Ik ben er toch.quote:
Met slagroomquote:Op donderdag 7 oktober 2010 10:35 schreef Istrilyin het volgende:
[..]
Oh ja! Goed dat je ons eraan herinnert, het is zo weer gratis-appeltaart-dag!
Het gaat nog harder dan voor het nieuwe kabinetquote:
Gezien de constante toename zou er inderdaad wel eens sprake kunnen zijn van filevorming. Sinds de vakantieperiode voorbij is gaat het heel constant met de nieuw geplaatste woningen op Funda.... zou 3 tot 4 honderd woningen per dag de capaciteit zijn van de makelaars en de website beheerdersquote:Op donderdag 7 oktober 2010 12:07 schreef Foksnor het volgende:
[..]
Het gaat nog harder dan voor het nieuwe kabinet
Het is file op de woningmarkt
Even poepen in de nieuwe woning en om een koud biertje vragen is meestal ook wel een optie, mooi om die hoopvolle blik in de ogen van de verkopers te zien als je intresse toont.quote:Op donderdag 7 oktober 2010 10:35 schreef Istrilyin het volgende:
[..]
Oh ja! Goed dat je ons eraan herinnert, het is zo weer gratis-appeltaart-dag!
Nee, dat is heel logisch. Die verkopen tegen marktprijzen.quote:Op donderdag 7 oktober 2010 12:28 schreef Foksnor het volgende:
Toch hebben de corporaties geen enkele moeite met het verkopen van oude huurwoningen, (hoorde ik onlangs) vreemde zaak is dat
Heeft het niet te maken met de terugkoop-garanties die de corporaties durven geven??quote:Op donderdag 7 oktober 2010 16:21 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nee, dat is heel logisch. Die verkopen tegen marktprijzen.
Dat is een understatementquote:
Ik vind 700 / 800 euro nog wel erg meevallen, dat zou wel niet in de omgeving van de grote steden zijn?quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 08:42 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dat is een understatement![]()
Werkelijk de volledige woningmarkt ligt diep op zijn gat, nieuwbouw ligt stil... woningvoorraad loopt enorm op. Ik kan bij mij in de buurt per direct tig huurhuizen betrekken, probleem is dat niemand ze kan betalen en dan heb ik het over huurhuizen die iets van 700...800 euro per maand doen. Vastgoedontwikkelaars hebben zichzelf in de voet geschoten door de betaalbaarheid uit het oog te verliezen.
Ik woon niet in stedelijk gebied, het gemiddelde inkomen ligt hier een stuk lager dan in de randstad. Het gevolg is dat woningen met een huur boven de 650 euro moeilijk verhuren en huizen boven de 170k zo goed als onverkoopbaar zijn. Zelfs ex-corporatiewoningen die te koop staan voor rond de 140k verkopen niet. Vrijstaande woningen van ronde de 200k.... kunnen jaren te koop staan, niemand die ze kan betalen. De mensen die ze konden betalen zijn allemaal al reeds voorzien, ergo... herstel op de koopwoningmarkt in mijn regio is alleen mogelijk als men het aanbod aanpast of iedereen een riante salarisverhoging geeftquote:Op vrijdag 8 oktober 2010 08:55 schreef Vincentkemper het volgende:
[..]
Ik vind 700 / 800 euro nog wel erg meevallen, dat zou wel niet in de omgeving van de grote steden zijn?
Een groot probleem is ontstaan bij de gemeente die hebben door al hun linkse hobby’s de grondprijzen zo hoog opgedreven dat die onbetaalbaar is geworden. En dit allemaal om hun dingen te kunnen financieren.
In de grote steden betaal je gerust 1200 / 1300 euro per maand voor een appartement in het centrum.
Een reden waarom de woningbouwcoöperaties hun woningen nog relatief makkelijk kwijtraken, omdat die goedkoper zijn dan vergelijkbare woningen in de buurt. En een aantal van die woningen liggen ook wel in het hart van het centrum en die zijn nog wel gewild.
Wel is het een feit dat woningen altijd al moeilijk betaalbaar waren. In de jaren 80 kon je ook lastig een woning veroorloven.
quote:Op donderdag 7 oktober 2010 16:03 schreef WammesWaggel het volgende:
[..]
Even poepen in de nieuwe woning en om een koud biertje vragen is meestal ook wel een optie, mooi om die hoopvolle blik in de ogen van de verkopers te zien als je intresse toont.
Dit weekend is het weer feest
goudquote:
Even een reality-check: Voor iemand met een modaal inkomen is dat 33-40% van z'n netto inkomen. Dat is m.i. gewoon veel.quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 08:55 schreef Vincentkemper het volgende:
[..]
Ik vind 700 / 800 euro nog wel erg meevallen, dat zou wel niet in de omgeving van de grote steden zijn?
En wat heb je dan? 2-kamer, 50 m2 of zo?quote:Een groot probleem is ontstaan bij de gemeente die hebben door al hun linkse hobby’s de grondprijzen zo hoog opgedreven dat die onbetaalbaar is geworden. En dit allemaal om hun dingen te kunnen financieren.
In de grote steden betaal je gerust 1200 / 1300 euro per maand voor een appartement in het centrum.
Corporaties naaien je ook waar je bij staat. Mijn huurwoning werd me te koop aangeboden voor "de speeeciaaale aanbieding, aangezien u de woning nu huurt" van een slordige 170k. Ik heb ze vierkant uitgelachen. En terecht, zo bleek een maand later, want toen mijn buurman verhuisde kwam zijn woning (exact dezelfde als die van mij) op de vrije markt. Voor een vraagprijs van 165k.quote:Een reden waarom de woningbouwcoöperaties hun woningen nog relatief makkelijk kwijtraken, omdat die goedkoper zijn dan vergelijkbare woningen in de buurt. En een aantal van die woningen liggen ook wel in het hart van het centrum en die zijn nog wel gewild.
Maar dat lag niet zozeer aan een opgeblazen prijspeil van de woningen, maar aan een hogere hypotheekrente.quote:Wel is het een feit dat woningen altijd al moeilijk betaalbaar waren. In de jaren 80 kon je ook lastig een woning veroorloven.
Precies.... ik betaal liever een hoge rente bij een kleinere schuldenlast. Waarom? Nou dan loont het nog eens om te sparen, je doel is dat nl. veel eerder bereikt en je bent als potentiele koper een stuk minder afhankelijk van de banken. Echter... leg dat maar eens uit aan leentokkies, die kijken alleen maar naar maandlasten. Tevens is het zo dat de geldhoeveelheid die er nu uitstaat een enorm risico vormt voor onze economie, als banken minder geld uitlenen en een hoge rente vragen is het gevaar dat zij vormen voor de maatschappij een heel stuk minder, is de economie een stuk diverser.quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 09:39 schreef Metatron het volgende:
Maar dat lag niet zozeer aan een opgeblazen prijspeil van de woningen, maar aan een hogere hypotheekrente.
Huurprijzen zijn helemaal niet te hoog, want de opbrengst van de huur is niet eens kostendekkend! Door de HRA wordt de helft van de lasten van kopen (aflossingsvrij) echter door de staat gedragen. Daarom is het onmogelijk om rendabel te verhuren.quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 09:39 schreef Metatron het volgende:
[..]
Even een reality-check: Voor iemand met een modaal inkomen is dat 33-40% van z'n netto inkomen. Dat is m.i. gewoon veel.
Ik betaal nu 650, en woon aan de rand van Rotterdam. Die absurde huurprijs was voor mij o.a. een reden om te gaan kopen. Ik ga dan aan de rand van het centrum wonen, m'n woonoppervlak neemt met 40% toe, en m'n maandlasten dalen ruim 20%.
Dus ja: huurprijzen zijn m.i. gewoon (te) hoog.
[..]
Je vergeet 1 heel belangrijk ding, en dat is dat corporaties voornamelijk nieuwbouw neerzetten, dat 30 jaar verhuren en dan verkopen. En die woning die je nu kan kopen voor 250k heeft in nieuwbouw bij lange na geen 250k gekost. Nu niet, en 10-20 of 30 geleden al helemaal niet.quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 10:21 schreef LXIV het volgende:
[..]
Huurprijzen zijn helemaal niet te hoog, want de opbrengst van de huur is niet eens kostendekkend! Door de HRA wordt de helft van de lasten van kopen (aflossingsvrij) echter door de staat gedragen. Daarom is het onmogelijk om rendabel te verhuren.
Stel dat je 250.000 euro hebt die je wil investeren in vastgoed. Je verlangt een bescheiden rendement van 5%. Dat is dan 12.500 euro per jaar.
Nu kost het onderhoud, de belastingen, de verzekeringen en het beheren van het huis je al zo'n 5500 euro per jaar. Dat betekent dat je aan huurpenningen dus 18.000 moeten opleveren. Dat is 1500 euro per maand. Daar verhuur je zo'n huis nooit voor, want een particuliere koper is voor zo'n huis in totaal zo'n 850 euro kwijt.
Dat is het probleem.
Dat klopt, maar dat is niet relevant voor de berekening. Je moet van de huidige marktprijzen uitgaan. Als ik het rendement op mijn aandelen RD uitreken, neem ik ook niet mee dat deze aandelen 30 jaar geleden enorm veel goedkoper waren.quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 10:27 schreef Metatron het volgende:
[..]
Je vergeet 1 heel belangrijk ding, en dat is dat corporaties voornamelijk nieuwbouw neerzetten, dat 30 jaar verhuren en dan verkopen. En die woning die je nu kan kopen voor 250k heeft in nieuwbouw bij lange na geen 250k gekost. Nu niet, en 10-20 of 30 geleden al helemaal niet.
De corporatiewoningen die ik ken zijn gebouwd tussen 1960 - 1980 en is gebouwd voor 20.000 tot 90.000 gulden zeg maar 30.000 euro maximaalquote:Op vrijdag 8 oktober 2010 10:27 schreef Metatron het volgende:
[..]
Je vergeet 1 heel belangrijk ding, en dat is dat corporaties voornamelijk nieuwbouw neerzetten, dat 30 jaar verhuren en dan verkopen. En die woning die je nu kan kopen voor 250k heeft in nieuwbouw bij lange na geen 250k gekost. Nu niet, en 10-20 of 30 geleden al helemaal niet.
Wat mij opvalt is dat opvallend veel woningen die in aanmerking komen voor groot onderhoud te koop worden gezet door de lokale corporatie. Men probeert dan een compleet huizenblok te verkopen, want anders krijg je situaties als deze na renovatie:quote:Op vrijdag 8 oktober 2010 10:54 schreef Foksnor het volgende:
[..]
De corporatiewoningen die ik ken zijn gebouwd tussen 1960 - 1980 en is gebouwd voor 20.000 tot 90.000 gulden zeg maar 30.000 euro maximaal
Als publieke onderneming zijn ze gehouden aan de wettelijke huurnormen en wettelijk huurstijging
overigens gaan ze nu in de verkoop voor gemiddeld 180.000 euro voor bewoners , het kabinet wil 1.000.000 huurwoningen afstoten
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |