Waar: Restaurant Hielander te Alkmaar
Wanneer: 18 december 2010Als cadeautje voor golfers verjaardag had Bluezz besproken bij het Schots restaurant Hielander in Alkmaar. Omdat we van Schotland houden, maar natuurlijk vooral voor de whisky's die hier bij de maaltijd worden geschonken! (Bluezz hield het overigens bij een witte spaanse huiswijn)
Eerst van de parkeerplaats door het gezellig verlichte Alkmaar naar het restaurant gewandeld, wat een extra dimensie kreeg door de flinke laag sneeuw die gevallen was... Anton Pieck is er niks bij
We werden welkom geheten door Wullie himself, een echte Schot in dezelfde kledij.
Het is een klein zaakje en het eerst wat opvalt is de enorme collectie wiskyflessen (ruim 700). Voor de rest staat en hangt de zaak o-ver-vol (werkelijk geen leeg plekje te bekennen t/m de garderobe aan toe) met schots 'rommelmarkt' spul, je kijkt je ogen uit, erg leuk.
Wullie en zijn -eveneens Schotse- vrouw Gerie verzorgen samen de bediening, Kok Ramon v Keulen staat in de keuken (met hulpjes).
We beginnen met een glaasje wijn en voor golfer het eerste glaasje whisky : Een speciaal voor Hielander gebottelde 15 jaar oude Adelphi 46%. Daarbij kregen we wat olijfjes en een creme-achtige amuse op een lepeltje (we weten niet wat het was en vergeten te vragen)
Let ook op het reserveringsbriefje, daar zat een muntje van 10 eurocent opgeplakt, geen idee wat daar de gedachte achter is?
Golfers voorgerecht : Breac, diverse zeevruchten en paddestoelen in een ragout van prei-knoflook wat prima smaakte. Golfer moest van Wullie eerst een hapje van de ragout nemen, dan een ingeschonken proefslokje van de whisky nemen, waardoor de combinatie inderdaad tot zijn volle recht kwam.. en er een bijpassende single bottled Higland Park 8 jaar oude malt whisky werd ingeschonken.
Bluezz' voorgerecht heet Claigheann, een echte Schotse paté - Wullie's eigen recept - en werd geserveerd met Cumberland saus. De paté is gemaakt van kalf en lam en smaakte lekker kruidig.
Bij de voorgerechten kregen we 2 warme lavendel-broodjes in de vorm van een muffin :
Hoofdgerecht van golfer : Lamsgerecht v/d dag - in honing-tijm-whiskysaus gemarineerde hele lamsbout uit de oven. Een enOrme bout:
En weer hetzelfde ritueel qua proeven van het lam met een voorproefje van de whisky, dit keer een Glen Rothes signatory vintage malt whisky van 46% uit 1994 : (Wullie wilde graag poseren)
Bluezz' hoofdgerecht heet : Fiddich , een mals wild Schots hert, rose geserveerd met een heerlijke rode uien-kaneel marmalade. Lekker!
We zaten lekker vol van het prima eten, dus in plaats van toetjes gingen we voor koffie en thee : golfer de Gaelic coffee, espresso (zonder slagroom op verzoek) met alwéér malt whisky erin
Bluezz koos uit de theekist, die nogal pontificaal op tafel werd gezet de Mintthee.
Al met al een geslaagd cadeautje zo'n avondje uit eten
Totale kosten: 112 euro met z'n tweeën.
Cijfer: voor het eten een ruime 7, voor de entourage en bediening een 9.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer