abonnement Unibet Coolblue
pi_91787262
Ik voel me ineens heel braaf en drugs-vrij O-) .
pi_91788852
Hallo.

Even een vraagje betreffende de combinatie van SSRI/SNRI's en psychostimulantia.

Ik heb sinds tijden de diagnose ADD. Voorts krijg ik voor deze aangename aandoening medicatie, momenteel is dat Dextroamfetamine.

In eerste instantie was (en is) deze stof een verademing als middel tegen de ADD. Er is eindelijk rust, geen totale chaos in mijn hoofd. Daarnaast kan ik mij, tot een zeker punt, aanzetten tot het doen van taken/studie waar ik normaliter geen twee keer over nadacht. Derhalve, voor de ADD symptomen een zéér zeker gewin.

Nu de andere zijde, die momenteel overheerst. Ik heb de afgelopen weken het gevoel alsof ik depressief ben. Wat mij nogal raar doet voorkomen, omdat mijn leven zich eindelijk begint te vormen naar een, voor mij, wensbaar beeld. Deze gevoelens komen ook alleen maar omhoog als ik mijn medicatie, de Dextroamfetamine, gebruik.

Het is mij al opgevallen dat Dextro, of elke stimulantia, de "onderbuik" gevoelens opblaast/amplificeerd. Normaliter was dit geen probleem, dit omdat deze gevoelens blijkbaar: blij, goed en vreugdig waren. Nu zit ik echter in een donkere put als ik medicatie neem, een contra-productieve ervaring vergeleken met een paar maanden terug. Ik voel dat de Dextroamfetamine actief is, ik voel dat het rustig is in mijn hoofd en dat ik een veel betere concentratie heb, echter de negatieve gedachtes en gevoelens overheersen zo enorm dat ik geen baat heb de bij positieve-activiteit van mijn medicatie.

Dus, kut. Helemaal omdat deze gevoelens alleen omhoog komen als ik aan de medicatie ben. Bij wijze van spreken: Ik neem medicatie, depressief. Ik wacht 3~ uur tot het uitwerken van de stof: depressie over. Héél raar.

Daarom mijn vraag: SSRI/SNRI's een verstandige keuze? Mijn psycholoog begon hierover als bestrijding voor de negatieve aspecten tijdens de actieve periode van de Dextroamfetamine. En dat niet alleen: volgens hem waren deze gevoelens in zekere zin ook aanwezig als ik geen medicatie neem, en dat deze alleen een stuk heftiger worden tijdens het nemen van stimulantia. Ik vind dat persoonlijk nogal een voorbarige conclusie, dit omdat ik totaal geen depressieve of negatieve gevoelens ervaar als ik off-medicatie ben.

Mijn psycholoog begon over een SNRI genaamd Effexor. Gedeeltelijk bekend bij mij, maar meer als middel tegen angststoornis. Als ik dan tochm een SSR/SNRI/SSRE moet kiezen, gaat mijn keuze eerder uit naar bijvoorbeeld Sertraline.

Input is welkom. :)

[ Bericht 0% gewijzigd door useraccount op 24-01-2011 10:48:44 ]
pi_91789453
Ik ben trouwens: man, 22 jaar oud, ik hou van dropjes, en ik studeer Psychologie (hoe toepasselijk). Misschien wel zo nuttig. 8-)
pi_91790116
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 10:57 schreef useraccount het volgende:
Ik ben trouwens: man, 22 jaar oud, ik hou van dropjes, en ik studeer Psychologie (hoe toepasselijk). Misschien wel zo nuttig. 8-)
Wellbutrin (bupropion) geen optie voor jou? Word voorgeschreven bij depressies en bij ad(h)d klachten waarbij methylfenidaat en dexamfetamine niet genoeg werken of teveel bijwerkingen geven. Wanneer je last van beide hebt kan het middel ook nog de depressie aanpakken, twee vliegen in 1 klap dus.
  maandag 24 januari 2011 @ 11:51:21 #130
302335 gr4v1ty
Just livin' my life
pi_91791262
ik word gek van de hartkloppingen ...... meestal na de rebound of als ik wakker word. Nooit last van gehad voor de medicatie.
pi_91792759
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 11:16 schreef oddeyed het volgende:

[..]

Wellbutrin (bupropion) geen optie voor jou? Word voorgeschreven bij depressies en bij ad(h)d klachten waarbij methylfenidaat en dexamfetamine niet genoeg werken of teveel bijwerkingen geven. Wanneer je last van beide hebt kan het middel ook nog de depressie aanpakken, twee vliegen in 1 klap dus.
Bedankt. Die was ik helemaal vergeten. :)

Ik hoop alleen dat mijn psycholoog niet al te kritisch is. De laatste keer, toen we de optie anti-antidepressiva besproken, was hij ook niet al te blij dat ik opeens met allemaal andere opties aankwam, nadat we naar zijn inziens al hadden besloten om voor middel X te gaan.

Dat vind ik nou zo raar. Het is toch juist positief als een patiënt onderzoek doet naar middelen, en deze ook aankaart tijdens besprekingen over een eventueel behandel traject? Uiterst kritisch zijn in dit geval, lijkt mij juist alleen maar een positief eigenschap. Dit zijn namelijk geen multi-vitamine. :{
pi_91793557
Mijn behandelaar was ook niet blij toen ik vertelde dat ik mezelf al had ingelezen. Ik vind het ook niet meer dan normaal dat je als patiënt betrokken en geïnformeerd bent, maar blijkbaar denken zij er anders over.
  maandag 24 januari 2011 @ 13:40:07 #133
181399 Swiffer
Opgeruimd staat netjes.
pi_91795549
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 11:51 schreef gr4v1ty het volgende:
ik word gek van de hartkloppingen ...... meestal na de rebound of als ik wakker word. Nooit last van gehad voor de medicatie.
Als dat zo blijft. Bespreekbaar maken of je langwerkende medicatie mag.
Kloppingen had ik ook, gin ook met langwerkende medz niet overtoen angstmedicatie gehad. Buspiron. Werkt als een trein!
  maandag 24 januari 2011 @ 13:40:40 #134
181399 Swiffer
Opgeruimd staat netjes.
pi_91795577
dubbel

[ Bericht 99% gewijzigd door Swiffer op 24-01-2011 13:47:09 ]
  maandag 24 januari 2011 @ 13:44:42 #135
181399 Swiffer
Opgeruimd staat netjes.
pi_91795772
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 09:40 schreef Wickyleaks het volgende:

[..]

Dan ben je behoorlijk verkeerd geinformeerd.... als je depressief wordt van ritalin/concerta gaat het niet vanzelf beter. Het is een bijwerking van het medicijn. Ik heb naast adhd/add ook dysthemie dus erg gevoelig voor depressie. Toen ik begon met concerta was het, ondanks een lage AD doseringen het na een week raak.... ik at niet, ik lag alleen maar op de bank te kwijlen en kon echt geen boe of bah zeggen. Ik moest ook eerst AD slikken voor ik uberhaupt een adhd pilletje mocht innemen.

AD is ook niet alleen maar voor suicidale mensen..... het is voor mensen met angststoornissen of idd mensen met gewoon een zware depressie. Tuurlijk mogen mensen een dip hebben maar je hebt een dipje en een dipje.

Als je een goede AD hebt vlak je niet zo veel af. Ik heb er 1 gehad waar ik ontzettend van afvlakte (citalopram) en nu heb ik er 1 waar ik me goed bij voel (efexor/venlafaxine) ik zit op de laagste dosering en verwerk nu eindelijk dingen wat ik zonder niet deed. Ook heb ik nog steeds behoorlijke dipjes maar dat vind ik niet erg.
Dat AD alleen voor suicidale mensen is vind ik een foute beredenering. Als jij gewoon een te laag serotonine niveau hebt heb je gewoon een afwijking in je hersenen. Ik zeg maar zo sommige hebben insuline nodig om alles op nivo te houden en andere AD. Ik denk ook niet dat ik er weer van af ga (2x moeten aanwennen en 1x afgekickt en dat is een hel!)
Verkeerd geinformeerd? Het is algemeen bekend dat als je nieuw aan de ritalin gaat, je een heel andere kijk op je verleden.toekomst krijgt! En heel anders gaat relativeren. En daardoor dus alsnog teleurstellingen krijgt te verwerken die je eerder niet zag.

Dooe de AD vlak je af, en kun je ook relativeren ja, maar verwerken ho maar.
Ik heb 2 maanden in een depressie gezeten, met veel praten, nadenken, relativeren ben ik er sterk uitgekomen, zonder meteen die zooi te slikken. Dat mijn Psych foute beredeneringen maakt dat is jouw mening, maar hij schrijft liever te weinig voor dan een pil waaraan je een grote lichameljike afhankelijk wordt, en afvlakt. Dan maar pieken en dalen, je leert wel je plaats, en hoe je een depressie in de toekomst makkelijker onderschept, en er mee omgaat. Een pilletje is makkelijk, maar verdelgt alleen symptomen. lost imho niets op.
Toen ik een jaar of 13/14 was heeft de huisarts me 4 ajar aan de AD gehad, want ik was wat sipjes.
Die 4 jaar is een groot GAT. De jaren erna mislukte totaal alles, en dat lag allemaal aan mij, het zat tussen mn oren, ga maar weer aan de AD. Nooit meer dus.

Sorry dat ik zo in de verdediging schiet, maar ik moet de persoon nog tegenkomen die blij is met zijn effexor of andere AD, en goed vrolijk en sterk in zijn schoenen staat.
pi_91797083
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 13:44 schreef Swiffer het volgende:

[..]

Sorry dat ik zo in de verdediging schiet, maar ik moet de persoon nog tegenkomen die blij is met zijn effexor of andere AD, en goed vrolijk en sterk in zijn schoenen staat.
Nou die persoon ben ik dus. Of eigenlijk weet ik dat niet zeker omdat ik nog nooit ad's heb gehad, maar op dit moment zou ik er een moord voor plegen. Ik vind het heel vervelend voor je dat het bij jou niet goed heeft geholpen, en dat het over het algemeen snel word voorgeschreven en dat mensen heus niet van die pillen gelijk opknappen en weer gelukkig worden, dat is gewoon een feit. Maar je moet toch met me eens zijn dat sommige mensen met een dusdanige depressie zonder ad's er niet meer boven op komen? Het is een hulpmiddel en samen met therapie werk je naar een oplossing. Ad's zijn de oplossing niet volledig, maar wel een onderdeel! Je geneest er misschien niet van, of niet alleen van de pillen, maar een diabeet geneest ook niet van zijn insuline, maar diezelfde insuline maakt het wel leefbaar en zorgt er ook voor dat hij niet in coma raakt. Zo zie ik dat ook met ad's, het haalt de scherpe kanten van een depressie er af, en zorgt er zo voor dat je openstaat voor behandeling.
Bovenstaande is dan wel weer mijn persoonlijke mening hoor.
  maandag 24 januari 2011 @ 14:27:23 #137
181399 Swiffer
Opgeruimd staat netjes.
pi_91797726
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 14:12 schreef oddeyed het volgende:

[..]

Nou die persoon ben ik dus. Of eigenlijk weet ik dat niet zeker omdat ik nog nooit ad's heb gehad, maar op dit moment zou ik er een moord voor plegen. Ik vind het heel vervelend voor je dat het bij jou niet goed heeft geholpen, en dat het over het algemeen snel word voorgeschreven en dat mensen heus niet van die pillen gelijk opknappen en weer gelukkig worden, dat is gewoon een feit. Maar je moet toch met me eens zijn dat sommige mensen met een dusdanige depressie zonder ad's er niet meer boven op komen? Het is een hulpmiddel en samen met therapie werk je naar een oplossing. Ad's zijn de oplossing niet volledig, maar wel een onderdeel! Je geneest er misschien niet van, of niet alleen van de pillen, maar een diabeet geneest ook niet van zijn insuline, maar diezelfde insuline maakt het wel leefbaar en zorgt er ook voor dat hij niet in coma raakt. Zo zie ik dat ook met ad's, het haalt de scherpe kanten van een depressie er af, en zorgt er zo voor dat je openstaat voor behandeling.
Bovenstaande is dan wel weer mijn persoonlijke mening hoor.
Nou laten we het erop houden dat we alleen meningen uiten, en het niet verkopen als feiten, goed ? :P

JE zegt het zelf a, een dusdanige depressie. Vaak weet je niet waar die vandaan komt, en heb je langdurig therapie nodig, of ben je chronisch depri. Ik snap dan ook het nut van medicatie, het vult chronische tekorten ergens aan. Als het verschijnsel zich echter voordoet na inname van Ritalin (die dus ook stofwisseling veranderd) dan vind ik dat je een aardige oorzaak te pakken kunt hebben, en daarmee aan de slag moet. Dan denk ik eerder aan andere ADHD-medicatie dan een pil om symptomen van een andere pil te onderdrukken.. zo blijf je bezig toch?

Laat me over een tijdje nog eens weten of het verbeterd is, ik ben erg benieuwd om te horen hoe het ook kan :)
pi_91798110
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 14:27 schreef Swiffer het volgende:

[..]

Nou laten we het erop houden dat we alleen meningen uiten, en het niet verkopen als feiten, goed ? :P

JE zegt het zelf a, een dusdanige depressie. Vaak weet je niet waar die vandaan komt, en heb je langdurig therapie nodig, of ben je chronisch depri. Ik snap dan ook het nut van medicatie, het vult chronische tekorten ergens aan. Als het verschijnsel zich echter voordoet na inname van Ritalin (die dus ook stofwisseling veranderd) dan vind ik dat je een aardige oorzaak te pakken kunt hebben, en daarmee aan de slag moet. Dan denk ik eerder aan andere ADHD-medicatie dan een pil om symptomen van een andere pil te onderdrukken.. zo blijf je bezig toch?

Laat me over een tijdje nog eens weten of het verbeterd is, ik ben erg benieuwd om te horen hoe het ook kan :)
Oh absoluut, ik vind ook dat je gelijk hebt wat betreft het depri worden nav ritalin gebruik. Dan is het ook naar mijn idee nutteloos om er nog een pil in te gooien om de bijwerking van de andere te maskeren. Maar bij een ernstige depressie geloof ik wel in ad's.

Ik wil het wel laten weten, hoe het over een tijdje gaat, alleen mijn behandelaars zien de haast er niet zo van in helaas ;(
  maandag 24 januari 2011 @ 14:44:37 #139
181399 Swiffer
Opgeruimd staat netjes.
pi_91798518
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 14:36 schreef oddeyed het volgende:

[..]

Oh absoluut, ik vind ook dat je gelijk hebt wat betreft het depri worden nav ritalin gebruik. Dan is het ook naar mijn idee nutteloos om er nog een pil in te gooien om de bijwerking van de andere te maskeren. Maar bij een ernstige depressie geloof ik wel in ad's.

Ik wil het wel laten weten, hoe het over een tijdje gaat, alleen mijn behandelaars zien de haast er niet zo van in helaas ;(
Das goed klote, ik heb ook lang op mn ritalin moeten wachten, dat was ERG!
Loop je bij GGZ/particulier/huisarts??
Je zou de urgentie nog eens kunnen aankaarten d.m.v een belletje ofzo?
pi_91803270
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 14:44 schreef Swiffer het volgende:

[..]

Das goed klote, ik heb ook lang op mn ritalin moeten wachten, dat was ERG!
Loop je bij GGZ/particulier/huisarts??
Je zou de urgentie nog eens kunnen aankaarten d.m.v een belletje ofzo?
Op ritalin moest ik idd ook lang wachten,
Bij de lentis (psyq). In juni al aangegeven dat het niet ging (zelfmoordgedachtes en al) maar toen moest ik maar wachten omdat het vanzelf over zou gaan. En het werd ook minder, maar ging niet over. Toen in december ritalin gekregen, gevolg, depressie kwam terug. Gestopt met ritalin, toen dexamfetamine gekregen maar dat werkt bij mij niet. Nu weer zwaar depressief, dat heb ik m'n psycholoog ook verteld en ik heb 1 februari een afspraak met m'n psychiater omdat hij de meds voorschrijft. Zaterdagnacht de crisisdienst gebeld dat het niet ging, maar die was ook niet hulpzaam. Alsof ik daar voor niets naar toe bel.
Nou, weekend dus wel doorgekomen, maar zonder slaap want ik doe geen oog dicht. Vandaag kon ik bij m'n huisarts terecht en ik heb de boel uitgelegd. Dus nu heb ik antidepressiva en slaaptabletten gekregen. Ik hoop zo dat ik er van opknap. ;(
pi_91806189
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 16:18 schreef oddeyed het volgende:

[..]

Op ritalin moest ik idd ook lang wachten,
Bij de lentis (psyq). In juni al aangegeven dat het niet ging (zelfmoordgedachtes en al) maar toen moest ik maar wachten omdat het vanzelf over zou gaan. En het werd ook minder, maar ging niet over. Toen in december ritalin gekregen, gevolg, depressie kwam terug. Gestopt met ritalin, toen dexamfetamine gekregen maar dat werkt bij mij niet. Nu weer zwaar depressief, dat heb ik m'n psycholoog ook verteld en ik heb 1 februari een afspraak met m'n psychiater omdat hij de meds voorschrijft. Zaterdagnacht de crisisdienst gebeld dat het niet ging, maar die was ook niet hulpzaam. Alsof ik daar voor niets naar toe bel.
Nou, weekend dus wel doorgekomen, maar zonder slaap want ik doe geen oog dicht. Vandaag kon ik bij m'n huisarts terecht en ik heb de boel uitgelegd. Dus nu heb ik antidepressiva en slaaptabletten gekregen. Ik hoop zo dat ik er van opknap. ;(
;( Hoezo ben je dan depri?
Gonna rise up
Burning black holes in dark memories
Gonna rise up
Turning mistakes into gold
pi_91806549
leuk begeleiding...hij snapt mij niet ik snap hem niet geloof ik.
zijn mening als je ritalin slikt heb je nooit meer een stuiterdag en heb je een lekker rustig hoofd.
mijn mening het haalt de ergste piek ervanaf.

trouwens nu voel ik me al een paar dagen behoorlijk onbegrensd, aan niks lijkt een begin of een eind te zitten ;(
pi_91812104
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 08:06 schreef Fes1-2 het volgende:

[..]

Top avondje _O_

Heb al lang geen drugs meer gebruikt trouwens... Sinds ik aan concerta zit 2 x een klein beetje coke (veel minder als gebruikelijk..). Was wel anders trouwens.. (2 x per maand?).. Of zou het gewoon de winter zijn :{
Ja was geniale maar tevens vage avond :P En ik merk ook dat ik veel minder gebruik. Ik de zomer kun je lekker buiten chillen enzo, dat binnen zitten is niks.
Gonna rise up
Burning black holes in dark memories
Gonna rise up
Turning mistakes into gold
pi_91836103
HOI! *O* Het is k** weer, maar ik hoef er lekker niet door.
Grote talenten weten wanneer ze moeten stoppen
pi_91843832
hier schijnt de zon -O-
Gonna rise up
Burning black holes in dark memories
Gonna rise up
Turning mistakes into gold
pi_91843882
Ja. Hier 4,5 uur later ook....
Grote talenten weten wanneer ze moeten stoppen
pi_91845121
Hier is het grijs, wel toepasselijk :')
  dinsdag 25 januari 2011 @ 13:55:46 #148
181399 Swiffer
Opgeruimd staat netjes.
pi_91845986
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 17:09 schreef beatrijs het volgende:

[..]

;( Hoezo ben je dan depri?
Das hetzelfde als vragen; 'Hoezo heb je ADHD'?

Depressie is geen state of mind, maar een ziekte. Niet onderschatten dus!!
pi_91860155
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 13:55 schreef Swiffer het volgende:

[..]

Das hetzelfde als vragen; 'Hoezo heb je ADHD'?

Depressie is geen state of mind, maar een ziekte. Niet onderschatten dus!!
Ikzelf zie het als een state of mind :)

enfin tis rustig hiero :P
Gonna rise up
Burning black holes in dark memories
Gonna rise up
Turning mistakes into gold
pi_91862563
Pfffff wat ben ik moe. Van 4.30 tot 11.15 geslapen, daarna 4 uur naar school geweest met dexamfetamine, en nu ben ik moe. Volgens mij ben ik nog steeds niet bijgekomen van het weekend. :{
Gonna rise up
Burning black holes in dark memories
Gonna rise up
Turning mistakes into gold
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')