quote:Dit dus.Op dinsdag 26 oktober 2010 19:19 schreef MouzurX het volgende:
Natuurlijk komen die tegelijk aan; shiiit dat is echt basic natuurkunde.
quote:Op dinsdag 26 oktober 2010 19:14 schreef ylook het volgende:
De beide heren zitten allebei op de universiteit
quote:QFT!Op dinsdag 26 oktober 2010 19:19 schreef MouzurX het volgende:
Natuurlijk komen die tegelijk aan; shiiit dat is echt basic natuurkunde.
quote:Op dinsdag 26 oktober 2010 19:16 schreef Dennis101 het volgende:
Iemand die opgelet heeft bij mythbusters moet dit weten. Daar hebben ze dit ook een keer onderzocht, ik weet alleen de uitkomst niet meer.
quote:Ze beweren dat de afgeschoten kogel gewoon later landt.Op dinsdag 26 oktober 2010 19:22 schreef Wootism het volgende:
Wat beweren die gasten dan? Dat de kogel met dezelfde snelheid weer terugkomt dan dat hij afgeschoten is of zo?
quote:Op dezelfde plek als de oude.Op dinsdag 26 oktober 2010 19:41 schreef mspoez het volgende:
Ohja, lekker laat. Waar zit de editknop in de nieuwe layout?
quote:Dat dacht ik dus ook ja, dat een kogel een soort van eigen lifting maakt met het afgeschoten worden. En dat hij dus een minieme hoeveelheid tijd later zou aankomen.Op woensdag 27 oktober 2010 01:46 schreef Adames het volgende:
In de praktijk heb je vaak ook te maken met draaiing van de kogel, die zorgt voor een opwaartse kracht.
Een weggegooide frisbee landt ook later dan een frisbee die je laat vallen.
Maar een perfect rond balletje zal gewoon precies op hetzelfde moment neerkomen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Maar het is vooral dit: de vallende kogel zie je naast je vallen waar de geschoten kogel nooit meer ziet (die gaat honderden meters, zo niet kilometers door en voor je gevoel daalt die dus langzamer.![]()
quote:Dat doet hij dus niet. De lift die een kogel creeert door draaien wordt teniet gedaan door het feit dat die lift rond de kogel overal gelijk is. Hij heeft dus effectief 0 lift. Het enige nut van het draaien van de kogel is dat de door de draaiing de kogel niet om z'n lengte-as gaat draaien, en dat de luchtweerstand vermindert wordt waardoor de kogel verder komt. En ook dat is al eens door de mythbusters gedaan door een gladde loop en een getrokken loop te vergelijken door door een aantal papieren wanden te schieten.Op woensdag 27 oktober 2010 02:23 schreef 08gnoT. het volgende:
[..]
Dat dacht ik dus ook ja, dat een kogel een soort van eigen lifting maakt met het afgeschoten worden. En dat hij dus een minieme hoeveelheid tijd later zou aankomen.
quote:Op woensdag 27 oktober 2010 02:31 schreef Iemand91 het volgende:
De kogel die je laat vallen valt het eerst.Een lichtere kogel valt minder snel? Echt?SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Maar het is vooral dit: de vallende kogel zie je naast je vallen waar de geschoten kogel nooit meer ziet (die gaat honderden meters, zo niet kilometers door en voor je gevoel daalt die dus langzamer.
quote:`Op woensdag 27 oktober 2010 12:58 schreef stbabylon het volgende:
[..]
Een lichtere kogel valt minder snel? Echt?
quote:Aangenomen dat g voor beide hetzelfde is. Ik heb zo'n vermoeden dat dat voor een kogel die beweegt in de buurt van de lichtsnelheid niet meer opgaat.Op woensdag 27 oktober 2010 09:46 schreef Haushofer het volgende:
Klopt, schrijf de bewegingsvergelijkingen van beide situaties maar es op en los y(t)=0 op voor beide gevallen
In het verticale geval heb je
ay = -g, vy = -gt, y = -1/2 gt2 + H
ax = 0, vx = 0, x = 0
In het horizontale geval heb je
ay = -g, vy = -gt, y = -1/2 gt2 + H
ax = 0 vx = v0 , x = v0t
Je ziet dat in beide gevallen y(t) = 0 oplossen hetzelfde resultaat geeft.
.
quote:Heb je uberhaupt wel de andere posts in dit topic gelezen?Op woensdag 27 oktober 2010 13:11 schreef OxygeneFRL het volgende:
Ik geloof er geen zak van. Als ik een kogel laat vallen duurt het 3 tiende seconden dat ie op de grond ligt. Als ik een kogel afvuur duurt het wel even voordat de voorwaartse energie niet meer genoeg is tegen de zwaartekracht..dat duurt wel een paar tellen.
quote:De aerodynamische voorwaarde is minder strikt. Symmetrie rond de horizontale as is voldoende.Op dinsdag 26 oktober 2010 19:23 schreef Sm0keZ het volgende:
Zolang het een perfect ronde kogel is zal het lukken, elke andere afwijkende vorm kan stijgen/dalen door verstoorde aerodynamica.
En nee, ik kan het niet onderbouwen
quote:Daarvoor zou je in de geodetenvergelijking alleen de "zwakke veldenlimiet" moeten nemen, en niet meer moeten aannemen dat v<<c zoals je gewoonlijk doet als je Newton uit de algemene relativiteitstheorie wilt verkrijgen. Ik zal als ik tijd heb die berekening es doen, ben zelf ook wel benieuwd wat er uit komtOp woensdag 27 oktober 2010 13:13 schreef Molurus het volgende:
[..]
