abonnement Unibet Coolblue
pi_104600229
In de nieuwste peiling van Maurice de Hond staat het CDA nog op 10 zetels. Ik had echt nooit gedacht dat het CDA zo diep kon zinken.

De VVD trouwens op 30; laagste punt sinds aantreden kabinet. Waarom de beloftes-brekende PVV nog steeds op 27 staat, is mij een mysterie.
  zondag 20 november 2011 @ 21:05:04 #177
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_104603511
Ik heb zo mijn eigen theorie over die peilingen van de PVV. Dat het verschil tussen peiling en resultaat ook de andere kant uit werkt. Ik weet zeker dat veel ontevreden kiezers van de PVV niet naar andere partijen switchen maar gewoon niet gaan stemmen. De PVV trekt namelijk kiezers die amper te peilen zijn.

Bij de voor de PVV zwaar tegenvallende PS verkiezingen eerder dit jaar werd mijn vermoeden al een beetje bevestigt.
  dinsdag 22 november 2011 @ 16:46:24 #178
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_104680123
quote:
Plaagstoot CDA: Leers niet afrekenen op aantal immigranten

Een Kamermeerderheid wil minister Leers voor Immigratie en Asiel niet afrekenen op het aantal immigranten dat Nederland binnenkomt. Saillant detail is dat ook het CDA voor de motie stemde.

Dat is opmerkelijk, omdat in het gedoogakkoord met de PVV is afgesproken dat de instroom van met name het aantal niet-westerse allochtonen fors moet verminderen. Voor de PVV is het realiseren hiervan een absolute voorwaarde om steun aan het kabinet te blijven verlenen.

Het meestemmen van het CDA lijkt dan ook op een plaagstoot richting de partij van Geert Wilders. Hij zette de afgelopen weken namelijk de verhoudingen op scherp door onder andere te pleiten voor extra bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Iets dat voor het CDA onbespreekbaar is.

De aangenomen motie werd ingediend door Joel Voordewind van de ChristenUnie en Tofik Dibi van GroenLinks. Die laatste twitterde:

'Deze motie van mij en collega @JoelVoordewind is net aangenomen met steun van CDA #POW 'Spreekt uit dat het niet realistisch is om de minister af te rekenen op concrete aantallen in de instroom van het aantal immigranten.'

Overigens zal de aangenomen motie voor de PVV weinig verschil maken. Als die partij vindt dat de instroom van immigranten te hoog blijft, kan het uiteraard alsnog eenzijdig de stekker uit de gedoogconstructie trekken.
http://www.volkskrant.nl/(...)al-immigranten.dhtml
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_104720499
Bijna niks is leuker dan satire over het CDA...
http://www.nrcnext.nl/columnisten/2011/11/22/hertalen/
  † In Memoriam † donderdag 24 november 2011 @ 20:58:31 #180
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_104776739
Carpe Libertatem
pi_104781348
Het CDA is bijna kapotgesloopt.
  zaterdag 10 december 2011 @ 09:59:38 #182
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_105408226
quote:
Het CDA-partijbestuur heeft een scenario vastgesteld voor de reactie van de partij op een mogelijk snelle kabinetscrisis. Dat zegt CDA-voorzitter Ruth Peetoom vandaag in een interview in NRC Handelsblad.
Peetoom heeft twee weken geleden met het partijbestuur besproken hoe in die situatie snel een nieuwe partijleider aangewezen kan worden.

Als het kabinet voortijdig valt, bijvoorbeeld vanwege extra bezuinigingen, dan is er een plan. 'Op het moment dat dit zich voordoet, dan staan we er. Be there.' Maar Peetoom wil verder niets over het scenario kwijt.

Randvoorwaarde
Ook zegt Peetoom dat het CDA te veel bezig geweest met financieel-economische zaken. 'Natuurlijk moet je de financiën goed op orde hebben. Maar het is een randvoorwaarde, geen doel. Niet wat iets kost is belangrijk, wel de waarde die het heeft.'

De opvattingen voor de komende jaren die de partij aan het ontwikkelen is, zullen afwijken van het regeerakkoord waar het CDA voor heeft getekend. 'Dit regeerakkoord gaat voorbij aan allerlei hervormingen die wel nodig zijn.' Peetoom doelt dan op de zorg, de arbeidsmarkt en de woningmarkt.
http://www.volkskrant.nl/(...)et-val-kabinet.dhtml

Aardige sneer naar het Kabinet van mevrouw Peetoom.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_105433007
Het CDA-partijbestuur heeft een scenario vastgesteld voor de reactie
van de partij op een mogelijk snelle kabinetscrisis. Dat zegt CDA-
voorzitter Ruth Peetoom vandaag in een interview in NRC Handelsblad.
Peetoom heeft twee weken geleden met het partijbestuur besproken hoe
in die situatie snel een nieuwe partijleider aangewezen kan worden.

Dus enerzijds crisis in het gedoog 'kabinet' en 2 dat is op te lossen met een nieuwe cda leider...?
Vreemde gedachten, althans voor mij niet te volgen.

Maar het is een randvoorwaarde, geen doel. Niet wat iets kost
is belangrijk, wel de waarde die het heeft.'


Niet erg origineel, de bron had vermeld kunnen worden: Oscar Wilde.
Cohen wilde er ook al bronloos mee aan de haal, helaas voor ons in 2011, de meest goede en mooi uitspraken rond geld en waarde zijn al lang geleden gedaan.

Nog enkele:
De werkelijke waarde van een mens kan worden gevonden in de mate waarin hij bevrijding van zijn eigenbelang heeft bereikt.
(Albert Einstein)
Niet alles dat geteld kan worden, is waardevol en niet alles wat waardevol is, kan geteld worden.
(Albert Einstein)
Signature
pi_105434031
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 09:59 schreef Lord_Vetinari het volgende:

[..]

http://www.volkskrant.nl/(...)et-val-kabinet.dhtml

Aardige sneer naar het Kabinet van mevrouw Peetoom.
Ze herkennen dus, dat ze verkeerd bezig zijn en dat er flink wat mensen weg lopen omdat ze verre van bezig zijn om het gezin centraal te stellen. :s)
pi_105679410
Donner is vandaag benoemd als vice-vz van RvS (oh oh wat een verrassing :') ). En zijn opvolger is dus Liesbeth Spies. In het licht van uitspraken van Peetoom eerder deze week kan ik mij voorstellen dat (mits ze goed functioneert als minister) ze kans maakt om de lijsttrekker te worden als er plots een kabinetcrisis ontstaat.
  vrijdag 16 december 2011 @ 23:55:43 #186
165633 eriksd
The grand facade...
pi_105679555
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 december 2011 23:51 schreef Jojoke het volgende:
Donner is vandaag benoemd als vice-vz van RvS (oh oh wat een verrassing :') ). En zijn opvolger is dus Liesbeth Spies. In het licht van uitspraken van Peetoom eerder deze week kan ik mij voorstellen dat (mits ze goed functioneert als minister) ze kans maakt om de lijsttrekker te worden als er plots een kabinetcrisis ontstaat.
Duh. Dat zeg ik al tijden. Vrouw en het cda-plaatje. Zij is hier neergezet om zichzelf in de spotlight te gaan werken. Zij wordt de lijsttrekker.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
pi_105680138
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 december 2011 23:55 schreef eriksd het volgende:

[..]

Duh. Dat zeg ik al tijden. Vrouw en het cda-plaatje. Zij is hier neergezet om zichzelf in de spotlight te gaan werken. Zij wordt de lijsttrekker.
Ik trap graag open deuren in :Y) Maar ja, brede steun in de partij, vrouw, econoom/jurist en relatief fris voor het publiek. Ze kan het alleen nog zelf verpesten, als ze tenminste de ambitie heeft om lijsttrekker te worden.
  Moderator / Redactie Sport zaterdag 17 december 2011 @ 00:21:31 #188
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_105680257
Bij Spies moet ik iedere keer denken aan een PenW uitzending waarbij ze totaal van tafel werd geveegd door Wubbo Ockels.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_105821239
Even een kopie vanuit een Tanja Nijmeijer-topic in NWS:

Sinds ze zich voor het laatst heeft gemanifesteerd als "dissident" binnen het CDA, gooit Kathleen Ferrier het nu over een nieuwe boeg. Ze is direct bij de Grote Blonde Leider in de leer gegaan, met als resultaat dat ze nu de media haalt met een Wilderesque voorstel:

quote:
CDA: Pak Nederlands paspoort Tanja Nijmeijer af
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken moet de mogelijkheden onderzoeken om het Nederlandse staatsburgerschap af te nemen van Tanja Nijmeijer, die al jaren bij de Colombiaanse terreurbeweging FARC strijdt. Het CDA zal dat vanmiddag bepleiten tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

De regeringspartij is de romantisering rondom de 'terroriste' beu. Kamerlid Kathleen Ferrier van de CDA-fractie vindt het onacceptabel dat Nijmeijer nog steeds niet is opgepakt en vervolgd voor haar inzet voor de FARC, terwijl cameraploegen haar in de jungle moeiteloos kunnen opzoeken voor een interview. De Nederlandse was kortgeleden nog te zien in een gesprek dat door Nieuwsuur werd uitgezonden.

Nijmeijer sloot zich rond 2003 aan bij de FARC. De van oorsprong uiterst linkse beweging houdt zich al tientallen jaren vooral bezig met drugssmokkel, ontvoeringen en terreur. In 2007 kreeg de betrokkenheid van Nijmeijer bij de rebellenbeweging bekendheid bij het grote publiek nadat het leger in de jungle haar dagboek had gevonden.
Bron: http://www.volkskrant.nl/(...)a-Nijmeijer-af.dhtml

Het CDA - notabene "dissident" Kathleen Ferrier - die gaat oproepen tot het afpakken van Nederlandse paspoorten van Nederlandse mensen. Het CDA, dat de PVV kennelijk rechts inhaalt. Is dit de nieuwe populistische partijlijn?
  dinsdag 20 december 2011 @ 17:56:19 #190
293345 IkeDubaku99
The Investigator
pi_105827929
quote:
10s.gif Op dinsdag 20 december 2011 15:18 schreef Elfletterig het volgende:

Het CDA - notabene "dissident" Kathleen Ferrier - die gaat oproepen tot het afpakken van Nederlandse paspoorten van Nederlandse mensen. Het CDA, dat de PVV kennelijk rechts inhaalt. Is dit de nieuwe populistische partijlijn?
Sommige politici kunnen echt niet goed nadenken, want dit houdt dan in dat ze stateloos zal zijn (als ze geen andere nationaliteit heeft dan de Nederlandse). In diverse arresten van het Europese Hof van de Rechten van de Mens heeft het hof uiteengezet dat dit niet mag als dit ertoe zou leiden dat ze stateloos zou zijn. Als dit wel zou mogen (omdat ze bijvoorbeeld een Colombiaanse pas heeft), dan moeten er worden voldaan aan hele zware eisen om haar Nederlandse pas af te pakken. Zelfs een faler voor Europees Recht (ik had een vijf voor dat vak) weet dat. Tanja Nijmeijer is geen lieverdje, maar haar pas laten afpakken kan niet zomaar.
pi_106390645
quote:
Maxime Verhagen: Ik wil géén CDA-leider worden
Vicepremier Maxime Verhagen is niet beschikbaar als CDA-leider. Hij zegt dit deze week in een interview met het weekblad Elsevier. 'Ik zit met een imago dat steeds tegen het CDA wordt gebruikt,' zegt Verhagen. Verhagen wil ruimte maken voor een nieuwe leider die een einde kan maken aan de verdeeldheid in het CDA .‘Mijn kandidatuur zou een excuus zijn voor degenen die de discussie over de partijkoers telkens weer willen oprakelen.’

Nieuwe leider
Verhagen wil ruimte scheppen voor een nieuwe leider die een einde kan maken aan de verdeeldheid in eigen kring. De nieuwe leider zou over enkele jaren na interne verkiezingen moeten worden aangewezen.

Tot de volgende verkiezingen blijft Verhagen vice-premier en minister van Economische Zaken. Samen met CDA-voorzitter Ruth Peetoom en CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma blijft hij ‘als tussenpaus’ het CDA aanvoeren. Hij is géén kandidaat-lijsttrekker.

CDA-belang
Verhagen beschrijft in Elsevier dat het hem moeilijk valt zich terug te trekken, maar dat het belang van het CDA voorop staat. Hij wil dat de partij weer ‘fier’ is op het stempel dat het CDA drukt op het kabinetsbeleid.

Het debat over de waarden van het CDA mag volgens Verhagen niet worden gevoerd vanuit een moreel gelijk maar moet ‘richting geven aan het antwoord op de zorgen van mensen’.

Aanwijzen Balkenende
De vicepremier en feitelijk partijleider analyseert in Elsevier de foute gang van zaken bij het aanwijzen van Jan Peter Balkenende als CDA-leider in 2010. ‘De leden hadden het gevoel dat ze geen keuze hadden,’ zegt Verhagen. ‘Het partijbestuur wilde dat Balkenende nóg een keer de lijst zou trekken. Het was slikken of stikken.’ De kandidatuur van Balkenende ‘werd de partij gewoon opgelegd’.

Volgens Verhagen past een lijsttrekkersverkiezing veel beter in deze tijd. Hij zegt dat PvdA en VVD zich herstelden van eerdere verkiezingsnederlagen nadat de leden per directe stemming een nieuwe leider aanwezen. Dat waren respectievelijk Wouter Bos en Mark Rutte.
Bron: http://www.elsevier.nl/we(...).TwQiAHLNghA.twitter

Maxime telt zijn zegeningen. Nadat hij het CDA en Nederland tegen de wil van velen in toch een rechtse coalitie heeft aangesmeerd, is het draagvlak voor deze machtspoliticus weggesmolten als sneeuw voor de zon. Of hij zichzelf nu vrijwillig slachtoffert, of dat hij achter de schermen tot deze stap is gedwongen, zal moeten blijken...

Verder vind ik zijn verwijzing naar de winst van de gekozen lijstrekkers Bos en Rutte nogal vreemd. De PvdA won in 2003 fors, vooral omdat de LPF als een kaartenhuis ineen stortte. En Rutte is nota bene de eerste lijsttrekker ooit die bij verkiezingen minder zetels haalde dan zijn nummer 2, Rita Verdonk. De VVD werd veroordeeld tot een rol in de oppositie. Pas in 2010 boekte de VVD winst. Het is dus niet zo dat een gekozen lijsttrekker zich automatisch vertaalt in winst.
  woensdag 11 januari 2012 @ 13:28:20 #192
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_106679071
quote:
Nog anderhalve week, en dan moet het tij keren voor het CDA. Op 21 januari is het congres van de christendemocraten en komt het Strategisch Beraad van de partij met de langverwachte aanbevelingen. Die moeten de partij weer de weg naar boven laten vinden. Vandaag lekten de eerste voorstellen uit; die zullen leiden tot veel rumoer.

Het is voor het CDA cruciaal nu uit het dal te krabbelen. De peilingen zijn zo dramatisch dat bij eventuele vervroegde verkiezingen de partij zal worden weggevaagd. In 2010 was de verkiezingsuitslag al belabberd, nu lijkt de fractie in de Tweede Kamer te zullen worden gehalveerd.

In de uitgelekte conceptstukken staan plannen die binnen de gedoogconstructie niet bepaald met gejuich zullen worden ontvangen, zo meldt het AD. De hypotheekrenteaftrek moet worden aangepast, duurzaamheid (het aloude 'rentmeesterschap' van de christendemocraten) moet weer een speerpunt worden, en er moet minder worden gehamerd op de verschillen tussen allochtonen en autochtonen.

Dat zou een voortzetting zijn van de koers die al een tijdje zichtbaar is. Het CDA keerde zich vorige maand opeens tegen de 130 kilometer per uur op een aantal snelwegen, de partij liet na in harde bewoordingen afstand te nemen van het morrelen aan de renteaftrek, en vicepremier Maxime Verhagen kondigde aan niet als lijsttrekker beschikbaar te zullen zijn bij de volgende verkiezingen. En als er één CDA'er werd vereenzelvigd met het (centrum)rechtse kabinet, dan was het Verhagen wel.

Rebellie
In het CDA is er altijd sprake geweest van verschillende richtingen, maar het was nooit een partij van openlijke rebellie. Congressen steunden keurig de door de leiding aangeraden moties, de fractiediscipline op het Binnenhof was jarenlang strikt. Met de komst van de gedoogconstructie liepen de emoties hoog op. Op een tumultueus congres in oktober 2010 stemde de CDA-leden uiteindelijk - na een gloedvolle toespraak van Verhagen - in meerderheid in met de samenwerking met de PVV.

Maar de regeringsdeelname - ook een bijna-constante in de historie van de partij - heeft de partij niet gebracht waar ze op hoopte. In de peilingen hebben de christendemocraten een historisch dieptepunt bereikt. Dan is de automatische reflex in de politiek: herbronnen, terug naar de basis, de uitgangspunten herformuleren.

Strategisch Beraad
Dat heeft het Strategisch Beraad, onder leiding van Aart-Jan de Geus, de afgelopen maanden gedaan. 22 mannen en vrouwen, onder wie oud-staatssecretaris Jack de Vries, oud-staatssecretaris en -fractievoorzitter Pieter van Geel, vooraanstaand econoom en partij-ideoloog Lans Bovenberg, oud-CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen en de Rotterdamse oud-wethouder Leonard Geluk, hebben maandenlang vergaderd, nagedacht en geschreven. Volgende week worden de aanbevelingen officieel bekend. Die moeten van het CDA weer een partij maken met een duidelijk gezicht en herkenbare uitgangspunten.

In februari, als het kabinet moet gaan beslissen over nieuwe bezuinigingen en hervormingen, volgt de eerste test voor het vernieuwde CDA. Dan wordt duidelijk in hoeverre de nieuwe koers is te verenigen met de wensen van de VVD en de PVV.

Leider
Uitsluitsel over wie de leider wordt van het CDA, zal het congres waarschijnlijk niet bieden. Zoals Maxime Verhagen het laatst verwoordde: 'Als je bezig bent de winkel te verbouwen, begin je niet met het uithangbord.'
http://www.volkskrant.nl/(...)d-voor-het-CDA.dhtml
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  woensdag 11 januari 2012 @ 14:50:05 #193
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_106681818
quote:
Het CDA, dat was de partij waarbij de hypotheekrenteafrek in veilige handen was. Jan Peter Balkenende was de felste voorvechter. Bij de vorige verkiezingen riep de toenmalig premier de renteaftrek zelfs uit tot heus breekpunt. Die tijden liggen achter ons.

In de voorstellen van het Strategisch Beraad die vandaag uitlekten, staat dat de hypotheekrenteaftrek wel degelijk moet worden aangepakt, melden verschillende media. Het zou een 'perverse prikkel' zijn. In de huidige vorm is het h-woord onhoudbaar, stelt het Strategisch Beraad, de club die het CDA van een nieuwe toekomstvisie moet voorzien. Eerder kwam het wetenschappelijk bureau van de christendemocraten al met die visie.

Rode lap
Maar met coalitiepartner VVD en gedoogpartner PVV is duidelijk afgesproken dat er niet zal worden getornd aan de aftrek. Geert Wilders twitterde het laatst nog maar eens, en ook Mark Rutte hield in een interview met de Volkskrant voet bij stuk: 'Ik ben echt overtuigd dat de aftrek een goede maatregel is. Ik zie niet in waarom ik met al die anderen mee zou moeten rennen naar die rode lap van de aftrek. Ik zie het echt niet.'

Zelfs als het het CDA wel lukt PVV en VVD te overtuigen, dan nog zal er voor de huizenbezitter qua inkomsten weinig veranderen. Want CDA-minister Jan Kees de Jager vindt het maar 'een mediadingetje', die hypotheekrenteaftrek, dat niets van doen heeft met bezuinigingen. Want als ik hem afschaf of inperk, zegt De Jager, moet ik dat meteen compenseren. 'Het levert voor de begroting nooit geld op.'
http://www.volkskrant.nl/(...)rt-dat-niet-op.dhtml
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_106714206
Aan opzienbarend CDA-nieuws geen gebrek:

quote:
Henk Bleker (58) heeft relatie met NRC-journaliste (26)
Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft een relatie met een 26-jarige journaliste van NRC Handelsblad. Dat heeft NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch bevestigd. De 32 jaar jongere vrouw was politiek redacteur bij het begin van de relatie met de CDA-politicus.

Vandermeersch in het AD vandaag: 'Afgelopen juni kwam de verslaggeefster naar ons toe en gaf ze aan dat ze een relatie met staatssecretaris Bleker had. Ze werkte destijds op onze parlementaire redactie. Wij hebben haar onmiddellijk overgeplaatst, eerst naar nrc.next en daarna naar economie.'

De ethische vraag rijst of een economisch journaliste bij een landelijke krant wel een relatie zou mogen hebben met een staatssecretaris op Economische Zaken. 'Ze volgt de portefeuille distributie bij ons, dus daar is geen overlap,' aldus Vandermeersch.

'Ik gun iedereen een prachtig leven, maar een relatie mag nooit negatief afstralen op de krant. Ik heb de journaliste gevraagd het direct te melden als zich moeilijke kwesties zouden voordoen. Dat is nog niet gebeurd.'

Een woordvoerder van Bleker wilde gisteren niet ingaan op diens 'persoonlijke leven'. De bewindsman is gescheiden en heeft drie kinderen, van wie er twee leeftijdsgenoten zijn van de journaliste. De verslaggeefster in kwestie heeft haar toenmalige relatie verbroken toen de vonk met Bleker was overgeslagen.
Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)journaliste-26.dhtml

Tuurlijk staat het die man vrij om een relatie te hebben, maar is dit niet een tikje bizar? Ondermijnt dit niet zijn geloofwaardigheid als politicus?
pi_106714282
En misschien nog wel opzienbarender:

quote:
Rechtervleugel CDA overweegt afsplitsing
Bij het CDA dreigt een breuk. Zuidelijke CDA'ers speculeren over een afsplitsing van de partij. Zij verzetten zich tegen de geplande 'linkse' koers. Net als bij de christendemocraten in Duitsland zou er dan een conservatievere zusterpartij ontstaan.

Het idee is geboren vanwege grote onvrede over de koers van het CDA, zo bevestigen bronnen. De zuidelijke CDA'ers vrezen dat met een linksere koers meer terrein wordt verloren op de VVD en PVV.

'Ik kan niet ontkennen dat dergelijke gedachten er zijn', zegt de Limburgse CDA-senator René van der Linden. De Beierse CSU - de zusterpartij van de landelijke CDU in Duitsland - dient daarbij als voorbeeld. De partijtop zou op de hoogte zijn van de onvrede.

Volgens het Limburgse Statenlid Martijn van Helvert worden plannen over 'een CSU-achtige' afscheiding 'altijd uit de kast gehaald' als er ontevredenheid is. 'Zeg nooit nooit, maar ik zie het niet gebeuren.'

Vicepremier Maxime Verhagen, die zich heeft teruggetrokken als potentiële partijleider, waarschuwde vorige week in het weekblad Elsevier al voor een scheuring als de 'hoog moreel verheven' discussies over een andere partijkoers doorgaan. 'Als we die kant opgaan, valt het CDA uit elkaar.'
Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)gt-afsplitsing.dhtml

Is dit niet uitgesproken hypocriet? Toen Maxime Verhagen een uiterst rechtse koers insloeg en het CDA een rechts kabinet in rommelde, moest de linkerhelft van het CDA zonodig als één man achter de partij gaan staan. Beeldbepalende, meer 'sociale' politici als Klink en Hirsch Ballin verdwenen naar de achtergrond, Maxime en zijn rechtse rakkers kregen (en krijgen) ruim baan.

Terwijl het CDA in de peilingen op slechts 12 zetels staat en de partij langs democratische weg een nieuwe koers bepaalt, komt deze beweging van rechtse CDA'ers. Op z'n zachtst gezegd nogal vreemd...
  donderdag 12 januari 2012 @ 09:37:07 #196
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_106714389
quote:
11s.gif Op donderdag 12 januari 2012 09:30 schreef Elfletterig het volgende:
En misschien nog wel opzienbarender:

[..]

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)gt-afsplitsing.dhtml

Is dit niet uitgesproken hypocriet? Toen Maxime Verhagen een uiterst rechtse koers insloeg en het CDA een rechts kabinet in rommelde, moest de linkerhelft van het CDA zonodig als één man achter de partij gaan staan. Beeldbepalende, meer 'sociale' politici als Klink en Hirsch Ballin verdwenen naar de achtergrond, Maxime en zijn rechtse rakkers kregen (en krijgen) ruim baan.

Terwijl het CDA in de peilingen op slechts 12 zetels staat en de partij langs democratische weg een nieuwe koers bepaalt, komt deze beweging van rechtse CDA'ers. Op z'n zachtst gezegd nogal vreemd...
Niks vreemd aan. Meerdere malen gebeurd in het verleden. DS'70 ontstond uit ontevreden PvdA'ers, de VVD is ook een afsplitsing van de PvdA.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  donderdag 12 januari 2012 @ 09:40:39 #197
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_106714441
quote:
Het Strategisch Beraad (SB) van het CDA wil niet alleen de hypotheekrenteaftrek aanpakken. Op het wensenlijstje voor de toekomstvisie staan ook onderwerpen als mobiliteit en de vrijheid van onderwijs.

In weerwil van kabinetsbeleid kiest het CDA opnieuw nadrukkelijk voor thema's als duurzaamheid. Ook het idee van 'beprijzing van mobiliteit' duikt weer op. Vorig jaar nog werd de kilometerheffing afgevoerd van de wensenlijst van het CDA.

Ook op het gebied van immigratie en integratie neemt het SB duidelijk afstand van de gedoogcoalitie en bijvoorbeeld de recente integratienota van toenmalig minister Donner.

Integratie
Integratie is een kwestie van scholing; over problematische culturele aspecten van de islam wordt niet gerept. De hardere toon maakt plaats voor bespiegelingen over modern burgerschap. Het CDA kiest voor een 'toekomstgerichte identiteit': wie wil meedoen, is welkom.

Daarbij gaat de partij minder nadruk leggen op de religieuze wortels dan op veel algemenere begrippen als 'zingeving'. Ze wil openstaan voor iedereen die zich daarin herkent. Illustratief is dat het CDA grondwetsartikel 23 over de vrijheid van onderwijs nadrukkelijker wil openstellen voor andere groepen dan de traditionele denominaties.

Gemeenschapszin
Voortaan moet ook op andere dan de protestants-christelijke, katholieke, openbare en bijzonder neutrale grondslagen een school kunnen worden begonnen. Het CDA wil de bondgenoot zijn van veel meer groepen die blijk geven van gemeenschapszin.

Betrokkenen spreken tegen dat het rapport een ruk naar links zal betekenen. De Geus heeft eerder al verklaard dat wat hem betreft de plaats van het CDA ligt in 'het radicale midden'.
http://www.volkskrant.nl/(...)-CDA-aanpakken.dhtml
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  vrijdag 13 januari 2012 @ 15:14:36 #198
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_106763213
quote:
Een positie in het midden van het politieke spectrum kan heel comfortabel zijn. Je houdt daarmee alle mogelijkheden open voor deelname aan een regeringscoalitie. Decennialang heeft het CDA strategisch en tactisch handig gebruik kunnen maken van deze situatie. Men kon kiezen voor een kabinet met een grote partij op rechts (VVD) of met een grote partij op links (PvdA). Al naar gelang de verkiezingsuitslag en het politieke humeur van de dag. Niets aan het handje. Het CDA als ware bestuurderspartij was flexibel genoeg om een beetje naar links of een beetje naar rechts bij te sturen. In het kabinet kwam de partij toch wel.

Deukje
Het eerste deukje in de riante spilpositie van het CDA werd geslagen in de jaren negentig van de vorige eeuw. Er kwamen paarse kabinetten onder Wim Kok. PvdA en VVD samen in de regering en het CDA er buiten. Dat was even wennen voor de christendemocraten. Na een eeuw regeringsverantwoordelijkheid moest de partij in de oppositiebankjes plaatsnemen. Dat viel niet mee.

De bestuurdersreflexen waren nog zo dominant dat de arme fractieleider Ennëus Heerma in de Tweede Kamer de regering vaak complimenten gaf in plaats van gaten in het paarse bastion te schieten.

Wake-up call
De tweede wake-up call kreeg het CDA toen na de verkiezingen van 2002 regeringssamenwerking werd gezocht met de LPF en D66. De partij die het gedachtegoed van Pim Fortuyn tot uitvoering wilde brengen, verzette zich tegen de gevestigde politieke orde. De cultuur waar het CDA nu juist een exponent van was. De christendemocraten wisten zich dan ook geen raad met het onvoorspelbare politieke gedrag van de Fortuynisten. Het eerste kabinet Balkenende ging al gauw ten onder door ruziënde LPF-ers in het kabinet en in de Tweede Kamer.

Het kortstondige LPF-avontuur zou al een les moeten zijn geweest voor het CDA. Een coalitie met een partij die niet in het traditionele links-rechts-sjabloon past en zich niet houdt aan de traditionele politieke mores, is niet goed hanteerbaar voor het CDA. De partij kan best in het ene kabinet een beetje naar links buigen en in het andere kabinet een beetje naar rechts. Maar niet tegelijkertijd naar links én naar rechts buigen met een coalitiepartner die met zichzelf in de clinch ligt. Dat geeft gespletenheid in de partij, gemor bij de achterban en identiteitsproblemen.

Onduidelijke signatuur
Een middenpartij floreert niet in een coalitie van een onduidelijke signatuur met een partij die zich tegen de bestaande politieke orde keert en de zaak steeds op scherp stelt. De huidige gedoogcoalitie van het CDA en de VVD met de PVV toont dit eens te meer aan. Het CDA neemt deel aan een regeringscoalitie die in een tijd van crisis een hard saneringsbeleid wil uitvoeren. De christendemocratische waarden van gedeelde verantwoordelijkheden, rentmeesterschap en solidariteit met de zwakkeren komen daarbij zwaar onder druk te staan. De partij kan dit tot nog toe niet goed uitleggen aan de achterban.

Een veel ingrijpender moeilijkheid voor het CDA is de gedoogconstructie met de PVV. Een partij die zich maar op enkele onderwerpen gebonden acht aan het regeerakkoord. Een partij die een nogal ongewone en onvoorspelbare manier van politiek bedrijven heeft. Een partij die niet past in het links-rechts-sjabloon. Een partij die hard uithaalt naar de Islam en immigranten uit islamitische landen. Een partij die zich sociaal-economisch weer bij de SP thuisvoelt. Een partij die niets op heeft met het ideaal van de verdere Europese integratie dat bij het CDA van oudsher hoog op de politieke agenda staat.

Maxime Verhagen heeft uiteindelijk verkeerd gegokt. Een beleid dat op gespannen voet staat met wat er nog over is van de christendemocratische waarden en ook nog eens afhankelijk is van een grillige gedoogpartner, is voor het CDA eigenlijk een onmogelijke opgave. De eigen identiteit van de christendemocratie is niet meer zichtbaar. Niet voor de buitenwereld en niet voor de achterban. De PVV laat zich niet zo makkelijk bespelen en heeft qua politieke stijl van opereren helemaal niets met de polder- en overlegdemocratie waarin het CDA zich zo thuisvoelt. In deze regeringscombinatie staat het CDA dan ook niets anders te wachten dan verdere marginalisering.

Wankele politieke basis
Deelname aan een kabinet met een wankele politieke basis werkt dus niet voor het CDA. Zaken doen met anti-establisment-partijen ook niet. Dat heeft de ervaring met de LPF uitgewezen en blijkt nu in de gedoogconstructie met de PVV. Nu een 'ruk naar links' doorvoeren, zoals partijvoorzitter Peetoom schijnt te willen, vormt geen oplossing voor dit structurele probleem. Op links is het immers al vrij druk. Een linkse koers zal leiden tot een nog grotere spanning tussen het huidige kabinetsbeleid en de (al dan niet hertaalde) christendemocratische waarden.

Maar misschien is een breuk met de regeringscoalitie nu juist waar Peetoom op aanstuurt. Misschien is de ruk naar links niet meer dan een opportunistisch breekijzer in het cement van de coalitie. De ruk naar links als aangrijpingspunt om het kabinet te laten vallen, de aangeslagen achterban te hergroeperen op een meer gematigd programma, nieuwe verkiezingen te krijgen en verder nooit meer met de PVV zaken te doen.

Voortaan zal het CDA - als de partij zich tenminste nog in de kiezersgunst weet te herstellen - weer koers moeten zetten op deelname aan een stabiele regeringscoalitie. Dat is het enige trucje dat de christendemocraten immers goed kennen en waarin ze zich hebben bewezen. Een paar jaar een beetje links beleid of een paar jaar een beetje rechts beleid. Geen experimenten meer met anti-establishment partijen. Dat is de enige vertrouwde optie voor de nette bestuurderspartij die het CDA altijd is geweest en nog steeds is.
http://www.volkskrant.nl/(...)erkeerd-gegokt.dhtml
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_106852554
Nu bij Brandpunt. Op zoek naar een nieuwe leider. De nieuwe messias :P

Rijnhal failliet _O-
pi_106863042
quote:
Column Max Pam
Na kopvoddentaks, tuigdorp en weigerambtenaar is herbronnen het nieuwe politieke modewoord. Vooral in de combinatie: herbronnen van kernwaarden.
Vroeger, in die mooie ouwe tijd van Jan-Peter Balkenende, had je alleen nog waarden en normen, maar sinds Jacobine Geel zich met politiek is gaan bemoeien, hebben wij het vooral over kernwaarden. Ik veronderstel dat kernwaarden de waarden der waarden zijn. De Tien Geboden maar dan teruggebracht tot twee of drie.
Bij waarden en normen zie ik nog een dikke Porsche Panamera voor me, de auto waarin Jan Peter rondrijdt, sinds hij geen minister-president meer is. Zo’n echt snelheidsmonster, waarmee je een stuk harder kunt dan die lullige 130km per uur. En voor 127.000 euro heb je hem al. Een koopje!
Daarentegen stel ik mij bij het herbronnen van kernwaarden een karavaan voor van uitgemergelde kamelen, die door de woestijn trekt. Af en toe houdt men halt en wordt in het zand geboord. Een verloren volk, dat zoekt naar waar het ooit vandaan is gekomen.
Een partij die de laatste tijd druk aan het herbronnen is, is het CDA. De partij heeft daarvoor een Commissie ingesteld, die Nieuwe Woorden, Nieuwe Beelden heet. Aanvankelijk zocht het CDA ook een nieuwe naam en met het oog op de vele schuinsmarcheerders in deze gezinspartij is toen de naam Partij voor Vreemdgangers voorgesteld - de PVV dus - maar helaas bleek die afkorting al vergeven.
Ik bedoel: dat krijg je als je de Tien Geboden wilt indikken tot kernwaarden.
De komende week houdt het CDA een congres en zal ook het Eindrapport worden gepresenteerd door Jacobine Geel, de voorzitter van de Commissie.
Ik ben een grote fan van Jacobine Geel. Als je nieuwe beelden van haar googelt, kom je haar tegen in ontelbare creaties. Als tv-presentatrice is zij de trotse bezitster van een garderobe, bestaande uit honderden mantelpakjes, rokken, jurken, schoenen, blouses en sjaals en dan heb ik nog niet over de kettingen, ringen, oorbellen en andere bijouterieën, die de verschijning van een vrouw zo aantrekkelijk maken. Wel denk ik dat de NCRV zo langzamer moet bezwijken onder al haar representatiekosten.
We weten nog niet wat in het eindrapport zal staan, maar ik durf er het gif van de slang uit Numeri vers 21 op in te nemen dat wij de volgende kernwaarden zullen tegenkomen: 1. Compassie; 2. Betrokkenheid; 3. Wij moeten het samen doen en 4. De mens als rentmeester van deze aarde.
Kortom, allemaal hartstikke nieuw en ook allemaal kernwaarden die ons zonder herbronning nooit waren opgevallen. Ik durf nu al te beweren dat Jacobine Geel een geweldig stukje werk heeft verzet. Jacobine heeft de nieuwe bronnen aangeboord en dat mag extra bijzonder heten, omdat Jacobine helemaal geen lid is van het CDA. Ook nooit geweest, trouwens.
Toch zal straks na het congres Jan Peter in zijn Porsche Panamera op haar wachten. En Jacobine zal instappen. En dan gaan zij samen op weg naar de nieuwe bronnen, samen een grootse toekomst tegemoet. Kijk, ze zwaaien. Dag...!
http://programma.vpro.nl/(...)uari-mark-rutte.html
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')