abonnement Unibet Coolblue
  Moderator zaterdag 29 januari 2011 @ 20:57:45 #1
155227 crew  Guppy
dus
pi_92054165
Voor informatie over konijnen kijk op:
http://www.konijnen.nl
http://www.bunnybunch.nl
http://www.konijnenforum.nl
http://www.hetkonijn.nl
http://knagers.nl/
http://www.konijnentrefpunt.tk/

Een goede opvang die ook veel info op de site heeft:
http://www.bunnybin.nl
En een lijst met opvangen door heel Nederland:
http://www.konijnen.nl/diversen/opvangadressen.htm

Hier is een lijst met een aantal konijnvriendelijke dierenartsen (maar natuurlijk zijn er konijnvriendelijke dierenartsen die er niet op staan):
http://www.konijnen.nl/doktoren/konijnendokter.htm

Handige weetjes over konijnen:

Konijnen zijn niet solitair. Als je graag een konijn wilt, neem er dan liever twee! Met z'n tweeën zijn konijnen meestal gelukkiger dan alleen. Het koppelen moet wel goed gecontroleerd verlopen - lees hiervoor de adviezen op bijvoorbeeld de sites van Bunnybin en Konijnen.nl

Hooi is het belangrijkste voer voor een konijn. Geef ze 25 gram biks per kilo lichaamsgewicht, groenvoer in gevarieerde kleine beetjes, hoeveel ze gewend zijn, en geef ze zoveel hooi als ze willen. Kijk hier voor een lijst met groenvoer dat geschikt is, en groenvoer dat juist giftig voor konijnen is.

Een konijn kan 8 tot 15 jaar oud worden. Factoren die de leeftijd van een konijn negatief beïnvloeden zijn: ziekte, eenzaamheid, ruimtegebrek en slechte voeding.

Konijnen zijn haasachtigen, geen knaagdieren.

Het darmstelsel van een konijn is gevoelig. Pas op met onbekend groenvoer: bouw het geven hiervan altijd op. Koolsoorten niet of met mate geven, en nooit prei, knoflook, ui of aardappel geven. Als een konijn diarree, verstopping of gas heeft, moet je nooit te lang wachten met naar de dierenarts gaan. De pijngrens van konijnen ligt erg laag, dus ze overlijden snel aan ziektes.

Pas in de zomer goed op als je buiten konijnen houdt. Zorg voor schaduw en koelte: oververhitting is noodlottig. Controleer vaak de vacht rondom de anus. Als er poep aan plakt, kan je konijn madenziekte krijgen. Vliegen leggen dan eitjes in de vacht, waar maden uitkruipen die zich een weg naar binnen vreten. Een pijnlijke en vaak dodelijke ziekte.

Als een konijn zachtjes knarsetandt (als je het aait bijvoorbeeld) is het tevreden en geniet hij. Als het grote sprongen maakt en heen en weer rent voelt het zich super! Als het languit neerploft of languit ligt, is het helemaal op zijn gemak.

Als een konijn gromt is het vaak boos of bang. Piepen is ook een teken van angst. Konijnen kunnen ook gillen; dat doen ze meestal als ze in doodsangst of hevige pijn verkeren. Hard knarsetanden is een teken van pijn, maar zachtjes knarsen doen ze juist als ze genieten (zachtjes over het koppetje, de oren en de kaken wrijven vinden de meeste konijnen heel fijn).
Als een konijn last van zijn darmen heeft, kan het heel raar gaan liggen, bijvoorbeeld met zijn kont omhoog. Soms uit het zich juist in helemaal niet meer willen liggen, maar stilletjes in een hoekje zitten.

Beginnend gas bij een konijn kan worden verholpen door een zachte buikmassage. Doe dit alleen als je konijn dat ook toelaat.
Er is ook een middel voor mensen bij de apotheek te verkrijgen, Aeropax. Dit kun je toedienen als je konijn gas heeft. Alleen doen als je weet waarje mee bezig bent! Alleen geneesmiddelen met werkzame stof simethicon zijn veilig voor konijnen. In de UK en USA is Gas Relief te verkrijgen: dat werkt hetzelfde als Aeropax, maar smaakt lekkerder.

Pak je konijn alleen op als het strikt noodzakelijk is. Knuffelen en aaien is prima als je konijn het fijn vindt, maar oppakken kan gevaarlijk zijn. Een konijn heeft enorm sterke spieren maar zwakke botten, waardoor het zich los kan wringen, kan vallen en iets breken of zichzelf een hernia bezorgen.
Bovendien is het zielig: konijnen zijn prooidieren, en als ze worden opgepakt denken ze instinctief dat ze zijn gevangen door een roofdier.
Konijnen die zich laten oppakken doen dat vaak uit angst, hoewel er ook konijnen bestaan die eraan gewend zijn.
Dus doe het alleen voor zaken als nagels knippen, de gezondheid controleren (bijv. bij plakpoep) of als je konijn naar de dierenarts moet

Als het nodig is je konijn op te pakken, doe het dan NOOIT bij de oren. Pak het konijn met de ene hand "onder de oksels" en dan onder de borst, en ondersteun met je andere hand altijd het kontje. Hou het konijn vervolgens tegen je aan, voorzichtig maar stevig, zodat het zich niet loswringt en valt. Een tegenstribbelend konijn kan ipv onder de borst ook in het nekvel worden gepakt, maar altijd met de andere hand ondersteunen! Als je konijn erg bang is en tegenstribbelt, kun je een hand over de oogjes leggen, daar wordt het vaak rustiger van.

Een konijn moet eigenlijk doorlopend eten. Als je konijn langer dan ong. 12 uur niet eet, gaan de darmen stilliggen (stasis). Een konijn kan alleen poepen als het eet. Eenmaal stilliggende darmen komen maar heel moeilijk weer op gang.
Als je konijn stopt met eten moet je dus naar de dierenarts. Vaak ligt het aan het gebit: de tanden zijn scheefgegroeid of er zitten haakjes aan de kiezen. Indien nodig kan het konijn gedwangvoerd worden met speciaal verkrijgbaar poeder.

Veel foto's plaatsen he !

Pics uit het vorige topic :

Hummel en Gommie van oCe


Molly en Boelie van Guppyfriend (zoek de verschillen!)


De wortelmonsters van Douche-eendje


Tamina van MariaEtcetera


Saar van Ynske


Juultje van Danoontjepower


Vorig topic:
[centraal]Konijnentopic met foto's! #13 Waar de stoere kerels smelten

[ Bericht 5% gewijzigd door Guppy op 29-01-2011 21:04:32 ]
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_92054225
Mijn konijn vond ik laatst op de zolder. lolwut. :')
Lekker happen
pi_92054532
Mijn konijntjes in de OP.
Vandaag weer bezig geweest in de opvang, 1 van de konijnen had grandioos stinkende blindedarmkeutels :r
  zaterdag 29 januari 2011 @ 21:13:41 #4
12863 oCe
-I am Jack's wasted life
pi_92054802
Omdat'tie te grappig is en het vorige topic is gesloten vlak na het plaatsen hier nog een keer.

quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 16:03 schreef oCe het volgende:
Youtube momentje net, gelukkig met telefoon (als camera) voorhanden. Hummel was van mening dat ze prima in het huisje van Gommie past, wat overduidelijk niet het geval is. Het leukste is wanneer ze eruit komt en ineens haar oren tevoorschijn 'floepen' :D

Porch Monkey 4 Life!
  Moderator zondag 30 januari 2011 @ 10:16:51 #5
155227 crew  Guppy
dus
pi_92068705
Ik moet nog steeds lachen om dat filmpje! :D

Boelie is inmiddels weer beter gaan eten. Hij eet weer Science Selective brokken, en dat is een goed teken. Alleen hooi wil nog niet echt, dat is wel jammer. Maar ik zal van de week eens ander hooi halen, misschien is ie weer eens toe aan een ander smaakje. Hij begint ook weer vrolijk op de vloer te keutelen, ook een goed teken.
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_92075841
gelukkig gaat alles goed met alle konijnen!!!

gelukkig zijn mijn konijnen niet zo heel hulpbehoevend. vorig jaar alleen een keer stress gehad met urkel toen hij verstopt zat of zo, zijn wel zelfs op zondag naar de dierenarts geweest voor een spuitje, maar dat kostte maar zoon 40 euro dacht ik. pijnstillers en dat soort zaken krijgen ze eigenlijk nooit! wat dat aan gaat zijn we heel gelukkig gewoon!

maar kwa ziektekosten vallen ze allebei gelukkig erg mee!!

nog even terug komend op snoeren, moest van de week even bij ons onder de vloer in de kruipruimte zijn, uiteraard met een lamp en een verlengsnoer, nou dat ging allemaal prima, maar omdat het al zo laat was had ik het snoer laten liggen in de bijkeuken met alle deuren dicht, maar goed, mijnmeisje heeft dus per ongeluk de deuren open laten staan omdat ze daar niet zo goed op let als ik, maar goed, de volgende ochtend zag ik het gelijk, op 4 plekken was het snoer beschadigd (en de stekker zat nog in het contact) en op 2 plekken was koper zichtbaar, ik snap niet dat dat beesje het nou niet eens afleert..... ben vrijdag middag ongeveer een uurtje bezig geweest om het snoer te repareren....

vandaag zit urkel al zoon beetje heel de ochtend (tot nu 1400) op de bank te suffen en dutten en soms rolt ie de ene kant op, en dan weer de andere kant....

ik vind dat filmpje trouwens geniaal!!! juul heeft soms ook van die acties dat ze in de kooi 'eronder'gaat echt geen potje :) en wonderbaarlijk dat het allemaal past!
Sla niet, Prei wel
  Moderator dinsdag 1 februari 2011 @ 17:09:03 #7
155227 crew  Guppy
dus
pi_92180511
Net belde Wendy, van de dierenarts, om even te horen hoe het met Boelie gaat O+
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_92190695
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 17:09 schreef Guppyfriend het volgende:
Net belde Wendy, van de dierenarts, om even te horen hoe het met Boelie gaat O+
Dat is nog eens een goeie DA!!

bij ons bellen ze meestal omdat de factuur nog niet overgemaakt lijkt te zijn :)
Sla niet, Prei wel
  dinsdag 1 februari 2011 @ 22:01:28 #9
124373 Ireth
Sjongejongejonge....
pi_92197039
Guppyfriend kwam met de tip om dit topic hier eens onder de aandacht te brengen, misschien iemand hier of misschien dat jullie iemand weten.

Nieuw thuis gezocht voor 2 konijntjes.
🥳"Als de kijker alles ziet, dan komt dat helemaal goed"🥳
  Moderator woensdag 2 februari 2011 @ 10:13:25 #10
155227 crew  Guppy
dus
pi_92211965
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 20:28 schreef dE_Danoontjepower het volgende:

[..]

Dat is nog eens een goeie DA!!

bij ons bellen ze meestal omdat de factuur nog niet overgemaakt lijkt te zijn :)
Ik pin altijd maar meteen, is het leed meteen geleden :')

En het is wel een goede DA inderdaad. Niet de goedkoopste, maar ik heb er wel een goed gevoel bij.

En ze denken altijd goed mee. Zo kon ik met Boelie echt niet om 14:00 uur op het spreekuur komen ivm werk, en toen mocht ik m gewoon 's ochtends brengen, en kon ik m 's avonds weer ophalen. Tijdens het nakijken ontdekten ze de haakjes en hebben ze m meteen geholpen. 's Avonds kreeg ik m dus geholpen en al mee, en ze hadden niet eens een consult gerekend. Alleen het verwijderen van de haakjes. Was toch weer fijn
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
  woensdag 2 februari 2011 @ 14:44:49 #11
38920 dutchdevil
Bunny phone home
pi_92223118
@Guppyfriend Klinkt als onze dierenarts. Goede, konijnkundige dierenarts en al vaak genoeg gehad dat er consults niet werden gerekend omdat we bijvoorbeeld vaak achter elkaar moesten komen of voor kleine check-ups. En onze dierenarts belt ook altijd op na operaties/medische behandelingen en we krijgen ook altijd een kaartje als 1 van onze konijnen is overleden.

Onze Hummel is vannacht en vanochtend druk bezig geweest met het maken van een nestje. Ziet er nog niet echt professioneel uit :P



Hopelijk "gewoon" schijnzwanger en niet echt zwanger (dat Gommie toch niet gecastreerd blijkt te zijn of te kort geleden :X )
  Moderator woensdag 2 februari 2011 @ 14:58:22 #12
155227 crew  Guppy
dus
pi_92223920
Ooh, tien tegen één dat Hummel zo schijnzwanger is als maar kan.

Ze heeft een nieuwe vent, dat wakkert meestal flink de hormonen aan :Y

- edit - ben jij dan mevrouw oCe, dutchdevil :D
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
  woensdag 2 februari 2011 @ 15:16:26 #13
38920 dutchdevil
Bunny phone home
pi_92224990
quote:
1s.gif Op woensdag 2 februari 2011 14:58 schreef Guppyfriend het volgende:
Ooh, tien tegen één dat Hummel zo schijnzwanger is als maar kan.

Ze heeft een nieuwe vent, dat wakkert meestal flink de hormonen aan :Y

- edit - ben jij dan mevrouw oCe, dutchdevil :D
Ik hoop dat je gelijk hebt :)
En ja, ik ben inderdaad mevrouw oCe :Y
pi_92226098
quote:
1s.gif Op woensdag 2 februari 2011 14:44 schreef dutchdevil het volgende:
@Guppyfriend Klinkt als onze dierenarts. Goede, konijnkundige dierenarts en al vaak genoeg gehad dat er consults niet werden gerekend omdat we bijvoorbeeld vaak achter elkaar moesten komen of voor kleine check-ups. En onze dierenarts belt ook altijd op na operaties/medische behandelingen en we krijgen ook altijd een kaartje als 1 van onze konijnen is overleden.

Onze Hummel is vannacht en vanochtend druk bezig geweest met het maken van een nestje. Ziet er nog niet echt professioneel uit :P

[ afbeelding ]

Hopelijk "gewoon" schijnzwanger en niet echt zwanger (dat Gommie toch niet gecastreerd blijkt te zijn of te kort geleden :X )
2 weken na de koppeling > schijnzwanger. Dracht van een konijn is 30-32 dagen :)
  woensdag 2 februari 2011 @ 16:58:28 #15
12863 oCe
-I am Jack's wasted life
pi_92231241
Nou wil ik niet lullig doen, maar deze foto is toch écht schattiger ;)

Porch Monkey 4 Life!
  Moderator woensdag 2 februari 2011 @ 16:59:37 #16
155227 crew  Guppy
dus
pi_92231316
Frummeltje O+
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
  Moderator donderdag 3 februari 2011 @ 15:21:39 #17
155227 crew  Guppy
dus
pi_92275754
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_92276638
Slapen in je eigen nest O+.
pi_92297093
quote:
1s.gif Op donderdag 3 februari 2011 15:21 schreef Guppyfriend het volgende:
[ afbeelding ]
oh my :) so sweet :) wat lieffffff echt heerlijk!!!!!!

urkel is vandaag 2 geworden :) hij is er echt niet van onder de indruk!! wij natuurlijk wel :) ik dacht dat nog een dame uit de opvang misschien wel een goed idee zou zijn... maar mijn meisje zag het niet zitten om een harem van urkel op te gaan starten!!
Sla niet, Prei wel
pi_92306031
Haha, het scherm van m'n laptop stond net op negatief.

Ik had Famke op de tafel gezet en ze vond het leuk om over m'n laptop heen te lopen! :D

Gelukkig zijn ze de laatste tijd wat meer gewend aan onze nieuwe laminaatvloer, dat geglij vonden ze nogal eng in het begin :P

Zo lagen ze laatst te chillen :')



En ja, ze vinden het machtig om die kranten te verscheuren :D
pi_92306388
Haha, zo mooi om te zien. Ik heb net een paar WC-rolletjes in de kooi gelegd.
Jelte smijt ze alle kanten op, terwijl Famke alleen maar bezig is met de sla die ik ze gaf.

Vervolgens begint Famke een holletje te graven en gaat Jelte erin liggen :D
  vrijdag 4 februari 2011 @ 11:50:24 #22
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_92316652
Hebben jullie misschien een foto van jullie (binnen)kooi bij de hand? Ik vind de kooi van Floris en Fiona zo saai en ik heb ook het gevoel dat ze zich vervelen, maar weet niet wat ik er allemaal in kan leggen...sowieso zijn tips voor speelgoed voor in de kooi altijd welkom :)
  Moderator vrijdag 4 februari 2011 @ 12:06:45 #23
155227 crew  Guppy
dus
pi_92317344
Euhm, niet bij de hand, en het wisselt ook steeds, omdat ik bang ban dat ze zich vervelen :@
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
  vrijdag 4 februari 2011 @ 12:08:30 #24
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_92317417
Wat heb je er nu allemaal in dan? :) ik ben echt heel inspiratieloos...vind het moeilijk omdat er voor honden en katten veel meer speeltjes zijn dan voor konijnen.
pi_92319797
Hier ligt ook niet veel in de kooi. Een wilgenhuisje, 2 balletjes met een belletje erin 2 hooiballen en een wilgenbal. Buiten de kooi hebben ze echter een wilgenring, paar kartonnen dozen, een toiletbak (te gebruiken als graafbak), een kattentunnel en nog meer zooi... :P
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')