Aangenomen dat g voor beide hetzelfde is. Ik heb zo'n vermoeden dat dat voor een kogel die beweegt in de buurt van de lichtsnelheid niet meer opgaat.
quote:Dit is geen kwestie van geloof, maar van wetenschap.Op woensdag 27 oktober 2010 13:11 schreef OxygeneFRL het volgende:
Ik geloof er geen zak van. Als ik een kogel laat vallen duurt het 3 tiende seconden dat ie op de grond ligt. Als ik een kogel afvuur duurt het wel even voordat de voorwaartse energie niet meer genoeg is tegen de zwaartekracht..dat duurt wel een paar tellen.
quote:Dat geldt alleen als je de aerodynamische krachten verwaarloost.Op woensdag 27 oktober 2010 16:53 schreef rijsttafel het volgende:
Er zijn in je model geen krachten die de x- en y-beweging met elkaar koppelen, dus je kunt de beweging oplossen voor de valrichting zonder naar de horizontale richting te kijken.
Conclusie: Het vallen duurt even lang.
quote:Als je aerodynamische krachten mee wilt nemen, moet je veel meer gegevens hebben, zoals de vorm van de kogel en waarschijnlijk ook hoe snel hij ronddraait. Dan zou het inderdaad kunnen dat de afgeschoten kogel er langer over doet, al vraag ik me af of het gek veel verschil gaat maken.Op woensdag 27 oktober 2010 16:55 schreef Westerling het volgende:
[..]
Dat geldt alleen als je de aerodynamische krachten verwaarloost.
En als je dat doet, is het inderdaad wel verschrikkelijk duidelijk dat het even lang duurt.
quote:Dan heb je inderdaad meer gegevens nodig. En dr is ook weinig algemeens over te zeggen denk ik. Het zal allemaal afhangen van het aangrijpingspunt van de aerodynamische kracht, of die voor of achter het zwaartepunt ligt. In het ene geval ontstaat een positieve invalshoek waardoor positieve lift gegenereert wordt en in het andere geval een negatieve hoek en lift.Op woensdag 27 oktober 2010 16:58 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Als je aerodynamische krachten mee wilt nemen, moet je veel meer gegevens hebben, zoals de vorm van de kogel en waarschijnlijk ook hoe snel hij ronddraait. Dan zou het inderdaad kunnen dat de afgeschoten kogel er langer over doet, al vraag ik me af of het gek veel verschil gaat maken.
quote:Zou kunnen. Ligt aan het gewicht en de hoogte van laten vallen. Valversnelling wordt immers niet beïnvloed door massa, maar maximale valsnelheid wel. Als de kogel dus zijn maximale snelheid haalt voor hij de grond raakt dan valt de zwaardere kogel eerst.Op woensdag 27 oktober 2010 12:58 schreef stbabylon het volgende:
[..]
Een lichtere kogel valt minder snel? Echt?
quote:Ten eerste gebruik je een in tweede instantie een tangens waar je een sinus hoort te gebruiken. Maar dat lost het probleem niet op zie ik.Op woensdag 27 oktober 2010 16:55 schreef scalefactor het volgende:
De weggeschoten kogel landt later:
Je hebt kogel A zonder horizontale snelheid en kogel B met een horizontale snelheid.
Stel er is een moment dat elke kogel een verticale snelheid heeft van 1 m/s, en dat kogel B op dat moment een horizontale snelheid heeft van 10 m/s. De totale snelheid van kogel B is dan 10.05 m/s. De hoek t.o.v. de horizontaal is arctan(1/10) = 5.7 graden.
Nu kijken we naar de wrijvingskracht. Die is evenredig met de snelheid in het kwadraat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_equation
Dus de wrijvingskracht op kogel B is (10.05)^2 = 101 x zo groot als op kogel A. We gaan uit van relatieve getallen dus zeg dat de wrijvingskracht op A 1 is (verticaal omhoog) en die op B 101 (schuin omhoog). Deze laatste kun je splitsen in een horizontale en een verticale component. De verticale component is 101*tan(5.7)=10.1, ruim 10x zo groot als de verticale wrijvingskracht op A. Met de zwaartekracht erbij ondervindt B dus een lagere valversnelling en zal later de grond raken.
QED
quote:Say what? Wat doet een moleculair levenswetenschapper zoalOp woensdag 27 oktober 2010 15:18 schreef ylook het volgende:
[..]
Industrial design en moleculaire levenswetenschappen.
quote:Je geeft het antwoord zelf al, de wrijving is afhankelijk van de snelheid. Als je de snelheden opsplitst kun je beide snelheden onafhankelijk afleiden en kom je tot dezelfde conclusie, dat ze tegelijk vallen. Door de 'schuine' tussenstap te maken ga je alleen maar fouten maken en moet je extra aannames gaan doen.Op woensdag 27 oktober 2010 16:55 schreef scalefactor het volgende:
De weggeschoten kogel landt later:
Je hebt kogel A zonder horizontale snelheid en kogel B met een horizontale snelheid.
Stel er is een moment dat elke kogel een verticale snelheid heeft van 1 m/s, en dat kogel B op dat moment een horizontale snelheid heeft van 10 m/s. De totale snelheid van kogel B is dan 10.05 m/s. De hoek t.o.v. de horizontaal is arctan(1/10) = 5.7 graden.
Nu kijken we naar de wrijvingskracht. Die is evenredig met de snelheid in het kwadraat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_equation
Dus de wrijvingskracht op kogel B is (10.05)^2 = 101 x zo groot als op kogel A. We gaan uit van relatieve getallen dus zeg dat de wrijvingskracht op A 1 is (verticaal omhoog) en die op B 101 (schuin omhoog). Deze laatste kun je splitsen in een horizontale en een verticale component. De verticale component is 101*tan(5.7)=10.1, ruim 10x zo groot als de verticale wrijvingskracht op A. Met de zwaartekracht erbij ondervindt B dus een lagere valversnelling en zal later de grond raken.
QED
quote:De wrijvingskracht toepassen op de componenten is fout, want de totale kracht (combinatie van de krachtcomponenten) staat dan niet in de tegengestelde richting van de totale snelheid.Op woensdag 27 oktober 2010 17:20 schreef kingmob het volgende:
[..]
Je geeft het antwoord zelf al, de wrijving is afhankelijk van de snelheid. Als je de snelheden opsplitst kun je beide snelheden onafhankelijk afleiden en kom je tot dezelfde conclusie, dat ze tegelijk vallen. Door de 'schuine' tussenstap te maken ga je alleen maar fouten maken en moet je extra aannames gaan doen.
Het enige wat ik me kan voorstellen dat er kan gebeuren is dat de afgeschoten kogel stabieler is in zijn horizontale baan en daardoor een grotere doorsnede heeft voor de verticale wrijvingskracht, terwijl de losgelaten kogel waarschijnlijk met de 'kop' naar beneden valt.
quote:Bedankt! Goed opgemerkt.Op woensdag 27 oktober 2010 17:11 schreef Westerling het volgende:
[..]
Ten eerste gebruik je een in tweede instantie een tangens waar je een sinus hoort te gebruiken. Maar dat lost het probleem niet op zie ik.
quote:Je kan de verschillende kogels al eerder splitsen. Dan kom je tot de conclusie dat de wrijving op kogel A ook op te splitsen is. Namelijk in een horizontale en verticale kracht. De horizontale is er wel itt op kogel B. Echter de wrijving op zowel kogel A en B blijven gelijk in verticale richting.Op woensdag 27 oktober 2010 16:55 schreef scalefactor het volgende:
De weggeschoten kogel landt later:
Je hebt kogel A zonder horizontale snelheid en kogel B met een horizontale snelheid.
Stel er is een moment dat elke kogel een verticale snelheid heeft van 1 m/s, en dat kogel B op dat moment een horizontale snelheid heeft van 10 m/s. De totale snelheid van kogel B is dan 10.05 m/s. De hoek t.o.v. de horizontaal is arctan(1/10) = 5.7 graden.
Nu kijken we naar de wrijvingskracht. Die is evenredig met de snelheid in het kwadraat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_equation
Dus de wrijvingskracht op kogel B is (10.05)^2 = 101 x zo groot als op kogel A. We gaan uit van relatieve getallen dus zeg dat de wrijvingskracht op A 1 is (verticaal omhoog) en die op B 101 (schuin omhoog). Deze laatste kun je splitsen in een horizontale en een verticale component. De verticale component is 101*tan(5.7)=10.1, ruim 10x zo groot als de verticale wrijvingskracht op A. Met de zwaartekracht erbij ondervindt B dus een lagere valversnelling en zal later de grond raken.
QED
quote:Ik heb geen idee wat je wil zeggen, maar het lijkt sterk op een cirkelredenatie. De totale kracht doet er niet toe, want de vraagstelling gaat over de verticale valtijd. Je geeft geen enkele valide reden waarom je de snelheidscomponenten eerst zou moeten koppelen en daarna weer uit elkaar halen. Dat kan je ook niet, want die reden bestaat immers niet.Op woensdag 27 oktober 2010 17:36 schreef scalefactor het volgende:
[..]
De wrijvingskracht toepassen op de componenten is fout, want de totale kracht (combinatie van de krachtcomponenten) staat dan niet in de tegengestelde richting van de totale snelheid.
quote:Synoniem voor moleculair bioloog, een beta wetenschapper, wat het nog eens wat pijnlijker maakt dat hij dit niet wist. Middelbare school kennis.Op woensdag 27 oktober 2010 17:12 schreef kingmob het volgende:
[..]
Say what? Wat doet een moleculair levenswetenschapper zoal
quote:Dan leg ik het eenvoudiger uit. Eerst een vraag. Ben je het ermee eens dat de wrijvingskracht ten alle tijde in de tegengestelde richting staat van de snelheidsvector? Als je dat inziet zijn we een stuk opgeschoten.Op donderdag 28 oktober 2010 01:05 schreef kingmob het volgende:
[..]
Ik heb geen idee wat je wil zeggen, maar het lijkt sterk op een cirkelredenatie. De totale kracht doet er niet toe, want de vraagstelling gaat over de verticale valtijd. Je geeft geen enkele valide reden waarom je de snelheidscomponenten eerst zou moeten koppelen en daarna weer uit elkaar halen. Dat kan je ook niet, want die reden bestaat immers niet.
Teken nou eens gewoon de beginsituatie van de krachten op beide kogels, misschien dat je het dan ziet.
