Ik zou het ook niet doen, simpelweg omdat het zoveel dakruimte inneemt. Het is sowieso de vraag of thin film echt door gaat breken of dat het zodra het succesvol wordt overschaduwd wordt door nieuwere technieken.quote:Op maandag 18 juli 2011 23:28 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Ik heb er niet aan gemeten of wat dan ook, maar dat is wel de gangbare verwachting als ik zo links en rechts rondlees. Bovendien kun je ook de normale panelen voor vrijwel die prijs krijgen (maar dan zonder bevestigingsmateriaal) dus ik zie het voordeel niet van die gok.
Als je je omvormer(s) op zolder monteert kun je per aparte groep gewoon tot 3680W (16A) aan omvormers aansluiten. En om daaraan te komen heb je toch echt al behoorlijk wat panelen op je dak liggen. (daar heb je bv al 17 panelen van 220Wp a 1,65meter x 1 meter voor nodig, dus 28m2)quote:Op dinsdag 19 juli 2011 11:20 schreef Vonkenboer het volgende:
Als ik de omvormers op zolder installeer; aan hoeveel loze leidingen heb ik dan voldoende ?
Is het genoeg als ik bijvoorbeeld van de zolderverdieping twee of drie 3/4 leidingen naar de meterkast leg ? Puur om een beetje op de toekomst voorbereid te zijn.
Dat ligt aan de specs van de omvormer. Sommige beginnen bij 53grd al de output te knijpen, anderen pas bij 80 grd. Je hebt ze met passieve koeling, maar ook met actieve koeling (ben ik geen voorstander van, ik heb niet zoveel vertrouwen in die ingebouwde fans, die zou ik preventief elke 4 jaar zelf vervangen.quote:Op dinsdag 19 juli 2011 11:36 schreef Vonkenboer het volgende:
Maar het zou toch niet zo gek gaan dat ik die dingen dan actief zou moeten gaan koelen ?
Valt wel mee hoor, qua rendementsverbetering zitten de huidige panelen al vrij dicht tegen het plafond, en qua kosten zullen ze ook niet zo superveel meer dalen. Bovendien loop je ook gewoon een hoop opbrengst mis, wat je nu allemaal van de grote maatschappijen betrekt.quote:Op dinsdag 19 juli 2011 11:20 schreef Vonkenboer het volgende:
Ik "lurk" regelmatig in dit topic zonder echt te posten; nu ligt ons dak in de zuid / zuidwestelijke richting, de hellingshoek is niet heel erg groot (beneden de 36 graden).
Over een jaar of vijf verwacht ik wel dat zonnepanelen in prijs dalen en in capaciteit omhoog zijn gegaan vanwege alle nieuwe technieken enzoen dan wordt het in mijn ogen pas interesant om erin te gaan investeren. Binnenkort (+/- 1 á 1,5 jaar) wordt er in huize vonk het nodige aangepakt en er zijn dan ook mogelijkheden om vanaf de zolder leidingen te leggen naar de meterkast; waar dan later eventueel kabels door heen gelegd zouden kunnen worden voor eventuele toekomstige zonnepanelen
.
Als ik de omvormers op zolder installeer; aan hoeveel loze leidingen heb ik dan voldoende ?
Is het genoeg als ik bijvoorbeeld van de zolderverdieping twee of drie 3/4 leidingen naar de meterkast leg ? Puur om een beetje op de toekomst voorbereid te zijn.
Het koelingsprobleem valt simpel doch effectief op te lossen, neem een 12V computerfan een paar losse zonnecellen. Zo stel je automagisch koelingsvraag en stroomtoevoer 1:1 op elkaar afquote:Op dinsdag 19 juli 2011 11:36 schreef Vonkenboer het volgende:
Beneden bij de meterkast is bij ons geen plaats om de omvormers kwijt te worden; daar is de kast eigenlijk gewoon te klein voor. Op zolder is echter wel plaats te maken !
Nu zullen ze natuurlijk idd. wel wat meer te lijden hebben op zolder; doordat die omvormers zelf ook vrij warm worden en de zolder natuurlijk niet de koelste plek is. Maar het zou toch niet zo gek gaan dat ik die dingen dan actief zou moeten gaan koelen ?
En 28m² is het dak nooit (of ik moet het dak van de buren ook gaan volzetten met zonnepanelen)
Het was dan ook slechts een praktijkvoorbeeld. Zolang je verbruikers en opwekkers maar gescheiden houdt conform 1010.quote:Op dinsdag 19 juli 2011 12:22 schreef Vonkenboer het volgende:
Ik heb geen eigen bedrijf en werk dus gewoon in loondienst; aan de EIA aftrek heb ik niks en aan de btw is dus ook niks te veranderen
De hr ketel hangt niet op zolder, daar hangt alleen een lampje met een schakelaar en wandcontactdoos die aangesloten zijn op de elektra van de verdieping daaronder. Dus eigenlijk heb ik aan één 3/4 leiding vanaf de meterkast naar de zolder dus voldoende.
Uiteraard maar ik kan het niet laten het nog even te benadrukken voor de andere fokkertjes die hier lurken.quote:Op dinsdag 19 juli 2011 12:34 schreef Vonkenboer het volgende:
Dat was mij als elektricien zijnde al bekend:)
Als ik het goed heb tot 2,25A. (Bij 230V dus 517Watt)quote:
Aan wie vraag je dat? Aan mij of 1 van de andere deelnemers?quote:Op donderdag 21 juli 2011 20:52 schreef Luxuria het volgende:
Ik werk bij een bedrijf dat zonnepanelen maakt en ontwikkelt. Jij ook denk ik? Heb het topic niet helemaal gelezen. Zo ja, bij welk bedrijf?
Een paar? Dat zijn er dan minimaal 24 aangezien een zonnecel ongeveer 0,5V oplevert. Gewoon een netadapter in combinatie met een tempsensor lijkt me een stuk efficienter.quote:Op dinsdag 19 juli 2011 12:05 schreef Erasmo het volgende:
Het koelingsprobleem valt simpel doch effectief op te lossen, neem een 12V computerfan een paar losse zonnecellen. Zo stel je automagisch koelingsvraag en stroomtoevoer 1:1 op elkaar af
Eigenlijk aan TS, maar jij en anderen mogen ook reageren als jullie bij zo'n bedrijf werkenquote:Op donderdag 21 juli 2011 20:54 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Aan wie vraag je dat? Aan mij of 1 van de andere deelnemers?
Oh, aan Oksel? Geen idee. Maar wellicht komt hij dat zelf nog even melden.quote:Op donderdag 21 juli 2011 21:26 schreef Luxuria het volgende:
Eigenlijk aan TS, maar jij en anderen mogen ook reageren als jullie bij zo'n bedrijf werken
Als iemand het goedkoper kan, wil dat natuurlijk niet gelijk zeggen dat het troep is. Je weet zelf ook wel dat de marge's op zonnepanelen de pan uit rezen. Dat kun je even volhouden, maar op een gegeven moment springen andere zakenmensen in dat gat. Dan kun je je aanpassen en eieren voor je geld kiezen, of je niet aanpassen en alles en iedereen de schuld geven.quote:Op donderdag 21 juli 2011 21:38 schreef Oksel het volgende:
Ik zit in de PV business ja. Op dit moment niet echt booming business vanwege de lage vraag, en het vele (goedkope) aanbod. Veel cowboys op de markt die voor 3 kwartjes lekkere goedkope troep bij je komen installeren.
Op naar de 20GW dan maar.quote:Op donderdag 21 juli 2011 21:55 schreef Luxuria het volgende:
Bij ons gaat het best lekker, in de eerste helft van dit jaar hebben we bijna 20 MW aan grootschalige PV-projecten gerealiseerd, en wij leveren ook echt hoge kwaliteit en zijn constant bezig met het verbeteren en vernieuwen van de producten.
Heb 2 cellen van 6 volt met een condensator er tussen, werkt prima en was voor 12 euro klaar(draadjes en condensator had ik al liggen).quote:Op donderdag 21 juli 2011 21:13 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Een paar? Dat zijn er dan minimaal 24 aangezien een zonnecel ongeveer 0,5V oplevert. Gewoon een netadapter in combinatie met een tempsensor lijkt me een stuk efficienter.
Dan heb je geen 2 cellen maar 2 paneeltjes van 6V. Dat kan wel, maar voor 12 euro koop ik ook 48Kwh. Een beetje 12 volt DC fan (9cm x 9cm) verbruikt 2,3W dus die kan daar 21.000 uur op draaien.quote:Op donderdag 21 juli 2011 22:38 schreef Erasmo het volgende:
Heb 2 cellen van 6 volt met een condensator er tussen, werkt prima en was voor 12 euro klaar(draadjes en condensator had ik al liggen).
Zo bedoel ik het ook niet, helemaal niet slecht bedacht zelfs.quote:Op vrijdag 22 juli 2011 23:01 schreef Erasmo het volgende:
Laat me nou![]()
Was ook meer een excuus om lekker te knutselen met spul uit de hobbydoosHeb trouwens nu een extra fan hangen voor het zolderraampje om de warmte af te voeren.
Naja, dat laatste is natuurlijk een bullshit argument. Net als het geneuzel van een pagina of wat terug dat de beugels van merk x zo om te buigen waren. Joh, als die beugels gewoon 30 jaar blijven zitten is er niets aan de hand. Kwestie van goeie coating en minder materiaal. Heb liever beugels van RVS die lekker meebewegen dan heftige beugels van 10mm staal dat wegroest terwijl je erbij staatquote:Op donderdag 21 juli 2011 21:38 schreef Oksel het volgende:
Ik zit in de PV business ja. Op dit moment niet echt booming business vanwege de lage vraag, en het vele (goedkope) aanbod. Veel cowboys op de markt die voor 3 kwartjes lekkere goedkope troep bij je komen installeren.
Mooi, mooi. Thuis hebben we een Barbas die dat gelukkig allemaal al automagisch kan alhoewel ik me moet inhouden om er geen stirling ventilator op te bouwenquote:Op zaterdag 23 juli 2011 00:02 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Zo bedoel ik het ook niet, helemaal niet slecht bedacht zelfs.
Ik heb alleen al gauw de neiging om ergens een sensor in te stoppenZo heb ik mijn HR-houtkachel ook gefinetuned met 2 tempsensoren, 12 fans en een processor om de fans traploos aan te sturen. Het resultaat is super, de woonkamer is razendsnel op temperatuur en er is nog maar weinig warmte die bij mij de schoorsteen uitgaat. (Maar dat mag niet te weinig zijn i.v.m. de trek en aanslagvorming, vandaar de processor die alles nauwkeurig in de gaten houdt)
Qua montagemateriaal voor schuin dak is clickfit gewoon koning.quote:Op zaterdag 23 juli 2011 00:28 schreef bleiblei het volgende:
[..]
Naja, dat laatste is natuurlijk een bullshit argument. Net als het geneuzel van een pagina of wat terug dat de beugels van merk x zo om te buigen waren. Joh, als die beugels gewoon 30 jaar blijven zitten is er niets aan de hand. Kwestie van goeie coating en minder materiaal. Heb liever beugels van RVS die lekker meebewegen dan heftige beugels van 10mm staal dat wegroest terwijl je erbij staat.
Ja. En daar is niets mis mee.quote:Op zondag 24 juli 2011 19:49 schreef Oksel het volgende:
Het is voor particulieren moeilijk kwaliteit te onderscheiden, dus kijkt men naar prijs.
Nou, qua levensduur zal het bij PV panelen elkaar niet zo veel ontlopen. (Maar als jij harde bronnen hebt die het tegendeel bewijzen dan graag)quote:Op zondag 24 juli 2011 20:30 schreef Oksel het volgende:
In dat geval maakt men bewust de keus, en weet men dat de kans dat de Indesit eerder kapot gaat groter is dan bij de Miele. Bij zonnepanelen koopt men onbewust een Indesit, terwijl men een Miele zou willen omdat het 30 jaar mee moet gaan.
Hoe kom je daarbij? 1 paneel is al meer waard dan alle bekabeling die eronder zit bij de koperboer oplevert...quote:Op zondag 24 juli 2011 20:39 schreef Skippy_ball het volgende:
Trek je met zonnedekken nou niet ontzettend veel koperdieven naar je huis toe? Er zit namelijk nogal wat bedrading bij!
Valt vies tegen, het zijn allemaal kleine draadjes tussen de junction boxen, alleen de eerste en laatste in de string zijn wat langer. Maar dan zal het alsnog misschien 10 meter per huis zijn?quote:Op zondag 24 juli 2011 20:39 schreef Skippy_ball het volgende:
Trek je met zonnedekken nou niet ontzettend veel koperdieven naar je huis toe? Er zit namelijk nogal wat bedrading bij!
En dat is voornamelijk zilver....quote:Op zondag 24 juli 2011 21:39 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Valt vies tegen, het zijn allemaal kleine draadjes tussen de junction boxen, alleen de eerste en laatste in de string zijn wat langer. Maar dan zal het alsnog misschien 10 meter per huis zijn?
A-merk 1,35 / Wp, B-merk 1,10quote:Op zondag 24 juli 2011 20:43 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Nou, qua levensduur zal het bij PV panelen elkaar niet zo veel ontlopen. (Maar als jij harde bronnen hebt die het tegendeel bewijzen dan graag)
Wel een beetje qua opbrengst aan Wp per m2 (feitelijk niet echt interessant, de prijs per Wp is veel interessanter) en wellicht qua warmtegevoeligheid (als in verminderde opbrengst bij hogere temperaturen) en wellicht in rendementsverlies na 20 jaar (maar als die dingen dan toch al lang terugverdiend zijn: Who care's?)
Tel daarbij op dat wat jij wellicht een A-merk noemt, ook nog geen 25 jaar zichzelf heeft bewezen en misschien zelfs wel korter meegaat dan wat jij op dit moment een B-merk noemt.
Als ik moet kiezen tussen een B-merk a 1,15Wp of een A-merk a 2,10Wp dan weet ik het wel, die 5 jaar terugverdientijd steek ik gelijk in mijn zak.
Ik bedoel de oriëntatiequote:Op maandag 25 juli 2011 11:47 schreef ae-er het volgende:
Dat is wel een goede! Houten balken om de 40/50 cm, hoe dik en hoog ze precies zijn durf ik even niet te zeggen.
Ik zal het vanavond eens meten!
Ik kan B-merk kopen voor 0,96 per Wp excl BTW (hoewel B-merk, komt wel uit China, maar via een grote duitse leverancier, en die zal ook niet achterlijk zijn qua inkoop)quote:Op maandag 25 juli 2011 10:29 schreef Oksel het volgende:
A-merk 1,35 / Wp, B-merk 1,10Dat is het verschil tegenwoordig. Verkoop. Ex. BTW.
Daar ga ik ook vanuit. En als het dan gebeurt, och wat is het probleem? Op een installatie van 2500Wp heb ik dan 1100,- voordeel, dus zeg ruim 3 panelen gratis. Dan moeten er dus 3 defect raken wil ik duurder uit gaan komen.quote:Verder is de kans dat een paneel kapot gaat natuurlijk verwaarloosbaar.
Ok dat is goed. Hoe groot is de dakkapel? Het hoeft opzich geen probleem te zijn om ze er op of omheen te leggen.quote:Op maandag 25 juli 2011 12:05 schreef ae-er het volgende:
@ Erasmo: Lol![]()
![]()
De zijkant van het huis waar de garage ligt is inderdaad op het zuiden, het schuine dak is geen optie ivm een dakkapel.
Als ik dus uitga van een investering van ¤ 4500,- en een opbrengst van ¤ 275 pj kom ik op een tvt van ongeveer 16 jaar.
Misschien moeten we maar eens gaan informeren bij de gemeente of ze nog iets in het subsidiepotje hebben zitten
Daar koop je A-merken voor. Chinees. Suntechjes, JA-Solar, Yingli. Die zitten al < 1,00 EUR. JA-Solar is trouwens een kutpaneel, erg slap. Scheuten Taiwan doet het ook wel leuk, inkoop 1,15 ofzo. B-merken ga je naar 0,90 EUR. Of nog lager.quote:Op maandag 25 juli 2011 12:20 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Ik kan B-merk kopen voor 0,96 per Wp excl BTW (hoewel B-merk, komt wel uit China, maar via een grote duitse leverancier, en die zal ook niet achterlijk zijn qua inkoop)
[..]
Daar ga ik ook vanuit. En als het dan gebeurt, och wat is het probleem? Op een installatie van 2500Wp heb ik dan 1100,- voordeel, dus zeg ruim 3 panelen gratis. Dan moeten er dus 3 defect raken wil ik duurder uit gaan komen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |