Miss_Isis | zaterdag 9 oktober 2010 @ 22:48 |
Wij hebben al jaren kippen voor de gezelligheid en de eieren. Soms hebben we kuikens en daar eten we er dan zo af en toe ook wat van op. Dit jaar hebben we poule de Bresse kuikens gekocht om op te fokken en hadden we tegelijkertijd ook kuikens van eigen fok (kruisingen tussen van alles en nog wat). Het leek me wel interessant om deze keer een kleine reportage te maken van de slacht (en het bereiden) van de kippen. Zelf zijn we ook best benieuwd of we verschil proeven tussen de Bresse kip (die bekend staat als vrij exclusief) en onze eigen kip, dat zullen we morgen wel weten. Na rijp beraad maar gekozen voor CUL om dit topic te plaatsen in plaats van F&F, vooral vanwege de expliciete foto's. Dit topic gaat eigenlijk meer over de slacht van onze kippen en niet echt over recepten oid (al gaan we ze wel opeten morgen en kan ik ook daar foto's van maken ![]() Dit topic bevat zoals gezegd expliciete foto's van de slacht van onze kippen. Bij deze ben je dus gewaarschuwd; ben je vegetariër, kun je niet tegen bloed of heb je misschien gewoon een erg gevoelig zieltje, kijk maar niet verder. Vandaag hebben we vijf van onze jonge hanen gevangen voor de slacht. De hanen waren zo'n 5 tot 6 maand oud. We hebben twee poule de Bresse hanen geslacht en drie hanen van eigen fok (vader wyandotte kriel, moeder waarschijnlijk legkip). Onze kippen hebben een fijn leventje, eten alleen graan en wat ze zelf kunnen vinden/vangen en zijn verder 100% biologisch zonder toegevoegde antibiotica, dan wel geur/kleur/smaakstoffen. Hier een korte impressie van onze kippen en hun leventje: ![]() ![]() ![]() De kippen werden in hun nachthok gedreven, vervolgens werd het luikje dicht gedaan. Toen werden de ongelukkigen één voor één gevangen en in een kleinere kooi gestopt: ![]() ![]() ![]() Hierna werden ze zo snel mogelijk geslacht. We zijn om vijf uur begonnen en rond zes uur waren we klaar. Ze zijn geslacht door de kop met een snelle beweging van hun romp te snijden: ![]() Hier is de kop al van de romp, door de stuiptrekkingen beweegt het lichaam nog: ![]() Uit laten bloeden in een emmer: ![]() In de emmer, er wordt vanuit een pan kokend water overheen gegoten. Dit is om de veren losser te maken zodat de kip makkelijker te plukken is: ![]() ![]() Het plukken van de kip: ![]() ![]() ![]() Hier wordt de kip opengesneden om de ingewanden te verwijderen: ![]() Binnenkant na verwijderen van de meeste ingewanden (de twee ei-vormige orgaantjes die je ziet zijn de testikels, die zitten bij een haan helemaal binnenin het lijf: ![]() Helemaal schoon op tafel: ![]() En later zag het er zo uit: ![]() Er is hier al duidelijk verschil te zien tussen de twee Bresse hanen (de lichte karkassen) en onze eigen haantjes die een duidelijk gelige kleur hebben. Na wegen bleek dat de Bresse hanen beide ruim 1200 gram wogen, onze eigen hanen wogen zo rond de 1000 - 1100 gram. Morgenavond gaan ze de oven in, aangezien het topic nu toch in CUL staat kan ik daar ook wel wat foto's van maken. Dan proeven we ook of er nu echt verschil is in de smaak tussen de twee soorten. | |
tjoptjop | zaterdag 9 oktober 2010 @ 22:55 |
Tof om eens te zien. | |
golfer | zaterdag 9 oktober 2010 @ 22:57 |
Lekker hoor. Bresse kippen. ![]() | |
Isegrim | zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:01 |
Tvp voor morgen, interessant! | |
tjoptjop | zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:01 |
Ben benieuwd naar de smaaktest | |
Lod | zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:26 |
Volgens mij is het overigens in Nederland verboden om zelf te slachten. Niet dat Ik er mee zit verder, maar dit topic kan tegen je gebruikt worden :p | |
uniekhoorn | zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:31 |
Heerlijk! Dat deed mijn vader vroeger ook. Daarnaast ook haasjes afschieten en slachten... Maar het lijkt mij een dun kippetje met niet al teveel smaak? | |
Isegrim | zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:32 |
Kippen en ander kleinvee mag je volgens mij gewoon zelf slachten. En anders kraait er geen haan naar. ![]() | |
stavromulabeta | zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:33 |
quote:Nee hoor, van dat kleine grut mag je zelf slachten, mits het vakkundig gebeurt. Grotere beesten zoals varkens, schapen, koeien en nijlpaarden zijn een ander verhaal. | |
Miss_Isis | zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:51 |
Volgens mij is slachten van kippen voor eigen gebruik gewoon toegestaan. Varkens, schapen, geiten etc. mag uiteraard niet, hier zit ook heel veel papierwerk aan vast omdat deze allemaal geregistreerd moeten worden. Varkens mag je zelfs niet thuis laten slachten door een erkend slager, die moeten verplicht in een slagerij/slachthuis worden gedood (daar kwamen we twee jaar geleden achter toen we onze slachtvarkens wilden laten slachten). @ Uniekhoorn: Wat betreft de smaak denk ik dat het wel goed zit. De haantjes hebben hun hele leven lekker rondgewandeld en gezond en gevarieerd gegeten. Ze zijn wel wat mager, maar dat gele wat je op de foto's van het schoonmaken ziet is allemaal vet. Ze hebben dus wel degelijk een vetlaagje, maar zijn niet zo volgevreten als de doorsnee plofkip (daar hebben we er trouwens ook nog 4 van rondlopen, die gaan over een paar weken de pan in). 1200 gram is verder een doorsnee gewicht voor een haantje dat je op de markt bij de poelier koopt, daar kun je vaak kiezen uit 1200 of 1500 gram. Maar we gaan morgen ![]() | |
PKfotografie | zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:59 |
even volgen ook al kan ik moeilijk kippen houden op het balkon | |
Ou-Tannu | zondag 10 oktober 2010 @ 00:21 |
hm.. toch maar een TVPtje.. met name voor de rest ![]() | |
uniekhoorn | zondag 10 oktober 2010 @ 00:36 |
Ben benieuwd... Het zal best heerlijk smaken ![]() Eet smakelijk | |
NoCigar | zondag 10 oktober 2010 @ 01:12 |
Ach, wat interessant. Ook die smaaktest is leuk. Ik heb zelf nog nooit een zoogdier doodgemaakt bedenk ik me net- indirect wel trouwens: een enkel muisje- maar ik neem aan dat ik het wel zou kunnen. Alleen de eerste keer lijkt me wel tegenvallen. Ik ga er vanuit dat de slachter het vaker gedaan heeft: hoe heeft ie dat geleerd? Vier kippen in de oven, niet wat veel? Smakelijk in ieder geval. | |
sigme | zondag 10 oktober 2010 @ 07:55 |
Mooi topic! Lijkt erg op mijn werkwijze ![]() Paar vraagjes: wat voor mes gebruik je voor het kopafsnijden? Ik heb een (groot gekarteld) broodmes gebruikt, zo te zien heb jij een klein keukenmes? En je klemt haan tussen de knieen, nek straktrekken? Ik had de haan opgehangen, poten door een stropje. Ik denk dat ik daardoor minder goed de nek strak kon trekken dan in jouw opstelling. Je slaat de haan niet eerst bewusteloos zo te zien. Dat doe ik wel. De veren losser maken doe ik gewoonlijk ook wat anders, grote pan heet water en daar het beest in onderdompelen. Onze haantjes zijn nog lang niet zo groot. Ik zag ze vanochtend wel de eerste vechtbewegingen maken.. [ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 10-10-2010 08:27:18 ] | |
Rezzy | zondag 10 oktober 2010 @ 08:03 |
Erg gaaf topic! Leuk om te zien en ben erg benieuwd naar de smaaktest. | |
Pietverdriet | zondag 10 oktober 2010 @ 10:57 |
* Pietverdriet kijkt lekker mee. | |
Haijo | zondag 10 oktober 2010 @ 11:03 |
Lekker! Ben benieuwd hoe dat eruit komt te zien! | |
Mirjam | zondag 10 oktober 2010 @ 11:05 |
heftig ![]() maar ik ben erg benieuwd hoe de kippen smaken, en of je erg het verschil proeft! | |
Pietverdriet | zondag 10 oktober 2010 @ 11:12 |
quote:Hoe is het met je kippenkatje? | |
Mirjam | zondag 10 oktober 2010 @ 11:15 |
quote:m'n wattes? | |
conleche | zondag 10 oktober 2010 @ 11:16 |
quote:Hij is in de war met iemand anders. DIe een katje heeft in haar kippenren. ![]() Katje denkt dat ze een kip is | |
Tarado | zondag 10 oktober 2010 @ 11:18 |
Ik krijg er nu al trek in, zou je ze ook kunnen wegen na braden, dit om het vochtverlies te vergelijken? | |
Pietverdriet | zondag 10 oktober 2010 @ 11:21 |
quote:sorry, het was Bloodymary die een kat had die dacht dat ze een kip was, my bad | |
Erasmo | zondag 10 oktober 2010 @ 11:21 |
quote:Ik heb ook wel eens een paar kippen geslacht maar ik heb een andere werkwijze, ik laat ze iemand op het hakblok leggen en de nek strekken, daarna een flinke klap met de hakbijl en de kop is er meestal in één keer af. Minst leuke gedeelte vind ik de organen eruit halen, wat een luft komt daar af zeg ![]() | |
Noek | zondag 10 oktober 2010 @ 11:31 |
Is een bijl dan niet beter, of zeg ik nu hele domme dingen? Het lijkt me dat je met zo'n mesje echt moet snijden en dat duurt even. Een bijl lijkt me meer 1,2, hatzee. | |
Erasmo | zondag 10 oktober 2010 @ 11:33 |
quote:Wat ik dus doe ![]() | |
Isegrim | zondag 10 oktober 2010 @ 11:47 |
quote:Hoeveel duimen van je assistenten heeft dat gekost? ![]() | |
RobinOok | zondag 10 oktober 2010 @ 11:50 |
quote:Een geen zuigkipjes? Die nog zo lief bij moeder aan de borst drinken? ![]() | |
Erasmo | zondag 10 oktober 2010 @ 11:56 |
quote:Geen ![]() ![]() | |
sigme | zondag 10 oktober 2010 @ 11:57 |
quote:Meestal.. Ik ben dan de partij die de haan vast mag houden, dan doe ik het liever alleen en met een mes ![]() | |
Noek | zondag 10 oktober 2010 @ 11:58 |
quote:Oh ja, stom. ![]() | |
NoCigar | zondag 10 oktober 2010 @ 12:42 |
quote:Kan ik uren naar kijken ![]() [ Bericht 4% gewijzigd door NoCigar op 10-10-2010 14:02:37 ] | |
Red_85 | zondag 10 oktober 2010 @ 13:26 |
Valt me nog mee dat dit topic tot nu toe gevrijwaard is gebleven van nare vegetariers of veganisten. Erg tof om te zien, sterker nog, ik zou het graag zelf een keer willen doen. Kill it, cook it, eat it zeg maar. | |
RobinOok | zondag 10 oktober 2010 @ 13:36 |
Ssssssssssssssssssssssssssssssssssssstttt, zeg nou niks. | |
ASSpirine | zondag 10 oktober 2010 @ 14:22 |
Heeft de Bresse kip ook niet een typische voer nodig dat in Frankrijk wordt gebruikt voor zijn smaak? Of is zijn structuur/smaak eigen aan de soort kip? Heb werkelijk geen idee ![]() | |
Pietverdriet | zondag 10 oktober 2010 @ 14:24 |
quote:Jep, mais en boekweit, lokaal verbouwd, plus was ze zelf in de weilanden vinden (gras bijvoorbeeld) | |
du_ke | zondag 10 oktober 2010 @ 14:33 |
leuk en herkenbaar stuk. Benieuwd of ze ook goed smaken ![]() | |
DarkElf | zondag 10 oktober 2010 @ 14:33 |
Tsjah het slachten is niet leuk om te zien maar weten dat je kippen een goed leven gehad hebben de ruimte om te groeien en goed voer maakt het prima natuurlijk. En als je ze dan ook nog op een goeie snelle manier slacht zonder teveel stress.... beter dan al die zielige kippen die nooit de zon zien, nauwelijks ruimte hebben en volgedouwd worden met troep... Geef mij maar een blije kip dan ook al is hij voor t eten. Later als ik groot ben wil ik ook blije kippen (nou ja tot het moment dat je ze doodmaakt natuurlijk) ![]() | |
Miss_Isis | zondag 10 oktober 2010 @ 14:48 |
Wat een boel reacties alweer! En wel fijn dat er normaal over gesproken kan worden ![]() @ NoCigar: Kip is geen zoogdier maar een vogel natuurlijk he ![]() 4 kippen valt trouwens wel mee qua hoeveelheid, we eten er met 5 volwassenen van. Zoals ik al zei wogen ze schoon 2x 1200 en 2x 1000-1100 gram, niet absurd veel dus. Ik zal ze na het bakken eens opnieuw wegen om te zien hoeveel het dan is. En er blijft ook voldoende over waarschijnlijk om maandag of dinsdag op brood te doen ![]() ![]() @ sigme: mijn vader is de slachter, ik heb alleen de foto's gemaakt. Hij legt de kip op de grond, met de linker knie op de poten. Met de rechter hand trekt hij de kop omhoog, met links snijd hij in één beweging de kop eraf. Het mes is niet het kleine schilmesje dat je op de foto zag, die was alleen voor het schoonmaken. Het slachtmes is deze (foto gemaakt door mijn 9 jarig neefje die ook wilde kijken, toch maar even in spoiler vanwege bloed etc.): SPOILERDe hanen zijn inderdaad niet bewusteloos maar het gaat zo snel dat ze er echt niets van merken. Om ze met één klap knock out te slaan brengt waarschijnlijk net zoveel stress met zich mee als de methode die we nu gebruiken. Het is echt letterlijk binnen twee tellen gebeurd, als je met je ogen knippert mis je het al. @ Noek: de bijl-methode vraagt om een hele scherpe bijl, een hakblok en twee vrijwilligers, eentje om vast te houden (met gevaar voor eigen vingers) en eentje om te hakken. De methode die wij gebruiken is heel erg snel, er wordt niet gezaagd of zo voor de nek door is, het mes is belachelijk scherp (wordt elke keer vers geslepen) en het is in twee seconden gebeurd door één persoon. @ ASSprine: ja, echte poule de Bresse (is een beschermde term ook, net als bv champagne) uit de omgeving van Bresse krijgen wel ander voer, met melk geloof ik ook nog. En als ze geslacht zijn worden ze nog in linnen gedrenkt in melk gewikkeld. Het schijnt dat ze daar nog zachter van worden. Maar goed, zo ver gaan we dan weer niet. Ze lopen gewoon lekker rond, krijgen gemengd graan als voer (geen opfokvoer of legkorrel oid) en restjes groenten/brood/pasta/rijst. En verder wat ze zelf kunnen vinden en vangen. Maar goed, vanavond de smaaktest! Straks worden ze gekruid en ze gaan denk ik rond een uur of 5 de oven in. En daarna opeten! We eten vanavond een klassieke combi, verder niets speciaals: kip, patat en appelmoes ![]() ![]() | |
golfer | zondag 10 oktober 2010 @ 17:31 |
Overigens zijn jouw haantjes wel aan de magere kant. Ik lees net op internet dat de echte Bresse kippen een slachtgewicht hebben van 2,25 tot 2,75 kg voor de hanen, en 1,75 tot 2,25 kg voor de hennen. | |
RobinOok | zondag 10 oktober 2010 @ 17:58 |
quote:Zeker weten dat dat geen kapoenen zijn? ![]() | |
Miss_Isis | zondag 10 oktober 2010 @ 18:00 |
Klopt, deze zijn ook nog maar 6 maand oud en verder niet vetgemest. En door ze maar twee keer per dag alleen graan te voeren en ze verder vrij rond te laten lopen in de wei en zelf hun eten te laten regelen worden ze minder zwaar. Ze zitten inmiddels in de oven trouwens, foto's volgen ![]() edit: de foto's, links steeds onze twee zelfgefokte haantjes, recht de twee poule de Bresse haantjes. Alle vier zijn op dezelfde manier klaargemaakt dus enig verschil in smaak kan daar niet aan liggen. Nog eens helemaal uitgespoeld en schoongemaakt op het rooster op het aanrecht: ![]() Gekruid en klaar om de oven in te gaan: ![]() In de oven: ![]() ![]() En nu maar wachten! ![]() [ Bericht 30% gewijzigd door Miss_Isis op 10-10-2010 18:12:01 ] | |
golfer | zondag 10 oktober 2010 @ 18:14 |
Lekkere grote oven heb je. ![]() | |
Miss_Isis | zondag 10 oktober 2010 @ 18:17 |
quote:We hebben er zelfs twee, dit is de grote, rechts ervan zit nog een kleintje (ideaal voor afbakbroodjes, croissantjes, etc.). En het fornuis zelf heeft maarliefst zes pitten en een fry top, echt ideaal! | |
Vandaag... | zondag 10 oktober 2010 @ 18:30 |
Leuk topic! Wat zit er op/in aan kruiden? | |
Noek | zondag 10 oktober 2010 @ 18:38 |
quote:Ah zo, bedankt voor het antwoord. 2 seconden is idd snel. Laten jullie ze ook lopen zonder kop? ![]() ![]() Ze zien er iig blij uit zo met de handjes in de lucht. Hopelijk smaken ze lekker! Hebben jullie nog meer beesten die jullie slachten of laten slachten? | |
Miss_Isis | zondag 10 oktober 2010 @ 18:58 |
quote:Het gaat echt heel snel, bij de eerste was ik zelfs bijna te laat met een foto nemen omdat het al gebeurd was voor ik kon klikken. En nee, we laten ze niet lopen zonder kop, daar krijg je zo'n knoeiboel van met bloed enzo ![]() Op het moment hebben we geen andere dieren die we slachten (behalve nog meer kippen dan). Vroeger slachtte mijn vader soms wel eens een konijn (ik leerde toen ik klein was al snel het verschil tussen 'knuffel konijnen' en 'opeet-konijnen'). Toen ik een jaar of 4 was hebben we ook twee slachtvarkens gehad, en twee jaar geleden opnieuw. We hebben toen twee biologische biggen (Koosjer en Halal) gekocht bij de plaatselijke bio-boer en zelf opgefokt. Waren hele leuke en lieve beesten, en die hebben we toen bij de slager in het dorp laten slachten. Halal (links) en Koosjer (rechts): ![]() | |
Noek | zondag 10 oktober 2010 @ 19:03 |
quote: ![]() ![]() | |
Miss_Isis | zondag 10 oktober 2010 @ 19:05 |
quote:Bedankt ![]() ![]() ![]() ![]() | |
RobinOok | zondag 10 oktober 2010 @ 19:10 |
quote:'t Is hier geen CUL-kerk hoor. 't Blijft gewoon een FOK-kerk. ;-) | |
Isegrim | zondag 10 oktober 2010 @ 19:29 |
Niks mis met kant-en-klare kipkruiden vind ik. Daar zit weinig rotzooi in. ![]() | |
golfer | zondag 10 oktober 2010 @ 19:53 |
quote: ![]() | |
uniekhoorn | zondag 10 oktober 2010 @ 19:57 |
Karbonade ![]() Kip ziet er heerlijk uit! | |
Vandaag... | zondag 10 oktober 2010 @ 20:04 |
quote:Klinkt heerlijk! ![]() ![]() | |
Miss_Isis | zondag 10 oktober 2010 @ 21:54 |
Nou, het is gebeurd hoor! Kip opgegeten, en restjes zijn inmiddels opgeborgen in de koelkast. Eerst maar eens de foto's. Kip is klaar, hier is er al eentje uit de oven gehaald, de andere drie liggen nog te wachten: ![]() Uit de oven, op een groot bord: ![]() Doormidden geknipt met de vleesschaar ziet het er zo uit: ![]() Dit zijn (waren ![]() ![]() En dit de poule de Bresse hanen: ![]() En zo zag mijn avondeten er uit! Apart bordje met 1/2 Bresse haan en een drumstick van één van de eigen haantjes om te kunnen vergelijken, schaaltje stoofpeertjes, schaaltje appelmoes en patat ![]() ![]() En dan de smaaktest... Het eerste dat opviel was het verschil in formaat. Ik heb één van de eigen haantjes en één van de Bresse haantjes gewogen. Het eigen haantje kwam (na bereiding dus) op zo'n 950 gram. De Bresse haan kwam op ong. 1150 gram (de precieze getallen ben ik helaas vergeten). Ze hebben beiden ongeveer 50 gram aan vocht verloren, ik heb eigenlijk geen idee hoe zich dit verhoud tot supermarktkip. Qua smaak moet ik eerlijk zeggen dat ik (en de rest van de familie ook) geen verschil kon proeven tussen de twee soorten. Het enige verschil zat in het formaat en de hoeveelheid vlees per haantje. Het verschil met productiekip is wel erg duidelijk, onze kip is steviger en wat taaier, en heeft duidelijk meer smaak. Het leek ook alsof onze kip steviger in elkaar zit dan supermarktkip, er kwam nog aardig wat geweld bij kijken om de drumstick van de poot te krijgen en om de poot van het karkas te breken (ja, ik heb met mijn handen gegeten ![]() Het eindoordeel was dat het erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar is (wat goed uitkomt gezien de hoeveelheid haantjes die we nog rond hebben lopen). De volgende keer gaan we denk ik eens een ander recept proberen. Wellicht coq au vin of iets soortgelijks, of gewoon bakken in de koekenpan misschien. De twee oudere hanen (ouder dan een jaar, vader van deze haantjes) gaan in ieder geval rond december geslacht worden en die gaan in de ragout en kippensoep, precies op tijd voor Kerst ![]() | |
uniekhoorn | zondag 10 oktober 2010 @ 21:56 |
Super!! Heel smakelijk. Leuk zo'n verslag ![]() | |
Isegrim | zondag 10 oktober 2010 @ 22:51 |
Hoewel ik net heb gegeten, krijg ik trek van de plaatjes. ![]() | |
Tarado | zondag 10 oktober 2010 @ 23:01 |
Leuk topic, lekker ![]() ![]() | |
RobinOok | zondag 10 oktober 2010 @ 23:04 |
Taai en droog dus. Precies wat ik al vermoedde. ![]() | |
golfer | zondag 10 oktober 2010 @ 23:05 |
Je zou, ter vergelijking, eens een echte Bresse-haan of -kip moeten kopen en bereiden en dan het verschil proeven. Zo eentje dus: ![]() | |
Isegrim | zondag 10 oktober 2010 @ 23:06 |
quote:Ze verkopen die bij mij om de hoek. Is het 't geld waard? | |
golfer | zondag 10 oktober 2010 @ 23:08 |
quote:Geen idee, want zelf nog nooit gekocht/bereid. ![]() | |
Isegrim | zondag 10 oktober 2010 @ 23:14 |
Wat heb ik nou aan jou? ![]() ![]() Wel jammer dat je geen kippen kunt houden op een balkon. ![]() | |
ASSpirine | zondag 10 oktober 2010 @ 23:18 |
Ik weet wel dat de Bresse kip met hoofd en de poten er nog aan wordt verkocht, tenminste, in Frankrijk. Mijn smaakpalet is niet zo gesofisticeerd als die van Heston Blumenthal, maar hij heeft wel de Bresse gekozen voor zijn roast chicken. | |
RobinOok | zondag 10 oktober 2010 @ 23:26 |
Denk dat als ik ooit een Bresse Kip in huis zou hebben ik inderdaad 't recept van Blumenthal als leidraad zou nemen. Maar ja, dit waren haantjes, dat is toch weer heel wat anders. | |
Isegrim | zondag 10 oktober 2010 @ 23:27 |
Die recepten van Blumenthal zijn altijd zo ingewikkeld. Hij heeft een recept voor een Indiase curry dat vele pagina's lang is. ![]() | |
RobinOok | zondag 10 oktober 2010 @ 23:52 |
Met een kip van 40 euro (zoiets toch?) wil ik 'm wel graag perfect gegaard hebben. En ach, ik geloof dat dat recept van Blumenthal nog niet zo heel ingewikkeld is. Vooral omdat ik weet dat die Bresse kip gewoon anders is dan wij gewend zijn. Dus je hebt echt voor je het weet een droge, taaie kip op je bord liggen. En dat zou me echt aan mijn hart gaan. | |
Isegrim | zondag 10 oktober 2010 @ 23:53 |
Dat is zonde van het geld inderdaad. ![]() | |
golfer | maandag 11 oktober 2010 @ 00:23 |
quote:Een kapoen is nog wat duurder: http://www.foodlog.nl/cafe/bericht/een_haan_voor_bijna_100_euro/ | |
Tezz | maandag 11 oktober 2010 @ 08:02 |
Top verslagje! Leuk hoor.... | |
Miss_Isis | maandag 11 oktober 2010 @ 11:54 |
quote:Haha, nou dat was niet wat ik bedoelde hoor. Het is zeker steviger vlees dan productiekip, maar niet echt taai en absoluut niet droog. Het is gewoon heel anders van structuur ![]() Maar goed, een echte Bresse kip smaakt natuurlijk ook anders vanwege de andere voeding en manier van houden. Helaas hebben wij er niet zoveel tijd en moeite voor over om ze uitvoerig vet te gaan mesten. We hebben ook nog 4 plofkipjes rondlopen, als die binnenkort geslacht gaan worden is het verschil echt overduidelijk. Die mesten zichzelf namelijk vet, ze eten veel meer en blijven het liefst een beetje in de zon liggen chillen. Die zijn nu al zwaarder dan de Bresse hanen terwijl ze half zo oud zijn. Leuk weetje misschien, het met de kop en poten eraan verkopen van Bresse kip doen ze zodat te zien is dat het echte poule de Bresse is. Ze hebben namelijk kenmerkende blauwe poten en een hele grote rode kam. Het lijf van de meesten is wit (zeker voor de slachtkippen, oogt ook mooier als ze geplukt zijn), samen vormen dat de kleuren van de Franse vlag ![]() | |
Thrar | maandag 11 oktober 2010 @ 12:20 |
bedankt voor het leuke verslag! heb er honger van gekregen ![]() ![]() | |
RobinOok | maandag 11 oktober 2010 @ 14:51 |
[quote]Op maandag 11 oktober 2010 11:54 schreef Miss_Isis het volgende: Jaja, snap ik, taai en droog is oneerbiedig gezegd, maar toch noem ik dat zo. ;-) In China worden de kippen ook altijd met poten en kop verkocht. En zelfs in je soep geserveerd, want ook dan wil je zien dat het een zwartpoot was of zo. ![]() | |
tjoptjop | maandag 11 oktober 2010 @ 14:52 |
Konijnen worden toch ook altijd met kop verkocht omdat het anders heel erg lijkt op een kat? | |
RobinOok | maandag 11 oktober 2010 @ 14:55 |
Nee. | |
tjoptjop | maandag 11 oktober 2010 @ 15:01 |
quote:Ik zat warm | |
RobinOok | maandag 11 oktober 2010 @ 15:18 |
'k Heb nooit haas of kat gegeten of zelfs maar gezien in China. Had er ook niet van gehoord. | |
tjoptjop | maandag 11 oktober 2010 @ 15:42 |
quote:Weer wat geleerd ![]() In bijv. Spanje dus nooit konijn zonder kop kopen ![]() | |
RobinOok | maandag 11 oktober 2010 @ 16:16 |
Een konijn is geen haas, maar dan nog zou ik er niet mee zitten. | |
Pietverdriet | maandag 11 oktober 2010 @ 16:39 |
quote:Ik frankrijk wordt konijn ook met kop verkocht, heb nog ergens een portugees recept voor kat, maar we dwalen af | |
sigme | maandag 11 oktober 2010 @ 17:41 |
Ik ben van plan onze haantjes voor bereiding te pekelen. Dat zou ze malser moeten maken. | |
Pietverdriet | maandag 11 oktober 2010 @ 17:53 |
quote:Hooguit zouter. Als je kip mals wilt hebben moet je jong slachten of oude kip marineren en stoven Of je kan papaya enzymen gebruiken het vlees malser te maken, wordt verkocht in potjes in het kruidenrek | |
conleche | maandag 11 oktober 2010 @ 17:57 |
Ik zou het ook stoven tot het vlees van de botten valt. ![]() | |
Pietverdriet | maandag 11 oktober 2010 @ 17:58 |
quote:Aanbraden met gerookt spek en dan blussen met een straffe rode wijn, wat kruiden erbij, knoflook, later sudderen tot moddergaar. | |
tjoptjop | maandag 11 oktober 2010 @ 18:02 |
En larderen? | |
Isegrim | maandag 11 oktober 2010 @ 18:03 |
quote:Een kiwi in je marinade werkt ook uitstekend! En nee, het smaakt dan niet naar kiwi. Hoe rijper de kiwi, hoe beter! | |
sigme | maandag 11 oktober 2010 @ 18:03 |
quote:Dat is werkelijk niet wat mijn kookboeken daarover schrijven. quote:Mijn ervaring is dat dat dergelijke haantjes niet echt helpt. | |
Thorical | dinsdag 12 oktober 2010 @ 11:48 |
Het woord is al 2 keer gevallen, kapoen. Hoe maak je van een haan een kapoen en nu weet ik waarom ik ze nooit in de winkel zie.Een gecastreerde haan heet een kapoen en wordt ongeveer twee keer zo groot als een ongecastreerde haan. Het vet van de haan verspreidt zich na de castratie namelijk over de spieren. Dat maakt het vlees zacht en heel smakelijk. Een kapoen is verder gemakkelijk van een gewone haan te onderscheiden doordat hij een kleinere kam en kinlellen heeft en een minder verenpracht aan de hals en op het eind van de rug. Een haan castreer je door een insnede te maken achter de ribben en met een vinger de balletjes, die onder het rugbeen zitten, naar buiten te halen en met een scherp mes af te snijden. Daarna de snede bij de ribben weer dichtnaaien. Uit het oogpunt van dierenwelzijn is een verdoving aan te bevelen. De ingreep kan het best door een dierenarts worden uitgevoerd. Vroeger was het castreren (= lubben) nog een apart beroep, maar dat is uitgestorven. Zijn er trouwens fokkers die een kapoen of wat hebben rondlopen? [ Bericht 70% gewijzigd door Thorical op 12-10-2010 17:34:28 (hoe en wat.) ] | |
ASSpirine | dinsdag 12 oktober 2010 @ 11:57 |
Van wat ik heb begrepen, is dat hetzelfde principe als een os maken. Maar omdat de testikels bij een haan in het lichaam zitten, is dat meer dier onvriendelijker en dus niet verkrijgbaar in een gewone supermarkt. PS Voor degene die geïnteresseerd is, de perfecte roast chicken van Heston Blumenthal [ Bericht 57% gewijzigd door ASSpirine op 12-10-2010 16:20:13 ] | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 12 oktober 2010 @ 16:56 |
Waarom de net geslachte kip overgieten met kokend water, en niet gewoon in een emmer kokend water kiepen? ![]() ![]() quote:Of een kiwi meeprakken ![]() quote:Het lijkt mij ook veel lastiger, tijdrovender, dus duurder om te doen... | |
Miss_Isis | dinsdag 12 oktober 2010 @ 17:46 |
quote:Hij wordt alleen overgoten omdat het water overal moet komen, maar wel kort. Als hij te lang in het water blijft dan gaat het vel kapot. En als je hem met bloed en al in een emmer kokend water doet wordt dat denk ik een behoorlijk bloederige smeerbende ![]() Maar even onderdompelen in een emmer kokend water als hij al uitgebloed is zou denk ik ook wel kunnen, alleen moet de emmer dan voller zijn zodat de kip er helemaal onder kan. En dan moet je een grotere pan hebben om voldoende water in te koken, en dan duurt het weer langer tot er nieuw water aan de kook is... etc. Oh, en was trouwens nog een tussenstap vergeten. Nadat de kip schoon op de tafel lag en voordat hij op het ovenrooster terecht kwam is hij nog even afgebrand met een gasbrander en heeft-ie in een emmer koud water gestaan. Het branden is om flieters van veren die achtergebleven zijn weg te branden en het in het water staan is om restjes bloed etc. weg te spoelen en alles nog wat extra schoon te maken. Volgende keer gaan we waarschijnlijk inderdaad voor een stoof-achtige bereiding, en de tip van de kiwi lijkt me ook nuttig om eens te proberen ![]() ![]() edit: en over kapoeneren: dat is toch nog erg lastig om te doen. Zoals gezegd (en zoals ook was te zien op een van de slachtfoto's) zitten de testikels bij hanen helemaal binnen in het lijf. Ik heb wel eens een how-to met foto's gezien van zelf kapoeneren, maar ik vind het eigenlijk een beetje sneu. Het gebeurd ook zonder verdoving en ik vind het zielig om een haan zo te behandelen. Dat moet haast wel pijn doen als je een gat maakt in hun zij om vervolgens hun testikels eruit te trekken. Dus nee, voor ons dan maar een iets taaier maar diervriendelijker haantje ![]() Kapoeneren gebeurd trouwens niet op grote schaal omdat de huidige generatie slachtkippen zo snel zo vet wordt dat het weghalen van testikels helemaal geen toegevoegde waarde meer heeft. Ze worden toch al met een week of 8 geslacht, dan werken die hormonen uberhaupt nog nauwelijks. | |
RobinOok | dinsdag 12 oktober 2010 @ 18:12 |
Sneu en zielig lijken me understatements in die geval. Pure dierenmishandeling om hanen zo te castreren. Ik mag toch hopen dat dat in NL gewoon verboden is. | |
Miss_Isis | dinsdag 12 oktober 2010 @ 18:26 |
Tja, tot voor heel erg kort mochten biggetjes ook gewoon onverdoofd gecastreerd worden. En dat is toch ook geen pretje voor die dieren... Ik zou dus eigenlijk niet weten of het verboden is, maar ik verwacht niet dat het veel gebeurd. | |
RobinOok | dinsdag 12 oktober 2010 @ 18:28 |
quote:Nee, maar dat is echt niet te vergelijken hoor! Twee sneetjes in de ballen en hop, je floept ze eruit. Maar in die haan gaan ze zitten peuren. Nee, echt, niet te vergelijken qua gruwelijkheid of pijn. | |
Miss_Isis | dinsdag 12 oktober 2010 @ 18:52 |
Ja, het lijkt me inderdaad erg pijnlijk. Toch lijkt het me ook voor de big geen pretje, ook al gebeurd het sneller. Ik heb de link trouwens nog eens opgezocht, hier is te zien (met duidelijke foto's) hoe het kapoeneren (is dat een woord..?) gebeurd. http://www.backyardchickens.com/forum/viewtopic.php?pid=2489274 | |
Tarado | woensdag 13 oktober 2010 @ 09:18 |
Naar aanleiding van jouw kip verhaal zelf gisteren ook kip gebraden, kip bij de Sligro gekocht, daar hebben ze ook Bresse kip maar die was 30 euro (1,8 kg) , ik koop meestal een franse fermier label rouge kip zeg maar een franse boerenkip, deze was 10 euro (1,5kg), ik hak de kip in zessen peper en zouten, dan aanbraden in de roomboter en daarna in de oven, heerlijk! sorry geen uitgebreid verhaal met foto's![]() | |
kletsbets | vrijdag 15 oktober 2010 @ 22:54 |
Die patat ziet er niet uit alsof je die zelfgesneden hebt? | |
Studente18 | zondag 31 oktober 2010 @ 12:31 |
Gadverdamme, die ingewanden bah | |
Isegrim | zondag 31 oktober 2010 @ 12:36 |
Zinvolle toevoeging. ![]() | |
Miss_Isis | zondag 31 oktober 2010 @ 12:41 |
![]() ![]() | |
Ou-Tannu | zondag 31 oktober 2010 @ 12:49 |
precies ![]() alleen om dr na de kijken vlak voor het eten is af te raden ![]() | |
pasopikbijt | dinsdag 16 augustus 2011 @ 21:20 |
Off-topic kickje voor hanenmishandeling ![]() Oh my god wat afschuwelijk zeg! Geen verdoving ofzo, doen we niet aan. We binden hem gewoon vast en hangen er gewichten aan zodat we rustig in zn buik kunnen snijden en de balletjes eruit kunnen graaien terwijl die toekijkt. Gadverdamme ![]() |