Want rijkeluiskindjes waarvan paps de studie ook wel a contant kan afrekenen zijn slimmer dan kindjes van ouders die niet een stapel biljetten hebben liggen?quote:Op woensdag 3 november 2010 15:28 schreef raptorix het volgende:
Dit is 3 Havo Natuurkunde, en jou vrienden zitten op de Uni? Maar weer eens aangetoond, dat men onmiddellijk moet stoppen met het subsidiëren van studies
Je lijkt iets niet te snappen. Componenten van zowel krachten als snelheden zijn samen per definitie gelijk aan de totale vector. Verder is de wrijvingskracht afhankelijk van de snelheid. Tenzij je een reden kan aandragen waarom een loodrechte snelheidsvector invloed heeft op wrijving blijft wat je zegt onzin. En je zegt het zelf al:quote:Op donderdag 28 oktober 2010 18:05 schreef scalefactor het volgende:
[..]
Dan leg ik het eenvoudiger uit. Eerst een vraag. Ben je het ermee eens dat de wrijvingskracht ten alle tijde in de tegengestelde richting staat van de snelheidsvector? Als je dat inziet zijn we een stuk opgeschoten.
jouw methode is dit: de wrijvingskracht berekenen op elke snelheidscomponent. Op die manier vind je uiteraard een vertikale component die hetzelfde is als bij de vallende kogel. Daar stop je. Ik nodig je uit om ook het volgende te berekenen, voortbouwend op jouw methode:
1. De horizontale wrijvingskracht uitgaande van de horizontale snelheidscomponent.
2. De hoek waaronder de totale wrijvingskracht staat (door beide wrijvingskrachtcomponenten te combineren).
3. De hoek waarin de totale snelheid gericht is.
Dan zie je dat de hoeken bij 2) en 3) niet in tegengestelde richting staan. Dat bewijst dat jouw methode fout is, mits je het eens was met wat ik hierboven vroeg.
Je fout is een gevolg van het feit dat wrijvingskracht niet-lineair is met snelheid, maar kwadratisch.
Je lijkt alleen niet goed te beseffen wat de impact van die uitspraak is, namelijk dat je dus ook de krachten mag deconstrueren in hun respectievelijke vectoren. Je uitspraak over 2 en 3 klopt dan ook niet, waarschijnlijk maak je een rekenfout, net als voorheen.quote:Ben je het ermee eens dat de wrijvingskracht ten alle tijde in de tegengestelde richting staat van de snelheidsvector? Als je dat inziet zijn we een stuk opgeschoten.
Aan slimme mensen leent men graag geld of sterker, men betaald ze door ze een beurs te geven, in Nederland is de census dat iedereen moet studeren, of ie daar nu geestelijk toe in staat is of niet. Maar in Nederland is de oplossing om het universitair onderwijs gewoon te devalueren zodat ze toch met een diploma naar huis kunnen. Niet vreemd dat de Nederlandse universiteiten steeds minder internationale waardering krijgen.quote:Op woensdag 3 november 2010 21:44 schreef zyx1981 het volgende:
[..]
Want rijkeluiskindjes waarvan paps de studie ook wel a contant kan afrekenen zijn slimmer dan kindjes van ouders die niet een stapel biljetten hebben liggen?
Nee, je maakt een heleboel aannames die je niet kan onderbouwen of die je je niet realiseert. De snelheidsafhankelijk in beide richtingen is totaal niet gelijk bijvoorbeeld en sowieso ook niet exact het kwadraat. Je mag ook niet zomaar het verschil in doorsnede verwaarlozen omdat de kogel geoptimaliseerd is in de horizontale richting, een parachute heeft meer remmende kracht dan een mens bij dezelfde snelheid. Er is maar 1 ding zeker en dat is dat je wrijving definieert als de remmende kracht als gevolg van de beweging.quote:Op donderdag 4 november 2010 14:58 schreef scalefactor het volgende:
Nu ga ik een zeer eenvoudig voorbeeld geven:
1) Een kogel heeft een horizontale snelheid 2 en een vertikale snelheid 1 (omlaag gericht)
De kogel beweegt dus met een hoek van 26.6 graden = arctan(1/2) t.o.v. de horizontaal.
2) Jouw methode (wrijvingskracht componenten berekenen uit snelheidscomponenten) geeft dit:
horizontale wrijvingskracht 4 (= 2^2)
vertikale wrijvingskracht 1 (= 1^2) (omhoog gericht)
De totale wrijvingskracht heeft een hoek van arctan(1/4) = 14.0 graden t.o.v. de horizontaal.
Deze hoeken zijn ongelijk, dus volgens jouw methode staat de totale wrijvingskracht niet tegengesteld aan de totale snelheid.
Conclusie: jouw methode van wrijvingskracht toepassen op componenten is onjuist. De juiste manier is de wrijvingskracht toepassen op de gehele snelheid.
Nee, dat verzin je net ter plekke, aerodynamica is zeer lastig in basisprincipes te vatten, tenzij je het wil hebben over compressibility e.d. Lift is een aparte kracht naast wrijving, met een andere bron. Een kracht die nog lastiger te beschrijven zou zijn als je de wrijving die ontstaat bij vliegen en de lift niet zou mogen deconstrueren.quote:Dit is een basisprincipe in de aerodynamica.
Ik merk dat je eerdere bezwaren tegen mijn uitleg als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Hoe dan ook, dat is het meeste wat ik kan verwachten van je denk ik, en ik waardeer het.quote:Op donderdag 4 november 2010 16:24 schreef kingmob het volgende:
Nee, je maakt een heleboel aannames die je niet kan onderbouwen of die je je niet realiseert. De snelheidsafhankelijk in beide richtingen is totaal niet gelijk bijvoorbeeld en sowieso ook niet exact het kwadraat. Je mag ook niet zomaar het verschil in doorsnede verwaarlozen omdat de kogel geoptimaliseerd is in de horizontale richting, een parachute heeft meer remmende kracht dan een mens bij dezelfde snelheid. Er is maar 1 ding zeker en dat is dat je wrijving definieert als de remmende kracht als gevolg van de beweging.
Hoe kun je beweren iets van aerodynamica te weten als je deze uitspraak hebt gedaan:quote:Nee, dat verzin je net ter plekke, aerodynamica is zeer lastig in basisprincipes te vatten, tenzij je het wil hebben over compressibility e.d. Lift is een aparte kracht naast wrijving, met een andere bron. Een kracht die nog lastiger te beschrijven zou zijn als je de wrijving die ontstaat bij vliegen en de lift niet zou mogen deconstrueren.
quote:Op donderdag 4 november 2010 13:20 schreef kingmob het volgende:
Tenzij je een reden kan aandragen waarom een loodrechte snelheidsvector invloed heeft op wrijving blijft wat je zegt onzin.
Ik denk niet dat je dit zelf gelooft.quote:Nogmaals, je haalt jezelf onnodig problemen op de hals.
Ja hoi. Ik ben natuurkundige (voor de duidelijkheid: in de natuurkunde doen we niet anders dan dit soort shit bedenken en oplossen), en ik denk dat je uit je nek kletst. De wrijvingskracht is in de verticale richting afhankelijk van de snelheid in de verticale richting. In de horizontale richting is de wrijvingskracht afhankelijk van de snelheid in de horizontale richting. Zie je welk patroon zich daar ontwikkelt? Hoe dan ook: of die luchtwrijving lineair of kwadratisch of op welke andere manier dan ook werkt, hangt af van de snelheid in de richting waarin je de beweging bekijkt.quote:Op donderdag 4 november 2010 16:54 schreef scalefactor het volgende:
[..]
Ik merk dat je eerdere bezwaren tegen mijn uitleg als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Hoe dan ook, dat is het meeste wat ik kan verwachten van je denk ik, en ik waardeer het.Het is niet nodig dit te camoufleren door opeens met nieuwe argumenten tevoorschijn te komen. Natuurlijk is de wrijvingskracht niet precies kwadratisch en is deze macht niet precies constant met snelheid. Dat doet niets af aan het feit dat je de wrijvingskracht niet mag toepassen op afzonderlijke snelheidscomponenten en dat is wat jij beweerde. Ik wilde je je vergissing zo eenvoudig mogelijk laten zien, zonder complicaties die het onderliggende principe niet veranderen.
[..]
Hoe kun je beweren iets van aerodynamica te weten als je deze uitspraak hebt gedaan:
[..]
[..]
Ik denk niet dat je dit zelf gelooft.
Hoi. Dit begin zet me aan het denken. Waarom de noodzaak dit te melden als je argumenten voldoende inhoud hebben?quote:Op donderdag 4 november 2010 18:49 schreef JackRetard het volgende:
[..]
Ja hoi. Ik ben natuurkundige
Poeh, waarom zo onvriendelijk? Nogmaals, inhoud maakt meer indruk. En laten we het gezellig houden hier.quote:(voor de duidelijkheid: in de natuurkunde doen we niet anders dan dit soort shit bedenken en oplossen), en ik denk dat je uit je nek kletst.
Klopt, maar niet exclusief afhankelijk van. Zie m'n voorbeeld hierboven.quote:De wrijvingskracht is in de verticale richting afhankelijk van de snelheid in de verticale richting. In de horizontale richting is de wrijvingskracht afhankelijk van de snelheid in de horizontale richting. Zie je welk patroon zich daar ontwikkelt?
Eens. Dat gaf ik hierboven ook al aan.quote:Hoe dan ook: of die luchtwrijving lineair of kwadratisch of op welke andere manier dan ook werkt, hangt af van de snelheid in de richting waarin je de beweging bekijkt.
Kort gezegd: meestal geldt dat voor hoge snelheden de luchtwrijving ongeveer kwadratisch van de snelheid afhangt en voor lage snelheden lineair. Het kan dus best zijn dat de luchtwrijving voor de verticale beweging relatief gezien een stuk lager is dan die voor de horizontale richting.
Symmetrie. Voor een bolvormige kogel (of een cilindrische symmetrie met de symmetrie-as in de bewegingsrichting) met een snelheid zijn er maar 2 voorkeursrichtingen: in de richting van de snelheid of precies de tegengestelde richting. De wrijvingskracht staat dan dus in de tegengestelde richting want het alternatief is absurd. Het is niet mogelijk dat hij bijv. 5 graden afwijkt hiervan, want welke kant zou dat dan op moeten zijn?quote:Uit je verhaaltje hierboven blijkt trouwens dat je niet zo veel begrijpt van hoe krachten werken. Volgens jou kan het niet zo zijn dat de totale wrijvingskrachtvector een andere richting heeft dan de (instantane) snelheid van de kogel. Kan je uitleggen waarom dat zo zou moeten zijn?
Als de wrijvingskracht voor de verticale richting namelijk anders afhangt van de snelheid dan in de horizontale richting (en geloof me, dat doet 'ie...) is de conclusie die je zou moeten trekken namelijk precies dat: de wrijvingskracht is niet per sé antiparallel aan de bewegingsrichting.
Dat is nu al de tweede keer dat je zegt dat ik iets niet begrijp.quote:Ik ben trouwens heel erg benieuwd waarom je dit soort uitspraken denkt te kunnen doen, want je geeft er niet bepaald blijk van dat je überhaupt begrijpt hoe de wiskunde achter dit soort redenaties werkt.
Goed punt, het assenstelsel in de bewegingsrichting kiezen kan een hoop vergissingen wegnemen omtrent componenten en totale krachten en snelheden.quote:edit:
Als toevoeging nog: als je je verveelt kun je natuurlijk ook de hele boel steeds een stukje roteren, zodat je op elk tijdstip alleen te maken hebt met een horizontale snelheid (vergelijk het met een camera die aan je kogel vastzit ofzo) en dan de "totale" wrijving uitrekenen, waar je zo'n fan van lijkt te zijn. Dat mag natuurlijk, afgezien van het feit dat het gruwelijke wiskunde oplevert waar niemand op zit te wachten. Dan ga je zien dat nu de zwaartekracht niet meer recht naar beneden wijst (sterker nog, voor elk tijdstip t wijst 'ie in een iets andere richting). Afgezien van het rekenwerk, waar zelfs de theoretici hier voor zouden bedanken, zou je dan vervolgens precies dezelfde krachtenverdeling gaan vinden en precies dezelfde kogelbaan.
Nogmaals: waarom is dat absurd?quote:De wrijvingskracht staat dan dus in de tegengestelde richting want het alternatief is absurd. Het is niet mogelijk dat hij bijv. 5 graden afwijkt hiervan, want welke kant zou dat dan op moeten zijn?
Ook relativistisch en quantummechanisch geldt dit natuurlijk; ook daar heb je te maken met vectorruimten. Dat je een vector altijd lineair mag ontbinden in een basis is lineaire algebra, geen fysica.quote:Op donderdag 4 november 2010 20:21 schreef JackRetard het volgende:
[..]
Nogmaals: waarom is dat absurd?
En ja, ik behandel mijn studenten inderdaad op deze manier, als ze dingen beweren die direct in strijd zijn met principes die al heel lang geleden uitgebreid zijn getest, zonder daar welke rechtvaardiging dan ook voor te geven. Mijn punt is simpel: het idee dat je een vector mag ontbinden in componenten en die afzonderlijk kunt behandelen geeft in alle relevante (niet-relativistische en niet op de schaal van atomen) gevallen resultaten die perfect overeenstemmen met experimenten.
De kromming van de aarde laten we buiten beschouwing op verzoek van de OP.quote:Op vrijdag 5 november 2010 10:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Houden alle tegelijk roepers er rekening mee dat de aarde een bol is?
Als ze tegelijk zouden vallen was ruimtevaart onmogelijk, omdat er dan geen ontsnappingssnelheid zou zijn. Ruimtevaart is mogelijk omdat het object net zo snel valt en vooruitgaat als de aardkromming. Hoe sneller de kogel, hoe later hij valt. Als het projectiel sneller is zodat de valsnelheid lager is dan de aardkromming, dus de kromming van de val plus snelheid geringer is dan de aardkromming kan het projectiel ontsnappen, de aardomloopbaan verlaten en naar de maan, mars etc vertrekken.
quote:Op vrijdag 5 november 2010 11:38 schreef scalefactor het volgende:
[..]
De kromming van de aarde laten we buiten beschouwing op verzoek van de OP.
Ik vind het dapper hoe geduldig je blijft uitleggen. Jammer dat beta's soms slecht lezen, want je kan toch bijna niet anders dan jouw verhaal onderschrijven.quote:Op vrijdag 5 november 2010 00:52 schreef scalefactor het volgende:
Volgens mij komt onze hele discussie neer op het volgende. Voor lineaire drag geldt dit, zoals ook staat in de pagina die je linkt (a = alpha):
F = - a v
Maar hoe zit het voor wrijving die kwadratisch met de snelheid gaat? Ik neem aan:
F = - b |v|v
waar |v|=v de absolute waarde van de snelheidsvector. In dat geval staat de wrijvingskracht antiparallel aan de snelheid zoals ik heel de tijd eis. Klopt dat volgens jou?
Wat niet juist is volgens mij zijn deze vergelijkingen voor de componenten:
F_{x} = - b v_{x}^{2}
F_{y} = - b v_{y}^{2}
Want hier staat F niet antiparallel met v. Dat onderscheid is precies wat ik wilde maken in post #65.
Mijn standpunt is dus: een niet-lineaire wrijvingskracht mag niet worden toegepast op snelheidscomponenten. Klopt dát volgens jou?
Overigens behandelt de pagina die je linkt een strict verticale val met bovendien een wrijvingskracht die lineair is met de snelheid zodat dat niet helemaal van toepassing is hier.
Het is nergens mijn bedoeling geweest de hele baan uit te rekenen (dus inclusief zwaartekracht en toekomstige tijdstippen), alleen jij bent zo ambitieus hier.Ik ben het geheel met je eens dat het handig is de vectoren in componenten te ontbinden in het algemeen.
Die draaiing zorgt voor een gyroscopisch effect. Bij een frisbee is dat nodig zodat 'ie horizontaal blijft, waardoor de opwaartse component van de luchtwrijving zo groot mogelijk blijft.quote:Op vrijdag 5 november 2010 13:50 schreef speknek het volgende:
Iemand hier noemde al het voorbeeld van de frisbee, en de draaiing die de frisbee langer in de lucht houdt. Als je nu de loop van een pistool bekijkt:
[ afbeelding ]
(je kent het ook wel van James Bond), die spiraalvorm zit daar niet voor niets, maar om de kogel een spin te geven zodat hij minder zwabbert en langer in de lucht blijft.
Als hij theoretisch recht vooruit gaat, zou het wellicht kloppen, maar dan moet je de vraag ook theoretisch houden en het niet gaan testen.
Ik was wat onduidelijk geloof ik, het ging me bij die kwalificatie om welke gevallen relevant waren, niet in welke gevallen die ontbinding misgaat. Wat ik bedoelde is dat we het hier over klassieke mechanica hebben en dat uit experimenten gebleken is dat ontbinden in componenten daar al jaren prima werkt.quote:Op vrijdag 5 november 2010 09:35 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ook relativistisch en quantummechanisch geldt dit natuurlijk; ook daar heb je te maken met vectorruimten. Dat je een vector altijd lineair mag ontbinden in een basis is lineaire algebra, geen fysica.
Onderaan de pagina behandelen ze het niet-lineaire geval. Dat ze alleen de z-component uitrekenen maakt natuurlijk niet uit, want je kunt hetzelfde doen voor de andere 2 en dan heb je alsnog je antwoord.quote:Overigens behandelt de pagina die je linkt een strict verticale val met bovendien een wrijvingskracht die lineair is met de snelheid zodat dat niet helemaal van toepassing is hier.
Het is nergens mijn bedoeling geweest de hele baan uit te rekenen (dus inclusief zwaartekracht en toekomstige tijdstippen), alleen jij bent zo ambitieus hier.Ik ben het geheel met je eens dat het handig is de vectoren in componenten te ontbinden in het algemeen.
Zie de stukken van mijn post #76 die je uit je quote ervan hebt verwijderd.quote:Op vrijdag 5 november 2010 18:17 schreef JackRetard het volgende:
@WalterSobchak:
Kan jij dan uitleggen waarom het niet zou mogen dat je wrijvingskracht niet antiparallel is aan je bewegingsrichting? Dat ontgaat me echt volledig. Scalefactor blijft dat maar zeggen, maar een rechtvaardiging heb ik er tot nu toe niet voor gezien.
Bedankt, maar uiteindelijk is het het waard denk ik.quote:Op vrijdag 5 november 2010 12:09 schreef WalterSobchak het volgende:
[..]
Ik vind het dapper hoe geduldig je blijft uitleggen. Jammer dat beta's soms slecht lezen, want je kan toch bijna niet anders dan jouw verhaal onderschrijven.
Dat wil ik best doen als ik er even de tijd voor heb, maar ik vraag me wel af wat dat bijdraagt aan de discussie. Ga jij dan dat getal bekijken en zeggen "dat getal is verkeerd"? Het lijkt me dat we hier een hypothese willen testen ("je mag als je luchtwrijving wilt meenemen in je bewegingsvergelijking niet ontbinden in loodrechte vectorcomponenten"). De enige manier om dat te doen is allebei iets uitrekenen en kijken wie het dichtst bij de experimenteel vastgestelde waarde komt.quote:Op vrijdag 5 november 2010 23:49 schreef scalefactor het volgende:
[..]
Zie de stukken van mijn post #76 die je uit je quote ervan hebt verwijderd.
We kunnen het ook omkeren:
Geef jij eens een getallenvoorbeeld voor een bolvormige kogel zodanig dat de wrijvingskracht niet antiparallel aan de bewegingsrichting staat. Dus geef een waarde voor de horizontale en de vertikale component van de snelheid van deze kogel. Twee getalletjes.
Samengevat: "dit is niet juist want F is niet antiparallel aan v."quote:Wat niet juist is volgens mij zijn deze vergelijkingen voor de componenten:
F_{x} = - b v_{x}^{2}
F_{y} = - b v_{y}^{2}
Want hier staat F niet antiparallel met v.
Ik herkende echt dus nooit wat dat was he. Dacht altijd dat het een camerabeeld was ofzo.quote:
Kort samengevat: geen getallenvoorbeeld.quote:Op zaterdag 6 november 2010 02:04 schreef JackRetard het volgende:
[..]
Dat wil ik best doen als ik er even de tijd voor heb, maar ik vraag me wel af wat dat bijdraagt aan de discussie. Ga jij dan dat getal bekijken en zeggen "dat getal is verkeerd"? Het lijkt me dat we hier een hypothese willen testen ("je mag als je luchtwrijving wilt meenemen in je bewegingsvergelijking niet ontbinden in loodrechte vectorcomponenten"). De enige manier om dat te doen is allebei iets uitrekenen en kijken wie het dichtst bij de experimenteel vastgestelde waarde komt.
Ik heb je trouwens al een aantal keer gevraagd waarom een wrijvingskracht niet een andere richting mag hebben dan precies tegengesteld aan de richting van de kogel. Tot nu toe heb je die vraag kunstig in een soort cirkelvorm beantwoord. Om je maar eens te citeren uit de post waarin je volgens jou het antwoord geeft:
bronquote:Samengevat: "dit is niet juist want F is niet antiparallel aan v."
Waar. Komt. Die. "Want". Vandaan?
quote:Drag forces act in a direction opposite to the oncoming flow velocity
De ontbinding is i.i.g. fout.quote:Op zaterdag 6 november 2010 02:04 schreef JackRetard het volgende:
[..]
Samengevat: "dit is niet juist want F is niet antiparallel aan v."
Waar. Komt. Die. "Want". Vandaan?
Dat laatste moge duidelijk zijn. De drag staat inderdaad altijd tegengesteld aan de snelheid. Drag is echter maar 1 component van de aerodynamische kracht. De andere is lift. De vraag is hoe groot die is. En in geval van een niet roterende ronde kogel is die nul, wegens symmetrie.quote:Op zaterdag 6 november 2010 12:10 schreef scalefactor het volgende:
[..]
Kort samengevat: geen getallenvoorbeeld.
[..]
bron
[..]
Deze notatie is een beetje verwarrend. Met v bedoel je hier de vector v neem ik aan, niet de absolute waarde ervan? En x en y zijn eenheidsvectoren?quote:Op zaterdag 6 november 2010 12:35 schreef Igen het volgende:
[..]
De ontbinding is i.i.g. fout.
Als
v = vx + vy = ax+by (met x en y als basisvectoren)
Helemaal mee eens.quote:F = -b * |v| * v
Dan
Fx = -b * |v| * vx = -b * wortel(a2+b2) * ax
Fy = -b * |v| * vy = -b * wortel(a2+b2) * by
En dat is iets heel anders dan
Fx = -b * vx2 = -b * a2x (fout)
Fy = -b * vy2 = -b * b2y (fout)
Yep.quote:Edit: En als ik dit nou goed interpreteer, dan wil dit zeggen dat als de kwadratische formule van toepassing is, een grote horizontale snelheidscomponent óók zorgt voor een grotere verticale component van de luchtwrijving (bij gelijke verticale snelheidscomponent). En dat op grond hiervan de kogel die met het pistool wordt afgeschoten dus later op de grond zou moeten komen. Verrek!
Het is duidelijk hoe je het bedoelt.quote:Edit2: Vergeef me dat ik 'b' dubbel heb gebruikt
Inderdaad, bedankt.quote:Op zaterdag 6 november 2010 12:37 schreef Westerling het volgende:
[..]
Dat laatste moge duidelijk zijn. De drag staat inderdaad altijd tegengesteld aan de snelheid. Drag is echter maar 1 component van de aerodynamische kracht. De andere is lift. De vraag is hoe groot die is. En in geval van een niet roterende ronde kogel is die nul, wegens symmetrie.
Ja precies.quote:Op zaterdag 6 november 2010 13:48 schreef scalefactor het volgende:
[..]
Deze notatie is een beetje verwarrend. Met v bedoel je hier de vector v neem ik aan, niet de absolute waarde ervan? En x en y zijn eenheidsvectoren?
Post #50 was ik niet hoor.quote:[..]
Yep.Maar had je die conclusie niet al getrokken in jouw post #50 op basis van mijn post #45? Hoe dan ook, dit is iets wat sommigen zich niet realiseren getuige de posts hier en het beantwoordt de vraag van de OP. Bij lineaire wrijving is het niet zo.
Daar ben ik het wel mee eens, maar dat neemt nog steeds niet weg dat je die vector dus in z'n componenten splitst en daarmee verder rekent. Volgens scalefactor mag dat niet.quote:Op zaterdag 6 november 2010 12:35 schreef Igen het volgende:
[..]
De ontbinding is i.i.g. fout.
Als
v = vx + vy = ax+by (met x en y als basisvectoren)
F = -b * |v| * v
Dan
Fx = -b * |v| * vx = -b * wortel(a2+b2) * ax
Fy = -b * |v| * vy = -b * wortel(a2+b2) * by
En dat is iets heel anders dan
Fx = -b * vx2 = -b * a2x (fout)
Fy = -b * vy2 = -b * b2y (fout)
Edit: En als ik dit nou goed interpreteer, dan wil dit zeggen dat als de kwadratische formule van toepassing is, een grote horizontale snelheidscomponent óók zorgt voor een grotere verticale component van de luchtwrijving (bij gelijke verticale snelheidscomponent). En dat op grond hiervan de kogel die met het pistool wordt afgeschoten dus later op de grond zou moeten komen. Verrek!
Edit2: Vergeef me dat ik 'b' dubbel heb gebruikt
Als je gewoon de methode van scalefactor falsificeert, zijn we van dat hele componentengezeur af.quote:Op zaterdag 6 november 2010 15:20 schreef JackRetard het volgende:
[..]
Daar ben ik het wel mee eens, maar dat neemt nog steeds niet weg dat je die vector dus in z'n componenten splitst en daarmee verder rekent. Volgens scalefactor mag dat niet.
Nu komen we tot de kern van je vergissing: je hebt m'n posts niet goed gelezen (zoals al door iemand anders opgemerkt). Ik heb namelijk nergens gezegd dat je vectoren niet mag splitsen in componenten. (wel zo? quote graag).quote:Op zaterdag 6 november 2010 15:20 schreef JackRetard het volgende:
[..]
Daar ben ik het wel mee eens, maar dat neemt nog steeds niet weg dat je die vector dus in z'n componenten splitst en daarmee verder rekent. Volgens scalefactor mag dat niet.
Sorry! Ik dacht dat post #92 door Westerling was geschreven (die had dus post #50 gemaakt),niet goed gekeken!quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |