quote:Op zondag 5 december 2010 17:57 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Beste Dwerfion, ik waardeer je bijdrage, maar het christelijke geloof en de evolutietheorie zijn onverzoenbaar omdat het volstrekt onlogisch en onbijbels zou zijn wanneer God een mechanisme waarbij de dood een centrale rol speelt gebruikt heeft om diersoorten en uiteindelijk de mens voort te brengen.
On-bijbels zou ik het niet noemenquote:Ik zei tegen mezelf dat God de mensen heeft bevoorrecht: ze beseffen dat ze als de dieren zijn. Niet meer dan de dieren zijn ze, 19 want de mensen en de dieren treft hetzelfde lot. Zoals een dier sterft, zo sterft ook een mens; ze delen in dezelfde adem. Dat is hun beider lot. Een mens is niet beter af dan een dier, want alles is leegte. 20 Alles gaat naar dezelfde plaats, alles is uit stof ontstaan en alles keert terug tot stof. 21 Wie zal ooit weten of de adem van een mens naar boven opstijgt en die van een dier afdaalt naar de aarde? 22 Daarom, zo heb ik vastgesteld, is het maar het beste voor een mens dat hij vreugde put uit alles wat hij onderneemt. Dat is wat hem is toebedeeld, want wie zal hem van iets laten genieten na zijn dood?
Gods heiligheid en goedheid zijn belangrijk voor me. Ik kan me echter best voorstellen dat de lichamelijke dood er bij hoort in deze (nog) vergankelijke wereld. Het draait er in deze kant van de dood om, om te kiezen of je God wilt dienen in dit leven. Dat gebeurt in wereld die een zekere neutraliteit heeft. Zowel goede als slechte mensen branden hun hand aan het vuur. Tevens kan de beperkte levensduur ook voorkomen dat mensen te veel schade aanrichten aan de schepping.quote:Op zondag 5 december 2010 17:57 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Beste Dwerfion, ik waardeer je bijdrage, maar het christelijke geloof en de evolutietheorie zijn onverzoenbaar omdat het volstrekt onlogisch en onbijbels zou zijn wanneer God een mechanisme waarbij de dood een centrale rol speelt gebruikt heeft om diersoorten en uiteindelijk de mens voort te brengen, en vervolgens zijn Zoon de dood komt sterven om mensen het eeuwige leven te kunnen geven Dan had Hij ze net zo goed onmiddellijk het eeuwige leven kunnen geven toch? God is een God van leven, niet van dood, en alles wat maar enigszins met de dood en bederf en verval te maken heeft, komt niet van Zijn hand als manier voor het scheppen van leven. God spreekt, en het is.
Rome heeft daar best goede redenen voor. Het is namelijk de kerk die de canon van de bijbel heeft vastgesteld. Hoe verantwoorden we als protestanten de canon van de bijbel? Als God de kerk daarin geïnspireerd heeft, waarom zou God dan ook niet uitspraken van de paus kunnen inspireren?quote:Wat pauzen, priesters, kardinalen en andere geestelijken uit Rome zeggen, heeft ook geen enkele autoriteit omdat Rome niet de bijbel als belangrijkste fundament van haar geloof heeft, maar traditie, het woord van de paus, en andere onbijbelse zaken De Roomse cult heeft nooit bijbels christelijk geloof gepraktiseerd of gepreekt en zal dat ook nooit doen.
Dankjewel. Het doet me goed om jouw post te lezen. Ik kan me er helemaal in vinden.quote:Op zondag 5 december 2010 15:40 schreef Tem het volgende:
[..]
Goed hoor, het is inderdaad bij mij ook een continue proces en op dit moment kan ik nog stellen dat het waar of niet waar is daarom kan ik me wel vinden in het agnosticisme. Ik zou niet te zwaar tillen aan je uitlatingen in het verleden, wat je zelf schreef is het een proces waarbij alle facetten en denkbeelden aan bod komen, dat je erover nadenkt is al een grote stap vooruit mijns inziens![]()
Succes met je tocht en geniet daarvanMisschien is de zoektocht wel veel belangrijker en interesanter dan het resultaat.
Da's een goed punt inderdaad. Met al die achterdocht voor de Katholieke kerk zou je bijna verwachten dat er ook met een zekere argwaan naar de canon gekeken wordt.quote:Op zondag 5 december 2010 20:18 schreef Dwerfion het volgende:
Rome heeft daar best goede redenen voor. Het is namelijk de kerk die de canon van de bijbel heeft vastgesteld. Hoe verantwoorden we als protestanten de canon van de bijbel? Als God de kerk daarin geïnspireerd heeft, waarom zou God dan ook niet uitspraken van de paus kunnen inspireren?
Kijk, dát zijn de vragen waar ik wat mee kan!quote:
Omdat je het als onrechtvaardigheid zou ervaren als dat niet zo zou zijn?quote:Op zondag 5 december 2010 22:44 schreef Aravis het volgende:
Ik geloof wél dat je daar zelf achter zult komen, als je met een open hart naar vraagstukken kijkt.
Als ik Paulus zo lees ligt de beslissing uiteindelijk bij God, niet bij de persoon die je nu aanspreekt.quote:God heeft zijn belofte niet gebroken. Want niet alle Israëlieten behoren werkelijk tot Israël, 7 niet alle nakomelingen van Abraham zijn ook werkelijk zijn kinderen. Er staat immers geschreven: Alleen de nakomelingen van Isaak zullen gelden als jouw nageslacht. 8 Dat wil zeggen: ze zijn niet door hun natuurlijke afstamming kinderen van God, maar gelden als nageslacht van Abraham op grond van Gods belofte. 9 Als íets een belofte is dan zijn het deze woorden: Over een jaar kom ik terug en dan heeft Sara een zoon. 10 Sterker nog, Rebekka was van onze vader Isaak zwanger van een tweeling, 11-12 en al voor ze geboren waren en nog niets goeds of slechts hadden gedaan, werd haar gezegd: De oudste zal de jongste dienen. Gods besluit blijft namelijk van kracht: God kiest een mens niet uit op grond van zijn daden, maar omdat hij hem roept. 12 [1112] 13 Zo staat er ook geschreven: Jakob heb ik liefgehad, Esau heb ik gehaat.
14 Moeten we dan zeggen dat God onrechtvaardig is? Natuurlijk niet. 15 Hij zegt immers tegen Mozes: Ik ben barmhartig voor wie ik barmhartig wil zijn, ik schenk genade aan wie ik genade wil schenken. 16 Alles hangt dus af van God en zijn barmhartigheid, niet van de wil of de inspanning van de mens. 17 Zo zegt hij volgens de Schrift tegen de farao: Ik heb u alleen maar aangesteld om u mijn macht te tonen en om iedereen op aarde te laten weten wie ik ben. 18 Dus God is barmhartig voor wie hij wil en maakt halsstarrig wie hij wil.
19 Maar nu zult u vragen: Waarom roept God ons dan nog ter verantwoording? Niemand gaat toch in tegen zijn wil? 20 Wie bent u eigenlijk dat u, een mens, iets tegen God zou inbrengen? Vraagt het aardewerk soms aan de pottenbakker: Waarom hebt u me gemaakt zoals ik eruitzie? 21 Heeft de pottenbakker niet de vrijheid om van dezelfde klomp klei zowel een kostbare vaas als een alledaagse pot te maken? 22 God heeft degenen die het voorwerp van zijn toorn zijn en die hij heeft bestemd voor de ondergang, met veel geduld verdragen omdat hij zijn toorn ook wil tonen en zijn macht kenbaar wil maken. 23 En omdat hij zijn overweldigende majesteit wil tonen, heeft hij degenen die het voorwerp zijn van zijn barmhartigheid ertoe voorbestemd om in zijn majesteit te delen.
voorbeschikkingquote:Op zondag 5 december 2010 23:10 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Omdat je het als onrechtvaardigheid zou ervaren als dat niet zo zou zijn?
[..]
Als ik Paulus zo lees ligt de beslissing uiteindelijk bij God, niet bij de persoon die je nu aanspreekt.
Neuh, omdat ik denk dat ik God hierin wel ken. Zoals ik al zei, ík kan je niet overtuigen, dat doet de Heilige Geest.quote:Op zondag 5 december 2010 23:10 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Omdat je het als onrechtvaardigheid zou ervaren als dat niet zo zou zijn?
Dat baseer je op bovenstaande bijbeltekst? Dan kan ik je natuurlijk tig teksten geven waaruit blijkt dat de keuze bij ons ligt, dus dat vind ik niet zo'n sterk argument.quote:Op zondag 5 december 2010 23:10 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Als ik Paulus zo lees ligt de beslissing uiteindelijk bij God, niet bij de persoon die je nu aanspreekt.
Oh, God heeft mij ook halsstarrig gemaakt hoor. Waarom zou dat een argument zijn om niet te geloven?quote:Op zondag 5 december 2010 23:42 schreef Mr.44 het volgende:
[..]
En ik kan niet geloven omdat God(niet satan of iets anders) mij halsstarrig heeft gemaakt.
Maar zou je een notie van voorbestemming rechtvaardig vinden?quote:Op maandag 6 december 2010 07:15 schreef Aravis het volgende:
[..]
Neuh, omdat ik denk dat ik God hierin wel ken. Zoals ik al zei, ík kan je niet overtuigen, dat doet de Heilige Geest.
Geef maar wat teksten, dan kunnen we ze naast elkaar leggenquote:Dat baseer je op bovenstaande bijbeltekst? Dan kan ik je natuurlijk tig teksten geven waaruit blijkt dat de keuze bij ons ligt, dus dat vind ik niet zo'n sterk argument.
Maar bij Paulus leiden zulke teksten niet tot fatalisme. Ook de mens heeft zijn verantwoordelijkheid als hij bijvoorbeeld in de 1e brief aan de Korinthiërs schrijft: "Wees waakzaam, volhard in het geloof, wees moedig en sterk."quote:Op maandag 6 december 2010 09:48 schreef Haushofer het volgende:
Ik ben natuurlijk niet de enige die deze Romeinentekst aanhaalt; naar mijn weten is de predestinatieleer hier op gestoeld, en om eerlijk te zijn vind ik Paulus hier, in vergelijking met veel van zijn andere schrijven, vrij duidelijk.
Ja, ik ken deze teksten; een tekst uit het oude testament die je hier bij zou kunnen doen is natuurlijk de Genesistekst waarin Abraham met God onderhandelt over Sodom en Gemorrah. Paulus heeft denk ik een hele specifieke tekstbenadering gebruikt om zijn interpretatie van Christus te onderbouwen.quote:Op maandag 6 december 2010 10:31 schreef Dwerfion het volgende:
[..]
Maar bij Paulus leiden zulke teksten niet tot fatalisme. Ook de mens heeft zijn verantwoordelijkheid als hij bijvoorbeeld in de 1e brief aan de Korinthiërs schrijft: "Wees waakzaam, volhard in het geloof, wees moedig en sterk."
Nee, juist niet @ de laatste alinea. De vrije wil is nauw verwant aan ons persoonsbegrip (personhood). Zodra iets een vrije wil heeft wordt het door de maatschappij beschouwd als een actor die zijn eigen acties in vrijheid kiest en zodoende ook moreel verantwoordelijk is daarvoor.quote:Op zondag 5 december 2010 12:06 schreef Molurus het volgende:
[..]
Als God daadwerkelijk de schepper is van alles dan is hij toch direct verantwoordelijk voor de omstandigheden die leiden tot, zeg, een vliegtuig dat neerstort?
Stel, ik maak een zeer geavanceerde robot, en ik geef het ding "een vrije wil". En die robot besluit dan iemand te vermoorden.. dan ben ik toch ook direct verantwoordelijk voor degene die overlijdt?
Paulus is zo ie zo een warrige man. Eerst zegt hij nog dat Jezus gekomen is om hen die onder de wet leefden (de Joden dus) vrij te kopen (van Jehova als je het mij vraagt, die wilde graag een offer zien voor de zonde van de mensheid, satan zeker niet). Anderzijds zegt hij dat de hele Wereld zondig is en gered moet worden door Gods Zoon.quote:Ja, ik ken deze teksten; een tekst uit het oude testament die je hier bij zou kunnen doen is natuurlijk de Genesistekst waarin Abraham met God onderhandelt over Sodom en Gemorrah. Paulus heeft denk ik een hele specifieke tekstbenadering gebruikt om zijn interpretatie van Christus te onderbouwen.
Het is voor mij altijd een grote vraag geweest hoe Paulus het idee dat je als Christen zelf de hand hebt in je "bekering" heeft kunnen verenigen met die Romeinentekst.
De uitverkiezing is voor mij een van de redenen om het Christelijk geloof vaarwel te zeggen. Dat God al voor de schepping zou zeggen "Jantje die leeft in 2010 komt er wel, maar pietje in 2010 komt er niet" is voor mij heel vreemd.quote:Geef maar wat teksten, dan kunnen we ze naast elkaar leggen
Ik ben natuurlijk niet de enige die deze Romeinentekst aanhaalt; naar mijn weten is de predestinatieleer hier op gestoeld, en om eerlijk te zijn vind ik Paulus hier, in vergelijking met veel van zijn andere schrijven, vrij duidelijk.
Ik geloof dat God rechtvaardig is, en dat de bijbel waar is. Ik snap alleen nog niet alles.quote:Op maandag 6 december 2010 09:48 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Maar zou je een notie van voorbestemming rechtvaardig vinden?
1. Diezelfde Romeinenbrief, hoofdstuk 10 vers 9:quote:Op maandag 6 december 2010 09:48 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Geef maar wat teksten, dan kunnen we ze naast elkaar leggen
Ik ben natuurlijk niet de enige die deze Romeinentekst aanhaalt; naar mijn weten is de predestinatieleer hier op gestoeld, en om eerlijk te zijn vind ik Paulus hier, in vergelijking met veel van zijn andere schrijven, vrij duidelijk.
En hier staat dat het een geschenk is van God, dit kan weer duiden op uitverkiezing.quote:5. Efeze 2: 8-9
8 Door zijn genade bent u nu immers gered, dankzij uw geloof. Maar dat dankt u niet aan uzelf; het is een geschenk van God 9 en geen gevolg van uw daden, dus niemand kan zich erop laten voorstaan.
En wie bepaalt of je "met je hart gelooft"?quote:Op maandag 6 december 2010 14:28 schreef Aravis het volgende:
9 Als uw mond belijdt dat Jezus de Heer is en uw hart gelooft dat God hem uit de dood heeft opgewekt, zult u worden gered. 10 Als uw hart gelooft, zult u rechtvaardig worden verklaard;
waarbij het voorbeeld van de Farao wordt aangehaald, wiens hart "wordt verhard" door God.quote:Alles hangt dus af van God en zijn barmhartigheid, niet van de wil of de inspanning van de mens. 17 Zo zegt hij volgens de Schrift tegen de farao: Ik heb u alleen maar aangesteld om u mijn macht te tonen en om iedereen op aarde te laten weten wie ik ben. 18 Dus God is barmhartig voor wie hij wil en maakt halsstarrig wie hij wil.
"Daden" in tegenstelling tot "geloven"?quote:5. Efeze 2: 8-9
8 Door zijn genade bent u nu immers gered, dankzij uw geloof. Maar dat dankt u niet aan uzelf; het is een geschenk van God 9 en geen gevolg van uw daden, dus niemand kan zich erop laten voorstaan.
Er zijn verschillende soorten gelovigen. Ik zal straks pogen een beknopt overzicht te geven. Eerst een aantal andere opmerkingen. De meeste gelovigen geloven niet dat er een man is die in zeven dagen de hele wereld heeft geschapen. Ten eerste is god geen 'man' volgens de gebruikelijke dogma's . God de Vader etc etc zijn metaforen omdat wij mensen nu eenmaal een beeld nodig hebben om abstracte objecten te hanteren worden goden als mannen (of vrouwen) afgebeeld. Ten tweede staat God buiten de tijd, dus die 7 dagen hoeft niet letterlijk genomen te worden.quote:Op zondag 5 december 2010 00:17 schreef Sandeeer het volgende:
Ik vraag mij nou af, of er veel mensen zijn op FOK! die in God geloven. Ik ben erg geintereseerd in geloven. Zelf geloof ik niet, simpelweg omdat ik het hele verhaal niet geloof, er zijn ook geen bewijzen dat het echt waar is. Hoe denken mensen die in God geloven dan over de evolutie? Het is toch meer dan logisch dat het niet waar kan zijn, dat er een man is die in zeven dagen, de hele wereld heeft geschapen, onmogelijk. Is de bijbel niet gewoon een verzonnen ''sprookje''? Waarom geloven mensen in iets, dat ze nog nooit hebben gezien? Als God zou bestaan, dan zou hij toch niet accepteren dat er vliegtuigen neerstorten, auto's botsen, mensen een vreselijke ziekte oplopen, Hij kan toch alles?
Waarom is de dood en vergang er uberhaupt? Door zonde of door Gods design?quote:Op zondag 5 december 2010 20:18 schreef Dwerfion het volgende:
[..]
Gods heiligheid en goedheid zijn belangrijk voor me. Ik kan me echter best voorstellen dat de lichamelijke dood er bij hoort in deze (nog) vergankelijke wereld.
23 Want zij hebben allen gezondigd, en derven de heerlijkheid Gods; Romeinen 3 Goede en slechte mensen?quote:Het draait er in deze kant van de dood om, om te kiezen of je God wilt dienen in dit leven. Dat gebeurt in wereld die een zekere neutraliteit heeft. Zowel goede als slechte mensen branden hun hand aan het vuur. Tevens kan de beperkte levensduur ook voorkomen dat mensen te veel schade aanrichten aan de schepping.
Je kan ontelbaar veel vragen bedenken, er is ook niemand volgens mij die beweert alle antwoorden te hebben, dat is God en geen mens. Dat is echter geen reden om de schrift te verwerpen.quote:Daarbij heeft de creationistische kant net zo goed moeilijk vragen te beantwoorden. Waarom is de aarde die God schept in Gen 1:1 nog 'woest en ledig'?
Ja, maar dat is natuurlijk geen wenselijke situatie en zelfs een beschamende situatie.quote:Anyway, je bevestigt dus dat er meerdere visies onder christenen zijn op het vraagstuk van de manier van scheppen van God.
God kan best uitpsraken van de paus inspireren, maarquote:Rome heeft daar best goede redenen voor. Het is namelijk de kerk die de canon van de bijbel heeft vastgesteld. Hoe verantwoorden we als protestanten de canon van de bijbel? Als God de kerk daarin geïnspireerd heeft, waarom zou God dan ook niet uitspraken van de paus kunnen inspireren?
De kijk die je hier beschrijft lijkt me een bijna noodzakelijk gevolg van het gebruikte platform. Je spreekt met gelovigen en niet-gelovigen en dan zoek je een gemeenschappelijk deler. Die ligt vaak wel in een bepaalde kritische methode. Dat is dan een stuk overlap waar je kunt beginnen met spreken.quote:Op maandag 6 december 2010 20:13 schreef Gaspedaal het volgende:
Om maar even een draai aan het topic te geven: wat is geloven dan? Is het bij veel christenen vandaag de dag eigenlijk niet meer dan het onderschrijven van een set historische uitspraken, zo van: nou, Jezus is voor ons gestorven, en dat moet je dan aannemen. Je accepteert bepaalde historische uitspraken als feiten, en daarmee heb je de waarheid in pacht, en je plaats in het hiernamaals veiliggesteld. En dat is het dan. Dan ben je een gelovige.
Dat is geen kritiek gericht tegen de christenen hier op het forum, maar het is wel iets wat mij opvalt bij veel andere christenen. De apologetiek van iemand als Craig staat er ook bol van. Ik heb zo'n stofzuigerverkoper-rationalisme (vrij naar Molurus) nooit erg aanlokkelijk gevonden. Herkennen jullie hier iets van?
Ik kan je geen definitief antwoord geven. Dat de mens hier een bepaalde tijd op aarde leeft kan wat mij betreft best Gods design zijn. De planten gingen volgens een letterlijke lezing van Genesis ook al dood door toedoen van de mens.quote:Op maandag 6 december 2010 18:59 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Waarom is de dood en vergang er uberhaupt? Door zonde of door Gods design?
Ja, goede en slechte mensen. Mat 5:45: "Hij laat zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen."quote:23 Want zij hebben allen gezondigd, en derven de heerlijkheid Gods; Romeinen 3 Goede en slechte mensen?
Ik verwerp de schrift ook niet. De paus ook niet. Het bovenstaande illustreert echter heel goed wat de moeilijkheid is. Je kunt allerlei bijbelteksten tegenover elkaar zetten. Vraag is dan: "Wat is de juiste lezing?". En op dat punt hebben de Katholieken een beter hulpmiddel dan de protestanten. De protestanten geloven dat de Heilige Geest dit duidelijk maakt, en ondertussen zijn ze (we) het op vele punten oneens. De Katholieken hebben indien gewenst iemand die een antwoord kan geven: de paus.quote:Je kan ontelbaar veel vragen bedenken, er is ook niemand volgens mij die beweert alle antwoorden te hebben, dat is God en geen mens. Dat is echter geen reden om de schrift te verwerpen.
Ik denk dus eigenlijk dat het zo veel zin heeft om hier allerlei teksten tegenover elkaar te zetten.quote:God kan best uitpsraken van de paus inspireren, maar
8 Doch al ware het ook, dat wij, of een engel uit den hemel u een Evangelie verkondigde, buiten hetgeen wij u verkondigd hebben, die zij vervloekt.
9 Gelijk wij te voren gezegd hebben, zo zeg ik ook nu wederom: Indien u iemand een Evangelie verkondigt, buiten hetgeen gij ontvangen hebt, die zij vervloekt. Galaten
16 Al de Schrift is van God ingegeven, en is nuttig tot lering, tot wederlegging, tot verbetering, tot onderwijzing, die in de rechtvaardigheid is;
17 Opdat de mens Gods volmaakt zij, tot alle goed werk volmaaktelijk toegerust. 2 Timotheus 3
Het is maar al te vaak voorgekomen dat kerkelijke uitspraken en tradities direct ingaan tegen de bijbel. In dat geval is die paus dus vervloekt aldus Paulus.
Daarom zei ik er ook expres bij dat ik het niet over jullie had. Ik heb juist de indruk dat mensen als jij, Koningdavid en Ali heel serieus met het christelijk geloof bezig zijn. Ik heb het absoluut niet over Fok.quote:Op maandag 6 december 2010 21:40 schreef Dwerfion het volgende:
De kijk die je hier beschrijft lijkt me een bijna noodzakelijk gevolg van het gebruikte platform. Je spreekt met gelovigen en niet-gelovigen en dan zoek je een gemeenschappelijk deler. Die ligt vaak wel in een bepaalde kritische methode. Dat is dan een stuk overlap waar je kunt beginnen met spreken.
De daadwerkelijke geloofsaspecten komen op een discussieforum eigenlijk niet aan de orde. Ik ben het meteen met je eens dat geloven veel meer moet zijn dan het voor waar houden van een aantal uitspraken. Dat kan ook eigenlijk niet. Als je zegt dat Jezus je Heer is, dan moet dat ook gevolgen hebben voor je leven.
Amenquote:Op zondag 5 december 2010 12:04 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Ik geloof. In God, in eerlijkheid, in goed en kwaad, in een objectieve waarheid, in liefde, in een hiernamaals, in het scheppingsverhaal, in de bijbel, in Jezus Christus. In engelen, gevallen engelen, demonen, de duivel, wonderen, het bovennatuurlijke. Ik geloof in de bereikbaarheid van het ultieme collectieve geluk door een transformatie van de menselijke natuur door de God van het universum welke bereikbaar is door middel van de vergeving van zonden in Jezus Christus. Ik geloof niet alleen, ik ervaar. God is niet ver weg van ons.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |