Zondag (10-07-2011)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Zambezi: Source of Life
Met een lengte van meer dan 3500 km is de Zambezi de vierde rivier van Afrika. Duizenden mensen en dieren zijn ervan afhankelijk
Ned 2 (19:00 - 19:55): Beagle Revisited: afl. One Small Step for Man
Beagle revisited is de internationale versie van de VPRO-serie Beagle, in het kielzog van Darwin. De kleurrijke Britse schrijver Redmon O'Hanlon en biologe en achterkleindochter Sarah Darwin nemen je mee op een avontuurlijke reis
afl. 1: One Small Step For Man In september 2009 hijst de klipper Stad Amsterdam de zeilen voor een reis rond de aarde, in navolging van de ontdekkingstocht die de jonge onderzoeker Charles Darwin 179 jaar geleden maakte. De gevolgen ervan reikten verder dan de reis naar de maan. Met zijn bevindingen die hij onderweg gaf Darwin een nieuwe kijk op tijd, ruimte, geluk, seks en natuur.
Darwin deed vijf jaar over zijn reis; de passagiers van de Stad Amsterdam acht maanden. Maar net als hij verwonderen zij zich over al die schoonheid en overvloed in een wereld vol wonderlijke vormen. Onder hen bevinden zich Darwins achterkleindochter, Sarah Darwin en de Britse auteur Redmond O'Hanlon.
Zij bekijken hoe de wereld er nu voor staat en gaan op zoek naar antwoorden op de vraag welke gevolgen de huidige situatie heeft voor onze toekomst. Met die vraag in het achterhoofd komen tijdens diverse stadia van de reis verschillende wetenschappers en kunstenaars aan boord
Canvas (21:00 - 21:50): Nature's Great Events: afl. The Great Flood
Op het hoogtepunt van het droge seizoen in de Kalahariwoestijn trekken grote kuddes olifanten dwars door de woestijn in iets wat wel een zelfmoordmissie lijkt. Maar de oudste dieren blijken perfect te weten waar zich in het uitgedroogde land nog poelen en plassen bevinden. Die moeten ze echter delen met uitgehongerde leeuwen en met humeurige nijlpaarden. Maar met de komst van het regenseizoen veranderen de overstromingen van de Okavango Delta in Botswana 6000 vierkante kilometer woestijn in een groen en vruchtbaar labyrint van lagunes, eilanden en moerassen. Miljoenen dieren zakken dan af naar dit aards paradijs: herten, zebra's, giraffen, krokodillen, allerlei soorten vissen en vogels. Maar al die drukte zorgt geregeld ook voor harde confrontaties tussen de verschillende diersoorten, of tussen mannetjes die op hardhandige wijze vechten om de gunsten van een...
Canvas (22:45 - 23:40): Jij Was Toch Dood, Brood?
Dit is een hommage, een postuum portret vanuit Broods Amsterdamse biotoop. Tegelijk is het een indringend verslag van de vriendschap tussen twee onafscheidelijke schelmen: Brood & Chabot. Amsterdam, 11 juli 2001, 13u26. Herman Brood - 54 jaar - springt van het dak van het Hilton hotel. In zijn afscheidsbriefje staat te lezen: 'Maak er een feest van. Ik zie jullie nog wel eens. Ik ga nu bungy zonder elastiek.' Een uur later is de dood van Brood breaking news. In de avondjournaals getuigt Broods beste vriend en biograaf Bart Chabot dat Brood te trots was om verder te strompelen door het leven met een lichaam verwoest door drugs en drank
Maandag (11-07-2011)
Ned 2 (19 :10 – 19 :55) : In Europa : afl. 1984 – Engeland
Voor "Rooie Danny" – de bijnaam van de militante stakingsleider Dave Douglass uit het Engelse mijnwerkersdorpje Hatfield – was het in 1984 erop of eronder. Margaret Thatcher wilde voor eens en voor altijd de macht van de vakbonden breken. En Douglass wist dat ze daarvoor een keiharde strijd zou aangaan met het mijnwerkersgilde.
Het werd een bloedige staking die op zeker moment het karakter kreeg van een binnenlandse oorlog, met ware veldslagen. Duizenden bobbies en mijnwerkers sloegen voor het oog van de televisie-camera's op elkaar in.
hatcher's pers-secretaris Sir Bernard Ingham windt er achteraf heen doekjes om: Het was een strijd om de macht. Who is ruling Britain? That is the question. De vakbonden of de minister-president?
Op een gegeven moment sprak Thatcher zelf over de mijnwerkers als The Enemy Within – de Vijand van binnenuit. Een benaming die mijnstaker Pat Bennett diep griefde. Want hij was niet vies van een robbertje vechten, maar het ging tenslotte om zijn baan en zijn gezin.
Uiteindelijk won Thatcher de strijd en moesten de mijnwerkers onverrichterzake weer aan het werk na een jaar van ontberingen, honger en kou. Veel van de mijnen gingen dicht. In Hatfield kunnen de oud-mijnwerkers hun collega’s die toen tijdens de staking tóch aan het werk gingen nog steeds niet vergeven
Canvas (23 :40 – 00 :15) : TED@Canvas
(afl 5) David Van Reybrouck leidt voordrachten in van de Zweedse prof en medicus Hans Rosling en de Amerikaanse schrijver en wetenschappelijk publicist Steven Johnson. Hans Rosling: 'Over de verspreiding van hiv'. - Steven Johnson: 'Waar goeie ideeën vandaan komen'.
Dinsdag (12-07-2011)
NEd 2 (19:05 – 19:40): In Europa: afl. 1986 – Tsjernobyl
In 1986 vloog een deel van de kerncentrale in het Oekraiense Tsjernobyl de lucht in. Grote radioactieve wolken trokken over heel Europa. De autoriteiten probeerden de ramp dagenlang voor de buitenwereld en de eigen bevolking verborgen te houden. Het ongeluk zou het einde van de vermolmde en verstarde Sovjet-Unie inluiden.
Igor Kostin was de eerste fotograaf die de verwoeste centrale fotografeerde. Hij is ook een van de weinige journalisten van toen die de dodelijke dosis radioactieve straling heeft overleefd.
Vasili, de man van Ludmila Litvinjenko, was een van de brandweermannen die direct na de ramp de brand probeerde te blussen. 17 dagen later overleed hij in een ziekenhuis in Moskou. Zijn lichaam viel letterlijk uit elkaar. Zijn vrouw Ludmila was zwanger toen, de baby zou het niet overleven.
Rondom Tsjernobyl is een gebied met een straal van 30 km rondom de centrale tot verboden zone verklaard. Voor honderd, duizend of misschien wel 20.000 jaar - niemand weet hoe lang. Een aantal van de oude bewoners is inmiddels illegaal naar hun boerderijtjes teruggekeerd. En in de reisburo's van Kiev kun je - als je zou willen - inmiddels dagreizen boeken naar de centrale en de verlaten spookstad Prypiat.
Ned 2 (19:40 – 19:55): Beagle Updates: afl. Geur
Canvas (22:10 – 23:10): Louis Theroux: Miami Mega Jail
Drie jaar na zijn eerste bezoek aan een Amerikaanse gevangenis (San Quentin in California) gaat Louis Theroux opnieuw achter de tralies: deze keer in een megagevangenis in Miami. Megagevangenissen zijn een nieuw fenomeen in de Verenigde Staten. Die van Miami is met gemiddeld 6.000 geïnterneerden en in totaal 100.000 passanten per jaar één van de allergrootste penitentiaire instellingen ter wereld. Dat er zo veel tijdelijke gevangenen zitten, komt omdat het eigenlijk een doorgangsgevangenis is, een soort sluis tussen het gerecht en de echte gevangenis.
Woensdag (13-07-2011)
Ned 2 (19:05 – 19:55): In Europa: afl. 1989 – Roemenië
Op eerste Kerstdag 1989 werden de boerendictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena na een klungelig proces, dat nog geen twee uur duurde, tegen de muur gezet en doodgeschoten. Het werd allemaal gefilmd en wereldwijd op tv uitgezonden. Met deze schokkende standrechtelijke executie rolde Roemenië totaal onvoorbereid het kapitalisme binnen.
Twee van de soldaten uit het vuurpeleton vertellen in detail hoe die executie toen in zijn werk ging. Eén van hen, Lourentiu Stefanescu, is nu een succesvol zakenman met acht winkels. En hij is niet de enige die goed geboerd heeft na de revolutie.
Maar veel van zijn landgenoten verdienen tegenwoordig minder dan 150 euro per maand en verlangen terug naar de goeie oude tijd van Ceausescu. Het lijkt alsof ze voor het gemak de onderdrukking en voedselschaarste uit die tijd vergeten zijn.
De dissidente dichter Mircea Dinescu kondigde in 1989 op de tv giechelend de nieuwe vrijheid aan. Nu is hij teleurgesteld over de resultaten van de "revolutie": In de parlementszaal zitten dezelfde gezichten als 20 jaar geleden. En volgens Dinescu hebben vooral zij hun zakken goed gevuld.
BBC 2 (20:00 – 21:00): Attenborough’s Journey
In deze documentaire volgen we David Attenborough tijdens zijn reis rond de wereld voor zijn nieuwe documentairereeks 'David Attenborough's First Life', waarin hij op zoek gaat naar het ontstaan van het leven op aarde
Nat Geo (21:00 – 22:00): Is It Real?: afl. Stigmata
Stigmata, wonden die lijken op de wonden van Jezus, zijn een religieus mysterie. Zijn ze een gave van God, of is het bedrog? Sceptici laten zien dat stigmata eenvoudig kunnen worden gesimuleerd.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Unlocking Da Vinci’s Code
Documentaire over de theoriën van Dan Browns bestseller ‘De Da Vinci Code’. Had Jezus Christus een kind met Maria Magdalena? En zijn er dan nu nog ergens nazaten te vinden
Ned 2 (23:25): Import: Iedereen blank in Barking
Barking, een stadje oostelijk gelegen van Londen, was ooit het bastion van blanke arbeiders. Maar dat zijn lang vervlogen tijden waar sommige bewoners nostalgisch naar terugverlangen. Filmmaker Marc Isaacs observeerde met gevoel voor humor en compassie de nieuwe multiculturele samenleving in Barking.
Donderdag (14-07-2011)
Ned 2 (19:10 – 19:55): In Europa: afl. 1991 – Sovjet-Unie
Stanislav Shuskevitsj was eigenlijk gewoon hoogleraar natuurkunde aan de universiteit van Minsk in Wit-Rusland. Hij had niks met politiek. Maar tijdens een avond vol vrolijkheid
haalden vrienden hem over zich kandidaat te stellen voor de Opperste Sovjet. Met een hoofd vol wodka beloofde hij zich niet terug te zullen trekken, als hij onverhoopt gekozen zou worden. Tot zijn stomme verbazing werd hij de dag erop gekozen en voor hij er erg in had, was hij president van Wit-Rusland. Vier maanden na zijn aantreden ondertekende hij samen met Boris Jeltsin en de Leonid Kravtsjoek, de premier van Oekraine, een document dat de Sovjet-Unie in een klap opblies. De drie leiders zagen geen heil meer in het voortbestaan van de Sovjet-Unie. Ze werden onafhankelijk. Niet lang daarna werd Gorbatsjov tot ontslag gedwongen. Hij kon geen baas zijn van een niet meer bestaand land.
Natuurlijk was de aktie van Shuskevitsj c.s. niet de enige reden waarom de Sovjet-Unie ineenstortte. In de jaren tachtig was onder de nieuwe openheid van Gorbatsjov al een golf van opstandigheid en kritiek ontstaan. Vooral onder de jeugd. Kunstenaars, schrijvers, dichters en muzikanten bekritiseerden het bewind. Het hele communistische system werd op de korrel genomen. De opstandige muzikant Misja Borzykin maakte hit na hit met bijtende titels als "De vis rot bij de kop" of "Pappa is een fascist". Niets was meer heilig.
Uiteindelijk maakte het communisme plaats voor de keiharde vrije markt. Leningrad werd St. Petersburg en de rebelse muzikanten van toen werden goed verdienende commerciële artiesten. Maar Borzykin bleef wie hij was. Op zijn kleine eenkamerflatje werkt hij nu aan zijn twaalfde album: "Déja Vu". En met hetzelfde enthousiasme waarmee hij toen het communisme te lijf ging, richt hij nu zijn sarcasme tegen de "KGB-kliek van Poetin".
Discovery (21:00 – 22:00): Stan Lee’s Superhumans: afl. Killer Punch
Serie over supermensen, zoals 's werelds snelste schutter, de winnaar van het WK sauna, een wereldkampioen stuntduiken en een man die de dodelijke 'one inch punch' zou beheersen
Canvas (21:15 – 22:10): Amazon
Bruce waagt zich voor het eerst tijdens zijn tocht langs de Amazone aan het openbaar vervoer en dat blijkt een avontuur op zich te zijn. Op de boot wordt hij opgeschrikt uit zijn hangmat door een cocaïne-raid van de politie. Daarna vertraagt de reis even wanneer Bruce Tapioca ontmoet, een legendarische figuur die beweert de vissen te kunnen horen. In de overstroomde wouden van het Mamirauareservaat hopen ze de pirarucu te vinden, de grootste zoetwatervis ter wereld. Daarna gaat Bruce samen met een groep wetenschappers op zoek naar de kaaiman. Daarbij stuiten ze op vissers die illegaal aan het jagen zijn op deze bedreigde soort.
BBC 2 (22:00 – 23:00): History’s Cold Case
Toen de restanten van zeventien menselijke lichamen opgegraven werden in het centrum van Norwich, Norfolk, zaten de lokale inwoners met heel wat vragen. Wie waren deze mensen en wat was er met hen gebeurd?
Canvas (22:10 – 23:15): Beagle, in het kielzog van Darwin
(afl 8) In deze aflevering bereikt het schip de Straat van Magellaan en maakt Sarah Darwin een reis door Vuurland.
Ned 2 (23:40 – 00:10): Labyrint: afl. De Kracht van Licht
'En er was licht', zo staat er geschreven. Maar de mens zou de mens niet zijn als ie niet zou proberen het licht te verbeteren
Vrijdag (15-07-2011)
Ned 2 (18:50 – 19:55): In europa: afl. 1992 – Bosnië en de Waarheid
De Bosnisch-Servische journalist Goran Trkulja ontvluchtte in 1992 de oorlog in Joegoslavië. Werken in zijn vak was er levensgevaarlijk geworden. Hij kreeg asiel in Nederland. Nu, 17 jaar later, onderneemt hij een reis langs zijn voormalige collega’s. Hij heeft een lijst met louter pijnlijke vragen. Waarom bleven ze doorwerken? Probeerden ze serieus te weten te komen wat van belang is? En schreven ze dat ook op? Durfden ze dat, konden ze dat? Kwamen ze daarbij ook maar in de buurt van de waarheid? Over journalistiek als eerstelijns-geschiedschrijving. Met die eeuwig terugkerende vraag: Bestaat er zoiets als de absolute waarheid?
Geert Mak en Goran Trkulja reizen gezamenlijk terug naar Nederland. Peinzend over de eeuw die achter ons ligt en de rol van de geschiedenis daarin, zakken ze de Rijn af naar de haven van Rotterdam. Daar wachten twee bekenden uit de serie Geert Mak op: Stalinkenner Orlando Figes en Jörg Friedrich, die een nieuwe, controversiële visie gaf op de geallieerde bombardementen op Duitsland. Aan hen de vraag: Als iets geschiedenis is geworden, is het daarmee dan ook de waarheid?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...