans redelijk ruime veiligheidsmarges, bijvoorbeeld.
Het is inderdaad op de 1e verdieping. Onder mij zit een bedrijf.quote:Op maandag 31 januari 2011 11:11 schreef Eelcotje84 het volgende:
Heb je onderburen? Flat? Of begande grond.
Het aquariumglas is 1.20m breed, 48cm diep en 68cm hoog. Dus de last is volgens mij nog groter per m2.quote:Op maandag 31 januari 2011 11:19 schreef MrNiles het volgende:
is je aquarium maar 1m2 of wordt het gewicht al verdeel over meerdere m2?
Het makkelijkst is om een houten plaat (underlayment ofzo) op de vloer te leggen en daar je vissenkom op te zetten. Dan wordt het gewicht door de plank verdeelt over meerdere balken (als je een houten vloer hebt)
ja dat vind ik ook erg merkwaardig. Als 2 dikzakken op mijn bank gaan zitten, dan knallen ze toch ook niet zomaar door het plafond...quote:Op maandag 31 januari 2011 11:45 schreef klusfoobje het volgende:
Die 200 kg lijkt mij overigens wat aan de lage kant. Dat zou betekenen dat twee mensen van 110kg per stuk maar beter niet bij elkaar kunnen gaan staan in je huis....
Dat lijkt me sterk. Er staat toch niet voor niks 'm2'.quote:Op maandag 31 januari 2011 12:51 schreef DroogDok het volgende:
Die 200 kg/m2 geldt als maximale belasting voor je hele vloer
Ah, een bouwkundige. Opgelost. Slotje!quote:Op maandag 31 januari 2011 12:51 schreef DroogDok het volgende:
Die 200 kg/m2 geldt als maximale belasting voor je hele vloer, dus op het hele oppervlak tegelijkertijd 200 kg. Interessater is om te weten wat de maximale puntlast is die je mag plaatsen.
Nee, meer in de vorm dat je je gehele vloer met 200 kg/m2 kunt belasten, voordat-ie bezwijkt.quote:Op maandag 31 januari 2011 13:15 schreef Kreator het volgende:
Dat lijkt me sterk. Er staat toch niet voor niks 'm2'.
200kg voor een hele vloer, dan kun je niet eens met z'n 2'en in de woonkamer staan, als ie leeg is..
Oh zo.quote:Op maandag 31 januari 2011 13:20 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
[..]
Nee, meer in de vorm dat je je gehele vloer met 200 kg/m2 kunt belasten, voordat-ie bezwijkt.
Zo een aquarium op pootjes uit de foto in de OP belast de vloer als een puntlast, een plaat eronder zou misschien wat helpen, maar dan moet-ie wel in staat zijn die puntlaat (heel plaatselijk) te verdelen over een veel groter oppervlak.
Dan moet je een (plaatselijke) constructeur in de hand nemen, zoals bijvoorbeeld mensen die graag een waterbed willen dat ook moeten.quote:Op maandag 31 januari 2011 13:22 schreef Kreator het volgende:
Oh zo..
Nu ja, het klinkt allemaal een beetje als "zou kunnen" en 'eventueel'. Ik wil het toch liever wel zeker weten, aangezien ik de huurbaas niet wil verblijden met een naar beneden donderend aquarium van 500kg.
Niet echt hoor. Breedplaatvloeren bijvoorbeeld zijn bijna volledige uitgenut. Optie om je vloer te verstevigen is het oplijmen van wapening aan de onderzijde (koolstofvezelwapening).quote:Op maandag 31 januari 2011 11:10 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
Wat voor vloer is het trouwens? Betonvloeren (mits redelijk nieuw) hebben doorgaans redelijk ruime veiligheidsmarges, bijvoorbeeld.
Nee, maar misschien zag ik iets over het hoofd ofzo. Denk dat ik dat maar moet doen idd, want als je het met adviezen zoals die van de topuser Oksel moet doen, dan ben je nog wel ff bezig.quote:Op maandag 31 januari 2011 13:25 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
Dan moet je een (plaatselijke) constructeur in de hand nemen, zoals bijvoorbeeld mensen die graag een waterbed willen dat ook moeten.
Of is je vertrouwen in Fok! zo groot dat je het wel aandurft aan de hand van adviezen hier?.
Het is wel een huurwoning hè. En beneden is een kantoor.quote:Op maandag 31 januari 2011 13:25 schreef zjroentje het volgende:
Niet echt hoor. Breedplaatvloeren bijvoorbeeld zijn bijna volledige uitgenut. Optie om je vloer te verstevigen is het oplijmen van wapening aan de onderzijde (koolstofvezelwapening).
Nu ja, ik zou het in jouw geval wel aandurven denk ik, mits je het aquarium tegen een dragende wand aanzet en niet in de buurt van een trapgat oid.quote:Op maandag 31 januari 2011 13:28 schreef Kreator het volgende:
Nee, maar misschien zag ik iets over het hoofd ofzo. Denk dat ik dat maar moet doen idd, want als je het met adviezen zoals die van de topuser Oksel moet doen, dan ben je nog wel ff bezig.
Is wel denk ik de enige reeele optie. Met de afmetingen die je geeft kom je al rond de 500 kg/m2 (uitgaande van het lichtste model).quote:Op maandag 31 januari 2011 13:28 schreef Kreator het volgende:
[..]
Het is wel een huurwoning hè. En beneden is een kantoor.
Wat is dit voor een onzin?quote:Op maandag 31 januari 2011 13:35 schreef Oksel het volgende:
En draagkracht van een vloer versterken kan in theorie wel, maar in praktijk niet, maar dat snap je zelf ook.
Maar als je een aquarium van 400 kg op een oppervlak van 0,5 m2 zet zakt de vloer echt niet in elkaar hoor.quote:Op maandag 31 januari 2011 13:25 schreef zjroentje het volgende:
[..]
Niet echt hoor. Breedplaatvloeren bijvoorbeeld zijn bijna volledige uitgenut. Optie om je vloer te verstevigen is het oplijmen van wapening aan de onderzijde (koolstofvezelwapening).
Hoogstwaarschijnlijk niet nee, maar rekenkundig krijg je het erg moeilijk aangetoond hoor.quote:Op maandag 31 januari 2011 13:36 schreef DroogDok het volgende:
[..]
Maar als je een aquarium van 400 kg op een oppervlak van 0,5 m2 zet zakt de vloer echt niet in elkaar hoor.
Klopt, en dan heb ik het niet over het grootste aquarium ter wereld. Maar goed, volgens mij ben ik de enige die hier bij stilstaat, want in alle aquariumwinkels waar ik geweest ben keken ze me aan of ik gek was en hadden ze die vraag nooit/zelden eerder gehad.quote:Op maandag 31 januari 2011 13:33 schreef zjroentje het volgende:
Is wel denk ik de enige reeele optie. Met de afmetingen die je geeft kom je al rond de 500 kg/m2 (uitgaande van het lichtste model).
Huidige normen gaan uit van een puntlast in een woning van 300 kg, op een oppervlak van 0,5x0,5 m2.
Op die manier. Dacht dat je bedoelde dat het in de praktijk an sich niet mogelijk was.quote:Op maandag 31 januari 2011 14:25 schreef Oksel het volgende:
[..]
Huurhuis? Winkel eronder? Wat denk je zelf..!?
Nee nee.. het is altijd mogelijk, in theorie!quote:Op maandag 31 januari 2011 14:33 schreef zjroentje het volgende:
[..]
Op die manier. Dacht dat je bedoelde dat het in de praktijk an sich niet mogelijk was.
90kg. Dat komt er inderdaad nog bij.quote:Op maandag 31 januari 2011 14:52 schreef klusfoobje het volgende:
Wat weeg je zelf overigens ?
Straks is je waterbak met vissies het absolute maximum wat de vloer aankan en kom jij er ff bijstaan kijken.... plop zegt de vloer...
Dat is natuurlijk helemaal een risico. Ik neem aan dat die wand niet van gipsplaten is, maar van gipsblokken o.i.d. Dus dat weegt ook het nodige. Een muur van 2,5 meter hoog weegt ook al snel een 70 kilo per strekkende meter (lichtste kwaliteit cellenbeton) en dat kan ook het dubbele zijn.quote:Op maandag 31 januari 2011 13:39 schreef Kreator het volgende:
Ik weet trouwens niet zeker of op de beoogde plek een draagmuur zit. Volgens mij niet, want het is een binnenmuur en dan staat ie in feit in het midden van de vloer. Zou eventueel wel op een andere plek kunnen, maar dat vind ik dan weer niks qua design vd woonkamer.
Misschien moet ik maar gewoon een nieuw huis om mijn aquarium kopen.
Ja en nee:quote:Op maandag 31 januari 2011 15:11 schreef _VoiD_ het volgende:
Als binnenkort afgestudeerd constructeur (ir.) zou ik zonder te rekenen een aquarium van 500kg op een betonnen vloer zetten. Dat is een puntlast van 5kN, in constructeurstermen echt een belasting van 0,0.
Die belasting van 200kg/m² is inderdaad voor de gehele vloer geteld (vaak 175kg/m² voor woningen). En ga nu eens na hoeveel er daadwerkelijk op staat. Ik denk dat je, wanneer je tot 25 kg/m² komt het al VEEL is voor een standaard woning.
Wanneer je de momenten en dwarskrachten bepaald dan zul je zien dat een vloer met een puntlast en een kleine q-last (lijnlast) bijna hetzelfde moment oplevert als een q-last van 200kg/m
Ter illustratie:
Ga uit van een overspanning met lengte L = 5 meter en een breedte van 1 meter.
Momenten in vloer met puntlast 5kN en q-last van 25kg/m
- Middenmoment door q-last: q*L² / 8 = 25/32 kNm
- Middenmoment door Puntlast 5kN = 6,25kNm
Totaal = 7kNm
Momenten in vloer met lijnlast 200kg/m²
- Middenmoment door q-last: q*L² / 8 = 6,25kNm
Voor dwarskracht hoef je eigenlijk nooit te rekenen bij vloeren, want dit kan met gemak gedragen worden.
Met andere woorden, zelfs wanneer je het aquarium in het midden van de vloer zet is het nog geen probleem. Tel hierbij op dat de belastingen nog maal een factor gedaan worden voor de sterkteberekening (1,2 voor permanent en 1,3 of 1,5 voor veranderlijk (dus aquarium) EN het feit dat de materiaaleigenschappen zwaar ONDERSCHAT worden, dan concludeer ik dat je geen enkel probleem hebt met het plaatsen van een aquarium van 500kg.
Hierbij moet echter wel opgemerkt worden dat je niet de gehele vloer vol met gooien met aquaria of zware archiefkasten, maar lokaal de vloer zwaarder belasten is doorgaans geen probleem.
Die eigen gewichten veranderen niet, dus daarom neem ik ze niet meequote:Op dinsdag 1 februari 2011 22:49 schreef Ordos20 het volgende:
En vergeet de eigen gewichten nietIk werk dagelijks breedplaten uit als constructeur zijnde bij een breedplaat leverancier.
Dan nodig ik je graag een keer uit op mijn kantoor in Duitsland: het komt inderdaad sporadisch voor dat ik zo'n vloertje heb: 75% of meer van de gevallen liggen er (ruim) boven.quote:Op woensdag 2 februari 2011 10:39 schreef _VoiD_ het volgende:
[..]
Die eigen gewichten veranderen niet, dus daarom neem ik ze niet meeEn die 1,3 voor woningen is inderdaad standaard.
Maar zeg nou zelf, heel veel vloeren in de woningbouw voldoen al met lage wapeningspercentages, soms zelfs het minimum (bij korte overspanningen, wat in de woningbouw vaak is).
500kg is niks hoor. Da's een aquarium van 375 liter en dan praat je echt niet over iets bijzonders. Veel mensen hebben thuis een aquarium van tussen de 500 en 1200 liter. En aangezien 1 liter ongeveer 1kg is, er nog glas, zand en kast bijkomt en het gewicht van de personen, hakt dat er wel in.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 22:49 schreef Ordos20 het volgende:
Maar Kreator, 500 kg voor een aquarium, das best veel. Over wat voor formaat hebben we het dan, en waar wil je dit neer gaan zetten in de kamer?
Een vissenkom is net als een hond in een kooi van 1 m2 stoppen en je afvragen waarom ze elke keer doodgaan. Goudvissen poepen als een malle en in zo'n kleine vissenkom moet je dan dagelijks verversen en dan nog zijn de vissen ongelukkig omdat ze zich nergens kunnen verstoppen omdat je geen achter- en zijwand hebt.quote:Op woensdag 2 februari 2011 10:26 schreef klusfoobje het volgende:
Wat is er eigenlijk mis met een gewone vissekom met 2 goudvissen erin ?
Als jij betaalt als het misgaat en daar even een contractje voor wil tekenen, ben ik niet te beroerd om het te testen.quote:
Dat wist ik niet, maarja, overspanningen worden steeds groter en vloeren steeds dikker, dus op zich wel logisch danquote:Op woensdag 2 februari 2011 12:23 schreef Ordos20 het volgende:
[..]
Dan nodig ik je graag een keer uit op mijn kantoor in Duitsland: het komt inderdaad sporadisch voor dat ik zo'n vloertje heb: 75% of meer van de gevallen liggen er (ruim) boven.
Toevallig is daar een collega student momenteel mee bezig, met renovatie van oude betonnen gebouwen. Hij heeft in z'n literatuurstudie dit behoorlijk diep uitgezocht inclusief alle normen van die tijd ed. Ik ga het in ieder geval in m'n achterhoofd houden als ik ooit wat moet uitzoeken van oudere gebouwenquote:Vergeet ook niet: het gebouw is 60 tot 80 jaar oud. Na de oorlog werd veel glad (zacht)staal gebruikt. Tevens golden de normen uit de NE6720 / Eurocode nog lang niet. Je kunt daar dus ook niet vanuit gaan. En die informatie is vaak slecht (of helemaal niet) boven water te halen.
Ik ben mijn bovenburen.quote:Op woensdag 2 februari 2011 15:53 schreef Ordos20 het volgende:
GerritB heeft natuurlijk een punt: weet jij veel wat je eventuele bovenburen nu op dit moment boven jouw hoofd hebben staan (waterbed??).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |