abonnement Unibet Coolblue
pi_93925309
beuh, misschien is t toch een beetje teveel - 9 lesuren, proefschrift afmaken, opleiding in 1 jaar en dan tussendoor nog ziek, zwak, misselijk en in therapie

ik heb nu een boze promotiebegeleidster, deadline 1 (vakdidactisch dossier 1) maandag en deadline 2 (portfolio tot go-nogo moment) vrijdag.... die deadlines zijn dingen die ik door ziekte in moest halen.
ik zit nu met een stapel papier op de ene tafel, een stapel papier op de andere tafel, en 0,0 motivatie

-O-
Kwak
pi_93947178
Kwak, ga je ook naar de landelijke LiO-dag in Nijmegen?
Still a little bit of your face I haven't kissed.
pi_93954828
Ik ga de maatschappelijke stage opzetten op mijn school. Iemand hier die daar ervaring mee heeft?
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_93955236
quote:
2s.gif Op vrijdag 11 maart 2011 13:52 schreef mane het volgende:
Ik ga de maatschappelijke stage opzetten op mijn school. Iemand hier die daar ervaring mee heeft?
Bij ons op school doen we die stage al een aantal jaar. Mijn ervaring is dat de leerlingen vaak behoorlijk enthousiast en betrokken zijn, alleen maakt degene die het bij ons op school coördineert er een beetje een puinhoop van.

Belangrijk is denk ik:
- dat elke leerling precies weet a) hoeveel uur hij moet maken b) in welk tijdsbestek en c) op welke manieren de stage ingevuld kan worden.
- dat er regels op papier staan.
- dat er een duidelijk aanspreekpunt is waar men ook daadwerkelijk antwoorden kan krijgen op eventuele vragen.
- dat alle andere docenten (met name mentoren) ook weten wat hun eventuele (controlerende) rol is.

Bij ons op school mogen leerlingen ook meewerken aan de schoolkrant als maatschappelijke stage, of achtstegroepers rondleiden etc.

Als je iets specifieks wil weten, wil ik het best eens even nagaan.
pi_93955848
Ah, dankjewel. Die tips zijn heel fijn!

Het voordeel is (voor mij vooral) dat het aantal uur wordt teruggebracht: het wordt nu voor alle schooltypen 30 uur. (Voorheen was het voorstel om voor de havo 60 uur te doen, voor vwo 72). Dus dat is voor die schooltypen nogal een vermindering. Maar wel goed, want nu is het tenminste te overzien. Ik moet 30 uur verdelen over vier jaar (in de eerste twee klassen gaan we er, denk ik, niets mee doen). Moet goed te doen zijn. Je kan er ook voor kiezen om er in een leerjaar een hele week aan te besteden. Ben je er ook in 1 keer vanaf.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_94010862
Ik ben tussencoördinator en ondersteun de 4VWO leerlingen dit dit jaar verplicht 20 uur stage moeten lopen. Dat loopt deels intern (zelf stage zoeken binnen de school, bijvoorbeeld bij de catering) of extern (zelf stage zoeken buiten school om). We wilden dit jaar vooral werken met Stagerage maar door opstartproblemen lopen we tegen veel problemen aan. Ik verwacht pas dat we volgend schooljaar goed gebruik kunnen maken van Stagerage. Via die site kunnen leerlingen een stage vinden en regelen, een soort vacaturebank maar dan voor stages. Belangrijkste is de informatie, voorzie de leerlingen van informatie (begin schooljaar) en betrek ouders en mentoren erbij. Dat is wel belangrijk, maar ik merk toch dat veel leerlingen het ook zien als een mooie uitdaging.
pi_94011363
Ik voel geloof ik steeds meer voor het idee om er in 1 leerjaar gewoon een week voor te reserveren. En dan de stage voor de leerlingen te regelen, in samenwerking met de "stagemakelaar" in onze stad (de vrijwilligerscentrale die door OCW betaald wordt om voor scholen stages te regelen). Ik zie bijvoorbeeld wel voor me dat een klas een dag bij de Voedselbank gaat werken, een andere klas bij een of twee verzorgingstehuizen etc. En dat de klassen/leerlingen per dag wisselen. De laatste dag wordt dan een reflectie- en presentatiedag waarbij de leerlingen verslag moeten doen van hun ervaringen. En dan een soort maatschappelijke stage-middag waar de mensen van de organisaties voor worden uitgenodigd en de ouders van de leerlingen en dat de leerlingen dan iets presenteren. Met een leuke afsluiting.

Het lijkt me wat organisatie betreft het handigst, tegelijkertijd geef je die maatschappelijke stage dan een duidelijke plek in het curriculum.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_94334207
Even een klein ergernisje hier spuien en kijken wat de meningen zijn..

Samen met een andere collega geef ik bijna al mijn uren in ons vaklokaal. Af en toe zit ik er niet, als hij er zit bijvoorbeeld omdat hij de 'oudste rechten' heeft (tja, zo werkt dat he). Wel heel lekker dat ik tweederde van mijn uren in een vast lokaal zit, dus ik klaag absoluut niet.

Wij vinden het allebei prettig om de tafels in groepjes te hebben. Dus is dat de vaste opstelling in het betreffende lokaal. Nu zit er op donderdagmiddag een andere collega 1 uur in het lokaal. Dat is vooral omdat 'ons' lokaal een beamer heeft, en dat kan wel handig zijn. Die collega verandert de groepjesopstelling in rijtjes. Dat heeft die collega liever. Dat kan natuurlijk. Ik kom elke keer op vrijdagochtend in het lokaal en dan staan de stoelen en tafels echter nog in de rijtjesopstelling.

Gevoelsmatig vind ik dat die collega zelf aan het einde van de les met zijn leerlingen de banken weer terug moet zetten in groepjes. Ik hanteer zelf het principe dat je een lokaal achterlaat zoals het eruit zag toen je binnenkwam. De collega vind dat echter niet nodig (ik heb het aan hem voorgelegd en zijn reactie was dat ik me maar moest aanpassen aan het feit dat hij de banken niet in groepjes wil hebben). Geen halszaak verder, en ook geen Groot Leed, maar volgens mij wel typisch onderwijsgedoe.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_94334505
Simpel, ik neem aan dat het jullie vaklokaal is dus moet hij het ook weer terugzetten zoals het oorspronkelijk stond. Dat lijkt me logisch. Gewoon even netjes vragen, ik vermoed dat dat geen problemen oplevert. Bij ons zijn er ook lokaalverantwoordelijken die zorgen dat 'hun' lokaal (ook al geven andere docenten er les) in orde blijft. Bij ons is het soms triest om te horen dat in toetsweken andere collega's in de lokalen zitten en er allerlei spullen verdwijnen door onoplettendheid.

Gewoon even vragen, lijkt me toch logisch dat die collega daar niet moeilijk over gaat doen?
  zaterdag 19 maart 2011 @ 15:39:34 #235
20211 Da_Ripper
Follow your bliss
pi_94335253
quote:
5s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 15:04 schreef mane het volgende:
Ik hanteer zelf het principe dat je een lokaal achterlaat zoals het eruit zag toen je binnenkwam.
Hier lijkt mij geen speld tussen te krijgen.

Bij jullie ook 'geruchten' over een staking 4 april?
Wat je vindt, ...
pi_94351234
Bij ons wel. Ik had het zelf al eerder ontdekt op Twitter (de jeugd van tegenwoordig kan nog 'n puntje zuigen aan mijn vaardigheden qua sociale media :P ) maar bewust niets op school gezegd. Nu hoorde ik van 'n andere collega dat leerlingen er in haar les over waren begonnen.

En tuurlijk hoor je het lokaal achter te laten zoals je het hebt aangetroffen. Ik vind het al irritant als iemand het bord niet heeft uitgeveegd ;).
pi_94351695
quote:
7s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 15:14 schreef Hippos het volgende:

Gewoon even vragen, lijkt me toch logisch dat die collega daar niet moeilijk over gaat doen?
Ik heb het gevraagd, maar kreeg als antwoord dat ik maar begrip moet hebben dat hij de opstelling anders wil: een soort van geven en nemen in zijn ogen? Dus ja, hij doet er wel moeilijk over. Maar ik heb ook geen zin om er een halszaak van te maken natuurlijk.
The real is always way ahead of what we can imagine.
  zondag 20 maart 2011 @ 09:02:13 #238
78707 TheSilentEnigma
Heldin, bazin, godin.
pi_94365847
Bij ons roepen de leerlingen ook dat ze op 4 april gaan staken, ze hebben alleen geen idee waarom... :')
pi_94366424
quote:
2s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 22:31 schreef mane het volgende:

[..]

Ik heb het gevraagd, maar kreeg als antwoord dat ik maar begrip moet hebben dat hij de opstelling anders wil: een soort van geven en nemen in zijn ogen? Dus ja, hij doet er wel moeilijk over. Maar ik heb ook geen zin om er een halszaak van te maken natuurlijk.
Misschien kun je aan het idee aan hem voorleggen om de opstelling door de leerlingen die hij dat uur heeft te laten veranderen? Dan heeft ie er zelf geen werk aan en het is binnen 30 seconden gebeurd.
  zondag 20 maart 2011 @ 14:41:38 #240
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_94375682
Wat een zeikerd... Hoeveel moeite kost het nu om die leerlingen even de bankjes recht te laten zetten?
.
pi_94376736
Precies, kom op zeg, lijkt me niet meer dan een kleine moeite.
pi_94377324
Ik meld me ook even hier, ik wil na de zomer beginnen aan de lerarenopleiding economie in Zwolle :)
pi_94377687
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 14:41 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Wat een zeikerd... Hoeveel moeite kost het nu om die leerlingen even de bankjes recht te laten zetten?
Volgens mij gaat het bij zulke figuren niet om de hoeveelheid moeite, maar om het egoisme en eigenwijsheid van de collega. Ik heb ook iets teveel van die collega's.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  zondag 20 maart 2011 @ 16:10:57 #244
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_94378967
Ja, die gedachte speelde ook al in mijn achterhoofd, JD. Vooral omdat hij zegt dat er begrip getoond moet worden als hij de bankjes anders wil neerzetten.
.
  zondag 20 maart 2011 @ 16:38:21 #245
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_94380032
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 maart 2011 10:21 schreef DevilsAndDust het volgende:
Kwak, ga je ook naar de landelijke LiO-dag in Nijmegen?
ja, daar ga ik ook heen! leuk! (t is verplicht bij ons, verslag ervan moet in je dossier)
dan zie ik je misshcien nog wel!

overigens: al mn deadlines gehaald. behalve proefschrift eigenlijk, maar ik vind dat ik best trots mag zijn op t inkoppen van 24 studiepunten in 1 week (ok ok, er was voorwerk en 15 ervan zijn praktijk, maar toch)
Kwak
pi_94381099
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 maart 2011 10:21 schreef DevilsAndDust het volgende:
Kwak, ga je ook naar de landelijke LiO-dag in Nijmegen?
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 16:38 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

ja, daar ga ik ook heen! leuk! (t is verplicht bij ons, verslag ervan moet in je dossier)
dan zie ik je misshcien nog wel!
Grappig, ik ga ook! Misschien moeten we een docententopic minimeet gaan houden :)
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_94383878
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 16:10 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Ja, die gedachte speelde ook al in mijn achterhoofd, JD. Vooral omdat hij zegt dat er begrip getoond moet worden als hij de bankjes anders wil neerzetten.
Ik heb het idee dat het stiekem een orde probleempje is. Heb al vaker geruchten gehoord dat het bij die collega niet zo lekker gaat op dit gebied. Vandaar ook, denk ik, dat hij een groepjesopstelling niets vindt. En het misschien ook lastig vindt de leerlingen op te dragen de bankjes weer goed te zetten?
The real is always way ahead of what we can imagine.
  zondag 20 maart 2011 @ 18:12:10 #248
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_94383974
quote:
1s.gif Op zondag 20 maart 2011 15:26 schreef ArnosL het volgende:
Ik meld me ook even hier, ik wil na de zomer beginnen aan de lerarenopleiding economie in Zwolle :)
Vierjarige opleiding of ga je de kopopleiding doen? :P.
Niet meer actief op Fok!
pi_94438433
Weet iemand toevallig waar je een cursus kan volgen waarbij er vooral wordt in gegaan op toetsing? Mijn onderbouw collega's willen graag zo'n cursus volgen. Ik als bovenbouw docent heb het makkelijk met examenvragen; maar de onderbouw collega's vinden het soms lastig een goede toets te maken. In de opleiding zit er het wel het e.e.a. , maar iemand toevallig ideeën? Ik heb al sites van CITO, CPS e.d. afgezocht en wel wat gevonden (helaas zijn de meeste cursussen geweest), maar misschien dat iemand hier nog bruist van de ideeën?
pi_94439144
Ik weet dat de VU ook zoiets heeft http://www.onderwijscentr(...)ntwikkelen/index.asp

Dat de meeste cursussen al geweest zijn, niet teveel van aantrekken, gewoon mailen en kijken wat er mogelijk is. Als er voldoende collega's zijn die die cursus willen volgen, willen ze die cursus misschien wel gewoon bij jullie op school komen geven.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')