De kunst van gnocchi maken heb ik niet onder de knie. Dat wil zeggen, ik heb het alleen met supermarktgnocchi geprobeerd en dat was telkens een ramp. In een restaurant heb ik ook nog nooit goede gnocchi gehad.
Twinkly, dit is het
bloemkoolrisottorecept (laat je niet afschrikken door het lange verhaal, want het is echt makkelijk te maken):
Bloemkoolrisotto met spicy pangrattato Ingrediënten voor 4 personenVoor de pangratatto:
* 2 flinke handvol broodkruim van oudbakken boerenbrood,
* 1 blikje ansjovisfilets in olijfolie,
* 2 mespunten chilivlokken.
Voor de risotto:
* 1 bloemkool van ongeveer 1 kg,
* 1.5 l kippenbouillon,
* 90 g boter,
* 30 ml olijfolie,
* 1 grote,fijngehakte ui,
* 4 fijngehakte teentjes knoflook,
* 400 g carnaroli of arboriorijst,
* 250 ml droge vermouth of witte wijn,
* 1 eetl fijngehakte verse rozemarijn,
* 115 g verse geraspte parmezaan,
* zout,
* versgemalen zwarte peper,
* wat extra parmezaan voor bij het serveren.
Hulpmiddelen Keukenmachine/foodprocessor - koekenpan - grote sauspan met deksel - sauspan met dikke bodem - 4 mooie kommen of diepe borden.
VoorbereidingDoe de broodkruim,ansjovis mèt olie en de chilivlokken in de keukenmachine en mix tot een kruimelige massa.Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de pangratatto op een middelhoog vuur tot deze bruin en crispy is,zet opzij.
Snij de bloemkoolroosjes van de steel,snij de steel in piepkleine blokjes en de roosjes in 1 cm grote stukjes.
BereidingswijzeBreng in de grote sauspan de kippenbouillon tegen de kook aan,doe er de bloemkoolroosjes in,breng zachtjes aan de kook,doe het deksel op de pan en laat op een laag vuurtje zachtjes garen.
Verhit in de andere sauspan 2 eetl boter en de olijfolie op een middelhoog vuur.
Voeg de ui,knoflook en de blokjes bloemkoolsteel toe,laat 15 minuutjes stoven.
Voeg nu alle rijst toe onder voortdurend roeren zodat alle korrels bedekt worden met een laagje olie,doe dit gedurende een minuut tot de korrels transparant worden.
Schenk er de vermouth of witte wijn bij,constant roerend tot deze volledig is opgenomen door de rijst.
Breng op smaak met wat zout en begin met het beetje bij beetje toevoegen van de hete kippenbouillon,onder voortdurend roeren,voeg steeds wat nieuwe bouillon toe wanner de vorige volledig is opgenomen,ga zo door tot de rijst halfgaar is.
Begin nu met het toevoegen van de bouillon mèt de inmiddels zeer gare bloemkool,blijf roeren en ga zo door tot de rijst net gaar is met nog een goede bite,dit duurt zo`n 18-20 minuten.
Wanneer de bouillon op is voordat de rijst gaar is,voeg dan wat kokend water toe.
Haal de pan van het vuur en roer er de rozemarijn,parmezaan en 4 eetl boter door,doe het deksel op de pan en laat de risotto 2 minuutjes rusten.
Proef,breng eventueel op smaak met versgemalen peper en zout.
Serveer direct in diepe borden of kommen,bestrooid met de crispy pangratatto en wat extra parmezaan.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.